Σοβαρές καταγγελίες για «συνεργασία» Frontex με τις ελληνικές αρχές στα «pushbacks» από το γερμανικό Der Spiegel

Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και μάλιστα με την ανοχή και τη γνώση της Ευρώπης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι Έλληνες Συνοριοφύλακες εμποδίζουν μεγάλο αριθμό προσφύγων «σπρώχνοντάς τους προς τη θάλασσα με τη μέθοδο του «pushback» παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Το γερμανικό Der Spiegel και οι συνεργάτες του «έχουν μάθει ή έχουν πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμμετοχή στην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρακτική του «pushback».

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων το ελληνικό λιμενικό προχωρούσε σε συλλήψεις των προσφύγων αντί να τους διασώσει και να αρχίσει η διαδικασία παροχής ασύλου όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, οι αξιωματικοί έβαλαν γυναίκες και άντρες σε μία φουσκωτή βάρκα την οποία έσπρωχναν προς την Τουρκία όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την Frontex και έφερε τα διακριτικά "G-WKTH" πέρασε πάνω από τους πρόσφυγες. Το αεροπλάνο πέταξε μάλιστα δύο φορές πάνω από το Στενό της Μυκάλης, όπου βρισκόταν η βάρκα με τους πρόσφυγες.

Το γερμανικό Der Spiegel αναφέρει ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου παρακολούθησης, «ήταν μέρος της επιχείρησης». Μάλιστα τονίζει ότι έχει όργανα με τα οποία θα μπορούσε να εντοπίσει ακόμα και μικρό αντικείμενο στο νερό. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι εικόνες του αεροσκάφους μεταδίδονται ζωντανά στα γραφεία της Frontex στην Βαρσοβία της Πολωνίας παρόλα αυτά δεν έστειλε βοήθεια στους πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι σταθερά ότι πραγματοποιεί επανοπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, παρά τις καταγγελίες, τα τεκμήρια και τις μαρτυρίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του Frontex ισχυρίστηκαν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τα pushbacks» που επιδίδονται οι Έλληνες Συνοριοφύλακες.

Παρόλα αυτά πηγές της Frontex υπονοούν πως οι αξιωματικοί της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Έλληνες Συνοριοφύλακες και τους καλύπτουν, λογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές. Στις αναφορές τους ωστόσο τις επαναπροωθήσεις τις χαρακτηρίζουν ως «επιστροφές».

ΠΗΓΗ avgi.gr