Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Η Τουρκία θα πιέζει στα σύνορα όσο δεν παίρνει την στήριξη που ζητάει


Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα στο προσφυγικό εξαιτίας των απρόβλεπτων κινήσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει σε συνέντευξη της στο skai.gr η αντιστράτηγος ε.α. και πρώην γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας, Αλλοδαπών και Προστασίας που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση του 2015, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα στο προσφυγικό εξαιτίας των απρόβλεπτων κινήσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει στη συνέντευξη της, η αντιστράτηγος ε.α. και πρώην γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας, Αλλοδαπών και Προστασίας που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση του 2015, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Παράλληλα η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμά ότι όσο η Τουρκία δεν λαμβάνει την υποστήριξη που ζητάει από την Ε.Ε. τόσο περισσότερο θα πιέζει στα ελληνικά σύνορα.

Μάλιστα εξηγεί ότι θα αποτελέσουν θέμα για την χώρα μας οι πρόχειροι καταυλισμοί που στήνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα μας όσο περισσότερο γίνεται και δεν εννοώ μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά», λέει η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. 

Ολόκληρη η συνέντευξη της αντιστρατήγου ε.α. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη:

Η πίεση ασκείται κυρίως στον Έβρο και όχι τόσο στα νησιά. Αυτό είναι μία προσπάθεια της Τουρκίας να πιέσει αλλά χωρίς να έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.;
Ναι μπορεί να ισχύει και αυτό. Στο παρελθόν, όμως, είχαν γίνει άπειρες προσπάθειες να ανοίξει ο Έβρος. Ο Έβρος επειδή έχει χερσαία και παρέβρια σύνορα-έχει το χερσαίο κομμάτι που έχουμε τον φράχτη με τα 12,5 χιλιόμετρα- είναι πολύ πιο ασφαλής οδός για να περάσουν οι πρόσφυγες και να αποφύγουμε πνιγμούς και ατυχήματα. Έχει μία ασφάλεια ο Έβρος. Επίσης δεν εμπίπτει στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτό το έλεγε συνέχεια. Τους τελευταίους 3-4 μήνες έλεγε συνεχώς ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα μας στείλει πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι απρόβλεπτος με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πως σκέφτεται. Το λέει και εμείς το αξιολογούμε αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε πολλές δυνάμεις από την πρώτη ημέρα που το λέει.

Υπήρξε προετοιμασία από την ελληνική πλευρά;
Υπήρξε προετοιμασία. Πάντα ο Έβρος ήταν στους στόχους της καλής φύλαξης για να μπορέσει να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Έχουμε συχνά πυκνά αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο που φυλάμε τα σύνορα.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ε.Ε. και τα 700 εκατ. ευρώ προς την χώρα μας για την διαχείριση του προσφυγικού αρκούν; Θα καταφέρουν να κάνουν διαφορά ή η Ευρώπη πετάει χρήματα στο πρόβλημα και περιμένει από την Ελλάδα να το λύσει;
Καταρχήν δεν ξέρω αν αυτά τα 700 εκατ. ευρώ είναι για τον Έβρο ή είναι για συγκεκριμένες δράσεις. Δεν έχουν πει ακόμα. Ή αν η ελληνική κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για ανάγκες στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά καιρούς ενισχύαμε τον Έβρο με τεχνολογικό εξοπλισμό είτε αυτό λέγεται θερμικές κάμερες είτε αυτοκίνητα. Κατά το παρελθόν κάναμε διαγωνισμούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Μάλιστα, στο τέλος του 2019 πρέπει να ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός ενίσχυσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος θερμικών καμερών προκειμένου να έχουμε και σε άλλα σημεία θερμικές κάμερες. Έχουμε τεχνολογικό εξοπλισμό. Το κλειδί, όμως, της επιτυχίας και των θετικών αποτελεσμάτων είναι να έχεις συνεργασία με την χώρα που γειτονεύεις. Όταν με την θερμική κάμερα, δηλαδή, βλέπεις κάποια ομάδα να κατευθύνεται σε κάποιο σημείο από τα δικά σου σύνορα θα πρέπει εκείνη την ώρα βάσει της συνεργασίας που υπάρχει σε νομικά κείμενα να ειδοποιήσουμε τους Τούρκους και να έρθουν οι Τούρκοι να αποτρέψουν την είσοδο. Αυτό όμως δεν γίνεται και γι’ αυτό βλέπουμε όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής πλευράς. Αυτή η πίεση που έχουμε στον Έβρο είναι μία οργανωμένη μαζική μετακίνηση μεταναστών ή προσφύγων.

Ο Ερντογάν λέει ότι έχει περίπου στα 4 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος. Επιμένει ότι υπάρχει μεγάλο προσφυγικό κύμα το τελευταίο διάστημα λόγω των μαχών στην Ιντλίμπ. Μπορεί να έχει φτάσει στην Τουρκία τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ή οι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ πηγαίνουν και σε άλλα μέρη της Συρίας ή γειτονικά κράτη και όχι την Τουρκία;
Ναι έχει 4 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες αλλά αυτοί είναι από πριν στην Τουρκία. Σίγουρα πηγαίνουν και σε άλλα σημεία της Συρίας, στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Σίγουρα θα πάνε και στην Τουρκία. Η Τουρκία όντως έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος με τους πρόσφυγες που φιλοξενεί. Εκεί η Ευρώπη δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε να σταθεί. Γι’ αυτό πάντα η τουρκική πλευρά ζητούσε την υποστήριξη της χώρας μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. για την οικονομική υποστήριξη από την Ευρώπη.

Φοβάστε μία επανάληψη των γεγονότων της προσφυγικής κρίσης του 2015 και ειδικά όσο πιέζεται η Τουρκία στο συριακό μέτωπο;
Όσο δεν απολαμβάνει της υποστήριξης που ζητάει τόσο περισσότερο θα πιέζει. Δεν μπορεί κανένας να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι. Από τη μία βλέπουμε ότι απειλεί και παίζει ένα ανέντιμο και ανήθικο παιχνίδι γιατί δίνει ελπίδες σε ανθρώπους και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Πάντα το έκανε ο Ερντογάν. Από την άλλη θέλει να τα έχει καλά και με την Ε.Ε. γι’ αυτό την Τετάρτη και την Πέμπτη αποδέχθηκε μία επιστροφή 24 ατόμων από τα νησιά βάσει της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε. Όλα τα θέλει αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν όντως θα κάνει αυτό που λέει ή όχι. Είναι 1000% οργανωμένο αυτό που βλέπουμε γιατί για να φτάσουν τόσες χιλιάδες στα σημεία εκείνα στα κοινά σύνορα και στην πράσινη γραμμή ανάμεσα στα δύο τελωνεία σημαίνει ότι δεν εμποδίζεται κανένας από κανέναν παρά μόνο διευκολύνεται.

Οι καταυλισμοί που στήνονται από τους Τούρκους κοντά στα σύνορα δηλαδή θα λειτουργήσουν και ως ένας διαρκής μοχλός πίεσης;
Αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς. Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα μας όσο περισσότερο γίνεται και δεν εννοώ μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. 
πηγή

Στέλνονται νέες δυνάμεις των ΕΚΑΜ στον Εβρο ως «απάντηση» στους 1.000 Τούρκους κομάντος


Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Εβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από το καθεστώς Ερντογάν. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη περιοχή είχε επισκεφτεί προσφάτως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που παρακολουθεί και τα σχέδια για την κατασκευή του νέου «τείχους» του Εβρου.
Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», θα υπάρξει ενίσχυση του υπάρχοντα φράκτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που είχε κατασκευασθεί την περίοδο 2011-2012, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών κι όπου υπάρχει τους τελευταίους μήνες η «πολιορκία» από χιλιάδες αλλοδαπούς. Οπως επεσήμανε ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «η κατασκευή του νέου φράκτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Εχουν ήδη υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ισως σε ορισμένα σημεία είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θ αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα»
Το κόστος του εν λόγω νέου φράκτη υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ και το σχετικό ποσό αναμένεται να καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι, παρότι υπήρχε σχετική συμφωνία και στην περίπτωση του τμήματος Βύσσας – Καστανιών (κόστους περίπου 4.800.000 ευρώ ) που κατασκευάσθηκε προ οκταετίας, τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει στην σχετική χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι «η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή». Τότε μάλιστα είχαν προκληθεί και πολλές αντιδράσεις στην ανέγερση του συγκεκριμένου φράκτη.
Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Εβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1000 Τούρκοι κομάντος.


Καίρια η ευαισθησία και παρέμβαση του κ. Αρχηγού.

Σχετικά με το αίτημα του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. προς το Αρχηγείο και μάλιστα κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων με τον κ. Αρχηγό Μιχαήλ Καραμανλάκη, για καταβολή του ποσού των 400 Ευρώ σε έναν έκαστο Συνάδελφο, νέο Ειδικό Φρουρό, προκειμένου να καλύψουν τις μηνιαίες οικονομικές τους ανάγκες, μιας και η μισθοδοσία του τρέχοντος μηνός δεν υπερέβαινε τα 500 ευρώ σας ενημερώνουμε ότι:

Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 600.000 περίπου ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, το ποσό αντιστοιχεί σε 400 ευρώ κατ' έκαστον Συνάδελφο και με μέριμνα των διαχειρήσεων των διευθύνσεων που υπηρετούν, θα καταβληθούν άμεσα.

Οφείλουμε, όμως, να τονίσουμε ότι το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. από την ίδια στιγμή που πληροφορήθηκε το πρόβλημα, μπήκε στην διαδικασία να βρεθεί τρόπος να συμπληρωθεί το μηνιαίο εισόδημα των νέων συναδέλφων, αφού συνδεόταν με πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών τους.

Δεν είναι, όμως, εύκολο διαδικαστικά να ξεπεραστούν εγγενείς δυσκολίες και προβλήματα, χωρίς να μεσολαβήσει ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για να καταλήξει σε αποτέλεσμα η προσπάθεια. Μάλιστα, χωρίς την προσωπική, καίρια παρέμβαση και κατανόηση του κ. Αρχηγού, δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΤΟΥΜΑΣ Β. ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ Ε.

Μεταναστευτικό, Έβρος: Νέα επεισόδια με χημικά και κυνηγητό στα χωράφια (βίντεο)


Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής - Ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σειρήνες
Νέα επεισόδια με χημικά και κυνηγητό στα χωράφια έλαβαν χώρα λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, στις Καστανιές, όταν ομάδα μεταναστών επιχείρησε να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια.
Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται η ένταση, ενώ ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σειρήνες.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες προσπάθειες από ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο οι ελληνικές δυνάμεις ήταν εκεί, αποτρέποντας τις παράνομες εισόδους στη χώρα.


πηγή

Τούρκοι στρατιωτικοί δέρνουν μετανάστες που προσπαθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία


Αυτός είναι προφανώς ο ρόλος των 1000 Τούρκων στρατιωτών που έφτασαν τις τελευταίες ώρες στην συνοριογραμμή του Έβρου: να ξυλοφορτώνουν τους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Χίος: Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 9 αλλοδαπών για πρόκληση ναυαγίου


Τα εν λόγω άτομα είχαν συλληφθεί κατά την άφιξη μεταναστών και προσφύγων με βάρκα στις ακτές της Χίου την περασμένη Κυριακή
Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου σε βάρος εννέα ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά την άφιξη μεταναστών και προσφύγων με βάρκα στις ακτές της Χίου την περασμένη Κυριακή 1 Μαρτίου.

Ένας Σομαλός, ένας Σύρος και ένας Αφγανός κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και παράβαση του νόμου περί μεταφοράς αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, ο καθένας στη βάρκα που επέβαινε προκάλεσε το ναυάγιό της σκίζοντάς την με μαχαίρι, προκειμένου να υποχρεωθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να περισυλλέξουν τους επιβαίνοντες και να τους μεταφέρουν στη Χίο.

Άλλοι έξι κατηγορούνται κατά περίπτωση για αντίσταση και απείθεια στα όργανα του Λιμενικού Σώματος. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου και θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας με προοπτική να απελαθούν.

"Ναι" από τη Σάμο στη δημιουργία νέας δομήςΤην αναστολή της κινητοποίησης του Δήμου Ανατολικής Σάμου, στην είσοδο του υπό κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη θέση Ζερβού, μετά από 10 ημέρες, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, το σώμα εξουσιοδότει τον δήμαρχο κ.Γ. Στάντζο, να ζητήσει από την κυβέρνηση την ανάκληση της υπουργικής απόφασης της επίταξης των 216 στρεμμάτων που ανοίκουν σε κατοίκους, την άμεση αποσυμφόρηση από πρόσφυγες και μετανάστες με ταυτόχρονο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ,με γραπτές εγγυήσεις και με χρονοδιάγραμμα, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Τέλος, αποφασίστηκε το ΚΥΤ στη περιοχή του Ζερβού να έχει χωρητικότητα 1300 ατόμων.

Κατά ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου.

Έτοιμη η Βουλγαρία να στείλει στρατό στα σύνορα


“Ο Bουλγαρικός στρατός είναι έτοιμος να σταλεί στα σύνορα με την Τουρκία σε περίπτωση μεταναστευτικού κύματος”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ”.

Όπως είπε, “περίπου 400 με 500 άτομα από τις χερσαίες δυνάμεις, τις Ειδικές Δυνάμεις και την Στρατιωτική Αστυνομία και 140 μονάδες εξοπλισμού μπορούν να φτάσουν στα σύνορα εντός 4 έως 6 ωρών”.

Πρόσθεσε, ότι “περίπου 1.000 άτομα μπορούν να αποσταλούν εντός 12 έως 16 ωρών και, εάν είναι απαραίτητο, να κινητοποιηθούν 2400 έως 2600 άτομα”.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι, “σ΄αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ένταση και η Τουρκία δεν επιτρέπει παράνομους μετανάστες προς τη Βουλγαρία”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “θα ήταν καλό να σταματήσουμε τη ροή των μεταναστών στη Βουλγαρία με τη χρήση διπλωματίας. Ωστόσο, εάν η διπλωματία δεν αποφέρει αποτελέσματα, πρέπει να αξιοποιηθεί όλη η δύναμη που επιτρέπει ο νόμος”.

Επέκταση του «φράχτη» και στις όχθες του ποταμού Έβρου

Επέκταση του «φράκτη» και στις όχθες  του ποταμού Έβρου έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί από τον Στρατό Ξηράς και την Ελληνική Αστυνομία με την ευθύνη της τελευταίας, συνεπικουρούμενη και από το Μηχανικό του Δ’ Σώματος Στρατού. 
Η απόφαση αυτή θεωρείται «ειλημμένη» και σε πρώτη φάση ο νέος «φράχτης» θα έχει μήκος 12 χιλιομέτρων, που όμως δεν θα είναι συνεχόμενα, αλλά διακεκομμένα και σε επικίνδυνους πόρους του ποταμού, όπου το πέρασμα των παρανόμων προσφύγων-μεταναστών θεωρείται  πιθανό και εύκολο. 
Αυτά τα περάσματα θα υποδειχθούν μετά από συνεργασία  ΣΞ και ΕΛΑΣ, και θα κατασκευαστεί με ευθύνη και επίβλεψη της τελευταίας από την ίδια εταιρεία η οποία έχει κατασκευάσει και τον υπάρχοντα φράκτη στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, στο προγεφύρωμα των Καστανεών, και είναι συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων. Αυτή η προσπάθεια αν χρειαστεί θα έχει την επιτόπια βοήθεια από το προσωπικό του Μηχανικού του Δ’ Σώματος Στρατού. 
Τέλος, αν απαιτηθεί, ο νέος φράκτης σε κρίσιμες παρέβριες περιοχές θα επεκταθεί και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές του ποταμού.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνοριακών Φυλάκων Αττικής και Β' Αντιπρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Θωμάς Μπόζιαρης


Από τις πρώτες ώρες δείξαμε ότι οι αντοχές μας είναι μεγάλες και η αποφασιστικότητα μας ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό το κατάλαβα οι Τούρκοι και για αυτό απροκάλυπτα πάνω στον πανικό τους δεν νοιάζονται αν τους καταγράφουν οι κάμερες... Δείτε εδώ την συνέχεια του Προέδρου του Σωματείου Συνοριακών Φυλάκων Αττικής και Β' Αντιπρόεδρο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Θωμά Μπόζιαρη 
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών


Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στην θαλάσσια περιοχή από την Λέσβο μέχρι και την Σάμο προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές. σε μια ακόμη προσπάθεια αποτροπής της οργανωμένης διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την NAVTEX 391/2020 που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές απαγορεύεται η Ναυσιπλοΐα από τις 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου σε όλη αυτή την θαλάσσια ζώνη η οποία μάλιστα περιγράφεται αναλυτικά ,προκειμένου να αντιμετωπισθούν όπως αναφέρεται οι παράνομες ροές μεταναστών δια θαλάσσης.

Από την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας εξαιρούνται τα πλοία της Frontex, της Νατοϊκής Δύναμης NATO AEGEAN ACTVITY και τα εμπορικά πλοία τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους.

N.M.

Η ελληνική NAVTEX:

391/2020 391/2020 – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ.ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ.

ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟ – ΧΙΟΣ – ΣΑΜΟΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑΣ
ΑΠΌ 02 ΕΩΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 20
ΚΑΘ ΟΛΟ ΤΟ 24 ΩΡΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:
ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ:
1)ΑΚΡΑ ΟΡΔΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
2)ΑΚΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
3)ΑΚΡΑ ΣΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
4)ΑΚΡΑ ΦΕΡΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
5)ΑΚΡΑ ΤΟΜΑΡΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
6)ΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ (ΞΕΡΕΣ) ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
7)ΑΚΡΑ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
8)ΑΚΡΑ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
9)ΑΚΡΑ ΑΓΡΕΛΗΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
10)ΑΚΡΑ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
11)ΑΚΡΑ ΜΕΡΙΧΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
12) ΑΚΡΑ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
13)ΑΚΡΑ ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
NHΣΟΣ ΧΙΟΣ:
1)ΑΚΡΑ ΑΝΑΠΟΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
2)ΑΚΡΑ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
3)ΑΚΡΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 045 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
4)ΝΗΣΟΙ ΟΙΝΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 045
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
5)ΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
6)ΝΗΣΟΣ ΒΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
7)ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
8)ΑΚΡΑ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
9)ΑΚΡΑ ΚΑΤΩΜΕΡΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
10)ΑΚΡΑ ΝΕΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
11)ΑΚΡΑ ΓΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
12)ΝΗΣΟΣ ΒΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
13)ΑΚΡΑ ΜΑΣΤΙΧΟ(ΟΥΡΑ) ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ:
1)ΑΚΡΑ ΚΑΤΟΒΑΣΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 315
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
2)ΑΚΡΑ ΠΑΓΚΟΖΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
3)ΑΚΡΑ ΚΟΝΤΑΚΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
4)ΑΚΡΑ ΑΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
5)ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΣ ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
6)ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
7)ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 000 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
8)ΑΚΡΑ ΠΡΑΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
9)ΑΚΡΑ ΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 090
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
10)ΑΚΡΑ ΓΑΤΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
11)ΑΚΡΑ ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
12)ΑΚΡΑ ΓΡΙΑΣ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
13)ΑΚΡΑ ΜΕΤΖΙΚΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
14)ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΣ ΒΑΡΕΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
15)ΑΚΡΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 135
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
16)ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΣ ΚΑΡΑΒΟΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ
180 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
17)ΑΚΡΑ ΚΟΛΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
18)ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΙΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 180
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΑΠΌ ΤΗΝ ΩΣ ΑΝΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΕΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛOIA FRONTEX – NATO AEGEAN ACTIVITY ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ TA OΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ
ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΛΟΙΑΣ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΌ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Έλληνας και φέτος ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ
Για άλλη μία χρονιά – και δεύτερη συνεχόμενη – ένας Έλληνας πιλότος ανακηρύχθηκε από το σύνολο των συναδέλφων του που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο αεροπορικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ TLP, ως ο «καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ» κάτι που έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας πολυήμερης εκπαιδεύσεως.

Πρόκειται για τον Σμηναγό (Ι) Α.Α. (τα πλήρη στοιχεία του δεν τα γνωστοποιεί η ίδια η Πολεμική Αεροπορία) της ιστορικής 340 Μοίρας «Αλεπού» της 115 Πτέρυγος Μάχης από την Αεροπορική Βάση της Σούδας, ο οποίος έτσι προσθέτει άλλον έναν κρίκο στις πολυάριθμες διακρίσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Έλληνας πιλότος ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του πιλότους από τα συμμετέχοντα στην άσκηση κράτη-μέλη, ως ο κορυφαίος πιλότος του Σχολείου του και πιο συγκεκριμένα ως ο “Best Warrior”, δηλαδή ως ο «Καλύτερος Πολεμιστής» δηλαδή ο επικεφαλής που θα ήθελαν οι ίδιοι να τους οδηγήσει στη μάχη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη 13 έως και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, η 340 και η 343 Μοίρα της 115 ΠΜ από την Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετείχαν στην «1 η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος» για το έτος 2020 του «Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας» (“Tactical Leadership Programme”/TLP), στην
Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 115 ΠΜ 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ» σημειώνεται από το ΓΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό αποκαλείται και «ΝΑΤΟϊκό Top Gun» καθώς σε αυτό πιλότοι, τεχνικοί και κάθε είδους μαχητικά αεροσκάφη από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας δοκιμάζονται για πολλές ημέρες στα όριά τους και κάτω από – σχεδόν – πολεμικές συνθήκες πιέσεως και επιχειρήσεων.


Η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνοραΗ Τουρκία όχι μόνο δεν συμμορφώνεται, αλλά συνεχίζει να προκαλεί.

Πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Στέλνουμε 1000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο. Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους».

Λασίθι: Καταζητούμενος για δύο φόνους ο 23χρονος Πακιστανός που βρέθηκε νεκρός σε παραλία


Τον αναζητούσε η Ιντερπόλ - Στην πατρίδα του ήταν μέλος κυκλώματος εκβιαστών
Βεντέτα φαίνεται ότι κρυβόταν πίσω από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονία του 23χρονου Πακιστανού που βρέθηκε νεκρός στις 22 Φεβρουαρίου στην παραλία του Αλμυρού στον νομό Λασιθίου. Ο νεαρός Βαχίντ αναζητούνταν από την Ιντερπόλ για δυο δολοφονίες στην πατρίδα του όπου ήταν μέλος κυκλώματος εκβιαστών αλλά, αν και είχε συλληφθεί το 2016 στην Ελλάδα, κατάφερε να αποφύγει την έκδοσή του!

Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το protothema.gr, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου ερευνούσαν αν είχε προηγούμενα με κάποιον από την πατρίδα του. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, μετά την επικοινωνία τους με τις αρχές του Πακιστάν, ο 23χρονος ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε επιχειρηματίες. Τον Ιούλιο του 2014, πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο ενός εύπορου επιχειρηματία που είχε αρνηθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ για την προστασία των επιχειρήσεών του, ενώ φέρεται ότι ενεπλάκη και σε δεύτερη δολοφονία!


Ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό και τον Ιούνιο του 2016 συνελήφθη στην Θήβα, καθώς διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν σε βάρος του Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ανατολή», ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο έχοντας απόφαση της Επιτροπής για τους Πρόσφυγες ότι στο Πακιστάν κινδυνεύει η ζωή του και έφτασε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί!

Ωστόσο, οι συγγενείς των θυμάτων τον αναζητούσαν θέλοντας εκδίκηση και στην Ασφάλεια Αγίου Νικολάου υπάρχει κατάθεση ομοεθνούς του 23χρονου ότι είδε στην περιοχή έναν από αυτούς. Όλα δείχνουν ότι ο δράστης είχε σκοπό να τιμωρήσει παραδειγματικά τον 23χρονο Βαχίντ, αφού του διέλυσε το πίσω μέρος του κρανίου χτυπώντας το με το σφυρί τόσο άγρια ώστε έσπασε η λαβή, στη συνέχεια έσφαξε το νεαρό κόβοντάς του πέρα για πέρα το λαρύγγι και όταν ξεψύχησε, του έκοψε τα αυτιά!

Στη Βόρεια Ελλάδα το πρώτο κλειστό κέντρο για απελάσεις εξπρέςΣτο κλειστό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθημερινή, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Όσοι δηλαδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα είτε στον Έβρο είτε από τα νησιά, από την 1η Μαρτίου και μετά. Οι μετανάστες που θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, θα επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

Ήδη, από χθες εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για έναν μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου (σ.σ. όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ) από όσους μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί θα επαναπατρίζονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

Η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Όσοι έφτασαν στα νησιά από την Κυριακή και μετά εμπίπτουν σε αυτή τη διάταξη και θα επιστραφούν χωρίς να έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.

100 αστυνομικούς και 100 συνοριοφύλακες στέλνει η Πολωνία για να βοηθήσει την ΕλλάδαΟ επικεφαλής του Πολωνικού Υπουργείου Εσωτερικών και Διοίκησης Mariusz Kamiński δήλωσε τη δυνατότητα αποστολής 100 αξιωματικών συνοριοφυλάκων και 100 αστυνομικών στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Ευχαριστούμε Πολωνία!

Με ΦΕΚ ΕΚΑΜ Κρήτης - Διαβάστε όλες τις αλλαγές


Είναι οριστικό και επίσημο: η Κρήτη αποκτά Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) με έδρα το Ηράκλειο. Πολλές φορές είχε συζητηθεί, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες αλλά έμεναν στη μέση εξαιτίας …παρεμβολών και εσωτερικών αντιδράσεων. Πλέον, όπως αποτυπώνεται και στο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 28 Φεβρουαρίου του 2020, η ίδρυση της ΕΚΑΜ τόσο στην Κρήτη όσο και στην Θεσσαλονίκη είναι γεγονός.

Αυτό σημαίνει ότι το Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης που ιδρύθηκε και λειτουργεί στο νησί από το 2008 στα πρότυπα της ΕΚΑΜ καταργείται και τα στελέχη της όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σχολείο εκπαίδευσης για την στελέχωση του Τμήματος ΕΚΑΜ Κρήτης (προβλέπεται οργανική δύναμη 30 θέσεων) το οποίο θα υπάγεται στην ΕΚΑΜ Αθήνας.
Στην πραγματικότητα, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Κρήτη διαθέτει μία ΕΚΑΜ υπό τον τίτλο ΟΕΑ, η υπηρεσία αυτή όμως υστερεί σε διοικητική υποστήριξη με ό,τι αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την «θεσμική» της θωράκιση. Το Cretalive έχει αναφερθεί εκτενώς στο παρασκήνιο που μπλόκαραν όλα αυτά τα χρόνια την υπαγωγή της ΟΕΑ στην ΕΚΑΜ Αθήνας. Θεωρούνταν αδιανόητο να υπάρξει πλην της «μητέρας» υπηρεσίας άλλο τμήμα ΕΚΑΜ σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ας δούμε όμως τι αναφέρεται αναλυτικά στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 23/2020
ΦΕΚ 44/Α/28-2-2020
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Π.Δ. 178/2014 «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ» (Α’ 281).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 1του ν. 4249/2014«Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (Α’ 73), καθώς και των άρθρων 15 παρ. 7 και 30 παρ. 5 του ως άνω νόμου, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 231 του ν. 4281/2014 (Α’ 160).
Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 περ. α’, β’ και στ’ του ν. 1481/1984«Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α’ 152), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1590/1986 (Α’ 49).
Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 του ν. 2800/2000«Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 41).
Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005(Α’ 98).
Τις διατάξεις του π.δ. 83/2019«Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).
Τις διατάξεις της αριθμ. 80/18-07-2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου» (Β’ 3058).
Την αριθμ. ΓΔΟΕΣ/4/124 από 17-11-2019 εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη [άρθρο 24 παρ. 5 εδ. ε’ του ν. 4270/2014,
(Α’ 143), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 παρ. 1 του ν. 4484/2017 (Α’ 110)], με την οποία βεβαιώνεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν προκαλούν δαπάνη σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Ειδικού Φορέα 1043.201.0000000 «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης».
Την αριθμ. 32/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού και Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 178/2014 (Α’ 281)
Η περίπτωση γ’ της παρ. 2 του άρθρου 33 του π.δ. 178/2014(Α’ 281) αντικαθίσταται, ως εξής:
«γ. Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, εδρεύει στο νομό Αττικής, η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια και έχει ως αποστολή τη διάθεση δυνάμεων, κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, ένοπλες συγκρούσεις, οργανωμένες ληστείες, αεροπειρατείες, απαγωγές προσώπων και γενικά περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται επέμβαση ειδικώς εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα όπλα και υλικά μέσα αστυνομικών δυνάμεων. Η επιμέρους οργάνωση και η επιχειρησιακή τακτική της Υπηρεσίας, η εκπαίδευση, τα προσόντα και η επιλογή του προσωπικού της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη λειτουργία και τη δράση της Ε.Κ.Α.Μ. και των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή ή ασκούν ταυτόσημη με αυτήν αποστολή, ρυθμίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην Ε.Κ.Α.Μ. λειτουργεί Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και γενικά τη διαχείριση θεμάτων διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης της Δ.Ε.Α.Δ.
Στην Ε.Κ.Α.Μ. υπάγονται διοικητικά τα κατωτέρω Τμήματα:
αα. Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Θεσσαλονίκης, με έδρα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ταυτόσημη με αυτήν αποστολή, ασκεί τις αρμοδιότητές του στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τομέα Βορείου Ελλάδος. Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και γενικά τη διαχείριση θεμάτων διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο της Ε.Κ.Α.Μ. και
ββ. Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.Κ.), με έδρα τον Δήμο Ηρακλείου, το οποίο έχει ταυτόσημη με αυτήν αποστολή, ασκεί τις αρμοδιότητές του στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και στελεχώνεται από προσωπικό που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση που ορίζεται στην ως άνω απόφαση. Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και γενικά τη διαχείριση θεμάτων διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο της Ε.Κ.Α.Μ.».
Οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 33 του π.δ. 178/2014(Α’ 281), οι οποίες αναριθμήθηκαν αρχικώς ως παρ. 4 και 5 με την παρ. 35 του άρθρου 1 του π.δ. 21/2017(Α’ 35), και εν συνεχεία, ως παρ. 3 και 4 με την κατάργηση της παρ. 3 του άρθρου 33 του π.δ. 178/2014 με το άρθρο 2 του π.δ. 98/2019 (Α’ 165), αντικαθίστανται ως εξής:
«3. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε.), η οποία υπάγεται διοικητικά στη Δ.Ε.Α.Δ.και ασκεί στην περιοχή του Τομέα Βορείου Ελλάδος τις αρμοδιότητες της περίπτωσης β’ της προηγούμενης παραγράφου.
Στην Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε. λειτουργεί Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού της Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε., τη διακίνηση της αλληλογραφίας, τη διαχείριση θεμάτων χρηματικού, υλικού και τεχνικών μέσων, καθώς και για τον προσδιορισμό των αναγκών της Υπηρεσίας σε έμψυχο δυναμικό, αστυνομικούς σκύλους, μεταφορικά μέσα και γενικά σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την υποβολή σχετικών αιτη- μάτων-προτάσεων στη Δ.Ε.Α.Δ.
Η Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε. συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, το οποίο έχει τις αρμοδιότητες της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του παρόντος.
β. Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, το οποίο έχει τις αρμοδιότητες της υποπερίπτωσης ββ’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του παρόντος».
Άρθρο 2
Καταργούμενες διατάξεις
Με την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α. Το εδάφιο β’ του άρθρου 54 του π.δ. 7/2017 (Α’ 14) και
β. η αριθμ. 7001/2/1415-ρι’/16-9-2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη (Β’ 2080).
Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2020

Ορεστιάδα: “Τσίμπησαν” διακινητή λαθρομεταναστών με πλαστό διαβατήριο, που καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας 47χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις Αρχές της Γαλλίας, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη κατοχή – χρήση εγγράφου άλλου ατόμου και πλαστογραφία.

Συγκεκριμένα, προχθές (2-3-2020) το βράδυ, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ο 47χρονος, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία, επέδειξε διαβατήριο των Αρχών της Γαλλία που ανήκει σε άλλο άτομο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε επίσης μια πλαστή ταυτότητα των Αρχών της Γαλλίας.

Από την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και διακίνηση εγγράφων, παράνομη διακίνηση μεταναστών και διευκόλυνση διαμονής μη νόμιμων μεταναστών.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω έγγραφα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ την έρευνα ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω έγγραφα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ την έρευνα ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

«Άγρυπνο μάτι» των συνοριοφυλάκων οι κάτοικοι του Πύθιου


Χτισμένο μόλις 100 μέτρα από μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα δίπλα στον ποταμό Έβρο, το χωριό Πύθιο είναι ένα από τα πιο γνωστά περάσματα για την είσοδο των μεταναστών από τη γειτονική χώρα.

Το συγκεκριμένο σημείο το επιλέγουν όχι μόνο γιατί είναι πολύ κοντά στα σύνορα, αλλά και σε κάποια σημεία το ποτάμι είναι ρηχό και έχει νησίδες, οπότε μπορούν να το περάσουν ακόμα και με τα πόδια.

Από την περασμένη Παρασκευή η παρουσία των συνοριοφυλάκων, αλλά και του στρατού και της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και οι περιπολίες είναι συνεχείς. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, αποτράπηκε μαζική είσοδος εκατοντάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τη σιδηροδρομική γέφυρα του χωριού.

Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συμμάχους τους τους κατοίκους του χωριού. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς κυκλοφορούν με τα τρακτέρ τους στα χωράφια, όπου κινούνται όσοι καταφέρουν να περάσουν το ποτάμι.

«Τους βλέπουμε να περνάνε και ειδοποιούμε την αστυνομία. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα οι περιπολίες είναι συχνές», λέει στο GRTimes.gr η κυρία Τασούλα.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, οι κάτοικοι ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Άλλωστε, στο χωριό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε 3.000 κατοίκους, σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 600 άνθρωποι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κυρίας Ξανθής, η οποία την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια, έφυγε από την Αλεξανδρούπολη όπου ζει μόνιμα, για να επισκεφτεί την ηλικιωμένη μητέρα της που ζει ακόμα στο χωριό. «Ανησύχησε πολύ όταν είδε τι συμβαίνει, οπότε αναγκάστηκα να έρθω», είπε στο GRTimes.gr, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για το τι θα γίνει αν όλοι οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στις Καστανιές περάσουν στην Ελλάδα.

Πρόεδρος συνοριακών φυλάκων από τον Εβρο: Από πουθενά δεν θα περάσουν

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο από την απέναντι πλευρά», τόνισε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο από την απέναντι πλευρά και δεν έχει να κάνει με ένα κύμα μεταναστευτικό ή προσφυγικό, που επιθυμεί να βρει καλύτερες μέρες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.), Παναγιώτης Χαρέλας, σε δηλώσεις του από το τελωνείο των Καστανέων.

«Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες, αποδεδειγμένα πλέον, είναι μετανάστες. Είναι άνθρωποι που είχαν μήνες έως και χρόνια μέσα στην Τουρκία και φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν οδηγηθεί στα σύνορά μας, εδώ, προκειμένου να σπάσουν τα σύνορα της χώρας», σημείωσε ο κ. Χαρέλας, επισημαίνοντας πως το συμπέρασμα αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι πραγματοποιηθείσες συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. τόνισε ότι «ήταν μια μέρα δύσκολη από το πρωί» και εξήγησε: «Είχαμε αρκετές επιθέσεις από την απέναντι πλευρά, από τους μετανάστες. Φάνηκε ότι ήταν οργανωμένες, αλλά σε διάφορα σημεία […] Υπήρχαν πολλές απόπειρες για να μπούνε και αντίστοιχα ήταν και από τη δική μας πλευρά οι αποτροπές, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα κλειστά. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πιέζονται οι μετανάστες και ωθούνται να κινηθούν σε ένα μικρό πεδίο μπροστά στη γραμμή των συνόρων, στον φράχτη και από πίσω τα δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά να έρχονται κατά δεκάδες και εκατοντάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρέλας υπογράμμισε ότι υπάρχει ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων σε κάθε σημείο της συνοριογραμμής, σε μήκος 200 χιλιομέτρων. «Το μήνυμα που πρέπει να βγει και την πέμπτη ημέρα, είναι ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο καλύτερα από τη δική μας πλευρά οργανώνεται το επιχειρησιακό σκέλος. Τόσο καλά που δεν θα μπορέσουν να περάσουν από πουθενά. Εκτιμούμε -και από τους συναδέλφους που μιλάω- ότι πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν κι αυτοί που θα περάσουν είναι βέβαιο 100% ότι θα συλληφθούν. Άρα, λοιπόν, οποιοσδήποτε επιχειρεί να περάσει παράνομα στη χώρα, θα συλληφθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς στην Ελλάδα στέλνει η γερμανική κυβέρνηση


Ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικοί θα ενταχθούν στην δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί. Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ΈβροΗ κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στα Σύνορα τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά για την αποτροπή και απώθηση των μεταναστευτικών ροών καταγράφεται σε σειρά βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Στις εικόνες διαπιστώνεται ο ενεργός ρόλος που είχε και συνεχίζει να έχει ο Στρατός στον Έβρο.

Καταδρομείς με τα όπλα ανά χείρας επιτηρούν πάνω στην όχθη του ποταμού Έβρου.

Στρατιώτες περιπολούν ημέρα και νύχτα με τα τεθωρακισμένα οχήματα «Χάμερ» και με τη χρήση σύγχρονων οργάνων.

Ταυτόχρονα άλλα τμήματα του Στρατού Ξηράς περιπολούν με πλωτά μέσα μέσα στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό μεταναστών.
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Αυτή είναι η απόφαση του ΕΔΔΑ που στηρίζει νομικά τις μαζικές επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών


Μαζικές επαναπροωθήσεις όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , που με εξαιρετικά σημαντική απόφασή του στις 18

Φεβρουαρίου έδωσε το πράσινο φως για αυτό το βήμα. Σε αυτή την απόφαση ουσιαστικά στηρίζεται νομικά και η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος (από της ισχύος της απόφασης την 1η Μαρτίου).

Το σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία) που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους. Η απόφαση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί ελήφθη υπό ευρεία σύνθεση με πρόεδρο τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Τι αναφέρει

Η απόφαση δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της . Η ενέργεια των ισπανικών αρχών κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ειδικά το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις.
Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε «παράνομη κατάσταση» αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα.

Η προσφυγή

Προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.
Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ, ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.
Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.
Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.

Έτσι η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων.

πηγή

Κωσταράκος: Συγχαρητήρια σε όσους φυλάνε τα σύνορα… Είναι τα παιδιά μας!


Συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ακτοφυλακή που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας μας έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Μιχάλης Κωσταράκος.

Γράφει ο κ. Κωσταράκος: «Συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ακτοφυλακή που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας μας και μας προστατεύουν όλους, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Είναι και μόνιμοι και επαγγελματίες και κληρωτοί. Είναι τα παιδιά μας, κατάγονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτούς, να τους στηρίζουμε και να τους υποστηρίζουμε πάντα, ηθικά και υλικά, με μέσα και δυνατότητες, γιατί είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον τους και στη πατρίδα.

Κι αν εμείς παραμένουμε ελεύθεροι να εργαζόμαστε, να αναπαυόμαστε, να ερωτευόμαστε, να διασκεδάζουμε ή να τσακωνόμαστε, το οφείλουμε σ αυτούς που θυσιάζουν το χρόνο τους και τη δραστηριότητα τους και αν απαιτηθεί θα δώσουν τη ζωή τους, για να συνεχίζουμε εμείς να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε ελεύθεροι και απερίσπαστοι. Σας ευχαριστούμε!!!».

Τούρκοι αστυνομικοί ρίχνουν χημικά στους ΈλληνεςΤο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών από το πρωί, μετά τη νέα επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου, είναι το από που προέρχονται τα χημικά και τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται από την τουρκική πλευρά.

Κατά τη νέα απόπειρα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από εκατοντάδες μετανάστες, οι ελληνικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με χημικά, που φαίνονταν να εκτοξεύονται από τους ίδιους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, αποκαλύφθηκε τι συμβαίνει. Φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, αποδεικνύουν ότι η προέλευση των χημικών είναι όχι απλά η τουρκική πλευρά αλλά η ίδια η τουρκική αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο που έχει καταγραφεί από ελληνικής πλευράς δείχνει καθαρά την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα
.Τα επεισόδια που προηγήθηκαν


Τα επεισόδια εξελίχθηκαν στην περιοχή του ελληνικού φυλακίου στον Έβρο και στο νοτιότερο τμήμα των συνόρων.

Ομάδες μεταναστών εκτόξευσαν κατά των ελληνικών δυνάμεων μεγάλες ποσότητες χημικών, πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είναι παρατεταγμένες κατά μήκος του φράκτη, και με τις σειρήνες τους προσπαθούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τους μετανάστες. Την ίδια ώρα η αστυνομία από τα μεγάφωνα προειδοποιεί το πλήθος να μην παραβιάσει τα σύνορα.

Η αρχή έγινε όταν μετανάστες άρχισαν να ρίχουν μαζικά χημικά προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου. Τα χημικά λειτούργησαν ως προπέτασμα καπνού με τους μετανάστες να συγκεντρώνονται ανά ομάδες προς το νοτιότετο τμήμα των συνόρων, όπου τα επεισόδια συνεχίστηκαν με δακρυγόνα και χημικά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, αρχικά ακούστηκαν δύο εκκωφωντικοί ήχοι για να ακολουθήσει ένα "μικρό χάος”. Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο για να τον ελέγξουν, κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους. Στο σημείο υπάρχουν και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προς αντιμετώπιση του σκηνικού.


πηγή


ΕΕ: Η Ελλάδα είναι η ασπίδα μας στο μεταναστευτικό – Βοήθεια €700 εκατ. δίνουν οι Βρυξέλλες


«Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ευχαριστώ για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων της, που δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της, τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας – Βοήθεια με πλοία, ελικόπτερα και συνοριοφύλακες από τη Frontex

«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Καστανιές του Έβρου εξηγώντας ότι «η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός» και δεσμεύτηκε: "Είναι υποχρέωση μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της. Γιατί η Ελλάδα είναι τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κροατίας (ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) Andrej Plenković από τις Καστανιές.

Βοήθεια 700.000.000€ στην Ελλάδα

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς» ήταν η φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκάλεσε αίσθηση. «Θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές» δεσμεύτηκε και εξήγησε συγκεκριμένα ότι έπειτα από ελληνικό αίτημα η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) και επίσης: «Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. «Αποτελείται από 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει


«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο, το βορειοανατολικότερο όριο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από την κοινή πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον πρωθυπουργό της Κροατίας.

«Η Τουρκία απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα. Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν με ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι μία: Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Παραβιάζει την Κοινή δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Στις Καστανιές βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος υπογράμμισε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η παρουσία μας εδώ, μαζί, στη χώρα σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο κ. Μισέλ και συνέχισε: «Και εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα όμως να επιδεικνύετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Έπειτα από την προβολή βίντεο διάρκειας περίπου 9 λεπτών στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι εξελίξεις από την προηγούμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών, όπως αποδεικνύεται απ’ όλα τα τεκμήρια: Δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, βίντεο που δείχνουν μετακινήσεις χιλιάδων προσφύγων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοχωροφυλακής, μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την θεσμική ηγεσία της ΕΕ πως μόνο τις τελευταίες μέρες «οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στον Έβρο και στο Αιγαίο, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα».

«Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την κυριαρχία της χώρας μου. Η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ»

Σε υψηλούς τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή την διαρκή κρίση.

Και ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε αποτελεσματικά το βάρος αυτού του σύνθετου προβλήματος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ, που μετακυλίουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε “ευχαριστώ” στην Ελλάδα, στους έλληνες πολίτες, σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό - όχι απλά σήμερα- να προστατεύσουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος μετέβη και αυτός στις Καστανιές του Έβρου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και το Λιμενικό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους αστυνόμους, τους ένστολους άνδρες και γυναίκες, και την Frontex για τις άοκνες προσπάθειές τους» είπε από καρδιάς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνειά του που επισκέφθηκε όσους υπηρετούν και όσους ζουν στον ακριτικό Έβρο διαβεβαιώνοντάς τους: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά τους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Έβρος: Προς τα νότια και τις παραποτάμιες περιοχές μετακινούνται οι μετανάστες - 24.200 αποτροπές


Συνεχίζονται οι απόπειρες εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες.

Στην πλειονότητά τους είναι διάσπαρτοι πλέον και ο κύριος όγκος κινείται προς τα νότια του Έβρου προς τις παραποτάμιες περιοχές και προς το χερσαίο σημείο του Πέπλου, δηλαδή προς Φέρες, όπου δεν υπάρχει φράχτης. Βεβαίως αυτό το γνωρίζουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις και παίρνουν τα μέτρα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας έχουν πραγματοποιηθεί 24.200 αποτροπές. Επίσης από το πρωί για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν γίνει συνολικά 183 συλλήψεις εκ των οποίων οι 42 από το πρωί έως σήμερα το απόγευμα. Οι τελευταίοι ήταν όλοι τους από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το πρωί στις Καστανιές και στον φράκτη, με τους Τούρκους αστυνομικούς μάλιστα να πετούν ξανά δακρυγόνα εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών για να δώσουν την ευκαιρία σε μετανάστες να περάσουν, ενώ έφτασαν στο σημείο να κόβουν για εκείνους τα συρματοπλέγματα…

Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το υδροβόλο όχημα «Αίαντας» εκτόξευσε νερό με μπλε μπογιά, ώστε στην περίπτωση που κάποιοι από τους ταραχοποιούς μετανάστες καταφέρουν να περάσουν να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτοί.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των πιέσεων του Τούρκων προς τα ελληνικά σύνορα είναι και η απότομη αύξηση των εισροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με πάνω από 1280 εισροές τα τελευταία 24ωρα.

Μόνο χθες, εισήλθαν στην Λέσβο 518 μετανάστες, στην Χίο 253 και στην Σάμο 85. Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν εισέλθει συνολικά 181 μετανάστες και σήμερα, από το πρωί έχουν εισέλθει 92 μετανάστες στην Λέσβο και ένα νεκρό παιδί από βάρκα που βυθίστηκε και περισυνέλλεξαν οι άντρες του Λιμενικού, ενώ κατάφεραν να διασώσουν τους υπόλοιπους. Πρόσθετα, 68 έφτασαν στην Χίο και 86 στην Σάμο.

Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το ΚΥΤ της Μόριας στην Λέσβο, όπου περίπου 300 μετανάστες πραγματοποίησαν επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και διάφορα αντικείμενα και εκείνοι με την σειρά τους απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση εκτονώθηκε και οι μετανάστες επέστρεψαν στην δομή. Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα των περίπου 300 μεταναστών θέλησε να πραγματοποιήσει πορεία προς την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και τις νέες αφίξεις και όταν έφτασαν στον φραγμό των ΜΑΤ, ξέσπασαν τα επεισόδια.

Αργά το απόγευμα ομάδα περίπου 700 μεταναστών βγήκε ξανά από το ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο με σκοπό να πραγματοποιήσει πορεία προς την πόλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις και πάλι πραγματοποίησαν φραγμό και εμπόδισαν την πορεία, ενώ σημειώθηκαν αψιμαχίες και περιορισμένες εντάσεις στο σημείο. Μισή ώρα μετά τις 8 το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να οδηγήσουν τους μετανάστες και πάλι πίσω στην δομή.