Πώς θα είναι η «νέα» Εθνοφυλακή - Τι θα γίνει με το «επίδομα» που λαμβάνουν - Πώς οι έφεδροι θα αξιοποιηθούν και θα συμμετέχουν σε ασκήσεις-παρελάσεις

Στην ενίσχυση και την αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας γραπτώς στις 18/11/20 σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, υπογραμμίζει πως «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της στήριξης του θεσμού της Εθνοφυλακής ενθαρρύνει τους εθνοφύλακες να υποβάλουν νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αξιοποιούνται κατάλληλα». 

Προαναγγέλλει μάλιστα την ενίσχυση της Εθνοφυλακής με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

«Στο προαναφερθέν πλαίσιο και με αφορμή την ανακήρυξη του 2020 σε έτος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), εκδόθηκαν οδηγίες προς τις Μείζονες Διοικήσεις και τους Μείζονες Σχηματισμούς για την υποβολή καινοτόμων ιδεών από τους εθνοφύλακες προς ενίσχυση του αποτυπώματος της Εθνοφυλακής στον Στρατό Ξηράς και στις Ε.Δ. γενικότερα», αναφέρεται ακόμα στην απάντηση του κ. Στεφανή στη Βουλή, κάποιες εκ των οποίων θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Political», το νομοσχέδιο για την Εθνοφυλακή είναι στο μπουκέτο τριών νομοθετικών πρωτοβουλιών του Πενταγώνου που είναι στα σκαριά. Κατά πληροφορίες, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Άμυνας, ενώ έχει σημαντικές προβλέψεις προκειμένου τα στελέχη της Εθνοφυλακής στις ακριτικές περιοχές να μην αντιμετωπίζονται με μια ad hoc λογική, κάτι που θα λύσει και τα χέρια των υπηρεσιών του Πενταγώνου για μια σειρά ζητημάτων. 

Για παράδειγμα, μεταξύ των προνοιών του νομοθετήματος είναι η ενεργοποίηση και εφέδρων αξιωματικών της Εθνοφυλακής προκειμένου να συμμετέχουν σε ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ακόμα, ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ που δίνεται ως αποζημίωση στα στελέχη της Εθνοφυλακής θα προβλέπεται στα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα, εφόσον το χρειάζονται, να μπορούν να έχουν παράλληλη απασχόληση ή να δικαιούνται επίδομα ανεργίας από το ΟΑΕΔ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όπως προκύπτει τόσο από την ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και από την απάντηση του κ. Στεφανή, δεν αποκλείεται το σώμα της Εθνοφυλακής να εφοδιαστεί και με ειδικά οχήματα. 

Μάλιστα, ο κ. Βελόπουλος αναφέρεται σε συγκεκριμένο όχημα-πατέντα που κατασκεύασε μέλος της Ελληνικής Εθνοφυλακής. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως «ενεργό στέλεχος Εθνοφυλακής και μέλος της ΛΕΦΕΔ κατασκεύασε χειροποίητο αυτοκίνητο όχημα χωρίς εργοστασιακό σασί και με κινητήρα Mitsubishi 2000 κ.ε. Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιπολίες και σε ποικίλες αποστολές, αφού μπορεί να μετακινηθεί σε κάθε είδους έδαφος. Διαθέτει πύργο περιστροφής 360 μοιρών, είναι δυνατόν να συνοδεύεται από drone, έχει ενσωματωμένη συσκευή tablet, με "εγκατεστημένους" χάρτες, ενώ σύντομα θα διαθέτει και δική του θερμική κάμερα».

Ο υφυπουργός από την πλευρά του. απαντώντας γραπτώς επ' αυτού, δεν απέκλεισε τη χρήση του συγκεκριμένου οχήματος, εάν και εφόσον περάσει την αξιολόγηση των αρμοδίων φορέων. «Η πρόταση του εν λόγω οχήματος υποβλήθηκε από εθνοφύλακα του ΤΕΘ Ξάνθης την 7η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. 

Η υπόψη πρόταση θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς του ΓΕΣ στη βάση των διαδικασιών που προβλέπονται από τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα», επεσήμανε ο υφυπουργός Άμυνας. 

 
ΠΗΓΗ   enoplos.gr