Νύχτα σημαντικών εξελίξεων ήταν η αποψινή μετά την «οδυνηρή» συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που προκάλεσε την έφοδο και κατάληψη του αρμενικού Κοινοβουλίου από διαδηλωτές και προσέφερε επίσημα, με ρωσική «υπογραφή», πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή για την Τουρκία.

Νύχτα σημαντικών εξελίξεων ήταν η αποψινή μετά την «οδυνηρή» συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που προκάλεσε την έφοδο και κατάληψη του αρμενικού Κοινοβουλίου από διαδηλωτές και προσέφερε επίσημα, με ρωσική «υπογραφή», πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή για την Τουρκία.

Και τουρκική δύναμη

Ο ρόλος αυτός παίρνει και στρατιωτική μορφή καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, προβλέπεται από τη συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών η ανάπτυξη όχι μόνο ρωσικής αλλά και τουρκικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν «τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο αζέρος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, μετά την τριμερή συμφωνία η οποία υπεγράφη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Η ρωσική προεδρία

«Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα.


Εξοργισμένοι διαδηλωτές

Νωρίτερα, πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.


Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο.

Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.


«Οδυνηρή» συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

«Είμαι πολύ ευτυχής»

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε και αυτός από την πλευρά του ότι υπέγραψε τριμερή συμφωνία με τους ηγέτες της Αρμενίας και της Ρωσίας, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η τριμερής συμφωνία αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Αλίεφ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο «ευχαρίστησε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
Τερματισμός των επιχειρήσεων

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενημέρωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.



ΠΗΓΗ in.gr