Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. οι φωτογραφίες 15 μελών εγκληματικού δικτύου που είχαν ρημάξει τα Εξάρχεια

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δεκαπέντε (15) αλλοδαπών, μελών εγκληματικού δικτύου που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές και ληστείες στα Εξάρχεια και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων


Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:
(επ.) CHERIFI (ον.) OUSSAMA του MOHMAD και της DONYA , που γεννήθηκε το 2000 στην Αλγερία


(επ.) MOUHAMD ή MOHAMAD (ον.) FARES του ALI και της ZAINEB ή ZEYNAB ή ZANEB , που γεννήθηκε το 1997 στην Αλγερία(επ.) BOUHAMID (ον . ) ANIS του AMIN και της MALIKA , που γεννήθηκε 21-02-1996 στην Αλγερία ( επ .) FERJANI ( ον .) SAIB του MOSTAFA και της MBARKA , που γεννήθηκε την 12-6-1998 στην Aλγερία ( επ .) MEISIA ( ον .) CHARAF του TOUFIK και της SEMIAH , που γεννήθηκε τ o 1996 στην Aλγερία
(επ.) MELOUKI (ον.) ZAKARIYA του MOHAMED και της NOWARA , που γεννήθηκε το 1991 στην Αλγερία


(επ.) AUICY (ον.) YASIN του CHE Ι F και της AMIRA , που γεννήθηκε το 2000, στην Αλγερία


(επ.) BOUZIANI (ον.) HAMZA του MUHAMED και της TAWAS , που γεννήθηκε το 1998 στην Αλγερία


( επ .) SAROLI ή MICHEL ( ον .) LOPEZ ή ADAM του MIDA ή AOSI και της MORIN ή AUA που γεννήθηκε το 1985 στην Αλγερία ή 1983 στο Βέλγιο


( επ .) ASSEFFAR ( ον .) ADEL του RACHID και της ZAKIA που γεννήθηκε την 28-1-1999 στην Αλγερία


( επ .) BOUHAMID ( ον .) ANIS του AMIN και της MALIKA που γεννήθηκε την 21-2-1996 στην Αλγερία


(επ.) ABDEL (ον.) HAK του NOUR και της NAIMA , που γεννήθηκε την 1-1-1997 στην Αλγερία ή Συρία


(επ.) PAΚOUCH (ον.) YOUCEF του ABDOLAH και της FATAM , που γεννήθηκε την 30-8-2000 στην Αλγερίαπ .) SULTANI ή MOHAMMED ( ον .) AHMED ή SULTANI του ABDOULLAH ή ABDULLAH ή ABDULLAH και της AMINA , που γεννήθηκε το 1995 ή 2001 στην Αλγερία ή Λιβύη(επ.) AKSIL (ον.) RACHID του LAKHDAR και της MAJDA RAZIKA , που γεννήθηκε την 6-10-1996 στην ΑλγερίαΗ συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και για τη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-3603322 του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Πυροβολισμός έξω από σπίτι πρώην υπουργού με εμπλοκή αστυνομικού


Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμό έξω από το σπίτι γυναίκας πολιτικού, πρώην υπουργού, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, μία γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι από πυροβολισμό ακριβώς έξω από το σπίτι της πρώην υπουργού. Στο σημείο βρισκόταν όχημα της Ασφάλειας και ένας αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και φρουρούσε το σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο αστυνομικός, ηλικίας περίπου 50 ετών, να είναι αυτός που πυροβόλησε στο πόδι τη γυναίκα ύστερα από έντονο τσακωμό.

Η γυναίκα μετέβη μόνη της, παρά τον τραυματισμό της, στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το κατά πόσο γνωριζόταν με τον αστυνομικό και πήγε στο σημείο όπου βρισκόταν ο αστυνομικός για να τον δει.

Το περιστατικό προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για ακόμα ένα κρούσμα –ανάμεσα στα πολλά των τελευταίων εβδομάδων- όπου αστυνομικός εμφανίζεται να εμπλέκεται σε πράξη που δεν συνάδει με τίποτα με ένα όργανο που καλείται να εφαρμόσει το νόμο.

Από την Ήπειρο στον Έβρο ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας


Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο κινητοποιεί στρατό και αστυνομία σε ολόκληρη την χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων από το Νομό Ιωαννίνων προς τον Έβρο ώστε να υπάρξει συνδρομή στη φύλαξη των συνόρων. Οι στρατιώτες αναχωρούν χωρίς ακόμη να γνωρίζουν το σημείο που θα αναλάβουν υπηρεσία και τον χρόνο που θα παραμείνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από όλη την Ήπειρο προς τον Έβρο μετακινούνται και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες αναχωρούν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, είκοσι αστυνομικοί με τα ανάλογα οχήματα και τον πλήρη εξοπλισμό και δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι με τους συνοδούς τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται και νέα εντολή για μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων της Αστυνομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που έγινε το πρωί του Σαββάτου δήλωσε ότι «η Ελλάδα δέχτηκε μια μαζική και οργανωμένη παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης. Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι, οι 66 που πέρασαν κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Στην πρωινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που συμμετέχουν στο άτυπο ΚΥΣΕΑ εξέτασαν πρακτικούς τρόπους για να υλοποιηθεί το κλείσιμο των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν θα ανεχθεί καμία παράνομη είσοδο σε ελληνικό έδαφος.

Έβρος: Με ρίψεις χημικών που τους χορήγησε η Τουρκία λαθρομετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν στα Ελληνικά σύνορα (βίντεο)


Με όπλα χημικών έχει εφοδιάσει η Κυβέρνηση Ερντογάν τους λαθρομετανάστες οι οποίοι κάνουν ρίψεις κατά των Ελληνικών δυνάμεων Αστυνομίας και Στρατού για να εισβάλλουν παράνομα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του Nantiareport.gr οι Αστυνομικοί και οι στρατιώτες του Σώματος Ξηράς ΠΙΥ βρίσκεται στα σύνορα στο φυλάκιο Καστανιές, καταβάλλουν προσπάθεια να κρατήσουν εκτός επικράτειας τους λαθρομετανάστες.

Τα ξημερώματα (29/02) επιχειρήθηκε βίαιη εισβολή ενώ σε συλλήψεις που έχουν γίνει κατάσχεσαν οι Αστυνομικοί χημικά με τους λαθρομετανάστες να αναφέρουν ότι τους τα εφοδίασε η Τουρκία κατά τη μεταφορά τους με λεωφορεία και τρένα στα σύνορα μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα του . Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες ενημέρωσης η Τουρκική πλευρά έχει διαθέσει στους λαθρομετανάστες χάρτες με τα παράνομα περάσματα από τα οποία επιχειρούν να διέλθουν . 

Αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή ενεργούν συλλήψεις όσων εντοπίζονται ενώ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν και ενισχυτικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣΣυνεχίζονται οι συγκρούσεις στη ΒΙ.ΑΛ.

Συνεχίζονται από το βράδυ της Παρασκευής οι συγκρούσεις μεταξύ των Σομαλών και Σύρων προσφύγων στη ΒΙΑΛ.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν συνεχώς ακόμη και με τη χρήση χημικών.

Ήδη έχουν προσαχθεί άτομα στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.Κυβέρνηση: Πάνω από 4.000 επιχείρησαν να περάσουν στις Καστανιές - Στέλνουμε ενισχύσεις στα σύνορα
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα - Έκανε λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» - Νέες δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού στον Έβρο, 52 πλοία Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού στα νησιά.
»

Για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» την Παρασκευή έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων.

«Η Ελλάδα άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.Σύμφωνα με τον ίδιο «απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι» 

Διευκρίνισε, δε, ότι οι 66 που συνελήφθησαν αφού κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στο ελληνικό έδαφος «δεν έχουν σχέση με την Ιντλίμπ (σ.σ. στη Συρία)».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε, επίσης, τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων που, όπως είπε, «ίνουν πραγματική μαχη».
Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ενίσχυση των δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα. Όπως είπε «μεταφέρονται δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στον Έβρο ενώ πλέον στα νησιά επιχειρούν 52 σκάφη του λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».

Στην έκτακτη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τις νέες απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα πλημυρίσουν την Ευρώπη με μετανάστες, και κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις:

- αφενός, πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυστηροποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η φύλαξη των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα ώστε να αποτραπεί η μαζική παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, και
- αφετέρου, ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοβουλίες για να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να καταστήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία κοινωνούς των δραματικών εξελίξεων που προδιαγράφονται.

Ένταση μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας! Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στον ΈβροΠετροπόλεμος από πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένοι για να περάσουν στην Ελλάδα.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην ελληνική μεθόριο

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία ανάμεσα στους πρόσφυγες και στην αστυνομία. Μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να περάσει στην ελληνική πλευρά, έχει αφήσει πίσω της τουρκικά φυλάκια και πετάει πέτρες προς την αστυνομία, ενώ έχουν ανάψει φωτιές.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίσουν να καταφθάνουν στην μεθόριο στον Έβρο από χθες το απόγευμα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα στον Έβρο, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

“Χαμός” από την άλλη πλευρά των συνόρων

Συγκεντρωμένοι και χωρίς έλεγχο από τις τουρκικές αρχές βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την άλλη πλευρά των συνόρων και περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος στην πόλη, σε αντίθεση με τον προηγούμενο καιρό, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εκεί έχουν την εντύπωση που θα περάσουν κανονικά στην Ελλάδα και πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός καθώς έχουν ανοίξει τα σύνορα.

Επιθέσεις κατά συνοριοφυλάκων, μέσα στη νύχτα


Αυτοί είναι οι δήθεν "κατατρεγμένοι πρόσφυγες". Επίθεση λαθρομεταναστών στους συνοριοφύλακες στον Έβρο


Δείτε εδώ επίθεση των λαθρομεταναστών

Βουλγαρία: Λαθρομετανάστες επιχείρησαν να υπερπηδήσουν το φράχτη στα σύνορα από την Τουρκία και τους απώθησε ο στρατόςΜε βομβίδες κρότου και δακρυγόνα στα σύνορά της η Βουλγαρία κατά των λαθρομεταναστών, που επιχείρησαν λαθραία εισβολή

Φωτογραφικό στιγμιότυπο, στα σύνορα από την πλευρά της Βουλγαρίας με την Τουρκία , με λαθρομετανάστες να έχουν σκαρφαλώσει στο φράχτη και να περούν παράνομα στη χώρα. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, με τους εισβολείς, να δέχονται βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις, με απειλή όπλων τους απώθησαν προς την Τουρκική πλευρά.

Βέτο της Ελλάδας σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία - Διεθνοποιεί το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης και σφραγίζει τα σύνοραΟ κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό

Βέτο άσκησε η Ελλάδα στο κείμενο δήλωσης του ΝΑΤΟ που ήταν έτοιμο να εκδοθεί μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 Τούρκοι στρατιώτες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μετά την απόφαση των Τούρκων να παροτρύνουν τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ως μέσο πίεσης για να εκβιάσει το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προχώρησε στην απόφαση να ασκήσει βέτο καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έλαβε την εντολή από τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), να μη συμφωνήσει στην υιοθέτηση κειμένου υπέρ της Τουρκίας στην οποίο δεν αναφέρεται η ελληνική θέση για την τήρηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό -προσφυγικό, η οποία συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2016.
Πυρετός επαφών Μητσοτάκη και έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε τηλεφωνικές επαφές με σειρά Ευρωπαίων ηγετών ώστε να τους ενημερώσει αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε επαφές με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το πρωί του Σαββάτου στις 9:00 στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλγαρία έχει αντίστοιχα προβλήματα με τη χώρα μας. Και αυτό γιατί όπως και στα σύνορα με την Ελλάδα, έτσι και στα σύνορα με τη Βουλγαρία έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που ζητούν να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρία ανακοίνωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει επιπλέον 1.000 στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών. Υπάρχουν συνολικά τρία τελωνεία στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας: Το Καπιτάν Αντρέεβο, το Λέσοβο και το Μάλκο Τάρνοβο.
Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο διαδοχικές αναρτήσεις του στα social media.

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Την φύλαξη των ελληνικών συνόρων θα αναλάβουν η ελληνική αστυνομία και ο στρατός στη βάση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς στην τουρκική πλευρά έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου της περιοχής. Επίσης αναμένεται αύξηση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ στο τελωνείο από 80 σε 220, ενω το βράδυ θα ελέγχεται το χερσαίο μήκος της μεθορίου με περιπολίες και θερμικές κάμερες. Επίσης οι στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο και τα νησιά ενισχύονται με μονάδες από την ενδοχώρα. Σκοπός είναι να σφραγιστεί ο Έβρος απ’ άκρη σ’ άκρη.

Παράλληλα, η Μυτιλήνη μετέβησαν ο υπουργ΄ς Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεβανής. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στην Έβρο για να συντονίσουν την κατάσταση. «Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι' αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δήλωση του από τον Έβρο. 

Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας η Ελλάδα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η δήλωση που έστειλε εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 στρατιώτες, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία έλαβε την απόφαση να σταματήσει να εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και τα σύνορα άνοιξαν...

Λίγες ώρες αργότερα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με εκατοντάδες πρόσφυγες να περνούν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

Τουρκία : Κάλεσαν τα διεθνή ΜΜΕ σήμερα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, για να καταγράψουν τις βάρκες με μετανάστες που θα φεύγουν για τα ελληνικά νησιά

Kατά κατάφορη παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών.

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες!

Μάλιστα,σύμφωνα με το skai.gr οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα ελληνικά νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.

Σημειώνεται ότι μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Οι μετανάστες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς ενώ φώναζαν και συνθήματα.

Κατασχέθηκαν τρία κλεμμένα αυτοκίνητα και επτά κλεμμένες μοτοσυκλέτες

Μεσημβρινές ώρες της 25-2-2020, προσήχθη, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. από την περιοχή του Ασπρόπυργου, στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 30χρονος ημεδαπός όπου και συνελήφθη, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συρροή και κατ' επάγγελμα. Αναζητείται 27χρονος ημεδαπός συνεργός του.

Όπως διαπιστώθηκε οι δύο (2) δράστες έχοντας διαρκή δράση, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων από διάφορες περιοχές της Χώρας.

Για τη διάπραξη των κλοπών είχαν προμηθευθεί με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (εγκεφάλους και κλειδιά οχημάτων), καθώς και παρεμβολείς σημάτων ( jammer ), για να αφαιρούν τα οχήματα και να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι είχαν ενοικιάσει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, υπόγειους χώρους στάθμευσης για να αποκρύπτουν αρχικά τα κλεμμένα οχήματα και μέχρι να εξασφαλίσουν την περαιτέρω διάθεσή τους.

Από τις έρευνες σε εταιρεία, οικίες και σε υπόγειο χώρο στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
(3) κλεμμένα αυτοκίνητα
(7) κλεμμένες μοτοσυκλέτες
(9) κινητήρες αυτοκίνητων
(57) φυσίγγια

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν δώδεκα (12) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων.

Το κέρδος από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις -180.000- ευρώ

Επιπρόσθετα, ο 27χρονος αναζητούμενος έχει κατά το παρελθόν συλληφθεί για πλήθος αδικημάτων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα κρατήσουμε τα σύνορα, δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι η ΕλλάδαΓια την δύσκολη κατάσταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια όλης της Παρασκευής στο συνοριακό σταθμό στις Καστανιές του Έβρου με εκατοντάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Η κατάσταση ήταν δύσκολη χθες. Περίπου 2.000 μετανάστες στις Καστανίες αποσύρθηκαν με συνεχόμενες αποτροπές» είπε ο κ. Γιαλαμάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή αναμένονται «23 νέα πληρώματα αστυνομικών από την Ήπειρο για να μας ενισχύσουν» ενώ έκανε λόγο και για δύο λόχους καταδρομέων στην περιοχή προς ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Το ηθικό μας είναι τέτοιο που θα τα καταφέρουμε και θα κρατήσουμε τα σύνορα μας» διεμήνυσε ο κ. Γιαλαμάς.

«Θα κρατήσουμε τα σύνορά μας, η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» κατέληξε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του κ. Γιαλαμά

ΕΛ.ΑΣ.: Συνελλήφθησαν 56 αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στη χώρα

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή των Διαβατών- Έγιναν στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ατόμων που διαμένουν παράνομα στη χώρα- Σύλληψη 56 ατόμων

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, τις ώρες μεταξύ 09.00 έως 15.00 στις ευρύτερες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και των Διαβατών από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης, Ασφάλειας, και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.

Η επιχειρησιακή δράση έλαβε χώρα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην οδό Μοναστηρίου, πέριξ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Διαλογής Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Π.Σ. Αναγνωστοπούλου και ευρύτερη περιοχή Διαβατών.

Στο πλαίσιο της παραπάνω επιχείρησης, ελέγχθησαν συνολικά 112 αλλοδαποί, εκ των οποίων συνελήφθησαν 56, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα και οδηγήθηκαν σε Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Ο Ερντογάν μας βάζει δωρεάν σε λεωφορεία για την Ελλάδα λένε οι πρόσφυγες (vid)


Στόχος τους, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες είναι να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί να οδηγηθούν στην Ευρώπη.

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, μετά τις απειλές της τούρκικης κυβέρνησης πως θα ανοίξει τα σύνορα της , για τους μετανάστες.

Πλήθος προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη συνωστίζεται περιμένοντας λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθεί στην Ανδριανούπολη προκειμένου να περάσει στην Ελλάδα τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε για την δωρεάν μεταφορά του.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν είναι να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί να οδηγηθούν στην Ευρώπη.

«Θα πάω Ευρώπη. Θα πάρω λεωφορείο από εδώ και θα πάω σύνορα. Θα περάσω παράνομα στην Ελλάδα.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΣΚΑΙ πρόσφυγας, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Ερντογάν επειδή, όπως εξηγεί, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία.Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από το πρωί περί τα 500 άτομα έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της λεωφόρου Βατάν στην Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα σύνορα ενώ άλλα τόσα βρίσκονται ακόμα στο σημείο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος λεωφορείων με πρόσφυγες από διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας κατευθύνεται επίσης προς την Ανδριανούπολη.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό κορυφώνονται στις τελευταίες ώρες έπειτα και τις αναφορές Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters για την πρόθεση της Αγκυρας να μην σταματήσει τους Σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης.

220 νέες προσλήψεις για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου - ΠΙΝΑΚΕΣ


ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΟΥΝ

Η πρόσληψη 220 συμβασιούχων υπαλλήλων, με την υπ. Αριθμόν ΣΟΧ 2/2019, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Υπηρεσίας Ασύλου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και του διαχωρισμού του προσφυγικού προφίλ των αιτούντων, προκειμένου όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται άμεσα προς τη Τουρκία. Επισημαίνεται πως, βάσει του νέου νόμου για το άσυλο, εξετάζονται κατά προτεραιότητα στα νησιά οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από 01/01/20.

Τέλος, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι θα κληθούν, λίαν συντόμως, να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκμάθησης των διαδικασιών ασύλου.

Ακολουθούν οι πίνακες κατανομής ανά νησί και περιοχή:

Πίνακας κατανομής εργαζομένων στην ηπειρωτική Ελλάδα και λοιπά νησιά:


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Σε Μυτιλήνη και Μόλυβο ο υπουργός Ναυτιλίας- Τι αποφασίστηκε για τις αυξημένες ροές μεταναστών

Την Μυτιλήνη επισκέπτεται από το μεσημέρι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλάκης Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, ενώ αύριο και μεθαύριο θα επισκεφθεί την Χίο και την Σάμο για να βρεθεί κοντά στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκε για την αποστολή του, ενώ συνομίλησε με τα στελέχη του, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε και τον Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

Εξάλλου από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών των παραπάνω περιοχών τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα ώστε να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Αναφερόμενος στις επισκέψεις αυτές ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε τα εξής :

«Βρίσκομαι σήμερα, εδώ στη Μυτιλήνη, για να εκφράσω την απόφαση, αλλά και την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Ήδη ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος κάτι που θα βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό να εκπληρώσουν με πιο αποφασιστικό, αλλά και πιο αποτελεσματικό τρόπο την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας.
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα ζήτημα εθνικό και απαιτεί από όλους μας ομοψυχία πέρα και πάνω από κομματικές, πολιτικές ή προσωπικές ατζέντες».

Αύριο ο κ. Πλακιωτάκης θα επισκεφθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και ακολούθως το Λιμεναρχείο Σάμου.

120.000 πρόσφυγες-μετανάστες κινούνται προς την Ελλάδα


Σύμφωνα με πληροφορίες, 120.000 άτομα πρόκειται να κινηθούν προς τα σύνορα της Ελλάδας τις επόμενες ώρες.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού και των Συνοριοφυλάκων στα σύνορα στον Έβρο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα επιχειρήσουν να περάσουν στη χώρα τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, μετά τις πολεμικές απώλειες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ της Συρίας και την απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες, η Deutsche Welle μεταδίδει πως 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλια για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Οι Αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται διαρκώς περιπολίες με θερμικές κάμερες για να εντοπιστεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Ταχύτατη ήταν και η ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενίσχυσαν την παρουσία τους πέριξ του ποταμού Έβρου.

Εκτός από τον Έβρο, θα αυξηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας και από θαλάσσης.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από την Παρασκευή τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την είσοδο όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Μεταναστευτικό: Και η Βουλγαρία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Τουρκία
Για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών

H Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναπτύξει επιπλέον 1000 στρατιώτες και εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σήμερα. Σημείωσε δε ότι η συνοριακή αστυνομία απέτρεψε δύο ομάδες περίπου 30 ατόμων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής.

ΣΟΚ | Εκατοντάδες μετανάστες στο Babakale απέναντι από την Λέσβο έτοιμοι να μπουν σε βάρκες


Όπως μεταδίδει το Anadolu, μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χωριό Babakale

Μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Reuters πως δεν θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, τουρκικά Μέσα δημοσιεύουν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Ειδικότερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, το DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύει βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα. Σύμφωνα με το DHA περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα. Άλλοι καταφθάνουν στην Αδριανούπολη με ταξί και λεωφορεία. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.


Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας μεταδίδουν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Anadolu, μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χωριό Babakale, στην παραλία Yeşil Liman και στο Kadırga Bay. Οι μετανάστες σε αυτά τα σημεία, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση στη Λέσβο, ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους.


Την ίδια ώρα 160 πρόσφυγες έφθασε στην περιοχή Ντικιλί της Σμύρνης και περιμένουν να φθάσουν στην παραλία τα πλοία που αγόρασαν για να περάσουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Σύρος Χαλίτ Σαϊτ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Hurriyet, είπε ότι μαζεύουν μεταξύ τους χρήματα και περιμένουν να περάσουν απέναντι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται ανέφερε συγκεκριμένα στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» η οποία έγινε μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος από αέρος στην Ιντλίμπ η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο» και πρόσθεσε πως σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία.

Ντοκουμέντο: Μετανάστες στο Άιβατζικ επιβιβάζονται για ΜυτιλήνηΠρωί Παρασκευής τα μικρασιατικά παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη, στην τοποθεσία Άιβατζικ. Μετανάστες που πήραν το μήνυμα από το καθεστώς Ερντογάν επιβιβάζονται σε φουσκωτό για να περάσουν στη Λέσβο. Σαν κι αυτούς υπάρχουν χιλιάδες άλλοι μετανάστες οι οποίοι δεν είναι αναγκαστικά Σύροι, αλλά κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, και τη Σομαλία.

Έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο, αλλά και νοτιότερα, στα μικρασιατικά παράλια, προκειμένου να περάσουν απέναντι. Από το πρωί της Παρασκευής βρίσκονται στο σημείο και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία απαθανατίζουν τη μετάβαση των μεταναστών.

Έβρος: Όλοι σε ετοιμότητα, μεταβαίνει ο Α/ΓΕΕΘΑ, όχι επιπλέον δυνάμεις… ακόμα


Δεν μετακινούνται επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο προς αντιμετώπιση του ανοίγματος των συνόρων από την Τουρκία. Αυξάνονται όμως τα μέτρα επιτήρησης στα σύνορα, κάτι που πρακτικά σημαίνει περισσότερα περίπολα, πεζά και εποχούμενα, καθώς και ελέγχους από αέρος.

Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει ως έχει, με όλες όμως τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στην περιοχή του Έβρου μεταβαίνει ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», ανέφεραν, νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές. Η Τουρκία σήμερα άνοιξε τα σύνορά της με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν αρχίσει να συρρέουν στα σύνορα.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν νεκροί τρεις άνδρες στη Βόλβη
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας κατοικος στην περιοχή της Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόταν σε αγροτική περιοχή, αντίκρισε τα πτώματα τριών ανδρών!

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΛΑΣ αλλά και ιατροδικαστής.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν οι σοροί ανήκουν σε αλλοδαπούς, ενώ μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται ίχνη εγκληματικής ενέργειας.

Φως στα ακριβή αίτια θανάτου των τριών ανδρών αναμένεται να ρίξει η έκθεση του ιατροδικαστή.

Εκτάκτως στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Πάνω από 500 πρόσφυγες στα σύνορα - Έστειλαν στρατό και αστυνομία (Βίντεο)


Ελλάδα ενισχύει τη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μετά τον ωμό εκβιασμό Ερντογάν

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, με σκοπό να μπουν στην Ελλάδα, μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει πλέον τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη.


Αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς από την απέναντι πλευρά εκτατοντάδες άτομα επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Ενισχύονται τα σύνορα της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα

«Θα αποτρέψουμε να έρθουν νέες ροές», διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα. Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ύστερα από σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποφασίστηκε η ενίσχυση των συνόρων σε στεριά και θάλασσα με πρόσθετες δυνάμεις, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό μεταβαίνει εκτάκτως στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η δήλωση που έστειλε εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 στρατιώτες, Τούρκους αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία έλαβε την απόφαση να σταματήσει να εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και δια θαλάσσης.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.


«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και τα σύνορα άνοιξαν...

Λίγες ώρες αργότερα, τα τούρκικα ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με εκτατοντάδες πρόσφυγες να περνούν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

Λίγο αργότερα, τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν και πλάνα με βάρκες γεμάτες πρόσφυγες να περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.