Αποσυμφόρηση δεν γίνεται όμως μόνο στα νησιά αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Από 93 χιλιάδες διαμένοντες σε πάσης φύσης δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριου 2020, σήμερα διαμένουν 68 χιλιάδες, αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες.

Βρεθήκατε τις προηγούμενες μέρες και πάλι στη Μυτιλήνη. Σε τι κατάσταση είναι η δομή στο Καρά Τεπέ;

Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι δεν θυμίζει σε τίποτε τη Μόρια. Είναι μια δομή καθαρή, μια δομή με τάξη και ασφάλεια. Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, έχει ήδη, σε μερικές βδομάδες, αλλάξει ριζικά, συνεχίζεται η βελτίωσή της σε όλους τους τομείς και είναι σημαντικό ότι η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζεται δημοσίως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ας μη ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε. Μετά τον εμπρησμό στην Μόρια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με μεγάλη πίεση χρόνου, έπρεπε να μεταφέρουμε τον κόσμο με ασφάλεια. Και το κάναμε. Αποσοβήσαμε μία ανθρωπιστική κρίση.

Από τότε, ολοκληρώσαμε τις μελέτες με το ΙΓΜΕ για την ποιότητα του εδάφους, ολοκληρώνουμε τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα για την προστασία από το χειμώνα. Βελτιώνουμε καθημερινά τις υποδομές για την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση. Έχουμε πετύχει την αυτονομία της δομής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε να μην επιβαρύνεται το τοπικό νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Πότε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο για τη νέα δομή με ευρωπαϊκή εμπλοκή που συζητείτο;

Προχωράμε με ταχύτητα στη δημιουργία μιας νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είχαμε δεσμευθεί. Η νέα τοποθεσία υπεδείχθη από τους τοπικούς φορείς και συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες. Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμη.

Η κοινή μας επίσκεψη με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME, κ. Gminder, προεξοφλεί τη στενή μας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την κατασκευή, αλλά και τη μετέπειτα διαχείριση του κέντρου. Το νέο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εγγυάται καλύτερες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και ενίσχυση ασφάλειας για την τοπική κοινωνία.

Ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για pushbacks μεταναστών που γίνονταν στη θάλασσα τους προηγούμενους μήνες. Τι απαντάτε;

Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις. Τηρούμε το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν φυλάσσουμε τα σύνορα μας. Φυσικά και φυλάμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Η αλλαγή πολιτικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα, έχει οδηγήσει στην μείωση κατά - 80% των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία καταγράφεται αύξηση ροών κατά 200% και στην Ισπανία κατά 500%. Σε μία εποχή που η ασφάλεια προβάλλει ως βασικό ζητούμενο για τους λαούς της Ευρώπης, προστατεύουμε – σε συνεργασία με την FRONTEX - και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αξιών και των κανόνων εμπλοκής στη θάλασσα. Δεν θέλουμε και δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη.

Σας ασκείται πολλές φορές εκ δεξιών κριτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τι λένε οι αριθμοί; Και πώς θα συστηματοποιηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών;

Η εικόνα του Μεταναστευτικού έχει αλλάξει δραστικά, τους τελευταίους μήνες, με σκληρή δουλειά και σχέδιο. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε εξαρχής δύο στόχους. Τον περιορισμό των ροών, αλλά και των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα στο 2020 οι αφίξεις, όπως σας είπα, έχουν μειωθεί κατά περίπου -80%. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 55%. Μέσα στο 2020 μειώθηκαν, στο σύνολο, κατά 22 χιλιάδες οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας. Στα νησιά ήταν περίπου 42.000 τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα είναι περίπου 18.000. Και θα μειωθούν και άλλο, με σκοπό την πλήρη αποσυμφόρηση των πέντε νησιών του Αιγαίου.

Αποσυμφόρηση δεν γίνεται όμως μόνο στα νησιά αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Από 93 χιλιάδες διαμένοντες σε πάσης φύσης δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριου 2020, σήμερα διαμένουν 68 χιλιάδες, αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες.

Μέσα στο 2021, οι δομές από 32 που είναι σήμερα, θα γίνουν 26. Δομές κλειστές και ελεγχόμενες που ανταποκρίνονται στις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ενισχύουν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη δημόσια ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Μάρτιο, με πρόσχημα τον κορονοϊό, η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές.

Είναι οι μεταναστευτικές δομές της χώρας εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού;

Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει, μέχρι σήμερα, συμβάλλει στην έξαρση του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή, υιοθετήσαμε αυστηρά μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Εφαρμόσαμε στα σημεία εισόδου αλλά και μέσα και έξω από τις δομές όλης της χώρας το σχέδιο «Αγνοδίκη» και διατηρούμε την μόλυνση του πληθυσμού από τον κορονοϊό στο 1%. Συνολικά, έχουμε 950 κρούσματα και μόλις δύο απώλειες ζωής σε δομές φιλοξενίας. Γίνονται τεστ στα σημεία εισόδου, λειτουργούν εγκαταστάσεις υγειονομικής απομόνωσης μέσα στα ΚΥΤ και τις δομές, παρέχεται άμεση ιατρική βοήθεια στις ιατρικές μονάδες που λειτουργούν εντός των δομών, γίνεται ιχνηλάτηση στις άμεσες επαφές τους και απομονώνονται και αυτές και λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, αν χρειαστεί. Οι διαμένοντες επιστρέφουν στις σκηνές τους ή επιτρέπεται να βγουν εκτός δομής, μόνο όταν έχουν γίνει εντελώς καλά.

bordernews.gr