Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Παραχώρηση της I.P.A. χιλίων μασκών προστασίας προσώπου μιας χρήσης στην Ένωση Ν/Α.


Στην δύσκολη αυτή συγκυρία με την πανδημία που προκάλεσε ο νέος ιός Covid-19 (κορωνοϊός), που πλήττει τόσο τη χώρα μας όσο και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε δείχνοντας υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης.

Στα πλαίσια της συλλογικής αυτής προσπάθειας αντιμετώπισης, μη εξάπλωσης και προφύλαξης του Αστυνομικού προσωπικού από τον Covid-19 με υψηλό αίσθημα ευθύνης η Τοπική Διοίκηση Αθηνών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) και με προσωπική μέριμνα του Προέδρου της Κου Βλάσιου ΒΑΛΑΤΣΟΥ, ο οποίος για άλλη μία φορά επέδειξε τα ανιδιοτελή συναισθήματά του και τα αισθήματα αλληλεγγύης που τον διακατέχουν, δώρισε στην Ένωσή μας Χίλιες (1.000) μάσκες προστασίας προσώπου μιας χρήσης, τις οποίες παραλάβαμε εχτές Παρασκευή 24/04/2020 και άμεσα θα διανείμουμε στις Υπηρεσίες που υπάγονται στην εδαφική μας αρμοδιότητα.

Το Προεδρείο της Ένωσης Ν/Α, ευχαριστεί θερμά την Τοπική Διοίκηση Αθηνών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) και προσωπικά τον Πρόεδρό της Κον Βλάσιο ΒΑΛΑΤΣΟ, για αυτήν την τόσο σημαντική και αναγκαία δωρεά.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, η αλληλοβοήθεια και ο αλληλοσεβασμός είναι το «φάρμακο» στον φόβο και την ανασφάλεια.

Κανένας δεν είναι μόνος του!! Όλοι μαζί σαν μία γροθιά θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία!!

Για το Δ.Σ.

-Ο-                                                                               -O-
Πρόεδρος                                                                    Γεν. Γραμματέας

ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος                                       ΤΣΑΠΑΡΑΣ Γεώργιος
6978079503                                                               6948040159

Πήρε φωτιά η τουρκική μονταζιέρα για την άσκηση - πρόκληση: Τρομάξαμε την ΕλλάδαΜε την εκπαιδευτική άσκηση της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καταπιάνεται ο Τουρκικός Τύπος που… ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα τρόμαξε από τη δραστηριότητα αυτή.

Πήρε… μπροστά η τουρκική μονταζιέρα με τον Τουρκικό Τύπο να ασχολείται με τη ναυτική άσκηση της γείτονος στη Μεσόγειο και πόσο αυτή… τρόμαξε την Ελλάδα. Ποιο συγκεκριμένα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τον τουρκικό Τύπο απασχόλησε ο αντίκτυπος που είχε στην Ελλάδα η διεξαγωγής της τουρκικής ναυτικής άσκησης στη Μεσόγειο μεταξύ 15-17 Απριλίου. Στα θέματα που φιλοξενούν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα σχόλια είναι ιδιαίτερα… ευφάνταστα.

Η εφημερίδα "Sabahn" η οποία αποκάλυψε χθες τη διεξαγωγή της άσκησης, με τίτλο «Τεράστια άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο! Εκφοβισμός του εχθρού...», αναφέρεται λεπτομερώς στην εκπαιδευτική άσκηση που έλαβε χώρα στις 15 με 17 Απριλίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι «καταδεικνύει για άλλη μία φορά την ισχύ και την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή».

Στην άσκηση, σύμφωνα πάντα με τη «Sabah», έλαβαν μέρος 33 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones), πεζοναύτες, μονάδες υποβρύχιων καταστροφών SAT, καθώς και μαχητικά F-16 που πέταξαν κοντά στον εναέριο χώρο της Λιβύης για να προκαλέσουν ανησυχία στον στρατάρχη Χάφταρ, όπως επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα το κρατικό κανάλι TRT αναφέρει από την πλευρά του ότι η άσκηση θορύβησε τις χώρες της περιοχής και ειδικά την Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για μία «ψυχολογική» άσκηση που στόχο είχε την επίδειξη της τουρκικής υπεροχής στις γείτονες χώρες.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος αναλυτής ειδικός επί αμυντικών θεμάτων, Χακάν Κιλίτς, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση, «οι ασκήσεις έχουν διάφορους σκοπούς. Π.χ. να ελέγξεις το επίπεδο συντονισμού των δυνάμεών σου ή τις κάνεις για ψυχολογικούς λόγους. Για να πείσεις το λαό να εμπιστευτεί τις ένοπλες δυνάμεις σου και κατά συνέπεια να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση των στρατιωτών σου... Όταν κάνεις μια τέτοια άσκηση, δείχνεις τη γροθιά σου, αλλά δεν χτυπάς. Με αυτό τον τρόπο, κάνεις τον εχθρό σου να φοβηθεί. Όποτε –θεωρώ- αυτό το βήμα ήταν μια ψυχολογική άσκηση μέσω μίας στρατιωτικής άσκησης». Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό, «η Τουρκία έδειξε τις δυνατότητές της κι έστειλε το μήνυμα ότι αν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί να ανοίξει πυρ σε στόχους π.χ. στη Λιβύη. Και οι χώρες της περιοχής έλαβαν το μήνυμα», είπε με νόημα. Ο Χακάν Κιλίτς είπε ότι στην ουσία η Τουρκία δεν έδειξε κάτι καινούριο, η Ελλάδα ξέρει τις δυνατότητες της Τουρκίας, αλλά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και η Αθήνα παρακολουθούν όλα τα βήματα της Άγκυρας λόγω των πηγών υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Γι’ αυτό ο φόβος και η αντίδραση της Ελλάδας. Θυμώνει με την παρουσία μας και την ύπαρξη της σημαίας μας εκεί», αναφέρει.

Όπως διατυπώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στόχος της άσκησης, ήταν να δοκιμαστεί η ικανότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων μακριά από την τουρκική επικράτεια ελεγχόμενες από ένα κέντρο επιχειρήσεων στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν ευρέως την απήχηση της άσκησης στην Ελλάδα.

Ορισμένοι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ

Haber7: Κινήσεις που έκαναν τους Έλληνες να τρέμουν! 33 πολεμικά πλοία UAV, SATs…

Ahaber: Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

Dirilis Postasi: Άσκηση ετοιμότητας από το πολεμικό ναυτικό σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαν 33 πολεμικά

Aksam: Το βήμα του τουρκικού στρατού τρόμαξε τους Έλληνες. Μήπως είναι προετοιμασία για κάτι άλλο;


Ένοπλες Δυνάμεις: Μειώθηκαν κατά 1600 οι πρόσφυγες στα hotspotΜειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 1600 οι πρόσφυγες στα hotspot – Υπεράριθμοι υπάρχουν σε Λέσβο Χιο Σάμο Λέρο Κω Διαβατά και Πολύκαστρο

Ένοπλες Δυνάμεις: Μειώθηκαν κατά 1600 οι πρόσφυγες στα hotspot

Μείωση κατά 1635 άτομα έχουν μέσα σε ένα μήνα οι δομές προσφύγων στις οποίες συνδράμους οι Ένοπλες Δυνάμεις ως κεντρικός συντονιστής.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ στις 27 Μαρτίου υπήρχαν 58.616 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 56.981 άτομα. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα φιλοξενίας των υφιστάμενων δομών είναι 32.784 άτομα.

Τι αναφέρει η σχετική ενημέρωση: Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, σας γνωρίζεται ότι


για τις 23 Απριλίου 2020 διαμένουν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 56.981 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.784 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω, Διαβατών και Πολυκάστρου έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 23 Απριλίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 35.990 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 281 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ),

λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Γιώργος Πλαφουντζής: Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και παίρνουμε άριστα


Ο Έλληνας αστυνομικός από την πρώτη στιγμή που η πανδημία Covid-19 χτύπησε την χώρα μας βρίσκεται στο δρόμο, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της πολιτείας σχετικά με την επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Άρθρου του Γιώργου Πλαφουντζή
Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ, Μέλος ΑΝ.Α.Σ.Α.Α

Τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί είναι:
Πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος με αδιάκοπες περιπολίες προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους.
Έλεγχος πολιτών για να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνησή τους και επιβολή προβλεπόμενων από το νόμο προστίμων.
Φύλαξη ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία ή άλλες δομές
Φύλαξη κρατουμένων στα αστυνομικά καταστήματα και προστασία τους από τον covid 19
Προστασία των συνόρων της χώρας μας από κακόβουλους εισβολείς
Επαναπατρισμοί Ελλήνων πολιτών στη χώρα.
Εκτέλεση υπηρεσίας σε σταθμούς διοδίων, για αποτροπή μετακίνησης πολιτών σε άλλους νομούς της χώρας, όσο διαρκεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

Επιπροσθέτως να τονίσουμε ότι οι άδειες του αστυνομικού προσωπικού έχουν ανασταλεί και οι συνάδελφοι εργάζονται καθημερινά, ακόμα και τις άγιες ημέρες του Πάσχα, κάνοντας πολλά χιλιόμετρα για να εκτελέσουν υπηρεσία και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Η πολιτεία ελπίζουμε να επιβραβεύσει τις προσπάθειές μας όπως ορθά έπραξε και με άλλους φορείς πρώτης γραμμής (ΕΚΑΒ, με τους υπαλλήλους του ΕΣΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας). Ο Έλληνας αστυνομικός δίνει καθημερινά εξετάσεις και παίρνει άριστα.


Πτολεμαΐδα: Πέθανε μετανάστης από δομή φιλοξενίας – Νοσηλευόταν με συμπτώματα κορωνοϊούΈνας 50χρονος εξέπνευσε στην Πτολεμαΐδα τα ξημερώματα του Σαββάτου (25.04.2020). Είχε μεταφερθεί από Δομή Αλατόπετρας Γρεβενών με ύποπτα συμπτώματα covid – 19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στο “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Αρχικά την Παρασκευή (24.04.2020) είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.

Ελήφθη δείγμα, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο “Μποδοσάκειο” όπου και κατέληξε.

Χίος: Μέχρι και τα... κοτέτσια σήκωσαν οι μετανάστεςΣτις 428.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό, που αιτούνται κάτοικοι της Χίου, για παράνομες πράξεις που τέλεσαν μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή γύρω από τη δομή φιλοξενίας της ΒΙΑΛ

«Σήκωσαν» κοτέτσια. Κότες, κοκόρια, πάπιες ακόμα και περιστέρια έκαναν φτερά. «Απαλλοτρίωσαν» δεκάδες στρέμματα εσπεριδοειδών και λαχανικών. Ανοιξαν σπίτια και πήραν από τις πόρτες, τα παράθυρα, τις οικιακές συσκευές μέχρι τα ρούχα των ιδιοκτητών τους αλλά και το βαρέλι με το κρασί. Σε άλλα σπίτια πριν αφαιρέσουν τα πάντα από μέσα «φιλοξενήθηκαν» για αρκετό διάστημα., «Ξήλωσαν» περιφράξεις εκατοντάδων μέτρων, έκαναν «καλοκαιρινές» αγροτικές αποθήκες παίρνοντας ακόμα και τις κεραμοσκεπές. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα κομμάτια του μεγάλου πάζλ πλιάτσικου, που αποδίδεται σε μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην Χίο, και συμπεριλαμβάνονται στις 206 αιτήσεις αποζημίωσης για κλοπές και ζημιές, που έχουν καταθέσει πληγέντες κάτοικοι του νησιού.

Συνολικά στις 428.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό, που αιτούνται κάτοικοι της Χίου, για παράνομες πράξεις που τέλεσαν μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή γύρω από τη δομή φιλοξενίας της ΒΙΑΛ. Πρόκειται για αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί στην επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε φυτικό / ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς αλλά και άλλων όμορων περιοχών.

Η τοπική κοινότητα Χαλκειούς απέχει 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκους. Στα νότια του χωριού υπάρχει το παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, που το 2016 μετατράπηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι έως και 5.000 φιλοξενούμενοι της συγκεκριμένης δομής, με χωρητικότητα μόλις 1.100 άτομα, δημιούργησαν μία ασφυκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία με τους κατοίκους της κοινότητας Χαλκειούς να σηκώνουν το βάρος των αυξημένων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών των τελευταίων χρόνων.
Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα πρακτικά της επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών λόγω των πολύ μεγάλων προσφυγικών ροών, που συνέρρευσαν στο νησί. Οι περισσότερες από τις 206 αιτήσεις συνοδεύονται και από Δελτίο Συμβάντων της Αστυνομίας ή του Δασαρχείου ενώ η επιτροπή πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών.
Οι αιτήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Αιτήσεις που δηλώνονται κλοπές αντικειμένων και προϊόντων, αιτήσεις που δηλώνονται ζημιές σε εγκαταστάσεις και καλλιέργειες και αιτήσεις που περιλαμβάνουν και τις δύο παραπάνω πράξεις. Σε μία περίπτωση η «παρέμβαση» στο κτήμα κατοίκου της Χίου είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν 33 κουνέλια, 80 κότες-κοκόρια, 20 περιστέρια, αλλά και 700 κιλά εσπεριδοειδή προκαλώντας φθορές στην περίφραξη του κτήματος. Σε άλλη περίπτωση, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, οι «επισκέπτες» αφού πήραν 10 κότες προκάλεσαν καταστροφές στην καλλιέργεια του ιδιοκτήτη(1.000κιλά ντομάτες-200κιλά φασόλια). Σχεδόν σε όλα τα συμβάντα κλοπών ζώων καταγράφεται και αφαίρεση της περίφραξης των κτημάτων μήκους εκατοντάδων μέτρων.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στα ελαιοστάσια και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, που έχουν δηλώσει οι κάτοικοι των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται κοντά στο hotspot. Χαρακτηριστικά, ένας παραγωγός δηλώνει την «απαλλοτρίωση» ολόκληρης της σοδιάς του μαζί με τα εργαλεία αλλά και την κεραμοσκεπή της αποθήκης του!.(1,3 στρέμματα σιτάρι, 1 στρ πορτοκάλια, 1 στρ μανταρίνια, 0,2 στρ καρότα 0,3 στρ σέλινο, 0,2 στρ κολοκύθια, 0,3 στρ παντζάρια, 0,3 στρ μελιτζάνες, 0,1 στρ πεπόνια, 0.2 στρ ντομάτες, 0,4 στρ φασολάκια, 0,2 στρ βλήτα).

Σε μία περίπτωση κλοπής κατοικίας αφαιρέθηκε η πόρτα, τα παράθυρα και η περίφραξη ενώ ο κατάλογος των κλοπιμαίων συμπληρώνεται με 1 βαρέλι κρασί, 3 τσουβάλια αμύγδαλα, 60 κιλά σιτάρι, 1 μηχανή αλέσεως σιταριού, όλα τα τρόφιμα και τα κουζινικά σκεύη. Σε άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτες κατοικίας καλείται να πληρώσει εκτός από τις φθορές και τα κλοπιμαία και τη ΔΕΗ αφού αυτοί που παραβίασαν το σπίτι του έμειναν σε αυτό πριν τελικά το αφήσουν χωρίς κουφώματα! Σε άλλο σπίτι, εκτός από τα μετρητά, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα σεντόνια και τις κουβέρτες «έκανε φτερά» και η στρατιωτική χλαίνη, που είχε στην ντουλάπα ο ιδιοκτήτης!

Καταγγέλλουν οι Αστυνομικοί: «Δεν υποβλήθηκε ο Πακιστανός φερόμενος ως δράστης σε υγειονομικό έλεγχο για κορωνοϊό»Κοινή ανακοίνωση – καταγγελία από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και Βορειοανατολικής Αττικής

Με αναφορά ως «Υγειονομική βόμβα στην καρδιά της Αστυνομίας», συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν τη διαχείριση του περιστατικού με τον καταγγέλοντα Αφγανό από τη δομή της Μαλακάς να έχει διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό, καθώς υποστηρίζουν για τον 25άχρονο Πακιστανό «δεν υποβλήθηκε ο συγκεκριμένος φερόμενος δράστης στο τεστ του κορονοϊού, ενώ βρισκόταν επί 4 ημέρες εκτός της δομής, σπάζοντας την καραντίνα και ήρθε σε επαφή με δεκάδες άτομα».

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση – καταγγελία τους:

«Ο τρόπος φύλαξής της, η απουσία σαφούς και υπεύθυνου, εσωτερικού, κανονισμού λειτουργίας, οι πλημμελέστατες συνθήκες υγιεινής και το νομικώς «υπεύθυνο-ανεύθυνο» των αρμοδίων, είχαμε επισημάνει ότι θα οδηγούσαν τελολογικά, σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Ενώ λοιπόν, επί ενάμισι μήνα, όλη η Ελλάδα δοκιμάζεται από τον αποκλεισμό (καραντίνα) και η επίσημη Ελληνική Πολιτεία έχει διατάξει το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων και όχι μόνο, για τον έλεγχο των μετακινήσεων των πολιτών στην Ελληνική Επικράτεια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάποιοι λοιδορούν την όλη αυτή, μέγιστη προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, τα όσα έλαβαν χώρα από το βράδυ της Ανάστασης και αφορούν την καταγγελία αλλοδαπών γονέων για πράξη τέλεσης βιασμού του δεκάχρονου γιού τους από εικοσιεπτάχρονο επίσης αλλοδαπό, εντός της ανοιχτής Δομής Μαλακάσας, ο τρόπος διεξαγωγής της αστυνομικής προανάκρισης και προπάντων ο τόπος διεξαγωγής της πολύωρης αστυνομικής προανάκρισης (Γραφεία Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων /Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), α κ υ ρ ώ ν ο υ ν, εν τοις πράγμασι, τη δύσκολη αυτή και μοναδική προσπάθεια, όλων μας.

Ακόμη και εμείς που ως προαναφέραμε, όλα αυτά τα είχαμε ήδη εγκαίρως επισημάνει, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι περίπου ένα μήνα μετά(!!!) κι ενώ τα μέτρα είχαν εμπεδωθεί ακόμα και από τον τελευταίο πολίτη με πρωθύστερη εμπειρία, κάποιοι κατ’ ευφημισμόν «αρμόδιοι» θα διέπρατταν τέτοια παιδαριώδη και εγκληματικά λάθη, σπάζοντας την καραντίνα, των μεταναστών, που φιλοξενούνται στην ανοιχτή Δομή Μαλακάσας.

Δεν είναι δυνατόν, όσοι διαχειρίστηκαν την συγκεκριμένη υπόθεση, εν μέσω καραντίνας, της ανοιχτής Δομής Μαλακάσας, να μην έχουν αντιληφθεί το προφανές και να μεταφέρουν καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενο στο Α.Τ. Ωρωπού και εν συνεχεία στο κεντρικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου παρέμειναν εκεί για πολλές ώρες, να διεξάγεται αστυνομική προανάκριση επί πολλές ώρες, να κρατείται ο καταγγελλόμενος επί μέρες στα κεντρικά κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και να μην έχουν σκεφτεί τα προφανή.

Θέτουμε λοιπόν κάποια καίρια ερωτήματα:

 • Υπάρχει σαφές μνημόνιο ενεργειών όπως έγκαιρα είχαμε στηλιτεύσει στην υπ’ αριθ. 100/18 από 27/03/2020 κοινή ανακοίνωσή μας;
 • Ποιος έδωσε την εντολή να μεταφερθούν από την ανοιχτή Δομή της Μαλακάσας, η οποία από τις 05/04/2020 βρίσκεται σε καραντίνα, στο Τ.Α. Ωρωπού και στη Γ.Α.Δ.Α.;
 • Υπάρχουν συγκεκριμένοι ειδικοί χώροι, όπου θα εξετάζονται περιστατικά σαν αυτό που έλαβε χώρα το βράδυ της Ανάστασης;
 • Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο πατέρας του φερόμενου θύματος είναι θετικός στον κορονοϊό, έχει γίνει ιχνηλάτηση ΟΛΩΝ των επαφών που είχαν αυτοί που είχαν άμεση επαφή μαζί του;
 • Αφού, σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν, τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και με «αρνητικό αποτέλεσμα», πώς γίνεται να βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ο πατέρας του θύματος;
 • Ποια είναι κατά τους ιθύνοντες τα προβλεπόμενα είδη προστασίας; Η μάσκα μιας χρήσης και τα γάντια; Ή μήπως για επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι απαραίτητες ειδικές ολόσωμες στολές τις οποίες η Υπηρεσία ΔΕΝ έχει χορηγήσει;
 • Ισχύουν διαφορετικά μέτρα προστασίας για τους αστυνομικούς και διαφορετικά για τους υπηρετούντες στο ΕΚΑΒ; Διότι οι τελευταίοι και σωστά, εργάζονται ντυμένοι σαν «αστακοί» με ολόσωμες στολές, με προστατευτικά ποδιών, με ειδική μάσκα ματιών, με ειδικές μάσκες προσώπου και με 2-3 ζευγάρια γαντιών. Μήπως κάποιοι πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί είναι superman και δεν νοσούν;;; Ή μήπως θεωρούν τους συναδέλφους μας «παιδιά κατώτερου θεού»;
 • Ο φερόμενος ως δράστης που μεταφέρθηκε ανεξήγητα στη Γ.Α.Δ.Α. (μέσω του Τ.Α. Ωρωπού) από χώρο που βρίσκεται σε καραντίνα, φυλάχτηκε επί τρεις (3) ημέρες στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γ.Α.Δ.Α. όπου εκτελούν καθημερινά υπηρεσία δεκάδες αστυνομικοί από τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας. Οι συνάδελφοι μας μετέφεραν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος βρισκόταν σε καραντίνα, προκειμένου να απομονωθεί και να ληφθούν τα αναγκαία ατομικά μέτρα προστασίας τόσο του ιδίου, όσο και των υπολοίπων συγκρατουμένων. Οι αστυνομικοί που τον παρέλαβαν, μας καταγγέλλουν επίσης ότι κατά την παράδοση του στα κρατητήρια δεν έφερε γάντια και μάσκα.
 • Γιατί δεν υποβλήθηκε ο συγκεκριμένος φερόμενος δράστης στο τεστ του κορονοϊού, ενώ βρισκόταν επί 4 ημέρες εκτός της δομής, σπάζοντας την καραντίνα και ήρθε σε επαφή με δεκάδες άτομα;
 • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ για τον κορονοϊό, στο οποίο θεωρούμε ότι έπρεπε ήδη να έχει υποβληθεί ο φερόμενος ως δράστης, βγει θετικό;
 • Τι θα συμβεί αν στην απευκταία περίπτωση δεκάδες αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή με τον φερόμενο δράστη ή εκτέλεσαν υπηρεσία στα κρατητήρια, καθώς και όλοι οι κρατούμενοι, νοσήσουν;
 • Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι οι ευθύνες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι εγκληματικές και δημιουργούν αυτονόητα προφανείς συνειρμούς προχειρότητας, σύγκρουση αρμοδιοτήτων και υποτυπώδους, σοβαρής, διαχειρίσεως.

Είναι αντιφατικό να βεβαιώνονται παραβάσεις στους πολίτες, για άσκοπη μετακίνηση προς αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να λαμβάνουν χώρα τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επίσης, καλούμε Πρόεδρο άλλου Σωματείου που προέβη σε δηλώσεις σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ισχυρίστηκε ότι ελήφθησαν από την Υπηρεσία όλα τα απαραίτητα μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς και παραμονής των προαναφερόμενων μεταναστών και ο οποίος προφανώς επαναπαύθηκε σε αναγραφόμενα ενός δελτίου τύπου, ότι η Υπηρεσία δεν χρειάζεται «συνήγορο υπεράσπισης». Θα τον συμβουλεύαμε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει δημόσια για την υγεία των συναδέλφων, οι οποίοι είναι μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.

Εμείς πλέον, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε σ’ αυτό το απίθανο γεγονός και με κάθε δόκιμο και νόμιμο τρόπο, θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία καθώς και τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων αστυνομικών. Ας κρίνει, η Δικαιοσύνη πλέον, τις πράξεις ή παράλειψεις που εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των αστυνομικών».

Μεταναστευτικό: Τώρα ο Κώστας Μουτζούρης «απαιτεί» την αλληλεγγύη της ηπειρωτικής Ελλάδας


Στον απόηχο της άρνησης πολλών δημάρχων να δεχθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο στην ενδοχώρα, ο Κώστας Μουτζούρης «απαιτεί» την αλληλεγγύη από την ηπειρωτική Ελλάδα

Μετά τις πύρινες δηλώσεις κατά των κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και το γνωστό επεισόδιο ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης επανέρχεται ζητώντας αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και αλληλεγγύη από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με δήλωσή του στο politischios.gr ο Περιφερειάρχης ζητά από την κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, στον απόηχο της άρνησης πολλών δημάρχων να δεχθούν τη μετεγκατάσταση 2.300 προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο στην ενδοχώρα, «απαιτεί» την αλληλεγγύη από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε:

«Οι αρχαίοι Έλληνες, ακόμη και όταν ήταν διηρημένοι σε πόλεις –κράτη με μεγάλες μεταξύ τους έριδες,είχαν ως κύρια συνεκτικά τους στοιχεία την κοινή γλώσσα, την θρησκεία, τα έθιμα κ.α. Προ των κοινών εξωτερικών κινδύνων εξεδήλωναν άκρα αλληλεγγύη και αλληλοκάλυψη.

Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είναι δυνατόν να αφίστανται των παραπάνω διαχρονικών χαρακτηριστικών των αρχαίων προγόνων τους.

Στο πλαίσιο αυτού απαιτούμε ως Έλληνες των νήσων, ως ακρίτες της χώρας,την εκδήλωση της αλληλεγγύης των συμπατριωτών μας, της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν οι νήσοι μας να έχουν αναλογία περίπου 1 μετανάστης προς 5 μονίμους κάτοικους (1:5) και στηνυπόλοιπη Ελλάδας η αναλογία να είναι 1:110. Ζητάμε δίκαιη αντιμετώπιση από τους συνέλληνες. Από δε την Κυβέρνηση ζητάμε να δείξει επιτέλους αποφασιστικότητα.»Χειροπέδες στους «δραπέτες» – μετανάστες του hot spot Μαλακάσας


Πέντε ήταν τελικά οι μετανάστες που έσπασαν την «καραντίνα» και το βράδυ της Πέμπτης διέφυγαν από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα. Μάλιστα, έχουν συλληφθεί και οι πέντε μετά από εκτεταμένες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική.

Αρχικά, αξιοποιώντας σχετική πληροφόρηση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, την ώρα που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο. Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα από την πλατεία Βικτωρίας.

Για τους πέντε σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ τους επιβλήθηκε και το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Όλοι τους επέστρεψαν με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο έχει τοποθετηθεί ειδικό πλεξιγκλάς προστασίας, στη δομή της Μαλακάσας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι αρνητικά βγήκαν τα τεστ για κορονοϊό στα οποία υποβλήθηκαν οι 27 αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή με τον 38χρονο Αφγανό που βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Συναγερμός στο Κρανίδι για μετανάστριες που εκδίδοντανΣυναγερμός έχει σημάνει στο Κρανίδι μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας πως νεαρές γυναίκες οι οποίες φιλοξενούνταν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών εκδίδονταν. Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Λυκουρέντζος στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου στον Realfm 97,8, το θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των φορέων στην περιοχή και έχει προκαλέσει πανικό στις αρχές που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού. Οι αρχές αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία ιχνηλάτησης καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη. Πάντως, ήδη φαίνεται πως έχουν εντοπίσει τις γυναίκες οι οποίες εκδίδονταν και προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές τους.


Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Λυκουρέντζος, απομακρύνονται από τον χώρο περίπου 25 μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό καθώς πάσχουν από υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο, ενδεχομένως και εκτός Αργολίδας ώστε να βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Ν. Μηταράκης: Καταργούμε το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία το 2020


Με αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας της δημόσιας υγείας, η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών - Μέσα στο 2020 θα καταργηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας των ξενοδοχείων

Η Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και την δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

«Με την απόλυτη τήρηση των αυστηρών Πρωτοκόλλων προστασίας της δημόσιας Υγείας θα συνεχιστεί το σχέδιο της αποσυμφόρησης των νησιών, από ευάλωτα άτομα και οι 2.380 αιτούντες άσυλο που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, θα μετακινηθούν σε μικρές ομάδες σε δομές ξενοδοχείων, οι οποίες θα τεθούν σε 14ημερη καραντίνα, ώστε να διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού σε τοπικές κοινωνίες». Αυτό τόνισε, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων του Μεσολογγίου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «το πιο σημαντικό, και αυτό θέλω να το ακούσουνε οι κάτοικοι στο Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές που αναγνωρίζω ότι υπάρχει μια αγωνία, μεταφέρονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούνε και τηρώντας πρωτόκολλα ασφαλείας. Άρα, δεν θεωρούμε ότι αυτές οι μετακινήσεις δημιουργούνε κίνδυνο στις περιοχές που πάνε. Αλλά, όπως είπε και ο κύριος Τσιόδρας σήμερα, θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, αυξημένοι έλεγχοι για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι και οι ωφελούμενοι και οι τοπικές κοινωνίες επηρεάζονται μόνο θετικά από την αποσυμφόρηση των νησιών». 

Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό πως εντός του 2020 θα καταργηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων ασύλου σε ξενοδοχεία, ενώ θα υπάρξει παύση και στις υπάρχουσες μισθώσεις 55 δομών σε ξενοδοχεία όπως είναι και το Κρανίδι. «Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμών από τα ΚΥΤ των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Όμως το γενικότερο πρόγραμμα των ξενοδοχείων είναι κάτι το οποίο εντός του 2020 θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε 5.800 ωφελούμενους σε ξενοδοχεία. Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι το Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών» είπε. 

Ο κ. Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας στις δομές και τα ΚΥΤ θα παραμείνει μέχρι τις 10 Μαΐου. 

«Μέχρι στιγμής σε ένα συνολικό πληθυσμό 100.000 αιτούντων άσυλο έχουμε κάτω από 200 κρούσματα δηλαδή 0,2% του πληθυσμού και κανένας μέχρι στιγμής, ευτυχώς, σοβαρό κρούσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάθε μέρα την αγωνία και την ανησυχία και για τις δομές, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις τοπικές κοινωνίες και είναι πολύ ευχάριστο ότι τα τεστ που έχουνε γίνει σε περιοχές γύρω από δομές, όπως η Ριτσώνα, η Μαλακάσα και το Κρανίδι, που είχανε πρόβλημα κορωνοϊού, δεν βλέπουμε να υπάρχει μεταφορά αυτού του ιού στις τοπικές κοινωνίες και αντιμετωπίζουμε με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, σε αυτές τις τρεις δομές που υπήρξε θέμα, με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού», κατέληξε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καρπενήσι για τη φιλοξενία προσφύγων!Κάτοικοι έστησαν μπλόκο στην είσοδο της σήραγγας Παύλου Μπακογιάννη για να εμποδίσουν λεωφορεία που θα μετέφεραν 108 μετανάστες σε ξενοδοχείο της πόλης 

Ανάστατοι είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδίδει το tvstar.gr, οι κάτοικοι του Καρπενησίου μετά την πληροφορία ότι 108 πρόσφυγες πρόκειται να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης.

Το βράδυ της Πέμπτης, παρά τις απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις λόγω κορωναοϊού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της σήραγγας Παύλου Μπακογιάννη στήνοντας μπλόκο, καθώς είχαν την ενημέρωση πως τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες θα έφταναν στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας απόψε.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στον βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Άρη Τασιό και τον δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη.

Χίος: Προφυλακιστέοι εννέα από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ
Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι εννέα από τους δέκα συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, στη Χίο, που ξεκίνησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.

Σύμφωνα με την δικογραφία κατηγορούνται για τα αδικήματα του εμπρησμού, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών, της βίας κατά υπαλλήλων και της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας ανήλικος που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι για τα ίδια επεισόδια έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι έξι εμπλεκόμενοι οι οποίοι και αναζητούνται.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ του Μ. Σαββάτου όταν οι πρώτες φλόγες τύλιξαν την Υπηρεσία Ασύλου. Η Πυροσβεστική ώστόσο ήταν αδύνατο να επέμβει αφού ταυτόχρονα ομάδες προσφύγων επιδόθηκαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με δακρυγόνα.

Σε λίγη ώρα όλη η περιοχή είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αιτούντων άσυλο είχαν εξαπλωθεί περιμετρικά του ΚΥΤ, μέσα στα χωράφια όπου έχουν κατασκηνώσει περίπου 4.500 άνθρωποι.

Η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όταν σε κοντέινερ που έχει στήσει εκεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαιου για ιατρικούς σκοπούς, βρέθηκε νεκρή μία 47χρονη γυναίκα από το Ιράκ.

πηγή
Γ. Βεναρδής: Πόσο υπομονή να κάνουν οι συνάδερφοι για το υπόλοιπο του ΒΟΕΑ;


Η χορήγηση του Βοηθήματος Οικογενειακής - Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (προικοδότηση) των τέκνων των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στους οποίους ανήκουν και οι συνάδελφοι, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, εξακολουθεί να είναι προβληματική. Ειδικότερα, τα χρήματα του ως άνω βοηθήματος, που αφορά τέκνα δικαιούχων, κρατούνται και αποταμιεύονται από το Μ.Τ.Σ. και καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας ή την τέλεση γάμου των τέκνων.

Με τις διατάξεις των άρθρων 124 κ.ε. Ν. 4472/2017 καταργήθηκαν από 01-01-2017 οι μισθολογικοί βαθμοί και το προσωπικό των Ε.Δ. και Σ.Α. κατατάσσεται πλέον σε κλιμάκια, ανάλογα με την προέλευσή του, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην απονομή μερίσματος και στην χορήγηση του ΒΟΕΑ, καθόσον εδώ και 3 χρόνια δεν έχει προσδιορισθεί ο αριθμός των μεριδίων, που αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο. Με απόφαση του Μ.Τ.Σ. χορηγείται προκαταβολή κι όχι ολόκληρο το ΒΟΕΑ στα τέκνα των δικαιούχων με βάση το μισθολογικό βαθμό, τις αποδοχές του οποίου ελάμβανε ο γονέας -μέτοχος, σύμφωνα με τις διατάξεις, που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του Ν. 4472/2017.

Πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει τους συναδέλφους για περισσότερο από 3 χρόνια και άγνωστο ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα. Όσο μάλιστα καθυστερεί οιαδήποτε ρύθμιση του θέματος το πρόβλημα εντείνεται, αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων, με συνέπεια το συνολικό ποσό, που θα κληθεί να καταβάλει το Ταμείο, να είναι αθροιστικά μεγαλύτερο. Δεδομένου ότι μεσοσταθμικά οφείλεται το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.000 Ευρώ ανά τέκνο δικαιούχου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί το υπόλοιπο αυτό του βοηθήματος και μάλιστα έντοκα, αλλά κι εφεξής να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό στο μέλλον.


Ιωάννης Βεναρδής

Γραμματέας Α.ΚΙ.Δ.Α.

Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Συνελήφθη 55χρονος που πυροβόλησε μετανάστες στη ΜυτιλήνηΗ Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ταυτοποιήσει το άτομο που χθες (22-04-2020) το απόγευμα σε αγροτική τοποθεσία στη Λέσβο, πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο και τραυμάτισε δυο αλλοδαπούς.

Πρόκειται για ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη σήμερα (23-04-2020) το απόγευμα στη Μυτιλήνη, ενώ παράλληλα κατασχέθηκε το κυνηγητικό όπλο που χρησιμοποίησε και δύο φυσίγγια.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη στο Α.Τ. Δραπετσώνας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, πως σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις 19 Απριλίου 2020 αστυνομικοί στο Α.Τ. Δραπετσώνας φέρεται να προχώρησαν σε άγριο ξυλοδαρμό του μετανάστη Σαμπίρ Σάαχ, ο οποίος κρατείτο χωρίς χαρτιά.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: «Καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη στο Α.Τ. Δραπετσώνας»


Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις 19 Απριλίου 2020 αστυνομικοί στο Α.Τ. Δραπετσώνας φέρεται να προχώρησαν σε άγριο ξυλοδαρμό του μετανάστη Σαμπίρ Σάαχ, ο οποίος κρατείτο χωρίς χαρτιά. Συγκεκριμένα, μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων 34 κρατουμένων, οι οποίοι συνωστίζονται στα κρατητήρια του Α.Τ. Δραπετσώνας, οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω από το κελί τον ως άνω μετανάστη και τον ρωτούσαν «γιατί έρχεσαι συνέχεια και ζητάς για όλους;». Όταν απάντησε ότι αυτός γνωρίζει καλύτερα ελληνικά γι’ αυτό και απευθύνει ο ίδιος τις ερωτήσεις, άρχισαν να βιαιοπραγούν εις βάρος του και να τον χτυπούν με ιδιαίτερη αγριότητα ενώπιον όλων των συγκρατουμένων του. Εν συνεχεία, τον απομάκρυναν από το κρατητήριο της Δραπετσώνας, ενώ μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη του.

Το παραπάνω περιστατικό, μάλιστα, στάθηκε αφορμή για να προχωρήσουν σήμερα οι κρατούμενοι σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι, παράλληλα, και για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται, στριμωγμένοι μέσα σε έναν πολύ μικρό και μη αεριζόμενο χώρο, χωρίς καμία προφύλαξη για τον κορονοϊό. Επίσης, καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για ρατσιστική πολιτική, καθώς επισημαίνουν ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα κι ότι κρατούνται υπό άθλιες κι επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες επειδή απλά δεν έχουν χαρτιά.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τον φερόμενο άγριο ξυλοδαρμό του Σαμπίρ Σάαχ από αστυνομικούς του Α.Τ. Δραπετσώνας;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει σε περίπτωση που είναι αληθείς οι καταγγελίες για τον φερόμενο ξυλοδαρμό;
3. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων και την προστασία της υγείας των κρατουμένων από τον κορονοϊό;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Ραγκούσης Ιωάννης

Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέτα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων


Συνελήφθη 21-4-2020 το απόγευμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ημεδαπός κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.

Ο ανωτέρω εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), μετά από σχετική καταγγελία αλλοδαπής και προσήχθη αρχικά στο Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, από αρχές Μαρτίου προέβαινε, με χρήση σωματικής βίας κατ' εξακολούθηση και για κερδοσκοπία, στη γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπής, μέσω ερωτικών ραντεβού που αυτή πραγματοποιούσε τόσο σε οικία όσο και σε διάφορα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.

Μετά από σωματική έρευνα και έρευνα στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, κινητό τηλέφωνο και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στην αλλοδαπή-θύμα εμπορίας ανθρώπων, παρέχεται αρωγή και προστασία, μέχρι τον ασφαλή επαναπατρισμό της.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Έφοδος Αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ασφάλειας σε διαμέρισμα


Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίσθηκε την 21-4-2020 στον Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών σε συνεργασία με την Ο.Π.Κ.Ε.

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση. Αναζητούνται οι συνεργοί του.

Μετά από διερεύνηση πληροφοριών για ομάδα αλλοδαπών που καταρτίζει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία εν συνεχεία διοχετεύει προς πώληση σε μετανάστες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, έναντι του ποσού των 300 ευρώ, εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς ο 35χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Στη συνέχεια, εντοπίσθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ψηφιακός εκτυπωτής, πλαστικοποιητής, φορητός υπολογιστής
Κινητά τηλέφωνα
Πλήθος πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων
11.373 ψηφιακές καταχωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων επεξεργασμένων και μη, διαφόρων χωρών κυρίως Ε.Ε.

Εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε ο κατηγορούμενος ανέρχεται στο ποσό των 3.300.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας τόσο τον αριθμό των κατασχεθέντων – ανευρεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων, όσο και των ανευρεθέντων ψηφιακά επεξεργασμένων εγγράφων.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη, εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, καθώς και πανευρωπαϊκής Δράσης του Προγράμματος EMPACT , της οποίας ηγείται η χώρα μας και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε καραντίνα αστυνομικοί - Απολυμάνσεις σε περιπολικό και Yπηρεσίες


Σε καραντίνα 14 ημερών και σε διαδικασία εξετάσεων για κορονοϊό έχουν μπει προληπτικά αστυνομικοί ΓΑΔΑ και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, που ήρθαν σε επαφή με Αφγανό από τη δομή της Μαλακάσας που διαπιστώθηκε πως νοσεί από Covid-19. Από τις Αρχές διευκρινίζεται ότι η επαφή υπήρξε τηρουμένων όλων των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ωστόσο ακολουθούνται τα πρωτόκολλα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διασπορά της νόσου στους χώρους από του οποίους πέρασε ο Αφγανός φορέας του ιού.


Η υπόθεση ξεκίνησε το Μεγάλο Σάββατο, όταν οι γονείς 10χρονου που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, ζήτησαν και πήγαν μαζί με τον ανήλικο στο αστυνομικό τμήμα Ωρωπού, όπου κατήγγειλαν κακοποίηση του παιδιού από άλλον αλλοδαπό της δομής. Από εκεί μεταφέρθηκαν με περιπολικό στη ΓΑΔΑ και στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας που διενήργησε την προανάκριση. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο, καθώς τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή. Εν των μεταξύ, γονείς και 10χρονος μετέβησαν για να εξεταστεί το παιδί στο νοσοκομείο Παίδων και στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στην Μαλακάσα.

Χθες, Τετάρτη 22-4-2020, ο πατέρας του παιδιού μεταφέρθηκε με συμπτώματα του κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, όπου διαπιστώθηκε ότι πράγματι νοσεί από Covid-19. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός ήταν ήδη σε καραντίνα, καθώς συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των οκτώ επαφών κρούσματος του κορονοϊού που είχε διαπιστωθεί στη Μαλακάσα, γι' αυτό και όλη η δομή είναι σε καραντίνα. Χθες, απλώς διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός νόσησε.

Οι παραπάνω μετακινήσεις του, όμως, δημιούργησαν την αναστάτωση στη ΓΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι, όπως επίσης διευκρινίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι οι αστυνομικοί πού ήρθαν σε επαφή μαζί του, φορούσαν γάντια και μάσκες και είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, τόσο κατά την προανάκριση όσο και τη μεταφορά του αλλοδαπού.Παρ' όλα αυτά, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι νοσεί από τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα και κάνουν εξετάσεις στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ απολυμάνθηκαν σχολαστικά, το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού, το περιπολικό και η διεύθυνση Ανηλίκων, καθώς και όλοι οι χώροι από τους οποίους πέρασε ο ασθενής.


ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟΑντιμέτωπη με μια νέα απειλή βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία φαίνεται ότι στον Έβρο δοκίμασε τα νέα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία έχει επιστρατεύσει ήδη στη Συρία και της προσέφεραν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του Ασαντ στις πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ.

Πριν από μερικές εβδομάδες και όταν η απόπειρα προσβολής των ελληνικών συνόρων ήταν στην κορύφωσή της είχε αποκαλυφθεί (από την «Καθημερινή») ότι η Τουρκία είχε εφαρμόσει τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου με παρεμβολές που νεκρώνουν τη λειτουργία κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών επικοινωνίας στον Εβρο. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να αποκοπεί η επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων αστυνομικών που περίπολούν στον Εβρο, οι οποίοι, όπως επισήμανε στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα κινητά τους και συγκεκριμένες εφαρμογές, καθώς ο εξοπλισμός των ασυρμάτων που διαθέτουν είναι πεπαλαιωμένος. Δεν ήταν όμως μόνον ο Εβρος. Ο τουρκικός στρατός σε μια ακόμη επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου την περασμένη εβδομάδα «χάκαρε» τις ραδιοσυχνότητες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και μέσα από αυτές απηύθυνε προειδοποιητικά μηνύματα, καλώντας να αποχωρήσουν από τη ζώνη αποκλιμάκωσης που έχει συμφωνηθεί. «Οι στρατιωτικοί ηγέτες σας θέτουν τη ζωή σας σε κίνδυνο και σας οδηγούν στον θάνατο δίνοντας διαταγές να βομβαρδίσετε τη ζώνη αποκλιμάκωσης…» ανέφερε το μήνυμα που μεταδόθηκε σε μια προσπάθεια να πληγεί το ηθικό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και να προκαλέσει σύγχυση στις δυνάμεις του Ασαντ που συνεχίζουν να πολιορκούν περιοχές οι οποίες κατέχονται είτε από τους Τούρκους είτε από τους προσκείμενους στην Αγκυρα αντάρτες.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ

Μετά την αποστολή και την περιπολία πάνω από τον Εβρο, όσο διαρκούσε η κρίση, οπλισμένου τουρκικού UAN που έχει δυνατότητες και συλλογής πληροφοριών και παρεμβολών, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό, καθώς η δυνατότητα της Τουρκίας να νεκρώνει κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε μια κρίσιμη περιοχή, να υποκλέπτει τηλεφωνικές επικοινωνίες και να τυφλώνει ραντάρ σε μεγάλη ακτίνα, με τουρκικής κατασκευής υψηλής τεχνολογίας σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, συνιστούν σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας.

Η σημασία τέτοιου είδους όπλων είναι αυτονόητη, και σε συμβατικές μικρές επιχειρήσεις όπως αυτή στον Εβρο αλλά κυρίως σε μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές αντιπαραθέσεις και η Τουρκία είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη τους τελευταίους μήνες αυτό το οπλοστάσιό της στη Συρία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει στις τελευταίες δύο επιχειρήσεις της στη Συρία τόσο το σύστημα Koral της τουρκικής εταιρείας AseIsan όσο και τα UAV’s Anka-s της εταιρείας Turkish Aerrospace Industries. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φ. Αλτούν επιβεβαίωσε ότι στην επιχείρηση «Peace Spring» στη Βόρεια Συρία έπαιξε κρίσιμο ρόλο το σύστημα Koral. Τα τουρκικά συστήματα τύφλωσαν τα συριακά ραντάρ παραλύοντας έτσι και το σύστημα επικοινωνιών των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ που δεν διέθεταν δίκτυο επικοινωνίας μέσω οπτικών ινών και σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές μόλις απενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τότε και τα μεγάλα τεθωρακισμένα ήταν ευάλωτα ακόμη και σε πολύ ελαφρότερα οπλικά συστήματα.

ΤΟ KORAL

Το σύστημα υποκλοπών και παρεμβολών Koral χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 2018 στις επιχειρήσεις του Αφρίν κατά των Κούρδων, αλλά και για την καταγραφή των ηλεκτρονικών εκπομπών των ρωσικών και συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγές, το σύστημα υποκλοπών και παρεμβολών Koral αποτελείται από τέσσερα οχήματα-συστήματα ηλεκτρονικής υποστήριξης και ένα σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης. Το Koral αποτελείται από το υποσύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης ραντάρ και το υποσύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης/παρεμβολών ραντάρ).

Το σύστημα Koral μπορεί να εκτελεί εξελιγμένες αποστολές, όπως εντοπισμό, αναχαίτιση, ανάλυση, ταξινόμηση και προσδιορισμό της κατεύθυνσης πολλαπλών τύπων σημάτων ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων πολύπλοκων σημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για να μπλοκάρει, να παραπλανήσει και να παραλύσει εχθρικά συστήματα ραντάρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βασική αποστολή του συστήματος είναι η παρεμβολή σε ναυτικά ραντάρ και σε συστήματα ραντάρ

ελέγχου πυρός αντιαεροπορικών πυραύλων από την ακτή, ραντάρ αεροσκαφών, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τοποθετημένων σε αεροσκάφη, χερσαίων ραντάρ αεράμυνας και ελέγχου πυράς αντιαεροπορικών συστημάτων.

«ΜΑΤΙ» ΚΑΙ «ΑΥΤΙ» ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Και βεβαίως στη Συρία ήταν πολύ σημαντική η συμβολή και από τα UAV’s Anka-S και Bayraktar ΤΒ2. Τα Anka-S είχαν σημαντικό ρόλο και εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων, καθώς, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι επικοινωνίες των δυνάμεων του YPG γίνονται μέσω ραδιοασυρμάτων, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων. Τα Anka-S μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες επικοινωνιών (Communication Intelligence COMINT) και ηλεκτρονικών συστημάτων (Electronic Intelligence ELINT) καλύπτοντας συχνότητες από 30 megahertz ώς 3 gigahertz waveband Ετσι το τουρκικό UAV είχε δυνατότητα να «πιάνει» όλα τα μηνύματα μεταξύ των δυνάμεων της YPG. Τα Anka-S έχουν δυνατότητα συνεχούς πτήσης για 18 ώρες με ταχύτητα 217 χιλιομέτρων και σε ύψος 35.000 ft. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στην περιορισμένης διάρκειας σύγκρουση με τη Συρία οι τουρκικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταστρέψουν σχεδόν 100 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και τρία αντιαεροπορικά συστήματα. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από πλήγμα των τουρκικών UAV’s σε ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S1, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη συριακή πλευρά. Αυτή η επιτυχία οφειλόταν κυρίως στα UAV’s, είτε με τις πληροφορίες που συγκέντρωναν διευκολύνοντας τα τουρκικά F16 να πλήξουν στόχους από μακριά χωρίς να χρειασθούν να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο, είτε με πλήγματα από τα δικά τους όπλα, κυρίως το σύστημα μικρών πυραύλων ΜAM, με τους οποίους είναι οπλισμένα τα Bayraktar. Από την πλευρά της η Δαμασκός υποστήριξε ότι κατόρθωσε να καταρρίψει 6 τουρκικά UAV’s, κάτι που δείχνει προφανώς ότι έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, αλλά πάντως στο πεδίο προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε εκείνον που τα διαθέτει.

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Η τακτική και συστηματική πλέον χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και των UAV’s, όλα τουρκικής κατασκευής, όχι μόνο σε στρατιωτικές απιχειρήσεις, αλλά και σε υβριδικές επιχειρήσεις, θέτουν σοβαρές προκλήσεις για την Αθήνα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας η προμήθεια από τη διεθνή αγορά αλλά και η ανάπτυξη εγχώριός τεχνολογίας για την προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και UAV’s.

Επιτακτική η χορήγηση έκτακτου «δώρου» και για τους αστυνομικούς


Είναι επιτακτική η χορήγηση έκτακτου επιδόματος και για τους ένστολους στα πρότυπα της έκτακτης ενίσχυσης υπό μορφή «δώρου Πάσχα» που δόθηκε και στους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Διανύοντας ενάμιση μήνα από την έναρξη της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που μας επέβαλε ο νέος ιός, οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην ελληνική κυβέρνηση για τα γρήγορα αντανακλαστικά αλλά ταυτόχρονα να δούμε στην κυριολεξία ποιοι μας έσωσαν τη ζωή, διασφαλίζοντας να τηρηθούν αυτά τα μέτρα.

Οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές καθώς και όλο το ακούραστο ιατρικό προσωπικό αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» στα νοσοκομεία, τηρώντας στο ακέραιο τον όρκο τους προς τον Ιπποκράτη. Και τους οφείλουμε άπειρα χειροκροτήματα και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ωστόσο ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους Έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι κατάφεραν στο έπακρο να τηρηθούν και να εφαρμοστούν τα υποχρεωτικά και αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός ή αλλιώς ο Covid-19.

Οι αστυνομικοί για μια ακόμη φορά με σεβασμό στο καθήκον και με στάση υπευθυνότητας στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Εν μια νυκτί κόπηκαν οι άδειες του Πάσχα που δικαιούνταν οι Έλληνες και Ελληνίδες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Όλοι οι αστυνομικοί ανεξαρτήτως αν υπηρετούν στην τροχαία, την Α.Δ, την ΔΙ.ΑΣ, την Ο.Π.Κ.Ε, την ΔΡΑΣΗ, στην ασφάλεια ή στις διμοιρίες ήταν και εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για την συνεχή εποπτεία σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τις συνεχείς περιπολίες και την επιβολή διοικητικών προστίμων.
Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ ούσα πανταχού παρούσα, συνέβαλλε καθοριστικά στην μείωση του φαινομένου της εγκληματικότητας με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους. Έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, όπως χαρακτήρισαν και οι ειδήμονες δούλευαν περισσότερο από 12 συνεχόμενες ώρες την ημέρα στο δρόμο, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα μέτρα ελέγχου, εκτεθειμένοι πολλές φορές με ελλιπή εξοπλισμό, χωρίς γάντια, μάσκες και με επικίνδυνους παραβάτες.

Ως εκτελεστικά όργανα της πολιτείας, ακολούθησαν πιστά τις επιταγές του Συντάγματος της Ελλάδος ως ορίζεται στο άρθρο 2 αυτού: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Οι αστυνομικοί απέδειξαν ότι βάζουν την ζωή των πολιτών πάνω από την δική τους.

Δεν λησμονούμε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν περισσότερο από δύο μήνες στον Έβρο και «φυλάσσουν Θερμοπύλες». Στα σύνορά μας διπλός ο κίνδυνος για την ασφάλεια των αστυνομικών. Από τη μία οι Τούρκοι που προσπαθούσαν να περάσουν από τα ελληνικά σύνορα τους λαθρομετανάστες και από την άλλη ο αυξημένος κίνδυνος της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε αυτές τις άνισες «μάχες» οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας των ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος ήταν πιστοί «άγρυπνοι φρουροί» προστατεύοντας τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Είναι λοιπόν λογικό και αδιαμφισβήτητο, ότι χρήζει δίχως καθυστέρηση και δεύτερη σκέψη η χορήγηση του επιδόματος στους αστυνομικούς. Η χορήγηση του ειδικού επιδόματος θα είναι μια έμπρακτη οικονομική ενίσχυση αλλά και συνάμα μια ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση για όλη τους την προσφορά. Για το τείχος που ύψωσαν -όλοι μαζί- σε μία νέα και άγνωστη απειλή.