Συναγερμός μετά την απόρρητη ενημέρωση Σίσι προς Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές»


Συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία μετά την αποκάλυψη του αιγύπτιου προέδρου Αμπτνέλ Φατάζ αλ Σίσι προς τον ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα παιχνίδια της Αγκυρας με τους ισλαμιστές

Στην απόρρητη ενημέρωση του προέδρου της Αιγύπτου στον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο «σουλτάνος» εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.


 

Το Κάιρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου κατά την πρόσφατη τριμερή Σύνοδο Κορυφής το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό που είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο. Και συναφώς, ζήτησε από τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη όπως το κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα, όχι μόνο των τριμερών επαφών αλλά και των δικών τους κινήσεων προς τρίτες χώρες.

Προς αυτή την κατεύθυνση ή καλύτερα και προς αυτήν, διότι αφορούσε και τα καθ’ ημάς κρίνεται ότι ήταν και η δήλωση του Πρωθυπουργού πως η Τουρκία «φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες».

Η αναφορά δεν είχε να κάνει μόνο με τα του Αιγαίου και της Κύπρου αλλά και με το ζήτημα της Αιγύπτου η οποία παρακολουθεί με ανησυχία την Τουρκία να παίζει το χαρτί των ισλαμιστών στον Καύκασο και αλλού και, ουδόλως δείχνει να πείθεται από τις προσπάθειες της Αγκυρας να την προσεγγίσει με κινήσεις όπως οι δηλώσεις του επικεφαλής των συμβούλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, πριν από ένα μήνα περίπου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει μια εικόνα θετικών παρασκηνιακών επαφών και σχέσεων Αγκυρας – Καΐρου για να λάβει άμεσα την απάντηση από τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι ότι αυτό που αφορά το Κάιρο είναι οι ενέργειες όχι οι δηλώσεις και πως όταν οι δηλώσεις δεν συμφωνούν με τις ενέργειες τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις δηλώσεις του αυτές, στη Λευκωσία, ο Αλ Σίσι τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης πολιτικών έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και τις χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και πως η χώρα του «δεν χρησιμοποιεί το ζήτημα της μετανάστευσης για να εκβιάζει τους εταίρους της στην Ευρώπη όπως κάνουν άλλες χώρες». Μια αναφορά που αφορούσε την Αγκυρα.

Η τακτική αυτή δεν σημαίνει κάτι επί της ουσίας και δεν τη μειώνει καθώς δεν είναι ούτε νέα ούτε ασυνήθιστη για την προσέγγιση του Καΐρου το οποίο διαχρονικά προτιμά να αφήνει στον Τύπο της χώρας τις επιθέσεις ενάντια σε κράτη με τα οποία η Αίγυπτος βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Ειδικά η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα από τα… αγαπημένα θέματα του αιγυπτιακού Τύπου. 

 

ΠΗΓΗ   tanea.gr