Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Αλεξανδρούπολη: Έπεσε πάνω σε περιπολικό προσπαθώντας να ξεφύγει διακινητής λαθρομεταναστών, αλλά συνελήφθη


Καταδίωξη από την περιοχή των Μεταξάδων μέχρι το χωριό Άβαντας της Αλεξανδρούπολης για έναν 27χρονο αλλοδαπό, που μετέφερε 6 λαθροματανάστες και έπεσε πάνω σε περιπολικό προσπαθώντας να ξεφύγει, αλλά τελικά τον συνέλαβαν.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί 14 Φεβρουαρίου, σε επαρχιακή οδό του νομού Έβρου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 27χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Στον οικισμό Άβαντα, ο 27χρονος στην προσπάθειά του να διαφύγει πραγματοποίησε ελιγμό με το όχημα που οδηγούσε, με αποτέλεσα να συγκρουστεί με περιπολικό, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, ενώ σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό του οχήματος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) λαθρομετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας.

Μεγάλες μειώσεις στα έσοδα του ΤΕΑΠΑΣΑ - του Κλέαρχου ΚαμούραΑνάλυση του Κλέαρχου Καμούρα: Την 11η Δεκεμβρίου του 2019 εστάλη σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα στις γενικές και μερικές διαχειρίσεις των διευθύνσεων καθώς και στις
γραμματείες των αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας της Χώρας , διαταγή του Α.Ε.Α./Δ-νση Οικονομικών /Τμήμα αποδοχών και ασφάλισης ενστόλου προσωπικού , όπου καθορίστηκαν οι κλάσεις του νέου ενσήμου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και ο χρόνος έναρξης επικόλλησης αυτών, ο οποίος ήταν η 27/12/2019.

Σε αυτές διαπιστώθηκε ότι οι αναφερόμενες κλάσεις χαρτοσήμων ήταν κατά 32% μειωμένες σε σχέση με τις έως το 2019 κλάσεις . Επιπροσθέτως , με την ίδια διαταγή , προκλήθηκαν μειώσεις και σε ορισμένες κλάσεις ηλεκτρονικών παραβόλων με το ίδιο ποσοστό (32%) . Η διαταγή για την μείωση των παραβόλων εκδόθηκε συνέπεια της ύπαρξης του Ν.4393/2016 , Άρθρο 2ο , Παρ 6α (Α-106) , ο οποίος ψηφίστηκε το 2016 και αφορούσε μνημονιακές δεσμεύσεις της Χώρας σε μία περίοδο κρίσιμή για αυτήν .
Παρότι παρατάθηκε έως το τέλος του 2019 η υλοποίηση του , δυστυχώς από το 2020 , μπαίνει πλέον σε άμεση εφαρμογή. Σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών όμως , η Χώρα πλέον , βγήκε από την κρίση και τα μνημόνια και είναι σε αναπτυξιακή τροχιά , εφαρμόζει όμως , έναν ουσιαστικά ξεχασμένο ‘’ μνημονιακό ‘’ Νόμο εις βάρος των ταμείων της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ επέκταση του προσωπικού της , την στιγμή που παρόμοια μείωση δεν γίνεται σε κανένα άλλο ταμείο ασφαλισμένων το οποίο διαχειρίζεται ένσημα .
Η ανωτέρω μείωση των ενσήμων επιφέρει , με κάποιους πρόσφατους υπολογισμούς μελετώντας και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του ταμείου ( ΤΕΑΠΑΣΑ) , όπως ανέφερα και στο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ στα Ιωάννινα , μείωση στα ετήσια έσοδα του ΤΕΑΠΑΣΑ , η οποία ανέρχεται σε περίπου ένα (01) εκατομμύριο ευρώ . Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι , επήλθε επιλεκτική μείωση στα χαρτόσημα και ηλεκτρονικά παράβολα , σύμφωνα με την ανωτέρω Νομοθεσία , καθόσον σε παράβολα τα οποία δεσμεύονται ( e- paravolo ) , για την ίδια εργασία , και πηγαίνουν ταυτόχρονα υπέρ του Δημοσίου δεν επήλθε ουδεμία μείωση .
Επί παραδείγματι , το ηλεκτρονικό παράβολο των αδειών εργασίας ΙΕΠΥΑ παρέμεινε στο ίδιο ποσό , διότι αυτό πηγαίνει αυτούσιο στο Ελληνικό Δημόσιο . Η Ελληνική Αστυνομία και κατ’ επέκταση το ασφαλιστικό της ταμείο, για όλη την εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης αδείας και τις εργατοώρες που χρειάζονται για αυτήν , δεν εισπράττει ανταποδοτικά , ούτε ένα ευρώ .
Εδώ γεννάτε και ένα ακόμα ερώτημα . Με την εξέλιξη της υπόθεσης έκδοσης των νέων ταυτοτήτων προς τους πολίτες , και κατά την έναρξη έκδοσης αυτών , πλην του κόστους, θα υπάρξει ένσημο - ποσοστό για το ΤΕΑΠΑΣΑ , όπως υπάρχει έως σήμερα ( 0,16 λεπτά του ευρώ μετά την μείωση ) με την επικόλληση ενσήμου ή θα οδηγηθεί το ταμείο σε περαιτέρω έμμεση μείωση ;
Να αναφερθεί επίσης ότι , είναι οξύμωρο να επικαλεσθεί κάποιος ότι έτσι μειώνεται το κόστος μιας διαδικασίας του δημοσίου απέναντι σε έναν πολίτη , όταν για μια άδεια οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου , πλην του κόστους του όπλου και των ιατρικών εξετάσεων , πληρώνονται ποσά των 100 έως 120 ευρώ για την συμμετοχή σε κυνηγετικό σύλλογο και η μείωση που βλέπει να επέρχεται απ τα παράβολα είναι πλέον της τάξεως των 0,96 λεπτών του ευρώ .
Συνεχίζοντας , εφόσον κάποιος ενδεχομένως , κακοπροαίρετος , παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω , υποτιμήσει τις εργατοώρες και τον κόπο των συναδέλφων, τότε θα μπορούσα να αναφέρω , ότι το ελληνικό δημόσιο , το Υπουργείο Οικονομικών , ακόμα και απ την δέσμευση των ηλεκτρονικών παραβόλων τα οποία πηγαίνουν υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ , εισπράττει επίσης το 10% .
Την ίδια στιγμή το ταμείο Νομικών όπως και το ταμείο των Λιμενικών κατάφεραν με διαφόρους Νόμους που είδαμε να δημοσιεύονται πρόσφατα , να καταφέρνουν και καλώς να κάνουν , την αύξηση των εσόδων των ταμείων τους .
Συνοψίζοντας , η μείωση των εσόδων μετά από τα ανωτέρω , σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες μειωμένες προσλήψεις αστυνομικού προσωπικού σε σταθερή βάση όπως γινόταν μέχρι πριν κάποια χρόνια ( Σχολή Αστυφυλάκων ) θα επιφέρει σε βάθος χρόνου , έμμεση μείωση των μισθών , καθότι θα χρειαστούν , αυξημένες κρατήσεις απ τα μέλη του ταμείου . Άλλωστε δεν είναι μακρινό το παράδειγμα του ΜΤΣ όπου και λόγο μνημονιακών περικοπών απώλεσε ένα σταθερό έσοδο το οποίο κατείχε από την έκδοση αδειών της ΕΛ.ΑΣ.
Τέλος , να αναφέρω για μελλοντική συζήτηση , ότι προφανώς κάποια στιγμή ακολουθώντας την ψηφιακή εξέλιξη της Χώρας , θα έπρεπε όλα τα χαρτόσημα να μεταφερθούν στο e – paravolo και να τοποθετηθούν μηχανήματα POS στις Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών , μειώνοντας έτσι απλά πολύ την γραφειοκρατία .
Για όλα τα παραπάνω , καταθέτω δημόσια την πρόταση , στις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Αστυνομικών , να ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα , ζητώντας την άμεση κατάργηση του Άρθρου 2ο , Παρ 6α Ν.4393/16 το οποίο επιφέρει μεγάλες μειώσεις στα έσοδα του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. με ανυπολόγιστες μελλοντικές συνέπειες .


ΚΑΜΟΥΡΑΣ Κλέαρχος
Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Κ.Μ
Μέλος Ν.Ε.Σ.Π.Α.Α.
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

ΕΔΔΑ: Ναι σε επαναπροωθήσεις μεταναστών όταν αυτοί εισέρχονται παράνομαΑποδέχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, όταν αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας που διατάσσει την απομάκρυνση τους.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου , υπό ευρεία σύνθεση με πρόεδρο τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, με απόφαση που εξέδωσε χθες δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της . Η ενέργεια των ισπανικών αρχών κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ειδικά το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις.

Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε “παράνομη κατάσταση” αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα.

Προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ , ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.

Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.

Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.

Έτσι η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εβρος: Τα περάσματα των μεταναστών, τα δίκτυα των διακινητών
Παρά τις μειωμένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μέσα στο 2019 η πόρτα του Έβρου παραμένει ανοιχτή. Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Τα περάσματα στον ποταμό του Έβρου είναι εκατοντάδες. Κάθε φορά οι διακινητές προσπαθούν να βρουν ένα καινούργιο σημείο και να αποφύγουν το στρατό και την αστυνομία. Παρακολουθήστε το βίντεο με τα περάσματα και τα δίκτυα των διακινητών.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Με πτήσεις τσάρτερ οι απελάσεις Πακιστανών

Με πτήσεις τσάρτερ απελαύνονται οι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν γεγονός που πολλαπλασιάζει το κόστος επαναπροώθησης τους στον τόπο καταγωγής τους.

Τα μισθωμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αεροσκάφη εκτελούν δρομολόγια της τάξης των 170.000 ευρώ ανά πτήση μεταφέροντας έως 20 μετανάστες στην πατρίδα τους. Στο πλαίσιο αυτό, στις 22 Ιανουαρίου το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ενέκρινε το πρωτόκολλο οριστικής και ποιοτικής παραλαβής “υπηρεσιών ναύλωσης αεροσκαφών (Charter Flights), για την πραγματοποίηση αναγκαστικών επιστροφών παράτυπων υπηκόων τρίτων χωρών κατά το μήνα Δεκέμβριο 2019”.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, “καλώς πραγματοποιήθηκε η πτήση για τη διαδρομή ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ -ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ -ΤΙΦΛΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ την 10-11 Δεκεμβρίου του έτους 2019 με την ομαλή επιστροφή δεκαεπτά (17) υπηκόων Πακιστάν και πέντε (5) υπηκόων Γεωργίας, με τη συνοδεία σαράντα οκτώ (48) αστυνομικών στις χώρες καταγωγής τους”. Σύμφωνα με τη σύμβαση εκτέλεσης πτήσεων charter για την απέλαση παράτυπων μεταναστών, που έχει υπογράψει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με αεροπορική εταιρεία, το κόστος του συγκεκριμένου ταξιδιού ανέρχεται σε 170.800ευρώ.

Η πτήση, “ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ -ΤΙΦΛΙΔΑ – ΑΘΗΝΑ” πραγματοποιήθηκε και στις 5-6 Νοεμβρίου 2019 μεταφέροντας 9 Πακιστανούς και 8 Γεωργιανούς, οι οποίοι συνοδεύονταν επίσης από 48 Ελληνες αστυνομικούς. Νωρίτερα, το Σεπτέμβριο, 13 Πακιστανοί και 10 υπήκοοι Γεωργίας συνοδευόμενοι από 53 αστυνομικούς αυτή την φορά αφίχθησαν στα αεροδρόμια του Ισλαμαμπάντ και της Τιφλίδας αντίστοιχα.

Βάσει της λίστας των 17 προορισμών επαναπροώθησης, το κόστος της πτήσης, “Ελλάδα-Πακιστάν(Λαχώρη και Ισλαμαμπάντ)-Αφγανιστάν(Καμπούλ)-Αθήνα ανέρχεται σε 171.000 ευρώ, το ταξίδι, “Ελλάδα-Πακιστάν-Αθήνα”, πραγματοποιείται έναντι 159.800 ευρώ και η πτήση, “Ελλάδα-Αφγανιστάν-Αθήνα”, κοστίζει 135.800 ευρώ. Το ετήσιο ύψος του προγράμματος εναέριας μεταφοράς αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών από οποιοδήποτε αερολιμένα της ελληνικής επικράτειας προς τις χώρες – προορισμούς και επιστροφή του ίδιου αεροσκάφους στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” είναι 1.443.000 ευρώ (Ευρωπαϊκή συμμετοχή 75%-Εθνική συμμετοχή 25%).

Στις αναγκαστικές επιστροφές ο αριθμός των συνοδών ανέρχεται τουλάχιστον στο διπλάσιο των υπό απέλαση αλλοδαπών ενώ τα μισθωμένα αεροσκάφη, που εκτελούν τις συγκεκριμένες πτήσεις έχουν χωρητικότητα κατ’ ελάχιστο 140 θέσεις. Από τον αριθμό των θέσεων που θα καλυφθούν από επιβάτες (κρατουμένους και αστυνομικούς συνοδούς), το ένα έκτο (1/6) αυτού πρέπει να είναι κενό, για λόγους ασφαλείας. Οι μισές διακεκριμένες θέσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες, καθώς σε κάθε επιχείρηση επιστροφής συμμετέχει ιατρικό προσωπικό δύο 2 ατόμων και εφόσον αυτό απαιτείται διερμηνέας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παρατηρητής από αρμόδια αστυνομική ή άλλη ελεγκτική Αρχή και εκπρόσωπος Διπλωματικής Αντιπροσώπευσης. Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιούνται τις τελευταίες βραδινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ για λόγους ασφαλείας και φύλαξης των αλλοδαπών δεν υπάρχουν τεχνικές στάσεις.

Στους αλλοδαπούς, που απελαύνονται, παρέχεται οικονομική υποστήριξη 50 ευρώ ανά άτομο ενώ τους σερβίρονται κρύα γεύματα, νερό και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της πτήσης λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. “Απαγορεύεται ρητά η χρήση αιχμηρών αντικειμένων και ζεστών φαγητών, ενώ καθίσταται επιτακτικό το λεγόμενο fingerfood (σάντουιτς κ.α. ξηρές τροφές υψηλής ποιότητας)”, αναφέρεται στις σχετικές προβλέψεις της σύμβασης μίσθωσης αεροσκαφών. Αντίστοιχα, στους αστυνομικούς συνοδούς παρέχονται κρύα γεύματα, νερό και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της πτήσης έως τον τόπο προορισμού και ζεστά γεύματα, αφεψήματα, παγωμένα αναψυκτικά, νερά και ποτά κατά την πτήση επιστροφής


Τσιριγώτη: Με αδύναμο κρατικό μηχανισμό το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται - Το... φράγμα στο Αιγαίο δεν θα λειτουργήσει


Απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού εμφανίζεται, μιλώντας στο LawandOrder, η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Κατέχοντας μέχρι πολύ πρόσφατα τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας αστυνομίας Αλλοδαπών και Συνόρων, η κ. Τσιριγώτη αναμετρήθηκε με το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού από το 2015, όταν τότε καθημερινά έφταναν στα νησιά σχεδόν 10.000 άνθρωποι.

Σήμερα και με δεδομένες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιτάξεις στα νησιά και δημιουργία κλειστών δομών, αποφάσεις που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο βόρειο Αιγαίο και όχι μόνο, η εκτίμηση και η έμπειρη ματιά της στις εξελίξεις έχει εξαιρετική σημασία, αφού με ψυχραιμία και νηφαλιότητα βάζει πολλά ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, κόντρα σε ένθεν κακείθεν φωνές και προσεγγίσεις που δεν ακουμπούν σχεδόν ποτέ την ουσία του ζητήματος.

Για την κ. Τσιριγώτη, «η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στη χώρα μας είναι καθαρά εθνικό θέμα. Θα είμαι αισιόδοξη για τη διαχείρισή του» επισημαίνει, «εφόσον ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός και καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο εκείνο που θα μπορέσει να αποδείξει και στις τοπικές κοινωνίες ότι οι στόχοι και οι εξαγγελίες επιτυγχάνονται».

«Οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες», σημειώνει η κ. Τσιριγώτη και υπογραμμίζει ότι «γι’ αυτό πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Πάντα υπάρχουν στρατηγικοί σχεδιασμοί, όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα πετύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες σημειώνει ότι «προβληματίζουν πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες, γιατί οι νησιώτες τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οτιδήποτε τους ανακοινώνεται. Οι σχεδιασμοί κάθε κυβέρνησης, όχι μόνο της τωρινής, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί γιατί δεν έχουν μέχρι τώρα δείξει δείγματα γραφής. Όταν έχεις περίπου 5.500 πρόσφυγες-μετανάστες στη Μόρια -εντός και εκτός ΚΥΤ- και μέσα σε επτά μήνες αντί να μειωθούν πολλαπλασιάζονται γιατί δεν υπάρχει αποσυμφόρηση, είτε με μεταφορά στην ενδοχώρα για όσους έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού από την υπηρεσία ασύλου, είτε με επιστροφές που έχουν εξαγγελθεί, σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι τόσο αδύναμος όσο ήταν και πιο πριν, λόγω μνημονίων, περιορισμού προσλήψεων κ.λπ. Όταν ο κρατικός μηχανισμός είναι αδύναμος, δεν μπορείς να εφαρμόσεις την πολιτική σου».


Το θεσμικό πλαίσιο από μόνο του δεν αρκεί...

Για την κ. Τσιριγώτη, «το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες που έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Για παράδειγμα στη Μυτιλήνη ξέρουμε ότι είναι περίπου 4.000, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μεταφοράς στην ενδοχώρα. Ταυτόχρονα, να σχεδιαστεί υπηρεσιακά η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, ούτως ώστε να πολλαπλασιαστεί η έκδοση αποφάσεων για το άσυλο. Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο να βγουν αρνητικές αποφάσεις, όσοι δικαιούνται άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου, όπως και οι επιτροπές προσφυγών».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο θα επιταχύνει τις διαδικασίες, η κ. Τσιριγώτη είναι αποστομωτική: «Οποιαδήποτε νομική αλλαγή δεν έχει νόημα αν δεν υπάρχει εφαρμογή της. Και στον προηγούμενο νόμο υπήρχε η διαδικασία συνόρων, που προέβλεπε ότι μέσα σε 15 μέρες θα έπρεπε το άσυλο να εξετάζεται σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, δεν υπήρχε ο μηχανισμός που θα μπορούσε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Άρα, ο οποιοσδήποτε νόμος που περιλαμβάνει σύντμηση προθεσμιών και διαδικασιών είναι κενό γράμμα αν δεν υπάρχει ο μηχανισμός να τον εφαρμόσει».


Στην εύλογη ερώτηση πώς αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν οι αυξήσεις στις ροές, η κ. Τσιριγώτη, αφού πρώτα σημειώνει ότι «θα ήμουν αισιόδοξη αν έβλεπε κινήσεις ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού», αναφέρει ότι «στο παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει διάφορες τέτοιες καταστάσεις -όχι σ’ αυτό τον υπερβολικό βαθμό. Η Μόρια θα έφτανε τις 6.000 ή 7.000 και όλοι ανησυχούσαμε. Στα άλλα νησιά προσπαθούσαμε να υπάρχουν τα νούμερα που ήταν ανεκτά για να φιλοξενηθούν. Στις περιπτώσεις που είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις ροές γινόντουσαν δύο πράγματα: Το ένα ήταν το πολιτικό, δηλαδή, ξεκινούσε ο μηχανισμός απ’ το ανώτατο επίπεδο τις επικοινωνίες τόσο με την Ε.Ε. όσο και με την τουρκική πλευρά. Το ίδιο γινόταν και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Δηλαδή, εγώ να μιλήσω με τον ομόλογό μου, να γίνουν επαφές σε πρεσβείες κ.λπ. Και ταυτόχρονα εφαρμόζαμε πιλοτικά προγράμματα, ενισχύοντας τον κρατικό μηχανισμό με αποσπάσεις υπαλλήλων, ούτως ώστε εκεί που υπήρχε ένας ρυθμός 10 αποφάσεων την ημέρα να γίνονται 70. Υπήρξαν στο παρελθόν τέτοια επιχειρησιακά σχέδια. Απ ό,τι καταλαβαίνω τώρα αυτό δεν γίνεται».

Οι κλειστές δομές και το... οξύμωρο


Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για τις κλειστές δομές, η κ. Τσιριγώτη σημειώνει ότι «οι προδιαγραφές των κέντρων, έτσι όπως παρουσιάστηκαν επίσημα, δεν συνάδουν με αυτό που θέλει να κάνει ο κρατικός μηχανισμός. Όταν έχεις δομές για 5.000 άτομα, που θα φτάνουν μέχρι και τις 7.000 σ’ ένα χώρο ανοιχτό, που μόνο η περίφραξη είναι κλειστή, αυτομάτως οι διαφορετικές υπηκοότητες, οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις θα οδηγήσουν σε μια όχι και τόσο... αρμονική συμβίωση. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν θέματα τάξης και ασφάλειας».

Επιπρόσθετα, η κ. Τσιριγώτη ξεκαθαρίζει το πλαίσιο που διέπει την κράτηση των προσφύγων-μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος της πρώτης υποδοχής προβλέπει ότι οι νεοεισερχόμενοι μπορεί να είναι υπό διοικητική κράτηση μέχρι 25 μέρες με αιτιολογία. Δηλαδή, η καταγραφή, η ταυτοποίηση, η εξέταση από γιατρούς και όλες οι διοικητικές διαδικασίες μπορούν να λάβουν χώρα το πολύ σε 25 μέρες και να είναι κατά κάποιο τρόπο κρατούμενοι γι’ αυτό το διάστημα. Από εκεί και μετά, όσοι είναι χαμηλού προσφυγικού προφίλ με πρόταση της υπηρεσίας ασύλου και έγκριση του διοικητικού πρωτοδίκη, η πολιτεία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει σε κέντρο κράτησης μέχρι 100 ημέρες με βάση τον καινούργιο νόμο -με τον προηγούμενο ήταν 90. Σε αυτούς, λοιπόν, τους τρεις μήνες και 10 μέρες, θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, αν η πολιτεία δεν το κάνει αυτό, τότε δεν μπορεί να συνεχιστεί η κράτησή τους. Υπάρχει, δηλαδή, ένα οξύμωρο», τονίζει η κ, Τσιριγώτη χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να έχεις κέντρα κράτησης για τόσο μεγάλους πληθυσμούς και ταυτόχρονα οι νομικές διαδικασίες να προβλέπουν διαφορετικά πράγματα. Κι όταν περάσουν οι 100 μέρες τι θα κάνεις; Δεν θα τους αφήσεις ελεύθερους, όταν ο νόμος δεν σου επιτρέπει να συνεχίσεις την κράτησή τους»;

Το... φράγμα στο Αιγαίο δεν θα λειτουργήσει

Μιλώντας για το «φράγμα» που ετοιμάζεται να τοποθετήσει η κυβέρνηση στο βορειοανατολικό Αιγαίο η κ. Τσιριγώτη είναι ξεκάθαρη: «Νομικά αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις. Αν βάλει ένα φράγμα που εμποδίζει κάποιον να ζητήσει διεθνή προστασία, αυτομάτως η χώρα μας περνάει σε άλλη κατάσταση. Κατά την εκτίμησή μου είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Επιχειρηματολογούν ότι θα καθυστερήσει αυτούς που έρχονται από τις απέναντι ακτές και ότι θα φωνάξουμε τους Τούρκους να τους πάρουν πίσω κ.λπ. Το να φωνάξουμε τους Τούρκους να τους πάρουν πίσω, σημαίνει ότι έχουμε συνεργασία μαζί τους κι απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι σήμερα η συνεργασία των λιμενικών με τους συναδέλφους τους από την Τουρκία δεν είναι... ιδανική κι ούτε η Frontex μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Οι βάρκες είναι συνήθως λαστιχένιες που σημαίνει ότι πολύ εύκολα καταστρέφονται και οι επιβαίνοντες πέφτουν στη θάλασσα. Ποιος θα κάνει την έρευνα και διάσωση; Είναι πολλά τα ερωτηματικά και νομίζω ότι είναι δύσκολο να έχει τα αποτελέσματα που θέλει η κυβέρνηση».

Μύθοι και αλήθειες για τις ΜΚΟ

Σε μια συζήτηση με την Ζαχαρούλα Τσιριγώτη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το ζήτημα των περίφημων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). «Αρχικά, οφείλουμε να πούμε όλοι», σημειώνει, «ότι το 2015, όταν ως χώρα ήμασταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς υποδομές, αυτοί που στήριξαν τον κρατικό μηχανισμό ήταν οι ΜΚΟ, μ’ εμάς να έχουμε τον έλεγχο. Το 2016, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, έκανε τοπικές επιτροπές στα νησιά υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, με εκπροσώπηση από την περιφέρεια, το δήμο, την αστυνομία, το λιμενικό, τους συλλόγους γιατρών και δικηγόρων κι έδινε διαπιστεύσεις στις ΜΚΟ, κάνοντας έλεγχο και στις ίδιες και στα μέλη τους. Όσες ΜΚΟ είχαν διαπίστευση και είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορούσαν να επιχειρούν εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Δεν μπορούσε κανείς να μπει στο ΚΥΤ χωρίς διαπίστευση».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η κ. Τσιριγώτη επισημαίνει ότι «οι ΜΚΟ που είναι λίγο... “παράξενες” πάντα δραστηριοποιούνται σε άτυπους καταυλισμούς. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, στη Μόρια, η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι στις 3.500 – 4.000 άτομα. Στον γύρω-γύρω άτυπο και άναρχα δομημένο καταυλισμό, εκεί ενδεχομένως κάποιες ΜΚΟ, που δεν είναι διαπιστευμένες, να δημιουργούν και θέματα. Αυτή τη στιγμή πέριξ του ΚΥΤ της Μόριας, εκεί που τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν 1.500 άτομα και μπορούσε να γίνει έλεγχος, υπάρχουν 17.000 άνθρωποι. Όπως είναι τώρα η κατάσταση έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό και βρίσκουν έδαφος κάποιες “ΜΚΟ” που ενδεχομένως δημιουργούν και προβλήματα. Κι αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο», προσθέτει: «Υπάρχουν εικασίες και η αστυνομία, ξέρετε, μιλά πάντα με αποδεικτικά στοιχεία. Διερευνά επίσημες καταγγελίες και γι αυτό στο παρελθόν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχαν έρευνες κάτω από την ομπρέλα του εισαγγελέα, υπήρχε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, υπήρχαν προφυλακίσεις, υπήρχαν μέσω των διαύλων διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και μέσω της δικαστικής οδού περαιτέρω έρευνες και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπήρχαν συλλήψεις διακινητών τόσο από το λιμενικό όσο και από την αστυνομία. Μην ξεχνάμε την υπόθεση του ισπανικού πλοιαρίου που πήγαν να κάνουν έρευνα και διάσωση και συνελήφθησαν από το λιμενικό. Η δίκη τους έγινε πέρσι στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις...».

«Ό,τι και να γίνει, πάντως, πρέπει να ξέρουμε ότι το κλειδί βρίσκεται στην τουρκική πλευρά. Από κει οργανώνεται και υλοποιείται η διακίνηση και μεταφορά. Υπήρχαν άπειρα αιτήματα προς την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας και υπήρχαν έρευνες, οι οποίες δεν είχαν την απόδοση που θα θέλαμε. Δεν είχαμε την αντίδραση που θα θέλαμε από τη γειτονική χώρα. Γι’ αυτό πάντα κάναμε κοινωνούς και ανταλλάσσαμε πληροφορίες και με τη Europol και με την Interpol. Μην ξεχνάμε ότι πάντα η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό», καταλήγει με νόημα η κ. Τσιριγώτη.Πώς θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγεςΟ κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κλειστών κέντρων.

H λύση που δίνεται με τα κλειστά κέντρα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κλειστών κέντρων, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι η λύση που δίνεται σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση χαρακτήρισε αναγκαίο το μέτρο της επίταξης καθώς όπως είπε, οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο που έγινε με τους δημάρχους νησιών που έχουν αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και συνάντηση μαζί τους ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Κουμουτσάκος ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις για την λειτουργία κλειστών κέντρων «στη μεταναστευτική κόπωση που υπάρχει στα νησιά».


«Γίνονται τα κλειστά κέντρα για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου ώστε να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα», επεσήμανε.
Τα έξι Έψιλον και τα κλειστά κέντρα

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης βασίζεται στα 6 Έψιλον:
Ενίσχυση ελέγχου συνόρων
Επιστροφές
Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
Έλεγχος ΜΚΟ
Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές
Ευρώπη και διεθνοποίηση

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ακόμα ότι σε κλειστό κέντρο θα παραμένουν και αυτοί που φθάνουν στη χώρα, για ένα χρονικό διάστημα 25 ημερών, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές νόρμες και θα επιτηρείται αυστηρά η είσοδος και έξοδος τους με κάρτα ενώ το βράδυ θα κλείνει 100%.

«Αυτός ο τύπος κέντρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η σχιζοφρενική πολιτική σας παραβιάζει τη λογική. Το μείγμα της δικής μας πολιτικής είναι σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σεβασμός των πολιτών που αισθάνονται ανασφαλείς», ανέφερε επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Και τα κλειστά κέντρα θα γίνουν και η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει διότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα υπάρξουν αποτελέσματα. Έπρεπε να γίνει αυτή η εμβληματική κίνηση για να στείλουμε εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη λύση του προβλήματος».

O Zέεχοφερ προειδοποιεί για νέα προσφυγική κρίση

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Xορστ Ζέεχοφερ φοβάται εκ νέου αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο: «Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν αυτές τις ροές», δήλωσε ο Ζέεχοφερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Bild”, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη σήμερα Παρασκευή.

«Η προσφυγική / μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά» πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ.

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και χρόνια να μεταρρυθμίσουν το κοινό Σύστημα Ασύλου. Επίμαχο είναι το θέμα της κατανομής όσων ζητούν προστασία. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο ενεργά στη σχετική συζήτηση και τελευταία με δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες –η οποία πρέπει να προτείνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες– επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό και η ίδια ένα προσχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Χωρίς στολή εδώ και 15 χρόνια, διεκδικώντας τα αυτονόητα…Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάμπολλα και καλώς βεβαία, μιας και οι ανάγκες είναι τεράστιες για την έλλειψη δικύκλων-οχημάτων καθώς και για τις περαιτέρω ελλείψεις σε υλικά, για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Το γεγονός αυτό δυστυχώς όμως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ένστολους Αστυνομικούς της Τάξης, της Τροχαίας, της ΔΑΕΘ, της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι έχουν να πάρουν στολές 10 και 15 χρόνια από τότε ίσως που βγήκαν από τη σχολή και κανένας μάλιστα Αστυνομικός, πλην ελαχίστων, δεν έχει προμηθευτεί τζάκετ, υφάσματα, τα απαραίτητα αξεσουάρ της στολής, όπως πχ υπηρεσιόσημο, επωμίδες, πηλίκια, ζώνες υπηρεσιακές κλπ.

Αυτό επιφέρει, δυστυχώς και πάλι, πολλά αρνητικά στην ομοιομορφία και το κανονικό της στολής, με δυσμενή και πολλές φορές επικριτικά σχόλια των πολιτών, καθώς και την οικονομική «αιμορραγία» του προσωπικού, που βάζει, μόνιμα σχεδόν, χρήματα από την τσέπη του για υπηρεσιακά υλικά και εφόδια που θα έπρεπε να τα χορηγεί υπηρεσία του ως δημόσια υλικά προκειμένου να εκτελεί απερίσπαστος το λειτούργημά του. Ένα φαινόμενο βέβαια που το συναντάμε μόνο στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε αντίθεση με το υπόλοιπο ένστολο προσωπικό τη χώρας, Στρατό, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ακόμα και Δημοτική Αστυνομία που εκεί τουλάχιστον φροντίζουν να «ντύνουν» τους εργαζόμενούς τους.

Πρέπει άμεσα η Ηγεσία να εξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στην προμήθεια νέων υλικών και αν η δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αυτό μπορεί να προκύψει με την εξοικονόμηση πόρων από διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές, κάποιες ειδικές εκπαιδεύσεις αξιωματικών στο εξωτερικό χωρίς νόημα, πολυδάπανες αποσπάσεις και μετακινήσεις προσωπικού, «έξοδα ασφαλείας», ενοίκια οικημάτων κλπ, τα οποία σίγουρα φτάνουν για να «ντυθεί» και να εξοπλιστεί ο κάθε Αστυνομικός.

Ενώ σίγουρα απαιτείται πλέον, εν έτει 2020, να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός της στολής του Αστυνομικού προσωπικού και να τροποποιηθούν ακόμα και οι στολές μας, λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα από τις Ευρωπαϊκές Αστυνομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας νησιωτών στην Αθήνα


Συλλαλητήριο μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν αυτοί την ώρα κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων νησιών του Βόρειου Αιγαίου, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απηύθυνε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ με ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση όλων των δομών στα νησιά.

«Όχι άλλη Μόρια» και «Η Μόρια δεν μπορεί να ζει με απειλή» είναι ορισμένα από τα συνθήματα των πλακάτ και πανό που κρατούν οι κάτοικοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για το μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βόρειου Αιγαίου αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει κατά της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης ζητά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου αποφάσισε:

-Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης

-Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη

-Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασής για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών

-Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες.

Νέα Χαλκηδόνα: Συνελήφθη επικίνδυνος διακινητής μεταναστών με βαρύ ποινικό μητρώο


Η Δικαιοσύνη ήθελε να τον «κρατήσει» αλλά δεν τα κατάφερε. Ο 29χρονος Αφγανός όμως ήταν πολύ επικίνδυνος για να κυκλοφορεί ελεύθερος. Άλλωστε, το παρελθόν του έδειχνε ότι δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ανέλαβαν να του περάσουν χειροπέδες ενώ οι κάτοικοι στο στενό της Νέας Χαλκηδόνας όπου τον εντόπισαν δεν κατάλαβαν το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον φάκελο και το ποινικό παρελθόν που είχε ο 29χρονος Αφγανός η… δράση του ξεκινούσε το 2007 και απαριθμούσε μεγάλο αριθμό παράνομων πράξεων, ακόμα και ανθρωποκτονίας.

Το ένταλμα σύλληψης που υπήρχε σε βάρος του ανέφερε ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, «τα μέλη της οποίας το 2018 διέπρατταν, με τη χρήση μαχαιριών, ληστείες σε βάρος υπό προώθηση μεταναστών». Η παράνομη διακίνηση γινόταν μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής οδού δηλαδή μέσω Βόρειας Μακεδονίας ή Βουλγαρίας. Το κύκλωμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, αρχικά προσέφερε δελεαστικές τιμές για την μετακίνηση των μεταναστών, περίπου δύο χιλιάδες ευρώ το άτομο. Όταν όμως έφταναν στα σύνορα και εντόπιζαν κάποιον «πελάτη» τους να έχει οικονομική άνεση τότε τον λήστευαν ενώ κάποιες φορές εκβίαζαν και την οικογένεια του για να τους δώσουν και άλλα χρήματα.

Μάλιστα, μια φορά η ληστεία εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία και το πτώμα του παράνομου μετανάστη βρέθηκε κοντά στα σύνορα. Βέβαια, ο 29χρονος φρόντιζε να μην έχει φυσική παρουσία στις παράνομες μετακινήσεις των μεταναστών, αλλά σύμφωνα με το ένταλμα ήταν αυτός που «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση».

Ο νεαρός όμως ήταν επίσης… ζόρικος. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός χρόνου και δέκα μήνες «για αντίσταση, απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας». Όλα αυτά μέσα σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας καθώς είχε συλληφθεί κάποιες φορές για κλοπές και ενώ ήταν κρατούμενος τα είχε κάνει «γης μαδιάμ».

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που τον αναζητούσαν ήξεραν ότι είχαν να κάνουν με ένα άτομο που σίγουρα… δεν θα άπλωνε τα χέρια του για να του περάσουν χειροπέδες και θα προσπαθούσε να διαφύγει. Τον εντόπισαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και πριν καλά καλά καταλάβει ότι ο κλοιός είχε σφίξει γύρω του, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Στην κατοχή του «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι, δύο πλαστά δελτία ταυτότητας και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης». Ο 29χρονος παραπέμφθηκε στους αρμόδιους Εισαγγελείς με τους οποίους είχε πολλές εκκρεμότητες...

Μεταναστευτικό: Ισχυροί οι «μετασεισμοί» για τις κλειστές δομές – Τα αντίμετρα της κυβέρνησηςΔεν λένε να κοπάσουν οι μετασεισμοί που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιοχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σκοπό να δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των νέων δομών αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου και ο στόχος είναι η μέγιστη διάρκεια παραμονής σε αυτά να μην ξεπερνά τους 2-3 μήνες.

Τα υφιστάμενα κέντρα, όπως αυτό της Μόριας, θα κλείσουν. Οι διαμένοντες στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Η κυβέρνηση στέλνει από τώρα το μήνυμα ότι κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Οι αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από έντονες. Οι τοπικές κοινωνίες σε δυτική Λέσβο, Χίο, ανατολική Σάμο, Κω και Λέρο βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Ως αποτέλεσμα του φορτισμένου κλίματος αναβλήθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου (εκλεγμένου με τη ΝΔ) και των δημάρχων των νησιών με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Αντιθέτως, για την ίδια ημέρα προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων είναι η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σειρά δραστικών μέτρων λαμβάνουν όλα τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό της Λέσβου δημιούργησε ομάδες περιφρούρησης που θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την κατασκευή της νέας δομής. Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να μη συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έλαβε χώρα εξαντλητικός διάλογος με την περιφέρεια και τους δήμους των τριών νησιών για δύο μήνες, χωρίς, όμως, να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επίταξη κρίθηκε «αναγκαία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και κυρίως για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου», προσθέτοντας ότι «δεν θα χρειαστούν άλλες». «Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επίταξη «μονόδρομο». «Κάθε μας κίνηση γίνεται για να βοηθήσουμε τα νησιά και η μόνη πρόθεση και βούληση είναι να λύσουμε προβλήματα όχι να δημιουργήσουμε».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση επιδοτεί τους δήμους που δέχθηκαν μετανάστες το 2019. Για τον σκοπό αυτό εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις δομές και προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους. Το ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 20 ημερών.

Η κυβέρνηση ελπίζει το τεταμένο κλίμα να εκτονωθεί και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί με την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 40.000 μετανάστες-πρόσφυγες και οι δομές που θα κατασκευαστούν είναι χωρητικότητας 20.000 ατόμων. Η κυβέρνηση προχωρά και την κατασκευή κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Έχουν ήδη βρεθεί οι χώροι. Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα είναι οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες-μετανάστες.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο κέντρο συζήτησης που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, με κομματικά στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δυσκολεύονται να στηρίξουν την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

Με τίτλους όπως «Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες» ξένα Μίντια καταπιάνονται με την πληγή του μεταναστευτικού και τη διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση. Η αυστριακή Die Presse γράφει ότι «με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράτυπους μετανάστες…».

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει όχι απλώς να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος, αλλά και να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ενώ η κατασκευή κλειστών κέντρων είναι επιβεβλημένη, αλλά το κλειδί στο μέτωπο του μεταναστευτικού είναι να ολοκληρωθεί σε χρόνο λίγων μηνών η εκκαθάριση του τεράστιου όγκου (περίπου 100.000) των αιτήσεων ασύλου.

Με τον αριθμό των αρμόδιων επιτροπών, η εκκαθάριση θα πάρει χρόνια, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Η μόνη λύση είναι ο πολλαπλασιασμός των αρμόδιων επιτροπών, αλλά σ’ αυτό το επίπεδο παρατηρείται μία αβελτηρία εκ μέρους της κυβέρνησης. Πρακτικές λύσεις έχουν προταθεί, αλλά για ανεξήγητους λόγους δεν προωθούνται.

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί» με την υλοποίηση των σχεδίων για την δημιουργία νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έστειλε ο περφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Τα νησιά έχουν δεχθεί εδώ και πέντε χρόνια πάνω από 1.000.000 μετανάστες. Επιτέλους ζητάνε να μπορέσουν να αναπνεύσουν, να μοιραστεί το πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί τα νησιά αυτά να δέχονται την πίεση επειδή γεωγραφικά έτυχε να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

«Αρκετά πλήρωσαν οι νησιώτες το τίμημα του προβλήματος αυτού» πρόσθεσε.

Παράλληλα εμφανίστηκε δύσπιστος στο επιχείρημα ότι θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές. «Όταν έχουμε 27.000 μετανάστες στη Λέσβο και ο αριθμός αυξάνεται, πώς μπορεί η κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μια νέα δομή 5-7000 θέσεων θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα;» αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ιδεατή λύση θα ήταν να μηδενιστούν οι ροές μεταναστών. Η επόμενη καλύτερη λύση είναι ο διαμοιρασμός σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών ο κ. Μουτζούρης είπε ότι «η “γραμμή” είναι καταλαγή για να υπάρξει λύση μέσα». Ωστόσο επισήμανε ότι «η νέα δομή στη Λέσβο ανακοινώθηκε κοντά στον Μανταμάδο που είναι κοντά στο προσκύνημα του Ταξιάρχη και οι κάτοικοι εκεί σήμερα έχουν συγκέντρωση και ανακοινώνουν ότι θα κλείσουν την περιοχή».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης είπε ότι «υπήρξε ελαφρά επιπoλαιότητα. Σε 5,5 μήνες έχω ακούσει πέντε σχέδια, έχουν αλλάξει πέντε συντονιστές, δεν υπήρχε συνεκτικό σχέδιο».

Οργισμένη ήταν, τέλος, η αντίδρασή του στην ανακοίνωση καταβολής χρημάτων από την κυβέρνηση στις περιοχές που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό λέγοντας «δεν θέλω τα “30 αργύρια”. Πρώτα να δοθεί η λύση και μετά τα οικονομικά ανταλλάγματα που δικαιούμαστε».

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ των Αστυνομικών,πότε χορηγείται και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης


Με το παρακάτω αναλυτικό κείμενο επιδιώκουμε να αποσαφηνίσουμε, για την κάθε περίπτωση, τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ χρηματικό βοήθημα στους μετόχους του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΤΠΑΣ και Τ.Π.Υ.Α.Π.) , τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και κρατήσεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και γενικά όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στονΤομέα Πρόνοιας ΤΠΑΣ και Τ.Π.Υ.Α.Π του ΤΕΑΠΑΣΑ
Εντοπίστηκε στη Γαλλία η μικρή Βαλεντίν με πλαστά έγγραφα


Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στη Γαλλία η μικρή Βαλεντίν με πλαστά έγγραφα και είναι καλά στην υγεία της.
Η 7χρονη αγνούνταν από τις 23 Ιανουαρίου από το Παγκράτι.
Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώθηκαν στον πατέρα της αγνοούμενης 7χρονης μαθήτριας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εμπλοκή ή συμμετοχή του, στην περίεργη εξαφάνισή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως κατείχε πλαστά έγγραφα παραμονής του στην χώρα και με αφορμή αυτό, εξετάζεται τόσο ο ίδιος όσο και το φιλικό του περιβάλλον για το ενδεχόμενο διακίνησης ή παράνομης υιοθεσίας στο εξωτερικό.
Η Ασφάλεια καλέσε για κατάθεση τον πατέρα, όταν υπέπεσε στην αντίληψη των Αρχών μία δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ο άνδρας υποστήριξε ότι τον είχαν προσεγγίσει από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προτείνοντάς του να δώσει το ανήλικο κορίτσι για υιοθεσία.
Αυτό συνέβη με το που πάτησαν το πόδι τους στη Μυτιλήνη μετά τη φυγή τους από το Κονγκό.
«Ναι, μου πρότειναν να υιοθετήσουν την Βαλεντίν», είπε.
«Στη Μυτιλήνη δυο φορές και μια στην Αθήνα. Μου έκαναν μάλιστα αυτή την πρόταση από ΜΚΟ, αλλά δεν δέχτηκα γιατί είναι το μοναδικό άτομο που έχω στη ζωή μου και είπα ότι αν είναι να πεθάνω, θα πεθάνω μαζί με την Βαλεντίν».
Από την πρώτη στιγμή, οι Αρχές είχαν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο του Αμπελκά, που ισχυρίστηκε ότι ΜΚΟ τον είχαν πλησιάσει δύο φορές για το ίδιο ζήτημα -την πρώτη φορά όσο ήταν στην Λέσβο και μία ακόμα, όταν είχε πια εγκατασταθεί στο Παγκράτι.
Οι αντιφάσεις του πατέρα της Βαλεντίν - Το χρονικό
Ο άνδρας βρέθηκε στη ΓΑΔΑ από το πρωί της Δευτέρας.
Αυτό που επιδιώκαν οι αστυνομικοί είναι μέσα από συμπληρωματικές καταθέσεις να «σπάσουν» τη σιωπή του πατέρα της Βαλεντίν, καθώς θεώρησαν ότι υπάρχουν κενά στα λεγόμενά του και δεν τους είχει πει όλη την αλήθεια.
Ο νεαρός άνδρας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμφάνισή του στο αεροδρόμιο μία μέρα μετά την εξαφάνιση της μικρής και ξανά μετά από τρεις μέρες.
Κατά πληροφορίες, στο κινητό τηλέφωνο του πατέρα της 7χρονης βρέθηκαν επικοινωνίες με άτομα από την Γαλλία, πριν και μετά την εξαφάνιση της κόρης του. Επιπλέον, δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούσε στο αεροδρόμιο και στο κέντρο της Αθήνας.
Ερωτήματα προκλήθηκαν και για τον λόγο που ο άνδρας είχε πάει στη Γαλλία λίγους μήνες πριν από την εξαφάνιση της μικρής.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γαλλία βρίσκεται η πρώην σύντροφος του πατέρα της Βαλεντίν και εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γυναίκα να πήρε μαζί της το παιδί, με σκοπό να το δώσει για υιοθεσία και να λάβει χρήματα.
Οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει τη βοήθεια των γαλλικών αρχών στις έρευνες, έτσι ώστε να βρεθεί σε ποιους ανήκουν οι γαλλικοί αριθμοί με τους οποίους επικοινωνούσε ο πατέρας της Βαλεντίν στο αεροδρόμιο, ώστε να βρεθούν τα άτομα αυτά για να εξεταστούν.

7 ΙΧ διέρρηξαν 2 αλλοδαποί που συνελήφθησαν.
Επτά αυτοκίνητα από τα οποία αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα, διέρρηξαν δύο αλλοδαποί στην ευρύτερη περιοχή του παλιού νοσοκομείου (Αγίων Θεολόγων) στην Καστοριά χθες το βράδυ.

Για κακή τους τύχη οι αλλοδαποί έπεσαν σε έλεγχο της αστυνομίας στην έξοδο της πόλης και επειδή κρίθηκαν ύποπτοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου και διαπιστώθηκε ότι είχαν προβεί στην παραπάνω παράνομη ενέργεια.

Έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό και ενεργοποιήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο φερόμενων ως δραστών σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, συμμετείχε και στην προηγούμενη υπόθεση

 των διαρρήξεων στην περιοχή του Ντολτσού.

Οι αλλοδαποί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να τους παραπέμψει στον ανακριτή και μετά την σύμφωνη γνώμη των δύο λειτουργών θα κριθεί η προφυλάκιση τους.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν είχαν αντιληφθεί την διάρρηξη στα οχήματα τους και ειδοποιήθηκαν από την αστυνομία για το συμβάν κάτι που φανερώνει το άμεσο της δράσης των αστυνομικών της Καστοριάς.

Πάνω από 2000 αιτήσεις για τις 400 θέσεις συνοριοφυλάκων στον ΈβροΘα ξεπεράσουν τις 2000 οι αιτήσεις για τις 400 θέσεις συνοριοφυλάκων που έχουν προκηρυχθεί για τον Έβρο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ, δεν είναι λίγοι και οι Εβρίτες που θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό όπου μετανάστευσαν για να εργαστούν ως συνοριοφύλακες.

Το ενδιαφέρον είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο, λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, εκτιμώντας ότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών, θα ξεπεράσουμε σίγουρα τις 2.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Εβριτών νεαρής ηλικίας, που γεννήθηκαν ή μετακόμισαν πριν λίγα χρόνια στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν για να δοκιμάσουν την τύχη τους, κάνοντας τα χαρτιά τους για μία θέση στη συνοριοφυλακή.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Αν. Μακεδονίας και Θράκης.


Χθες, 11-2-2020 και ώρα 12:30, αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου, παρευρέθηκε στη λιτή και σεμνή τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Συνεχάρη τον Ταξίαρχο κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ Πασχάλη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, δεδομένης της τοποθέτησής του στη θέση του Γενικού Αστ/κου Δ/ντη Α. Μ&Θ. και του ευχήθηκε δημιουργική και επιτυχημένη θητεία. 
Διαπιστώσαμε την κοινή επιθυμία για την συνέχιση της άριστης θεσμικής συνεργασίας μας. 
Στη συνέχεια η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Γενικό Αστ/κο Δ/ντη Α. Μ. & Θ., Αντιστράτηγο ε. α. κ. ΜΕΝΕΞΙΔΗ Νικόλαο για την προσφορά του στην Ελληνική Αστυνομία και την πατρίδα. 
Όλα αυτά τα χρόνια πορευθήκαμε μαζί σε κοινούς στόχους, που αφορούσαν το μεταναστευτικό και της Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης. 
Στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας αναζητήσαμε λύσεις στα προβλήματα των Συναδέλφων και στάθηκε αρωγός στα δίκαια αιτήματα μας. Θέσαμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής συνοριοφυλακής. 
Του ευχηθήκαμε υγεία, ευημερία και οικογενειακή ευτυχία. Συνεχίζουμε στο δρόμο της Προσφοράς και της Ενότητας. Για το Δ. Σ. της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου.

BORDERNEWS.GR

Επίσκεψη του συμβουλίου ένταξης μεταναστών και προσφύγων στα δύο αστυνομικά τμήματα Πειραιά


Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Καρύδη Δημήτρη, την Αντιπρόεδρο κα Καλαγιά Πασχαλίνα, την Γενική Γραμματέα κα Μελά Βάνα, το μέλος κ. Μόφορη Γρηγόρη και τα συνδεδεμένα μέλη κα Γκούφα Τζούλια από το κοινωνικό φαρμακείο και κ. Μονίρ Φώτη Μπουκαγιέ Ιατρό και Πρόεδρο της κοινότητας της Συρίας, πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στα δύο αστυνομικά τμήματα του Δήμου Πειραιά. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανθρώπινες ανάγκες των μεταναστών που κρατούνται εκεί λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων και πως το ΣΕΜΠ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κ. Δημήτρης Καρύδης, τόνισε πως η ενημέρωση των Διοικητών κ. Γκιόλια Χρήστου του Τμήματος Δημοτικού Θεάτρου και κ. Κούβαρη Βασίλη του Τμήματος των Καμινίων ήταν πλήρης. Επεσήμανε πως τα στελέχη των αστυνομικών τμημάτων κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή των κρατουμένων να είναι σε συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, λέγοντας πως δεν αρκεί η αλληλέγγυα στάση του προσωπικού της αστυνομίας. Στη συνέχεια, σημείωσε πως οι χώροι κράτησης, ιδιαίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου έχουν διαχρονικά πολλές ελλείψεις και προβλήματα (στην αποχέτευση, στον φωτισμό, στον εξαερισμό) που διογκώνονται ακόμη περισσότερο, με τον υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον κανονικό.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ΣΕΜΠ θα ζητήσει άμεσα με επιστολή του συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πολύμηνη κράτηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα αστυνομικά τμήματα, όπως και την μεγάλη καθυστέρηση των μεταγωγών, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για βραχεία και όχι για πολύμηνη κράτηση. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να είναι 2 υπερδιπλάσιος των δυνατοτήτων κάθε αστυνομικού τμήματος, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο προσωπικό της αστυνομίας όσο και στους κρατούμενους». Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) σε συνεργασία με την ΚΟ.Δ.Ε.Π., τον Πρόεδρο κ. Βοϊδονικόλα Γιάννη και εθελοντικών μεταναστευτικών οργανώσεων, θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν σε είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας, φαρμάκων, στρωμάτων, κουβερτών και ρουχισμού.


Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

"Mάχη" αστυνομικών-κακοποιού, στην Εγνατία οδό


Συνελήφθη (9 Φεβρουαρίου 2020) το βράδυ στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, 48χρονος αλλοδαπός, για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, εντοπίστηκε ο 48χρονος να κινείται με το όχημα, στο οποίο μετέφερε όπως διαπιστώθηκε 24 συσκευασίες με κάνναβη συνολικού βάρους 33 κιλών και 668 γραμμαρίων και άλλες 11 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη συνολικού βάρους 1 κιλού και 138 γραμμαρίων.


Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τις ναρκωτικές ουσίες τις είχε εισάγει νωρίτερα από μη νομοθετημένο σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους στην ελληνική επικράτεια.

Επιπλέον ο 48χρονος στην προσπάθειά του να αποφύγει τον έλεγχο, προσέκρουσε σε 3 υπηρεσιακά οχήματα και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν, όπως και ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ, που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.


Σορός άνδρα με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά εντοπίστηκε σε όχθη του ποταμού Έβρου
Μάρτυρες σε ένα τουλάχιστον θλιβερό και τραγικό θέαμα, έγιναν εχθές το πρωί οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Συγκεκριμένα, σορός άνδρα εντοπίστηκε από περιπολούντες αστυνομικούς σε όχθη του ποταμού Έβρου, στο ύψος του οικισμού Θουρίου.

Η σορός του άνδρα φέρει αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, γεγονός που αποδεικνύει την μακροχρόνια παραμονή του στο σημείο, με αποτέλεσμα να μηνμπορεί να προσδιορισθεί η ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται πιθανώς για παράτυπο μετανάστη, η σορός του άτυχου άνδρα θα μεταφερθεί στο ΠΓΝΑ για τη διανέργεια νεκροψίας από τον Ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.

Αποκλειστικό: Στη «μάχη» για την επίσπευση έκδοσης ασύλου 500 επιπλέον δικηγόροι σε όλη τη χώρα - Ενισχύεται το υπ. Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΤι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης


Μετά την απόφαση για επίταξη εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την οποία θεωρεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και τρέχει από την 1η Ιανουαρίου προβλεπόταν σύντμηση του χρόνου εξέτασης σε 60 έως 90 μέρες με στόχο την άμεση επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό και για να επιταχυνθούν ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια οι διαδικασίες έκδοσης ασύλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, φέτος το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να ενισχυθεί με 500 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι κανείς να μην μένει στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά περισσότερο από τρεις μήνες. Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι εντός 30 ημερών να ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και εντός 60 ημερών για τις αιτήσεις σε δεύτερο βαθμό.

Αυτή είναι και η «βαλβίδα» ασφαλείας, προκειμένου να εκτονώνονται οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από την πλευρά της Τουρκίας. Όταν λοιπόν, θα υπάρξει αυτή η σχέση αριθμού ασύλου και ροών, ανεξάρτητα από το πόσο θα αυξάνεται ο αριθμός όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θα μπορεί να διατηρηθούν σε χαμηλό νούμερο οι φιλοξενούμενοι στα κέντρα ελεγχόμενης κράτησης.
Πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου

Με τις τις αιτήσεις για παροχή ασύλου να ξεπερνούν τις 86.000 και τις διαδικασίες να προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενίσχυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με 500 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα, επιπλέον των χειριστών ασύλου και των χειριστών easo που έρχονται μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση.

Στόχος να προχωρήσουν οι αιτήσεις που «λιμνάζουν» για πολύ καιρό και να βγουν 100.000 εισηγήσεις ασύλου (200 ανά δικηγόρο κατά μέσο όρο), που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη απόφαση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι 500 δικηγόροι θα είναι με σύμβαση έργου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, η αμοιβή θα είναι ανά υπόθεση και θα λειτουργούν υποστηρικτικά στους χειριστές ασύλου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως για να εκτονωθούν και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι δικηγόροι θα επιλέγονται από τους τοπικούς συλλόγους ανά περιοχή.
Μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή ασύλου

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο ορίζονται ένα έτος μετά την καταγραφή , ενώ σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης, ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται κι αυτός ένα έτος μετά, ακόμα και αν για την αναβολή ευθύνεται η υπηρεσία. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων που δεν εξετάζονται κατά προτεραιότητα, παρά τις σχετικές προβλέψεις.

Παράλληλα, παραμένουν οι σημαντικές καθυστερήσεις –έως και τριών μηνών- στην καταγραφή των αιτημάτων των κρατούμενων αιτούντων άσυλο, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος κράτησής τους που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την υποβολή του αιτήματος.

Οι συνεντεύξεις ορίζονται για ένα χρόνο μετά την καταγραφή και επιπλέον σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται για ένα χρόνο μετά, ακόμα και αν η υπαιτιότητα για την αναβολή βαρύνει την Υπηρεσία. Οι εισηγήσεις καθυστερούν και οι αποφάσεις εκδίδονται και αυτές με καθυστέρηση.

Κυβερνητικό «γκάζι» στο μεταναστευτικό με κλειστές δομές και υπηρεσίες ασύλουΣήμερα θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ που επιτάσσει δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις στα σημεία που θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Η επίταξη θα είναι για 3 χρόνια και θα δοθούν αποζημιώσεις. «Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει ο κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χθες το βράδυ (στον Alpha) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε Λέσβο και Χίο, τα κέντρα θα είναι σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. από κάποιο οικισμό, ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι έντονες. Μόνο οι κάτοικοι της Μόριας ανακουφίστηκαν βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να προχωρά και να πλησιάζει η στιγμή που η ζούγκλα της Μόριας θα κλείσει. Ο κ. Μηταράκης τόνισε χθες ότι «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών». Την Πέμπτη έχει κανονιστεί εκ νέου συνάντηση με τους δημάρχους, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και την κυβέρνηση, όμως είναι άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Στα δυο προαναφερθέντα νησιά, η κατασκευή των κέντρων ξεκινά τον Μάρτη, στη Σάμο βρίσκεται ήδη στην τελική φάση, ενώ σε Λέρο και Κω είναι στις ήδη υπάρχουσες δομές. Όμως θα ανακατασκευαστούν πλήρως, με τελείως διαφορετική διαρρύθμιση στο εσωτερικό και περίφραξη στο εξωτερικό περίβλημα των κτιρίων. Βασικό στοιχείο είναι η δημιουργία ιατρείων μέσα στα κέντρα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης θα υπάρχουν γήπεδα, σχολεία, χώροι λατρείας.

Οι διαμένοντες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: όσοι έφτασαν στη χώρα πριν το 2020 και όσοι καταγράφηκαν στα νησιά-πύλες εισόδου από την 1-1-2020. Στην πρώτη κατηγορία η κάρτα εισόδου θα τους επιτρέπει όσο εξετάζεται το αίτημα ασύλου να βγαίνουν από τα κέντρα για συγκεκριμένες ώρες το μεσημέρι και το απόγευμα και φυσικά να επιστρέφουν το βράδυ. Οποιος εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά στερείται το δικαίωμα εξόδου και ανάλογα με την παράβαση και τον εσωτερικό κανονισμό μπορεί να χάσει και το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου η να απορριφθεί άμεσα. Επίσης δεν έχουν δικαίωμα εξόδου όσοι έχουν ήδη λάβει απόφαση για επιστροφή από την Ελλάδα.

Η δεύτερη κατηγορία, που ανήκει πρακτικά σε όσους το αίτημα για παροχή διεθνούς προστασίας θα εξετάζεται με τον νέο νόμο και το άσυλο και άρα επιταχυμένες διαδικασίες, δεν θα έχει δικαίωμα εξόδου μέχρι να υπάρχει σε πρώτο βαθμό απάντηση. Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι τις 25 μέρες θα πρέπει να υπάρχει η πρώτη διαλογή αν δικαιούνται ή όχι παροχή διεθνούς ασύλου και πρακτικά αν ασκηθεί ένσταση ο νόμος ορίζει ότι ο αιτών μπορεί να μείνει μέχρι και 100 μέρες – περίπου 3 μήνες- σε καθεστώς κράτησης μέσα στα κέντρα. Οπότε θα πρέπει μέχρι τότε η ελληνική πολιτεία να έχει αποσαφηνίσει αν δικαιούται άσυλο και άρα να μεταφερθεί στην ενδοχώρα και αν όχι, τότε να επιστραφεί σε Τουρκία ή άλλη χώρα.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα

Στο μεταξύ, κάλεσμα για αλληλεγγύη προς τα νησιά απευθύνει η κυβέρνηση ώστε οι τοπικές κοινωνίες να δεχτούν μερικές χιλιάδες προσφύγων για την ανακούφιση των νησιών. Στόχος είναι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να δοθεί το πράσινο φως για 10 νέα κέντρα φιλοξενίας (Λαμία, Αρτα, Ηλεία, Κρήτη, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία, Β’ Θεσσαλονίκης). Οπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πηγές του υπουργείου, περισσότεροι από 104.000 αιτούντες ασύλου βρίσκονται στην Ελλάδα (70.000 ήταν οι αιτήσεις που λίμναζαν πριν από τον Ιούλιο του 2019). Πρακτικά, περισσότεροι από 60.000 βρίσκονται στα πέντε νησιά του Αιγαίου ενώ οι υπόλοιποι 40.000 διαμοιρασμένοι σε δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο το υπουργείο βρίσκει σθεναρή αντίσταση ακόμα και για την κατασκευή δομής 200 ατόμων!

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Συνελήφθη αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης


Συνελήφθη τις απογευματινές ώρες της 6-2-2020 στην Νέα Χαλκηδόνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, 29χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν ένταλμα για ληστείες καθώς και καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός  έτους και δέκα   μηνών για αντίσταση, απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Βάσει του εντάλματος ο ανωτέρω φέρεται να διηύθυνε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας το 2018 διέπρατταν, με τη χρήση μαχαιριών, ληστείες σε βάρος υπό προώθηση μεταναστών.
Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι, δύο πλαστά δελτία ταυτότητας και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης.
Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στους αρμόδιους Εισαγγελείς.