Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τα ξενοδοχεία καραντίνας, αυτή τη φορά για φιλοξενία μεταναστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Με έντονη ανησυχία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 174 καταγράφηκαν στην Αττική. Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων καταγράφονται θετικοί στον ιό σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως ο «Ευαγγελισμός», είναι μετανάστες που κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τα ξενοδοχεία καραντίνας, αυτή τη φορά για φιλοξενία μεταναστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. «Στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κορωνοϊό. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαροί, ασυμπτωματικοί και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου μένουν μαζί με άλλους. Τις επόμενες ημέρες θα τους στείλουμε σε ξενοδοχεία καραντίνας ε υγειονομική επίβλεψη, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για γενικό lockdown στην περιοχή της Αττικής, υποστήριξε πως ένα τέτοιο μέτρο είναι η τελευταία επιλογή: «Πρέπει να δοκιμάσουμε όλων των ειδών τα μέτρα ώστε να παραμείνει η κοινωνία όρθια και να αντέξει το σύστημα υγείας. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία, θα υπάρξει επιστημονική ανάλυση και με βάση τις υποδείξεις θα προχωρήσουμε», είπε.

Απαντώντας στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ο κ. Κικίλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λυπηρός ο τρόπος που κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση. Το Σεπτέμβρη του 2018 είχαμε 35 άτρομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Τώρα έχουμε 99 κενές θέσεις ΜΕΘ σε όλη την Αττική – 37 κενές κλίνες Covid και τα υπόλοιπα για γενικές περιπτώσεις. (...) Κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κορωνοϊού. Το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προχωράμε. Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε».

Κατά τα άλλα, και σχολιάζοντας τις σκηνές συνωστισμού σε νυχτερινά καταστήματα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ευθύνη αφενός της οργανωμένης Πολιτείας, όμως καταλήγουν στην οικογένειά μας. Καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που είναι ευάλωτοι, που είναι ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 65 χρονών, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Βρισκόμαστε σε μία πολύ μεγάλη πίεση στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα γενικώς, αλλά ιδιαίτερα εδώ που ζουν 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι αναλογεί σε αυτόν, στην οικογένειά του, έχει γονείς, έχει παππούδες και γιαγιάδες, θείους, θείες, έχει ανθρώπους που ανεβαίνουν το δικό του Γολγοθά, έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Όλους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους σκεφτούμε τώρα. Πάντα μιλούσα και μιλώ για την ένωση όλων των συμπολιτών μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια, για την αλληλεγγύη των γενεών».