Η θαλάσσια οδός από τη δυτική Αφρική στα Κανάρια είναι διαβόητα επικίνδυνη, αλλά οι μετανάστες την επιλέγουν αναγκαστικά καθώς οι αρχές έχουν πατάξει άλλες διόδους στη Μεσόγειο.


Τα Κανάρια Νησιά, το ισπανικό νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ατλαντικό που παρουσιάζει αύξηση στις αφίξεις προσφύγων, δεν θα γίνει η «νέα Λέσβος» τόνισε η Μαδρίτη χθες, Δευτέρα, κάνοντας μνεία στο ελληνικό νησί που εδώ και χρόνια αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Πάνω από 16.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει εντός 2020 στα Κανάρια που βρίσκονται στα δυτικά των ακτών του Μαρόκου, αριθμός δεκαπλάσιος ολόκληρου του 2019.

Τα κέντρα υποδοχής του νησιωτικού συμπλέγματος -που είναι εξαιρετικά δημοφιλές ως τουριστικός προορισμός- έχουν φτάσει στα όριά τους.

Εκατοντάδες μετανάστες ζουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι του Arguineguin του Γκραν Κανάρια και κοιμούνται στο έδαφος, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3, προσθέτοντας:

«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τα Κανάρια σε μια νέα Λέσβο».

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς πρόσφυγα - που διεκόπη από τα μέσα Μαρτίου, εν μέσω της πρώτης έκρηξης της πανδημίας κορονοϊού.

Εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εντοπίσουν τα πεδία συνεργασίας προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών.

πηγη sputniknews.gr