Στην εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα – διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα, προέβησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχή Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω (ΚΕΑ), στελεχών της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ήτοι του Τμήματος Ασφαλείας ΚΩ με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Ο.Π.Κ.Ε) και στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και διεξαγωγή συντονισμένης ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στη νήσο Κω.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξονυχιστικών αστυνομικών ελέγχων, πρώτες πρωινές ώρες της 06/11/2020, συνελήφθησαν, πέντε (05) αλλοδαποί εντός της πόλης της Κω, πλησίον επιβατικού λιμένα Κω, εκ των οποίων οι δύο (02) κατείχαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ οι τρεις (3) στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης με την συστηματική αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Λιμενική Αρχή Κω, συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τέσσερις (04) ημεδαποί ηλικίας 35, 39, 29 και 48 ετών και ένας (01) 25χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) καθώς και των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014.

Ο 39χρονος ημεδαπός φέρεται ως ηγετικό στέλεχος αυτής, ενώ ένας επιπλέον αλλοδαπός, φερόμενος επίσης ως ηγετικό στέλεχος, αναζητείται. 
Συγκεκριμένα: 
α) ο 35χρονος ημεδαπός και ο 25χρονος αλλοδαπός φρόντιζαν για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Κω, εν συνεχεία την διευκόλυνση μετακίνησης τους εντός της νήσου, 
β) ο 29χρονος και η 48χρονη ημεδαποί τους εξασφάλιζαν κατάλυμα εντός των ξενοδοχειακών τους μονάδων, 
γ) ενώ από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι ο 39χρονος ημεδαπός είχε τον ρόλο του επικεφαλής και συντόνιζε όλες τις ενέργειες των μελών του κυκλώματος.