Πριν τρεις ημέρες η Aegean Boat Report ανακοίνωσε ότι «Δεν είμαστε, δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ, μέρος κανενός δικτύου διακίνησης ανθρώπων». Η απάντηση της ΜΚΟ ήρθε ως αντίδραση στις καταγγελίες Μηταράκη για συνεργασία τουρκικών αρχών και συγκεκριμένης ΜΚΟ με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών.

Η Aegean Boat Report που δηλώνει ότι είναι μια "μικρή" πλην αθώα οργάνωση κάνει λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση» του υπουργού. Τα δεδομένα μάλλον δείχνουν ότι έχει ένοχη δράση, η οποία, μάλιστα. έχει εξασφαλίσει και μιντιακή στήριξη στην Ελλάδα. Η εν λόγω ΜΚΟ δηλώνει "εμβρόντητη" από το γεγονός ότι «βρέθηκε στο επίκεντρο μιας απρόκλητης και εσκεμμένα παραπλανητικής επίθεσης». Είναι απορίας άξιον, πάντως, γιατί η συγκεκριμένη ΜΚΟ βγήκε αμέσως να απαντήσει, ενώ ούτε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε κανείς άλλος την κατονόμασε.

Η οργάνωση στην ανακοίνωσή της ζητάει από τον υπουργό να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες και ότι «αν επιθυμεί να συνεχίσει να μας κατηγορεί ότι ενεργήσαμε με λανθασμένο ή παράνομο τρόπο, θα τον συμβουλεύαμε να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από ένα μικρό αριθμό προσφύγων που ισχυρίζονται ότι οι διακινητές στην Τουρκία γνωρίζουν το όνομα Aegean Boat Report και τους λένε ότι, αν επικοινωνήσουν μαζί μας, θα τους δώσουμε στεγνά ρούχα κι ένα μπουκαλάκι νερό».

Στην πραγματικότητα, η οργάνωση επιχειρεί να απομειώσει τους ισχυρισμούς των Σομαλών μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν την Aegean Boat Report με το δίκτυο των Τούρκων διακινητών. Και επειδή δεν μπορεί να αμφισβητήσει συγκεκριμένες καταθέσεις, στην πραγματικότητα εμμέσως ομολογεί, μιλώντας για μικρό αριθμό καταθέσεων, λες και απαιτούνται εκατοντάδες για να προκύψει ενοχοποίηση.

O τρόπος δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ δείχνει μια εχθρότητα προς τις ελληνικές αρχές και αντίθετα μια προς την Τουρκία. Μονίμως καταγγέλλει το Λιμενικό ότι επιχειρεί να πνίξει τους μετανάστες, ενώ οι Τούρκοι είναι αυτοί που τους σώζουν! Τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας δεν πηγάζει, βέβαια, από το ενδιαφέρον της για τους μετανάστες. Είναι η ίδια η συμπεριφορά της που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Aegean Boat Report παίζει συγκεκριμένο ρόλο.

Ας μιλήσουμε, όμως, με γεγονότα. Πως είναι δυνατόν η εν λόγω ΜΚΟ να δημοσιεύει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα σε σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής; Τις έχουν τραβήξει μέλη της, ή τις έχει πάρει από τους Τούρκους; Παρατηρείστε παρακάτω φωτογραφίες τις ΜΚΟ που δείχνουν τους καλούς Τούρκους να διασώζουν!


Λήψη μέσα από σκάφος του τουρκικού Λιμενικού (Aegean Boat Report)


Το τουρκικό Λιμενικό σώζει ζωές (Aegean Boat Report)


Τούρκος λιμενικός (Aegean Boat Report)


Φωτογραφία στην Τουρκία από άφιξη μεταναστών στο Τσανάκαλε (Aegean Boat Report).


Τούρκοι λιμενικοί διασώζουν ανάπηρο μετανάστη (Aegean Boat Report)


Τούρκοι λιμενικοί διασώζουν ανάπηρο μετανάστη (Aegean Boat Report)

Ήρωες οι Τούρκοι λιμενικοί!

Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει, αποκαλύπτεται διασύνδεση της Aegean Boat Report με τις τουρκικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η ΜΚΟ προπαγανδίζει σε κάθε ευκαιρία πως η Τουρκία κάνει εξαιρετική ανθρωπιστική δουλειά, ενώ οι Έλληνες λιμενικοί πνίγουν τους μετανάστες! Από το υλικό που κατάσχεσαν οι ελληνικές αρχές αποδεικνύεται ότι οι μετανάστες επικοινώνησαν με την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει και αυτή τους παρέπεμψε να ζητήσουν βοήθεια συγκεκριμένα από την Aegean Boat Report!

Πέραν αυτού, η εν λόγω ΜΚΟ διαθέτει πάντα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έχει πληροφορίες για τον αριθμό, φύλο και εθνικότητα των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, πριν ακόμη ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές! Σύμφωνα με τα ευρήματα που φάνηκαν στις δημοσιευμένες φωτογραφίες με τους Σομαλούς μετανάστες-μάρτυρες, η ΜΚΟ διατηρεί τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας λαμβάνει και παρέχει online πληροφορίες με αποστολή εικόνων και βίντεο στο whatsapp. Όλα αυτά, όμως, αποκλειστικά και μόνο στα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γιατί άραγε δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία που να δείχνει από ποιο τουρκικό λιμάνι αναχωρούν οι βάρκες με τους μετανάστες;

Η Aegean Boat Report μιλάει συνεχώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντα καταγγέλει την Ελλάδα ότι τα παραβιάζει. Αντίθετα, η Τουρκία δεν υπάρχει πουθενά στο κατηγορητήριό της. Για την εν λόγω ΜΚΟ, η Τουρκία είναι "άγγελος" και η Ελλάδα "διάβολος". Πώς, λοιπόν, ένας καλόπιστος να πιστέψει ότι πρόκειται για καλών προθέσεων δικαιωματιστές κι όχι για όργανα της Άγκυρας;

Εκ των προτέρων λεπτομερή στοιχεία

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η Aegean Boat Report έχει διαθέτει πάντα και εκ των προτέρων λεπτομερέστατα στοιχεία για τις αφίξεις σε όλα νησιά, για τον αριθμό των επιβαινόντων μεταναστών στις βάρκες, για τη χώρα προέλευσής τους, για το φύλο, για τον αριθμό των πλοιαρίων που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια, ακόμα και για τις βάρκες που "σταματά" η τουρκική ακτοφυλακή!

Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει ότι από το 2017 μέχρι σήμερα στα νησιά έφτασαν 125.547 μετανάστες. Αναρωτιέται κανείς, τυφλή είναι άραγε η η τουρκική Ακτοφυλακή για να περάσουν κάτω από τη μύτη της 125.547 μετανάστες; Αθέλητα, η Aegean Boat Report καρφώνει αυτούς που αποθεώνει.

Είναι προφανές ότι οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν τηρούν την ευρωτουρκική συμφωνία των αρχών του 2016, αλλά συστηματικά και οργανωμένα "σπρώχνουν" μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, απόδειξη. Το παρακολούθησε live η διεθνής κοινή γνώμη τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. Οι ίδιοι οι Τούρκοι κυβερνητικοί, εξάλλου, το δήλωναν καθαρά και δημόσια. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία έχει λάβει από την ΕΕ μέχρι τώρα έξι δισ. ευρώ και αναμένει κι άλλα.

Προνομιακή κάλυψη από ΜΜΕ

Η εν λόγω ΜΚΟ φαίνεται να απολαμβάνει ευρείας επικοινωνιακής υποστήριξης από τον εγχώριο, τοπικό και το χειρότερο από τον διεθνή Τύπο. Eλληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν μονόπλευρά ρεπορτάζ, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά σε υλικό που τους παρέχει η Aegean Boat Report! Παρατηρείται όμως και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες και πληροφορίες που αργότερα δημοσίευσε η εν λόγω ΜΚΟ!

Αν ξύσουμε λίγο την επιφάνεια, θα δούμε ότι δεν πρόκειται για δημοσιογραφική εργασία. Κι αυτό, γιατί η εν λόγω ιστοσελίδα αποδεικνύεται από τη γενικότερη στάση της ότι είναι στενά συνδεδεμένη με την Aegean Boat Report. Δεν γνωρίζουμε το παρασκήνιο της σχέσης τους, αλλά η συμπεριφορά της astraparis.gr δεν αφήνει αμφιβολία για τον ρόλο της. Είναι άραγε τυχαίο ότι δεν ανέφερε στα ρεπορτάζ της τις μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία των ίδιων των Σομαλών μεταναστών που μιλάνε ξεκάθαρα για την σχέση της τουρκικής Ακτοφυλακής και της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια δυσφήμιση από τις μεγάλες δυτικές εφημερίδες και μάλιστα δια χειρός της δημοσιογράφου Ματίνας Στεβή, η οποία, ας σημειωθεί, είναι θυγατέρα του ιδιοκτήτη-διευθυντή της ιστοσελίδας astraparis.gr. Η Ματίνα Στεβή, που γράφει και στην εφημερίδα New York Times έχει επιδοθεί σε πολεμική εναντίον της Ελλάδας, διαμορφώνοντας μια παραπλανητική εικόνα γύρω από το μεταναστευτικό.

Θυμόμαστε ότι στην υβριδική επίθεση του Μαρτίου στον Έβρο οι New York Times επιστράτευσαν και ψευδείς ειδήσεις για να ενοχοποιήσουν τους Έλληνες που προστάτευσαν τα σύνορα. Σε επίπεδο επαγγελματικής δεοντολογίας παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η βίαιη προσπάθεια εισόδου σε μια χώρα δεν καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παρόμοια υπόθεση στην Ισπανία, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα καλώς έπραξε στον Έβρο.

Σε επίπεδο ψευδών ειδήσεων, αναφέρουμε και την απολογία της ίδιας της Ματίνας Στεβή για μία "μικρή" παράλειψη σε άρθρο της, με το οποίο είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για δολοφονία μετανάστη στον Έβρο. Ελληνικά ΜΜΕ και φορείς βέβαια φρόντισαν να φιλοτεχνήσουν μια εξαιρετικά θετική εικόνα για τη δημοσιογράφο που «συνδυάζει κόκκινα νύχια με αλεξίσφαιρο γιλέκο» και που τα δημοσιεύματά της βέβαια τα αναδημοσιεύει η Aegean Boat Report.

πηγή slpress.gr