Παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020.


«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε μια πολιτική συμφωνία για τις αρχές της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σπάνια έχω ζήσει μια τόσο ανοικτή και εντατική συζήτηση στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Ο αριθμός όσων ενδιαφέρονται για μια ουσιαστική πρόοδο αυξάνεται», τόνισε ο Ζέεχοφερ.

Προκειμένου να σταματήσει το μπλοκάρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. από ορισμένα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο, με βάση το οποίο διεξάγονται τώρα οι διαπραγματεύσεις υπό τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι αλλαγές που επεξεργαζόταν η Γερμανία στο θέμα του ασύλου

Αλλαγές στο μεταναστευτικό και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έφερε το σχέδιο στο οποίο κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο πρότεινε η γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών/CDU, Χριστιανοκοινωνιστών/CSU, Σοσιαλδημοκρατών/SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας, και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία. Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

 

ΠΗΓΗ   iefimerida.gr