Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κοινό σύστημα ασύλου, τις μόνιμες διόδους μετανάστευσης και τη θέσπιση κοινού πλαισίου κανόνων


Το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει η πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, το οποίο παρουσίασε προ δύο μηνών και ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

"Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Το νέο κέντρο θα κατασκευαστεί με τις αρχές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση" ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση με βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων κατά τη διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη που διοργάνωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικές, και εκεί πρόκειται να δοκιμαστεί η νέα διαδικασία συνόρων που προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν. Θα βοηθήσουν και τα στελέχη της EASO και το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θα γίνει ο πιλότος που θα αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα η συνισταμένη των τοποθετήσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και της προέδρου της Κομισιόν ήταν η προώθηση της πρότασης για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να ξεμπλοκάρει η συζήτηση για κοινό σύστημα ασύλου και να προχωρήσει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανέλαβε με τη σειρά της τα βασικά σημεία του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τις γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα, την έμφαση στις επιστροφές και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες ώστε να μην χρειάζεται οι νέοι πολίτες τους να μεταναστεύουν στην Ε.Ε. λόγω φτώχειας και έλλειψης προοπτικής, ενώ υπερασπίστηκε την ευέλικτη αλληλεγγύη η οποία προβλέπεται στο σύμφωνο στις ερωτήσεις των βουλευτών από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία.

Από το ελληνικό Κοινοβούλιο στη διαδικασία των ερωτήσεων συμμετείχε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία ρώτησε για την απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία αναφερόμενη και στα γεγονότα του Μαρτίου. Ο Ντ. Σασόλι απάντησε ότι εκείνες τις ημέρες οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν έρθει σε επαφή με την Τουρκία και ότι η στάση τους απέναντί της είναι “αυστηρότητα και διάλογος”.

Τέλος, στη συζήτηση για την αλληλεγγύη συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Λαμπεντούζας και ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρ. Χρήστου, ο οποίος έθεσε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της τονίζοντας ότι στο όνομα του πολιτικού συμβιβασμού αγνοήθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και ότι η Ε.Ε. έχει κακοποιήσει τον όρο αλληλεγγύη.

 

ΠΗΓΗ   stonisi.gr