Δίχτυα για να ακινητοποιούνται οι προπέλες των μικρών σκαφών είναι το τελευταίο σχέδιο που εξετάζει το Λονδίνο για να σταματά αιτούντες άσυλο στα Στενά της Μάγχης. Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την πρόταση, είπε σε συνέντευξη του ο Νταν Ο'Μαχόνεϊ, που έχει αναλάβει επικεφαλής ομάδας... αρμόδιας να εμποδίζει τις διελεύσεις μεταναστών και προσφύγων.

Τα δίχτυα, είπε, μπορούν να ακινητοποιούν τις προπέλες και να σταματούν τα πλοιάρια «με ασφάλεια» και από εκεί και πέρα θα επιβιβάζονται οι αιτούντες άσυλο στα πλοία του λιμενικού για να στέλνονται πίσω στη Γαλλία.

Η τακτική είναι μια από αυτές που βρίσκεται στη λίστα των αρχών, μαζί με: τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο σε πλατφόρμες πετρελαίου, ή τη χρήση κανονιών νερού για να δημιουργείται κυματισμός και να σπρώχνονται έτσι οι βάρκες πίσω ή να στέλνονται οι μετανάστες κατευθείαν στο νησί της Αναλήψεως, 5.000 χιλιόμετρα μακριά- μια μικρή ηφαιστιογενή τελεία στο νότιο Ατλαντικό, που είναι βρετανική κτήση.

Όπως είπε ο Μαχόνεϊ στην εφημερίδα Telegraph, τα δίχτυα είναι από τις μεθόδους «που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές ασφαλείας, το λιμενικό και το στρατό, με όλους τους τομείς της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «είμαστε πολύ, πολύ κοντά στο να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μια ασφαλή τακτική επιστροφών, προκειμένου να γίνεται με επιτυχία η παρέμβαση στα πλοιάρια, να μεταφέρονται οι μετανάστες στη συνέχεια στο πλοίο του λιμενικού και να επιστρέφονται στη Γαλλία».

Τέσσερα θα είναι τα στάδια του σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, είπε: η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποθαρρύνεται η μεταναστευτική ροή από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στη βόρεια Γαλλία, η μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φεύγουν από την περιοχή για τη Βρετανία, η αναχαίτιση τους στη θάλασσα και τέλος, η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ efsyn.gr