Για την μεγάλη επιτυχία τη εξάρθρωσης από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές της Κω εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών που δρούσε στο νησί μίλησε αποκλειστικά στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης. Ο Υπουργός μίλησε για την έναρξη των εργασιών της νέας κλειστής δομής στο Πυλί, την μεταφορά μεταναστών από την Ρόδο προς την ενδοχώρα και όχι προς τα νησιά καθώς και το κρούσμα κορονοϊού που βρέθηκε στην δομή φιλοξενίας της Κω. Επίσης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πηγή των χρημάτων που δίνονται σε επιδόματα αλλά και στις εργασίες των δομών φιλοξενίας, καθώς και τι θα συμβεί με το μειωμένο Φ.Π.Α. στα νησιά με Hot Spots.

Επιτυχία η εξάρθρωση της συμμορίας στην Κω

Σχετικά με την πετυχημένη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα με διαμονή στην Κω ο κ. Μηταράκης δήλωσε: « Πράγματι γίνεται μία πολύ οργανωμένη προσπάθεια του λιμενικού, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών εδώ και μήνες στα νησιά στα οποία είχαμε στο παρελθόν αυξημένες ροές για να εξαρθρώσουμε κυκλώματα τα οποία λειτουργούν είτε με την μορφή ΜΚΟ είτε με την μορφή συμμοριών οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και αυξάνουν τις ροές προς την χώρα μας με οικονομικό όφελος. Αυτό συνέβη και στην Κω. Εξαρθρώθηκε μία συμμορία η οποία συμμετείχε στην λαθραία διακίνηση έναντι χρηματικής αμοιβής.»

Συνεχίζονται οι έρευνες. Έρχονται νέες συλλήψεις;

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις καθώς οι έρευνες των αρχών είναι σε εξέλιξη ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλα τα νησιά γιατί υπάρχουν άνθρωποι Έλληνες και αλλοδαποί οι οποίοι συμμετέχουν στην λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

«Το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι δυστυχώς το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο που υπάρχει στον κόσμο μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά. Για εμάς είναι απαράδεκτο και είναι κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσουμε αυτά τα κυκλώματα.»

Μείωση ροών σε Κω – Λέρο 99%

«Το μητρώο ΜΚΟ παίζει έναν ρόλο στο να υπάρχει ένας χάρτης, μία καλύτερη εικόνα και για τις οργανώσεις που πραγματικά έχουν βοηθήσει από το 2015. Από 1η Απρίλιου στην Κω έχουν αφιχθεί μόλις 60 άτομα ενώ την αντίστοιχη περσυνή περίοδος 6.340. Το ίδιο συμβαίνει και στην Λέρο που όλο το 2020 έχουν φτάσει μόλις 35 άτομα ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν φτάσει 3859. Μείωση 99% και στα δύο νησιά. Η εικόνα έχει αλλάξει. Το είχα πει και κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Κω ότι η κυβέρνηση έχει 3 προτεραιότητες.

1η προτεραιότητα η μείωση των ροών και το 99% πτώση το αποδεικνύει.

2η προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών. Κάτι που έγινε πράξη καθώς στην Κω στην δομή διαμένουν περίπου 759 άτομα ενώ την 1η Ιανουαρίου ήταν 3791. Μία μείωση 80%. Αντίστοιχα στη Λέρο έχουν 696, με την 1η Ιανουαρίου στη Λέρο οι διαμένοντες ήταν 2496. Μείωση 80% στην Κω , 72% στη Λέρο και δεν σταματάμε την αποσυμφόρηση. Ο στόχος μας είναι αυτές οι δομές να αδειάσουν. Να έχουμε μηδενική παραμονή στα νησιά. Η αποσυμφόρηση συνεχίζεται κανονικά κάθε εβδομάδα.

3η προτεραιότητα η ασφάλεια. Δεν μπορούν οι δομές να είναι άναρχες. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αξιοπρέπεια ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να βγαίνουν έξω στην πόλη κάτι που δεν βοηθάει τουριστικά. Μιλάμε για δομές με ασφάλεια, αυτονομία και ανεξαρτησία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση ανάγκης. Δεν πρέπει να στηθούν πάλι σκηνές στα λιμάνια. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες συνθήκες. Δεν σημαίνει ότι θα έρθουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες.

Κρούσμα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω

Ο κ. Μηταράκης μίλησε και για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο Πυλί. Πρόκειται όπως επιβεβαίωσε για μία ηλικιωμένη μετανάστρια η οποία βρίσκεται στην απομόνωση και ακολουθούνται όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για την ασφάλεια τόσο των διαμενόντων όσο και των εργαζομένων.

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Πυλί


Ο Υπουργός Μετανάστευσης είπε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες της νέας κλειστής δομής στο Πυλί και θα είναι έτοιμη το 2021. «Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετά το ανοικτό διαγωνισμό που διεξήχθη και για πρώτη φορά ήρθε στη Βουλή. Δεν έχει ξαναγίνει.»

Με ευρωπαϊκά χρήματα οι δομές και τα επιδόματα

Ερωτηθείς σχετικά για την προέλευση των χρημάτων σε ότι αφορά τόσο τις δομές που δημιουργούνται όσο και τα επιδόματα που δίνονται ο κ. Μηταράκης είπε ότι πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 100% από ταμείο που αφορά την μετανάστευση και την ασφάλεια.

« Πολλές φορές οι δήμαρχοι μας ζητούν τα λεφτά που θα δαπανηθούν να δοθούν στα νησιά για άλλους σκοπούς. Τα χρήματα προέρχονται από το ειδικό ταμείο της ΕΕ. Σε ότι αφορά τα οικονομικά βοηθήματα υπάρχει προγραμματισμός και θα υπάρξει διακοπή σταδιακή καθώς δεν θέλουμε να δώσουμε την εικόνα και τα κίνητρα για μετανάστευση στη χώρα μας.»

Διάψευση μεταφοράς των μεταναστών της Ρόδου στην Κω

Ο κ. Μηταράκης διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους 170 μετανάστες που βρίσκονται στην άτυπη δομή της Ρόδου να μεταφέρονται σε Κω και Λέρο. « Δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης των αιτούντων άσυλο από τη Ρόδο προς την Κω και την Λέρο. Πρέπει βέβαια σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση της Ρόδου να υπάρξει πρόβλεψη ενός χώρου σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος με αυξημένες ροές. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε για να υπάρξει ένας σχεδιασμός για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει διότι προφανώς δεν θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται στο δρόμο και τις πλατείες.

Προχωρούν οι εργασίες και στη Λέρο

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν και στη Λέρο ο υπουργός είπε ότι υπήρχαν τον Γενάρη αντιδράσεις από μέρος της τοπικής κοινωνίας για την άναρχη κατάσταση για τη δομή που δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες και απαίτησε η τοπική κοινωνία να λυθούν. «Για αυτό ο χώρος φεύγει από ιστορικό σημείο. Είμαι ξεκάθαρος ότι οι δομές δημιουργούνται σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης.»

ΦΠΑ προσωρινή παράταση – Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ


Τέλος ο κ. Μηταράκης απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Σαντορινιό σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά με Χοτ Σποτ λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους θεσμούς ότι ο ΦΠΑ θα είναι μειωμένος στα νησιά όσο υπάρχει υπερκορεσμός.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υπεράριθμοι διαμένοντες σε Κω και Λέρο και βάσει της συμφωνίας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ , η κυβέρνηση θα πρέπει να την τηρήσει τον ήδη καταργημένο μειωμένο ΦΠΑ που απλώς είχε πάρει παράταση. Για τέλος του χρόνου δεν τίθεται θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ , θα δοθεί παράταση. Το ερώτημα τι θα γίνει τον Ιούνιο καθώς τα στοιχεία δείχνουν πτώση σε αφίξεις και διαμένοντες.»