Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Τι συμβαίνει στην τουρκική πλευρά των συνόρων; Περισυνέλεξαν πτώμα με ειδικές στολές κορονοϊού


Οι εικόνες από την τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, γεννούν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τον κορονοϊό και τα κρούσματα που υπάρχουν στην Τουρκία.

Φαίνονται ξεκάθαρα Τούρκοι να κάνουν περισυλλογή πτώματος στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές που βλέπουμε στις περιπτώσεις του κορονοϊού. Αφορά κάτι τέτοιο ή πρόκειται για πτώμα λαθρομετανάστη που έχασε την ζωή του προσπαθώντας να περάσει τον ποταμό Έβρο; Επίσης η φωτογραφία από την απολύμανση σε περιοχές της Τουρκίας, αλλά και το γεγονός ότι βλέπουν πολιτικά ασθενοφόρα πάνω στο τουρκικό ανάχωμα, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Το σχόλιο των ανθρώπων του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, τα μέλη του οποίου από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τώρα είναι μέρα-νύχτα στις παρέβριες περιοχές και συνδράμουν τις αστυνομικές και ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου χολιάδων λαθρομεταναστών, αναφέρει:

“Άραγε αναρωτήθηκε κανείς πόσα κρούσματα κορονοϊού έχει η Τουρκία ;
Μέχρι πότε η τουρκική κυβέρνηση θα παίζει παιχνίδια με την υγεία ανθρώπινων ψυχών ;
Μήπως η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επισκεφθεί κλιμάκιο με γιατρούς την Τουρκία για να εξακριβώσει την ακριβή κατάσταση ;

Και εντέλει μήπως κάποια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει το τελωνείο των Κήπων ;
Οι πληροφορίες οι δικές μας μιλούν για εκατοντάδες κρούσματα στην τουρκική πλευρά !
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει στα παραποτάμια αναχώματα των Τούρκων πολιτικά ασθενοφόρα κάτι που δεν βλέπαμε στο παρελθόν .
Όπως επίσης από το ποτάμι έγινε περισυλλογή πτώματος με στολές αντιμετώπισης κορονοϊού “.

Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι μεταφορές στις κλειστές δομές σε Σέρρες και Μαλακάσα


Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Καμπουράκη και Μάϊρα ΜπάρμπαΝ. Μηταράκης: «Από σήμερα, ξεκινάμε τις μεταφορές σε κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα όσων παραβίασαν τα εθνικά σύνορα από 1η Μαρτίου» 

Την ανάγκη να αντικατασταθούν οι ανοιχτές δομές με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα για λόγους δημόσιας ασφάλειας, τάξης και υγείας εξέφρασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Καμπουράκη και Μάϊρα Μπάρμπα.

«Αυτοί που έφθασαν, τις τελευταίες 15 ημέρες, κρατήθηκαν ξεχωριστά» τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως «σήμερα, ξεκινάμε τις μετακινήσεις από τα νησιά όσων ήρθαν από την 1η Μαρτίου σε κλειστές δομές στις Σέρρες και στη Μαλακάσα. Ξεκινάμε με 450 άτομα που φεύγουν από τη Λέσβο. Ήδη, το καράβι πρέπει να έχει αναχωρήσει από το λιμάνι. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «στις ανοιχτές δομές επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες, για αυτό και θέλαμε, ως Κυβέρνηση, να τις έχουμε ήδη κλείσει. Έχουμε ζητήσει και θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη υγείας τις δομές Σερρών και Μαλακάσας, για τους νεοαφιχθέντες. Στα νησιά, υπάρχει υγειονομική και νοσοκομεία αναφοράς».

Για τα κλειστά κέντρα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, δε συνεχίζονται οι εργασίες. Έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη να μας προτείνουν τον ακριβή τρόπο που θεωρούν οι τοπικές κοινωνίες ότι ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις. Από αρχές Φεβρουαρίου, θέλαμε να έχουμε θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε 2 κινδύνους που είχαμε προβλέψει. Την ένταση στη Συρία και τον κίνδυνο του κορωνοϊού».

Για την φύλαξη των συνόρων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν εντυπωσιακή. Ενισχύουμε διαρκώς την οχύρωση του Έβρου και την παρουσία δυνάμεων, πλέον έχουν έρθει και οι δυνάμεις της Frontex».

Για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «η Ευρώπη, πλέον, είναι πολύ πιο αποφασισμένη σε τρία σημεία. Πρώτον, η ασφάλεια των συνόρων. Δεύτερον, η υποχρεωτική συνεισφορά στο σύνολο των μεταναστευτικών βαρών. Τρίτον, η ανάγκη των επιστροφών όχι μόνο μέσω Τουρκίας και Κοινής Δήλωσης, αλλά και την δημιουργία διαδρόμων επιστροφών σε τρίτες χώρες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποδοχή των υπηκόων τους. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει έκτακτη στήριξη από την ΕΕ για την επιστροφή όσων μπήκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, η οποία και ενεκρίθη σε υπηρεσιακό επίπεδο.».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι επιστροφές θα γίνονται μόνο από τα νησιά. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα νησιά μας θα γίνουν αποθήκες ψυχών για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΣΑΜΙΑΚΑΓιατροί Χωρίς Σύνορα: Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για εκκένωση των άθλιων καταυλισμών εξαιτίας της απειλής του κορονοϊού


Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί η διεθνής ιατρική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Καθώς μία γυναίκα από τη Λέσβο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί, η οργάνωση ζητά την άμεση μετακίνηση όλων των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας σε μέρη όπου μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον ιό.

Οι τρέχουσες συνθήκες, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία.

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες.»

Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις ακυρώνουν εκδηλώσεις και απαγορεύουν τις συναθροίσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά στα ελληνικά νησιά καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς άλλη επιλογή.

Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών.

Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κορονοϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία.

«Είμαστε σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης και της διαχείρισης κρουσμάτων» προσθέτει ο κ. Βεΐζης. «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό στο περιβάλλον ενός καταυλισμού».

Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά.

Υπουργείο Εξωτερικών: Επείγον σήμα σε τέσσερις ελληνικές πρεσβείες για νέο κύμα «fake news» από την Τουρκία


Η Τουρκία μεθοδεύει διαρροές χαλκευμέων πληροφοριών για νέο «χτύπημα» κατά της Ελλάδας από ξένα ΜΜΕ - Οι πληροφορίες στηρίζουν΄την προπαγάνδα της Άγκυρας για τις υποτιθέμενες ακραίες αντιδράσεις των ελληνικών αρχών στον Έβρο και το Αιγαίο. Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, Hellas Journal, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το σχετικό δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας που επικαλείται διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε στοχευμένη διαρροή χαλκευμένων πληροφοριών, βίντεο και συντεταγμένων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με σκοπό να πλήξουν την Ελλάδα. Την επιχείρηση φέρονται να συντονίζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.


Το σχέδιο, αφορά την παρουσίαση μιας ακόμη (υποτιθέμενης) ανάλυσης η οποία θα στηρίζει τους γνωστούς ισχυρισμούς που διοχέτευσε η Τουρκία σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους οποίους οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν στις 4 Μαρτίου έναν πρόσφυγα - μετανάστη στον Έβρο.

Θυμίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές και τα υποτιθέμενα στοιχεία που διοχέτευσε η Τουρκία στις 4 Μαρτίου, υιοθετήθηκαν άμεσα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά διαψεύστηκαν αμέσως και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από την Ελληνική κυβέρνηση.


Μετά την επιβεβαίωση -τις τελευταίες ώρες- από τις ελληνικές αρχές ότι η Τουρκία επιδιώκει εκ νέου τα επόμενα 24ωρα τη σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση δημοσιευμάτων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας -στην πραγματικότητα «ρεπορτάζ» με βάση χαλκευμένα στοιχεία από κορυφαία μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού- το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επείγον σήμα στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου, του Βερολίνου και των Παρισίων και δόθηκε εντολή στους πρέσβεις να ενημερώσουν επειγόντως κατά την κρίση τους τους κατάλληλους συνομιλητές για τις ενέργειες που μεθοδεύει η Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με το Hellas Journal, η όλη υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιχειρεί να επηρεάσει με κάθε μέσο τις τελευταίες 10 ημέρες τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, με στόχο να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μία χώρα που δήθεν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είναι γνωστό παγκοσμίως ότι ίδια καταδικάζεται από κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό για το θέμα αυτό.

Νέα στοιχεία από τον Έβρο: «Μισθοφόροι» του Ερντογάν οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων


Είναι περίπου 300 άτομα ηλικίας 15 έως 40 ετών

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και τις προκλήσεις τις Τουρκίας στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Alpha, οι ελληνικές αρχές έχουν καταλήξει στο ότι οι άνδρες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, απέναντι από τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι περίπου 300 άτομα ηλικίας 15 έως 40 ετών, οι περισσότεροι στην καταγωγή τους είναι Τουρκμένιοι και πρόκειται για κάποιους ακραίους που χαρακτηρίζονται ως μισθοφόροι.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι τους ίδιους ανθρώπους χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και στη Συρία και στη Λιβύη και τους παρέχουν πολεμοφόδια.Η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο - συνέντευξη του προέδρου των Ελλήνων συνοριοφυλάκων Χαρελα Παναγιώτη.


Χιλιάδες μετανάστες οι περισσότεροι άνδρες από το Αφγανιστάν, έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά σύνορα στις Καστανιές, προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

500 αστυνομικοί και στρατιώτες, έχοντας σποραδικές θέσεις, ρίχνουν δακρυγόνα κατά των μεταναστών για να τους αποτρέψουν. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι από την Παρασκευή έχουν αποτραπεί περισσότερες από 4000 προσπάθειες, παράνομης εισόδου, στην Ελλάδα και 66 συλλήψεις. 

"Ο αγώνας ο δικός μας είναι να κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα σύνορα μας κλειστά. Είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα ότι δεν είναι Σύριοι πρόσφυγες, μιλάμε για πολλές εθνικότητες και ένα τεράστιο κύμα μεταναστών. Η Τουρκία αποφάσισε να μας στείλει αυτά τα κύματα μεταναστών, θέλουν να δημιουργήσουν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση".

 (Δήλωση του Προέδρου των Συνοριοφυλάκων Ελλάδος, Παναγιώτη Χαρέλα)

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι μετανάστες ρίχνουν δακρυγόνα, που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία. Είναι η απόδειξη ότι είναι μια παράνομη, οργανωμένη απόπειρα να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα. 

Κάποιοι άλλοι μετανάστες προσπαθούν να βρουν άλλα περάσματα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, που είναι και η συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

"Είμαστε μόνο μερικά μέτρα μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας και εδώ είναι το κοντινότερο σημείο που μπορούμε να πλησιάσουμε. Υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Αυτό είναι αδύνατο, φυσικά, καθώς οι Ελληνικές Αρχές έχουν σφραγίσει τα σύνορα."
δήλωση του ανταποκριτή του Εuronews Απόστολου Χάριτου)

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Έκτακτη επίσκεψη της ΈΝΩΣΗΣ ΔΊΩΞΗΣ ΠΑΡΆΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗΣ, Ν. ΤΡΙΚΆΛΩΝ Με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή ΘεσσαλίαςΈκτακτη επίσκεψη στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα , πραγματοποιήθηκε σήμερα 13-03-2020 από αντιπροσωπεία του Δ/Σ της Ένωσης Προσωπικού Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ν. Τρικάλων με τον Γενικό Διευθυντή Θεσσαλίας Ταξίαρχο κύριο Αστέριο ΜΑΝΤΖΙΩΚΑ. 

Στην συνάντηση συζητήθηκε το θέμα ευρείας επιχείρισης απότροπης και φύλαξης των συνόρων που διεξάγεται στον Έβρο , όπου και ζητήθηκε εκ μέρους τής Ένωσης η μέγιστη στήριξη υλικοτεχνικά στους συναδέλφους που επιχειρούν, η έγκαιρη και έγκυρη χορήγηση φύλλων πορείας των συμμετεχόντων συναδέλφων καθώς και η διευκόλυνση αυτών για την μεταφορά προς και από τον Έβρο. 

Επιπλέον συζητήθηκε το σοβαρό θέμα της εξάπλωσης του κορονοιου και ζητήθηκε η χορήγηση όλων των υπηρεσιών με ιατροφαρμακευτικο εξοπλισμό που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις καθώς και η απολύμανση όλων των χώρων των εκάστοτε υπηρεσιών. 

Εκ μέρους του κυρίου γενικού έγινε δεκτή και κατανοητή η θέση μας για όλα τα ανωτέρω , και μας ενημέρωσε ότι θα καταβληθεί η κάθε δυνατή προσπάθεια σε κάθε περίπτωση .

bordernews.gr

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της FRONTEX στα σύνορα του ΈβρουΟι ελληνικές Ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο ενισχύθηκαν τα τελευταία 24ωρα και με δυνάμεις της Frontex προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μετανάστων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Η συμβολή τους αναμένεται να είναι σημαντική καθώς τα επεισόδια από τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά και οι συνεχείς ρίψεις μολότοφ, καπνογόνων ακόμη και δακρυγόνων είναι συνεχείς.

Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη - μέλη για την επιχείρηση RABIT της FRONTEX.

Το ΓΕΕΘΑ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την ανάπτυξη στη συνοριακή γραμμή του Έβρου των δυνάμεων της Frontex.

Μαζικά εξώδικα από τους Αστυνομικούς του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, ακόμη και οι Αστυνομικοί Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ειδικά σε ότι αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

Στο εξώδικο που συνένταξαν και έχει αρχίσει να επιδίδεται σταδιακά από σήμερα το πρωί, σημειώνεται: «Κύριοι, έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας.

Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 136 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του 4 Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι , με 2 τουαλέτες και η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες.

Οι Αστυνομικοί ζητούν άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και οι μετανάστες είναι εκτεθειμένοι κάτω από άσχημες συνθήκες.

Δείτε το εδώ εξώδικο

Κορωνοϊός: Θετική στον ιό Ανθυπαστυνόμος στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας


Θετική στον κορωνοϊό εντοπίστηκε Ανθυπαστυνόμος που εργάζεται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία, η γυναίκα η οποία νοσηλεύεται, είναι Ανθυπαστυνόμος ταξίδεψε πριν αρκετές μέρες στη Βιέννη και με την επιστροφή της εμφάνισε συμπτώματα. Μπήκε στη διαδικασία ελέγχου και σήμερα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η εργαζόμενη βρισκόταν σε άδεια από την εργασία της τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ ήδη έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών της. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα γραφεία των εργαζομένων στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται σε απόσταση από το σημείο όπου κρατούνται οι μετανάστες.

Τα τρία κέρδη της Ελλάδας από τον Έβρο: Τέλος τα “ανοιχτά σύνορα”, τέλος ο φόβος απέναντι στην Τουρκία, εθνική ενότηταΤα τρία αγαθά

α. κατέρρευσε το μύθευμα για «ανοιχτά σύνορα»

β. κατέρρευσε ο φόβος και τρόμος έναντι της Τουρκίας

γ. επήλθε κοινωνική ομόνοια και εθνική ενότητα.


Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε τελικά ότι λαθρομεταναστευτικό αποτελεί άξονα ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία εις βάρος μας. Φανταστείτε την αυξομείωση των ροών, σαν έναν μοχλό στο γραφείο του Ερντογάν. Είναι οφθαλμοφανές ότι αυτό ακριβώς συνέβη τώρα.

Η αποτυχία επιχειρήσεων στο Ιντλίπ της Συρίας και οι δεκάδες νεκροί στρατιώτες που επιστρέφουν στην Τουρκία, έκανε το «σύστημα Ερντογάν» να εκτραχυθνεί και να αποκαλυφθεί. Μετέφερε με κρατικά λεωφορεία μετανάστες προς την Ελλάδα, διαφήμισε ότι δήθεν 76000 έχουν ήδη φύγει από την Τουρκία και μεταδίδουν τέτοιες εικόνες τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της χώρας. Εχθές (2.3) στο ραδιόφωνο του BBC, υψηλόβαθμη σύμβουλος του Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρώπη για αδράνεια να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας! Λες και η Ευρώπη εισέβαλε στη Συρία.

Είναι ίσως λιγότερο ορατό ότι τα σημεία της ραγδαίας αύξησης των ροών ήταν οι εκλογικοί μήνες στην Ελλάδα! Μέσος όρος το δωδεκάμηνο πριν τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 3400 ανά μήνα. Μέσος όρος το επόμενο δωδεκάμηνο, 71500 τον μήνα! Μέσος όρος 3800 το τελευταίο δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούλιο του 2019, μέσος όρος 7800 από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Υπερδιπλάσιοι. Είναι κι αυτός ένας από τους τρόπους που «μετράει» η Τουρκία τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής ηγεσίας.

Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε 2 κλειστά κέντρα, άνοιξε τα σύνορα και διαφήμισε 6μηνη άδεια παραμονής σε όλους. Η αριστερά θεωρεί τους κατατρεγμένους μετανάστες εν δυνάμει πολιτικούς συμμάχους. Κατά την ιεράρχησή της, αυτό είναι υπέρτατης σημασίας από το έθνος κράτος και την επιβίωσή του. Η ΝΔ κινήθηκε μεταξύ μεταφοράς στην ενδοχώρα, αναγγελίας κλειστών κέντρων στα νησιά και υποσχέσεων για πολλές επιστροφές και ταχεία διεκπαιρέωση αιτήσεων.

Ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, δηλαδή να ασκεί κριτική στα λάθη της. Έτσι, διαχειρίζεται την κατεύθυνση της κριτικής. Επιλέγει ποια λάθη θα επισημάνει και την προσέγγισή τους. Μοιραία λοιπόν, οι δύο πόλοι του δημοσίου διαλόγου ήταν αφ’ ενός οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, αφ’ ετέρου η αποτυχία της να τις υλοποιήσει.

Με την αλλαγή των συνθηκών και την στροφή της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο, αυτομάτως το δίπολο αυτό εξαφανίστηκε, προς όφελός της. Ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε στις εμμονές του, ενώ οι απλοί άνθρωποι ομονόησαν στο πλευρό της σκληρής γραμμής.

Η αλλαγή αυτή έγινε την ύστατη στιγμή, διότι η κοινωνία ήδη έβραζε στο εσωτερικό της από την αποδυνάμωση του ηικού και την αποσταθεροποίηση. Οι εσωτερικές τριβές, η οργή, η κοινωνική αντιπαλότητα είχαν φτάσει στο έπακρο. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό. Δύο χρόνια μετά το «Βούλγαροι» που φώναζαν οι μεταφερόμενες αστυνομικές δυνάμεις στους Μακεδόνες στο Πισοδέρι και στην ΔΕΘ, αποκαλούσαν «τουρκόσπορους» τους νησιώτες.

Βεβαίως, αυτό που επίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η διαρκής ηττοπάθεια με την οποία ποτίζουν τους Έλληνες ορισμένοι. Είναι ανεπίτρεπτο να προπαγανδίζεται η εθελούσια υποταγή μας στην Τουρκία.

Το μήνυμα των Ελλήνων προς τον κόσμο, δηλαδή προς τις χώρες από όπου ξεκινούν οι λαθρομετανάστες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, βόρεια Αφρική), προς την Τουρκία και προς την Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα εφαρμόζει στο ακέραιο την κυριαρχία στα σύνορά της, δεν θα επιτρέψει να περάσουν άνθρωποι που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πιόνια για τις επιδιώξεις του, αλλά και ότι δεν θα δεχθεί καμία έκπτωση στα δικαιώματά της στη θάλασσα, στην ξηρά ή στον αέρα.

Τρία αγαθά από τον Έβρο

Η περασμένη εβδομάδα απετέλεσε σημείο καμπής στην μάχη αξιών οπισθοφυλακής, που διεξάγεται στην ελληνική κοινωνία. Σηματοδοτεί μία τεράστια αλλαγή στην πολιτική ορολογία και στη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης. Ήδη στην προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε στην στήλη αυτή ότι ως προς τις αυξημένες ροές από την Τουρκία το δίπολο της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και η αδυναμία να τις υλοποιήσει. Συμπληρώναμε ότι με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, το δίπολο εξαφανίστηκε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας άδειασε όσους από το κόμμα του τοποθετήθηκαν πριν από αυτόν. Είπε επί λέξη «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισβολής ορθώς έκλεισαν τα σύνορα». Ο δε πρωθυπουργός, ενώπιον της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, από τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά σύνορα μίλησε ξεκάθαρα για «ασύμμετρη απειλή», η οποία «παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους», καθώς και για την «υποχρέωση να περιφρουρίσει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας».

Το στίγμα μεταξύ τους είναι κοινό. Και μάλιστα είναι τέτοιο που και οι δύο πριν από μερικές εβδομάδες μόνο, θα το χαρακτήριζαν «ακραίο». Σήμερα όμως είναι αποδεκτό ότι τα λεγόμενα «ανοιχτά σύνορα» είναι μύθευμα.

Μέχρι και ο μέντορας των «εθνομηδενιστών», έγραφε δημοσίως, πριν τα γεγονότα του Έβρου, ότι «χρειαζόμαστε μέχρι 1 εκατομμύριο πρόσφυγες». Μετά το ένα εκατομμύριο σταματάμε δηλαδή και τα κλείνουμε τα σύνορα. Πώς αλλιώς θα το διασφαλίσουμε; Αυτό είναι όλο τελικά, επί των αριθμών η διαφωνία.

Να τα βάλουμε λοιπόν σε μία σειρά: οι ροές χρησιμοποιούνται ως όπλα του Ερντογάν με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Τα κράτη έχουν δικαίωμα εξασφάλισης των συνόρων τους. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες. Η κυριαρχία της χώρας προηγείται.

Ένα άλλο μύθευμα που κατέρρευσε είναι ο φόβος και τρόμος της Τουρκίας. Επί ένα τέταρτο του αιώνα, διάφορες σοβαροφανείς φωνές, μας προετοιμάζουν ψυχολογικά για μία εθελούσια υποδούλωση στις ορέξεις της, με μόνο το επιχείρημα της αδυναμίας. Αγνοούν το βασικότερο γεωπολιτικό δεδομένο της περιόδου, δηλαδή την περίπτωση της Κύπρου και τα οφέλη που απεκόμισε από την σθεναρή στάση της κόντρα σε όλους τους άξονες συσχετισμού δυνάμεων.

Η Τουρκία λαμβάνει πολύ περισσότερο υπόψιν της μία απρόβλεπτη στάση, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και σε τέτοιες ενέργειες αντίδρασης στα σχέδιά της, και συνετίζεται αναλόγως, παρά από μία διαρκή υποχωρητικότητα, από την οποία μάλιστα ουδέν όφελος έχουμε δει. Όπως έλεγε και κάποιος παλαιότερα, «κάθε φορά που τείνουμε χέρι φιλίας στην Τουρκία, μας κόβει κι από ένα δάχτυλο». Ε να που μία φορά είδε η Τουρκία ότι δεν μπορούν να γίνονται όλα όπως τα θέλει.

Η τρίτη αλλαγή που συντελέστηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η ομόνοια στο κοινωνικό επίπεδο. Ένας συντονισμός αλληλοβοηθείας και υποστήριξης που, σε ορισμένους θύμισε πολύ σκληρές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Η χώρα αύξησε κατά πολύ τα αντισώματα της στην καταπόνηση του ηθικού και την εξαχρείωση. Ας το κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού.


 ΜήναςΈτοςλαθρομετανάστες
12014                   955
22014                1,001
32014                1,501
42014                1,257
52014                1,703
62014                3,198
72014                3,927
82014                6,742
92014                7,454
102014                7,432
112014                3,812
122014                2,056
12015                1,694
22015                2,873
32015                7,874
42015               13,556
52015               17,889
62015               31,318
72015               54,899
82015             107,843
92015             147,123
102015             211,663
112015             151,249
122015             108,742
12016               67,415
22016               57,066
32016               26,971
42016                3,650
52016                1,721
62016                1,554
72016                1,920
82016                3,447
92016                3,080
102016                2,970
112016                1,991
122016                1,665
12017                1,393
22017                1,089
32017                1,526
42017                1,156
52017                2,110
62017                2,012
72017                2,249
82017                3,584
92017                4,886
102017                4,134
112017                3,215
122017                2,364
12018                2,164
22018                1,800
32018                3,944
42018                6,854
52018                4,734
62018                3,665
72018                4,144
82018                4,320
92018                5,662
102018                6,048
112018                3,203
122018                3,970
12019                2,652
22019                2,316
32019                3,159
42019                3,020
52019                3,198
62019                4,059
72019                5,842
82019                9,334
92019               12,530
102019               10,983
112019                9,965
122019                7,555
12020                3,992
22020                2,692

Οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τις ημέρες αυτές τεράστια ψυχραιμία, αντοχή, υπομονήΔεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε με τον κορονοϊό, καλούμαστε, πέραν των άλλων, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων μας να συνοδεύουμε ασθενείς προς εξέταση στα νοσοκομεία της χώρας, είτε ως κρατουμένους, είτε στα πλαίσια εφαρμογής της νομοθεσίας περί ακούσιας νοσηλείας.

Αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι ήταν σε διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα τροποποιούσε τη διαδικασία περί ακούσιας νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα, απεγκλωβίζοντας την Ελληνική Αστυνομία από αυτή την «αρμοδιότητα» , αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να διατίθενται δεκάδες αστυνομικοί καθημερινώς σε όλη τη χώρα, για το σκοπό αυτό, μη γνωρίζοντας εάν το άτομο που πρόκειται να συνοδεύσουν είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, καθώς και πως θα το αντιμετωπίσουν, αφού μέχρι σήμερα, πέρα από γενικές οδηγίες, δεν έχουν θεσπισθεί πρωτόκολλα ασφαλείας και μνημόνια ενεργειών που θα καθορίζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται από τους αστυνομικούς, τόσο κατά τη μετάβασή τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, για υπηρεσιακούς λόγους, παραμένοντας εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όσο και ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών στις αστυνομικές υπηρεσίες (πλαίσιο λειτουργίας), ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός (γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, ταυτοτήτων κτλ) καθώς επίσης και ως προς τη διαχείριση των κρατουμένων στους χώρους κράτησης.

Τούτο επιτάσσει η απλή λογική, χωρίς πρόθεση κινδυνολογίας ή επικριτικής διάθεσης προς οιονδήποτε.

Οι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επιδεικνύουν τις ημέρες αυτές τεράστια ψυχραιμία, αντοχή, υπομονή επαγγελματισμό και φιλότιμο, δοκιμαζόμενοι στον Έβρο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Ελλάδα, όπου έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντά τους. 

Ως εκ τούτου αναμένουν την ανταπόκριση της πολιτείας για την καλύτερη κατά το δυνατό διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας τους και πέραν των ανωτέρω, τυγχάνουν απολύτως απαραίτητα: (άμεση χορήγηση υγειονομικού υλικού, απολυμάνσεις υπηρεσιών και οχημάτων, άμεση έγκριση εκτάκτων δαπανών για είδη καθαριότητας – απολύμανσης κτλ), αναγνωρίζοντας ακόμα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν προς τούτο, οι οποίες όμως επιβάλλεται να ξεπεραστούν με κάθε τρόπο.Χρήστος ΑΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αστυνόμος Α΄

Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αξ/κων

Ελλην. Αστυνομίας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας

& αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΞΙ.Α