Τα συνεχόμενα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, 15/10, στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και την συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων της Χίου.

Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία και στη Χίο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο δημόσιο τομέα με κύριο θέμα τις προσλήψεις σε υγεία και παιδεία ειδικά αυτή την περίοδο του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε, στη σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, σκοπός είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και η διαμόρφωση προτάσεων για το νησί.

Την κατάσταση που βιώνει το Νοσοκομείο Χίου και ιδιαίτερα η Μαιευτική κλινική παρουσίασε στους συναδέλφους του, ο περιφερειακός σύμβουλος και ιατρός στο Νοσοκομείο Χίου, Γιώργος Νομικός, που επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη συντονισμού των φορέων στο θέμα.


Εγγραφο ΛΑΣ Β. Αιγαίου

Την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Σεπτεμβρίου 2020, με την οποία έγινε η αποδοχή της καταβολής της επιχορήγησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου από το υπουργείο Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid19 στα ΚΥΤ προσφύγων- μεταναστών, θέτουν με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Σας είναι ήδη γνωστά τα προβλήματα (με την κατεπείγουσα μεταφορά των εγκύων από το ΚΥΤ στο νοσοκομείο Χίου και τις άσχημες επιπτώσεις που υπήρξαν γι’ αυτές και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό ) που δημιουργήθηκαν με αφορμή την προσβολή από Covid19 σε εγκυμονούσες στο ΚΥΤ Χίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μη προβλέψιμη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην περιφερειακή αρχή…», τονίζει η ΛΑΣ. Παράλληλα επισημαίνει ότι παρόλο που έχουν εγκριθεί 299.000 ΕΥΡΩ για τα ΚΥΤ από 4/9/20, η Περιφέρεια κακώς τα ενέταξε στα ΠΣΕΑ, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα επί αυτού.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Παντελής Βρουλής, δικαιολόγησε από την πλευρά του πως δεν έχει γίνει ακόμα προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών- νοσοκόμων για τα ιατρεία των ΚΥΤ επειδή δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα.

Δέσμευση πίστωσης

Πάντως χθες, και μετά την απόφαση για καραντίνα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μέχρι τις 21/10/20, το υπουργείο Μετανάστευσης δια του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Π. Γεωργιάδη, ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 299.000 ΕΥΡΩ «για καταβολή επιχορήγησης στην περιφέρεια Β. Αιγαίου για την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού covid-19», σύμφωνα με την ΚΥΑ στις 4/9/20.

Να σημειώσουμε ότι όπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΛΑΣ Β. Αιγαίου:

«Η ανωτέρω επιχορήγηση εξειδικεύεται στο υπ αριθμόν 68/25-08-2020 έγγραφο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη- Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της ΠΒΑ» και αφορά τα εξής:

1. Αποζημίωση πρόσθετου ιατρικού προσωπικού στα ΚΥΤ Λέσβου Χίου και Σάμου.

2. Αποζημίωση πρόσθετου προσωπικού στις ΠΕ Χίου Σάμου και Λέσβου.

3. Προμήθεια θαλάμου αρνητικής συμπίεσης για τη Νήσο Ψαρά.

4. Προμήθεια μηχανήματος για διενέργεια εξέτασης Covid19,για καθένα από τα ΚΥΤ, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

5. Προμήθεια τεστ ανίχνευσης Covid19, για καθένα από τα παραπάνω ΚΥΤ.

6. Προμήθεια ιατρικού υλικού”.