Την 09/12/2020 με την ψήφιση του άρθρου 35 του νόμου 4760/20 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δόθηκε παράταση στο άρθρο 44 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α-84) από 13/04/2020 σχετικά με την χρήση κατασχεμένων μέσων για τις ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Καταστημάτων Κράτησης μέχρι την 31/12/2021.

Η συγκεκριμένη πράξη η οποία υλοποιήθηκε με ενέργειες της Ηγεσίας και ύστερα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειανατολικής Αττικής, δίνει τη δυνατότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία, στις υπηρεσίες , να μετατρέπουν ένα κατασχεμένο όχημα σε υπηρεσιακό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αφορά μεταφορικά μέσα τα οποία θα ήταν αδύνατο να αποκτηθούν με οικονομικούς πόρους του σώματος , λόγω της μεγάλης αξίας τους, και αποτελούν απαραίτητα εφόδια για επιχειρησιακές δράσεις π.χ φορτηγά, λεωφορεία, θωρακισμένα οχήματα , γερανοί κ.α.

Από την έναρξη ισχύς της ανωτέρω ΠΝΠ , με ενέργειες των υπηρεσιών έχουν διατεθεί στον ενεργό στόλο της ΕΛΑΣ , 350 περίπου κατασχεμένα μέσα, όπου συμβάλουν στη διευκόλυνση του έργου των εκάστοτε Διευθύνσεων πανελλαδικά. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία η αξιοποίηση των οριζομένων της διάταξης αυτής προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι Υπηρεσίες με οχήματα ικανά και κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που όλο και περισσότερο εξελίσσεται.

Με την ανωτέρω ψήφιση και σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση του Αρχηγείου για την κατανομή νέων προμηθειών υλικοτεχνικού εξοπλισμού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, παρατηρούμε ότι μετά από πολλά χρόνια γίνεται ουσιαστική ανανέωση και προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της ΕΛ.ΑΣ. Μπορεί ο ρόλος μας να είναι η διεκδίκηση των μέγιστων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία προς όφελος του προσωπικού, ωστόσο οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Αρχηγείου που έφεραν εις πέρας αυτό το πρόγραμμα.

Προσπάθεια όλων είναι, οι ανωτέρω κινήσεις να αποτελέσουν εφαλτήριο για την επιπλέον ενίσχυση του στόλου , έτσι ώστε μαζί με την ψήφιση της διάταξης που αφορά τα κατασχεμένα οχήματα , να πετύχουμε την πλήρη αντικατάσταση των παλαιών και επικίνδυνων οχημάτων.

πηγή lawandorder.gr