Κάθεδυνατή προσπάθεια για το κλείσιμο της άτυπης δομής όπου διαμένουν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες στα παλιά σφαγεία, καταβάλλει εδώ και αρκετούς μήνες η Δημοτική Αρχή με στόχο τη σφράγιση του χώρου το συντομότερο δυνατόν.

Το παραπάνω αναδείχθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου όταν το θέμα έθεσε, στο στάδιο της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός. Όπως ήταν φυσικό, η πανδημία και η παρούσα κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μπορούσαν να μην απασχολήσουν το Σώμα, με αναφορές που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και όχι μόνο, με τους ίδιους να συνιστούν προσοχή στους πολίτες και να εύχονται να βγούμε σύντομα απ’ αυτό.

Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, ο κ. Κρητικός, ο οποίος ως γνωστόν είναι και γιατρός, επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι όλοι φοβούνται το τρίτο κύμα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εμείς πήγαμε καλά αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αφού και η οικονομία θα πάει πιο πίσω αν έχουμε και άλλο κύμα τους χειμερινούς μήνες.

Στη συνέχεια, ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε στο χώρο των σφαγείων, θυμίζοντας, καταρχήν, ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε κάνει μία πρόταση λέγοντας ότι ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα θα ήταν ο Εισαγγελέας που, με τη συνδρομή της αστυνομίας, θα μπορούσε να κάνει κάτι αφού ο Δήμος δεν είναι ο υπεύθυνος.

Είπε, λοιπόν, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Μετανάστευσης, ο Εισαγγελέας έχει ήδη παρέμβει και έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να πάει να καταγράψει. Στα σφαγεία-συνέχισε-όπως είναι γνωστό, διαμένουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι μετανάστες οι οποίοι ζητούν άσυλο και εκείνοι που έχουν άσυλο.

Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι έχουν άσυλο αφού καταγραφούν θα προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα ενώ οι μετανάστες οι οποίοι ζητούν άσυλο θα πάνε σε δομές οργανωμένες άλλων νησιών. Γι’ αυτό, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να πιέσει την αστυνομία να κάνει το καθήκον της ώστε να έχουμε αποτέλεσμα για τα σφαγεία.

Ο Δήμαρχος


Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, καταρχάς ξεκαθάρισε ότι από πλευράς αρμοδιότητας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς επειδή το κτίριο των σφαγείων ανήκει στον Δήμο και μάλιστα είναι νοικιασμένο σε μία πολύπλοκη διαδικασία, έχουν στείλει επιστολή εδώ και δεκαπέντε ημέρες στον Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Λογοθέτη, ζητώντας την παρέμβασή τους για την επιβολή της τάξης, ως οφείλουν να κάνουν.

Είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος, ότι ο τότε Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κ. Γιώργος Τριάντος, όλο το καλοκαίρι αναφερόταν στους κινδύνους που όλοι βλέπουμε στο χώρο των σφαγείων με τους μετανάστες. Έκριναν ότι η περίοδος του καλοκαιριού ήταν μία εποχή που θα έπρεπε να πάρουν λίγο πίσω το θέμα αυτό αλλά πριν δεκαπέντε ημέρες στάλθηκε στον Γ.Γ. η επιστολή με την οποία ο Δήμος ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στην απόδοση του δημοτικού αυτού ακινήτου σ’ αυτόν-μάλιστα κατέθεσε στο Σώμα και τη σχετική επιστολή.

Ο κ. Καρίκης


Ακολούθως, τον λόγο ζήτησε για το θέμα και ο Αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος, σε συνέχεια των όσων ανέφερε ο Δήμαρχος, είπε ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με τον τρόπο που πρέπει, σε καθημερινή βάση.

Είπε, συγκεκριμένα: «Εμείς ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση και αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω γιατί δεν πρέπει να βγει, τη στιγμή που υπάρχουν δίπλα μας νησιά τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ επιβαρυμένα και αναφέρομαι τόσο στην Κω όσο και στη Λέρο. Εμείς, λοιπόν, ήδη διαχειριστήκαμε το τελευταίο διάστημα τρεις συγκεκριμένες φορές που ήρθαν μετανάστες και, όπως πολύ καλά θα είδατε, κανένας δεν άκουσε τίποτα. Αυτοί οι μετανάστες μέσα σε λίγες μέρες έφυγαν χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δηλώσεις, χωρίς οτιδήποτε».

Στη συνέχεια, όσον αφορά την Εισαγγελική παρέμβαση, θέλησε να πει το εξής ο Αντιδήμαρχος: «Εμείς, αυτό που είδαμε από την Εισαγγελία μετά από πέντε χρόνια, είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δήμου γι’ αυτά που δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει». Είπε, ακόμη, ότι έχουν απευθυνθεί με δύο επιστολές προς τους Υπουργούς, με συνεχείς παρεμβάσεις στα Υπουργεία, στην Εισαγγελία, την Αστυνομία, και αυτό γίνεται καθημερινά. Έχουν τη διαβεβαίωση ότι το επόμενο διάστημα θα ελευθερωθεί ο χώρος και μάλιστα ζητήθηκε από τον Δήμο να έχει τα μέτρα σφράγισης του χώρου, μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιήσει σύσκεψη στις Τεχνικές Υπηρεσίες με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Δώρο Κωνσταντίνου, δηλαδή για το πώς θα σφραγιστεί το κτήριο ώστε να μην έχουμε ξανά το φαινόμενο να μπουν νέοι πρόσφυγες.

Και κλείνοντας τόνισε, ακόμη, ο κ. Καρίκης: «Συνεπώς, γίνεται μία τεράστια δουλειά, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω γιατί αλίμονο αν βγαίναμε κάθε μέρα να λέμε τι κάνει ο Δήμος σ’ αυτό το θέμα. Το θεωρούμε σαν ένα θέμα ιδιαίτερης σοβαρότητας, όχι μόνο για τη Ρόδο, για τον ροδίτη, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες-πρόσφυγες γιατί έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι καθημερινά υπάρχουν οι κίνδυνοι οι οποίοι, όπως βλέπετε, γίνονται και πράξη: με την πυρκαγιά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης, σεισμού, με τον κίνδυνο covid. Όπως και με το ότι την τελευταία φορά αποδείχθηκε ότι μέσα στον οικισμό αυτόν τον παράνομο, την παράνομη κατάληψη, υπήρχε άνθρωπος ο οποίος ήταν διακινητής», είπε και κάλεσε όλους να συμφωνήσουν να συνεχίσουν με χαμηλούς τόνους και με σοβαρότητα να διαχειρίζονται αυτό το θέμα.

Πηγή:rodiaki.gr