Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Αφγανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς - Ενταση στο κέντρο μεταναστών στη Μαλακάσα


Ένταση ξέσπασε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας το βράδυ της Παρασκευής.

Ένας Αφγανός είχε «σπάσει» της καραντίνα βγαίνοντας από την δομή, αλλά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν εγκαίρως. Όταν τον συνέλαβαν και επέστρεψαν στο κέντρο φιλοξενίας, εκείνος μαζί με άλλους αλλοδαπούς που μένουν στη δομή επιτέθηκαν στις Αρχές πετώντας τους πέτρες. Ετσι δημιουργήθηκε ένα σκηνικό έντασης.

Οι αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο, ενώ νωρίτερα, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του Αφγανού και του επέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ γιατί «έσπασε» την καραντίνα.
Ο αλλοδαπός διαθέτει μάλιστα και δικό του αυτοκίνητο με το οποίο έκανε τις μετακινήσεις του το οποίο κατασχέθηκε βάσει κανονισμού. Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός είχε απασχολήσει και πάλι τις αρχές για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Δεν είμαστε «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσειςΗ κρίση του κορονοϊού εμφανίστηκε την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μία «εισβολή» στον Έβρο και επιχειρούσε να αποσυμφορήσει τα νησιά. Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλάει στο Newsbomb.gr και αποκαλύπτει πώς η Ελλάδα κατάφερε να εν μέσω πανδημίας να περιορίσει στο ελάχιστο την διάδοση του ιού στις μεταναστευτικές δομές - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Το 
Newsbomb.gr συνάντησε -διαδικτυακά- τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο οποίος μεταφέρει το κλίμα από την Σάμο την οποία και επισκέφτηκε λόγω των άγριων επεισοδίων μεταξύ μεταναστών, μιλά για τον κορονοϊό, ενώ αποκαλύπτει και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο αχανές τοπίο των ΜΚΟ.

«Είναι αυτονόητο ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως τα περιστατικά στην Σάμο υποδεικνύουν την ανάγκη για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά μας.

«Σε μόνο 3 από τις 93 συνολικά δομές στην ελληνική επικράτεια έχουν εμφανιστεί 200 κρούσματα, με τα 3/4 αυτών να βρίσκονται στο Κρανίδι», λέει απαντώντας σε ερώτηση για την εξάπλωση του κορονοϊού στις μεταναστευτικές δομές.

Ο κ. Μηταράκης αποκαλύπτει επίσης πως «Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και την δημιουργία κλειστών κέντρων. Στόχος μας είναι η μείωση των υφιστάμενων 93 δομών σε μόλις 38 μέχρι το τέλος του έτους».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στο Newsbomb.gr:
Η επιδημία του κορονοϊού επισκίασε ειδησεογραφικά την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Τα προηγούμενα 24ωρα, όμως, βρεθήκατε στη Σάμο όπου ξέσπασαν επεισόδια στο ΚΥΤ. Ποια είναι τα βήματα που θα δούμε το επόμενο διάστημα για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά;

Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως έκνομες ενέργειες δεν θα αντιμετωπίζονται, πλέον, με την ανοχή προηγούμενων ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 23 συλλήψεις μεταναστών για τα έκτροπα στο ΚΥΤ Σάμου, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Αντίστοιχα συλλήψεις έγιναν και στη Χίο, για τα επεισόδια του Μ. Σαββάτου. Είναι αυτονόητο ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσεις. Τα πρόσφατα περιστατικά, όμως, σε Βαθύ και ΒΙΑΛ αποτελούν μια ουσιαστική υπενθύμιση για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών κέντρων στα νησιά.

Ήδη, με τη θετική συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Σάμου, αυτό γίνεται πράξη στην περιοχή Ζερβού. Περιμένουμε ανάλογες πρωτοβουλίες από τις δημοτικές αρχές σε Χίο και Λέσβο. Η μείωση των ροών κατά 20% το τελευταίο τετράμηνο και οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις Απριλίου τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Η αποσυμφόρηση ξεκίνησε με την μεταφορά 10.800 ατόμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχουμε δρομολογήσει την αναχώρηση 2.380 ευάλωτων ατόμων από τα νησιά και δώσαμε ουσιαστική ώθηση στις διαδικασίες ασύλου, αγγίζοντας τις 16.000 αποφάσεις αυτόν το μήνα. Ήδη, περίπου 800 ευάλωτα άτομα μεταφέρθηκαν σε δομές της ενδοχώρας. Επίσης, από την 1η Ιουνίου θα αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας όσοι έχουν πάρει απόφαση ασύλου.

Θέλω να σταθώ, κ. Μιχαηλίδη, στην αναφορά σας για την ειδησεογραφία του Μεταναστευτικού και να σας πω ότι σε αυτήν, πολλές φορές, η αλήθεια είναι δυσεύρετη. Αντιμετωπίζουμε fake news, αλλά εμείς προσπαθούμε έμπρακτα να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών με την Πολιτεία.
Στα του κορονοϊού, ελήφθησαν μέτρα για τις δομές των μεταναστών, που όμως δεν απέτρεψαν την εξάπλωση του ιού σε έναν βαθμό στις δομές. Ποιες απαγορεύσεις μπορείτε να επιβάλλετε ακόμη εάν οι εστίες παραμείνουν;

Θα σας πω τα στοιχεία χωρίς κρίση. Σε μόνο 3 από τις 93 συνολικά δομές στην ελληνική επικράτεια έχουν εμφανιστεί 200 κρούσματα, με τα 3/4 αυτών να βρίσκονται στο Κρανίδι. Την ίδια στιγμή, σε σύνολο 100.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στη χώρα μας, έχει νοσήσει μόλις το 0,2%. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε σε διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές φιλοξενίας, άμεσα εφαρμόστηκαν έκτακτα μέτρα. Οι δομές Ριτσώνας, Μαλακάσας και Κρανιδίου τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό.

Μεριμνούμε με την ίδια προσήλωση για την προστασία και των δομών φιλοξενίας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Στα νησιά δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και συνολικά δεν έχουμε κανένα θάνατο από τον ιό, ούτε κάποιο περιστατικό μετάδοσης προς τοπικές κοινωνίες. Εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βασικές παραμέτρους, το διαχωρισμό των νέων αφίξεων, το περιορισμό της κυκλοφορίας με ισχύ έως τις 10 Μαΐου, τη δημιουργία υγειονομικών σταθμών, την εγκατάσταση ΑΤΜ εντός των νησιωτικών δομών, καθώς και τη πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων.
Είδαμε πρόσφατα στο Κρανίδι, μετανάστες να συνωστίζονται ακόμα και να συγκρούονται για να πάρουν λίγες προμήθειες. Προκύπτει εύλογα λοιπόν η απορία για το πώς προστατεύονται όσοι δεν νοσούν με το να παραμένουν έγκλειστοι σε δομές όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι οι ασθενείς μετανάστες.

Σε κάθε δομή φιλοξενίας έχουν οριοθετηθεί χώροι ιατρικής εξέτασης, καθώς και ειδικός χώρος απομόνωσης για τη νοσηλεία των θετικών σε κορονοϊό αιτούντων άσυλο. Την ίδια ώρα, στα νησιά που διατρέχουν υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, έχουν δημιουργηθεί –έως σήμερα αχρείαστες- δομές καραντίνας. Αυτό αποκλείει αυτομάτως τον συγχρωτισμό των υπολοίπων διαμενόντων με τα κρούσματα κορονοϊού.

Το μέτρο του υγειονομικού αποκλεισμού, υπό τον οποίο τελούν οι δομές της Μαλακάσας, της Ριτσώνας και του Κρανιδίου, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τους. Παράλληλα, στη δομή φιλοξενίας του Κρανιδίου διανεμήθηκαν 5.000 μάσκες προστασίας, καθώς και υγειονομικός εξοπλισμός. Την ίδια πρακτική ακολουθούμε και στις υπόλοιπες 92 δομές που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Η πολύγλωσση ενημέρωση που λαμβάνει χώρα τακτικά στις δομές εστιάζει στην ανάγκη πρόληψης. Πρόληψης που αποτελεί τον προθάλαμο για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από την ενδοχώρα. Σε ποιες περιοχές μεταφέρονται οι μετανάστες και πού αλλού θα δούμε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα;

Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και την δημιουργία κλειστών κέντρων. Στόχος μας είναι η μείωση των υφιστάμενων 93 δομών σε μόλις 38 μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η χρήση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ως χώρων φιλοξενίας έχει την ίδια καταληκτική ημερομηνία. Η κατάργηση 55 δομών συνεπάγεται και την εξέταση των 5.800 αιτήσεων ασύλου όσων διαμένουν σε αυτές.

Μια εξέταση που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τις δομές και κατ’ επέκταση τη μετάβαση στη βιοπάλη για όσους δικαιούνται ασύλου. Αλλά και στην απέλαση όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτελούν εχέγγυο αποσυμφόρησης, καθώς η δημιουργία τους θα συνδυαστεί με την μείωση κατά το ήμισυ του μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά. Η χώρα μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Δεν είναι, πλέον, ιδανικός προορισμός για ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά ένα κράτος με σύνορα και κανόνες.
Ποια είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στις αιτήσεις ασύλου; Πόσο έχετε έως τώρα και, πόσο ακόμη θα επισπεύσετε τις διαδικασίες;

Η παραγωγή αποφάσεων ασύλου πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Το α΄ τρίμηνο του 2020, εκδόθηκαν 15.960 αποφάσεις, ενώ τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ με 16.000 περίπου αποφάσεις. Παράλληλα, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό και έχουμε προχωράμε στην ψηφιοποίηση αρκετών εργασιών, ώστε να συνεχίσουν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους.

Η ψηφιοποίηση του Υπουργείου αποτελεί και για μας σημαντικότατη προτεραιότητα και πρόκληση για το 2020. Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, σε λίγες ημέρες, προχωράμε σε σημαντικές βελτιώσεις διαδικασιών. Η ενοποίηση της διαδικασίας καταγραφής των νεοαφιχθέντων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η στελέχωση ενός νέου Μητρώου βοηθών-εισηγητών για την υποστήριξη των χειριστών ασύλου και η σύντμηση των χρόνων εξέτασης και έκδοσης αποφάσεων από τις ανεξάρτητες Αρχές Προσφυγών είναι τομές που διασφαλίζουν πως οι διαδικασίες ασύλου θα είναι, πλέον, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες.
Επιστρέφοντας σε θέματα που αφορούν αμιγώς το μεταναστευτικό, το προηγούμενο διάστημα είχατε σηκώσει ψηλά το ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση;

Η ορθή και διαφανής λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό, αποτελεί προσωπικό στοίχημα και αντικείμενο αρκετών νομοθετικών μας πρωτοβουλιών στις πρώτες 100 ημέρες του Υπουργείου μας. Αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανώσεων, καθώς και θεσπίσαμε ένα νέο πλέγμα ελέγχου της -μέχρι πρότινος- ανεξέλεγκτης δράσης των μελών και των συνεργατών τους. Η εγγραφή και πιστοποίηση όλων ανεξαιρέτως των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων των ΜΚΟ αποτελεί, πλέον, αναγκαία συνθήκη για την είσοδο τους στις δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων και επαλήθευσης των υποβληθέντων στοιχείων με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, χαλιναγωγούμε τις τάσεις αυθαιρεσίας μεμονωμένων περιπτώσεων και επιβραβεύουμε τον εθελοντισμό και την άδολη προσφορά. Καλούμε, συνεπώς, την Κοινωνία των Πολιτών να σεβαστεί τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους και να συστρατευθεί με την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Θρήνος για το θάνατο της 23χρονης στρατιωτικού


Συγκινεί η τελευταία ανάρτηση της 23χρονης στρατιωτικού Αμπιγκέιλ Καουμπρόου, που έχασε τη ζωή της κατά την πτώση του στρατιωτικού καναδικού ελικοπτέρου, το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

Στην τελευταία φωτογραφία με την οποία συνοδεύει την ανάρτησή της εμφανίζεται σε φρεγάτα να παίζει γκάιντα – την οποία υπεραγαπούσε – για να τιμήσει τα θύματα του μακελειού στις 18 και 19 Απριλίου στην Νέα Σκωτία, όπου κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους. «Μπορεί να ταξιδεύεις στον κόσμο και να μην συναντήσεις ποτέ κανέναν κάτοικο της Ανατολικής Ακτής. Χαίρομαι που τον αναχαίτισαν. Σε όλους όσους είναι στην πατρίδα, σας σκέφτομαι» είχε γράψει.

Στη Βουλή νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο για περαιτέρω επιτάχυνση του ασύλου


Νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε το νομοσχέδιο αναλυτικά

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε βασικούς άξονες που είναι οι εξής:

1.μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου μέσω της σύντμησης των χρονικών προθεσμιών

2.δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά

3. μεταφορά στην ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα

4.εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου

5. επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του υπουργείου


Επιτάχυνση εξέτασης κι απονομής ασύλου


Ως προς το σκέλος της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης και απονομής ασύλου, το σχέδιο νόμου ενοποιεί τη διαδικασία πλήρους καταγραφής, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύστασης «Μητρώου Εισηγητών – βοηθών χειριστών Ασύλου» από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου για την διευκόλυνσή τους και για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων για τις προσφυγές αιτούντων άσυλο, κατόπιν απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό.

Κατά προτεραιότητα θα εξετάζονται οι αιτήσεις των διαμενόντων στα νησιά, καθώς και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κλειστές δομές σε 5 νησιά

Αναφορικά με τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες δομές, παρέχοντας τη δυνατότητα συγκέντρωσης επί μέρους δομών υποδοχής – ταυτοποίησης – κράτησης αιτούντων ασύλου και μεταναστών, όπως και ειδικών χώρων φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες, το νομοσχέδιο ορίζει τις νομικές προϋποθέσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Το σχέδιο νόμου ορίζει ωε αρμόδια εθνική αρχή για τα ασυνόδευτα ανήλικα, την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και βελτιώνει παράλληλα το πλαίσιο διαπίστωσης της ανηλικότητας, ώστε να παρέχεται προστασία στους πραγματικούς δικαιούχους κατόπιν ελέγχου από ειδικά καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.

Ηλεκτρονικά έγγραφα

Προβλέπεται επίσης η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών, με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και δαπανών.

Επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης - Αλλαγές στην Golden Visa

Τέλος, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων αυτές για το καθεστώς έκδοσης της λεγόμενης Golden Visa.

Ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου για τους τελευταίους πυροβολισμούς στον Έβρο


Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ζήσαμε σε όλη την περιοχή του Έβρου μια προβοκάτσια από την πλευρά της Τουρκίας. Τώρα έχουμε φτάσει σε άλλο επίπεδο προκλητικότητας. Τα περιστατικά είναι συνεχόμενα και τα καταγράφουμε.

Ακούστε την συνέντευξη του Προέδρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά:
Μάλτα: Αρνείται να δεχθεί μετανάστες αν δεν αναλάβει η ΕΕ την μετεγκατάστασή τους


“Κλείσαμε στη Μάλτα τα λιμάνια και το αεροδρόμιο σε επιβάτες κρουαζιέρας και τουρίστες και δεν είναι λογικό να αφήσουμε να εισέλθουν μετανάστες”, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενους στους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού.

H Mάλτα σχεδιάζει να κρατήσει 57 διασωθέντες μετανάστες πάνω σε ένα ιδιωτικό σκάφος που είναι αγκυροβολημένο λίγο έξω από τα χωρικά της ύδατα μέχρι η ΕΕ να βρεί έναν τρόπο για την μετεγκατάστασή τους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα.

Οι μετανάστες που επέβαιναν σε μια λέμβο διασώθηκαν από ένα εμπορικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί από την κυβέρνηση της Μάλτας για να εντοπίζει τυχόν αιτούντες άσυλο. Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης στη Μάλτα.

Στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σωστική λέμβο που συνήθως χρησιμοποιείται για τουριστικές κρουαζιέρες και η ΕΕ συμφώνησε να αναλάβει το κόστος της επιχείρησης μέχρι να ληφθεί απόφαση για το που θα μεταφερθούν οι άνδρες αυτοί, είπε ο πρωθυπουργός.

“Αυτό δεν είναι πρόβλημα της Μάλτας παρότι κάνουμε περισσότερα από το αναμενόμενο. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να επωμιστούν και αυτά το βάρος. Η Μάλτα και η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθούν μόνες τους”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

“Κλείσαμε τα λιμάνια μας και το αεροδρόμιο σε επιβάτες κρουαζιέρας και τουρίστες και δεν είναι λογικό να αφήσουμε να εισέλθουν μετανάστες”, είπε αναφερόμενους στους περιορισμούς που επέβαλε η χώρα λόγω του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ”εκατοντάδες χιλιάδες” άνθρωποι βρίσκονται στη Λιβύη περιμένοντας να περάσουν στην Ιταλία ή την Μάλτα διαπλέοντας την Μεσόγειο.

“Θα είμαστε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας να μην ανοίξουμε τα λιμάνια μας”, πρόσθεσε και δήλωσε ότι “δεν είναι ικανοποιημένος” από την αντίδραση της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του περιστατικού.

Στις αρχές του χρόνου σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις μεταναστών στην Μάλτα και περίπου 1.500 είχαν φθάσει στη χώρα ως τις αρχές Μαρτίου σε σχέση με 3.400 σε όλη τη διάρκεια του 2019.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα κέντρα υποδοχής στη Μάλτα είναι πλήρη και έχει εκφράσει παράπονα ότι οι σύμμαχοί της στην ΕΕ δεν τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις τους για υποδοχή των μεταναστών.

Όταν εμφανίστηκε στη χώρα ο κορονοϊός, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ναύλωσε ιδιωτικά σκάφη για να αναζητούν και να εντοπίζουν επίδοξους μετανάστες προτού φθάσουν στο νησί.

Η ΜΚΟ Alarm Phone υποστηρίζει ότι σε μια περίπτωση ένα πλοιάριο με μετανάστες αφέθηκε μέσα στη θάλασσα να πλέει επί μέρες ακυβέρνητο μέχρι που το προσέγγισε ένα αλιευτικό και ότι 12 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό είτε πνίγηκαν ή πέθαναν από ασιτία περιμένοντας βοήθεια.

Εισαγγελείς στη Μάλτα ερευνούν την υπόθεση.

Περίπου 50 επιζήσαντες μεταφέρθηκαν από το σκάφος στη στεριά και απελάθηκαν στη Λιβύη.


Νέα προκλητικότητα των Τούρκων στον Έβρο με πυροβολισμούς.Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ : Είναι ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι επιδιώκουν θερμό επεισόδιο στον Έβρο με τέτοια προκλητικότητα.
Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Έβρος: Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτεςΔύο νέα περιστατικά πυροβολισμών και ρίψης φωτοβολίδας από βάρκες όπου επέβαιναν στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Τυχερού στον Έβρο, σύμφωνα με την Καθημερινή.


Ειδικότερα, το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 22.20 το βράδυ, όταν δύο φουσκωτά σκάφη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με δύο επιβάτες το καθένα κινήθηκαν βόρεια κατά μήκος του ποταμού και έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα και μια φωτοβολίδα που προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος.

Το δεύτερο συμβάν καταγράφηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα οπότε ένα φουσκωτό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, στο οποίο επίσης επέβαιναν δύο άτομα απέπλευσε από το Τυχερό και κινήθηκε βόρεια, με τους επιβαίνοντες να ρίχνουν εκφοβιστικά πυρά στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες καμία από τις βάρκες δεν είχε φωτεινές ενδείξεις, ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί αν πρόκειται για πραγματικά πυρά.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν λίγες ώρες μετά το περιστατικό πυροβολισμού προς την ελληνική πλευρά των συνόρων από Τούρκο στρατιώτη στην περιοχή του Έβρου που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel και το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πλειονότητα στη Χίο Σύριοι και Αφγανοί - Στους 5.350 οι πρόσφυγες και μετανάστες


Μηδενικές παραμένουν οι αφίξεις στο νησί της Χίου και αυτή την εβδομάδα έναντι των 83 αφίξεων του περασμένου έτους.

Στο νησί βρίσκονται, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 5.350 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από τη Συρία (28%), το Αφγανιστάν (20%), τη Σομαλία (18%), το Κράτος της Παλαιστίνης (14%) και το Ιράκ (9%).

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 23% του πληθυσμού και τα παιδιά το 24%, εκ των οποίων σχεδόν 8 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών.

Περίπου 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Προκειμένου να προφυλάξει όσους αιτούντες άσυλο είναι ηλικιωμένοι ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, από τον κίνδυνο της COVID-19, η Υ.Α. τους μεταφέρει κατά προτεραιότητα από τα ΚΥΤ σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στα νησιά και στην ενδοχώρα ή σε ξενοδοχεία στα νησιά.

Αυτή την εβδομάδα 9 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στη Χίο.

Αυτή την εβδομάδα, 29 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, μετά τη σχετική έγκριση από τις Αρχές, από τη Χίο προς την ενδοχώρα.

Από αυτούς 28 μετακινήθηκαν από τις αρχές με την υποστήριξη της Υ.Α. σε Ανοιχτές Δομές Υποδοχής και σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, διαχειριζόμενα από την Υ.Α.

Eπιτακτική ανάγκη για την ΕΛ.ΑΣ. η μείωση της γραφειοκρατίας*Του Ρίζου Κων/νου

Ειδικού Γραμματέα Τύπου & Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην λειτουργία του Ελληνικού Κράτους είναι η γραφειοκρατία.

Η Αστυνομία σαν ένα Σώμα στον πυρήνα του Ελληνικού Κράτους φυσικά και έχει υιοθετήσει στις περισσότερες διαδικασίες της το γραφειοκρατικό χάος που το διέπει και αφού έχει επωμισθεί με αχυροδουλειές του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα έπρεπε να μην την απασχολούν καν, γίνεται μοιραία αποδέκτης αυτής της αρνητικής διαδικασίας, ενώ και η ίδια σαν ένα σώμα που διέπεται από κανονισμούς και οργανικούς νόμους γιγαντώνει και εσωτερικά αυτό το σύνθετο πρόβλημα.

Η αυξημένη γραφειοκρατία δημιουργεί δυσλειτουργίες στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. με τα αποτελέσματα αυτής να έχουν αντίκτυπο στον πολίτη και στο ίδιο τον Αστυνομικό.

Αν μιλήσουμε για τον πολίτη θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αδιανόητο το 2020 να υφίσταται τέτοιου είδους ταλαιπωρία προσερχόμενος στα αστυνομικά τμήματα (χωρίς ευθύνη του κάθε αστυνομικού) για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του, ενώ θα έπρεπε να κάνει τις διαδικασίες άλλος φορέας του Δημοσίου χωρίς να αναμιγνύεται κάν η αστυνομία.

Όμως το ελληνικό κράτος και ο εκάστοτε Υπουργός- Κυβέρνηση φόρτωνε και με μια δουλειά παραπάνω την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ξεκουράσει έναν άλλο κλάδο του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αν μιλήσουμε για τον συνάδελφο αστυνομικό, θα λέγαμε πολλά περισσότερα όμως.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο, από τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κάθε συνάδελφος στο γραφείο του μέχρι τις διαταγές που ο εκάστοτε διοικητής εφαρμόζει αλλά και τα προεδρικά διατάγματα που βασίζεται και χρησιμοποίει η Ελληνική Αστυνομία, κάποια εκ των οποίων είναι της εποχής του Βασιλιά και ακόμη παλαιότερα.Η συνεχώς αυξανόμενη γραφειοκρατία είναι ο λόγος που έχουν ανοίξει τα παρα-θυράκια για ολοένα και περισσότερη διόγκωση των υπηρεσιών του αρχηγείου ,τα επιτελεία και όποιου άλλου είδους Υπηρεσία εμπλέκεται με τα χαρτιά, εντός του Σώματος.

Η εξίσωση είναι πολύ απλή, όσο αυξάνεται το χαρτί, δηλαδή, οι διαταγές, οι ΕΔΕ, οι ΠΔΕ τα διαχειριστικά, τα σχέδια ασφαλείας και λοιπά , τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των συναδέλφων που θα πρέπει να τα βγάλει εις πέρας στα αντίστοιχα γραφεία. Αυ-ξάνοντας λοιπόν τον αριθμό αυτών των αστυνομικών μειώνεται ο αριθμός εκείνων που υπηρετούν στο πεζοδρόμιο και οι οποίοι θα λείψουν και στον πολίτη και στον κάθε ένα συνάδελφο αφού θα χαθούν από την Υπηρεσία του.

Ένα αρχικό βήμα για την μείωση της γραφειοκρατίας, είχε γίνει με την λειτουργία των εφαρμογών του Police on Line στην διασύνδεση των Υπηρεσιών, το οποίο πραγματικά διαθέτει απίστευτες δυνατότητες.

Η συνέχεια βέβαια μας έχει δείξει πως περισσότερο σε προτάσεις κινείται το αρχηγείο και λιγότερο σε εφαρμογή της μείωσης κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Όμως για να μην είμαι άδικος θα τονίσω πως υπάρχουν κατά καιρούς διαταγές του Αρχηγείου που δείχνουν πως ομάδες συναδέλφων εργάζονται πάνω στο να ψάχνουν και να ζητούν τις προτάσεις των Υπηρεσιών προκειμένου να καταργηθούν ή να απλοποιηθούν διατάξεις που θα μειώσουν το πρόβλημα.

Βέβαια η αδυναμία και η γύμνια του συστήματος απέναντι στην γραφειοκρατία φάνηκε στην περίοδο αυτή, που δεν πρέπει λόγω κορονοϊού να ερχόμαστε σε επαφή ούτε να πιάνουμε συνεχώς χαρτιά, καθώς ενώ θα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι άμεσες και χωρίς την επιλογή της συνήθης αλληλογραφίας, αντ’ αυτού αναγκάζονται οι υπηρεσίες να συνεχίζουν τις συνήθης πρακτικές και αλληλογραφίες, παρά τις διαταγές του αρχηγείου για καθολική χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Πράγμα αντιφατικό καθώς δεν έχει προχωρήσει στον πλήρη εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης των Υπηρεσιών η ΕΛ.ΑΣ.Σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναπόφευκτα θα πρέπει να στραφούμε στους τρόπους μείωσης της γραφειοκρατίας προκειμένου να έχουμε σταδιακή αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών από αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσίες εντός γραφείου και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό μέσα από τον εξοπλισμό με νέα μέσα και νέους υπολογιστές και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που ήδη λειτουρ-γούν όπως η εφαρμογή Police on Line.

Αν αναβαθμίσουμε λοιπόν τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών, με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αν καταχωρήσουμε ηλεκτρονικά όσα είναι καταγεγραμμένα σε ατομικούς φακέλους και ατομικά βιβλιάρια, αν καταργήσουμε διατάγματα βασιλικά που δεν έχουν εφαρμογή, αν εκσυγχρονίσουμε όλες τις διαδικασίες καταργώντας την χρήση χαρτιού για κάθε απλή διαδικασία τότε θα βαδίσουμε σε πιο αισιόδοξη από όλες τις απόψεις αστυνομία καθώς θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αστυνομικό προσωπικο, εργατοώρες, αναλώσιμα υλικά (χαρτί, μελάνι, εκτυπωτές, φαξ κ.α.) και φυσικά προχωρώντας με γνώμονα το να γίνεται δουλειά ουσίας και όχι ρουσφετολογίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας καταβροχθίσει το τέρας της γραφειοκρατίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών ΄Συγχρονη Αστυνομία" που μόλις εκδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η αναχώρηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος Μαΐου.


Συνολικά 100 ασυνόδευτα παιδιά – ανήλικους, μετανάστες και πρόσφυγες – πρόκειται να δεχθεί η Φινλανδία για μετεγκατάσταση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπλέον, η Φινλανδία θα δεχθεί 30 ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες για επανενώσεις οικογενειών.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας Όλι Πόικα Παρβιάινεν.
Εντός Μαΐου η μετεγκατάσταση

Το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη από τη Φινλανδία, η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναχώρηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος Μαΐου.

Θεσσαλονίκη: «Όχι» αστυνομικών σε έλεγχο πολιτών – πρόστιμα για τις μάσκες


Ανακοίνωση σχετικά με τον έλεγχο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες και την επιβολή προστίμων

Ανακοίνωση σχετικά με το νέο «πάρεργο» που ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία και αφορά στον έλεγχο της χρήσης μασκών από τους πολίτες εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Tο «κυνηγητό» που προωθείται θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων μεταξύ πολιτών-Αστυνομικών, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ένωση προσθέτοντας ότι άλλωστε, οι Αστυνομικοί είναι φύσει αδύνατον να προστρέχουν σε κάθε σημείο που κάποιος πολίτης εντοπίζεται να μην φορά μάσκα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει όλο το Σώμα να παραγκωνίσει σημαντικότερα καθήκοντα, όπως τονίζουν. «Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ατελείωτη κατασπατάληση δυνάμεων σε πάρεργα και θα ασχοληθούμε ολοκληρωτικά με την πάταξη της εγκληματικότητας;», διερωτώνται, ενώ τονίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να χορηγεί δωρεάν μάσκες σε όλους όσους εισέρχονται στα ΜΜΜ και στις δημόσιες υπηρεσίες, τοποθετώντας σε ευκρινή σημεία ικανό απόθεμα αυτών. «Διαφορετικά, είναι εκ προοίμιου βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα υποχρέωση», όπως αναφέρουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

Η προσφιλής τακτική της Πολιτείας που μετατρέπει τον Αστυνομικό σε «παιδί για όλες τις δουλειές», αυτή τη φορά εφαρμόζεται για τον έλεγχο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες και την επιβολή προστίμων.

Όσο η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία και η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της πάνω σε νέα πατήματα, οι Έλληνες Αστυνομικοί θα υποχρεωθούν να βεβαιώνουν υψηλά πρόστιμα σε πολίτες που δεν θα φορούν μάσκα. Σαν να μην έφταναν τα αναρίθμητα καθήκοντα που βαραίνουν τις πλάτες των συναδέλφων μας. Ενδεικτικά, θα υπενθυμίσουμε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία είναι υπεύθυνη (εκτός των μόνιμων αρμοδιοτήτων που πηγάζουν από την αποστολή της) για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τη φύλαξη των συνόρων, τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Κι ερχόμαστε να ρωτήσουμε «η προσωπική ευθύνη των πολιτών έχει ημερομηνία λήξης;». Γιατί μετά από τόσες διαφημιστικές καμπάνιες και ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής, η Αστυνομία πρέπει να πάρει τον ρόλο του «μπαμπούλα» και να βεβαιώνει παραβάσεις για ένα ζήτημα που όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δεν αποτελεί την μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη προστασίας της υγείας μας;

Όταν το πλύσιμο των χεριών, τα αντισηπτικά, η τήρηση αποστάσεων και ο μη συγχρωτισμός είναι το ίδιο σημαντικά, το «κυνηγητό» που προωθείται θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων μεταξύ πολιτών-Αστυνομικών. Άλλωστε, οι Αστυνομικοί είναι φύσει αδύνατον να προστρέχουν σε κάθε σημείο που κάποιος πολίτης εντοπίζεται να μην φορά μάσκα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει όλο το Σώμα να παραγκωνίσει σημαντικότερα καθήκοντα.

Και αναρωτιόμαστε, πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ατελείωτη κατασπατάληση δυνάμεων σε πάρεργα και θα ασχοληθούμε ολοκληρωτικά με την πάταξη της εγκληματικότητας;

Επίσης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι για να εξασφαλιστεί η καθολική χρήση μασκών στα ΜΜΜ και στις δημόσιες Υπηρεσίες, πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις προμηθευτούν. Ειδικότερα, η Πολιτεία θα πρέπει να χορηγεί δωρεάν μάσκες σε όλους όσους εισέρχονται στα ΜΜΜ και στις δημόσιες υπηρεσίες, τοποθετώντας σε ευκρινή σημεία ικανό απόθεμα αυτών. Διαφορετικά, είναι εκ προοίμιου βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα υποχρέωση.

Πλέον, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους, με έργα κι όχι με λόγια. Γιατί σήμερα, ο Έλληνας Αστυνομικός δικαίως νιώθει ο παρίας του συστήματος, που χρησιμοποιείται ως φόβητρο για τους συμπολίτες του, εξαντλείται σωματικά και ψυχικά επί παντός επιστητού ζητήματα, χωρίς να του αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας του και η υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλει για την ευημερία και την ειρήνη της χώρας. Φυσικά, σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «ευχαριστώ» ευγενείας που διαχρονικά εισπράττει χωρίς φειδώ και κόστος από την Πολιτεία.

Θέλουμε έργα και όχι πάρεργα!

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου: Τούρκοι πυροβόλησαν περίπολο της Frontex – Συνεχίζουν τις προκλήσεις


Τα πυρά Τούρκων στρατοχωροφυλάκων δέχτηκε προχτές το απόγευμα, πεζή περίπολος της Frontex, αποτελούμενη από έναν Έλληνα αστυνομικό και δύο Γερμανούς, στον ποταμό Έβρο.


Θερμό παραμένει το κλίμα στα σύνορα του Έβρου μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε από μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εναντίον περιπόλου της Frontex στην οποία συμμετείχε ένας Έλληνας αστυνομικός και δύο Γερμανοί.

Μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς - από το ίδιο σημείο όπου την Τρίτη 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το επεισόδιο - δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πυροβόλησαν εναντίον των τριών μελών της περιπόλου οι οποίοι πρόλαβαν να καλυφθούν.

«Προχτές τέτοια ώρα περίπου (σ.σ. μετά τις 19.30 μ.μ.), πεζή περιπολία της Frontex που αποτελούταν από έναν Έλληνα αστυνομικό και δύο Γερμανούς βρισκόταν στο ποτάμι, στην περιοχή Τυχερό και έκανε έλεγχο σε ένα σημείο. Στη μέση του ποταμού Έβρου ήταν μία τουρκική λέμβος με στρατοχωροφύλακες, ενώ και στην όχθη απέναντι, δηλαδή στην τουρκική πλευρά ήταν στρατοχωροφύλακες. Κάποιος από αυτούς που ήταν στην όχθη τους πυροβόλησε και ο δικός μας -μαζί με τους Γερμανούς- καλύφθηκαν και όταν σηκώθηκαν για να αποχωρήσουν από την περιοχή, συνέχισαν να τους σημαδεύουν», περιέγραψε ο κ. Γιαλαμάς.

Οι συνοριοφύλακες και η περίπολος της Frontex δεν γνωρίζουν εάν τα πυρά ήταν κανονικά ή αβολίδοτα, ενώ όπως επισημαίνουν, σημασία έχει ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πάτησαν την σκανδάλη.

Όπως λέει ο κ. Γιαλαμάς, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της, όπως έπραξε και το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη συνοριογραμμή και κυρίως στις Καστανιές του Έβρου με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση.

«Είδαμε τι γινόταν στις Καστανιές του Έβρου με όλους αυτούς, τους περίπου 300 εγκληματίες που είχαν φέρει και οι οποίοι δημιουργούσαν τα επεισόδια με τη βοήθεια της Τουρκίας. Συνεχίζει την προκλητικότητα της καθημερινά σε όλη την συνοριογραμμή του Έβρου με καθημερινά επεισόδια. Από τη δική μας όμως πλευρά, η εκπαίδευση μας, η υπομονή μας, η ψυχραιμία μας είναι αυτά που κάνουν να έχουμε κερδίσει τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας. Μας έχουν κάνει να κερδίσουμε. Ο Έβρος παραμένει όρθιος και θα παραμείνει όρθιος», κατέληξε ο κ. Γιαλαμάς.


Π.Χαρέλας: Να αλλάξουμε πρώτα εμείς...για να αλλάξουν τα πράγματαΆρθρο του Παναγιώτη Χαρέλα - Προέδρου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.


Δυστυχώς σήμερα, η συνδικαλιστική έκφραση δεν βρίσκεται και στα «καλύτερα της», αφού χάθηκαν τόσα κεκτημένα από την μνημονιακή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αφού δεν βελτιώνεται τίποτε προς το καλύτερο στις εργασιακές μας συνθήκες και αφού πλέον η εκτέλεση Υπηρεσίας δεν ξέρει κανείς τι σου επιφυλάσσει. Είμαστε «αναγκασμένοι» να κρύβουμε αλήθειες με μισόλογα και να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα στο συνάδελφο, διατηρώντας τους τίτλους και τα συνδικαλιστικά μας «αξιώματα». Μία κατάσταση βέβαια που εξυπηρετεί μεν τον συνδικαλιστή αλλά ουσιαστικά δεν υπηρετεί τον αρχικό σκοπό. Την εκπροσώπηση των συναδέλφων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Ούτε βέβαια μπορεί - κυρίως σήμερα - να διασφαλίσει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για τον κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει καθημερινά από τις τεράστιες ελλείψεις.

Τα είπαμε στο τελευταίο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΣΥΦΥ, πως πρωταρχικό μας μέλημα είναι η σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να χτίσουμε με τον κάθε συνάδελφο. Ο επαναπροσδιορισμός της θέσης μας και ο στόχος να είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση. Οφείλουμε λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε τον σκοπό μας και την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Για μια σωστή εκπροσώπηση που δεν θα κρύβει αλήθειες και δεν θα εκφράζεται με μισόλογα. Οφείλουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κάθε συνάδελφο, να γίνουμε ένα με αυτόν για να μπορούμε να διεκδικήσουμε σωστά. Μέσα από αυτόν τον υγιή συνδικαλισμό μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Τότε θα μπορέσεις να διεκδικήσεις και να παλέψεις για το δίκιο και την ισονομία στο χώρο μας. Το να καταγγέλλεις, από μόνο του δεν αποδίδει πλέον. Η αναζήτηση λύσεων και η πειθώ μπορούν να λύσουν τα χρόνια προβλήματα. Δεν μπορούμε μονάχα να λειτουργούμε σαν «ενημερωτικό παράρτημα» κάνοντας αντιγραφή – επικόλληση τα νέα και τις ειδήσεις. Δεν δικαιολογείται έτσι η συνδικαλιστική έκφραση. Είναι σαφώς αναγκαία η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση αλλά δεν είναι αυτό από μόνο του αντιπροσωπευτική ένδειξη μιας υγιούς συνδικαλιστικής έκφρασης.

Ως ΠΟΣΥΦΥ στοχεύουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσο περισσότερων συναδέλφων, λέγοντας αλήθειες ολόκληρες και ας είναι και πικρές πολλές φορές. Έτσι έχουμε πορευτεί έως τώρα και έτσι θα πορευτούμε εντείνοντας περισσότερο την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και γρήγορα μπορεί να εκθέσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Σύνηθες φαινόμενο στις συνδικαλιστικές εκφράσεις που είναι όμως αναγκαίο να αλλάξει. 

Αποτελεί για μας προτεραιότητα ο κάθε συνδικαλιστής είτε σε πρωτοβάθμιο είτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο να μη είναι κρυμμένος από την Υπηρεσία του αλλά να βρίσκεται στο χώρο εργασίας δίπλα στον συνάδελφο. Σαφώς και κάποιοι θα βρίσκονται και σε θέσεις γραφείου ή σε «καλές υπηρεσίες». Αλλά αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τον κανόνα που είναι οι μάχιμες υπηρεσίες. Δεν μπορούν οι συνάδελφοι να εμπιστευτούν απρόσωπα ποιος θα τους εκπροσωπήσει και κυρίως όταν είναι απών από τα προβλήματά τους.

Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι να ακούσουμε μόνο τα προβλήματα των συναδέλφων αλλά να τα βιώσουμε μαζί τους στην καθημερινότητα, στην κοινή υπηρεσία που θα κάνουμε μαζί τους, για να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε όπως πρέπει την επίλυσή τους. Είναι αναγκαίος, σε αυτό το πλαίσιο, ο διάλογος με την Ηγεσία και η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. Ο αρνητισμός από μόνος του δεν μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτόν τον λόγο δώσαμε πριν μερικούς μήνες στο 14ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΦΥ και αυτόν σήμερα τηρούμε. Και είναι αξιέπαινο και ενθαρρυντικό πως άμεσα αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους και συστρατεύονται όλο και περισσότεροι δίπλα μας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Με το δόγμα αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον κάθε συνάδελφο.

Χαρέλας Παναγιώτης

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ

Ρατσισμός εναντίον αστυνομικών στη Λέσβο – «Είμαι αλλεργικός στους αστυνομικούς»


Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου προς υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη

Αξιότιμε κ.Υπουργέ

Τα μέλη της Ένωσής μας καθημερινά αγωνίζονται να προασπίσουν την ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία του ατόμου, την αξιοπρέπεια, τη δημόσια ειρήνη , τη δημόσια υγεία και άλλα αγαθά, τα οποία θεωρούνται αυτονόητα σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.Αν και πολλές φορές έχουμε κληθεί να εργαστούμε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι οποίες όχι μόνο προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας, αλλά ενέχουν και σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα και ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, έχουμε καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα, με το έργο μας να απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία της Λέσβου, και όχι μόνο.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τα οποία εργαζόμαστε καθημερινά είναι αυτά της ισότητας και της ισονομίας, αποτρέποντας την παραμικρή μορφή ρατσισμού.Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε υπάρξει εμείς θύματα.Εν έτη 2020 όμως, θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού απέναντι στον Έλληνα Αστυνομικό, πόσω δε μάλλον όταν αυτά παρατηρούνται σε Υπηρεσία που ανήκει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα στην περιοχή Παγανή που στεγάζονται τα γραφεία της EASO και καθημερινά υπάρχει αστυνομική δύναμη για την προστασία των εργαζομένων της, εντός του αύλειου χώρου όπου στεγάζονται τα γραφεία, τοιχοκολλήθηκε σε εμφανές σημείο και παρέμεινε για αρκετές ημέρες το παρακάτω απαράδεκτο κείμενο:


«ΟΞΩ,ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΛΑΡΓΑ ΤΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΧΑΒΑΛΕ ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΛΑΤΣΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.ΑΝΗΚΩ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΙ ΕΧΩ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΔΥΟ (2) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΟΥΓΙΑ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Κατόπιν της καταγγελίας μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να εκλείψει κάθε είδους μομφή τόσο για το κύρος της Υπηρεσίας Ασύλου που έχει ως σκοπό να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ατόμου και τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων όσο και προς το πρόσωπο του Έλληνα αστυνομικού.

Η Ένωσή μας επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Ο πρόεδρος Βασίλης Ροδόπουλος

Ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Φτεργιώτης

ΜΙΤ-Leaks: Πώς η Τουρκία «φυτεύει» μυστικούς πράκτορες στις ελληνικές γειτονιές


Σε αποκαλύψεις για τη δράση της περίφημης ΜΙΤ στην Ελλάδα, προχωρά ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»

Την ημέρα που ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρ, εγκατέλειπε τον Ιούλιο του 2016 τη χώρα του για τη Σουηδία, η τουρκική Αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο του στην Άγκυρα. Η «εξορία» ήταν για εκείνον μονόδρομος, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφασίσει το ανελέητο κυνηγητό σε όσους εκείνος θεωρούσε «εχθρούς». Πρώτοι στη λίστα ήταν οι δημοσιογράφοι.

Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ γλίτωσε για λίγες ώρες τη φυλακή. Είναι ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) με ομάδες οπλισμένων τζιχαντιστών και με δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Muhabir» («Ρεπόρτερ») όπου εργαζόταν ήταν ανάμεσα στα τουρκικά ΜΜΕ που έκλεισαν από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να κατασχέσουν όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αρχεία των δημοσιογράφων.

Συνεργάτες του Μποσκούρτ βρίσκονται ακόμα πίσω από τα σίδερα και δεν συμπεριλήφθησαν στις λίστες των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη γειτονική χώρα. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος συνεχίζει τις αποκαλύψεις. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η έρευνά του είχε ελληνικό άρωμα, καθώς «φώτιζε» τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019.

Τούρκοι πράκτορες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε, πραγματοποίησαν μυστικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, με στόχο να συγκεντρώσουν στοιχεία για οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν που δραπέτευσαν στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ τονίζει ότι η δράση της ΜΙΤ έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία «φυτεύει» πράκτορες όχι μόνο σε καταυλισμούς προσφύγων αλλά και σε γειτονιές όπου ζουν οπαδοί του Γκιουλέν σε ελληνικό έδαφος:Το απόσπασμα των απόρρητων εγγράφων που κάνει αναφορά στην Ελλάδα

«Αυτοί που κάνουν οι πράκτορες της ΜΙΤ είναι να διεισδύουν στο περιβάλλον όπου οι γκιουλενιστές νιώθουν ασφαλείς και να αναπτύσσουν εκεί συνδέσμους. Το ντοκουμέντο που δημοσίευσα αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ονόματα πολιτών που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία για την Ελλάδα. Η ΜΙΤ έστησε επιχειρήσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, συνέλεξε πληροφορίες,. Ίσως και να ‘φύτεψε’ πράκτορες αλλά και να επένδυσε ‘κεφάλαια’ εκεί. Είναι τρομακτικό ότι το μακρύ χέρι του Ερντογάν αγγίζει τους αντιπάλους του ακόμα και όταν αυτοί νομίζουν ότι έχουν ξεφύγει από τον διώκτη τους. Επίσης, η ΜΙΤ χαρτογραφεί τις τακτικές των γκουλενιστών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει οπαδούς του Γκιουλέν από διάφορες χώρες. Για παράδειγμα απήγαγαν έξι ανθρώπους από το Κόσσοβο».
Εμπλοκή της ΜΙΤ στον Έβρο

Ο Τούρκος δημοσιογράφος διατείνεται ότι η ΜΙΤ έχει «επενδύσει» στις σχέσεις της με τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων ακόμα και για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους μυστικών επιχειρήσεων: «Ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διακίνηση ανθρώπων. Κάποιοι από τους διακινητές είχαν δουλέψει με την ΜΙΤ για να στείλουν πράκτορες στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση εάν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στην «προώθηση» προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, απαντά: «Το γεγονός ότι η εταιρία με λεωφορεία ‘Metro’ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα είναι από μόνο του ένα στοιχείο. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αυτής εταιρίας, Galip Ozturk, έχει καταδικαστεί για δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το 2014 είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι τα λεωφορεία του έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΜΙΤ για τη μεταφορά μεταναστών προς τα σύνορα της Συρίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Τουρκία, είχε, επίσης, ανάμειξη στην επιχείρηση που έγινε για να μαζέψουν μετανάστες από καταυλισμούς, να τους βάλουν σε λεωφορεία και να τους προωθήσουν προς τα ελληνικά σύνορα».

Η «έξαρση» της δράσης τη ΜΙΤ στη χώρα μας αποδίδεται από τον Τούρκο ερευνητή στην επιδίωξη του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές για να δώσει… αέρα στα πανιά των Ισλαμιστών-εθνικιστών και να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη. «Η χώρα σας έχει γίνει ένας σάκος του μποξ για τον πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο να πάρει στο πλευρό του τους εθνικιστές συμμάχους του. Ποντάρει στην ακροσφαλή διπλωματία πάνω σε ευαίσθητα θέματα και γι’ αυτό χρειάζεται τις μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα».
Πως έγινε η αποκάλυψη

Στην Τουρκία η κάθε αποκάλυψη που κατακεραυνώνει το καθεστώς Ερντογάν γίνεται με το φόβο της φυλάκισης. Όχι μόνο για τον δημοσιογράφο αλλά και για την πηγή του. Ο Αμπντουλάχ Μποσκούρτ κατάφερε να πάρει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα των τουρκικών υπηρεσιών που παρακολουθούσαν οπαδούς του Γκιουλέν. «Καθώς διάβαζα το περιεχόμενο των εγγράφων είδα κάπου μία επεξηγηματική σημείωση δίπλα στο όνομα μίας δασκάλας από την επαρχία Κόνια (σ.σ. «Ικόνιο»). Μου έκανε εντύπωση γιατί η σημείωση αυτή ήταν γραμμένη με διαφορετικά γράμματα. Λόγω αυτής της αντίθεσης έδωσα μεγαλύτερη προσοχή και διαπίστωσα ότι πρόκειται για Τουρκάλα εκπαιδευτικό, το όνομα της οποίας ταυτοποιήθηκε σε μυστική επιχείρηση της ΜΙΤ στον καταυλισμό όπου διέμενε». Η γυναίκα αυτή εργαζόταν σε σχολείο και εγκατέλειψε τη χώρα της για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά το πραξικόπημα.

«Ο πληροφοριοδότης ενημέρωνε τις τουρκικές υπηρεσίες όχι μόνο για τη δασκάλα αλλά και για πολλά ακόμα ονόματα υποστηρικτών του Γκιουλέν. Κατόπιν, ο Εισαγγελέας διέταξε την τουρκική Αστυνομία να ερευνήσει αυτά τα ονόματα σε όλες τις βάσεις δεδομένων, με σκοπό να συνταχθούν αναφορές και να διαβιβαστούν στους αρμοδίους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τον Ερντογάν, γιατί οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ εγκρίνονται προσωπικά από αυτόν», εξηγεί.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποσκούρτ

Πως, όμως, μία πηγή εμπιστεύεται να δώσει ένα θέμα σε δημοσιογράφο, γνωρίζοντας τις συνέπειες σε περίπτωση αποκάλυψής της; «Διατηρώ τις πηγές μου και δουλεύω από την εξορία. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι θαρραλέοι άνθρωποι στην Τουρκία, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν και να δώσουν πληροφορίες, παρά τις απειλές για φυλάκιση ή ακόμα και για θάνατο», απαντά.

Όσον αφορά στα δικά του ρίσκα προσθέτει: «Στην Τουρκία η νόμιμη έρευνα δεν υποστηρίζεται από το νόμο. Μπορεί ξαφνικά να σε φυλακίσουν με κατασκευασμένες κατηγορίες, συχνά περί δυσφήμισης, εγκλημάτων κατά του κράτους ή αδικήματα περί τρομοκρατίας. Μέχρι σήμερα 161 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα σίδερα. Η Τουρκία έχει την παγκόσμια πρωτιά σε φυλακίσεις δημοσιογράφων. Είναι χειρότερα σε σχέση με χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία. Γνωρίζω τη φύση της δουλειάς μου και ξέρω τα ρίσκα που παίρνω». Οι απειλές έχουν γίνει γι’ αυτόν «συνήθεια». Αυτές που τον τρομάζουν, όπως λέει, είναι όσες προέρχονται από στελέχη του τουρκικού κράτους που «θίγονται» από τις αποκαλύψεις του για τη διασύνδεση των τουρκικών υπηρεσιών με τους τζιχαντιστές και το οργανωμένο έγκλημα.

Η άφιξη γκιουλενιστών στη χώρα μας απασχολεί έντονα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την ΕΛ.ΑΣ. από το 2016 και μετά. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες από Τούρκους πολίτες ότι παρακολουθούνταν από πράκτορες στην Αθήνα. Στελέχη ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο δεν ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες. Λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας, δεδομένου των κινδύνων που περιγράφονται στο δημοσίευμα του Τούρκου ερευνητή.

Μπλόκο στη Βροντισμένη για φορτίο χασίς


Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν στην περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, έναν ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη έρευνά τους, χθες το απόγευμα στην παραπάνω περιοχή, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο της καμπίνας και των αποσκευών (89) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (93) κιλών και (250) γραμμαρίων.

Επίσης κατασχέθηκε, το όχημα, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Μετα τον Έβρο, κλειστά σύνορα και στη θάλασσα


Μετά τον Έβρο, κλειστά σύνορα και στη θάλασσα για τους παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα.

 Την προσπάθεια, που ξεκίνησαν από τον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, οι συνοριοφύλακες για κλειστά σύνορα σε όλους τους παράνομους μετανάστες, φαίνεται ότι ακολούθησαν Λιμενικό και Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα τον μήνα Απρίλιο. 

Με την συνδρομή και των συνοριοφυλάκων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι ροές πλέον για τον Απρίλιο ήταν μηδενικές όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του από την Σάμο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης. 

Μηδενικές ροές είχαν να δουν τα νησιά από το 2014 πριν την μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015. οι ίδιες εντολές στα Σώματα Ασφαλείας που δόθηκαν στον Έβρο από την Ηγεσία στους συνοριοφύλακες φαίνεται πως δόθηκαν και στα νησιά το τελευταίο διάστημα, δηλαδή να μην περάσει κανείς μετανάστης παράνομα στη Χώρα. 

Με τις εντολές αυτές, φαίνεται πως τα αντανακλαστικά της ελληνικής ακτοφυλακής αλλά και των συνοριοφυλάκων που επιχειρούν στα ελληνικά νησιά ενεργοποιήθηκαν και πλέον δεν επιτρέπουν καμία είσοδο στην ελληνική επικράτεια κανενός μετανάστη. 

Ειδοποιούνται οι τουρκικές δυνάμεις να περισυλλέξουν τις βάρκες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια πριν περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι διαρκείς περιπολίες της ελληνικής ακτοφυλακής δημιουργούν καταστάσεις ασφυξίας στην τουρκική πλευρά που αναγκάζεται να περισυλλέξει τις βάρκες με τους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τ

Τελικά όπως φαίνεται, η φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων είναι εφικτή όταν η πολιτική βούληση ενισχύει την προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά μπορούν να δημιουργήσουν «Ασπίδα» απέναντι στις μεταναστευτικές ροές αλλά και σε ακραία τρομοκρατικά στοιχεία, τόσο για την ελληνική επικράτεια όσο όμως και τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης. 

Bordernews.gr

Πέτροβιτς: Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις των Συνοριοφυλάκων, όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης


Στην Αλεξανδρούπολη θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξετάσεις (αθλητικά και ψυχομετρικά τεστ) των 400 επιτυχόντων Συνοριοφυλάκων οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από τον Έβρο.

Αυτό γνωστοποίησε πριν από λίγο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, επικαλούμενος την διαβεβαίωση που του έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Όπως επισημαίνει ο κ.Πέτροβιτς:

“Την διαβεβαίωση ότι οι εξετάσεις των 400 επιτυχόντων νέων συνοριοφυλάκων θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, μου έδωσε σε επικοινωνία που είχαμε πριν λίγο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανταποκρινόμενος θετικά στην σχετική επιστολή που έστειλα την Δευτέρα, ενισχύοντας το αίτημα της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε.

Ευχαριστούμε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή στο αίτημά μας, ελπίζοντας στην αποδοχή και της δεύτερης πρότασής μας, για πρόσληψη και των επιλαχόντων του διαγωνισμού συνοριοφυλάκων”."Σύννεφα" ξανά με τις δράσεις ορισμένων ΜΚΟ στο Αιγαίο , όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος.Χάρτης των ΜΚΟ για το ταξίδι μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στις ακτές της Λέσβου.... Για να μην χάνουν τον δρόμο....

Ο χάρτης ήταν αναρτημένος στο παράνομο Παρατηρητηρίο των ΜΚΟ στο ακρωτήρι Κόρακας αλλά και στο Καμπ της Συκαμιάς..

Την φωτογραφία δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με το σχόλιο: "Αναλυτικός χάρτης, για να μη χάσει κανένας τον δρόμο. Υπάρχουν και ζώνες αποβίβασης, όπως στην Νορμανδία. Κατά τα λοιπά, όλα είναι τυχαία και αύριο είναι Πέμπτη....."Απανωτά τα περιστατικά δείχνουν ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες εμπλοκής


Άρθρο του Δημήτρη Αποστολόπουλου, συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ: Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τον 'bodybuilder Γ.Μ που τυχαία βρέθηκε σε έλεγχο που εξελισσόταν για παράνομα λειτουργία καταστήματος και φαίνεται να παρενεβη δυσκολεύοντας την ολοκλήρωση της!

 Όση δημοσιότητα δεν κατάφερε να πάρει μέσα από το χόμπι-άθλημα του . Προσπάθησε να την πάρει με το 'αυθορμητο' 'ατυχες' βιντεοσκοπουμενο περιστατικό!!Αν οι συνάδερφοι όμως δεν έδειχναν την απαιτούμενη ψυχραιμία,που καλώς επέδειξαν Αλλά σαν ομάδα που ήταν καλούσαν ενισχύσεις και κάτι δεν πήγαινε κατ'ευχην γιατί ακριβώς θα μιλούσαμε τώρα;

Επιπλέον η μετέπειτα συγνώμη δεν ακυρώνει ότι ματαίωσε τον έλεγχο ο οποίος δεν ξέρουμε αν εξαντλούνταν στο sms αλλά είχε κ σωματική έρευνα ως μέτρο αστυνομικής έρευνας! Οπότε τεκμαίρεται ότι θα μπορούσε θεωρητικά να βρεθει οτιδήποτε επάνω του..πιθανον και κάτι για το οποίο δεν είχε αδεια!Οπότε οι αστυνομικοί υποβοηθούμενοι από την υπηρεσία τους κ με τη στηριξη της Ένωσηςτους,θα πρέπει στο γνωστό διαμονής κ στοιχείων άτομο να υποβάλουν την σχετική μυνητηρια αναφορά για βία κατά υπαλλήλου, απείθεια,απειλή, εξύβριση κ έργο εξύβριση κατά περιπτωση! Πράγμα που όπως ενημερωθηκα έγινε (σχηματίστηκε δικογραφία)από την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση μετά την κυκλοφορία του σχετικού βιντεο.Η συγνώμη θα πρέπει να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες όπως είχε γίνει κ με γνωστό τραγουδιστή λίγο καιρό πριν.

Αλλιώς είναι κακό προηγούμενο.. Βλέπε καμικάζι σε μπλόκα.. Επίθεση από Ρόμα στο Μενίδι σε αστυνομικούς που είχαν πάει για συστάσεις κοκ. Αυτα πρέπει να τελειώσουν εδώ και τα όργανα της πολιτείας, οι συνάδερφοι μου, να απολαύσουν την προστασία κ την αναγνώριση του επαγγέλματος τους από την πολιτεία κ τν δικαιοσύνη όταν λειτουργούν κάτω από νόμους κ εντολές της οποιας εκλεγμένης κυβέρνησης από την πλειοψηφία του λαού!!Όπως σε κάθε πολιτισμένη κ προηγμένη χώρα! Με αφορμή όλα αυτά θα πρέπει κάποιος από εμάς να βγει και να ζητησει να επανεξεταστούν οι κανόνες εμπλοκής.. Το δίκαιο κ ο εξοπλισμός. Πιθανό να εξετάσουμε τη χρήση (taser).Ώστε αλλαζοντας να προσαρμοστούν στο σήμερα! Σημαντικότερο όμως όλων είναι η αστυνομία να βγει από το ρινγκ πολιτικών,δημοσιογράφων κλπ παραγοντων!!Να απαλλαχθεί από φοβικά σύνδρομα,να αφήσει την παθητική στάση κ να μπορεί να επιβάλει το νόμο προς πάσα κατεύθυνση!!Οι αστυνομικοί είναι επαγγελματίες εργαζόμενοι κ εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία δεν τη δημιουργούν.

Eυρωβουλευτές ζητούν αναστολή της συνεργασίας με την ακτοφυλακή της Λιβύης


Να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί τη Λιβύη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της ζητούν ευρωβουλευτές, λόγω της συνεχούς καταπάτησης δικαιωμάτων.

Σε συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΜΚΟ, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επέμεινε ότι η Λιβύη δεν είναι «ασφαλής χώρα» για την αποβίβαση ανθρώπων που διασώθηκαν στην θάλασσα και απαίτησαν να σταματήσει η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές αναγνώρισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Τόνισαν ότι το ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί, με επίκεντρο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Άλλοι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, ειδικά εν μέσω μίας κρίσης στον τομέα της υγείας όπως τώρα. Αντίθετα, κάποιοι επέκριναν το κλείσιμο των λιμανιών λόγω της πανδημίας του COVID-19 και επεσήμαναν ότι δεν είναι λύση να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη είναι εξαιρετικά περίπλοκη, στο πλαίσιο της εντεινόμενης σύρραξης, της κρίσης του κορονοϊού και του υψηλού αριθμού οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων που χρειάζονται υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 1.500 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης σε άθλιες συνθήκες, οι αυθαίρετες κρατήσεις συνεχίζονται και τα σχέδια επανεγκατάστασης των πιο ευάλωτων ομάδων σε γειτονικές χώρες έχουν διακοπεί.

Από την αρχή του έτους, 3.277 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 1.135 έφτασαν στη Μάλτα. Στις 1 Απριλίου, η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΕΙΡΗΝΗ» διαδέχτηκε την επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ», με επίκεντρο την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης στη χώρα.

«Επιτακτική η ανάγκη εκκένωσης των ΚΥΤ στα νησιά»


Την επιτακτική ανάγκη εκκένωσης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, και μεταφοράς των αιτούντων άσυλο σε δομές σε όλη τη χώρα, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η πρωτοβουλία «Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων».

Η πρωτοβουλία συστάθηκε τον Μάρτιο και ξεκίνησε τη δράση της με τη συγκέντρωση υπογραφών, ζητώντας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, να εκκενώσουν άμεσα τα κέντρα υποδοχής λόγω της πανδημίας και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε κενά διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα, με όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή σε όλη τη χώρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά περίπου 10.000 υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Επόμενος στόχος των μελών της, όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της πρωτοβουλίας ο Δημοσθένης Παπαδάτος, είναι να ενώσουν τη φωνή τους με κινήματα από όλη την Ευρώπη.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, παρατήρησε ότι «είναι εξαιρετικά προφανές, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από την επείγουσα, άμεση μεταφορά όλων των ανθρώπων από τους καταυλισμούς των νησιών σε αξιοπρεπείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μπορούν να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας». Επίσης, ζήτησε τη «διασφάλιση ότι όλοι οι χώροι διαμονής έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες, καθώς και κατάλληλα είδη υγιεινής και τρεχούμενο νερό», καθώς και την «απόδοση ελεύθερης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς διακρίσεις».

Η γιατρός Λυδία Λιοδάκη, εξήγησε ότι η πανδημία του κορονοϊού βρήκε τα καμπ ήδη υπερπλήρη, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση υγείας των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά «συνολικά επιβαρυμένη λόγω της παραμέλησης, είτε ήδη υπαρχόντων, είτε νεοεμφανιζόμενων προβλημάτων υγείας, εξαιτίας της ελλιπούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας». Παρατήρησε ότι «τα προβλήματα υγείας τους δεν είναι, ούτε γνωστά, ούτε καταγεγραμμένα, ούτε αντιμετωπίζονται επαρκώς» και πρόσθεσε ότι «τα άτομα που σχεδιάζεται να μεταφερθούν είναι ελάχιστα και με βάση το σχεδιασμό θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες». Ωστόσο έθεσε το ερώτημα «ποιες παθήσεις θα προτεραιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο, όταν δεν ξέρουμε από τι πάσχει ο πληθυσμός».

Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διευκρίνισε ότι «κανένα από τα πρωτόκολλα τα οποία υποδεικνύονται και από τον ΕΟΔΥ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, και πρόσθεσε ότι «το αίτημα για εκκένωση είναι πλήρως επίκαιρο. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το τόλμησε όταν τεχνικά ήταν πιο εφικτό, διότι η πανδημία έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα σε σχέση με τη μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος σχολίασε και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μετανάστευσης, λέγοντας ότι «θα περίμενε κανείς ότι σε τέτοια συνθήκη κρίσης, η κυβέρνηση θα απείχε από τη νομοθέτηση. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει».
Ευρωκοινοβούλιο: Επιστολή Μηταράκη στον πρόεδρο της επιτροπής LIBE

Η χρηματοδότηση για τις νέες δομές «πολλαπλών σκοπών» που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά είναι πλέον διαθέσιμη και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ολοκληρώνει τα σχέδια για να προχωρήσει σε αυτές το συντομότερο δυνατό. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Ο κ. Μηταράκης εξηγεί ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει «την υποστήριξη για αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σαφώς το κλείσιμο υπαρχόντων καταυλισμών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στα νησιά».

Ο υπουργός υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, «για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκείνους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της αλληλεγγύης που θα παρέχει η ΕΕ προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής «με τρόπο που όλοι να μοιραστούμε τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης με αναλογικό και υποχρεωτικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη επιστολή ο υπουργός Μετανάστευσης δίνει απαντήσεις σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου 2020, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 στα ΚΥΤ. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μηταράκης, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και στις 93 δομές φιλοξενίας της χώρας είναι 202, ενώ διευκρινίζει ότι κανένα κρούσμα δεν αφορά διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών.