Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Παρέμβαση ΟΗΕ για το προσφυγικό: «Αποσυμφορείστε τα νησιά»Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΟΗΕ, ο οποίος με παρέμβαση του ζητά την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες

Παράλληλα, ζητά να επιταχύνει τα σχέδιά της για τη μεταφορά ενός μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στις μεταφορές και την εύρεση γρήγορων λύσεων για να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής.

Όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη, χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επισφαλείς και τα προβλήματα υγείας αυξάνονται.

Τρομάζει την κυβέρνηση το προσφυγικό

Παρά την αφοσίωση των επαγγελματιών υγείας και των εθελοντών, πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό, γιατί το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο στα κέντρα υποδοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής. Οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία στους αιτούντες άσυλο.

Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι οικογένειες. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Χρειάζεται επίσης η συνεχής ευρωπαϊκή στήριξη σε επίπεδο πόρων, τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης για να ενισχυθεί η ανταπόκριση της Ελλάδας.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία ενός ειδικού υπουργείου, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης της κυβέρνησης. Η ανακοινωθείσα ενίσχυση της δυναμικότητας της Υπηρεσίας Ασύλου και ο διπλασιασμός του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων ασύλου.

Οι αφίξεις στην Ελλάδα αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων του 2015 και 2016, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία. Όμως, οι περίπου 59.000 θαλάσσιες αφίξεις το 2019, σε συνδυασμό με τις μακρόχρονες διαδικασίες ασύλου, έχουν οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των συνθηκών.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία αναφερόμενη στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό στα νησιά, τονίζει, ότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποφασιστική και συντονισμένη κυβερνητική δράση, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης
Το θέμα του προσφυγικού είναι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Αρχικά, γίνεται προσπάθεια για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στα νησιά, τα λεγόμενα προαναχωρησιακά κλειστού τύπου κέντρα, θα είναι έτοιμα τους επόμενους τέσσερις μήνες και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεσμεύονται πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κατασκευαστεί πέντε τέτοια κέντρα και ταυτόχρονα το βάρος θα πέσει στη φύλαξη των συνόρων.

Ακόμη, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η άμεση πρόσληψη 200 νέων λιμενοφυλάκων, ενώ το Λιμενικό σώμα πρόκειται να εξοπλιστεί με 15 νέα ταχύπλοα σκάφη.


Την ίδια ώρα, θα τοποθετηθούν δοκιμαστικά πλωτά φράγματα για τη θαλάσσια επιτήρηση, με την πρώτη δοκιμή να γίνεται πιθανώς στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

ΠΟΣΥΦΥ : Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό νόμο. Που θα κυμαίνεται η σύνταξη.


Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ενημερώνει τα μέλη του κλάδου της για τις αλλαγές που επέρχονται με το νέο ασφαλιστικό νόμο που ήδη έχει περάσει την δημόσια διαβούλευση. 


Αναλυτικά επισημαίνει τις μεταβολές στους πίνακες αναπλήρωσης όσο αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης και επισυνάπτει παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση.
Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό έγγραφο της Γραμματείας ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων της ΠΟΣΥΦΥ και υπολογίστε όμοια για τα νέα συνταξιοδοτικά ποσά.

BORDERNEWS.GR
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Εκδόθηκε η προκήρυξη των 800 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου για τα νησιά

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ : 


Εκδόθηκε σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2020 η νέα προκήρυξη 7ης σειράς Συνοριοφυλάκων για την νησιωτική χώρα και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Επισημαίνεται πως η πρόσληψη των νέων 800 συνοριοφυλάκων είναι ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης. 

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών λήγει την 29/2/2020 και ώρα 15:00. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν γεννηθεί από 01/01/1992 και έπειτα ( εως το 28ο έτος της ηλικίας), έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70 και για τους άντρες έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. 

Επίσης, προσοχή, απαραίτητο δικαιολογητικό για την συμμετοχή στην προκήρυξη, η διαμονή τους την τελευταία διετία στην Περιφερειακή Ενότητα ή νήσο, ή η διαμονή τους από την γέννησή τους έως το 18ο έτος της ηλικίας τους στις σχετικές Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η κάλυψη των θέσεων αφορά Π.Ε. Λέσβου 240, Π.Ε. Σάμου 180, Π.Ε. Χίου 160, Π.Ε. Κως 100, νήσος Λέρος 80, νήσος Σύμη 20, νήσος Κάλυμνος 10, νήσος Μεγίστη 10 συνοριοφύλακες. 

Περισσότερες πληροφορίες και η προκήρυξη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας. Δείτε εδώ όλη την προκήρυξη 

Δείτε εδώ ολόκληρη την προκήρυξη

Bordernews.gr

Επτά συλλήψεις Ελλήνων στη Μόρια για σύσταση εγκληματικής ομάδας
Στη σύλληψη επτά ατόμων ελληνικής καταγωγής μέσα στο χωριό της Μόριας προέβη χθες αργά το βράδυ η ΕΛΑΣ, ενώ αναζητά άλλα δύο άτομα.

Οι συλληφθέντες, με κράνη και στειλιάρια και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, πραγματοποιούσαν ελέγχους σε σπίτια του χωριού. Και οι επτά οδηγούνται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

«Βόμβα» από τον Μηταράκη: ΜΚΟ συνέβαλαν στα επεισόδια στη ΜόριαΟ υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα», μαζί με τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας». Αναγνώρισε δε, πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν κουραστεί μετά από πέντε χρόνια με την όλη κατάσταση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως «τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο του 2020. Εχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Μηταράκης στην διάρκεια της συζήτησης είπε πως υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια». Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. «Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί», είπε.

Αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές διότι καθώς χρόνιζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο». «Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που μετείχε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ για το μεταναστευτικό, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων στα νησιά του Β. Αιγαίου».

«Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο. Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι κάτοικοι στην περιοχή δεν θέλουν «καμία άλλη δομή» και «κανέναν άλλον μετανάστη στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου».

Επίσης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ΜΚΟ, νομίζω ότι αν δουν ένα τέτοιο βήμα οι κάτοικοι της Λέσβου, τότε είμαστε εδώ για να επανεξετάσουμε το θέμα. Όσο όμως βλέπουμε ότι έχουμε εγκλωβισμένους κατοίκους στο νησί, τότε η εμπιστοσύνη δεν θα μπορεί να είναι αμοιβαία».

800 ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Πήρε ΦΕΚ η προκήρυξη για τους 800 συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου για τα νησιά ( Τεύχος B’ 302/05.02.2020 ). Αναμένεται η Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την έκδοση της προκήρυξης εντός των ημερών.
Δείτε εδώ όλη την προκήρυξη


BORDERNEWS
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Οι επιδόσεις της Frontex στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΣτην Ελλάδα θα «στρατοπεδεύσει» τους επόμενους μήνες κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε έλεγχο, προκειμένου να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της υποστήριξης που παρέχει μέχρι στιγμής στα κράτη μέλη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex)Η Frontex (από το γαλλικό «frontières extérieures») ιδρύθηκε το 2004 για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η ίδρυσή του θεωρήθηκε ως ένα καθοριστικό βήμα προς την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων στην ΕΕ και, από τότε, ο ρόλος, ο προϋπολογισμός και οι πόροι του βαίνουν αυξανόμενοι.

Μετά τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές του 2015, οι εξουσίες του ενισχύθηκαν και ο οργανισμός μετεξελίχθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η ετήσια επιδότησή του από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, από 137 εκατ. ευρώ το 2015 σε 322 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στον «νέο» οργανισμό το πράσινο φως για την πρόσληψη 1 000 υπαλλήλων έως το 2020.

Νέοι κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν ως σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών Frontex. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού της Frontex σε 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021- 2027 – κυρίως για τη δημιουργία του μόνιμου σώματος των 10.000 συνοριοφυλάκων από τα κράτη μέλη και την αγορά νέου εξοπλισμού – και του αριθμού των υπαλλήλων της σε 3.000 τα επόμενα χρόνια.

Οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εξετάσουν αν οι πρωταρχικές δραστηριότητες της Frontex υποστηρίζουν αποτελεσματικά την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν κατά πόσον η παρακολούθηση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από μέρους της Frontex καθιστά δυνατή την ταχεία και σωστά στοχευμένη αντίδραση σε συνοριακά επεισόδια, το εάν οι αναλύσεις κινδύνου και οι αξιολογήσεις τρωτότητας που πραγματοποιεί, όσον αφορά στην ικανότητα των κρατών μελών να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την προστασία των συνόρων της ΕΕ και το εάν η επιχειρησιακή ανταπόκρισή της Frontex συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ.

Η σχετική έκθεση ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευθεί το 2021.


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

«Άγριο δούλεμα» από Άγκυρα για την απόβαση σε Λιβύη: «Ήμασταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ και διασώζαμε μετανάστες»!


«Ήμασταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ και διασώζαμε μετανάστες»!

Σε άγριο δούλεμα επιδίδεται η Τουρκία για την παρουσία των δύο φρεγατών της ανοικτά της Τρίπολης. Όπως αναφέρεται η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι τουρκικές φρεγάτες βρίσκονταν σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όταν ξαφνικά η Τρίπολη τους ειδοποίησε ότι κινδυνεύουν μετανάστες κάπου εκεί κοντά.

Το τουρκικό Ναυτικό έδωσε αμέσως εντολή, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό ανακοινωθέν, να σπεύσουν τα δύο πλοία για να σώσουν τους μετανάστες!

Μάλιστα έχουν αναρτήσει και σχετικό βίντεο με την επιχείρηση «βιτρίνα».

Το θέμα δεν είναι ότι οι φρεγάτες βρέθηκαν εκεί. Το θέμα είναι ότι η Άγκυρα θεωρεί πραγματικά ηλίθιους άπαντες.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ την διέψευσε λίγο αργότερα

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μυτιλήνη: Λαθρομετανάστης αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικούΕνώ ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια που προκάλεσαν λαθρομετανάστες, το φωτογραφικό στιγμιότυπο αδιάψευστος μάρτυρας.

Οι Αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις και προσαγωγές για τα επεισόδια που είναι σε εξέλιξη από το πρωί (03/02) στη Μόρια της Λέσβου. Γυναίκες μεταξύ των λαθρομεταναστών που συμμετέχουν στα επεισόδια, επιτίθενται κατά των Αστυνομικών της διμοιρίας.

Διακρίνεται σε στιγμιότυπο ενώ η διμοιρία ενεργεί σε απώθηση των ταραξιών -διαβιούντες στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου το χέρι γυναίκας από την πλευρά των εξεγερμένων λαθρομεταναστών να επιχειρεί να αποσπάσει όπλο Αστυνόμου της διμοιρίας των ΜΑΤ ενώ προηγουμένως έχει αποπειραθεί να αφαιρέσει την αντιασφυξιογόνο μάσκα Αστυνομικού της διμοιρίας.

Το στιγμιότυπο έχει αποτυπωθεί σε βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό ωστόσο καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ σε διερεύνηση του περιστατικού και αποδώσω ευθύνης στην Αφγανή που αποπειράθηκε να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο και τον εξοπλισμό των Αστυνομικών.

Όπως επισημαίνουν στο Nantiareport.gr αστυνομικές πηγές ο Αστυνομικός της διμοιρίας είχε ασφαλισμένο με κλιπ το όπλο που έφερε στη θήκη της εξάρτησης του και δεν κατάφερε η Αφγανή που συμμετείχε στα επεισόδια να του το αποσπάσει, ενώ αντιλήφθηκε την κίνησή της και την απώθησε απομακρύνοντάς την.

Π. Χαρέλας: Μηδέν «αφίξεις» στη Λέσβο την ημέρα «διαμαρτυρίας» των μεταναστών


Με καυστικό τρόπο σχολιάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρέλας, τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες στη Λέσβο.


Η ανάρτηση του Παναγώτη Χαρέλα

ΜΗΔΕΝ «ΑΦΙΞΕΙΣ» ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ, ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:

Τελικά δεν είναι όλα τυχαία. Χθες 3 Φεβρουαρίου στη Λέσβο, ημέρα των μεγάλων κινητοποιήσεων των μεταναστών, καμία βάρκα δεν έφτασε σε όλο το νησί με «πρόσφυγες», κατά παράδοξο τρόπο. Δηλαδή μηδέν μετανάστες σε όλο το νησί!

Ας περιμένουν απέναντι. Προέχει η οργάνωση του συλλαλητηρίου…

Δεν υπάρχει καλύτερη διαπίστωση πως τα κυκλώματα καλά δρουν. Θα επιμείνω πως το πρόβλημα με το μεταναστευτικό στα νησιά, είναι εδώ μέσα και όχι από απέναντι. Απομονώστε τους να τελειώνουμε, φτάνει.
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Μηταράκης για επεισόδια στη Μόρια : «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε»O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν, σήμερα, στο ΚΥΤ Μόριας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητάει να τεθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης σε ανάρτηση του πριν από λίγο. Τα σημερινά επεισόδια στην Λέσβο με την πορεία 2000 μεταναστών που προκάλεσαν φθορές και προσπάθησαν να επιτεθούν σε αστυνομικό τμήμα δείχνουν ότι η τραγική κατάσταση κορυφώνεται! Ντόπιοι και μετανάστες έχουν ως κοινό αίτημά τους την αποσυμφόρηση.


πηγή

Μόρια Λέσβου: Στα βουνά έχουν καταφύγει λαθρομετανάστες τους καταδιώκει διμοιρία υποστήριξηςΣοβαρά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου με τους λαθρομετανάστες να έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια

Σύμφωνα με το nantia reports οι λαθρομετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα της Μυτιλήνης ενώ έχουν διασπαστεί στο βουνό και από τον περιφερειακό δρόμο κατεβαίνουν στην πόλη σε διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί.

Απο Καρά Τεπέ μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ έχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω των επεισοδίων.

Με ρίψεις αντικειμένων κατά των Αστυνομικών της υποστηρικτικής διμοιρίας που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Μόρια Λέσβου οι λαθρομετανάστες (03/02-10.30) προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια και επιχειρούν διαφυγή από τα βουνά.

Άναψαν φωτιές σε κάδους και απέρριψαν αντικείμενα κατά των Αστυνομικών. Με χρήση χημικών οι Αστυνομικοί επιχείρησαν να τους περιορίσουν ωστόσο οι λαθρομετανάστες κατέφυγαν στα βουνά όπου και τους ακολουθούν.