«Δώσε στα παιδιά ένα χάπι για να κοιμηθούν».

«Τα χρήματα να καταβληθούν πριν φθάσουν».

Το δίκτυο πίστευε ότι ήταν αλώβητο, όμως τα τηλέφωνα των υπόπτων παρακολουθούνταν. Στα τέλη του 2019 η Αστυνομία των Βρυξελλών εξάρθρωσε μια διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε με φορτηγά Αλβανούς μετανάστες στην Αγγλία, με ενδιάμεσο σταθμό το Βέλγιο. Ένας από τους κατηγορούμενους ως κεντρικό πρόσωπο του δικτύου συνελήφθη στη Φλώρινα και κρατείται στις φυλακές Γρεβενών.

Από τον φάκελο της υπόθεσης αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της διακίνησης θυμάτων μαύρης εργασίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, από ένα σημείο κι έπειτα το δρομολόγιο των βελγικών φορτηγών φέρεται να συμπίπτει χρονικά και γεωγραφικά με τη διαδρομή του «φορτηγού του θανάτου» στο Έσσεξ, μέσα στο οποίο βρέθηκαν νεκροί 39 άνθρωποι, πριν από ακριβώς έναν χρόνο.

Το δίκτυο για συμμετοχή στο οποίο κατηγορείται ο 33χρονος Αλβανός κρατούμενος των Γρεβενών, βρισκόταν στο στόχαστρο για περίπου ενάμιση χρόνο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 συνελήφθησαν 15 Αλβανοί στο Βέλγιο και δύο στο Λονδίνο. Οι τελευταίοι εμφανίζονται ως εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης. Στο δεύτερο μέρος της επιχείρησης, τον Δεκέμβριο του 2019, συνελήφθησαν επτά Αλβανοί διακινητές στο Βέλγιο κι έπειτα εκδόθηκαν τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκά εντάλματα για ισάριθμους υπόπτους που βρίσκονταν εκτός της χώρας.

Στην αρχή της χρονιάς, το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου 2020, ένας 33χρονος Αλβανός πέρασε από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στην Ελλάδα. Τέθηκε υπό παρακολούθηση και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στη Φλώρινα. Ήταν ένας από τους έξι ανθρώπους που αναζητούσε η Αστυνομία των Βρυξελλών. Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ανθρώπων. Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο.

Οι Βέλγοι, σε συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές, τοποθετούν χρονικά τη δράση του κυκλώματος από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Μάρτιο του 2019. Στα διωκτικά έγγραφα περιγράφονται 28 μεταφορές το παραπάνω διάστημα. Η διακίνηση γινόταν σε δύο φάσεις. Οι Αλβανοί ταξίδευαν με αεροπλάνο στο Βέλγιο. Έμεναν για κάποιες μέρες σε σπίτια ή φθηνά ξενοδοχεία και στη συνέχεια κρύβονταν σε φορτηγά που ταξίδευαν στην Αγγλία μέσω του Καναλιού της Μάγχης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   vice.com