Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ζεεχόφερ: Θα πάρουμε ανήλικους πρόσφυγες από Ελλάδα παρά τον κορονοϊό


Η Γερμανία θα τηρήσει την δέσμευσή της για την υποδοχή ειδικών κατηγοριών προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα παρά την κρίση του κορονοϊού, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο).

«Υποσχεθήκαμε ότι θα συμμετάσχουμε στην κατανομή και θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι την διαδικασία έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι απαγορεύεται η είσοδος ξένων πολιτών στη χώρα, ωστόσο για την συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει εξαίρεση, συνεχίζει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Το μέτρο αφορά περίπου 1600 πρόσφυγες, κυρίως δε άρρωστα παιδιά με τις οικογένειές τους και κορίτσια έως 14 ετών. Στο σχέδιο συμμετέχουν ακόμη η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία, ενώ στην Γερμανία πολλά κρατίδια έχουν ήδη εκφράσει την βούλησή τους να υποδεχθούν προσφυγόπουλα που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας.

Τέλος τα ταξίδια στα νησιά – Επιτρέπονται μόνο στους μόνιμους κατοίκους


Παρά τη διαρκή ενημέρωση και τις εκκλήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού οι κάτοικοι των Αθηνών συνεχίζουν να εξορμούν.

Έτσι, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών προς τα νησιά σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.

Ειδικότερα στο μήνυμα του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τονίζει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα.

Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. ‘Μένουμε σπίτι”».

Κικίλιας: «Τώρα να δείξουμε φιλότιμο – Δεν μετακινούμαστε σε νησιά και εξοχικά»

«Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας καλώντας τους πολιτες να μην μετακινούνται στα νησιά και τα εξοχικά τους.

«Τώρα πρέπει να επιδείξουμε φιλότιμο, ανθρωπιά» είπε ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας πως πρέπει να μείνουμε όλοι στο σπίτι μας και πως είναι ώρα ευθύνης για όλους.

"Συνάδελφε μη ρωτάς τι θα πάρω, δεν είσαι επαίτης, είσαι πολεμιστής"

Η επιστολή που ακολουθεί εστάλη από αστυνομικό - αναγνώστη του Policenet.gr στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας:

"Είναι η ώρα της μάχης

Συνάδερφε, εσύ που με προθυμία και αυταπάρνηση μετακινήσε στον Έβρο να κρατήσεις απαραβίαστα τα σύνορα της χώρας, εσύ που μπαίνεις στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του Κορονωιού αμέσως μετά του γιατρούς και τους νοσηλευτές, εσύ που δίνεις καθημερινά τη μάχη με το έγκλημα, εσύ που βγαίνεις μπροστά να προστατέψεις την κοινωνία σ' αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας, μη ρωτάς για λάφυρα, ΠΟΛΕΜΑ!!!

Δεν είναι η ώρα του απολογισμού και της λαφειραγωγίας, είναι η ώρα της μάχης.

Εξάλλου για τους ηττημένους δεν υπάρχουν λάφυρα.

Μη ρωτάς τι θα πάρω, δεν είσαι επαίτης, είσαι πολεμιστής.

Θα έρθει η ώρα του απολογισμού για όλους, τότε θα μετρηθούμε, τότε θα διεκδικήσουμε, τότε θα κερδίσουμε.

Ως τότε όμως θα πρέπει να δείξουμε ωριμότητα, αυτοσυγκράτηση και υπομονή.

Είμαστε στην αρχή μιας μάχης που πρέπει να κερδηθεί. Ο Έλληνας Αστυνομικός μέσα σ ' αυτή τη μάχη -μετά από πολλά χρόνια- έχει τη στήριξη της κοινωνίας, ας μη χαθεί αυτό που με κόπο καθημερινά κερδίζουμε, τη στήριξη του πολίτη. Δεν είναι η ώρα της διεκδίκησης είναι η ώρα της ευθύνης.

Δεν παραβλέπω όμως και τις ευθύνες της Πολιτείας.

Καλώ την Πολιτεία να μας εφοδιάσει με όλο τον απαραίτητο “εξοπλισμό” για να μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να λειτουργήσουμε κάτω από τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Δε ζητάμε χρήματα, ζητάμε μάσκες και κράνη για τις Διμοιρίες, ζητάμε ασφαλή οχήματα για τις περιπολίες, ζητάμε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για να προστατευτούμε και εμείς από τον αόρατο εχθρό.

Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει όσους προστατεύουν τον πολίτη.

Η πολιτεία να κάνει το χρέος της απέναντι στον Έλληνα Αστυνομικό. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί, όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, θα δείξουμε υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, είμαι βέβαιος ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και θα την κερδίσουμε."


Χαρέλας Παναγιώτης : Οι ένστολοι δεν πρόκειται να ανταλλάξουν την εθνική υπερηφάνεια σε τόσο δύσκολες στιγμές με την επαιτεία.


Στην πρωινή εκπομπή στον Σκαι και στη Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε την Παρασκευή 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Χαρέλας Παναγιώτης, για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αλλά και την ανησυχία των ενστόλων που επιχειρούν εκεί λόγω του κορωνοϊού . 

Επεσήμανε πως οι εντάσεις στην περιοχή των συνόρων συνεχίζονται και οι ανασχέσεις κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου γίνονται όλες με επιτυχία. 

Επεσήμανε πως όλες αυτές οι ενέργειες πλέον είναι απονενοημένες προσπάθειες των καθοδηγητών των μεταναστών που βρίσκουν τείχος σε όλο το μήκος των συνόρων. Αναφέρθηκε επιπλέον και στην απουσία αναφοράς του πρωθυπουργού στο τελευταίο του διάγγελμα για την έμπρακτη υποστήριξη του σε όλους αυτούς που αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα του Κράτους και σήμερα καλούνται να βρίσκονται στα σύνορα, στο δρόμο και όχι σπίτι τους. Επικρότησε την παροχή οικονομικής βοήθειας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε γιατρούς, νοσηλευτές και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και τόνισε πως η απουσία αναφοράς του Πρωθυπουργού στους ενστόλους, δεν πρόκειται να τους οδηγήσουν στην ανταλλαγή της εθνικής υπερηφάνειας με την επαιτεία. 

« Η πολιτεία ας κρίνει αν θα πρέπει να μας συνεισφέρει έμπρακτα. Σήμερα, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε στα σύνορα, στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη και λιγότερο δίπλα στις οικογένειές μας. Εμείς δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε την εθνική μας υπερηφάνεια σε τόσο κρίσιμες στιγμές με την επαιτεία», τόνισε.

Δείτε εδώ το σχετικό
Κορωνοϊός: Αυτό είναι το μήνυμα που θα ακούγεται από την Αστυνομία για τις συναθροίσεις [ηχητικό]


Mήνυμα προς τους πολίτες θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών της Αστυνομίας για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ηχητικό μήνυμα είναι επίσης ηχογραφημένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά και θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών κυρίως σε σημεία που συναθροίζονται άτομα, στο πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Στόχος της ΕΛΑΣ είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Οι περιπολίες θα διενεργούνται σε κεντρικά σημεία και πλατείες σε κάθε πόλη της χώρας.

Το μήνυμα της Αστυνομίας για τον κορωνοϊό

Ακούστε το μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες: «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», αναφέρεται στο ηχητικό σε πολλές γλώσες.
ακούστε εδώ το ηχητικό μήνυμα

Τρεις αλλοδαποί οι εμπρηστες της δομής μεταναστών στον Καρα Τεπέ


Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είναι τρεις Παλαιστίνιοι, ο ένας με ελληνικό διαβατήριο κάτοικος Μυτιλήνης. Οι άλλοι δυο ήρθαν στη Μυτιλήνη με σκοπό τον εμπρησμό

H ανακοίνωση της αστυνομίας:

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών, που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου στη Λέσβο.
Ταυτοποιήθηκαν, για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση (3) άτομα - δύο αλλοδαποί και ημεδαπός αλλοδαπής καταγωγής και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων και αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού προέκυψε ότι, τα ταυτοποιηθέντα άτομα δρώντας από κοινού, προξένησαν πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της προαναφερόμενης δομής, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου στην υπόθεση.

Ε. Στυλιανίδης: «Αυτό που ζούμε προσιδιάζει σε ιδιότυπο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»


Από πολύ κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού ο Ροδοπίτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ευρισκόμενος συνεχώς σε επαφές για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει και στην Ελλάδα η έξαρση του κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η κυβέρνησή μας ενεργοποιήθηκε πιο γρήγορα από άλλες κυβερνήσεις και αυτό μας δημιουργεί μία μετρημένη αισιοδοξία, αλλά πρέπει και οι πολίτες να περιφρουρήσουν την υγεία.

Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο διαρκείας με άγνωστα χαρακτηριστικά που προσιδιάζει σε έναν ιδιόμορφο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να προστατέψουμε είναι η Υγεία. Άρα πρέπει να ανασχέσουμε το τσουνάμι της διάδοσης της ασθένειας και σε δεύτερη φάση προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει δυνάμεις γιατί δεν ξέρει τη διάρκεια όλου αυτού. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια» λέει χαρακτηριστικά.

Και η Θράκη στο χάρτη των οικονομικών μέτρων

Βασικό μέλημα του κου Στυλιανίδη, όπως λέει, ήταν να μην μείνει η Θράκη εκτός του χάρτη των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από την κρίση, τον οποίο καταρτίζει και προσαρμόζει συνεχώς στις ανάγκες η κυβέρνηση: «Έχω κάνει παρέμβαση και στον κο Σταϊκούρα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις επιχειρήσεις της Θράκης, αλλά και σε αυτές της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Επεκτάθηκαν τα μέτρα και περιλαμβάνονται και αυτές», λέει ενώ ενημερώνει ότι «μία πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μάς δικαιώνει τις αντιδράσεις για την κατάργηση του 12%. Η προτεραιότητα τώρα είναι άλλη μεν, αλλά η απόφαση μας δικαιώνει ως προς τις καταργητικές αποφάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Μας δίνει μία ισχυρή νομική βάση για να διεκδικήσουμε στο μέλλον, αφού τελειώσει αυτή η κρίση» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνορα, ο κος Στυλιανίδης εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε Νυμφαία και Έβρο: «δύο φορές εγώ παρενέβην στον κο Κικίλια, για να τον ενημερώσω για την αναγκαιότητα να κλείσουν τα σύνορα σε Κήπους και Νυμφαία. Αποφάσισαν να μην τα κλείσουν αλλά ελέγχουν ποιος περνάει και τον ενημερώνουν ότι πρέπει να μείνουν σε 15θήμερη καραντίνα. Παράλληλα έχει δοθεί οδηγία στην Αστυνομία και ήδη έχουν ενημερωθεί άτομα που δεν τηρούν την καραντίνα», λέει.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα πετάξουν αεροπλάνα ειδικών πτήσεων προς συγκεκριμένες χώρες όπου έχουν «εγκλωβιστεί» φοιτητές Erasmus και κάποιοι ομογενείς, που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες οδηγίες και φυσικά θα καταγραφούν.

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, «η κυβέρνηση κρατάει δυνάμεις. Μπόρεσε να επιτύχει στην ΕΕ αποτελέσματα που μας δίνουν μεγάλη οικονομική ευελιξία. Αυτό μας επιτρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε και μία διαχείριση της επανεκκίνησης στο μέλλον. Για μένα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να πω ότι τώρα προτεραιότητα έχει να αντιμετωπίσουμε τη διάδοση του ιού. Αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομική επίπτωση όλοι μαζί».

Με το ένα μάτι στον ιό και το άλλο στις Καστανιές
Παράλληλα με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, η κυβέρνηση παρακολουθεί και τις εξελίξεις στις Καστανιές του Έβρου, όπου η μεταναστευτική κρίση μπορεί να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξασα.

Ο κος Στυλιανίδης, σχολιάζει: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι διασφαλίσαμε ειδικές μάσκες και κανένας από την Κομοτηνή δεν επιχειρεί στον Έβρο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η ΟΠΚΕ, οι άνδρες της πυροσβεστικής οι συνοριοφύλακες από τον Ίασμο και τις Σάπες καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός είναι απολύτως εξοπλισμένοι, ενώ πήραμε πρωτοβουλίες και ενημερώσαμε συλλόγους που μπορούν να ενισχύσουν την επέκταση του τείχους. Λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της υγείας, εκεί όπου επιχειρούν και μέτρα ώστε να μην επεκταθεί η εξάπλωση της επιδημίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρώην υπουργός κλείνει με το πασίγνωστο πλέον σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» καλώντας όλους να αναλάβουν την ατομική ευθύνη, ώστε να μη χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες μέρες.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Προσλήψεις με υψηλούς μισθούς για εργασία στα ΚΥΤ! Μέτρα για πρόσφυγες και μετανάστες


Προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου εστιάζοντας στις τρεις «υγειονομικές βόμβες», τους καταυλισμούς μέσα και γύρω από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Χώρους, στους οποίους σήμερα ζουν συνολικά περί τους 32.000 αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άμεσα θα γίνει η προμήθεια και θα τοποθετηθούν έξω από κάθε ΚΥΤ, σε χώρο που θα επιλεγεί, οικίσκοι με σκοπό να λειτουργήσουν ως χώροι παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σχετιζόμενων με τον κορονοϊό και όχι μόνο. «Σκοπός μας να αποσυμφορηθούν πλήρως τα νοσοκομεία αφού στα μικρά αυτά υγειονομικά κέντρα θα γίνεται η επιλογή όσων απαιτείται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και μόνο αυτών», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Επίσης, θα προσληφθούν, με υψηλό μισθό, για να λειτουργήσει αυτό ως μέσο προσέλκυσης των επιστημόνων, τρεις γιατροί για κάθε ΚΥΤ. Ένας από τους τρεις θα φροντίσουν να είναι παιδίατρος, αφού στα ΚΥΤ φιλοξενείται πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών. «Σε δύο βάρδιες θα δοθεί η μάχη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας, να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανότητα επέκτασης της πανδημίας στην κοινότητα των αιτούντων άσυλο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουτζούρης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, προχωρά η τακτική απολύμανση των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Αναβολή στις εξετάσεις για το ΤΕΜΑ - κείμενο Ανθυπαστυνόμου


Παραθέτουμε κείμενο Ανθυπαστυνόμου – αναγνώστη του bloko.gr: Αυτές τις ώρες ή Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την Τουρκική πολιτική στον Έβρο και τον επικίνδυνο ιό στο εσωτερικό της χώρας. Όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της νέα αυτής ασθένειας έχουν ισχύ έως και την 30 Απριλίου 2020,με κίνδυνο να παραταθούν μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Επειδή όλοι οι Αστυνομικοί είμαστε επί ποδός, με ανάκληση αδειών κλπ, φρονώ ότι η
Ηγεσία της Αστυνομίας οφείλει να ανακαλέσει τις εξετάσεις για το Τ. Ε. Μ.
Ανθυπαστυνόμων που είναι για τις 16 Μαΐου, μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τουλάχιστον να βγούμε από αυτούς τους κινδύνους.


Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Α.

Ανθυπαστυνόμος

«Αποφάσισαν τη μεταφορά 36 νεοαφιχθέντων από το λιμάνι της Μυτιλήνης, παρουσία 20 τουλάχιστον συνοδών για καταγραφή»


Καταγγελία του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου

«Και ενώ λόγω της κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλονται διαρκώς αυξανόμενα και ακόμα πιο δραστικά μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού covid- 19, κάποιοι ζουν στον δικό τους κόσμο..
Αποφάσισαν τη μεταφορά 36 νεοαφιχθέντων παράτυπων μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης, παρουσία 20 τουλάχιστον συνοδών (Αστυνομικών-Λιμενικών-FRONTEX), στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους «, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιώνΑπό το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης

Κατασχέθηκαν πάνω από 110 γραμμάρια κοκαΐνης και περισσότερα από 1.500 γραμμάρια κάνναβης

Στις έρευνες συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής («Ακύλας»)

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε Πέλλα και Θεσσαλονίκη.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (17 Μαρτίου 2020), με τη συνδρομή και των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, συνελήφθησαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας συνολικά 6 άτομα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 1 άτομο, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο, είχαν συστήσει και συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.


Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής («Ακύλας»), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 114,9 γραμμαρίων,
  • ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 1 κιλού και 597,9 γραμμαρίων,
  • 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • 2 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών 
  • το χρηματικό ποσό των 5.608 ευρώ.

Επίσης συνελήφθη 1 άτομο και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα 5 ατόμων, για αγορά ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη 5 ατόμων της εγκληματικής οργάνωσης για διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες σε βάρος επιχειρήσεις


Σπείρα στη Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα με τον κορωνοϊό και έβαλε στο στόχαστρο της επιχειρήσεις που είτε είχαν κλείσει είτε οι εργαζόμενοι δούλευαν από τα σπίτια τους.

Άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων της εγκληματικής οργάνωσης για διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες σε βάρος επιχειρήσεων.

Οι δράστες «χτυπούσαν» σε επιχειρήσεις όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, είχαν διαρρήξει ακόμα και την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.

Κατά τη δράση τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
πηγή

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων από τον Έβρο: «Μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της χωροφυλακής παραμένουν απέναντί μας»

Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο; Ένας συνοριοφύλακας δίνει απαντήσεις στο Sputnik για το διπλό μέτωπο που βρίσκεται μπροστά μας.

«Έχουμε ένα διπλό μέτωπο να αντιμετωπίσουμε. Από τη μία το μεταναστευτικό και από την άλλη ο κορονοϊός», επισημαίνει στο Sputnik ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων.

«Δεν υπάρχουν ακόμα κρούσματα του νέου ιού στις τάξεις μας, ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη. Με κάθε τρόπο προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα, να περιορίσουμε τις επαφές μας, αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο», αναφέρει.

Η προσπάθεια να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα συνεχίζεται, έχοντας απέναντί τους τις τουρκικές αρχές και κάποιους, φερόμενους ως μετανάστες.

«Η κατάσταση παραμένει σταθερή. Αρκετά μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της χωροφυλακής παραμένουν απέναντί μας από την πλευρά της Τουρκίας. Υπάρχουν και 200-300 περίπου ταραχοποιοί. Οι Τούρκοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Όσο και να προκαλούν, δεν θα απαντήσουμε. Δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν τις μεταναστευτικές ροές, θέλουν να διατηρήσουν την ένταση στο φράχτη. Δημιουργούν συνεχώς μικροεπεισόδια, πετώντας πέτρες και άλλα υλικά», τονίζει.

Και προσθέτει:

«Απέναντι στον καταυλισμό, υπάρχουν 3.000-4.000 μετανάστες, που κατάλαβαν ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά και δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν μαζί μας ή με τις ελληνικές αρχές. Περιμένουν εκεί, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι έχουν τη βοήθεια της ομάδας των συνοριοφυλάκων της Frontex. Επιπλέον, αρκετοί άνδρες βοηθούν στα σύνορα από την Αυστρία και την Πολωνία.

Nωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Φυλάκιο Καστανιών Έβρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η χώρα αντιμετωπίζει δύο μέτωπα. Τα σύνορά μας και το μεταναστευτικό και μια πανδημία, ένα πολύ σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας. Θα τα καταφέρουμε. Είναι εντυπωσιακό και μας κάνει πολύ περήφανους, το πώς όλη η χώρα είναι ενωμένη πίσω από αυτές τις δύο πολύ μεγάλες και σοβαρές κρίσεις»

Παράλληλα, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τα σώματα ασφαλείας και τους εκπροσώπους της υγείας σε αυτήν την ακριτική περιοχή.

Μεταναστευτικό - Έβρος: Νέος κύκλος επεισοδίων με χημικά και πέτρες στις Καστανιές


Σε δύο μέτωπα εκδηλώθηκαν οι αποψινές επιθέσεις στον Έβρο - Στο δάσος των Καστανεών και σε τμήμα του φράχτη που βρίσκεται νότια του φυλακίου - Άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών απέτρεψε την εισβολή
Συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό τους μετανάστες η Τουρκία. Παρά την ησυχία που επικρατούσε από το πρωί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το απόγευμα της Πέμπτης ξέσπασαν νέα επεισόδια στις Καστανιές με επιθέσεις περίπου 500 μεταναστών κατά των Ελλήνων αστυνομικών και με ρίψεις χημικών και πετρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα επεισόδια σημειώθηκαν σε δύο σημεία: Στο δάσος των Καστανεών και στον φράχτη νότια από το φυλάκιο.

Οι νέες προσπάθειες των μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί επί του τουρκικού εδάφους να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας απέτυχαν λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ελληνικών δυνάμεων αλλά και των στελεχών της Frontex που βρίσκονται στην περιοχή.Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Τρομοκρατία: Βρέθηκαν μέχρι και αντιαρματικά στα Σεπόλια και τα Εξάρχεια


Για βαρύ οπλισμό και τούνελ στην οδό Αυλώνος, στα Σεπόλια, και την οδό Τζαβέλα, στα Εξάρχεια, κάνει λόγο η ΕΛΑΣ - 26 οι προσαγωγές - Πρόκειται για δίκτυο διεθνούς τρομοκρατίας που συνδέεται με οργανώσεις της ακροαριστεράς στην Τουρκία.
Βαρύ οπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και αντιαρματικά εντόπισαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που από το πρωί πραγματοποιούν έρευνες σε δύο διαμερίσματα στα Σεπόλια και τα Εξάρχεια.

Η οδός Αυλώνος στα Σεπόλια είναι αποκλεισμένη, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 26 προσαγωγές. Στα Εξάρχεια η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην οδό Τζαβέλλα 3.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το κτήριο στα Σεπόλια προσήχθησαν 9 άτομα, ενώ 17 ακόμα προσήχθησαν από τα Εξάρχεια, τα περισσότερα Τουρκικής καταγωγής.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και τούνελ στο σπίτι στα Σεπόλια το οποίο κατά πληροφορίες οδηγούσε σε έναν χώρο εμβαδού 20 τ.μ. για να κρύβονται άνθρωποι ή αντικείμενα. Η έρευνα του συγκεκριμένου χώρου γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ο χώρος αυτός να είναι παγιδευμένος με εκρηκτικά.

Η υπόθεση που ερευνάται αφορά δίκτυο διεθνούς τρομοκρατίας που φέρεται τελικά να συνδέεται με οργανώσεις ακροαριστεράς στην Τουρκία ενώ η αρχική πληροφορία μιλούσε για Κούρδους.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), ύστερα και από συνεργασία με την Ε.Υ.Π. (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών).

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στα Σεπόλια και στην οδό Τζαβέλα 3 στα Εξάρχεια.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα προσαγωγές περισσότερων των (20) αλλοδαπών.

Έχει αποκαλυφθεί τούνελ και βαρύς οπλισμός, όπως αντιαρματικά.

Μετά το τέλος της επιχείρησης θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Σκληρές “μάχες” απόψε στο δάσος των Καστανεών – Αποτράπηκε νέα, ομαδική απόπειρα εισβολής


Σκληρές “μάχες” δόθηκαν απόψε στο δάσος των Καστανεών αυτή την φορά, από την αντίθετη πλευρά που βρίσκεται ο φράχτης, όταν πάνω από 200 λαθρομετανάστες επιτέθηκαν μανιασμένα και με την βοήθεια των Τούρκων που πετούσαν χημικά, δακρυγόνα και καπνογόνα, προσπαθώντας να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος.

Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην περιοχή κατάφεραν άλλη μια φορά με επιτυχία να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο των λαθρομεταναστών, που επιχείρησαν μια ύστατη προσπάθεια, μια και από αύριο κλείνουν και τα τουρκικά σύνορα προς Ελλάδα και Βουλγαρία με απόφαση του Ερντογάν. Έστω και δύσκολα, οι ελληνικές δυνάμεις, μαζί με κάποιους απ’ την Frontex, απώθησαν τα κύματα των λαθρομεταναστών, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν κατάφεραν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, όπως γράφτηκε σε ένα-δυο αθηναϊκά σάιτ.


Η αντίδραση των Ελληνικών Αρχών ήταν άμεση και απόλυτα αποτελεσματική, Ούτε ένας δεν κατάφερε να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος και όσα γράφτηκαν σε ένα-δυο αθηναϊκά σάιτ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και είχαν μοναδικό στόχο την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά τόσο ο τεράστιος στρατιωτικός ανεμιστήρας που απομάκρυνε προς την τουρκική πλευρά τα δακρυγόνα και τους καπνούς, ενώ και η αύρα της αστυνομίας με νερό που εκτόξευσε απέκρουσε τις προσπάθειες των λαθρομεταναστών.

Σε επιφυλακή στην περιοχή του Σουφλίου

Κι επειδή όπως αναφέραμε, από αύριο το πρωί η Τουρκία κλείνει και αυτή τα σύνορα της προς την Ελλάδα, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι δεκάδες λαθρομετανάστες καθοδηγούμενοι από την τουρκική Στρατοφυλακή, ενδέχεται απόψε να επιχειρήσουν να περάσουν από την περιοχή του Σουφλίου μέσω του ποταμού Έβρου και συγκεκριμένα από τα χωριά Λάβαρα, Αμόριο και Κισσάριο. Εκεί όμως υπάρχουν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, έτοιμες να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.


Έβρος: Νέα απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα – Για πρώτη φορά μέσα από το δάσος των Καστανέων


Νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020 στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων στις Καστανιές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KOZANILIFE.GR, για πρώτη φορά επιχειρήθηκε από ομάδα 500 περίπου μεταναστών να εισέλθουν αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα μέσα από το δάσος των Καστανέων, και όχι από την μεθοριακή γραμμή που επιχειρούσαν τις τελευταίες μέρες, μετατοπίζοντας το μέτωπο στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι ισχυρές δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τις όποιες απόπειρες έχουν γίνει.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια, καθώς ομάδες ατόμων προσπάθησαν να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος με τη χρήση καπνογόνων.

Οι Κύπριοι «κομάντο» του Έβρου


Από το Facebook του Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά:

Καλημέρα, καλημέρα κοντά στους Κύπριους Συναδέλφους μας από την Μηχανοκίν

Καλημέρα, καλημέρα κοντά στους Κύπριους Συναδέλφους μας από την Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης της Κυπριακής Αστυνομίας που ήρθαν εδώ στον Έβρο να μας συνδράμουν και να μας ενισχύσουν στη προσπάθεια που κάνουμε να κρατήσουμε τα σύνορα μας. Στην πρώτη γραμμή φύλαξης καθημερινά.

Τους ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα που στέκονται δίπλα μας και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως η Κύπρος στις δύσκολες στιγμές βρίσκεται πάντα δίπλα μας.

Υποχρέωση μας ως Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου να τους προσφέρουμε ότι είναι απαραίτητο από υλικά που έχουνε ανάγκη καθώς και μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη Βατατζη να τους προστατεύει. Τα θερμά μου ευχαριστώ στον συντοπιτη μας Υποστρατηγο Άγγελο Χουδελουδη Διοικητή της 12ης Μεραρχιας για την άμεση ανταπόκριση σε αίτημα της Ένωσης μας για μια σκηνή στους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ μας.

Είμαστε και θα είμαστε μαζί, είμαι ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που βρίσκονται δίπλα μας στην πρώτη γραμμή των συνόρων και υπερασπιζόμαστε μαζί την Ελλάδα.

Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μέσα από την καρδιά μου σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κύπρο!!!!

Ανακοίνωση με μέτρα περιορισμού στην συγκέντρωση ατόμων , για την προστασία του κοινωνικού συνόλου εξήγγειλε ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη.


Με βάση την ανακοίνωση θα εξειδικευτεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας ανακοινώθηκαν (18/03) από το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση.
απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων στα σπίτια
απαγορεύονται ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιγράφει τη διοικητική κύρωση ωστόσο για την ποινική μεταχείριση των παραβατών η κατηγορία αφορά την παραβίαση των διατάξεων περι δημόσιας υγείας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 285 ΠΚ για την «Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» ενώ οι διώξεις ασκούνται σε συνδυασμό της εκάστοτε ΚΥΑ και του άρθρου 285, στο οποίο περιλαμβάνονται αυστηρές κιρρώσεις.

Τιμωρείται με φυλάκιση – έως 5 ετών- και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον μέτρα

Η οδηγία προς τους πολίτες είναι σαφείς και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις μεταξύ των προσώπων. Αυστηρή σύσταση να παραμείνουν στα σπίτια τους με την κυκλοφορία να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο για εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών- μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, ταχυδρομείο, τράπεζα, πρατήριο καυσίμων, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση του ενάμισι μέτρου και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεεργασίας, ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, οφείλουν να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και εκ περιτροπής.

Ιδιαίτερη σύσταση έγινε προς τις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) για την ανά δυο μέτρα απόσταση ασφαλείας των εργαζομένων.

Έβρος: Τα αποχαρακτηρισμένα κατάσχεσης τεθωρακισμένα MRAP Typhoon GSS-300 έλαβαν .. φύλλο πορείας από την ΕΛ.ΑΣ

Κατασχεμένα από το 2015 σε αποθήκες του τελωνείου Πειραιά τα θηριώδη στρατιωτικού τύπου οχήματα αποδεσμεύτηκαν και έλαβαν φύλλο πορείας από την ΕΛ.ΑΣ για τα σύνορα του Έβρου.

Στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία, τα τεθωρακισμένα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και πέντε χρόνια και παρέμεναν στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά, αποδεσμεύτηκαν και το μεσημέρι της Τετάρτης (18/03) σε κομβόι κινήθηκαν με προορισμό τον Εβρο, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων μας. Τα MRAP Typhoon GSS-300 χρεώθηκαν στον εξοπλισμό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Καθώς λόγω περιορισμένου χώρου δε θα μπορούσε να μετακινηθεί διμοιρίας διατέθηκαν στα οχήματα της νεοσύστατης Ο.ΑΜ.Α που υπάγεται στη ΔΑΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, το Μάιο του 2015 το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε νότια της Κρήτης το φορτηγό πλοίο «Tychy», έμφορτο στα αμπάρια του με 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα. Μεταξύ των οποίων οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300, πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes.

Οι Ελληνικές Αρχές, τηρώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη προχώρησε σε συντηρητική δέσμευση των τροχοφόρων και τα μετέφερε στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά. Αν και κατά καιρούς είχαν γίνει συζητήσεις περί αξιοποίησής τους, το Νομικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία στη χώρο λειτουργούσαν αποτρεπτικά, μέχρι πρότινος. Ωστόσο η κρίση με την Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας και το έδαφος που δεν επιτρέπει την κίνηση συμβατικών οχημάτων, οδήγησαν στην απόφαση αξιοποίησής τους. καθως φέρουν όργανα επιτήρησης και με εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3. Ενώ η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα με αυτονομία στα 1.000 χιλιόμετρα!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Απολυμάνθηκε ο χώρος αναμονής στο λιμάνι της Κω - Τίθεται σε χρήση από σήμερα


Μετά την μεταφορά των μεταναστών οι οποίοι κρατούνταν στον χώρο αναμονής στο λιμάνι της Κω, στις εγκαταστάσεις της πύλης Σένγκεν (πίσω από τη ΔΕΗ), το Λιμενικό Ταμείο Κω σε συνεργασία με ειδικό συνεργείο αλλά και την πολιτική Προστασία του Δήμου Κω προχώρησε στην απολύμανση του χώρου.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα, από σήμερα το απόγευμα 18 Μαρτίου.Νύχτα έντασης στον Εβρο με συνεχείς απόπειρες εισβολής από μετανάστες


Απόπειρα να αιφνιδιάσουν τις αρχές και να εισβάλλουν σε ελληνικό έδαφος έκαναν πριν λίγες ώρες περίπου 350 μετανάστες στις Καστανιές Έβρου.

Μεταξύ 02.30 και 04.00 τα ξημέρωματα, με την υποστήριξη από άνδρες των Τουρκικών αρχών οι οποίοι εκτόξευαν δακρυγόνα, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες οι οποίες αποκρούστηκαν όλες.

Στην επιχείρηση αντιμετώπισης της νέας εισβολής έλαβαν μέρος και στελέχη του FRONTEX απο διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι η οργανωμένη επίθεση, πρώτη φορά σε τόσο προχωρημένη ώρα ήταν βεβαίως προσχεδιασμένη, και με σκοπό να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων που ήταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα στην περιοχή των Καστανέων.

Η επίθεση καταγράφεται λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από χθες έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε. η απαγόρευση εισόδου στην περιοχή των 27 χωρών-μελών της Ένωσης, σε πρόσωπα εκτός Ευρώπης για 30 ημέρες, στο πλαίσιο της προστασίας απο τον κορωνοϊό.

Μετά και τα χθεσινά περιστατικά το ΓΕΕΘΑ παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, αναμενόντας ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνουν απόπειρες και σε άλλα μέρη της συνοριακής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας.


«Οι Μετανάστες που έρχονται από Τουρκία σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ;»


Ανακοίνωση από ένωση προσωπικού λιμενικού σώματος Λέσβου

Με δεδομένη την κατάσταση και έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί σχετικά με την πανδημία του Κορωνοϊού, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και την έντονη ανησυχία μας, αφού όπως φαίνεται υπάρχει μια «τρύπα» στην προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την χώρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Συγκεκριμένα βλέπουμε τα αυστηρά και σωστά μέτρα που ανακοινώνονται και ένα από αυτά είναι, ότι όσοι εισέρχονται στην χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις (14) μέρες, Ερώτημα πρώτο. Οι Μετανάστες –Πρόσφυγες που έρχονται από Τουρκία που έχει κρούσματα, αλλά προέρχονται και από χώρες καταγωγής , που αρκετές έχουν κρούσματα Κορωνοϊού σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ; Και αφού δεν έχουν σπίτι ποια είναι η μέριμνα που έχει ληφθεί ώστε να μεταφερθούν σε ένα χώρο για τις προβλεπόμενες μέρες για την ανάλογη εξέταση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους:

Μήπως θεωρεί κάποιος σοβαρή αντιμετώπιση το να τους κρατάμε στην ύπαιθρο, σε όποια περιοχή αποβιβαστούν, μην έχοντας που να τους μεταφέρουμε ειδικά στην παρούσα συγκυρία; Έχει κανένα νόημα να λαμβάνονται τόσα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή καταφθάνουν βάρκες των σαράντα(40)ατόμων με χαρακτηριστικά υψηλού υγειονομικού ρίσκου; Είναι επομένως επιβεβλημένο να υποδειχτεί άμεσα, είτε ένας είτε δυο χώροι, έτσι ώστε να μεταφέρονται όλοι όσοι έρχονται αφού πρώτα εξεταστούν, για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε διασπορά σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν κρούσματος. Στην συνέχεια θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα πάλι σε περιορισμένο χώρο ώστε να παρέρχεται ο προβλεπόμενος χρόνος μετάδοσης του ιού.

Απευθυνόμενοι τόσο στους αρμοδίους της Κεντρικής κυβέρνησης όσο και στους τοπικούς εκλεγμένους επικεφαλείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κάνουμε έκκληση να προβείτε άμεσα στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές , για το χρονικό διάστημα και μόνο που θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει και ειπωθεί ως τώρα σε σχέση με τις δομές, αφού η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει με απρόβλεπτο και δραματικό τρόπο.

Εξ όσων γνωρίζουμε στην συνάντηση των εμπλεκομένων με τον κ. Μηταράκη είχε συμφωνηθεί ο κάθε δήμος να μεριμνά για όσους Μετανάστες και Πρόσφυγες θα καταφθάνουν εντός των ορίων του και εμπίπτουν στο νέο καθεστώς, συμφώνα με το οποίο δεν δίνεται δικαίωμα αίτησης παροχής Ασύλου. Προφανώς αυτή η μέριμνα αφορά στοιχειώδη φροντίδα, φυσικά με την συνδρομή αρκετών εμπλεκόμενων. Αν αυτού δημοσιοποιήθηκε και μας κοινοποιήθηκε η παράσταση το Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρου με την οποία στην ουσία εγκαλούμαστε ως αρχή, για το ότι κρατάμε τους Μετανάστες στις περιοχές που βγαίνουν. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και το βόδι. Δεν αρκεί που διαθέτουμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε διάφορες περιοχές, κάνοντας τους φύλακες τους οδηγούς τους σιτιστές και αλλά πολλά, δείχνοντας υπευθυνότητα και υπομονή χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας και υγιεινής ,επειδή κανείς δεν δίνει λύση, θα τα ακούσουμε κιόλας;

Κύριοι θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι παρότι από ότι φαίνεται, περιμένετε πολλά από εμάς και αυτό ενδεχομένως, γιατί εδώ και πέντε(5) χρόνια κάνουμε πολλά περισσότερα απ όσα μας αναλογούν, υποκαθιστώντας πολλές φορές αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και μέχρι να ενεργοποιηθεί ένα απροετοίμαστο σύστημα, ειδικά το 2015,εντουτοις παραμένουμε ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και ΟΡΓΑΝΑ αυτού του κράτους και δεν είναι δική μας δουλειά να μεριμνούμε για την εξεύρεση χώρων και την ανάλογη διαμόρφωση τους. Αντιθέτως εσείς ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου και ειδικά σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση και πρωτόγνωρη θα πρέπει όλοι μαζί να μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αναλογεί και ενδεχομένως πέραν των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να προστατεύσετε την υγεία και την ζωή των κατοίκων αυτού του νησιού.

Πέραν των παραπάνω θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία μας ως Λιμενικοί αφού τόσο οι συνάδελφοι στα πλωτά, αλλά και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουμε στην διεκπεραίωση των μεταναστών προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε εικόνες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ντυμένοι σαν αστροναύτες να εξετάζουν τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από εδώ στην Μαλακάσα ,όταν εμείς τους φυλούσαμε δέκα(10) και πλέον μέρες στο Λιμάνι μόνο με τις στολές μας!!!

Αναρωτήθηκε κανείς όταν έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, πως είναι η ψυχολογία μας και ειδικά των συναδέλφων όταν έρχονται σε επαφή και επιβιβάζουν στο σκάφος σαράντα(40) και πλέον ανθρώπους σε τόσο λίγα τετραγωνικά; Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και αν εμείς δεχόμαστε να παίζουμε κορόνα γράμματα την υγεία μας; Το γεγονός ότι πράγματι ως Λιμενικοί έχουμε κάνει και κάνουμε με το παραπάνω το καθήκον μας, ίσως και με ηρωισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καμικάζι ούτε μας χαρακτηρίζει αυτοκτονική διάθεση. Και εν πάση περιπτώσει πέραν της υγείας των συναδέλφων , ας σκεφτεί κάποιος ότι εάν υπάρξει κρούσμα σε οποιοδήποτε συμβάν, ο κάθε συνάδελφος που συμμετέχει θα είναι εν δυνάμει περιστατικό διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ εάν υπάρξει κρούσμα σε κάποια βάρκα, τότε αυτονόητα το πλήρωμα που επιλήφθηκε θα τεθεί σε καραντίνα απέχοντας από τις επιχειρήσεις και τα πληρώματα δεν είναι ανεξάντλητα σε αριθμό, με ότι αυτό σημαίνει για την φύλαξη των συνόρων. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τους θωρακίσουμε κατάλληλα. Ζητάμε επομένως να δοθούν σαφείς εξειδικευμένες οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την Υπηρεσία, που να αφορούν την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μεταφοράς και την χορήγηση του ανάλογου ενδεδειγμένου εξοπλισμού, αλλά και υγειονομικού υλικού άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει, αφού μελετηθεί σωστά, είτε υγειονομική σύσταση είτε πρόβλεψη για όσους μετακινούνται προς την Λέσβο προκειμένου, ακριβώς επειδή πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κρούσμα να αποφευχθεί κάποιο εισαγόμενο είτε από εξωτερικό είτε από την υπόλοιπη χώρα. Μια τέτοια πρόβλεψη την θεωρούμε επιβεβλημένη δεδομένης της ιδιαιτερότητας που έχουμε αυτό το διάστημα, όσον αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση και κατανομή, με χιλιάδες Μετανάστες και Πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται.

Για το Δ.Σ.
Εκ μέρος όλων των Συναδέλφων
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Φώτιος ΚΟΥΤΡΟΜΠΙΛΑΣ Γεώργιος


Συμπλοκές πολιτών με την ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη - Δεν ήθελαν να γυρίσουν σπίτια τους

Την αντίδραση ορισμένων πολιτών έφεραν οι συστάσεις αστυνομικών στον πεζόδρομο της Περαίας στη Θεσσαλονίκη να επιστρέψουν σπίτι τους και να μην κυκλοφορούν άσκοπα λόγω του κορωνοϊού.

Όπως ενημέρωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ορισμένοι δεν δίστασαν να μαλώσουν με αστυνομικούς που τους ζήτησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Ανευθυνότητα, προσπαθεί η αστυνομία να απομακρύνει τους πολίτες που βγήκανε περίπατο στον πεζόδρομο Περαίας Νε επιβατών αλλά οι πολίτες δείχνοντας ανευθυνότητα συμπλέκονται ακόμα και με την αστυνομία, σας παρακαλώ Εφαρμόστε με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι για το καλό μας», ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Ευχαριστήριο της Ένωσης Προσωπικού Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ν. Τρικάλων προς το κατάστημα “Ροή”


Η Ένωσή μας ευχαριστεί το κατάστημα ΡΟΗ του κυρίου Σακκά Βασιλείου στην Καλαμπάκα, για την ευγενική χορηγία προς την ένωση μας, για το προσωπικό του Γ.Δ.Μ. καθώς και Α.Τ. Μετεώρων, διαφόρων υλικών υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι πολύτιμα για όλους μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης προσωπικού Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ν.Τρικάλων, ενα μεγάλο ευχαριστώ για την αξιέπαινη προσφορά του καταστήματος.

Ερμηνευτική ανακοίνωση από το ΣΕΦΕΑΑ για τις άδειες ειδικού σκοπούΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΣΤΟΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΩΝ
(ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)


Α. (1) Από τις διατάξεις των περ. (1) και (3) της παρ. 1 του άρθρου 1 [Διάκριση αδειών] του π.δ. 27/1987 «Άδειες Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης» (Φ.Ε.Κ. Α 11), προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η κανονική και βραχεία άδεια που χορηγούνται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

(2) Οι αρμόδιοι για τη χορήγηση των αδειών αυτών καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ίδιου ως άνω π.δ. (Διοικητές Υπηρεσιών Επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος και άνω).

(3) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 [Αναστολή, περιορισμός και ανάκληση αδειών] π.δ. 27/1987: «1. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, σε περιπτώσεις όλως εξαιρετικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και για όσο χρόνο διαρκούν οι ανάγκες αυτές, μπορεί με πρόταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να αναστέλλει τη χορήγηση των αδειών, να περιορίζει τη διάρκεια αυτών ή να ανακαλεί τις άδειες που έχουν χορηγηθεί»

(4) Με τηνυπ’ αριθ. 6005/5/8-β΄ από 16-3-2020 απόφαση των Υπουργού και Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΑΔΑ948Π46ΜΤΛΒ-Χ4Υ/16-3-2020 ώρα 22.35), αφενός ανεστάλη η χορήγηση των κανονικών και βραχειών αδειών στο ένστολο προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, από 17-3-2020 μέχρι νεωτέρας, προς αντιμετώπιση όλως εξαιρετικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, και ειδικότερα την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς της (παρ. 1), αφετέρου προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση χορήγηση των αδειών αυτών στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει απόλυτη ανάγκη για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων για την έγκριση οργάνων κατ’ άρθρο 14 του π.δ. 27/1986 (παρ. 2).

Β. (1) Με το άρθρο 5 [Άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διευκολύνσεις] της από 11-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.)«Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 55), προβλέφθηκε για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, η δυνατότητα να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους [με βάση την από 25-2-2020 Π.Ν.Π. (Φ.Ε.Κ. Α΄ 42)], με την ειδικότερη πρόβλεψη: «Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί στο σύνολο κανονική άδεια». [οι πρώτες τρεις δηλαδή ημέρες δεν συνιστούν ουσιαστικά άδεια με την τυπική του όρου έννοια, αλλά δικαιολογημένη απουσία]

(2)Η ενεργοποίηση/και ισχύς της ειδικής αυτής άδειας για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέφθηκε με τις διατάξεις της παρ. 5 της ίδιας Π.Ν.Π.:

«5. Για την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 έως και 4, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, καθώς και για το ένστολο προσωπικό, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας. Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων των παρ. 1 έως και 4 ή, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η παροχή, με βάση τη θέση όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν».

Η εν τοις πράγμασι ενεργοποίηση των προβλέψεων αυτών για το ένστολο προσωπικό του Σώματος έγινε με τις υπ’ αριθ. 1647/20/547875 από 12-3-2020 και 1647/20/561545 από 14-3-2020 διαταγές Α.Ε.Α., με την τελευταία να προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού κατά το Σάββατο και Κυριακή.

Περαιτέρω, με την υπ’ αριθ. 1647/20/576288 από 16-3-2020 διαταγή Α.Ε.Α., προβλέφθηκε ευλόγως και δικαίως ότι για όσους δεν έχουν κανονική άδεια στο έτος 2020, όπως ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ, δύνανται για τη λήψη της άδειας ειδικού σκοπού να κάνουν χρήση της βραχείας άδειας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

1) Αστυνομικός υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού 4 ημερών (3 ημέρες ειδικού σκοπού και μία ημέρα κανονική), με έναρξη ημέρα Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη. Πρέπει να εγκριθεί/χορηγηθεί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κανονική άδεια θα διανυθεί ημέρα Σάββατο, καθόσον η κανονική άδεια αστυνομικού είναι συνεχής (δεν διακόπτεται Σάββατα και Κυριακές) και μπορεί να διανυθεί και το Σάββατο.

2) Αστυνομικός υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού 4 ημερών (3 ημέρες ειδικού σκοπού και μία ημέρα κανονική), με έναρξη ημέρα Πέμπτη ή Παρασκευή. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ/ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ, γιατί μία ή δύο ημέρες από την άδεια ειδικού σκοπού θα πρέπει να διανυθεί ημέρα Σάββατο ή Κυριακή, αντίστοιχα.

3) Ειδικός Φρουρός (νέος, που ανάλαβε καθήκοντα Ιανουάριο 2020) υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού 4 ημερών (3 ημέρες ειδικού σκοπού και λόγω του ότι δεν δικαιούται κανονική άδεια μία ημέρα βραχεία), με έναρξη ημέρα Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη. Πρέπει να εγκριθεί/χορηγηθεί, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κανονική άδεια θα διανυθεί ημέρα Σάββατο, καθόσον η κανονική άδεια αστυνομικού είναι συνεχής (δεν διακόπτεται Σάββατα και Κυριακές) και μπορεί να διανυθεί και το Σάββατο.

Γ) α) Με τηνυπ’ αριθ. 6005/5/8-β΄ από 16-3-2020 απόφαση των Υπουργού και Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανεστάλη και μόνο η χορήγηση των κανονικών και βραχειών αδειών στο ένστολο προσωπικό. Δεν περιορίστηκε η διάρκεια των ήδη χορηγηθέντων αδειών ούτε και πολύ περισσότερο ανακλήθηκαν οι ήδη χορηγηθείσες άδειες (κανονικέ ή βραχείες).

β) Η εξαίρεση που εισάγεται με την παρ. 2 της ίδιας υπουργικής απόφασης αφορά όλες τις άδειες που αναστέλλονται με την παρ. 1, δηλαδή κανονικές και βραχείες. Συνεπώς η κατ’ εξαίρεση χορήγηση αδειών, αφορά και στις άδειες ειδικού σκοπού.

Η πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση χορήγηση αδειών, εκτός από την αναγκαία ρύθμιση εξαιρετικών περιπτώσεων, μάλλον ως μήνυμα αποφυγής καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος, ενόψει, και δικαιολογημένα, της αντιμετώπισης όλως εξαιρετικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, πρέπει να εκληφθεί.

http://www.sefeaa.gr/item/1073-adeies-eidikoy-skopoy

#ΣΕΦΕΑΑ #SEFEAA #ΜένουμεΣπίτι

Παναγιώτης Χαρελας: Νύχτα όπως αυτές στις αρχές των επεισοδίων, θύμισε η νύχτα που πέρασε στον Έβρο.
Νύχτα από τα παλιά, θύμισε η νύχτα που περασε στον Έβρο.

Μετά από τις τελευταίες ήσυχες νυχτες, κατά τις ώρες 3:00 - 5:00 τα μεσάνυχτα επιχειρήθηκαν οργανωμένες επιθέσεις των " μεταναστών " για να σπάσουν τα σύνορα μας στη περιοχή των Καστανιων και του φράχτη με τη βοήθεια των Τούρκων. 

Προσπάθησαν να μας " πιάσουν στον ύπνο" καθότι επιχειρήθηκε οργανωμένη επίθεση με χημικά και πέτρες σε διάφορα σημεία, χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν.
Παραμένουμε σε ετοιμότητα σε όλο το μήκος των συνόρων.


Τέτοιες απονενοημένες προσπάθειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδεικνύουν την ετοιμότητα μας καθημερινά.

Μπραβο στους συναδέλφους.


Eλληνικά χωριά σε καραντίνα: Αστυνομικοί και μπλόκα έξω από τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά


Σε καραντίνα έχουν από χθες, Δευτέρα τεθεί και επίσημα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου Κοζάνης.

Όλες οι είσοδοι που οδηγούν στα δύο χωριά έχουν αποκλειστεί και για να αποφευχθεί η μετακίνηση των πολιτών και σε κομβικά σημεία έχουν τοποθετηθεί οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και αστυνομικοί.

Στα δύο χωρία στα οποία σήμανε συναγερμός λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού θα μπορούν να εισέλθουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες υγείας και τροφοδοσίας.

Η Δαμασκηνιά σημειώνεται πως ήδη μετρά 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 71 κατοίκων, ενώ ο 90χρονος που είχε νοσήσει από τον φονικό ιό και κατέληξε, καταγόταν από τη Δραγασιά.

Στην επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι δυο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγάσια στην Κοζάνη, μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς υπήρξαν πυρήνας της μόλυνσης.

«Είναι ένα μέτρο που θα το εξετάσουμε και σε μεγαλύτερες χωροταξικές ενότητες, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι δομές υγείας στις περιοχές αυτές, από τον στρατό και την πυροσβεστική» ανέφερε.

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στους πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης


Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα που ανέρχονται στα 35 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός απολογισμός φτάνει στα 387 κρούσματα ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό πλέον έχουν φτάσει τους πέντε.

Μετά την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λαμβάνει η χώρα προληπτικά ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος ανακοίνωσε πως:
Από αύριο στις 06.00 απαγορεύεται να μπουν στην Ελλάδα, πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα, πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.
Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διακοπές τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Αυτονοήτως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα, μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν την παρέλευση του χρόνου αυτού.
Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες. Ειδικότερα, η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα εκεί αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους. Συγκεκριμένα, θα δίνετε η δυνατότητα, ανά μια ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 07.00 το πρωί και 19.00 το βράδυ. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας. Ο συντονισμός και ο έλεγχος της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ η μετάβαση τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς περιορισμένης και ελεγχόμενης κίνησης.
Επίσης στα ΚΥΤ θα γίνουν τα απαραίτητα έργα περίφραξης όπου έχει ζητηθεί από τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη μεταξύ Υγειονομικών Φορέων ώστε να δημιουργηθεί ειδική μονάδα σε κάθε ΚΥΤ η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων και απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη αλλά και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων.

Από αύριο, Τετάρτη 18/03/2020 αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. - επικοινωνούμε με ασφάλεια


Αριθμ. Σχετ . : 06/ 2020 Θεσσαλονίκη 17/03/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Σε μια περίοδο όπου τα μέτωπα που καλείται η Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας να διαχειριστούν είναι πολλαπλά, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στον συνάδελφο και να συμβάλλουμε στην διευκόλυνση της αποστολής τους, μεταφέροντας αλλά κυρίως επιλύοντας κάθε προβλήματος που ανακύπτει.

Στη βάση αυτή, παραμένουμε δίπλα τους και με απόφαση της Ομοσπονδίας ενεργοποιούμε κάθε ασφαλές μέσο επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνεδριάσεων) όσο όμως και μαζί τους συμβάλλοντας στο γενικό περιορισμό της πανδημίας του Κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε, για κάθε πρόβλημα των συναδέλφων, να δίνεται προτεραιότητα στην ενημέρωση της Ομοσπονδίας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και των social μέσων που διαχειρίζεται η ίδια αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανταπόκριση μας θα παραμείνει η ίδια και η επικοινωνία μας θα πραγματοποιείται με συνθήκες ασφάλειας. 

Ειδικότερα, καλούμε κάθε συνάδελφο να επικοινωνεί μαζί μας στα e mail info@posyfy.gr , posyfy@posyfy.gr & posyfy@yahoo.gr όπως επίσης και στο inbox του facebook των σελίδων μας Posyfy Omospondia-Sf & Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. .

Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος όσο και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. δέχονται ήδη μηνύματα στα προσωπικά τους ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και inbox για κάθε πρόβλημα και ανησυχία των συναδέλφων που επιχειρούν σε Έβρο, νησιά και ηπειρωτική χώρα και ανταποκρίνονται άμεσα.

Έχουμε ηθική υποχρέωση, να συμβάλλουμε όλοι στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να περιορίσουμε την πανδημία ελαχιστοποιώντας τις επαφές μας. Γνωρίζουμε πως το υπηρεσιακό μας καθήκον μας επιτάσσει να βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολες στιγμές δίπλα στον πολίτη αλλά και στην πρώτη γραμμή των συνόρων μας.

Έχουμε όμως υποχρέωση να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη προσπάθεια. Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία, παραμένει δίπλα σας και δραστηριοποιεί στο έπακρο, κάθε ασφαλέστερο τρόπο επικοινωνίας.

Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

επικοινωνούμε με ασφάλεια