Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

"Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες" Τού αρχιφύλακα ΖΉΚΟΥ Δημήτρη Τ.Σ.Φ Μεσοποταμίας.


"Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των ωρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες" 
( Κ.Π. Καβάφης, Θερμοπύλες 1903) 

Από την πρώτη Μαρτίου αποσπάστηκα με έτερους συναδέλφους στον Έβρο και από την πρώτη βδομάδα βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε έναν ορατό κίνδυνο,τις ορδές των λαθρομεταναστών εκ Τουρκίας ορμώμενοι να προσπαθούν να εισβάλουν στην Ελλάδα μας, ανεπιτυχώς μιας και λειτουργώντας αποτρεπτικά κρατήσαμε στεγανά τα σύνορα μας. 

Οπλισμένοι από το εθνικό φρόνημα,γιγαντομενοι απο περηφάνια εκτελουσαμε την υπηρεσία μας συνησφεροντας στον αμυντικό μηχανισμό των συνόρων μας παρόλο τις αντίξοες συνθήκες. Την δεύτερη βδομάδα εμφανίζεται άλλος ένας κίνδυνος, ένας αόρατος εχθρός,ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. 

Παίρνοντας όμως τις απαραίτητες ατομικές προφυλάξεις συνεχίσαμε την αποτροπή των λαθρομεταναστών προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσουμε και την εκθεση μας στον Κορονοιο. Δυστυχώς όμως την τρίτη βδομάδα τα νέα και οι πληροφορίες από τον νόμο μας ήτανε ανησυχητικά μιας και η Καστοριά μας μαστίζεται από τον Κορονοιο. 

Χιλιόμετρα να μας χωρίζουν από τις οικογένειες μας χωρίς εμείς να μπορούμε να τους προφυλάξουμε . Παρατηρούμε με έντονη ανησυχία όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καθημερινά να πλήττονται και να μεταφέρονται στα νοσοκομεία της χώρας. Χωρίς να μειώνεται ο εργασιακός μας ζήλος, το μυαλό μας ταξίδευε κοντά στους συντοπίτες μας στην Καστοριά. Σεβόμαστε την προσπάθειά των συναδέλφων μας ώστε να περιορίσουνε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και γνωρίζοντας πως θα προφυλάξουν και τους δικούς μας ανθρώπους καλύπτοντάς την απουσία μας... 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ

Ζήκος Δημήτρης 

Aρχιφύλακας υπηρετεί ΤΣΦ Μεσοποταμίας

Ενημέρωση για τις προκαταβολές της "Ασπίδας"


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΗΣ «ΑΣΠΙΔΑΣ»

Σχετικά με την απόδοση του υπολοίπου της προκαταβολής των συναδέλφων που έχουν αποσπαστεί μέσω της Επιχείρησης «Ασπίδα», έχουμε ενημερωθεί πως θα αποδοθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών εντός της επόμενης εβδομάδας.

 Όλο αυτό το διάστημα, είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου μας και αναμέναμε την έγκριση της πίστωσης από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενημερώσουμε έγκυρα με την σειρά μας κάθε ενδιαφερόμενο. 

Σας διευκρινίζουμε επίσης, πως για την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. δεν αποτελεί συνδικαλιστική δικαίωση η συγκεκριμένη παροχή και ούτε ενεργείται αυτή από το Αρχηγείο «κατόπιν συνδικαλιστικής μας παρέμβασης» - όπως συνηθίζεται να λέγεται - , αλλά αποτελεί διαδικαστική ενέργεια των αρμοδίων Υπηρεσιών του Αρχηγείου μας σε συνδυασμό με τις διαδικασίες συναρμόδιων Υπουργείων. 

Οι ενέργειές μας περιορίστηκαν στην ενημέρωση από τις υπηρεσίες και στην μεταβίβαση αυτής σε εσάς, χωρίς να διεκδικούμε εύσημα. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πως δεν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό. Όπως επίσης μας διαβεβαίωναν πάντα πως μετά την εφαρμογή της νέας διαδικασίας, πότε δεν υπήρξε «πιστωτική ανωμαλία» στην παροχή της προκαταβολής.

Τάτσιος Απόστολος 

Μέλος ΔΣ ΠΟΣΥΦΥ


Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών: Οι μετανάστες θα επιστρέψουν στον Έβρο μόλις τελειώσει η πανδημία


Καμία αλλαγή πολιτικής από πλευράς Άγκυρας δεν υπάρχει στο μεταναστευτικό με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να απειλεί πως όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα σύνορα με την Ελλάδα

Επιβεβαιώνει απόλυτα το σχέδιο της Άγκυρας ότι η μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν ένα σχέδιο τουρκικής έμπνευσης, με στόχο τον εκβιασμό της ΕΕ με σκοπό να πετύχει η Άγκυρα την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Να σας πω κάτι που ο κόσμος δεν ξέρει ο κόσμος ακόμη. Από χθες το βράδυ εκκενώσαμε το Παζάρκιουλε, ίσως είναι καινούρια πληροφορία» είπε ο κ. Σοϊλού σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση χιλιάδων μεταναστών από τον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές του Έβρου. «Μεταφέραμε τους πρόσφυγες πίσω σε εννέα επαρχίες. Θα τους φιλοξενήσουμε σε κέντρα απέλασης. Η επιχείρηση διήρκεσε από το βράδυ μέχρι το πρωί. Περίπου 5.800 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από εκεί» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και πρόσθεσε: «Ηταν μια προληπτική κίνηση. Επρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο κανείς ακόμη δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό».

Με απειλητική διάθεση ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε: «Όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν απ' όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκιουλε». «Άρα δεν είναι αλλαγή πολιτικής;» ρωτούν τον Σουλεϊμάν Σοϊλού οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, για την απόφαση μετακίνησης χιλιάδων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα πίσω στην ενδοχώρα της Τουρκίας. «Όχι, λάβαμε αυτή την κίνηση προληπτικά, σαν ένα ανθρωπιστικό μέτρο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας που ξεκάθαρα παραδέχτηκε ότι τόσο η μετακίνηση όσο και η απομάκρυνση 5.800 μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σχέδια έγιναν σε υλοποίηση σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πυρπολητής» Ερντογάν – Αποκαλύψεις Spiegel για τα επεισόδια στον Έβρο

«Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα» αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel που φέρνει στο “φως” πληροφορίες για τις πρακτικές του Ερντογάν…

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για εξωτερικές υποθέσεις και γράφει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών και επικαλείται το Spiegel,« οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη».
Ο Ερντογάν που… αρνήθηκε τα πάντα

Στο δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ακόμη ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή».

Ωστόσο επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα, δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι. Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη».

Κορωνοϊός - Αστυνομικοί: Αυτοσχεδιάζουμε στη διαχείριση κρατουμένων με ύποπτα συμπτώματα


Με επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων ζητούν σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των κρατουμένων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού

Έλλειψη σαφών οδηγιών στη διαχείριση των κρατουμένων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού καταγγέλλουν οι αστυνομικοί.

Με επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων της Αττικής τονίζουν ότι δεν υπάρχει εγκύκλιος-μνημόνιο ενεργειών για την ορθή και ασφαλή διαχείριση αυτών των περιστατικών, με αποτέλεσμα να επικρατεί «μια πρωτοφανής κωλυσιεργία και αυτοσχεδιασμός».

Με την επιστολή ζητούν «να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις προσήκουσες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συναδέλφων σε κρατητήρια και μεταγωγές και των ίδιων των κρατουμένων που συνωστίζονται σε χώρους κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα είναι κολοσσιαίου μεγέθους» και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία πρόβλεψη να εξετάζεται κατά προτεραιότητα ο αστυνομικός κάνοντας το τεστ για τον κορωνοϊό».

Η επιστολή

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες της κοσμογονίας που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο με την πανδημία του Covid-19, τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας του πληθυσμού, καθώς και των επιστημονικών προσπαθειών για την αντιμετώπισή του. Όλοι ανεξαιρέτως ομιλούν για «κορύφωση του φαινομένου», για επόμενες «δύσκολες εβδομάδες», για το φαινόμενο της παλινόρθωσης – αναμόλυνσης» και την χρονική διάρκεια της πανδημίας εν γένει. Παντού πλέον εκπονούνται στοχευμένα και εξειδικευμένα μνημόνια ενεργειών για την πρόληψη μετάδοσης του ιού, διότι σύμφωνα με συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα που έχουν εργαλειοποιηθεί και ισχύουν σήμερα, αρκεί και ένας (1) φορέας να μεταδώσει τον ιό, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις συγχρωτισμού, σε πάνω από εξακόσιους (600) υγιείς συνανθρώπους του.

Στην Ελληνική Αστυνομία όμως, ενώ τα ανωτέρω είναι πλέον γνωστά τοις πάσι, επικρατεί μια πρωτοφανής κωλυσιεργία και αυτοσχεδιασμός στην διαχείριση των κρατουμένων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και επιβάλλεται να μεταφερθούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για εξέταση, καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μέχρι σήμερα, σχετική εγκύκλιος-μνημόνιο ενεργειών για την ορθή και ασφαλή διαχείριση αυτών των περιστατικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η όλη διαχείριση επαφίεται μέχρι στιγμής ανεπίτρεπτα και αντεπιστημονικά στον Έλληνα αστυνομικό, ωσάν να πρόκειται για Ειδικό λοιμωξιόλογο (!!!) που ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα κρούσματα, να ενεργεί επιστημονικά (Lege artis), να έχει την εποπτεία της «εξέλιξης» των νοσηρών καταστάσεων κρατουμένων και φυσικά σαν νέος Robocop να μην κολλά και τον ιό!!! Φαίνεται ότι, το όλο θέμα για ακόμη μία φόρα καλείται να το αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος αστυνομικός με βασικά εφόδια, τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του.

Παράλληλα, δεν υπάρχει σαφές μνημόνιο ενεργειών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμα συνεννόησης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Κ.Α.Β., Αστυνομίας), σε περίπτωση που κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα χρήζει μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατόπιν για την επιστροφή του σε χώρο κράτησης, ενώ εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης !!!

Πιστεύουμε ότι άμεσα επιβάλλεται να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις προσήκουσες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συναδέλφων σε κρατητήρια και μεταγωγές και των ίδιων των κρατουμένων που συνωστίζονται σε χώρους κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα είναι κολοσσιαίου μεγέθους.

Τα κατά τόπους υπάρχοντα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19.

Κλείνοντας, για τον Έλληνα Αστυνομικό, που είναι ο πρώτος ο οποίος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ να εξετάζεται κατά προτεραιότητα κάνοντας το τεστ για τον κορονοϊό. Αντί λοιπόν να φροντίσουν να υπάρχουν είτε οι απαραίτητες δομές για τους αστυνομικούς (εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος και του κινδύνου διασποράς του ιού σε αστυνομικούς και πολίτες), είτε να πραγματοποιούνται σχετικές εξετάσεις στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., ώστε υποβάλλονται άμεσα σε προληπτικές εξετάσεις για πιθανή μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό COVID-19, τουναντίον γινόμαστε δέκτες ότι ανακοινώθηκε την 24/03/2020 η αναστολή της λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου της ΕΛ.ΑΣ. – 401 Γ.Σ.Ν.Α. !!!

Διερωτώμεθα πως ο αστυνομικός των 800 € θα επωμισθεί την επίλυση όλων των ανωτέρω, δίχως το ίδιο το Κράτος να μην φροντίζει για την εργασιακή και υγειονομική διασφάλισή του;

Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Βορειοανατολικής Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά εναντίον αυτών που με πρόχειρες ενέργειες και βεβιασμένες κινήσεις που στερούνται όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων – μελών μας και των οικογενειών τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Ευελπιστούμε ότι θα ενστερνιστείτε την αγωνία μας και θα δώσετε άμεσα λύση στα σοβαρά προαναφερόμενα ζητήματα προτού να είναι αργά.»

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η ΕΛ.ΑΣ. φτιάχνει ειδικά κρατητήρια για κρούσματα κορονοϊού στο Ασπρόπυργο

Ειδικά διαμορφωμένα κρατητήρια σε εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στον Ασπρόπυργο φτιάχνει η Ελληνική Αστυνομία, για τους κρατουμένους που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. 

 Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί πολλές φορές αναστάτωση στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής, καθώς λόγω έλλειψης χώρου δεν υπάρχει δυνατότητα να μπουν σε «καραντίνα» κρατούμενοι που είναι ύποπτα κρούσματα. 

Η οδηγία του ΕΟΔΥ προς τους αστυνομικούς που τηλεφωνούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας είναι «κρατήστε τους κρατούμενους κάποιες ημέρες σε καραντίνα». Στα κρατητήρια, ωστόσο, οι κρατούμενοι εναλλάσσονται και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει κάποιος σε «καραντίνα» λόγω έλλειψης χώρου. 

 Στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης δημιουργήθηκε αναστάτωση χθες όταν κρατούμενος κρίθηκε ύποπτο κρούσμα. Ο κρατούμενος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε τεστ και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν αρνητικός στον ιό. Έτσι, έληξε ο συναγερμός στις τάξεις του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος. Σ

ύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να επιστρέψει το ύποπτο κρούσμα από το νοσοκομείο στα κρατητήρια του Α.Τ., με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να μεταφερθεί τελικά με περιπολικό. Η λύση που προκρίθηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι να δημιουργηθούν κρατητήρια αποκλειστικά για κρατουμένους που είναι ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. 

Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε εγκαταστάσεις του Αλλοδαπών στον Ασπρόπυργο και θα λειτουργήσει άμεσα. Εκεί θα μεταφέρονται όλοι οι κρατούμενοι των Α.Τ. της Αττικής που είναι ύποπτα κρούσματα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Θα μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να παρέλθουν οι ημέρες που προβλέπει ο ΕΟΔΥ, ενώ θα παρακολουθούνται από γιατρούς και όποιος εμφανίσει επιδείνωση της υγείας του θα μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Το αστυνομικό προσωπικό που θα απασχολείται στον Ασπρόπυργο θα φέρει ειδικό εξοπλισμό (ειδικές, στολές, μάσκες, γάντια κλπ). 

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Τσουμάνης, δηλώνει στο ethnos.gr ότι «είμαστε σε επικοινωνία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., γίνονται ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί χώρος όπου θα κρατούνται όλοι οι κρατούμενοι που είναι είτε ύποπτα είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα και σύντομα θα έχει δοθεί λύση. Ήδη έχουμε κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί μνημόνιο ενεργειών για το αστυνομικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του ιού. 

Το μνημόνιο θα εκδοθεί σε συνεργασία της Αστυνομίας, του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ. Προσπαθούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των συναδέλφων, αποφεύγοντας τις κινήσεις εντυπωσιασμού και έχοντας πάντα ως γνώμονα το καλό του προσωπικού».

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ: Δεν εφησυχάζουμε, η απάντηση μας στο it's over

"it's over" ... 

Μας λέγανε σήμερα το πρωί από την άλλη πλευρά οι τουρκικές δυνάμεις και ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τις Καστανιές και τους καταυλισμούς τριγύρω.

 Άλλες αποχωρήσεις οικειοθελώς και άλλες δια της βίας όπως διαπιστώσαμε. Αυτό που έμεινε σήμερα ήταν αποκαΐδια και άδειες σκηνές.

Παραμένουμε στα σύνορα. Η συνοριακή φύλαξη στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει σελίδα και να μην ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν.

Δεν εφησυχάζουμε είναι το μήνυμα μας. Συνεχίζουμε να περιπολούμε σε όλο το μήκος των συνόρων, όλες οι δυνάμεις μας

 ATM, μικρά καταστήματα, οικίσκοι ιατρεία κ.α στο ΚΥΤ της Μόριας.. για την αντιμετώπιση του κορονοιου


Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, στα ΚΥΤ νήσων προχωρά στα ακόλουθα μέτρα:
  • Πρώτον, αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.\\
  • Δεύτερον, με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.
  • Τρίτον, προχώρησε στην εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορωνοϊό. Για την μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο Ελληνικός Στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.
  • Τέταρτον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Πέμπτον, πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
  • Έκτον, μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.
Τονίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Πρόταση Δήμου Αλεξανδρούπολης: Να διεξαχθούν Υγειονομικές-Αθλητικές Εξετάσεις των νέων Συνοριοφυλάκων στην πόλη μας


Αίτημα – πρόταση προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για την Διεξαγωγή των Εισαγωγικών Υγειονομικών – Αθλητικών Εξετάσεων των Νέων Συνοριακών Φυλάκων στην Αλεξανδρούπολη, απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Παιδείας & Νεολαίας του δήμου Αλεξανδρούπολης Θοδωρής Βουρδόλης.


Ο κ. Βουρδόλης πρότεινε, στο πλαίσιο πρόσληψης των νέων Συνοριακών Φυλάκων, να διεξαχθούν στην Αλεξανδρούπολη όλες οι υγειονομικές και αθλητικές εξετάσεις των επιτυχόντων. Ήταν κάτι που είχε γράψει εδώ και λίγο καιρό και το Evros-news.gr, μεταφέροντας απόψεις γονέων, αλλά και των ίδιων επιτυχόντων νέων Συνοριοφυλάκων, λόγω των όσων συμβαίνουν στον Έβρο τόσο στα σύνορα όσο και με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Ο Αντιδήμαρχος Θόδωρος Βουρδόλης για τον σκοπό αυτό έθεσε στην διάθεση της ΕΛ.ΑΣ το Εθνικό Στάδιο Φώτης Κοσμάς το οποίο διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές για τις εξετάσεις.

Η θετική ανταπόκριση – απόφαση, θα έλυνε το πρόβλημα της μαζικής μετακίνησης των επιτυχόντων που κρίνεται απαγορευτική αυτή την περίοδο, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό κατάγεται από την περιοχή μας, και θα τόνωνε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών από τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προς την τοπική κοινωνία.

Έβρος: Έφυγαν οι μετανάστες από τα σύνορα (ΦΩΤΟ-VIDEO)Στην εκκένωση του καταυλισμού των μεταναστών στο Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων του Έβρου στις Καστανιές, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες οι περίπου 2.000 μετανάστες που είχαν «στρατοπεδεύσει» πίσω από το τουρκικό φυλάκιο από τις 28 Φεβρουαρίου και βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά σε ανταρτοπόλεμο με τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αποχώρησαν από την περιοχή, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πού έχουν μεταφερθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές αρχές δεν τους έχουν εντοπίσει ούτε κατά μήκος του φράχτη, ούτε σε κάποια άλλη παραποτάμια περιοχή, από την οποία θα μπορούσαν να «εισβάλουν» στο ελληνικό έδαφος.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λίγο νωρίτερα οι τουρκικές αρχές έκαψαν τις σκηνές που είχαν στηθεί στο Παζάρ Κουλέ, προκαλώντας τις αντιδράσεις κάποιων μεταναστών που δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι οποίοι και διαπληκτίστηκαν με τους Τούρκους αστυνομικούς.

Τις φωτιές απαθανάτισαν σε βίντεο μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν όλο αυτό το διάστημα στο Παζάρ Κουλέ.Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, «ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί και το μόνο που διακρίνουμε είναι εκσκαφείς και μηχανήματα που καθαρίζουν την περιοχή. Η τουρκική στρατοχωροφυλακή και τα περίπολά τους, πάντως, παραμένουν σε όλο το μήκος των συνόρων με ισχυρές δυνάμεις».

Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τους λόγους της εκκένωσης είναι ότι έγινε εξαιτίας του φόβου διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς στον καταυλισμό δεν τηρούνταν κανένα μέτρο ασφάλειας, όπως άλλωστε ήταν ευκρινές στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έβλεπαν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν επαναπαύονται και διατηρούν προς το παρόν όλες τις δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας παραταγμένες στα σύνορα.


Καστανιές Έβρου: Μετανάστες άναψαν φωτιά στα τουρκικά σύνορα, πίσω από τον φράχτη (βίντεο)

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι δυνάμεις στρατού και σωμάτων ασφαλείας στις Καστανιές του Έβρου, μετά από φωτιά που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα στην τουρκική πλευρά των συνόρων, πίσω από τον φράκτη.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά, και αν αυτή οφείλεται στις φωτιές που ανάβουν μετανάστες που παραμένουν στο σημείο, λόγω του έντονου ψύχους.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες πως οι τουρκικές Αρχές, επιδιώκουν την απομάκρυνση μεγάλης μερίδας μεταναστών και προσφύγων από το Παζαρκουλέ, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών ΜΚΟ στα social media και πως χθες άνδρες της στρατοχωροφυλακής γκρέμισαν πολλά από τα πρόχειρα καταλύματα που είχαν στηθεί εκεί το τελευταίο διάστημα και πως μετανάστες οδηγήθηκαν με λεωφορεία στην ενδοχώρα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πανδημία κορωνοϊού που πλήττει και την Τουρκία.

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις - Χρησιμοποιούσαν "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα, τα οποία φρόντιζαν να αλλάζουν συχνάΕξαρθρώθηκαν, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειανατολικής Αττικής, δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 22-3-2020, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών Τμημάτων Ασφαλείαςς της Βορειοανατολικής Αττικής, πέντε (5) αλλοδαποί, μέλη των οργανώσεων. Συγκατηγορούμενός των ανωτέρω τυγχάνει έτερος αλλοδαπός έγκλειστος Καταστήματος Κράτησης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Ειδικότερα από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, αποκαλύφθηκε η δράση, από τις αρχές Φεβρουαρίου, δύο εγκληματικών οργανώσεων με διαρκή δράση, τα μέλη των οποίων διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε οικίες.

Πεδίο δράσης ήταν περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής καθώς και γειτονικών Νομών.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα, τα οποία φρόντιζαν να αλλάζουν συχνά, για την αποφυγή εντοπισμού τους.

Κινούμενοι βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, εντόπιζαν και στη συνέχεια εισέρχονταν σε οικίες, παραβιάζοντας την κεντρική θύρα τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας.

Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων χρησιμοποιούσαν γάντια και δεν δίσταζαν σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί, να ασκήσουν βία σε βάρος των ενοίκων, προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους.

Μετά από έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κοσμήματα, ρολόγια, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, το χρηματικό ποσό των -1.600- ευρώ, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και τα (3) "επιχειρησιακά" τους αυτοκίνητα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί (33) περιπτώσεις κλοπών και (3) ληστειών από οικίες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μεταναστευτικό - Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών: «Βομβαρδίσαμε» την Ελλάδα με σφαίρες και βόμβες αερίου


Fake news για το μεταναστευτικό και ωμή παραδοχή για τη δράση των τουρκικών δυνάμεων στις Καστανιές από τον Σουλεϊμάν Σοϊλού

Ωμή παραδοχή του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πως οι τουρκικές δυνάμεις στον Έβρο «βομβάρδισαν» την ελληνική πλευρά με σφαίρες και βόμβες αερίου και πως εάν απαιτηθεί θα επαναληφθεί.

Παράλληλα υποστήριξε για μια ακόμη φορά ψευδώς πως περισσότεροι από 150.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν σε ελληνικό έδαφος.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Σοϊλού στη διάρκεια συνέντευξης, με βασικό θέμα την πανδημία κορωνοϊού στην Τουρκία: «Από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο από τις 28/2 και μετά, πέρασαν προς την Ευρώπη 148.360 άτομα. Και 2.300 πέρασαν από το Αιγαίο. Συνολικά πέρασαν 150.600 άτομα. Αυτή τη στιγμή περίπου 4.600 άτομα περιμένουν στη συνοριακή πύλη στις Καστανιές. Τους καλύπτουμε όλες τις ανάγκες, μεταξύ των οποίων τρία γεύματα τη μέρα, ανάγκες υγείας και απολύμανση. Τα ελληνικά στρατεύματα παρενοχλούν τα δικά μας. Εμείς ανταποδώσαμε δέκα φορές περισσότερα προς την Ελλάδα. Βομβαρδίσαμε την άλλη πλευρά με σφαίρες και βόμβες αερίων επί ώρες. Μπορούμε να το κάνουμε ξανά».

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Συνελήφθη 65χρονος στη Φλώρινα, διότι μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 43χρονη αλλοδαπή

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ η 43χρονη τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωνοΐου.

Συνελήφθη χθες (24-03-2020) το απόγευμα σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, 65χρονος ημεδαπός, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς σε περιοχή της Φλώρινας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 65χρονο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, 43χρονη αλλοδαπή, η οποία είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Σε βάρος των προαναφερόμενων επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, διότι παραβίασαν τα μέτρα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ η 43χρονη τέθηκε σε υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό για χρονικό διάστημα 14 ημερών, από τον αρμόδιο φορέα, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωνοΐου.

Μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα με τα πόδια και GPS


Κακουργηματική ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας σε Σύρο διακινητή για μεταφορά 12 ασυνόδευτων ανήλικων Αιγυπτίων – παράτυπων μεταναστών, με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς.

Σε ανακριτή παραπέμφθηκε να απολογηθεί ένας 22χρονος Σύρος ο οποίος μετέφερε 12 ασυνόδευτους ανήλικους Αιγύπτιους μετανάστες με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο και συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταδίωξη. Προηγουμένως ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για 6 αδικήματα, μεταξύ των οποίων για διακίνηση λαθρομεταναστών ,επικίνδυνη οδήγηση, χρήση πλαστού εγγράφου, απείθεια, κλοπή κ.α ενώ βεβαιώθηκε και πρόστιμο 150 ευρώ, λόγω του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας.

Οι παράνομοι μετανάστες, ηλικίας από 15 έως 17 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ δεν έγινε γνωστό αν τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας για την αποτροπή ενδεχόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ταξίδεψαν με καράβι ως την Αλβανίας και πέρασαν πεζοί τα ελληνικά σύνορα, χρησιμοποιώντας GPS. Από εκεί τους παρέλαβε ο Σύρος διακινητής για να τους μεταφέρει με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, έναντι χρηματικό αντιτίμου 350 ευρώ που φέρεται ότι έλαβε από τον κάθε έναν.

Το όχημα εντοπίστηκε στα διόδια των Μαλγάρων από αστυνομικούς αλλά ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα στάθμευσης και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο. Τελικά ακινητοποιήθηκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταδίωξη, ενώ διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά των 12 αλλοδαπών οι οποίοι στερούνταν των απαραιτήτων νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

Η δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης.

Έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές φιλοξενίας

Αυστηρότεροι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για τις τοπικές κοινωνίες εφαρμόζονται στις δομές φιλοξενίας

όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές και έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κορωνοϊό».

Στην προσπάθεια προστασίας της χώρας, συνέχισε ο υπουργός, «σημαντικότατο ρόλο παίζει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι «μένουν ξεχωριστά στα σημεία που εισήλθαν σε καραντίνα και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «καταφέραμε τις κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες, από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στη Λέσβο και στη Χίο. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο τυγχάνει γενικής αποδοχής» και παραδέχτηκε ότι το θέμα των κλειστών δομών στα δύο αυτά νησιά «είναι στον αέρα».

Το υπουργείο, διευκρίνισε πάντως, κάνει προσπάθεια ώστε στις υπάρχουσες δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη θωράκισή τους. «Έχουμε μεταφέρει οικίσκους, έχουμε δημιουργήσει περίμετρο. Θα εγκατασταθούν γιατροί, οι οποίοι θα έρθουν από την Περιφέρεια και θα προσλάβουμε και εμείς όπου χρειάζεται έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι συμπτώματα υπάρχουν να εξετάζονται στη δομή, όπως στη δομή πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δομές ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κορωνοϊός».

Αστυνομικοί υπάλληλοι Αν. Αιγαίου: «Μεταφέρουμε πρόσφυγες και δεν τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής και ασφάλειας»

Στα κάγκελα οι αστυνομικοί υπάλληλοι του Ανατολικού Αιγαίου μια και όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στους υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ στις μεταγωγές που πραγματοποιήθηκαν από τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα στις 20 και 21 Μαρτίου, δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας υγιεινής και ασφάλειας!

Επίσης απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που οι αστυνομικοί που κάνουν μεταγωγές προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα νοσήσουν από κορωνοϊό.

Τέλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι οι προσφυγικές ροές δεν σταμάτησαν και ζητούν την άμεση εξεύρεση χώρων για την απομόνωσή τους, ώστε να μην καταστούν υγειονομική βόμβα.

Αθήνα: Ουκρανός συνελήφθη ενω έσπαγε αυτοκίνητα. Με ΠΟ έδινε παρόν σε Αστυνομικό Τμήμα

Εντοπίσθηκε από πλήρωμα της Άμεσης Δράσης να σπάει αυτοκίνητα

Ώρα 01:20 πρωινή της σήμερον. Το Α 3-3 τηςΒ αλλαγής περιπολικών της άμεσης δράσης Αττικής, κατά τη διάρκεια της περιπολίας του διαπίστωσε οτι ένα άτομο

Είχε σπάσει το παράθυρο αυτοκινήτου επι της οδού Λιοσίων και Σουρμελή και αφαιρούσε πράγματα από το εσωτερικό του . Διερχόμενο περιπολικό της Άμεσης Δράσης (26/03-01.20) εντόπισε το δράστη ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας. Οι Αστυνομικοί ενημέρωσαν το Κέντρο τους και τον καταδίωξαν ενώ κατάφεραν να τον δεσμεύσουν. Όπως εξακριβώθηκε πρόκειται για Ουκρανό, σεσημασμένος για κλοπές και έδινε παρών σε Τμήμα Ασφαλείας. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα.

«Συγχαρητήρια στο Α3-3/Β. Η παρατηρητικότητα των συναδέλφων έβγαλε έστω και για λίγο απο την κυκλοφορία έναν ακόμα κλέφτη. ΕΥΓΕ!» συγχαίρει τους συναδέλφους του ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Μπαλάσκας.

Οι ευχαριστίες για την προσφορά χρήσιμων ειδών της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου


Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί για την προσφορά πολύτιμων ειδών για την αποστολή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξέδωσε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Δερβεντλής και αναφέρει:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Κωνσταντίνο Καραΐσκο ( επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ) για την πρωτοβουλία του και όλων των φίλων συμπατριωτών μας, που συνέβαλαν στην προμήθεια ειδών χρήσιμων για την εκπλήρωση της αποστολής μας.
Για την Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. δεν είναι μόνο η ιδιωτική χορηγία, είναι κυρίως η αλληλεγγύη και η πραγματική αναγνώριση από την τοπική κοινωνία του αγώνα που δίνουμε καθημερινά στην πρώτη γραμμή και στην φύλαξη των συνόρων μας. Είναι η ενθάρρυνση για την προσπάθεια μας μέσω της συνεισφοράς τους σε εποχές οικονομικά δύσκολες. Ως
αποδέκτες της έμπρακτης στήριξης των Συνελλήνων εκφράζουμε την συγκίνησή μας και τους διαβεβαιώνουμε πως ο Έβρος θα συνεχίσει να αντέχει. Τα υλικά παραδόθηκαν στους Συναδέλφους από την Κύπρο καθώς και στους Συναδέλφους που επιχειρούν σε πλωτές περιπολίες στο Δέλτα του Έβρου”.

Κρατούμενος ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού - Τέσσερις αστυνομικοί σε περιορισμό

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης στην Ασφάλεια Πατρών, καθώς αλλοδαπός κρατούμενος παρουσίασε πυρετό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία στη συγκεκριμένη βάρδια, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ του κρατούμενου.


Ο κρατούμενος επέστρεψε και κρατείται σε κελί απομόνωσης, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την αστυνομία.

48χρονος αστυνομικός έφυγε από τη ζωή - Θλίψη στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας

Σοκαρισμένη είναι η αστυνομική κοινότητα της Ημαθίας από τον απροσδόκητο θάνατο του αστυνομικού του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας Λάμπρου Δημητρουλάκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, από ανακοπή καρδιάς.

Ο 48χρονος αστυνομικός με καταγωγή από την Καρδίτσα και πατέρας ενός ανήλικου αγοριού, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην αστυνομική κοινότητα - "αγαθό γίγαντα" τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του - και πολύ γνωστός στην πόλη της Βέροιας, την οποία υπηρετούσε με την μηχανή της Τροχαίας εδώ και χρόνια, με επαγγελματισμό.

Μάλιστα, είχε τιμηθεί το 2015 με "Εύφημο Μνεία" από τον Δήμο Βέροιας, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από την πλευρά του Δήμου στο έργο του ίδιου και των συναδέλφων του (δείτε σχετικές αναρτήσεις από το αρχείο του InVeria.gr


Το Border news , εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του εν ενεργεία συναδέλφου. Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στην οικογένεια του.


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Σύζυγος συνοριακού η 40χρονη νεκρή από κορονοϊό - Θρίλερ και δράμα πίσω από τον θάνατο

Αδυνατούν να διανοηθούν και να κατανοήσουν στην κοινωνία της Καστοριάς, πολύ δε περισσότερο η οικογένεια και οι συνάδελφοι της άτυχης γυναίκας, του τί ακριβώς έγινε και χάθηκε τόσο άδικα.

Συνοριοφύλακες της πόλης που μίλησαν στο bloko.gr, σημειώνουν πως η άτυχη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, είχε χρόνιο άσθμα και μόλις εμφάνισε κάποια συμπτώματα της νόσου, επικοινώνησε αμέσως με τον ΕΟΔΥ και τον πνευμονολόγο της. Και οι δύο πλευρές υπήρξαν καθησυχαστικές, έχοντας ως δεδομένο τη νεαρή ηλικία της, παραβλέποντας ωστόσο -όπως με τραγικό τρόπο αποδείχτηκε εκ των υστέρων- την υποκείμενη πάθηση της.

Ο σύζυγος της, σε μία ένδειξη κοινωνικής ευθύνης, μπήκε οικειοθελώς σε καραντίνα, αμέσως μόλις η σύζυγος του εμφάνισε τα συμπτώματα, πέντε ημέρες δηλαδή πριν από το θάνατο της, ενώ μέρα μμε την ημέρα η κατάσταση της παρουσίαζε επιδείνωση. Εν αναμονή του τεστ και του αποτελέσματος, της έγινε σύσταση για κάποια φαρμακευτική αγωγή και την Παρασκευή παρουσίασε αισθητή βελτίωση. Δυστυχώς ήταν το κύκνειο άσμα.

Σηκώθηκε, μαγείρεψε, περιποιήθηκε το σπίτι και λίγες ώρες αργότερα (ξημερώματα Σαββάτου πλέον) εξέπνευσε. Η απάντηση για το θετικό του τεστ ήρθε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα, περίγυρος, κάτοικοι και αστυνομικοί στην ακριτική Καστοριά ν' αποφαίνονται πως πρώτα πεθαίνουμε και μετά μας λένε τα πως και τα γιατί.


Έχουν άδικο;

Οι Τρικαλινοί αστυνομικοί …ακούστηκαν μέχρι την Τουρκία (βίντεο)

Μία δόση περηφάνιας για τους απανταχού Έλληνες ανήμερα της Εθνική Επετείου της 25ης Μαρτίου

Όπως καταγράφεται στο βίντεο που εξασφάλισε το TV10.gr η διμοιρία των Τρικαλινών Αστυνομικών που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τραγούδησε δυνατά τον Εθνικό ύμνο

Εκείνοι που το τελευταίο διάστημα φυλάτουν Θερμοπύλες, φρόντισαν να στείλουν μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Το άκουσμα του Εθνικού ύμνου στο φράχτη ήχησε βροντερά έως την Αδριανούπολη. Είμαστε παρόντες ..ούτε βήμα πίσω!¨ δηλώνουν.Ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αναφορικά με τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις, στις οποίες θα υποβληθούν οι υποψήφιοι προς πρόσληψη Συνοριακοί Φύλακες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου


Κατόπιν της εξέτασης των προσφυγών από το Α.Σ.Ε.Π. και σε συνέχεια της δημοσίευσης των τελικών αναμορφωμένων πινάκων κατ΄ αρχήν πληρούντων τα προσόντα κατά φθίνουσα σειρά

μορίων και αυτών που δεν πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη, του διαγωνισμού πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19, οι υποψήφιοι/ες Συνοριακοί Φύλακες του εν λόγω διαγωνισμού και συγκεκριμένα οι πρώτοι:

420 της κατηγορίας Α (80%) της γενικής σειράς,
120 της κατηγορίας Β (20%) της γενικής σειράς,
45 της κατηγορίας Α (80%) της ειδικής κατηγορίας και
20 της κατηγορίας Β (20%) της ειδικής κατηγορίας,
θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διαδικασίας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων.


Οι Τούρκοι δεν έχουν τελειώσει – Μεγάλη προσοχή τις επόμενες μέρες στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)Με την Ελλάδα σε καραντίνα και τις δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο να απωθούν συνεχώς τις οργανωμένες προσπάθειες της Τουρκίας για μαζική εισβολή από τα χερσαία σύνορα λαθρομεταναστών, έχουν μείνει τα θαλάσσια σύνορα.

Στο πεδίο αυτό φαίνεται μία χαλάρωση τις τελευταίες μέρες αφού οι δυνάμεις που επιτηρούν τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα εγκλωβίζονται από καταστάσεις. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι άλλες από τις γνωστές που θέλουν την τουρκική ακτοφυλακή να συνοδεύει τις βάρκες, μετά αυτοί να σκάνε τη βάρκα και έτσι να αναγκάζουν το λιμενικό να μαζεύει τους ναυαγούς για να αποφύγουμε θύματα εν μέσω κρίσης.
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που το λιμενικό έβγαζε εκτός λειτουργίας τις μηχανές των βαρκών αυτών και τις άφηνε στην τύχη τους αλλά και άλλες που αναγκαστικά περισυλλέγονταν από το Λιμενικό Σώμα και μεταφέρονταν στα κοντινά νησιά. Έτσι όμως είναι κατανοητό ότι δε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα αν μπλοκάρουμε τον Έβρο αλλά μπαίνουν από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία να αποτελεί ήδη υγειονομική βόμβα μεγάλων διαστάσεων.

Η τουρκική ακτοφυλακή βοηθά ενεργά, ως συνήθως τους μετανάστες να διαβούν τη θάλασσα, και η τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. συνεχίζει να κόβει και να ράβει στο εσωτερικό της Τουρκίας με αμείωτη ένταση.

Η Ελλάδα όμως δε μπορεί να συνεχίζει να δέχεται ανθρώπους που έρχονται από Τουρκία καθώς μπορεί να:-είναι πράκτορες

-μεταφέρουν τον κορονοϊό

χώρια οι αριθμοί αυτών που δε μπορούν να υποστηριχθούν αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα κλειστά κέντρα.

Χρειάζεται αν δοθεί προσοχή και εκεί και να μην υπάρξει εφησυχασμός από ελληνικής πλευράς.

Πρόσληψη συνοριοφυλάκων στον Έβρο: Εκκρεμούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις


Τι αναφέρει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, «κατόπιν της εξέτασης των προσφυγών από το Α.Σ.Ε.Π. και σε συνέχεια της δημοσίευσης των τελικών αναμορφωμένων πινάκων κατ΄ αρχήν πληρούντων τα προσόντα κατά φθίνουσα σειρά μορίων και αυτών που δεν πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη, του διαγωνισμού πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19, οι υποψήφιοι/ες Συνοριακοί Φύλακες του εν λόγω διαγωνισμού (...) θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διαδικασίας των προκαταρκτικών εξετάσεων».


Στο Φ.Ε.Κ. τα 28 κέντρα μεταναστώνΔημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία.


Αναλυτικά οι 28 δομές:

1. Δομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΤΧΜ (ΜΧ) Γ. ΠΕΛΑΓΟΥ» του Δήμου Αλεξανδρείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Δομή «ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», στην Τοπική Κοινότητας Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Δομή «ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Δομή «ΒΕΡΟΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ» του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

5. Δομή «ΒΟΛΟΥ», στις εγκαταστάσεις «ΜΟΖΑΣ» του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

6. Δομή «ΔΟΛΙΑΝΩΝ», στην Εθνική Οδό ΚαλπακίουΣυνόρων του Δήμου Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

7. Δομή «ΔΡΑΜΑΣ», στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

8. Δομή «ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ», στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

9. Δομή «ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

10. Δομή «ΘΗΒΑΣ», στη θέση «ΚΛΩΣΤΗΡΙΟ ΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ» του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

11. Δομή «ΚΑΒΑΛΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στη θέση «ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ» του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

12. Δομή «ΚΑΤΣΙΚΑ», στην Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

13. Δομή «ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

14. Δομή «ΚΥΛΛΗΝΗΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

15. Δομή «ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ», στο στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ» του Δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

16. Δομή «ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ», στο στρατόπεδο «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» του Δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

17. Δομή «ΛΑΥΡΙΟΥ», στη θέση «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» του Δήμου Λαυρεωτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

18. Δομή «ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ», στο στρατόπεδο «ΓΕΡΑΚΙΝΗ» του Δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

19. Δομή «ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ», στη θέση «ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

20. Δομή «ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ», στη θέση «ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ» του Δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

21. Δομή «ΡΙΤΣΩΝΑΣ», στην Περιφερειακή Οδό Χαλκίδας-Θηβών του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

22. Δομή «ΣΕΡΡΩΝ», στη θέση «ΠΡΩΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

23. Δομή «ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», στη θέση «ΠΡΟΒΛΗΤΑ 4» του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

24. Δομή «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ», στο στρατόπεδο «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ» του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου.

25. Δομή «ΓΡΕΒΕΝΩΝ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

26. Δομή «ΠΥΡΓΟΥ», στη θέση «ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΥΡΓΟΥ» του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

27. Δομή «ΚΟΡΙΝΘΟΥ», στο στρατόπεδο «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ» του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

28. Δομή «ΣΙΝΤΙΚΗΣ», στη θέση «ΚΛΕΙΔΙ» του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.