Άγιος Αρτέμιος: Η Πολιτεία, τιμώντας την προσφορά του Αστυνομικού στην κοινωνία, από το 2002 θεσμοθέτησε την 20η Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Αστυνομίας».

 

Τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρος τιμά σήμερα η Εκκλησία καθώς είναι και η ημέρα που τιμάται και ως επίσημη εορτή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά την ενοποίηση των δύο Σωμάτων (Χωροφυλακή- Αστυνομία Πόλεων) και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), με εισήγηση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος , εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 398/1987 όπου αναγνωρίστηκε και καθιερώθηκε ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας, προστάτης του Σώματος και ως ημέρα εορτασμού η 20η Οκτωβρίου.

Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε τον 4ο αιώνα Μ.Χ., διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος Χριστιανός,τον χαρακτήριζε η βαθιά του Χριστιανική πίστη, η ισχυρή του θέληση και το άκαμπτο ψυχικό του σθένος.

Εργάσθηκε με πάθος για την ειρήνη, την ευνομία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς,έννοιες και αξίες που χαρακτηρίζουν και τον Έλληνα Αστυνομικό . 

Η επιλογή του Αγ. Αρτεμίου ως προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έγινε τυχαία, έγινε λόγω πολλών κοινών σημείων ...

 - Το αξίωμά του (Δούκας) περιλάμβανε καθήκοντα ανάλογα μ’ εκείνα των Αστυνομικών 

- Ο έλεγχος της παρανομίας και η προσπάθεια του Αγίου ν’ αποτρέψει και αυτόν ακόμα τον Αυτοκράτορα από την εφαρμογή μιας λανθασμένης τακτικής.   Έτσι και η Αστυνομία προσπαθεί να επαναφέρει στην τάξη κάθε ατακτούντα και αντιτιθέμενο στο θείο και ανθρώπινο δίκαιο. 

- Η Θαρραλέα και μέχρι θανάτου αντίσταση του Αγίου στην παρανομία του Ιουλιανού, για χάρη της υπεράσπισης και προστασίας των αδικουμένων και δυναστευομένων χριστιανών πολιτών, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού ο Αστυνομικός, με τυφλή προσήλωση στο καθήκον, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, πρέπει να μένει συνεπής και ακέραιος στο καθήκον, με θυσία, αν χρειαστεί, ακόμα και της ζωής του.

- Η παρουσία του Αγίου ενέπνεε στους Χριστιανούς θάρρος, εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας. Το ίδιο και ο Αστυνομικός εμπνέει τα ίδια συναισθήματα με την παρουσία του σε κάθε χώρο.

- Με το ειρηνικό φρόνημα και την ακεραιότητά του ο Άγιος κατάφερε να αποσπάσει από την ειδωλολατρία πολλούς και να τους φέρει στο φώς της χριστιανικής αλήθειας. Αλλά και ο Αστυνομικός καλείται να εργασθεί, ώστε άνθρωποι με παράνομη και αντικοινωνική δράση και συμπεριφορά να μεταβληθούν σε νομοταγείς και χρηστούς πολίτες.

 -Ο Άγιος αγαπούσε τους Χριστιανούς, είχε ψυχική επικοινωνία μαζί τους, απέκτησε την εμπιστοσύνη τους, ανάλωσε τη ζωή του, προκειμένου να τους εξασφαλίσει την πνευματική τους ανεξαρτησία και το δικαίωμα να πιστεύουν ελεύθερα.
Και ο Αστυνομικός αγαπά το λαό, μοχθεί και κοπιάζει νύκτα και ημέρα για να περιφρουρεί τη γαλήνη, την τάξη, την ασφάλεια, την ειρήνη κι την ελευθερία. Να τον διακονεί, να παραστέκεται στα προβλήματά του, να συνεργάζεται μαζί του.

 Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας», πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενώ στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, τελείται επίσημη Δοξολογία.

 

ΑΠΟ    bordernews.gr