Οι προσλήψεις προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες αφού ήδη έχουν υπογραφεί και δημοσιευτεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ΚΥΑ πρόσληψης τόσο των ΕΠΟΠ όσο και των ΟΒΑ.


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το ΓΕΕΘΑ με στόχο μέσα σε πέντε χρόνια να καταφέρει να ενισχύσει το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων με 15.000 άνδρες και γυναίκες. Η ηγεσία τον ΕΔ σκοπεύει να προσθέσει 2.600 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ έως τα τέλη του χρόνου και στις αρχές του 2021 να ξεκινήσει η κατάταξη των πρώτων νέων στελεχών. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τα οποία θα της εξασφαλίσουν την κυριαρχία της στους αιθέρες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου 4 ‘Έλληνες πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να γίνουν οι εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους.

Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν στη Γαλλία προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων ώστε μέχρι τέλος του χρόνου 12 χειριστές να πιστοποιηθούν και συνολικά 12 αεροσκάφη να έρθουν στην Τανάγρα.

Παράλληλα, η Ελλάδα εκδήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ενδιαφέρον της για την αγορά 6 μεταχειρισμένων F-35 μέσα στο 2021.

Συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται το 2027.

Fast Track ενίσχυση των Ε.Δ.

Ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη έπειτα από αναλυτική ενημέρωση την οποία είχε τόσο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και από τους Αρχηγούς των τριών κλάδων. Έπειτα από πολλά χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις προσλαμβάνουν στελέχη για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες την ώρα που το μόνιμο προσωπικό γερνάει ενώ την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

Οι προσλήψεις προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες αφού ήδη έχουν υπογραφεί και δημοσιευτεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ΚΥΑ πρόσληψης τόσο των ΕΠΟΠ όσο και των ΟΒΑ και προωθούνται σε τελικό στάδιο υπογραφών και δημοσίευσης των σχεδίων νόμου για την τροποποίηση κριτηρίων πρόσληψης. Μέσα στον Δεκέμβριο θα δημοσιευτούν οι προκηρύξεις και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από νέους και νέες την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στόχος είναι τα νέα στελέχη να είναι επιχειρησιακά και να ενισχύσουν άμεσα τις Μονάδες πρώτης γραμμής αλλά και όπου υπάρχουν ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να τροποποιήσει το όριο ηλικίας όσων ΟΒΑ. επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στο θεσμό των ΕΠΟΠ από τα 28 στα 31 χρόνια και επιπλέον να προχωρήσει σε μοριοδότησή τους για την επιλογή τους ως ΕΠΟΠ.

Την ίδια ώρα ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ «τρέχουν» τις αποφάσεις για αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2021. Η αύξηση υπολογίζεται έως και το 50% και αναμένεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια να ανέβει ακόμη περισσότερο μέχρι να φτάσει τα επίπεδα πριν από το 2010.

πηγη newpost.gr