Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης τους, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος-γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. 


Το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το Σάββατο (14/11), από την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ήδη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ : «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στους γονείς μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που παραμένουν κλειστά, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι ισχύουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Δηλαδή υπό προϋποθέσεις οι γονείς μαθητών έως τη Γ΄ Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού ή να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας. Στην πρώτη περίπτωση, ανά τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρεις ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια. Η δεύτερη περίπτωση αφορά μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών τους, ενώ μετά το άνοιγμα των σχολείων ο υπάλληλος υποχρεούται να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. Για την πρώτη περίπτωση η εγκύκλιος επισημαίνει ότι εφόσον η κανονική άδεια έχει εξαντληθεί, οι υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το προβλεπόμενο, εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

Η εγκύκλιος προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την τήρηση της υποχρέωσης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και με πάνω από τους μισούς υπαλλήλους σε καθεστώς τηλεργασίας.

Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι η χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.

Μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας για την εξασφάλιση της κατά το δυνατόν απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία με κάθε πρόσφορο τρόπο ενημέρωσή τους.

Γενικότερα και προκειμένου να επιτυγχάνεται ευχερέστερα η εξυπηρέτηση των πολιτών παρακαλούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες, για την αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των δυνατοτήτων που παρέχει η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Το υπουργείο Εργασίας

Νωρίτερα, διευκρινίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, αλλά και συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων, εργαζόμεων σε ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού του παιδιού, περιελάμβανε και εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α' της παραγράφου 3 της προαναφερόμενης από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Με την υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.71342/6.11.2020 (Β΄ 4899) Κοινή Υπουργική Απόφαση άρθρο 1, παρ. 1 περ. 8, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» ορίζεται ότι αναστέλλεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων, αλλά και άλλων σχολικών μονάδων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α' του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Σε συνέχεια και της υπ' αριθμ. οικ. 39683/1259/1.10.2020 εγκυκλίου «χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών, λόγω κρούσματος κορονοϊού COVID- 19», διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος, το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε, αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή, τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη ημέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος - είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια, λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Συστάσεις για την περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών, ενώ η μονάδα φροντίδας ή εκπαίδευσης δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

- Για περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, ενώ, ωστόσο, η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

- Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζομένου/ης για το επίμαχο διάσημα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και, εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) για τον κατ' οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν το σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Διευκρινίζεται ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας θα ισχύουν για όλο το διάστημα που, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.

 

ΠΗΓΗ   skai.gr