Τι δήλωσε στη Voria.gr ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για τα νέα αυστηρά μέτρα και τις απαγορεύσεις - Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς το Σάββατο.



Σε αυστηρή καραντίνα τίθεται σήμερα, Παρασκευή στις 6:00 το πρωί και για δύο εβδομάδες ολόκληρος ο νομός Κοζάνης, που αποτελεί και τον πρώτο νομό στη χώρα που «κοκκινίζει» στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καταγράφεται τον τελευταίο καιρό έντονο επιδημιολογικό φορτίο με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Ο νομός μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες. Η απόφαση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για το τοπικό lockdown ελήφθη μετά τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Γι' αυτό τον λόγο με εντολή του κηρύχθηκε σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Μετά την ανακοίνωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης δύο συσκέψεις μεταξύ αρμόδιων φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να συζητηθούν οι παράμετροι των μέτρων. Το Σάββατο θα επισκεφτεί τον νομό ο Νίκος Χαρδαλιάς για να ενημερώσει πιο εξειδικευμένα τις τοπικές αρχές.

Εστίαση, λιανεμπόριο και λοιπές δραστηριότητες θα μείνουν στον πάγο για 14 μέρες και οι πολίτες του νομού απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός της Π.Ε Κοζάνης, ακόμα και σε περιπτώσεις που εργάζονται σε άλλη περιοχή.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για αυτούς που εργάζονται σε άλλον νομό με ένα έγγραφο που να πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Μέχρι να διευθετηθεί αυτό, μπορούν να μετακινηθούν μόνο άνθρωποι που χρήζουν περίθαλψης και τα φορτηγά τροφοδοσίας», εξηγεί στη Voria.gr, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως αναφέρει, σε κομβικά σημεία του νομού και τα σύνορα με τους υπόλοιπους νομούς από αύριο θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από την αστυνομία προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να μην υπάρχει διασπορά.

Ο κ. Κασαπίδης συμπληρώνει παράλληλα πως αύριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν με χρήση μάσκας ενώ η λειτουργία τους θα αξιολογείται καθημερινά, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα στον νομό με τα αυστηρά μέτρα, ο Περιφερειάρχης σημειώνει πως δεν υπήρξε η απαιτούμενη προσοχή και τήρηση των μέτρων με αποτέλεσμα να σημειωθεί έξαρση.

«Αναλογικά με τον πληθυσμό, έχουμε περισσότερα κρούσματα ακόμα και από την Αττική. Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και ειδικά η χρήση μάσκας. Δυστυχώς, τα αυστηρά μέτρα ήταν κάτι αναμενόμενο», τονίζει ο κ. Κασαπίδης.

«Τώρα από που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να εφαρμόσουμε απόλυτα τα μέτρα και να μην σκεφτούμε εγωιστικά, Να σκεφτούμε ότι με το να αγνοούμε τις συστάσεις θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλνοντας το μήνυμα για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου μετά τις δύο εβδομάδες ο νομός να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

ΠΗΓΗ voria.gr