Αύξηση των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, σε ποσοστό 375% σε σχέση με τις φετινές δαπάνες, προανήγγειλε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα τρέξουν εντός του 2021, όπως τα Rafale, τα οποία θα έρθουν με τα όπλα τους, την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ, την απόκτηση τεσσάρων υπερελικοπτέρων Romeo, νέα αντιαρματικά όπλα και νέα τηλεκατευθυνόμενα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγγειλε:
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 είναι αυξημένος κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ, στα 5,44 δισ. ευρώ, ή κατά 63% σε σχέση με το τρέχον έτος (ήταν 3,5 δισ. ευρώ φέτος), με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσής του κατά τη διάρκεια του έτους από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το γεγονός αυτό φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περίοδο 2000-2010.
  • Στις εξοπλιστικές δαπάνες προσημειώνεται το ποσό των 2,52 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 375% σε σχέση με το 2020. Φέτος οι δαπάνες ήταν μόλις στα 520 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται το 2021 κατά 2 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού 4,8%, κατά 110 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ.
  • Οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραμένουν ίδιες με το 2020, στα 480 εκατ. ευρώ.
  • Προσλήψεις 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ, σύνολο 2.600 ΕΠΟΠ/ΟΒΑ το 2021
  • Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.
Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, εντός του 2021 θα τρέξει το πρόγραμμα του μαχητικού Rafale. Όπως είπε, ο υπουργός, η σύμβαση θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, σχολιάζοντας πώς οι καλές σχέσεις μας με την Γαλλία ήταν αυτές που έκαναν την συμφωνία να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών είπε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως περιμένουμε μια προσφορά ικανοποιητικής ενδιάμεσης λύσης. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, ως σημαντική διαδικασία που τρέχει για το αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Εντός του 2021 θα τρέξουν επίσης τα προγράμματα:

α) εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών MEKO-200 του Πολεμικού Ναυτικού για το ΠΝ,

β) προμήθεια νέων τορπιλών και αναβάθμιση παλαιοτέρων για τα υποβρύχια,

γ) αγορά νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων «Romeo»,

δ) νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς,

ε) νέα κατευθυνόμενα βλήματα διαφόρων τύπων για την Πολεμική Αεροπορία,

στ) νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για την Αεροπορία και το Ναυτικό,

ζ) «Εθνικό τυφέκιο»,

η) «Εθνικό όχημα».

«Δεν το ρισκάρουμε»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. «Με τη γείτονα πιο προκλητική και εξοπλισμένη εμείς δεν το ρισκάρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης.

«Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε, ούτε κλαιγόμαστε για το Συμβούλιο Κορυφής. Η Ευρώπη λειτουργεί με αργούς ρυθμούς», ανέφερε και εκτίμησε ότι και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ και μετά τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ, η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση απέναντι σε όλους.

πηγή cnn.gr