Σάββατο 18 Απριλίου 2020Η Frontex συμβάλλει στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τους αξιωματικούς που το κάνουν αυτό δυνατό. Η Frontex παρέχει σε όλους τους συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας μάσκες προσώπου και γάντια για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους από το #coronavirus

Παρέχουμε επίσης κράνη στους Έλληνες συναδέλφους μας για την προστασία τους από διαφορετικούς τύπους κινδύνων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.


Μεταναστευτικό: Μετέτρεψαν hot spot στη Χίο σε μίνι μάρκετ με ναρκωτικά και λαθραίο καπνό


Εννέα αλλοδαποί ηλικίας 20 ως 48 χρόνων έναν οικίσκο μέσα στην δομή παραμονής μεταναστών και προσφύγων στην ΒΙΑΛ της Χίου!

Σε κανονικό κατάστημα όπου πωλούνταν τρόφιμα, αλλά και ναρκωτικά και αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα, είχαν μετατρέψει εννέα αλλοδαποί ηλικίας 20 ως 48 χρόνων έναν οικίσκο μέσα στην δομή παραμονής μεταναστών και προσφύγων στην ΒΙΑΛ της Χίου!

Κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας που έκανε τη Μεγάλη Τετάρτη η Ασφάλεια Χίου, διαπιστώθηκε ότι στο παράνομο μίνι μάρκετ προορίζονταν για πώληση 130 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 28 πακέτα τσιγάρων και 18 συσκευασίες καπνού χωρίς τις ειδικές ταινίες του φόρου κατανάλωσης, 88 συσκευασίες με τσιγαρόχαρτα και πλήθος προϊόντων άμεσης κατανάλωσης.

Όλα κατασχέθηκαν, μαζί με μετρητά ύψους 1.720 ευρώ που έδειχναν ότι το «μαγαζί» έκανε… χρυσές δουλειές, καθώς και οκτώ τραπεζικές κάρτες για τις οποίες δρομολογείται το άνοιγμα των λογαριασμών στους οποίους αντιστοιχούν.

Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά και του Τελωνειακού κώδικα και για παρεμπόριο με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

Σαν σήμερα o Συνοριακός Φύλακας Τσαγαρής Φώτιος κατέληξε από τα τραύματα του

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Ο Συνοριακός Φύλακας Φώτιος Τσαγαρής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και υπηρετούσε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αττικής.

Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στις 26 Δεκεμβρίου 2007 και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του στις 18 Απριλίου 2008.

Σκουρλέτης - Ραγκούσης: Όχι στην κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων


Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, συνοδευόμενοι από τα στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, Μανώλη Σαρρή και Νίκο Τσιγώνια, επισκέφθηκαν σήμερα, Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου.

Στο ΑΤ Παγκρατίου εξακολουθούν να κρατούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι πορόσφυγες μετανάστες. Ακολούθησε επίσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) και συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Γεώργιο Γιάννινα, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του μετέφεραν τις απόψεις και τις προτάσεις του κόμματος για το θέμα και ενημερώθηκαν για την γενικότερη κατάσταση στην Αττική.

Με κοινή δήλωσή τους, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνουν τα εξής:

«Ειδικά στις σημερινές ακραίες υγειονομικές συνθήκες, τα αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε όλους τους χώρους και για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα. Σήμερα επισκεφθήκαμε ενδεικτικά το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου όπου διαπιστώσαμε ότι 13 ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα, παραμένουν στα κρατητήρια επί 20 ημέρες αντί να έχουν μεταφερθεί στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας που προβλέπονται γι’ αυτά. Ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ότι στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής βρίσκονται συνολικά 84 ανήλικοι της ίδιας κατηγορίας και 89 στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που επιπροσθέτως παραβιάζει και τη νομοθεσία. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να παραμένει στα κρατητήρια και να στερείται την προστασία που ορίζει ο νόμος, αλλά και η ίδια η κοινωνία αξιώνει, όταν πρόκειται για παιδιά.
Η κατάσταση πανδημίας είναι ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που επιβάλλει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που μας είπαν ότι καταβάλλονται για την καθαριότητα των κρατητηρίων, παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί ανήλικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρους κλειστούς και καταπονημένους, με ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας, υπό όρους που είχαν καθοριστεί ως κατάλληλοι πριν από την έλευση του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να μας δυσκολεύουν όλους, αλλά η ζωή αυτών των παιδιών πίσω από τα κάγκελα, παραπέμπει σε έναν “Γολγοθά” χωρίς ορατό τέλος.»

Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι:

Για τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Απέναντι στην αδυναμία των υφιστάμενων δομών να τα απορροφήσουν, κάτι που προβάλλεται ως ο λόγος διατήρησης αυτής της κατάστασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια από τα δεκάδες ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, για να δημιουργήσουν μια μεταβατικού χαρακτήρα δομή που θα τα φιλοξενεί μέχρι να πάνε σε ειδική δομή ή να προωθηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτονόητο είναι ότι η τήρηση των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφορά και στις συνθήκες κράτησης όλων. Πρόσφατη είναι η καταγγελία για μακροχρόνιο συνωστισμό στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε “ιδιότυπα σωφρονιστικά ιδρύματα”, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Είναι σαφές ότι οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στα αστυνομικά τμήματα επιβαρύνουν και το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις σε ακατάλληλες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα. 

«Η ανάγκη λήψης μέτρων για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα».
πηγή 

Τους …ανέμεναν


Συνελήφθησαν στο Περιστέρι από Αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 3 Αλλοδαποί για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αναφορικά με αλλοδαπούς που διακινούν παράνομα καπνικά προϊόντα στην περιοχή του Περιστερίου, χρησιμοποιώντας ως χώρο αποθήκευσης σταθμευμένο όχημα τύπου VAN , εντοπίσθηκαν οι ανωτέρω και κατόπιν αστυνομικού ελέγχου βρέθηκαν στην κατοχή τους καθώς και εντός του οχήματος, 25.700 πακέτα τσιγάρων και 1.190 πακέτα καπνού , τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη από τον Νόμο ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Εικόνες από τις φυλακές Κορυδαλλού: Κινητοποιήσεις κρατουμένων που ζητούν μέτρα για τον Covid-19


Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, με αίτημα κυρίως, την λήψη μέτρων ενάντια στην πανδημία του covid19.


Στις φυλακές Κορυδαλλού, από την Τρίτη 14/04/2020, οι κρατούμενοι των πτερυγών Α', Β', Γ', Δ' , Ε' και ΣΤ' έχουν ξεκινήσει ειρηνική στάση εργασίας, απέχουν δηλαδή από καθημερινά τους ημερομίσθια, τα οποία και συνυπολογίζονται ευεργετικά στις ημέρες κράτησής τους και στο σύνολο της ποινής τους. Μάλιστα, δήλωσαν δημόσια πως είναι αποφασισμένοι να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγόρους τους ώστε να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σε επιστολή που έστειλε στο zougla.gr κρατούμενος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει ότι «στόχος της "απεργίας" αυτής είναι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπ' όψιν τα αιτήματά τους και να υλοποιήσουν τα όσα τους υποσχέθηκαν».

Ο ίδιος συνεχίζει παρεθέτοντας μια σειρά από διάφορα άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες: «Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15/04/2020, και ενώ τα μαγειρεία της φυλακής ήταν κλειστά λόγω της στάσης εργασίας, οι κρατούμενοι τράφηκαν μόνο με ένα γιαούρτι ως πρωινό γεύμα και ένα σάντουιτς ως βραδινό γεύμα. Το βράδυ της Πέμπτης 16/04/2020, οι κρατούμενοι κατήγγειλαν πως ισχυρές κατασταλτικές μονάδες, εισέβαλαν στην Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και προχώρησαν στην μεταγωγή του κρατούμενου Δημάκη Βασιλείου (ο οποίος και πρωτοστάτησε της ειρηνικής αυτής στάσης εργασίας). Ακολούθησαν κάποιες μικρές σε έκταση εντάσεις, όμως σύντομα κυριάρχησε η λογική και η τάξη, καθώς το σύνολο των κρατουμένων είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον ειρηνικό αγώνα τους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, χωρίς να δημιουργήσουν την παραμικρή εστία προβλήματος ή φασαρίας». 

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού με αίτημα την λήψη μέτρων ενάντια στην πανδημία του covid19


Τα αιτήματα των κρατουμένων

- Πρώτον, οι κρατούμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα όσα τους διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι φορείς πρό 4 εβδομάδων κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα κράτησης ανά την ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί φορείς διαβεβαίωσαν τους κρατούμενους πως εξετάζεται μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε άμεση ισχύ και θα προβλέπει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, μέσω μιας σειράς από γενναίες και άμεσες αποφυλακίσεις που θα περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα κρατουμένων. Τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όχι μόνο για τις 5ετείς ποινές φυλάκισης ή 8 ετείς ποινές κάθειρξης όπως ακούστηκε αρχικά πως προσανατολιζόταν η κυβέρνηση, αλλά και για τις 10ετείς ποινές κάθειρξης πλην συγκεκριμένων αδικημάτων (π.χ. εγκλήματα κατ' ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, ειδεχθή εγκλήματα, εγκλήματα βίας). Άλλωστε, κάτι τέτοιο πρόκειται για ένα από τα μέτρα αποσυμφόρησης που έχει προτείνει ήδη και η Ένωση Ποινικολόγων Ελλάδος. 

- Δεύτερον, οι κρατούμενοι ζητούν επανεξέταση της παλιάς πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού από ειδικό κλιμάκιο ιατρών, το οποίο και θα αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου αυτού. Οι κρατούμενοι, όπως έχουν ήδη επισημάνει και σε προγενέστερη ανοιχτή επιστολή τους, θεωρούν πως η παλιά πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού που θα εξυπηρετήσει τυχόν κρούσματα κορωνοιού δεν πληρεί τις προυποθέσεις κράτησης νοσούντων, καθώς:

Α) Πρόκειται για μια πτέρυγα που δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες φυλακές.

Β) Δεν έχει τις απαραίτητες νοσοκομειακές υποδομές

Γ) Είναι ένας χώρος παλιός με αρκετή υγρασία κάτι που θα επιδράσει εξαιρετικά αρνητικά στην υγεία των κρατουμένων που θα νοσήσουν και θα κρατηθούν στην πτέρυγα αυτή, δεδομένου πως ο ιός αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

- Τρίτον, ζητούν πλήρη πρόσβαση σε υγειονομικό υλικό, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά / αλλά και επίσκεψη ειδικών ιατρών στα καταστήματα κράτησης οι οποίοι και θα τους ενημερώσουν για όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν σχετικά με τον ιό.

- Τέταρτον, ζητούν να περιοριστούν οι βάρδιες του διοικητικού προσωπικού, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης των υπαλλήλων των φυλακών με το που θα εισέρχονται στο κατάστημα κράτησης από τον "έξω κόσμο".

Αντίξοες συνθήκες στις φυλακές

Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες (από κρατούμενους και μη) για τις αντίξοες συνθήκες που υπομένουν οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές και συγκεκριμένα: Σπασμένα τζάμια με τους κρατούμενους να τουρτουρίζουν, αποικίες παρασίτων (κοριοί και ψύλλοι τα οποία τους τσιμπούν), ζεστό νερό λίγες ώρες κάθε μέρα, και αρκετοί κρατούμενοι οι οποίοι κοιμούνται ανά δύο στα κρεβάτια ή σε αυτοσχέδια στρώματα στο πάτωμα.Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο προ ολίγων εβδομάδων, και απεικονίζει το Συσσίτιο των Φυλακών Κορυδαλλού που γίνεται δίπλα ακριβώς από τα σκουπίδια.

Οι κρατούμενοι τονίζουν για μια ακόμη φορά πως ο αγώνας τους είναι απολύτως ειρηνικός και πως δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην ηγεσία του κράτους. Σκοπός τους είναι μονάχα η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και η υλοποίηση των όσων τους υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. Από σήμερα 17/04/2020 πρωινής, ανάλογη ειρηνική στάση εργασίας ξεκίνησαν οι Φυλακές Κέρκυρας και οι Φυλακές Δομοκού, ως συμπαράσταση στων αγώνα των κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Μυτιλήνη: Μετανάστες από τη Μόρια άνοιγαν σπίτια


Σε όλες τις περιπτώσεις εμπλέκεται ένας 20χρονος μετανάστης, ο οποίος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα αναζητούσαν οι άνδρες της Ασφαλείας τα ίχνη των διαρρηκτών που «χτύπησαν» τέσσερα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν, χάρη στην αξιοποίηση στοιχείων από τους ειδικούς του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις εμπλέκεται ένας 20χρονος μετανάστης, ο οποίος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, όπου είχε διαπράξει την τελευταία του κλοπή.

Μάλιστα, είχε πάνω του ένα μαχαίρι κι έτσι του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Μυτιλήνης δίωξη για κλοπή και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ εκθειάζει την Ελλάδα για τον Εβρο: «Εξαιρετική δουλειά στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων»


Ως πρώτο βήμα χαρακτήρισε την αυριανή μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στη Γερμανία, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν.


«Κάνουμε τώρα ένα πρώτο βήμα και παίρνουμε 50 ασυνόδευτα παιδιά, μπορώ όμως να πω από τώρα ότι δεν θα είναι και το τελευταίο. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε συνολικά μέχρι 350 παιδιά» δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.
H προτροπή του Γερμανού ΥΠΕΣ στις άλλες χώρες για την μετεγκατάσταση προσφύγων

Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. «Η Γερμανία τόνιζε πάντα μαζί με άλλα εννέα κράτη της ΕΕ και τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι αναζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση για τα ελληνικά νησιά. Το Λουξεμβούργο και η Γερμανία προχώρησαν στο πρώτο βήμα. Πρέπει όμως ν΄ ακολουθήσουν κι άλλα βήματα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους φίλους μας, που θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και προτρέπουμε τα υπόλοιπα κράτη, πράγμα που κάνω και τώρα, να σχεδιάσουν τώρα το δεύτερο βήμα και να το υλοποιήσουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια»

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, ο Γερμανός υφυπουργός διαμήνυσε ότι η διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, με έμφαση στους νέους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο, θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκει η Γερμανία είναι μια αποσυμφόρηση των κρατών στα εξωτερικά σύνορα, «μια αποσυμφόρηση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας στο μεταναστευτικό», όπως διευκρίνισε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα επιβαρύνθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια κι εμείς χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα, πράγμα που αποτελεί πυλώνα του νέου δικαίου του ασύλου».

«Εξαιρετική δουλειά της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά σύνορα»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εξήρε το έργο της Ελλάδας αναφορικά με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο. «Ένα κράτος μπορεί να διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα, το έδειξαν τα γεγονότα στον ποταμό Έβρο πριν από τέσσερις εβδομάδες. Εδώ η Ελλάδα επέδειξε εξαιρετικό έργο αναφορικά με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων» υπογράμμισε καταληκτικά ο Χέλμουτ Τάιχμαν.


Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις εξετάσεις υποψηφίων συνοριοφυλάκων Β. και Ν. Αιγαίου


Κατόπιν της εξέτασης των προσφυγών από το Α.Σ.Ε.Π. και σε συνέχεια δημοσίευσης των τελικών αναμορφωμένων πινάκων κατ΄ αρχήν πληρούντων τα προσόντα κατά φθίνουσα σειρά μορίων και αυτών που δεν πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη, του διαγωνισμού πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στις Περιφερειακές Ενότητες ή Νήσους των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID-19, οι υποψήφιοι/ες Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου του εν λόγω διαγωνισμού θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων.

Πίνακες ικανών

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Καλύμνου.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Λέρου.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Μεγίστης.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Σύμης.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Κώ.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Λέσβου.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Σάμου.

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών Χίου.

Πίνακες μη ικανών

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Καλύμνου.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Λέρου.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Μεγίστης.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Σύμης.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Κώ.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Λέσβου.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Σάμου.

Δείτε εδώ τον πίνακα μη ικανών Χίου.


Εβρος :" ποιοι κράτησαν τις πρώτες ώρες στις Καστανιές και άλλαξαν την ιστορία"


Με τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, ευχαριστεί και τιμά πρώτα από όλα εκείνους τους λίγους που τις πρώτες ώρες δώσανε έναν τιτάνιο αγώνα για να κρατησουν τα σύνορα στις Καστανιές του Έβρου. Αναφέρει χαρακτηριστικά :

"Πολλά ακούγονται πλέον και πολλά ...δεν λέγονται. Είναι ομως αναγκαίο να γίνει αναφορά και στις πρώτες ώρες του Έβρου.
Τις ώρες εκείνες που δεν υπήρχαν οχυρωματικά έργα του στρατού, δεν υπήρχαν ενισχυτικές δυνάμεις της αστυνομίας, δεν γνώριζε κανείς τιποτε ή γνώριζαν πολυ λίγα.
Μια κλούβα της αστυνομίας, ένα τζιπ και ελάχιστοι αστυνομικοί μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών, με 3-4 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που το έλεγε η καρδιά τους, εκεί στις Καστανιές δώσανε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν τους εκατοντάδες μετανάστες μακριά από τα σύνορα μας τις πρώτες ωρες. Μια ανάσα από αυτούς, χωρίς κανέναν φραγμό ανάμεσα τους. Άλλοι τόσοι φαντάροι που υπηρετούσαν εκεί, με λίγους μόνο μήνες θητεία, στάθηκαν μόνοι τους απέναντι σε αυτές τις ροές, χωρίς φόβο. Με τόλμη. Όπως ο 19χρονος από την Αθήνα που στεκόμασταν δίπλα δίπλα. Με μια μόνο διαταγή, από το πρώτο λεπτό : Να μην περάσει κανείς !
Αυτοί κράτησαν τις πρώτες ώρες. Αυτοί καθόρισαν το αύριο στη συνοριακή φύλαξη της χώρας μας. Αυτοί ένωσαν τους Έλληνες και πάλι.
Εγώ θα τους τιμω και θα τους ευχαριστώ για πάντα.
Ίσως αν δεν ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή, τα πράγματα να ήταν αλλιώς, στις Καστανιές."


Ανάγκη επανεκκίνησης του ένστολου συνδικαλισμού, κείμενο αστυνομικού - Αναδημοσίευση bloko.gr


Για τον συνδικαλισμό ευθύνη έχουμε όλοι: Αστυνομικοί, Πολιτεία, Δημοσιογράφοι - κείμενο ανθυπαστυνόμου

Ειμαι Αστυνομικος. Ουτε του "γραφειου" ουτε του "πεζοδρομιου"..Σκετο
Αστυνομικος. Αυτη η διακριση αλλα και οι χαρακτηρισμοι προκαλουν μονο κλαυσιγελο..οΑστυνομικος κανει εξ'ορισμου επικινδυνο επαγγελμα, αλλωστε γι αυτο η ΕΛ.ΑΣ ειναι ενοπλο Σωμα. Σημερα κανω "γραφειο" γιατι ειναι τετοιες οι υπηρεσιακες αναγκες, αυριο πρωι με διαθετουν στη Διμοιρια ή στη ΔΙ.ΑΣ και μεθαυριο θα παω Μεταγωγη.

Σας συγχαιρω που, εστω και καθυστερημενα, αποφασισατε να μη δημοσιευτε πλεον ανακοινωσεις συνδικαλιστικων ενωσεων, ισως και προσωρινα, που με τις αληθειες ή μη που περιειχαν, εμοιαζαν με βελη εμποτισμενα με δηλητηριο. Ολοι μας στον υπηρεσιακο βιο εχουμε συναντησει και απο εναν συνδικαλιστη απο κοντα ή απο την TV. 

Εχω συναναντησει συνδικαλιστη - νεο αστυνομικο - με υφος να μου λεει "παω για καφε στο γραφειο του Ταξιαρχου", συνδικαλιστη να μου δινει σταυρομενο ψηφοδελτιο και να απαιτει να του επιστρεψω το καθαρο της αντιπαλης παραταξης, συνδικαλιστη φυγοπονο προιον προ-σταυρομενου ψηφοδελτιου αλλα και συνδικαλιστες γνώστες της υπηρεσιακης πραγματικοτητας, αλλους που αξιοποιουν τις γνωριμιες τους οργανωνοντας ημεριδες και εκδηλωσεις που προαγουν το συγχρονο προσωπο της ΕΛ.ΑΣ και τον πολιτισμο,
ακομη και συνδικαλιστες που δεν ηθελαν να ασχοληθουν με τον υπαρχοντα συνδικαλισμο, ομως εκλεχτηκαν και δινουν ολα τα αποθεματα ψυχισμου τους για να κανουν τη καθημερινοτητα ολων καλυτερη, με μικρες και απλες παρεμβασεις του αυτονοητου, πιστεψτε με, με μεγαλη επιτυχια!

Για το πως φτασαμε σημερα σε ο,τι απαρτιζει τον συνδικαλισμο, ευθυνη εχουμε ολοι οι εμπλεκομενοι, Αστυνομικοι και Πολιτεια. Και εννοειται ο δικος σας κλαδος της ενημερωσης. Θελετε να σας το αποδειξω; Διαβαζω σε δημοσιογραφικο site την εξης επικεφαλιδα:
ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ -' Έτοιμη η ΕΛ.ΑΣ. για την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας '
Υπεθεσα πως ο κος Μαυροειδακος ανεδειχθη σε εκπροσωπος τυπου της ΕΛ.ΑΣ. Παρακολουθω το βιντεο - συνεντευξη σε πανελλαδικης εμβελειας τηλεοπτικο καναλι και παρατηρω εναν εκπροσωπο συγκεκριμενης εργασιακης ομαδας της ΕΛ.ΑΣ,των Ειδ.Φρουρων, ο οποιος εξ οσων γνωριζω δεν ειναι Ειδ.Φρουρος, αλλα Αστυνομικος λογω προαγωγης, με πολιτικη αμφιεση, απο τη βιβλιοθηκη του σπιτιου του, χωρις να κανει ουτε μια αναφορα στο προσωπικο που εκπροσωπει, να αναλυει τα επιχειρησιακα σχεδια της ΕΛ.ΑΣ (σε συννενοηση με τον εκπροσωπο Τυπου αραγε; ) για τις απαγορευσεις που θα εφαρμοσει η ΕΛ.ΑΣ, με μια ακατανοητη χρηση πληθυντικου και ακομη ακομη να λεει οτι θα χρησιμοποιηθει η ομαδα ΔΙ.ΑΣ για να περιφρουρησουμε (δηθεν) τις Εκκλησιες..( να πως η "επισημη αγαπημενη" υπηρεσια της ΕΛ.ΑΣ, με μια προδηλη απερισκεψια γινεται στα ωτα των τηλεθεατων μια "σκληρη" υπηρεσια.. 

Προς Θεου δεν εχω καμια φιλια ουτε αντιπαθεια με τον κο Μαυροειδακο, αλλωστε οσα χρονια τον βλεπω εχει τη ιδια ιδιοτητα, αρα θα ειναι αξιος με αυτο που απασχολειται)
Καταλαβατε κε. Καραιβαζ ποια ειναι η συμμετοχη των δημοσιογραφων και των ΜΜΕ σε ποιο σημειο εχει φτασει σημερα ο "συνδικαλισμος"; Χασαμε τη μπαλα. Σε αλλες εποχες ακομη θα εγραφε ο 'Διενεργων την Π.Δ.Ε.' . Το βημα που τους δωσατε το οικειοποιηθηκαν ανευ οριων.

Και αφου η ζωη συνεχιζεται, θα φυγει και ο ιος, θα παμε παρακατω, οποτε μια ειδικη μνεια - παρακληση στους επικεφαλης των παραταξεων που υπαρχουν και θα υπαρξουν, οι οποιοι καποιοι εξ αυτων συμπεριφερονται σαν τους Οπλαρχηγους αμεσως μετα την επανασταση του 21', σας παρακαλουμε καθιστε σε ενα μεγαλο τραπεζι, οχι παραλληλογραμμο, (γιατι θα πρεπει καποιος να κατσει επι της κεφαλης) αλλα σε κυκλικο, φορεστε την ενδοξη στολη μας, κουρευτειτε, ξυριστειτε και ετσι οπως θα ξαναγνωριστειτε απο την αρχη, ενωστε τις ιδεες σας και θα βγουμε ολοι νικητες! 

Κοιταξτε ολοι αριστερα στο μπρατσο σας, ολοι το ιδιο εμβλημα φορατε, Αξιωματικοί, Αστυνομικοι,

Ειδ.Φρουροι, Συνοριοφυλακες, Δημοτικοι. Ολη η Αστυνομια σας παρακολουθει και περιμενει επανεκκινηση.

Και επειδη το χιουμορ δεν εβλαψε ποτε, προσεξτε μην το παρακανετε και γινουν δεκτα ολα τα αιτηματα, γιατι μπορει να υπαρξει καποια Πολιτικη ηγεσια που να τα αποδεχτει αμεσως, να τα εφαρμοσει, οποτε μετα....;;;

Ενας Ανθυπαστυνομος με συμπαθεια στο γνησιο συνδικαλισμο και λιγο χιουμορ!

Λάρισα: Είχαν καμουφλάρει το κλεμμένο αμάξι σαν σε ταινία!
Η εμπειρία, η μεθοδικότητα και η έντονη αστυνόμευση ολόκληρου του νομού οδήγησε άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας στον εντοπισμό κλεμμένου αυτοκινήτου, σε αγροτική περιοχή έξω από τον Τύρναβο.

Το εντυπωσιακό είναι αναμφίβολα ο τρόπος με τον οποίο οι κλέφτες θέλησαν να προφυλάξουν τη λεία τους, καθώς οι ίδιοι είχαν καμουφλάρει το κλεμμένο Ι.Χ με τρόπο που βλέπει κανείς μόνο σε ταινίες στον κινηματογράφο.
Το κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε δυο μόλις μέρες μετά τη δήλωση του ιδιοκτήτη του για την κλοπή.Οι αστυνομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το νομό έχουν ενταθεί από την ημέρα που η συνοικία της Νέας Σμύρνης τέθηκε σε καραντίνα, με τις δυνάμεις τις αστυνομίες να επιτηρούν και να εφαρμόζουν τα μέτρα ολόκληρο το 24ωρο.
Απ’ την ισπανική Μελίγια στις Καστανιές – Η Ελλάδα ενήργησε βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου


Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου σε διηυρυμένη σύνθεση εξέδωσε μια βαρυσήμαντη απόφαση, την ΝΔ και ΝΤ κατά Ισπανίας. Στην απόφαση αυτή κρίθηκε η νομιμότητα της ισπανικής πρακτικής των άμεσων επαναπροωθήσεων στον θύλακα της Μελίγιας επί της αφρικανικής ακτής.

Οι αιτούντες ήταν Αφρικανοί, οι οποίοι τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 2014, μαζί με άλλους 600 περίπου άτομα, επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στο ισπανικό έδαφος, σκαρφαλώνοντας τον περιμετρικό φράχτη που διαχωρίζει την Μελίγια από το μαροκινό έδαφος. Οι Ισπανοί χωροφύλακες ωστόσο τούς συνέλαβαν και τους παρέδωσαν παραχρήμα στο Μαρόκο, χωρίς καμία απολύτως νομική διαδικασία. Επρόκειτο για άμεση επαναπροώθηση δηλαδή, χωρίς να καταγραφούν πουθενά, και φυσικά χωρίς να τους εξηγηθούν τα δικαιώματά τους ή να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Με μια ομόφωνη απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Ισπανία και έκρινε ότι δεν υπήρξε απαγορευόμενη «μαζική απέλαση» αλλοδαπών. Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποίησε το δικαστήριο συνάπτονται τόσο με την συμπεριφορά των αιτούντων, όσο και με της Ισπανίας.

Έτσι, ενώ ο κανόνας είναι ότι κάθε απέλαση πρέπει να αποφασίζεται σε ατομικό επίπεδο, τα πράγματα αλλάζουν, όταν ο αιτών δεν επιδεικνύει την προσήκουσα συμπεριφορά. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη στην προκειμένη υπόθεση, όπου οι αιτούντες εκμεταλλεύτηκαν τον μεγάλο αριθμό τους και χρησιμοποίησαν βία, προκειμένου να διαρρήξουν τα ισπανικά σύνορα.

Από την άλλη μεριά ωστόσο, σημασία αποδίδεται και στην συμπεριφορά του κράτους, όπου αρκεί να παρέχεται η δυνατότητα πραγματικής νόμιμης εισόδου από κάποιο συνοριακό σημείο. Ιδιαιτέρως τονίζεται στην απόφαση ότι κάθε κράτος μέλος της ζώνης Σένγκεν έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά του. Αλλά και κάτι ακόμη: ότι κανένα κράτος δεν υποχρεούται να μεταφέρει άτομα που βρίσκονται σε ξένη δικαιοδοσία, ήτοι σε αλλοδαπή επικράτεια, στην δική του.

Κατά συνέπεια, καταλήγει το δικαστήριο, την ευθύνη της νομικής τους θέσης έχουν μόνοι οι αιτούντες, οι οποίες συμμετέχουν στην επίθεση/έφοδο (“storming”) κατά του ισπανικού συνοριακού τείχους.

Λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση της ως άνω απόφασης, η προσφυγομεταναστευτική κρίση χτύπησε το ελληνοτουρκικό σύνορο του Έβρου. Η ελληνική κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να υπερασπίσει το σύνορο από αυτό που θεωρήθηκε οπλοποίηση των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Τουρκίας και υβριδική απειλή κατά της ελληνικής ασφάλειας. Και η υπεράσπιση αυτή υπήρξε επιτυχής.

Οι νομικές αναλογίες είναι προφανείς. Όπως και στην Μελίγια, έτσι και στις Καστανιές, ένας όχλος προσπάθησε διά της βίας να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος, παραβιάζοντας τα εθνικά σύνορα. Η Ελλάδα δεν υπέχει καμία υποχρέωση να μεταφέρει άτομα υπό τουρκική δικαιοδοσία στο εθνικό της έδαφος. Όσοι συλλαμβάνονται σε ελληνικό έδαφος επαναπροωθούνταν άμεσα, διότι μόνοι τους προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση με πράξεις που συνιστούν επίθεση/έφοδο (storming). Στις Καστανιές υπάρχει νόμιμο σημείο εισόδου, στο οποίο κανείς δεν αποτάθηκε διά της νομίμου οδού.

Πρέπει να θεωρήσουμε σχεδόν βέβαιο ότι τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στις Καστανιές θα κριθούν και στο Στρασβούργο στο μέλλον. Το αποτέλεσμα της απόφασης δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα, πάντως η ισπανική απόφαση ομιλεί μάλλον υπέρ της ελληνικής πρακτικής.

Χρήστος Κηπουρός-Πασχάλης Χριστοδούλου: Λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Τουρκίας


Εάν η ρήση “τα πάντα ρει” ισχύει, που ισχύει, η Ελλάδα μπορεί. Αντί να παραδίδει λευκή κόλλα στην Τουρκία, να την τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί.

Ήταν εύκολο για εμάς να συνδεθούμε με το νήμα της ιστορίας και από τη μόλυνση με αφθώδη πυρετό στον Έβρο, από την Τουρκία, το καλοκαίρι του 1996, να περάσουμε στην πρόβλεψη κατά την άνοιξη του 2020, ότι η σημερινή συνέχεια θα βρίσκεται σε μια “επαυξημένη και βελτιωμένη” ήπια εισβολή. Αυτή τη φορά διαμέσου του κορωνοϊού. Και ότι η πρότασή μας για τη δημιουργία αντιδουλεμπορικού και αντιμολυσματικού αναχώματος, γίνεται πάλι εκ των πραγμάτων επίκαιρη.

Τα δημοσιοποιήσαμε αυτά από τις πρώτες ημέρες της εντεταλμένης διακίνησης, από τον Υψηλό Διακινητή προσφύγων και μεταναστών με την άφιξη και την παρουσία τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και με εξαγγελθέντα σκοπό τη μαζική, ήπια μεν, εισβολή δε. Η οποία αποκρούστηκε, και μπράβο στην ένστολη και κοινωνική Ελλάδα του Έβρου, που το επέτυχαν.

Είδαμε βέβαια στη συνέχεια δημοσιεύματα από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές επίσημες πολιτικές και κυβερνητικές πηγές, να υιοθετούν τα περί των επικείμενων αποσταθεροποιητικών κινήσεων εις βάρος της χώρας, και από δω και πέρα διαμέσου νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών μετά κορωνοϊού, στη συνέχεια να τα παίρνουν όλα αυτά λίγο πίσω, κατόπιν να τα επαναφέρουν κλπ.

Και ναι μεν θα αντιτείνει κανείς ότι η χώρα επαφίεται στη φύλαξη των συνόρων του Έβρου, όσο και τη φύλαξη από τη λιμενική και ναυτική Ελλάδα στο Ανατολικό Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο, όμως αυτό, όπως πολύ εύκολα κανείς μπορεί να το διαπιστώσει, δεν είναι αρκετό.

Γι αυτό και η πρόληψη από τέτοιες ανεπιθύμητες τουρκικές δράσεις επιβάλει τη δικαστική λήψη των αναγκαίων ασφαλιστικών μέτρων. Επιβάλλεται λοιπόν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κυβέρνηση, αντί να τιτιβίζει περί των κινδύνων που βρίσκονται πίσω από τέτοιου τύπου παρόμοιες αποσταθεροποιητικές τουρκικές κινήσεις, να πράξει τα δέοντα.

Τουτέστιν να καταθέσει άμεσα στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό δικαστήριο την αίτηση για τη λήψη των εν λόγω ασφαλιστικών μέτρων. Τα άλλα που λέγαμε περί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φυσικά και δεν εγκαταλείπονται. Απεναντίας η προσφυγή σε αυτό θα ξεκινήσει από καλύτερες θέσεις. Άλλωστε θα πρόκειται τότε για την κύρια δίκη παραπομπής της Τουρκίας.

Αν μη τι άλλο η προστασία της Ελλάδας και της υπόλοιπης Γηραιάς Ηπείρου απέναντι στις καθόλα παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, μετά των αντίστοιχων κορωνοϊκών ροών. θα συναντηθεί, όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική και δικαστική ομοφωνία αλλά θα αποτελεί και ιστορικό προηγούμενο, εφάμιλλο, αν όχι ανώτερο, της επιτυχούς άμυνας του Έβρου.

Ας μην επεκταθούμε τώρα στην εξασφάλιση καλύτερων θέσεων και στα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και επόμενα την αλλαγή της συμφωνίας της Ε. Ε. με την Τουρκία, σχετικά με την κατασκευή hotspots επί του τουρκικού εδάφους, αρχής γενομένης από το Παζάρ Κουλέ και βέβαια την Ιωνία.

Τώρα όσον αφορά σε ποιο δικαστήριο πρόκειται να υποβληθεί η αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, κατά της Τουρκίας, αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, {Ε.Δ.Δ.Α.}, σχετικά με την προάσπιση του Ανθρώπινου Δικαιώματος στην Υγεία των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων, καθώς και στην πρόληψη απέναντι στις μολυσματικές δράσεις.

Μια βαλίτσα που θα μπορούσε να πάει και πιο μακριά ακόμη, και μέχρι τις αίθουσες του ίδιου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αν το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού αξιολογηθεί ως όντως αυτό που είναι. Σαν μείζων απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Και δεν εμποδίζει καθόλου το ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφού μπορεί να γίνει και μια δίκη ηθική.

Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν ακόμη από το 2004 είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει τη Συνθήκη της Ρώμης, επόμενα το ίδιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κάτι φυσικά που δεν έπραξε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μια απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αν και όταν η Τουρκία το αναγνωρίσει, δεν θα στρέφεται κατά της Τουρκίας ως χώρας αλλά κατά συγκεκριμένων προσώπων της, όπως είναι ο Ερντογάν, που πιάστηκαν, κατά το κοινώς λεγόμενο, με τη γίδα στην πλάτη, όταν έχει ήδη προαναγγείλει, προπαγανδίσει και απειλήσει εκατό φορές μέχρι σήμερα, τις διακινήσεις και τις εξαγωγές των προσφύγων και των μεταναστών. Μάλιστα συστηματικά. Όταν προβαίνει στις διακινήσεις προς τον Έβρο, τότε διακόπτει τις αντίστοιχες προς το Ανατολικό Αιγαίο και αντιστρόφως. Όταν πάλι αποσύρει τους πρόσφυγες από τον Έβρο να τους συγκεντρώνει στα Μικρασιατικά παράλια. Λίγο πριν δώσει το πράσινο φως για νέες ήπιες εισβολές.

Ίσως γιατί, μετά από την επιστροφή στην εξέταση και πάλι παροχής ασύλου από την Ελλάδα, που είχε ανασταλεί για ένα περίπου μήνα, προσδοκά σε υγειονομικές δολιοφθορές στις διάφορες, ανά την Ελλάδα μικρές και μεγάλες Μόριες. Και από πάνω να καταγγέλλει την Ελλάδα μετά των ημεδαπών του θιασωτών, για μύρια όσα εγκλήματα, προσποιούμενος τον Υψηλό Προστάτη του προσφυγισμού. Θυμίζοντας το λύκο που φυλάει τα πρόβατα. Μόνο που η τουρκοσύνη, ή πιο σωστά η λυκοσύνη, ενδύεται με το γκρίζο χρώμα, εξ ου και η γενικότερη προτίμησή του στο συγκεκριμένο χρώμα για τη Ελληνική Ελληνικότατη θαλάσσια Ελλάδα. Ένα χρώμα θανάτου, χειρότερο ακόμη και από το μαύρο των μελανοχιτώνων φίλων του, όπως εκείνων εκ του πρώην Ισλαμικού κράτους.

Θα λέγαμε λοιπόν προς τους διάφορους Ακάρ να μιλούν για γκρίζα πατρίδα. Γιατί η γαλάζια είναι η πατρίδα, στην από εδώ μεριά, από πολλών χιλιετιών. Και όχι μόνον ως προς το χρώμα της σημαίας.

Το αίτημα πάντως προς το Ε.Δ.Δ.Α. αφορά στην προσωρινή απαγόρευση της κάθε διακίνησης και εξαγωγής προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάτι που δεκάδες φορέ,ς εδώ και καιρό και με τον πιο επίσημο τρόπο διακηρύσσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τέλος αν η επίσημη κυβερνητική Ελλάδα ντρέπεται ή φοβάται να κάνει το συγκεκριμένο βήμα, και οι αντιπολιτεύσεις έχουν ήδη αποδεχθεί την καληνύχτα από εμάς, θα υπάρξουν πολλοί Έλληνες, και όχι μόνο, Δικηγόροι ώστε να το πράξουν. Και πέραν της προστασίας της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών να προσθέσουν και τα τουρκικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αφορούν στο ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή που κινδυνεύει άμεσα από τους πνιγμούς και τους καταποντισμούς των προσφύγων και των μεταναστών κατά τη διατεταγμένη τους διακίνηση. Ένα πεδίο δόξης λαμπρό και για όλους εκείνους τους Ακαδημαϊκούς Νομικούς οι οποίοι τυρβάζουν περί άλλων, όταν δεν κλέπτουν οπώρες διανοητικές. Μηδέ εξαιρουμένης και της Κυβερνητικής Ελλάδας.

Πέραν λοιπόν από την προσδοκία για την, ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α., μαρτυρική κατάθεση της ηγεσίας της Ε. Ε., όπως παρέστη και στις Καστανιές, η ίδια, στα πλαίσια μιας έμπρακτης αυτοκριτικής, οφείλει να θέσει, προ των ευθυνών της και την τουρκική στάση που προσβάλει όλες τις αρχές του ανθρωπισμού, την ίση μεταχείριση και τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης, καθώς και το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης, και να απαιτήσει τη συμμόρφωση. Σε ότι μας αφορά, μπορούμε να πούμε και το εξής. Αν η ρήση “τα πάντα ρει” ισχύει, που ισχύει, η Ελλάδα μπορεί. Αντί να παραδίδει λευκή κόλλα στην Τουρκία, να την τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί.

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}. Ο δεύτερος υπήρξε δήμαρχος Σουφλίου {1994=1998}.

πηγή

Ο κορωναϊός έφερε το τέλος των “ανοικτών συνόρων”; Η ιδεολογία της “ιδανικής Ευρώπης” κόπηκε, γράφει η Le Figaro«Το ταμπού των ανοιχτών συνόρων έσπασε… Το τελευταίο νήμα που εξακολουθούσε να διατηρεί την ιδεολογία μιας ιδανικής Ευρώπης, κόπηκε από τον κορωνoϊό», υποστηρίζει στην εφημερίδα Le Figaro η δημοσιογράφος Isabelle Laserre.

Και αυτό με αφορμή την δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στο διάγγελμά του την Δευτέρα, ότι τα σύνορα με μη ευρωπαϊκές χώρες, εκτός του χώρου Σένγκεν, θα παραμείνουν κλειστά “μέχρι νεωτέρας”, πιθανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Για την ίδια, ο κόσμος χωρίς σύνορα, που αναδύθηκε από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση επέζησε, ενώ «το μεγάλο όνειρο μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, που υπερασπίστηκε ο Jacques Delors, φαίνεται σήμερα να είναι παρελθόν …»,

Σημειώνει τα πολλαπλά χτυπήματα, από την αρχή του 2000, με τις τρομοκρατικές κρίσεις, ενώ θεωρεί, ότι η οικονομική κρίση του 2008 και η επιβληθείσα από τη Γερμανία πολιτική λιτότητας, είχαν ως συνέπεια την άνοδο του σωβινισμού στην Ευρώπη. Επισημαίνει τη βαθιά διαίρεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, κάνοντας λόγο για «ολοένα και περισσότερο αμφισβήτηση της μαζικής μετανάστευσης από τις χώρες του Νότου», τις οποίες και χαρακτηρίζει «από τις πλέον πληγείσες και διάτρητες πύλες προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.»
«Τον Φεβρουάριο, στη Λέσβο, Έλληνες απώθησαν βίαια τους μετανάστες, που προσπάθησαν να φτάσουν στο νησί. Στην Ιταλία, οι φωνές υψώνονται όλο και πιο δυνατά για να επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την άφησε μόνη της μπροστά στην κρίση. Οι εθνικιστικές ή λαϊκιστικές ιδέες κερδίζουν παντού έδαφος και αποκαθιστούν το κράτος και τα γεωγραφικά του όρια και η παγκοσμιοποίηση, της οποίας ένα από τα σύμβολα είναι η επιτάχυνση της κίνησης των ανθρώπων, γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτή από τους λαούς της Ευρώπης», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, για διασφάλιση του σεβασμού των εξωτερικών συνόρων του Σένγκεν και όλο το βάρος έπεσε στις φτωχότερες και πιο εύθραυστες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία», ενώ θεωρεί, ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει γίνει ένα «πραγματικό σουρωτήρι».

Παραθέτει δήλωση του Γεωγράφου και διπλωμάτη Michel Foucher, ο οποίος, σε ένα συνέδριο για το Diploweb, ανέφερε, ότι «ο κόσμος χωρίς σύνορα, που θεωρεί το κράτος εμπόδιο, έχει τελειώσει» και ότι «σήμερα, παρατηρούμε την επιστροφή κάποιου προστατευτισμού έναντι των Κινέζων, ως προς τους δασμούς», με την ίδια να επισημαίνει τη μεταφορά παραγωγικών ικανοτήτων στην Κίνα και την δημιουργία ανισορροπιών στις δυτικές χώρες, αλλά και την ενθάρρυνσή τους για επαναπατρισμό εντός των εθνών.

Υπογραμμίζει, ότι αρχικά ο λόγος υπέρ της επιστροφής των συνόρων ακούστηκε κυρίως σε κύκλους, υπέρμαχους της εθνικής κυριαρχίας και στη Γαλλία, στο κόμμα της Marine Le Pen, αλλά, κατά τη γνώμη της, στη συνέχεια κέρδισε έδαφος στους λαούς και σήμερα, διεισδύει όλο και περισσότερο, με την κρίση του κορωνοϊού να εντείνει αυτή τη τάση, ως προς το οποίο διπλωμάτης στις Βρυξέλλες αναφέρει:
«Πέρα από ένα παιχνίδι αλλαγής, αναμφίβολα θα είναι επιταχυντής. Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Η κρίση είναι απίθανο να έχει συνέπειες για τη γερμανική συνοριακή πολιτική, αλλά στην Ιταλία, όπου οι άνθρωποι ένιωσαν εγκαταλειμμένοι, αναμφίβολα θα αλλάξει τα πάντα, ενώ οι μεσογειακές χώρες θα θέλουν να ξανασκεφτούν το άνοιγμα. Η κρίση του κορωνοϊού θα αποκαλύψει τις υπάρχουσες διαφορές, αντί να δημιουργήσει νέες»

Κατά την άποψή της, η μετανάστευση και στη συνέχεια ο κορωνοϊός ανέπτυξαν νέους διαχωρισμούς και η επιστροφή του ζητήματος των συνόρων στο προσκήνιο, συνοδεύεται από ένα όριο της απόλυτης ελευθερίας κυκλοφορίας, το οποίο είναι και ένα από τα διλήμματα των δημοκρατικών χωρών: πού να τοποθετηθεί ο κέρσορας, μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας;

«Εάν το προσωρινό διαρκέσει αρκετά, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, όπως προτείνει ο Emmanuel Macron, αυτό δεν θα αμφισβητήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς; Η κοινή γνώμη θα συμφωνήσει για μία επιστροφή στην Ευρώπη σουρωτήρι ;», διερωτάται η Νicole Gnesotto, σύμφωνα με την οποία, αυτή η αλλαγή εποχής επιφέρει την ανάγκη επανεξέτασης του χώρου Σένγκεν.

«Ίσως θα είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της κυκλοφορίας των αγαθών και της κυκλοφορίας των ατόμων. Η ιδεολογία ακύρωσης των συνόρων και της διεύρυνσης, εξηγεί γιατί η Ευρώπη είχε πάντα μια αόριστη ιδέα ως προς το θέμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα όρια, χωρίς αυτό να σημαίνει, εγκατάλειψη των διεθνών και ενδο-ευρωπαϊκών συνεργασιών, απαραίτητων για την αντιμετώπιση των κρίσεων».

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Mήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για το Πάσχα


Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, για τις εορτές του Πάσχα 2020

«Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα, που διανύουμε, εντυπώνονται στη Χώρα μας με ιδιαιτέρως ξεχωριστό τρόπο, αναδεικνύοντας την πραγματική δύναμη της θέλησης της κοινωνίας μας να θέτει όρια σε κινδύνους, που την απειλούν, και να υπερέχει ως νικήτρια με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.
Όλοι μας καλούμαστε να αναλάβουμε και να αφουγκραστούμε την κοινωνική και ατομική μας ευθύνη στο πλαίσιο πρωτόγνωρων συγκυριών, συμβαδίζοντας με την πνευματικότητα και την κατάνυξη της Εβδομάδας των Παθών. Η δοκιμασία, ο πόνος και η αυταπάρνησή του Κυρίου μας μάς ενδυναμώνουν στις προσωπικές δοκιμασίες και μας ωθούν στην ενστέρνιση αξιών σεβασμού, αγάπης και αυτοθυσίας για το συνάνθρωπό μας και της ίδιας του της ζωής.

Ενώπιον του ιδιάζοντος κοινωνικού κλίματος, που έχει πλέον διαμορφωθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της καλείται με περισσή αποφασιστικότητα να δίνει καθημερινό αγώνα για τη διασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας και της εσωτερικής ασφάλειας με την αισθητή μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και την εμφύσηση του αισθήματος εγγύτητας και εμπιστοσύνης προς τον πολίτη.

Κάθε ένας από εσάς ξεχωριστά, με προσωπική σωματική και ψυχική γενναιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό ζήτημα και, φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύει διαρκώς ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δύναμη, τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό να είναι παρούσα και να υπερασπίζεται με ζήλο την κοινωνική ισορροπία και αρμονία με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Η αισιοδοξία για ένα ασφαλές μέλλον και ασφαλείς πολίτες, στηρίζεται σε όλους εσάς, το ένστολο και πολιτικό προσωπικό, που εργάζεστε και αυτές τις Άγιες Ημέρες με κοινωνική ευαισθησία, επαγγελματισμό και συνέπεια, διατηρώντας μέσα σας το θαύμα της Αναστάσεως με πίστη, ελπίδα, αισιοδοξία, αλλά και με προσωπική και οικογενειακή υπέρβαση, υπερπηδώντας ποικίλα εμπόδια με σκοπό την εθνική και κοινωνική ανάσταση.

Για αυτή τη συμβολή, σας είμαι ευγνώμων και εύχομαι η φλόγα του ανέσπερου Φωτός να μεταγγίζει άπλετη χαρά, υγεία και ευτυχία σε εσάς προσωπικά και στις οικογένειές σας.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!»

Συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοϊδη στο iefimerida.gr - Τι είπε για την τρομοκρατία - Σε ποια άλλα ζητήματα αναφέρθηκε


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είναι κανένας χθεσινός στην πολιτική.
Το 2000, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αλλάξει όνομα και σύμβολα το κόμμα. Η πρόταση δεν περπάτησε, αλλά έγινε πράξη 20 χρόνια μετά. Το 2002 εξάρθρωσε την 17Ν και έδρεψε τις δάφνες. Τον περασμένο Ιούλιο, μετά από ένα διάστημα σιωπής και αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξανά, αυτή τη φορά στην κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι σταθερά ένας από τους τρεις πιο δημοφιλείς υπουργούς στις δημοσκοπήσεις έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου: Καταλήψεις, αναρχικές ομάδες, εγκληματικότητα, Εξάρχεια, Κουκάκι, μεγάλες πυρκαγιές. Ξαφνικά «σκάει» ο Εβρος και οι απόπειρες της Τουρκίας να προωθήσει μετανάστες. Πέρασε κι αυτό το τεστ και ήρθε ο κορωνοϊός.

Για όλα αυτά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά σήμερα στο iefimerida.gr.

Εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά μετρολαγνεία, ούτε για αυστηρότητες αφού οι πολίτες συνεργάζονται, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για το Πάσχα. «Σταδιακά και προσεκτικά θα επανέλθουμε. Θα βγούμε από την κρίση ακολουθώντας την μέθοδο που μας έχει οδηγήσει στην επιτυχία μέχρι σήμερα» σημειώνει ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για περιστολή ατομικών δικαιωμάτων: «Να μην ταλανίζουν καχυποψίες τον δημόσιο διάλογο»

Επιχειρεί να καθησυχάσει τις όποιες καχυποψίες για μόνιμη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκαν παγκόσμια, τονίζοντας ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν «οι χειρισμοί διαφάνειας, ειλικρίνειας, ενημέρωσης, συνεργασίας που από την πρώτη ημέρα επέβαλε η κυβέρνηση. Δεν έμεινε χώρος για παρερμηνείες, σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις» και καλεί τους ανησυχούντες να ακολουθήσουν αυτό το υπόδειγμα διακυβέρνησης, «ώστε καχυποψίες και στείρες κουβέντες να μην ταλανίζουν το δημόσιο διάλογο».


«Υφεση θα έχουμε, αλλά θα κατανείμουμε δίκαια και έξυπνα τα βάρη»

Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» της κρίσης της πανδημίας, δεν μασά τα λόγια του: «Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανεργία θα είναι μεγάλες. Το γνωρίζουμε, το παρακολουθούμε, θα το παλέψουμε» σημειώνει. Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης τονίζει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς ανακουφίζουν προσωρινά τους πολίτες που έχασαν το εισόδημά τους, αλλά αφαιρούν κι από τις επιχειρήσεις μισθολογικό ή δανειακό βάρος.

«Ύφεση θα έχουμε. Θα κατανείμουμε όμως τα βάρη δίκαια και έξυπνα. Έξυπνα σημαίνει τα μέτρα ανακούφισης να μην περιορίζονται σε επιδόματα, να είναι ή να συνοδεύονται και από μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα φέρουν νέες δουλειές» εξηγεί. Οσο για το σενάριο εκλογών; «Το ερώτημα σας δεν εμπίπτει στις κυβερνητικές προτεραιότητες όπως έχουν μέχρι σήμερα προταχθεί από τον πρωθυπουργό» αναφέρει.

Μεταναστευτικό: Δεν της πέρασε της Τουρκίας στον Εβρο

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην απόπειρα της Αγκυρας να διασπείρει μετανάστες στην Ελλάδα αγριεύει: «Ήταν μια απροκάλυπτη εισβολή και μια απάνθρωπη πράξη η απόφαση της Τουρκίας, αλλά δεν της πέρασε» λέει και προσθέτει: «Στον Έβρο συνεχίζουμε και παίρνουμε όλα τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα ώστε να είναι αδύνατη κάθε νέα σκέψη για επανάληψη της εισβολής».

Η τρομοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν εξαφανίζεται
Ο υπουργός επί των ημερών του οποίου εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, η 17Ν, λέει σήμερα, 18 χρόνια μετά, ότι «η τρομοκρατία περιορίζεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Η Ευρώπη έχει υποστεί απανωτά χτυπήματα διεθνούς τρομοκρατίας, στην Ελλάδα ενδημούν εγχώριες ομάδες». Σημειώνει μάλιστα ότι «οι νέες μορφές τρομοκρατίας είναι πιο βίαιες γιατί τα χτυπήματα είναι τυφλά και η διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα μεγάλη. Η αντιτρομοκρατική πολιτική είναι δουλειά μυρμηγκιού. Επίμονη, σταθερή, συνεχής. Απαγορεύονται η χαλαρότητα, ο εφησυχασμός, η επιπολαιότητα».

Χρυσοχοΐδης: «Παραμένω σταθερά σοσιαλδημοκράτης»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει σταθερά και αμετάβλητα σοσιαλδημοκράτης και εξηγεί γιατί μπήκε στην κυβέρνηση Μητοτάκη στον οποίον είναι «ευγνώμων που τού εμπιστεύθηκε τον κρίσιμο και πολύπαθο τομέα της ασφάλειας».

Δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, έκλεισε τον κύκλο του, αφήνει αιχμές κατά Γεννηματά εκτιμώντας ως «απαράδεκτη σπατάλη την επαναφορά διλημμάτων παρελθόντος ή την ακραία ρητορεία για μικρά ακροατήρια» και εξηγεί γιατί η πρότασή του το 2000 ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει σύμβολα και όνομα δεν περπάτησε.


Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο iefimerida.gr

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία γι’ αυτό το διαφορετικό Πάσχα, πως αξιολογείτε την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας;

Όπως γνωρίζετε η Αστυνομία καθημερινά ενημερώνει για τον αριθμό των παραβάσεων. Διαπιστώνεται ότι είναι σταθερά ελάχιστες. Οι πολίτες συνεργάζονται. Μένουν σπίτι. Οι αστυνομικοί εργάζονται. Κάνουν ελέγχους στον δρόμο. Ο κοινός στόχος είναι η δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για καμιά μετρολαγνεία. Δεν υπάρχει χώρος για αυστηρότητες και υπερβολές. Οι πολίτες το ξαναλέω, όσο κι αν ταλαιπωρούνται, συνεργάζονται. Πάμε καλά, γιατί πάμε νηφάλια , ψύχραιμα και συναινετικά. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα έγκαιρα, τα οποία εφαρμόζονται με συνέπεια από τη συντριπτική πλειοψηφία. Κάθε σημαντικό νέο κρούσμα ή περιστατικό, αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και σχέδιο. Το ΕΣΥ αντέχει.

Η περιστολή κάποιων θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων κρίθηκε απαραίτητη για ένα διάστημα λόγω της πανδημίας. Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πώς διασφαλίζετε ως κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πάρουν μια πιο μόνιμη μορφή;

Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Έγινε περιστολή δικαιωμάτων για την διασφάλιση σημαντικότερου δικαιώματος. Αυτό δεν αμφισβητείται πουθενά. Στην Ελλάδα έχουμε πολιτική ομοθυμία στο θέμα. Σταδιακά και προσεκτικά θα επανέλθουμε. Θα βγούμε από την κρίση ακολουθώντας την μέθοδο που μας έχει οδηγήσει στην επιτυχία μέχρι σήμερα. Να ακούμε προσεκτικά τους επιστήμονες, να αποφασίζουμε γρήγορα, να δρούμε αποτελεσματικά. Αυτά σε ότι αφορά στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και την λειτουργία επιχειρήσεων. Από την άλλη η επαναφορά κοινοβουλευτικής κανονικότητας είναι κοινή επιδίωξη όλων των κομμάτων της Βουλής.

Κοιτάξτε, μέρος της πανθομολογούμενης επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν οι χειρισμοί διαφάνειας, ειλικρίνειας, ενημέρωσης, συνεργασίας που από την πρώτη ημέρα επέβαλλε η κυβέρνηση. Δεν έμεινε χώρος για παρερμηνείες, σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις. Ας γίνει αυτή η στάση, που εκφράσθηκε επάξια από τον πρωθυπουργό, υπόδειγμα διακυβέρνησης, ώστε καχυποψίες και στείρες κουβέντες να μην ταλανίζουν το δημόσιο διάλογο.

Η μάχη των συνόρων κερδήθηκε σε πρώτη φάση. Η απόπειρα της Τουρκίας να κάνει εισαγωγή μεταναστών στην Ελλάδα αποτράπηκε - προσωρινά έστω. Τι περιμένετε στη συνέχεια; Τα σύνορά μας είναι σφραγισμένα;

Ήταν μια απροκάλυπτη εισβολή και μια απάνθρωπη πράξη η απόφαση της Τουρκίας. Έσπρωξε δυστυχισμένο κόσμο να περάσει με τη βία τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν πέρασαν και δεν της πέρασε. Στον Έβρο συνεχίζουμε και παίρνουμε όλα τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα ώστε να είναι αδύνατη κάθε νέα σκέψη για επανάληψη της εισβολής

Η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά μέχρι στιγμής στο θέμα της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετά την κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλέον άλλα οικονομικά δεδομένα μπροστά του, θα στραφεί στον λαό για ανανέωση εμπιστοσύνης. Συμφωνείτε με μια τέτοια κίνηση;

Έχετε πολύ δίκιο ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Η οικονομία πάγωσε, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι σαν η ανθρωπότητα να σταμάτησε να κινείται. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανεργία θα είναι μεγάλες. Το γνωρίζουμε, το παρακολουθούμε, θα το παλέψουμε.

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ανακουφίζουν προσωρινά τους πολίτες που έχασαν το εισόδημά τους, αλλά αφαιρούν κι από τις επιχειρήσεις μισθολογικό ή δανειακό βάρος. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Δηλαδή γρήγορα αλλά όχι βιαστικά, να αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Ύφεση θα έχουμε. Θα κατανείμουμε όμως τα βάρη δίκαια και έξυπνα. Έξυπνα σημαίνει τα μέτρα ανακούφισης να μην περιορίζονται σε επιδόματα, να είναι ή να συνοδεύονται και από μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα φέρουν νέες δουλειές.

Το μετά την κρίση που λέτε δεν είναι λοιπόν μια στιγμή. Είναι μια διαδικασία σε βάθος χρόνου, σοβαρή, δύσκολη, που απαιτεί κάθε ικμάδα ενέργειας, ικανότητας και επινοητικότητας της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμη αποστολή γιατί έχει να κάνει με την ανόρθωση της χώρας. Κατά συνέπεια, το ερώτημα σας δεν εμπίπτει στις κυβερνητικές προτεραιότητες όπως έχουν μέχρι σήμερα προταχθεί από τον πρωθυπουργό.

Η Γερμανία αρνείται σταθερά την έκδοση ευρωομολόγου. Αν προσφύγουμε στον ESM για δανεισμό -πέρα των αναγκών για την Υγεία - θα χρειαστεί να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Πως σκοπεύετε να λύσετε αυτή τη δύσκολη εξίσωση;

Ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους –το ευρωομόλογο- δεν έχει την υποστήριξη πολλών από τους 27 εταίρους μας. Όμως υπάρχει αδήριτη ανάγκη και θα επιτευχθεί συμφωνία. Από την κρίση θα βγούμε μαζί, όλες οι χώρες, είτε το πούμε ευρωομόλογο είτε ειδικό ταμείο είτε κάπως αλλιώς. Κοιτάξτε με Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, σε δεινή θέση, η κοινή στάση είναι μονόδρομος για την Ευρώπη, αυτό δεν χωρά συζήτηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορη ρευστότητα, περισσότερο από άλλες χώρες γιατί η δεκαετής κρίση την έχει αφήσει χωρίς οικονομικά αποθέματα σε οικογένειες και επιχειρήσεις και χωρίς δημόσια περιουσία, η οποία, θυμίζω, έχει παραχωρηθεί στο υπερταμείο.

Ξέρουμε λοιπόν τι θέλουμε , έχουμε ισχυρές συμμαχίες, πρωθυπουργό που αναγνωρίζεται ως ηγέτης και αξιοπιστία που έχτισαν ο Έβρος και η στάση στην πανδημία.

Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να επιτύχουμε ό,τι διεκδικούμε από ευρωπαϊκούς πόρους είναι πολύ αυξημένες. Ήδη ο βραχνάς των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εξαφανίστηκε. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στην πρόγραμμα διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας προσφέροντας αναγκαία ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Είστε σταθερά ένας από τους τρεις δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης -παρότι δεν ανήκετε στη ΝΔ. Πως το εξηγείτε;

Η προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους, η προστασία των συνόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι μάλλον κοινοί πόθοι και αιτήματα των πολιτών. Όσο εργαζόμαστε γι αυτούς τους στόχους και έχουμε αποτελέσματα σε συνεργασία με τους πολίτες, όσο δηλαδή η αστυνομία , η πυροσβεστική , η πολιτική προστασία κάνουν τη δουλειά τους χωρίς αυταρχισμούς και υπερβολές , οι πολίτες θα το αναγνωρίζουν.

Είστε ο υπουργός επί των ημερών του οποίου εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, η 17 Νοέμβρη. Σήμερα, τι σας ανησυχεί περισσότερο στον χώρο αυτό; Γιατί η τρομοκρατία και οι οργανώσεις της εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά με άλλη μορφή;

Η τρομοκρατία περιορίζεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Η Ευρώπη έχει υποστεί απανωτά χτυπήματα διεθνούς τρομοκρατίας, στην Ελλάδα ενδημούν εγχώριες ομάδες. Το ζήτημα της εξάρθρωσης οργανώσεων , βοηθά σημαντικά στο να εξαλειφθεί πρακτικά η τρομοκρατία. Είχαμε πρόσφατα σημαντικές επιτυχίες σε αυτό τον τομέα και συνεχίζουμε. Οι νέες μορφές τρομοκρατίας είναι πιο βίαιες γιατί τα χτυπήματα είναι τυφλά και η διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα μεγάλη. Η αντιτρομοκρατική πολιτική είναι δουλειά μυρμηγκιού. Επίμονη, σταθερή, συνεχής. Απαγορεύονται η χαλαρότητα, ο εφησυχασμός, η επιπολαιότητα.

Το 2000 αν θυμάμαι καλά, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ήσασταν ο πρώτος που είχε προτείνει την αλλαγή συμβόλων και ονόματος του κόμματος. Κάτι που έγινε με σχεδόν είκοσι χρόνια καθυστέρηση, αλλά χωρίς εσάς. Τι είχατε δει τότε; Και γιατί εγκαταλείψατε το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ;

Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ΚΙΝΑΛ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να σταθεί χωρίς να συνθλιβεί, ως παράγοντας σταθερότητας, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογική μου ταυτότητα στη σοσιαλδημοκρατία είναι σταθερή και αμετάβλητη. Έχετε δίκιο πως το 2000 πρότεινα αλλαγή ονόματος και συμβόλων. Πρότεινα τότε την ευθυγράμμιση του ΠΑΣΟΚ όχι απλά με τις Ευρωπαϊκές επιταγές των καιρών- που καθόλου αυτονόητες δεν ήταν- αλλά κυρίως τόνισα την ανάγκη να ξεσκουριάσει το κόμμα και να επανασυνδεθεί με τις ανάγκες των πολιτών, να τους εκφράσει εκ νέου. Ίσως να ήταν άκαιρο ή ανέφικτο.

Κινούμαι σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση,. Πιστεύω πως ένα κόμμα δεν έχει νόημα αν δεν μπορεί να οργανώσει σε εφικτές πολιτικές τις ανάγκες των πολιτών. Η Πολιτική διευθύνει δεν επιβάλλει, προσφέρει επιλογές δεν περιορίζει λύσεις. Θεωρώ απαράδεκτη σπατάλη την επαναφορά διλημμάτων παρελθόντος ή την ακραία ρητορεία για μικρά ακροατήρια.

Στον σημερινό πρωθυπουργό, τον Κ. Μητσοτάκη βρήκα έναν πολιτικό που συμμερίζεται τα παραπάνω και αποδεικνύει πως ξέρει να τα κάνει πράξη. Είμαι πράγματι ευγνώμων που μού εμπιστεύθηκε τον κρίσιμο και πολύπαθο τομέα της ασφάλειας.