Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Κω και της Λέρου θα μοιραστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην άτυπη δομή των παλαιών σφαγείων της Ρόδου!

Το θέμα που έχει αναδείξει η «δημοκρατική» επανειλημμένα λόγω της σοβαρότητας της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό και απασχολεί την κοινωνία της Ρόδου εδώ και 5,5 περίπου χρόνια, έφτασε στα γραφεία του υπουργείου Μετανάστευσης ενώ συζητήθηκε και σε προηγούμενή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου –αν και δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, καμία απόφαση.

Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν χτες στην «δ» ότι πρόκειται για απόφαση η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η μεταφορά, λόγω του lockdown.

Σημειώνεται ότι ήδη σε Κω και Λέρο, καταγράφεται αποσυμφόρηση ενώ από την Ρόδο θα μεταφερθούν 170 περίπου άτομα –μερικά από τα οποία φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχεία.

Η ΑΤΥΠΗ ΔΟΜΗ
ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ


Η άτυπη δομή στα παλιά σφαγεία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, παραμένει μία «υγειονομική βόμβα» που ανησυχεί τους κατοίκους του νησιού. Βρίσκεται στην είσοδο του εμπορικού λιμανιού που δέχεται πολλή κίνηση (ακόμη και μετά το ξέσπασμα της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού) ενώ μέσα, οι συνθήκες που επικρατούν, είναι κυριολεκτικά άθλιες.

Σε αυτοψία που έκανε η «δ» (υπάρχει και το φωτογραφικό υλικό) διαπιστώθηκε ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο υγιεινής, ούτε έχουν ληφθεί μέτρα για τον κορωνοϊό –αν και σημειώθηκαν κρούσματα στους φιλοξενούμενους της δομής.

«Μέχρι σήμερα, κανένας δεν έχει έρθει στα παλαιά σφαγεία. Ούτε από την δημοτική αρχή, ούτε από την αντιπολίτευση. Μπορεί να συζητούν το θέμα στα συμβούλια, αλλά κανένας δεν έκανε τον κόπο να έρθει να δει τι συμβαίνει εδώ μέσα. Η κουζίνα δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, αφού δεν υπάρχει περιθώριο για σίτιση των προσφύγων και μεταναστών.

Ζητήσαμε να γίνουν και τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά έγιναν σε λίγα άτομα», δήλωσε στην «δ» ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός –ο οποίος έχει σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των ανθρώπων που πέρασαν και διαβιούν μέχρι σήμερα, στα παλιά σφαγεία.

Η ύπαρξη της δομής αυτής, στηρίχθηκε μόνο στους εθελοντές που την κράτησαν σε λειτουργία είτε δίνοντας τρόφιμα, είτε με ρούχα, είτε με ιατρικές υπηρεσίες από γιατρούς –μέχρι και φοιτήτριες που έκαναν μάθημα στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.

Η πρώην δημοτική αρχή Ρόδου, περιορίστηκε να δίνει συνεχώς ημερομηνίες… αναχώρησης των φιλοξενούμενων που πέρασαν από εκεί (25.000 συνολικά σε 5,5 χρόνια) χωρίς να έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει βοηθούντος και του νόμου που δεν επιτρέπει σε όποιους έρχονται για πρώτη φορά να διαμένουν εκεί.
Το θέμα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, όπου τόσο η μειοψηφία όσο και η πλειοψηφία, έθεσαν τον προβληματισμό τους (ύστερα και από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «δ») αν και δεν πάρθηκε κάποια απόφαση.

Πρόσφατα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε τα εξής:

«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα των παλιών σφαγείων. Από την πρώτη στιγμή εστιάσαμε σε δύο ζητήματα. Το πρώτο ήταν να αδειάσει ο χώρος και να τρέξουν κάποια επενδυτικά σχέδια. Τα παλιά σφαγεία από τον Αύγουστο του 2015 επιτελούσαν ένα συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε με αποτέλεσμα να φιλοξενεί ανθρώπους κάτω από ακατάλληλες συνθήκες και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο της Πολιτείας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πολίτες της Ρόδου στήριξαν εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια την άτυπη δομή φιλοξενίας με παντελή απουσία του κράτους. Έστειλα δύο επιστολές το τελευταίο διάστημα καθώς δεν ήταν δυνατό να υπάρχει μία τέτοια δομή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν. Έπειτα λοιπόν από μία σειρά επαφών δικών μου, του περιφερειάρχη, των βουλευτών, σχηματίσαμε την εικόνα ότι έπειτα από 40 περίπου ημέρες θα ελεγχθούν τα στοιχεία καθενός και θα οδηγηθεί καθένας εκεί που πρέπει ανάλογα με την εθνικότητά του. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα κινηθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Παλέψαμε για να δώσουμε λύση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα πάντα ανθρωποκεντρικά. Κάνουμε καθημερινό αγώνα για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτό που μπορούμε να πούμε πλέον με βεβαιότητα είναι ότι τα παλιά σφαγεία θα αδειάσουν».

Ο αντιδήμαρχος, σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι ροές έχουν μειωθεί και αυτό βοηθά στη διαχείριση του προβλήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας στη Ρόδο.

«Πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες δικαίου. Συνεχίζουμε να πιέζουμε όλοι μαζί και ελπίζουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ή έστω μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ο χώρος θα σφραγιστεί και δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε κανένα. Θα είναι μία μεγάλη ικανοποίηση για εμάς, που μετά από πέντε χρόνια καταφέραμε να δώσουμε λύση. Δεν αποτελούν λύση πλέον τα παλιά σφαγεία. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και πάνω απ’ όλα σκεφτόμαστε τους ανθρώπους αυτούς όταν λέμε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τα παλιά σφαγεία», όπως δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ροές, θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα οδηγούνται εκτός Ρόδου.

ΠΗΓΗ kosnews24.gr