Σήμερα θα σας ταξιδέψω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λίγα μίλια μακριά από το Καστελόριζο, εκεί όπου οι Τούρκοι προκαλούν με το ερευνητικό τους σκάφος Oruc Reis και τις φρεγάτες τους

Σήμερα θα σας ταξιδέψω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λίγα μίλια μακριά από το Καστελόριζο, εκεί όπου οι Τούρκοι προκαλούν με το ερευνητικό τους σκάφος Oruc Reis και τις φρεγάτες τους, ώστε να έχετε μια πραγματική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή. Δεν πρόλαβαν καλά- καλά να αρχίσουν τις όποιες έρευνες τους και άρχισαν πάλι να ψάχνουν για ελληνικά υποβρύχια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Σ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας παρατηρήθηκαν πτήσεις των δικινητήριων τουρκικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 που είναι εξοπλισμένα με σόναρ. Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε και το εξής περίεργο φαινόμενο. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου S-70 που βρίσκονται πάνω στις τουρκικές φρεγάτες απονηώνονταν από τις φρεγάτες, έκαναν μερικές βόλτες στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό τουρκικό σκάφος και επέστρεφαν στις φρεγάτες από τις οποίες είχαν απονηωθεί. Ήταν φανερό πως κάτι έψαχναν και ήταν επίσης φανερό πως δεν είχαν εντοπίσει τίποτα. Τα ελληνικά υποβρύχια είναι αόρατα και συνήθως τα περισκόπιά τους παρακολουθούν, χωρίς να εντοπίζονται, τα πάντα.

Το ιπτάμενο «μάτι» τη Αεροπορίας

Αντιθέτως το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία που έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις είτε αυτές είναι στην επιφάνεια της θαλάσσης, είτε κάτω από τη θάλασσα, είτε στον αέρα. Σας πληροφορώ ότι ένα ιπτάμενο ραντάρ (EMB-145H AEW&C) που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και σκανάρει όλες τις κινήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ τα υποβρύχια κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους στα 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.


Αλλά η Αθήνα στέλνει στην Άγκυρα και διάφορα μηνύματα, όπως μηνύματα επιχειρησιακής ετοιμότητας με αεροναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου νότια της Κρήτης


Στον Θάλαμο Επιχειρήσεων

Σε κάθε περίπτωση, τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης, βρέθηκε στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time) την τουρκική δραστηριότητα.

Οι κινήσεις του Oruc Reis

Από τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν συλλέξει, φαίνεται ότι το Oruc Reis κινείται περίπου 25 μίλια νότια από το Καστελόριζο. Μαζί του τα δύο βοηθητικά του πλοία, Ataman και Cengiz Han, συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σημειώνεται ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τουρκικό πλοίο δεν ακόμα έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής ερευνών που έχει προσδιοριστεί με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, κινείται περίπου 18-19 μίλια νοτιότερα από το βορειοδυτικό όριο της περιοχής ερευνών, που απέχει μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

 

ΠΗΓΗ   tovima.gr