Μία απίστευτη απάτη, με τουλάχιστον τρία θύματα και λεία που ξεπερνάει τις 185.000 ευρώ, αποκάλυψαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Διονύσου, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Συνελήφθησαν συνολικά 9 άτομα, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ακόμη ένας συνεργός ο οποίος αναζητείται.

Οι δράστες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «sim swapping», εξαπατούσαν τα θύματα τους καταφέρνοντας να υφαρπάξουν μέσω κακόβουλου λογισμικού (σ.σ. μέσω email) που εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα τους μυστικούς κωδικούς εισόδου στην ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking). Τα χρήματα που κατάφεραν να εξασφαλίζουν από τις τρεις περιπτώσεις που έχει ολοκληρώσει την έρευνα το Τ.Α. Διονύσου ξεπερνούν τις 185.000 ευρώ, ενώ μεταφέρθηκαν σε ΜΚΟ με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε εταιρεία μεταφοράς χρημάτων με πλήθος υποκαταστημάτων στην Αττική.

Πλαστές εξουσιοδοτήσεις, νέες sim

Τα μέλη του κυκλώματος, έχοντας εξασφαλίσει μέσω του κακόβουλου λογισμικού το username και το password των θυμάτων, έφτιαχναν πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα και μετέβαιναν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου να εκδώσουν νέα κάρτα sim στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης «pin», που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Η δράση των απατεώνων έφτασε μέχρι και τη Μυτιλήνη, όπου σύμφωνα με καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νησιού, άγνωστοι μετέφεραν εν αγνοία του το ποσό των περίπου 45.000 ευρώ στον λογαριασμό ΜΚΟ και ενός φυσικού προσώπου. Η νέα κάρτα sim είχε εκδοθεί σε κατάστημα τηλεφωνίας στην... Ιεράπετρα της Κρήτης. Στις δύο περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στο Τ.Α. Διονύσου, τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν περισσότερες από 125.000 ευρώ στον λογαριασμό της ίδιας ΜΚΟ και σε έναν υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος είναι το άτομο που διαφεύγει της σύλληψης!

Έτσι μοιράζονταν τα χρήματα

Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκει την άκρη του νήματος και να περνά χειροπέδες στον 57χρονο διαχειριστή της ΜΚΟ, στους λογαριασμούς της οποίας κατέληξαν περί τις 85.000 ευρώ. Άλλες 45.000 ευρώ κατέληξαν στον λογαριασμό του 44χρονου Πακιστανού, άλλες 35.000 ευρώ κατέληξαν στον λογαριασμό 49χρονου ομογενή από τη Γεωργία, περίπου 14.000 ευρώ στον λογαριασμό ενός 30χρονου στα Γιαννιτσά, ενώ μικρότερα ποσά στους υπόλοιπους 5 συλληφθέντες και το άτομο που αναζητείται.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την έκδοση των νέων καρτών sim μετέβαιναν στα καταστήματα τηλεφωνίας δύο Πακιστανοί, κατ’ εντολήν του 44χρονου ο οποίος φέρεται να είχε τον ρόλο του υπαρχηγού του κυκλώματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου ζήτησαν και πήραν παράταση για να απολογηθούν.

ΠΗΓΗ reader.gr