Την διακοπή της τελωνειακής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.
Την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού καναλιού Europe 1.

H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με το Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν ο Ερντογάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για ισλαμοφοβία.

Όπως τονίζεται, η τελωνειακή ένωσης, επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές χωρίς φόρο και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «βαρύ πυροβολικό» εναντίον της Τουρκίας και της ευάλωτης οικονομίας της.

Γαλλικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι εξετάζεται αυτή η επιλογή, σημειώνοντας πάντως πως απαιτείται η ομόφωνη θέση και των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας έχει ζητήσει και η Αθήνα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.


ΠΗΓΗ tanea.gr