Αυτός ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία

Περισσότεροι από χίλιοι Αφρικανοί μετανάστες έφθασαν στις ακτές των ισπανικών Καναρίων Νήσων μέσα σε διάστημα 48 ωρών, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού. Αυτός ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία, υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι αυτοί.

Από την Πέμπτη, 1.015 άνθρωποι έφθασαν με 37 πλοιάρια στα νησιά Λανθαρότε, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια και Τενερίφη, αυτά τα δύο τελευταία είναι τα πιο απομακρυσμένα (250 με 300 χλμ.) από τις αφρικανικές ακτές.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι οι μετανάστες προέρχονται από το Μάγρεμπ και την υποσαχάρια Αφρική και ότι είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από "κάποιες" υποθερμίες, "χωρίς να είναι κάτι σοβαρό".

Διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό έγιναν σε όλους τους μετανάστες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αυτός ο ρυθμός αφίξεων μεταναστών, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, είναι "λίγο πολύ" ίδιος με αυτόν των θερμότερων στιγμών του 2006, χρονιά όπου 30.000 μετανάστες έφθασαν στα Κανάρια Νησιά.

Εδώ και μήνες, οι Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν τον δρόμο προς τα Κανάρια Νησιά, προτιμώντας τη Μεσόγειο, λόγω των συμφωνιών των συνοριακών ελέγχων που υπογράφηκαν με τη Λιβύη, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου, 6.081 μετανάστες έφθασαν με αυτό τον τρόπο στα Κανάρια Νησιά, αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ protothema.gr