Η Θεσσαλονίκη είναι στο “κόκκινο” και σε κρούσματα που αφορούν αστυνομικούς. Δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σοβαρότερη κατάσταση στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος στην Καλαμαριά. Πάνω από 770 κρούσματα της COVID-19 έχουν διαγνωστεί στο αστυνομικό προσωπικό.

Όπως γράφει ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στο thetoc.gr, τα 430, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής, και οι υπόλοιποι 340 σε αντίστοιχες της Θεσσαλονίκης, ωστόσο σε αντιστοιχία πληθυσμού, αναδεικνύεται η σοβαρότητα της κατάστασης στη συμπρωτεύουσα. Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση του αστυνομικού προσωπικού, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι το στοιχείο πως τα κρούσματα που επιστρέφουν είναι διπλάσια από τους αστυνομικούς που νοσούν.

Στο μεταξύ η οριακή κατάσταση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα αναδεικνύεται και από τους αριθμούς των ενεργών κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, που βρίσκονται σε καραντίνα. Για παράδειγμα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 8.113 ενεργά κρούσματα και 17.226 στενές επαφές τους. Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα σχετικά νούμερα στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας που καταγράφει 1.564 ενεργά κρούσματα και 4.110 στενές επαφές τους που έχουν προκύψει από το κέντρο ιχνηλάτησης. Στο μεταξύ στην Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι 7.134 και οι στενές επαφές 17.835. Παρόμοια είναι τα αριθμητικά δείγματα στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, όπου στην πρώτη καταγράφονται 216 ενεργά κρούσματα και 540 στενές επαφές και στη δεύτερη 229 ενεργά και 573 επαφές.

Αυτά τα νούμερα αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τους λόγους για τους οποίους αυτές οι πόλεις είναι οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, με αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία τους, και την πιθανότητα μεταφοράς ασθενών με ηπιότερα συμπτώματα σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής ή άλλων νομών, ακόμη και με τρένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η προετοιμασία μετατροπής άλλων κτιριακών υποδομών, σε υγειονομικές δομές είναι αναγκαία. Η μετατροπή του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου στην Θεσσαλονίκη, απορρίφθηκε, και εξετάζεται η μετατροπή του καταφυγίου του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου σε χώρο νοσηλείας ασθενών με άλλα νοσήματα, προκειμένου να αδειάσουν κλίνες στα επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Άμεση διενέργεια τεστ covid-19 σε όλους τους αστυνομικούς

Αναφορικά με τους αστυνομικούς, που βρίσκονται εκτεθειμένοι λόγω εργασίας, απέναντι στο ιό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ζητά την άμεση διενέργεια τεστ covid-19 σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

“Την ώρα λοιπόν που όλος ο κόσμος υποφέρει και ο ‘εχθρός’ είναι κοινός, παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μια -κατά τη γνώμη μας- άνευ ουσίας αντιπαράθεση, η οποία ως συνήθως, είχε στη μέση τον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως τους εργαζόμενους αστυνομικούς, οι οποίοι μήνες τώρα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με ελάχιστα μέσα, ώστε να είναι ο ‘τοίχος’ της κοινωνίας απέναντι στον φονικό ιό” επισημαίνεται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών.

Οι ένστολοι συνδικαλιστές αναδεικνύουν τις εικόνες συνωστισμού ανάμεσα σε συναδέλφους τους, που ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και απαιτούν την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων τεστ για κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες, σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και όλης της Ελλάδας. Τονίζεται πως καθημερινά το αστυνομικό προσωπικό έρχεται σε επαφή με πολίτες, πραγματοποιεί μεταγωγές, συνωστίζεται σε υπηρεσιακά λεωφορεία και φρουρούν κρατητήρια.

Οι έλεγχοι στην αστυνομία

Στο μεταξύ την Τετάρτη Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες διενήργησαν συνολικά 57.986 ελέγχους και κατέγραψαν 1.357 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 134.900€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση. Οι περισσότεροι έλεγχοι, 50.607 έγιναν από την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι σε ένα σούπερ μάρκετ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερολογιακών ημερών για μη επίδειξη προγράμματος απολύμανσης. Σε δύο καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000€ έκαστο, διότι παραβίασαν τους ειδικούς κανόνες λειτουργίας του κλάδου τους. Σε ένα κατάστημα Λιανικού Εμπορίου, στη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000€ διότι λειτουργούσε παρά την αναστολή λειτουργίας του κλάδου του.