Η ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας και του συγχρωτισμού, λόγω κορονοϊού, επισπεύδει στην Αστυνομία τις διαδικασίες για την εναρμόνιση του Σώματος στη ψηφιακή εποχή, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιακών ενεργειών. 

 
Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί θα αποκτήσουν το δικό τους υπηρεσιακό e-mail. Όπως προβλέπει διαταγή το αρχηγείου της Αστυνομίας, που δημοσιεύει το ethnos.gr, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020, η Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο καθένας από τους περίπου 50.000 αστυνομικούς όλης της χώρας να έχει το δικό του υπηρεσιακό e-mail.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καθολική χρήση των e-mail από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με άλλες Αρχές ή φυσικά πρόσωπα. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται στη διαταγή, «η μείωση της γραφειοκρατίας που θα επιφέρει εμφανή αποτελέσματα στη μείωση του δημόσιου κόστους, στην εξοικονόμηση πόρων και στην επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των διοικητικών διαδικασιών».

Ο Τάκης Κυριακάκος, συνδικαλιστής ο οποίος υπηρετεί στην Άμεση Δράση, εξηγεί στο ethnos.gr πως θα βοηθήσει η επικείμενη αλλαγή στην πράξη τους αστυνομικούς και τους πολίτες:

«Αρχικά να πω ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρώτο βήμα είναι να πάρει ο κάθε αστυνομικός προσωπικό υπηρεσιακό e-mail. Αυτό θα εξυπηρετήσει αρχικά αφάνταστα τους αστυνομικούς, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα μειώσει το συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, στην Άμεση Δράση συντάσσουμε ύστερα από κάθε βάρδια χειρόγραφο δελτίο, το οποίο παραδίδουμε αυτοπροσώπως στην υπηρεσία μας. Αυτό πλέον θα μπορεί να γίνει με ένα απλό e-mail. Επίσης, με το e-mail θα έχουμε ηλεκτρονικό αρχείο όλων των ενεργειών μας, στο οποίο θα μπορούμε να ανατρέξουμε εάν χρειαστεί (ή εάν ζητηθεί κάτι επισήμως από κάποιον πολίτη). Ένα άλλο παράδειγμα. Απασχολούνται πολλοί δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να μας κοινοποιούν τις κλήσεις για να παραστούμε ως μάρτυρες σε δίκες. Αυτό επίσης θα μπορεί να γίνει μέσω e-mail. Τρίτο παράδειγμα. Εκδίδει μία διαταγή του αρχηγείο. Θα μπορεί να ενημερωθεί το προσωπικό άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (θα εξαιρούνται βέβαια οι διαταγές απόρρητης φύσης). Τέταρτο παράδειγμα. Η υπηρεσία θέλει να σε ενημερώσει για μία απόσπαση ή μία μετάθεσή. Θα μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά. Πέμπτο παράδειγμα. Θέλεις να δηλώσεις άδεια. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για τους οποίους έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία. Μειώνεται η γραφειοκρατία, το κόστος, ενώ εξοικονομείται προσωπικό. Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική αποστολή δικογραφιών».

Την ίδια ώρα, ύστερα από αρκετό καιρό αναβαθμίζονται οι υπολογιστές των οχημάτων (pc car) και τοποθετούνται στα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. καινούργια τάμπλετ με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Οι δυνατότητες αφορούν στον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων, στην ταυτοποίηση στοιχείων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, στην εξακρίβωση ατόμων που απασχολούν τις Αρχές με εντάλματα και άλλες περιπτώσεις. Η αρχή έγινε με την εγκατάσταση 50 καινούργιων τάμπλετ σε ισάριθμα περιπολικά.

 

ΠΗΓΗ   katechaki.gr