Η στοχευμένη αναφορά στο Ισλάμ αφαιρέθηκε από την τελική διακήρυξη κατόπιν διαφωνιών


Η άνοδος του βίαιου εξτρεμισμού στην Ευρώπη έχει συνδεθεί με την αποτυχία ενσωμάτωσης μεταναστών, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινή διακήρυξη των κρατών - μελών, μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Αυστρία. 

 Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ χαρακτήρισε «σημαντικό σημάδι αλληλεγγύης» την τελευταία εξέλιξη, αλλά όπως μεταδίδει ο Guardian το περιεχόμενο της διακήρυξης άλλαξε αρκετά από «το αμφιλεγόμενο αρχικό προσχέδιο», κατόπιν διαφωνιών. Αφαιρέθηκε η αναφορά στο Ισλάμ μετά από μία εβδομάδα αντιπαραθέσεων για το περιεχόμενο της προτεινόμενης διακήρυξης που προώθησαν η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία, οι αναφορές στο Ισλάμ αφαιρέθηκαν, όπως και το αίτημα όσοι εισέρχονται σε ευρωπαϊκά κράτη να μαθαίνουν την γλώσσα της «νέας τους πατρίδας» και να «βγάζουν τα προς το ζην» για τους ίδιους.

Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν την ανάγκη για βελτίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης στα εγκλήματα μίσους και τις τρομοκρατικές δολοφονίες σε Παρίσι, Δρέσδη, Νίκαια και Βιέννη. «Η ενσωμάτωση είναι ένα αμφίδρομο μονοπάτι», σημειώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν μία ενεργή προσπάθεια να ενσωματωθούν, ενώ η βοήθεια για αυτό είναι σημαντική». Η διακήρυξη εκδόθηκε στην πέμπτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατακλάν και έξω από το γήπεδο Stade de France. Τότε, την ευθύνη για τις επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Προειδοποιήσεις προς τις ΜΚΟ που παρανομούν.

Η αναφορά σε κυρώσεις για όσους αποτυγχάνουν να ενσωματωθούν επίσης αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από μία ηπιότερη προειδοποίηση προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παραβαίνουν τη νομοθεσία. «Οι οργανισμοί που δεν λειτουργούν σε συμφωνία με την σχετική νομοθεσία και υποστηρίζουν περιεχόμενο που είναι αντίθετο στα στοιχειώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, δεν θα υποστηρίζονται από δημόσια χρηματοδότηση ούτε σε ευρωπαϊκό αλλά ούτε και σε κρατικό επίπεδο [...] Επίσης, η ανεπιθύμητη ξένη επιρροή σε σωματεία πολιτών και θρησκευτικές οργανώσεις μέσω αδιαφανούς χρηματοδότησης θα πρέπει να περιοριστεί». 

 Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου), κάλεσε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ινστιτούτου που θα «εκπαιδεύει» ιμάμηδες αλλά στην τελική διακήρυξη έγινε τελικά μία πιο γενικόλογη αναφορά, σύμφωνα με την οποία «η προώθηση θρησκευτικής εκπαίδευσης, κατά προτίμηση εντός ΕΕ, συνάδει με τις βασικά ευρωπαϊκά δικαιώματα και αξίες». Το αρχικό προσχέδιο είχε εγείρει αρκετές αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, για την σύνδεση της αντιτρομοκρατίας με την μετανάστευση και την βαρύτητα που δινόταν στον ισλαμισμό. 

 Ο Ολλανδός πρωθπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε το ζήτημα και κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς. Η διακήρυξη τελικώς διεύρυνε τους ορισμούς της, ώστε να αντικατοπτρίσει τις ανησυχίες και για την άνοδο της εθνικιστικής άκρας δεξιάς.

πηγη lifo.gr