Της Ελένης Κωστοπούλου

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Εφημερίδων Περιοδικών και Ηλεκτρονικών Μέσων Βορείου Ελλάδος
 

Η ζωή του Έλληνα σε χώρες εκτός Ελλάδας υπήρξε πάντα δύσκολη με τεράστια εμπόδια, κακουχίες και νοσταλγία για την πατρίδα. 

Εκατομμύρια Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε κάθε σημείο του πλανήτη, έχουν τον καημό της επιστροφής σε μια πατρίδα, που δεν μπόρεσε να τους προσφέρει την ανάλογη εργασία και εκείνες τις οικονομικές συνθήκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τη δεκαετία του 1960, όπου πολλοί Έλληνες και κυρίως νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Επίσης, αρκετοί είναι έτοιμοι να φύγουν, επειδή δεν βλέπουν καλύτερη προοπτική εδώ. 

Από την άλλη χιλιάδες μεταναστών κατακλύζουν τον τόπο μας έχοντας και αυτοί, ενδεχομένως, τις δικές τους ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Σε μια χώρα όμως, που δεν έχει αυτή τη στιγμή το περιθώριο να τους προσφέρει την επίλυση των βασικών αναγκών, όπως και των αναγκών ασφαλείας.

Τί κάνουν, λοιπόν, τόσοι μετανάστες εδώ; Πώς τρέφονται; Πού ζουν; Τί προσφέρουν στον εαυτό τους, αλλά και στη χώρα μας; Άραγε, μπορούν να ενσωματωθούν στις κοινωνικές και νομικές νόρμες της χώρας μας;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πρώτα από τους ίδιους και στην συνέχεια από την ελληνική πολιτεία. Οι Έλληνες που κατέφυγαν σε άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή προσαρμόστηκαν υποδειγματικά στις χώρες της άφιξης και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλούργησαν αποτελώντας πρότυπες κοινότητες στις χώρες υποδοχής τους. 

Αν υποθέσουμε, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέραν της ενσωμάτωσης των υπαρχόντων μεταναστών στη χώρα μας, άραγε θα θελήσουν οι ίδιοι κάτι τέτοιο; 

Θα αγαπήσουν την πατρίδα μας; 

Θα μπορέσουν να ενστερνιστούν τις κοινωνικές αντιλήψεις των υπολοίπων γηγενών; 

Εν τέλει θα μπορέσουν να αισθανθούν αγάπη για τον τόπο αυτόν;

Αν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, μπορούν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα και με την ευκαιρία αυτή να γνωρίσει πάλι άνθηση η πρωτογενής παραγωγή. Γι’ αυτούς που θέλουν να φύγουν ή δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τις ελληνικές νόρμες, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησής τους σε χώρες που το επιθυμούν ή να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

 

ΠΗΓΗ   ysterografa.gr