ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Η ιστορία των Συνοριακών Φυλάκων στο Ν. Καβάλας

 Συνέντευξη του κ.Αμοιρίδη Στέλιου, Προέδρου του Σωματείου Συνοριακών Φυλάκων Ν.Καβάλας


Ο Στέλιος Αμοιρίδης είναι Πρόεδρος του Σωματείου των Συνοριακών Φυλάκων του Νομού Καβάλας, ταυτόχρονα μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας . Οι συνοριοφύλακες του Νομού Καβάλας έχουν έδρα το κτίριο της Νέας Καρβάλης, υπάρχουν εκεί από το 2000 που έγιναν οι 45 προσλήψεις,όλες Καβαλιωτών . Τώρα το Τμήμα θα ενισχυθεί με ακόμη 100 άτομα όπως ανακοίνωσε στην επίσκεψή του στην πόλη μας ο κ. Χρυσοχοϊδης.


 

Η συνέντευξη του Στέλιου Αμοιρίδη

ΕΡ : Πείτε μας την ιστορία των συνοριοφυλάκων στο Ν. Καβάλας, από πότε εργάζονται οι πρώτοι ; 

ΑΠ. Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν η πρώτη Σειρά που προσλήφθηκαν στο Ν. Καβάλας, από τότε δραστηριοποιούμαστε και επιχειρούμε με βάση τη Νέα Καρβάλη όπου είναι το Τμήμα μας. Τότε ήμασταν κοντά στα 45 άτομα, όλοι Καβαλιώτες,είχαμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και κριτήριο εντοπιότητας.


 ΕΡ. Τότε δεν είχαμε τόσο έντονο το πρόβλημα της μετανάστευσης για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το Τμήμα ; 

ΑΠ. Κοιτάξτε, εκείνα τα χρόνια πάλι υπήρχε μετανάστευση αλλά από την άλλη μεριά, ήταν από την Αλβανία κυρίως. 

ΕΡ. Έρχεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Καβάλα και ανακοινώνει πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων. Στην πράξη πώς θα γίνουν τα πράγματα ; Σίγουρα ενδιαφέρονται πολλοί νέοι να κάνουν τα χαρτιά τους . 

ΑΠ. Λογικά θα ισχύσει ότι ίσχυσε και τις προηγούμενες φορές που είχαμε κάποιες προσλήψεις που ανακοίνωσε τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση. Τρέχουν διαγωνισμοί των 480 Συνοριοφυλάκων που θα προσληφθούν, 100 στη Δράμα, 100 στην Ξάνθη και 280 στην Αθήνα. Επίσης είναι οι 260 περίπου της Μυτιλήνης που τώρα, αυτοί οι νέοι συνάδελφοι, θα περάσουν τις εξετάσεις για να προχωρήσουν στην εκπαίδευσή τους . Είναι και 400 Συνοριακοί στον Έβρο και οι 530 στα νησιά που σε λίγο καιρό τελειώνουν την εκπαίδευσή τους και αναλαμβάνουν υπηρεσία . 

Λογικά θα ισχύσει το ίδιο και για εδώ σύμφωνα με το νόμο 46/47 του 2019 το άρθρο 17 είναι για Συνοριακούς Φύλακες ορισμένου χρόνου . 

Η εκπαίδευση όσων επιλεγούν θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες. Θα βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού πολύ πιθανό μέχρι τέλος του έτους ή αρχές του 2021 . Εγώ συμβουλεύω τους ενδιαφερόμενους να μπουν στο διαδίκτυο να δουν τα κριτήρια ποια είναι. Να ετοιμαστούν έχοντας ως δεδομένο ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις . Εφόσον θα ισχύσει το ίδιο. Από ότι γνωρίζουμε θα προέρχονται από όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Για την Καβάλα εννοώ. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μοριοδότηση που θα υπάρχει για αυτούς που μένουν στο Ν. Καβάλας θεωρούμε ότι το ποσοστό των Καβαλιωτών Συναδέλφων θα αγγίζει το 90%. Τα κριτήρια είναι αρκετά μετράνε τα πολλά πτυχία, μετράει η πολυτεκνία κ.τ.λ.π.. Εννοείται ότι, για τον άνδρα πρέπει να έχει υπηρετήσει τη Στρατιωτική του θητεία. 

Μέχρι τώρα ίσχυε το 28ο έτος της ηλικίας. Μας ρωτάνε πολλοί για αυτό το όριο ηλικίας. Εμείς το συζητήσαμε με τον Υπουργό και το Σάββατο που τον είδαμε και η πρότασή μας που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας . Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει. Είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν και σε αυτή την ηλικία στις αποστολές.

                                                Με τον  Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη στην Καβάλα

 

ΕΡ. Από τον Ιούλιο που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, πόσο αυξήθηκε ο αριθμός των Συνοριοφυλάκων ; 

ΑΠ. Μέχρι τώρα τελειώνει η εκπαίδευση 400 Συνοριακών στον Έβρο οι οποίοι σε 10 μέρες περίπου θα βγουν και θα αναλάβουν Υπηρεσία. Εχουν προσληφθεί περίπου 530 στα νησιά οι οποίοι θα γίνουν περίπου 800 με την προσθήκη και άλλων 260 -270 . Τρέχει ήδη ο διαγωνισμός για 480 σε όλη τη χώρα. Πάνω οπότε από 2.000 προσλήψεις έχουν γίνει. 

ΕΡ. Από το 2000 είστε αυτοί οι 45, στο μεταξύ ήρθαν και άλλοι στο Τμήμα της Νέας Καρβάλης

ΑΠ. Εμείς είμαστε μία Σειρά στη Νέα Καρβάλη. Από το 2002 έχουν να γίνουν προσλήψεις Συνοριακών. Από το 2002 και μετά δεν έχουν γίνει πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Ηταν κάτι που το ζητούσαμε σαν Σωματείο και Ομοσπονδία από κείνα τα χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Πάντα εδώ στην Καβάλα ήμασταν 45 άτομα .


Καβάλα: Συνελήφθη παράνομος διακινητής που μετέφερε σε φορτηγάκι… 51 μη νόμιμους μετανάστες! 

 

 ΕΡ. Η Υπηρεσία ανάλογα με τις κυβερνήσεις άλλαζε και ονόματα; 

ΑΠ. Ακριβώς, υπάρχει και αυτό, εμείς ξεκινήσαμε σαν Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης όπως ήταν όλα. Εμείς είμαστε δεύτερη ζώνη δεν συνορεύουμε με κάποιο Κράτος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και δουλειά .Γίναμε Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, μετά γίναμε Τμήμα Δίωξης Παράνομης Λαθρομετανάστευσης και τώρα Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης .

 

ΠΗΓΗ   proininews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου