Το σήμα που φέρουν οι Συνοριοφύλακες στο μπράτσο τους στη στολή τους μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο χάρισαν οι εκπρόσωποι τους στον Πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο στη συνάντηση που είχαν μαζί του στις Φέρες.

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου Γιαλαμάς Χρυσοβαλάντης χάρισε δυο σήματα στον πρωθυπουργό, ένα με τη φράση "Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ" και ένα με την εικόνα του Αγίου Παΐσίου.

Με αφορμή αυτά τα δώρα, αναζητήσαμε την ιστορία τους που ξεκίνησε από τις πρώτες ώρες των γεγονότων στις Καστανιές αλλά και σε ολόκληρη την συνοριογραμμή του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο. Από τις πρώτες ώρες και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι συνοριοφύλακες τον περασμένο Μάρτιο, παρόλο που οι δυνάμεις τους ήταν λίγες και η πίεση ασφυκτική, με πείσμα και θάρρος, σε κάθε σημείο που επιχειρούσαν φωνάζανε πως δεν θα τα παρατήσουν και λέγανε:

"Όχι, ο Έβρος δεν θα πέσει". 

Δεν θα αφήσουν την υβριδική αυτή επίθεση των τούρκων να στεφθεί με επιτυχία. Θα κρατήσουν τα σύνορα της χώρας αναμένοντας τις ενισχύσεις από την υπόλοιπη χώρα. Και κράτησαν, επιχειρώντας σε κάθε σημείο των συνόρων, μέχρι να έρθουν ενισχύσεις. Από την συνοριοφυλακή, την αστυνομία, τον στρατό. Αυτή η προσπάθεια όμως ενισχύθηκε από το ηθικό τους, πως δεν θα αφήσουν τον Έβρο να πέσει.

 Και το ηθικό τους ενισχυόταν συνεχώς από αυτή τη φράση " Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ", που έγινε σε λίγα 24ωρα motto. Δεν θα αφήσουν να πέσουν τα σύνορα της χώρας. Αυτό το motto πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε σε σήμα που το πρόσθεσαν όλοι οι συνοριοφύλακες στο μπράτσο της στολής τους. Αλλά όχι μόνο οι συνοριοφύλακες. 

Όλοι οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί και κάθε ένστολος που επιχειρούσε στα σύνορα στον Έβρο. Αυτό το σήμα όμως δεν βγήκε μετά από τις στολές τους, ακόμη και όταν οι ενισχυτικές δυνάμεις επέστρεψαν στο εσωτερικό της χώρας, θυμίζοντας πως όλοι αυτοί οι ένστολοι, βάλανε το λιθαράκι τους τον περασμένο Μάρτιο σε μια τεράστια προσπάθεια να κρατηθούν τα σύνορα όρθια από μια ασύμμετρη απειλή. Αυτό το σήμα χάρισαν οι συνοριοφύλακες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί και με την εικόνα του Αγίου Παΐσίου

Κάπως έτσι περιγράφεται η ιστορία του motto " Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ" που έδωσε τεράστια αποθέματα θάρρους σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια.

bordernews.gr