Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό


Στην ονομαστική ψηφοφορία και επί συνόλου 214 βουλευτών, 158 ψήφισαν υπέρ και 56 κατά

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Πριν την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθούσε. Σε σχετική δήλωσή του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός, επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματός του στο σύνολο του νομοσχεδίου.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής για τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59 που -όπως υποστήριζε - «διαιωνίζουν το καθεστώς αδιαφάνειας στο προσφυγικό (συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις, στρατός μετακλητών)».

Στην ονομαστική ψηφοφορία και επί συνόλου 214 βουλευτών, 158 ψήφισαν υπέρ και 56 κατά.

Την ουσιαστική μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ανέδειξε ως ξεκάθαρους στόχους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «Αλλάξαμε πολιτική από το 2019, από την πρώτη μέρα και αυτό φάνηκε με το Ν. 4636/2019. Νόμος που εφαρμόστηκε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τον Απρίλιο είδαμε μείωση των ροών κατά 97%. Αντιστρέψαμε την τάση των ροών και πλέον από την αρχή του χρόνου οι ροές είναι μειωμένες κατά 20%» και συμπλήρωσε πως «συζητήσαμε εκτενώς τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Δικαιώματα που αυτονόητα εφαρμόζουμε ως χώρα η οποία έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά δικαιώματα έχει πρωτίστως και η χώρα μας και δικαίωμά μας, μάλλον συνταγματική μας υποχρέωση, είναι η προστασία των συνόρων και η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών. Ως Κυβέρνηση έχουμε ορκιστεί να εργαζόμαστε για το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».


Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στις διαρκώς επιταχυνόμενες διαδικασίες ασύλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό στις αιτήσεις νησιών του 2020 εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 24 ημέρες αντί σε 185 που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά. Η Υπηρεσία Ασύλου με τον παλιό νόμο εξέδιδε 4.000 αποφάσεις κατά μέσο όρο ανά μήνα. Εμείς καταφέραμε να εκδώσουμε 7.000 αποφάσεις ασύλου το Μάρτιο και 15.000 τον Απρίλιο. Πλέον αρχίζουν να εκδίδονται αποφάσεις της Αρχής Προσφυγών σε διαμένοντες στα νησιά, που βάσει της κοινής δήλωσης μπορούν να επιστραφούν. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς τον πολλαπλασιασμό των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ».

Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εισαγγελέας σήμερα διερευνά πώς εκδόθηκαν μόνο στη Λέσβο σε τρία χρόνια 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας ώστε αυτοί οι 25.000 να φύγουν από τα νησιά και να αποφύγουν την επιστροφή τους στην Τουρκία, αν τελικά η αίτησή τους δεν γινόταν δεκτή» και, αναφορικά με το θέμα της γλώσσας διερμηνείας, αποκάλυψε πως «το πρώτο εξάμηνο του 2019 υπήρχαν περίπου 500 περιπτώσεις στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Λέσβου υπηκόων χωρών Αφρικής που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί διερμηνέας για τη συνέντευξη σε διαλέκτους, πάρα πολύ σπάνιες διαλέκτους, που οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι μόνο αυτοί μιλούν και δεν ήταν ανιχνεύσιμες. Όμως, οι ίδιοι είχαν συμπληρώσει την αίτηση και την πρώτη καταγραφή είτε στα αγγλικά είτε στα γαλλικά που είναι σε πολλές από αυτές τις χώρες η επίσημη γλώσσα της χώρας τους».

Ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε την αντικατάσταση των ανοιχτών δομών με κλειστές και ελεγχόμενες: «Ήδη ξεκινάμε άμεσα σε 4 σημεία. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των διαμενόντων στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ ή σε άλλες δομές. Και βέβαια στην ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. Με σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών διότι οι δομές που έχουν σχεδιαστεί έχουν θέσεις λιγότερες από το μισό από τους διαμένοντες που είναι σήμερα. Βέβαια, και με διαδικασίες κράτησης όπου προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών και με εσωτερικό κανονισμό που θα επιβάλει τάξη εντός των δομών. Η μετατροπή αυτή θα ξεκαθαρίσει και ποιοι διαμένουν σήμερα στις δομές, ενώ δεν δικαιούνται φιλοξενίας, διότι έχουν τελεσίδικη απόφαση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι μετακινήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνταν «για να βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο μετά την 1η απορριπτική απόφαση στην ενδοχώρα, ώστε όταν τελικά η αρχή προσφυγών εκδώσει την απόφαση β΄ βαθμού, που κατά 92% επικυρώνει την πρώτη απόφαση, να μην μπορούν πλέον να επιστραφούν βάσει της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Μιας συμφωνίας που μετέτρεψε τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών. Σήμερα, καταλυτικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια έχει η διεθνοποίηση της κρίσης, με τη χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτιάξει ένα Υπουργείο μόνο ως προς τον τίτλο και όχι προς την ουσία. Κατασκευάσατε ΚΥΤ και δομές χωρίς τεχνική υπηρεσία, χωρίς τεχνικό Συμβούλιο, χωρίς νομική υποστήριξη. Σήμερα, μόνο το 1,3% του Υπουργείου είναι μετακλητοί. Το 98,7% είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ζητάμε την προκήρυξη μονίμων θέσεων από το ΑΣΕΠ, γιατί, πράγματι, δεν μπορεί ένα Υπουργείο να στηρίζεται ούτε σε συμβασιούχους ούτε σε μετακλητούς αλλά σε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Θέλουμε να παραδώσουμε ένα πλήρες και αποτελεσματικό υπουργείο με μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα στο 2021 θέλουμε να γίνει αυτή η μετάβαση».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «λειτουργούσατε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που σήμερα διοικούν το 90% των δομών της χώρας επίσημα. Χρηματοδοτούνται από κονδύλια τα οποία είναι για την Ελλάδα αλλά δεν τα παίρνει η Ελλάδα, τα παίρνουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ. Δηλαδή ουσιαστικά είχανε διοριστεί χιλιάδες μετακλητοί στο μεταναστευτικό, στους δήμους, στην κεντρική κυβέρνηση μέσω ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών με κονδύλια δικά μας χωρίς καμία γνώση της ελληνικής πολιτείας και χωρίς κανένα έλεγχο. Είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για outsourcing. Το 90% outsourcing είναι ιδιωτικοποίηση. Την περίοδο 2015-2019 διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε το 1,9% από αυτά τα κονδύλια. Το 82% των κονδυλίων, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διεθνείς και ελληνικές για να διαχειριστούν εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας το μεταναστευτικό».

Για το θέμα των ειδικών δαπανών του Υπουργείο, επεσήμανε ότι «υπάρχουν πραγματικά λαθροδιακινητές, υπάρχουν πραγματικά κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις, υπάρχουν πραγματικά κυκλώματα που είναι μέσα στις δομές και δημιουργούν θέματα ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές αρχές, αλλά οι δαπάνες αυτές βαρύνουν τον δικό μας προϋπολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό άλλων υπουργείων»

«Βάσει του κανονισμού της Βουλής αυτές οι δαπάνες γίνονται γνωστές στα κόμματα, άρα θα τις γνωρίζετε αυτές τις δαπάνες. Άρα δεν τίθεται θέμα διαφάνειας μέσα στη Βουλή, τίθεται θέμα προστασίας αυτών των δαπανών προς τα έξω και κυρίως εκτός Ελλάδος», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ΝΑΤΟ: Κίνδυνος ατυχήματος από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας


Ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεδιασκέψεις με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και με τον αναπληρωτή διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

Τηλεδιασκέψεις με αξιωματούχους του ΝΑΤO και της DSACEUR είχε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκεκριμένα ο κ. Φλώρος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC) Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach) κατόπιν αιτήματός του, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ της 14 Μαΐου 2020 σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford) κατόπιν αιτήματος του και στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, τόνισε την πρόσφατη απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, κατά την επίσκεψη τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο.

Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

Εγκαινιάστηκε το «στρατηγείο» ΕΛΑΣ-Δ. Θεσσαλονίκης


Τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με τη λειτουργία του το Κέντρο έχει ως στόχο τη διαρκή επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο του κέντρου της πόλης, δίνοντας οδηγίες στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους για παράνομη στάθμευση, αλλά και για το παρεμπόριο, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν τον χειριστή drone τους, που κατέρριψαν οι Έλληνες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποδέχτηκε τον κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου και ενημερώθηκε πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του GRTimes.gr, έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ έγινε σε πραγματικό χρόνο σύνδεση με τις ομάδες αστυνόμευσης που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης. Σημειώνεται, ότι λίγο πριν την αναχώρηση του υπουργού υπογράφτηκε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΑΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.Ο… στρατηγός της πόλης

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η Θεσσαλονίκη είναι το στρατηγείο, ο δήμαρχος είναι ο στρατηγός της πόλης και γύρω του συγκεντρώνονται όλες οι δυνάμεις για να κάνουν την πόλη κάθε μέρα όλο και καλύτερη, τους πολίτες όλο και περισσότερο ικανοποιημένους και τη Θεσσαλονίκη πιο ασφαλή».

Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον δήμο Θεσσαλονίκης και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες ασφαλείς. Θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας, θα καταπολεμήσουμε όλες τις πράξεις εγκληματικότητας από το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία που υπάρχει σε διάφορες περιοχές ώστε οι πολίτες να χαίρονται την πόλη, τις πλατείες, τους δρόμους, να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα και ελεύθερα και να αισθάνονται ότι κυκλοφορούν σε μια δημοκρατική και εύνομη πολιτεία».

Όπως είπε στη συνέχεια, «είμαστε σήμερα εδώ, στην οδό Μοναστηρίου, ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο από πλευράς εγκληματικότητας. Σε μια εμβληματική πρωτοβουλία ιδρύσαμε ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου συστεγάζονται η δημοτική αστυνομία και η ΕΛΑΣ και από κοινού επιχειρούν σχεδόν σε 24ωρη βάση για να υπάρξει ευνομία και ευταξία στην πόλη. Αποτελεί δέσμευσή μας η ασφάλειά μας να γίνει ευθύνη κάθε πόλης και κτήμα κάθε πολίτη. Το δικαιούται η Θεσσαλονίκη».


Αναφερόμενος στην αρχική ιδέα δημιουργίας του Κέντρου, ο κ. Ζέρβας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήταν 13 Φεβρουαρίου αυτού του έτους, όταν είχαμε επισκεφτεί το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, τους στρατηγούς, μαζί με τον συνεργάτη μου τον Δημήτρη Δαγκλή, και συζητώντας για τα τόσο σύνθετα θέματα της ασφάλειας της πόλης, είπαμε και ήταν μάλιστα πρόταση του υπουργού, να ιδρυθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη».

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, «σήμερα, 8 Μαΐου του 2020, ούτε τρεις μήνες μετά, και το κέντρο αυτό όχι μόνο είναι έτοιμο, αλλά ήδη επιχειρεί και φέρνει αποτελέσματα. Όλοι γνωρίζετε το πόσο γρήγορα είχαμε πριν από λίγες ημέρες, τη δυνατότητα να βρεθεί ένα παιδί, μια συμπολίτισσα μας, η οποία είχε φύγει από τα χέρια των δικών της ανθρώπων και σε μια συντονισμένη δράση βρέθηκε μέσα σε μια ώρα και 40 λεπτά. Άρα ήδη, το εξαιρετικό αυτό κέντρο έχει αποτελέσματα».

Συμπλήρωσε δε, ότι «έχω πει πάρα πολλές φορές, και θα το λέω κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα, ότι για τη δική μας τη διοίκηση και για εμένα προσωπικά, το θέμα της ασφάλειας και της ευταξίας είναι εξαιρετικά ψηλά στους στόχους μας. Πιστεύω ότι μια πόλη, αν δεν είναι ασφαλής δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους στόχους της. Ακόμα και το ύψιστο αγαθό της υγείας, που αυτές τις μέρες όλοι επιζητούμε με μεγάλη αγωνία και προσπάθεια, χωρίς ασφάλεια δεν έχει την ίδια αξία που θα είχε διαφορετικά. Άρα, λοιπόν, αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα, όλους του τελευταίους οκτώ μήνες, σε μια εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, με τους ανθρώπους που η Δημοτική Αστυνομία και όλος ο δήμος συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Τα αποτελέσματα πιστεύω ήδη φαίνονται, αλλά θα φανούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον».

«Δίνω τα συγχαρητήρια μου και τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συνεργάτες μου που δούλεψαν και έφεραν εις πέρας αυτό το εγχείρημα τόσο γρήγορα. Θέλω να σταθώ στη δουλειά που γίνεται καθημερινά, στην αυταπάρνησή τους ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες. Είμαι και εγώ δίπλα τους και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η συνεργασία καρποφορεί και φέρνει αποτελέσματα προς όφελος του πολίτη που αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπό μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δαγκλής, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονοπουλος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος.


Εννοείται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έφτασε στον χώρο των εγκαινίων φορώντας μάσκα, ενώ μάσκες φορούσαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσο και σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Χειραψίες δεν έγιναν ή ήταν περιορισμένες. Δείτε το βίντεο της άφιξής του κ. Χρυσοχοϊδη:Kαθηγητής Μάζης: «Αν συνηθίσουμε το μεταναστευτικό, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε»


O καταξιωμένος καθηγητής Γεωπολιτικής και διεθνολόγος, Ιωάννης Μάζης, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για το μεταναστευτικό μιλώντας σε εκπομπή του Alpha.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «αν το συνηθίσουμε, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του καθηγητή:

Πέτσας: Fake news ο θάνατος μετανάστη στον Έβρο από ελληνικά πυρά!


Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προκάλεσε δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ένας μετανάστης σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων στρατιωτών στην προσπάθειά του να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ' αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής και παραθέτει τη δήλωσή του στις 4 Μαρτίου με την οποία διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς: «Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές».

Στην συνέχεια αναφέρει ότι κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα και αναρωτιέται γιατί όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα.

Σημειώνει ότι δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. «Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας. Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο» αναφέρει ο κ. Πέτσας.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. «Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους» σημειώνει.

Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανακοίνωση και χωρίς καμία δημοσιότητα ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία στα ελληνοαλβανικά σύνορα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. 

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν από μερικούς μήνες όταν και πάλι ο Υφυπουργός περιόδευσε σε όλη τη συνοριογραμμή. Η επίσκεψη του κ. Στεφανή έγινε γνωστή μετά την ολοκλήρωσή της με μία λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με αυτή ο Υφυπουργός επισκέφθηκε όλη «την περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, στην Ήπειρο, προκειμένου να ελέγξει τα μέσα και τις διαδικασίες επιτήρησης και ασφαλείας των συνόρων».
Ο κύκλος των επισκέψεών του ξεκίνησε από το Επιτηρητικό Φυλάκιο του Μολυβδοσκεπάσου και ακολούθησαν οι επισκέψεις στα Φυλάκια της Κακαβιάς, του Μαυροματίου και του Κάτω Αετού.
Επιπρόσθετα, βρέθηκε σε Τελωνεία, Συνοριακούς Σταθμούς, καθώς και Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) της περιοχής.

Ο Υφυπουργός συμμετείχε και σε πλεύση επιτήρησης των συνόρων με πλωτό σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης πραγματοποιήθηκε και περίπλους στις Διαπόντιες νήσους.
Ίσως και εντός Αυγούστου να αναλάβουν υπηρεσία οι 400 νέοι συνοριοφύλακες στον ΈβροΜεγάλη ανανέωση και επιτακτική η άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Έβρου με νέο προσωπικό.

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση των ημερομηνιών για την εξέταση των επιτυχόντων του διαγωνισμού για την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων. Οι αθλητικές και υγιειονομικές εξετάσεις σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργού προστασίας του πολίτη θα γίνουν στον Έβρο.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη, όμως έχει ακόμη μια πιο σημαντική παράμετρο, καθώς οι νέοι συνοριοφύλακες, θα ξεκινήσουν και άμεσα την εκπαίδευσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ίσως και εντός του Αυγούστου, οι συνοριοφύλακες να αναλάβουν και υπηρεσία.

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση, καθώς το καλοκαίρι αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ ο παράγοντας Τουρκία παραμένει απρόβλεπτος.
Οι νέοι συνοριακοί φύλακες θα πέσουν απευθείας στη μάχη των συνόρων, ενισχύοντας με την θέλησή τους και το νεαρό της ηλικίας τους, παράλληλα με την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των παλαιότερων αστυνομικών ουσιαστικά τη φύλαξη της πατρίδας.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Ιταλία: Μετανάστης από τη Σενεγάλη βίασε νοσηλεύτρια για 45 λεπτά


Σοκάρει η περιγραφή της νοσηλεύτριας: «Μου έλεγε συνέχεια "άσε με να κάνω ό,τι θέλω διαφορετικά θα σε σκοτώσω. Μείνε ακίνητη και μην ουρλιάζεις»
Ένα 45λεπτο φρίκης βίωσε στα χέρια μετανάστη από Σενεγάλη την περασμένη Κυριακή μια 48χρονη νοσηλεύτρια στην Ιταλία.

Η Φραντσέσκα (σ.σ. το όνομα δεν είναι αληθινό) μίλησε στην La Reppublica για όσα έζησε στα χέρια του μετανάστη, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη, ενώ περίμενε το λεωφορείο μετά τη λήξη της βάρδιάς της σε νοσοκομείο με ασθενείς που νοσούν από Covid-19.


«Μου έλεγε συνέχεια "άσε με να κάνω ό,τι θέλω διαφορετικά θα σε σκοτώσω. Μείνε ακίνητη και μην ουρλιάζεις» είπε η 48χρονη για τον Σενεγαλέζο που της επιτέθηκε πίσω από τον σταθμό των τρένων στη Νάπολη.

Η «Φραντσέσκα» περιέγραψε καρέ-καρέ πώς της επιτέθηκε ο 48χρονος για τον οποίο αρχικά πίστεψε ότι ήθελε να της πάρει την τσάντα.

«Με πέταξε στο έδαφος, μου έβαλε το χέρι στο στόμα και εξοργίστηκε γιατί το τζιν μου ήταν στενό και δεν μπορούσε να μου το βγάλει» συνεχίζει την περιγραφή της η νοσηλεύτρια.

«Έβαζε τα χέρια του παντού και θύμωνε γιατί προσπαθούσα να προστατευτώ» προσθέτει η «Φραντσέσκα».

Η ίδια λέει ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον αποτρέψει από το να την βιάσει: «Του είπα ότι είμαι έγκυος, του είπα ότι δεν μπορώ να ανασάνω, του είπα ότι θέλω νερό, του είπα ότι αν τον δει κανείς θα τον συλλάβουν. Αλλά αυτός δεν σταματούσε».

Η φρίκη για την νοσηλεύτρια έλαβε τέλος όταν έφτασε το λεωφορείο το οποίο περίμενε με τον οδηγό του να βλέπει όσα συμβαίνουν, να βάζει τις φωνές και να τρέπει σε φυγή τον Σενεγαλέζο.

Όπως λέει η «Φραντσέσκα» ο βιασμός που υπέστη έχει σοκάρει την οικογένειά της με τον σύζυγό της να νιώθει ένοχος που δεν την προστάτευσε. «Δεν ξέρω τι πονάει πιο πολύ, το σώμα ή η ψυχή μου. Θα προσπαθήσω σκληρά να επιστρέψω στην καθημερινότητα» καταλήγει στην περιγραφή της η νοσηλεύτρια.Νέες προκλήσεις στον Έβρο με πυροβολισμούς: Πού το πάει η Τουρκία


Συνεχίζονται και οι προκλήσεις με τις υπερπτήσεις


Νέες και ανησυχητικές ακραίες ενέργειες στον Έβρο προστίθενται στις καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η τουρκική στρατηγική της πρόκλησης κατά μήκος των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο εντείνεται επικίνδυνα μέρα με την μέρα. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες το βράδυ της Τρίτης άρχισαν ξαφνικά να πυροβολούν στον αέρα.

Η ελληνική περίπολος έλαβε άμεσα τα μέτρα της και ενημέρωσε τους επικεφαλής αξιωματικούς

«Αυτό που επιδιώκεται είναι να απομακρυνθούμε εμείς από τα σημεία, να φοβηθούμε, να μας προκαλέσουν να ανταποδώσουμε. Αλλά σε όλη αυτή την προβοκάτσια δεν απαντάμε, λειτουργούμε με υπεύθυνη στάση και βέβαια δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη συνοριακή φύλαξη» δήλωσε στο Star o πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Παρόμοια πρόκληση έγινε την Τρίτη νοτιότερα, κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του Έβρου.

«Οι προκλήσεις αυτές από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται εδώ και πολλές μέρες. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα γεγονότα. Μπορεί να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο ανά πάσα στιγμή» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης.,

Για την καλύτερη φύλαξη του Έβρου η Ελλάδα θα κατασκευάσει παρατηρητήρια με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται η κατασκευή συμπληρωματικού φράκτη μήκους 30 χιλιομέτρων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη εκτάκτως στην περιοχή και ενημερώθηκε λεπτομερώς.ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο Αιγαίο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F- 16 πραγματοποίησαν και σήμερα υπέρπτηση στις Οινούσσες και την Παναγιά.

Οι Τούρκοι πάντως συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει κάτι. «Εφέτος δεν υπήρξε αλλά κάθε χρόνο προκαλείται ένταση, επομένως μπορούμε να πούμε ότι βασικά αποτελεί ρουτίνα» υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δε νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες» απάντησε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

O πρώην υπουργός Άμυνας Ναύαρχος Αποστολάκης πιστεύει ότι υπάρχει μια υπερβολή στο αξιόμαχο του τουρκικού στρατού, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωπαίων για το προσφυγικό, στην τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δομή Μαλακάσας: Αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών γυναικών – Με τραύμα στην κοιλιά ΙρανήΗ δράστιδα της επίθεσης και τραυματισμού της Ιρανής δεν έχει κατονομαστεί από την τραυματία

Στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» μεταφέρθηκε (06/05) και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση Ιρανή από την Δομή της Μαλακάσας. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει στις Αρχές, ύστερα από επεισόδιο με άλλη γυναίκα εντός της Δομής, την τραυμάτισε με μαχαίρι στην κοιλιά. Με ασθενοφόρο η νεαρή Ιρανή παρελήφθη από τη Δομή, ωστόσο τα αίτια της συμπλοκής και οι συνθήκες ερευνώνται ενώ δεν έχει κατονομαστεί η δράστιδα της επίθεσης .

Ενεργείται προανάκριση για την αιματηρή επίθεση .

Να αποζημιωθούν οι αγρότες των συνόρων ζητάει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας


Το θέμα των αποζημιώσεων αγροτών των Καστανεών θέτει με ερώτησή του προς τους υπουργούς προστασίας του πολίτη και εθνικής άμυνας, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή

Θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές γης των Καστανεών Έβρου».
Η αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε η Ελληνική κυβέρνηση τη βίαιη προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων που εκδηλώθηκε στις 28/02/2020, αναγνωρίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Π.Ε. Έβρου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στην περιοχή τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, δημιουργήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις των Καστανεών Έβρου εκτεταμένες καταστροφές. Το παραπάνω γεγονός πλήττει ευθέως το εισόδημα των καλλιεργητών της περιοχής, των οποίων η συμβολή για την αντιμετώπιση της παραβίασης των Ελληνικών συνόρων υπήρξε καίρια.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές της περιοχής των Καστανεών για τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Έβρος: Τούρκοι στρατοχωροφύλακες βοηθούν διακινητές να περάσουν μετανάστεςΤην εκτίμηση ότι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες βοηθούν διακινητές να περάσουν μετανάστες στο ελληνικό έδαφος εκφράζουν οι συνοριοφύλακες του Έβρου, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Δύο ακόμα περιστατικά πυροβολισμών από Τούρκους στρατοχωροφύλακες σημειώθηκαν στα σύνορα στον Έβρο και συγκεκριμένα στα Μαράσια και το Τυχερό.

Το ένα σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες που βρίσκονταν σε χέρσο τμήμα (σ.σ. στα Μαράσια περνά ο ποταμός Άρδας που αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Έβρου) πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε χτες το απόγευμα κοντά στο χωριό Τυχερό όπου Τούρκοι στρατοχωροφύλακες που βρίσκονταν σε βάρκα πυροβόλησαν επίσης στον αέρα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολεμικό κλίμα στον Έβρο: Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς Τούρκων - Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Παρόμοια περιστατικά, όπως αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, είναι πλέον καθημερινά και θεωρεί ότι αποτελούν νέα τακτική των Τούρκων που «υπέστησαν ήττα» στο σχέδιο που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τον περασμένο Μάρτιο στις Καστανιές του Έβρου, οπου είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα.
«Συνεχίζεται η θρασύτατη προκλητικότητα των Τούρκων σε όλη την οριογραμμή του Έβρου. Πλέον, τα περιστατικά που έχουμε είναι καθημερινά. Οι Τούρκοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο, μετά την “ήττα” που δέχτηκαν τον Μάρτιο με τις ροές, προσπαθώντας να περάσουν όλους αυτούς τους μετανάστες, να δημιουργούν εντάσεις και να διοχετεύσουν στο ελληνικό έδαφος παράνομους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλαμάς.

Παρότι η είσοδος μεταναστών είναι μηδενική ή ελάχιστη, όπως εκτιμά ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνεργάζονται με τους διακινητές παράτυπων μεταναστών.
«Οι ροές αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μηδαμινές ως ελάχιστες. Όμως έχουμε πολλά περιστατικά. Δηλαδή όταν βλέπουμε πυροβολισμούς, εμείς βλέπουμε στην απέναντι πλευρά, στην Τουρκία να υπάρχουν παράνομοι μετανάστες. Έχουμε δει ακόμα και σε βάρκες (σ.σ. μετανάστες) να έρχονται και τους οποίους προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε να μην έρθουν. Έχουμε πολλές αποτροπές στο ποτάμι», τόνισε ο κ. Γιαλαμάς και πρόσθεσε:


«Οι Τούρκοι Στρατοχωροφύλακες συνδράμουν και βοηθούν τους εγκληματίες διακινητές να περάσουν όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.»

Παρόμοια άποψη για τα περιστατικά με τους πυροβολισμούς στον Έβρο εξέφρασε στο Sputnik και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.
«Αυτός είναι ο σκοπός τους, να περάσουν τους μετανάστες. Να μας κάνουν να φοβηθούμε για να φύγουμε από εκεί και να περάσουν τους μετανάστες. Εμείς δεν ανταποδίδουμε σε αυτές τις προκλήσεις. Παίρνουμε υψηλά μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη συνοριακή φύλαξη. Δηλαδή δεν απομακρυνόμαστε από τα σημεία».

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη φύλαξη των συνόρων και εκτιμά ότι τα περιστατικά συνδέονται με κάποιους «θερμόαιμους» Τούρκους στρατιωτικούς.
«Ίσως είναι ατομικές ενέργειες κάποιων θερμόαιμων στρατιωτικών της Τουρκίας. Εμάς μας έχουν σε διαρκή επαγρύπνηση. Από την πρώτη στιγμή που αποσύρθηκαν λόγω του κορονοϊού οι μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, η φύλαξη των συνόρων μας και για αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

ΠΗΓΗ onpress.gr

Μετά από 22 χρόνια θυμήθηκαν την επιστροφή χρημάτων από αστυνομικούς;
Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας:

Προς: Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κοιν.: Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών


Θέμα: «Κλήση για επιστροφή αχρεώστητης πληρωμής – κλήσης σε ακρόαση»

Συνάδελφοι,

Διά των εγγράφων της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα: «Κλήση για επιστροφή αχρεώστητης πληρωμής – κλήσης σε ακρόαση», καλούνται μαζικά συνάδελφοι της σειράς 1996-1998 που φοιτούσαν ως Δόκιμοι Αστυφύλακες του Τ.Δ.Α. Αμυγδαλέζας, να καταβάλουν, ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα, διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία έλαβαν κατά τη διενέργεια των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών του 1998, ως οδοιπορικά έξοδα!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση των αδειών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ μετά το αίτημα της ΠΟΣΥΦΥ που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες.

Η Ένωσή μας έχει λάβει σωρεία δικαιολογημένων παραπόνων από τους πληττόμενους συναδέλφους, καθώς καλούνται να επιστρέψουν στην Υπηρεσία χρηματικά ποσά, τα οποία έλαβαν καλόπιστα πριν από 22 χρόνια (!!!) και εάν τυχόν καταβλήθηκαν αχρεώστητα, τούτο οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και όχι δική τους.

Επιπλέον, τυχόν αξίωση της Υπηρεσίας για επιστροφή των χρημάτων αυτών έχει υποπέσει οπωσδήποτε σε παραγραφή, καθώς έχει παρέλθει εικοσαετία.

Επιπρόσθετα, τα χρήματα που ζητούνται από τους συναδέλφους να επιστρέψουν είναι σημαντικά για τον οικονομικό και οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σε κάθε δε περίπτωση, δεν ευθύνονται επ’ ουδενί οι συνάδελφοι για το όποιο τυχόν λογιστικό έλλειμμα προέκυψε προ εικοσαετίας και πλέον !!!

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών φρονούμε ότι το ζήτημα χρήζει συνολικής αντιμετώπισης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Μεγάλη η ανταπόκριση στην έκκληση για οικονομική βοήθεια με στόχο την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές Έβρου


Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ευχαριστούν θερμά τους Φορείς, Συλλόγους και μεμονωμένα άτομα, μέλη και άλλους από όλη την Ελλάδα, καθώς και Ομογενείς από το Εξωτερικό (Τορόντο Καναδά),που ανταποκρίθηκαν στην 2η έκκληση μας (της 26/3/2020)και ενίσχυσαν οικονομικά με μετρητά ή κατάθεση σε Τραπ. λογαριασμούς, για την προμήθεια αναγκαίων προστατευτικών δομικών και άλλων στοιχείων για το ‘’φράκτη’’ στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ, αλλά και κατά μήκος του Έβρου-Β΄ΦΑΣΗ.


Η πρωτοβουλία ήταν και είναι επικουρική & συντονισμένη στο σχεδιασμό του Δ’Σ. Στρατού, είναι δε πέρα και πάνω από Πολιτικά Κόμματα και εκπηγάζει από την αυθόρμητη διάθεση ΟΛΩΝ των Ελλήνων, πλην ελαχίστων που διαφωνούν για δικούς τους λόγους ή και σκοπιμότητες, να βοηθήσουν την Πατρίδα, προσφέροντας από το υστέρημα τους, για τη θωράκιση σε όλο το μήκος του Έβρου από την κατευθυνόμενη από την Τουρκία σε βάρος της Χώρας μας επιχείρηση: «Μαζικής – βίαιης και παράνομης εισβολής λαθρομεταναστών», η οποία, χάρις τη σύμπνοια και τη συντονισμένη δράση όλων των υπεύθυνων φορέων ακόμη και των κατοίκων του Έβρου, απέτυχε στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ παταγωδώς !!!!!

Οι ευγενικές προσφορές όλων, συνετέλεσαν ώστε να συγκεντρωθεί και στη Β’ Φάση ποσό που επέτρεψε την προμήθεια μέρους των υλικών τα οποία ήδη τοποθετήθηκαν στον Έβρο(ή συνεχίζουν να τοποθετούνται),από την αρμόδια Στρ. Υπηρεσία του Δ’Σ. Στρατού.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όσους ανταποκρίθηκαν μεμονωμένα και μας εμπιστεύτηκαν τη δική τους βοήθεια. Συγκεκριμένα τους κ.κ.:

• Ανδρέου Ευστράτιο.
• Αντωνόπουλο Δημήτριο.
• Βαβάτση Δημήτριο.
• Βαχαβιώλο Κωνσταντίνο.
• Βλαχόπουλο Γεώργιο.
• Γαβριήλ Χρήστο.
• Γάντζο Πάτροκλο.
• Γεωργιάδη Ευστράτιο.
• Γεωργούδη Εμμανουήλ.
• Γιοβαννόπουλο Μιχαήλ.
• Γιοβαννόπουλο Παράσχο.
• Γκατζίνο Φώτιο.
• Γκέρατς Δημήτριο.
• Γουρνιεζάκη Ευαγγελία.
• Δημητρόπουλο Χαράλαμπο.
• Διαμαντόπουλο Άρη.
• Ελευθεριάδη Χαράλαμπο.
• Ζυγούρη Κωνσταντίνο (Τορόντο Καναδά).
• Ζωχιό Σπυρίδωνα.
• Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο.
• Καλαντζή Χρήστο.
• ΚαλτσάτοΑθανάσιο.
• Καναβάκη Νικόλαο.
• Κανελλόπουλο Αγησίλαο.
• Καπελούζο Αχιλλέα
• Κάπη Απόστολο.
• Καρακώστα Ιωάννη.
• ΚαρακατσάνηΓεώργιο.
• Καραμπιπέρη Θεοφάνη.
• Καρυοφυλλίδη Απόστολο.
• Κασαπίδη Αριστείδη.
• Κατσαφυλλούδη Αντώνιο.
• Κατσούρα Γεώργιο. (Τορόντο Καναδά).
• Κερεστετζή Μαργαρίτη.
• Κιλιργιώτη Απόστολο.
• Κόκκορη Σωτήριο.
• Κόσκερη Γρηγόριο.
• Κυριακίδου Ελένη.
• Κυριακόπουλο Αθανάσιο.
• Λαδά Κωνσταντίνο.
• Λεονάρδο Σπυρίδωνα.
• Λιώλιο Αστέριο.
• Μαγουλά Λεωνίδα.
• Μαυρόπουλο Παναγιώτη.
• Μπαϊρακτάρη Στυλιανό.
• Μπαλτατζή Νικόλαο.
• ΜπαφραλίδηΧαράλαμπο.
• Μπολέτη Γεώργιο.
• Νακόπουλο Γεώργιο. Επίτιμο Υ/ΓΕΕΘΑ
• Ναούμ Νικόλαο.
• Νινιό Παναγιώτη.
• Οικονόμου Ηλία.
• Παπαναστασίου Φίλιππο.
• ΠαραγιουδάκηΜανούσο, Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ.
• Πηλιαφά Κωνσταντίνο.
• ΠομόνηΝικόλαο
• Ράδο Μιχαήλ.
• ΡούσσοΒενέδικτο – Γραφικές Τέχνες.
• Ρωμανίδη Θεόδωρο.
• Σταματάκη Χριστόδουλο.
• Σταματογιαννάκη Μιχαήλ.
• Στυλιανόπουλο Αθανάσιο, Επίτιμο Β’ Υ/ΓΕΣ
• Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΕ Τάξεως 1960.
• Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΕ Τάξεως 1968.
• Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΕ Τάξεως 1974
• Σύλλογο Ποντίων Ν.Ξάνθης.
• Σύλλογο Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ‘’ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ’’.
• Ταβουλάρη Ηλία.
• Τσιρκινίδη Παναγιώτη.
• Ψωμαδόπουλο Εμμανουήλ
• ΑΝΩΝΥΜΟΣ(18/3 έμβασμα).
• ΑΝΩΝΥΜΟΣ (30/3 έμβασμα)
• ΑΝΩΝΥΜΟΣ(2/4.έμβασμα).
• ΑΝΩΝΥΜΟΣ (21/4.έμβασμα).
• ΑΝΩΝΥΜΟΣ (27/4.έμβασμα).

Ευχαριστούμε επίσης όσους Φορείς, Ιδρύματα και Συνδέσμους/Συλλόγους και Επιχειρήσεις, από την Ξάνθη και άλλες Πόλεις, ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν‘ ’απευθείας’’ τη βοήθειά τους, στους προμηθευτές, όπως τους υποδείχτηκε από τον αρμόδιο του Δ’Σ. Στρατού.
Ευχαριστούμε τέλος όλους τους Έλληνες, για τη σύμπνοια που επέδειξαν και τη διάθεση για προσφορά στον Εθνικό Αγώνα της Πατρίδας μας, όπως και τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, στην Ξάνθη και το Πανελλήνιο, που πρόβαλαν την έκκλησή μας.

Το παρόν ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ (2ο), με τα στοιχεία όσων ανταποκρίθηκαν στην ΕΚΚΛΗΣΗ μας, αποστέλλετα ιστα ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού, κοινοποιείται στο Δ’ Σ. Στρατού &την ΕΑΑΣ, ενώ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας :www.eaasxanthis.gr και το fb (ΕααΣ Ξάνθης),για λόγους διαφάνειας, όπου έχει αναρτηθεί και το 1ο ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της 17/3/20.
Η παρούσα προσπάθεια του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων από τις 2 εκκλήσεις που εκδόθηκαν, περατώθηκε με την 5 Μαΐου 2020(στην παρούσα φάση).

Παρακαλούμε τυχόν άλλους που στο εξής επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά την προμήθεια υλικών κατασκευής των έργων του Δ’Σ. Στρατού, που συνεχίζονται σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού, να απευθύνονται για συνεννόηση στα τηλέφωνα :6937100910 και 6937409943.

Η προσπάθεια των έργων στον ΕΒΡΟ συνεχίζεται. Το σύνθημα όλων μας ας είναι : ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!!

Ακριβές Αντίγραφο
Υπτγοςε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ
Υπτγοςε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης
Αντιπρόεδρος ΤΣ

Έβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν τον χειριστή drone τους, που κατέρριψαν οι Έλληνες


Ένα άγνωστο περιστατικό που έγινε στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο τις κρίσιμες ημέρες του «ανοίγματος των συνόρων» από την Τουρκία και συγκεκριμένα στα μέσα Μαρτίου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας από καλά ενημερωμένες πηγές της “HuffPost Greece”.

Οι Τούρκοι σήκωσαν drone στην οριογραμμή για να κάνουν κατόπτευση του ελληνικού εδάφους. Ένας λάθος χειρισμός, ωστόσο, από την πλευρά του Τούρκου χειριστή, έδωσε το πλεονέκτημα στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες «τύφλωσαν» ηλεκτρονικά το drone και το κατέρριψαν. Πρόκειται για την «αντι-drone» τεχνολογία, που μπλοκάρει τις συχνότητες. Μάλιστα το Evros-news.gr είχε αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Φερών, άσχετα αν τότε δεβ επιβεβαιώθηκε από την ελληνική και φυσικά την τουρκική πλευρά.


Οι Τούρκοι στρατιωτικοί και Στρατοχωροφύλακες έγιναν έξαλλοι βλέποντας την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους. Το μένος τους πλήρωσε ο χειριστής του drone, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους συναδέλφους του που άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από οργισμένους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν στο έδαφος, πάνω στην οριογραμμή, για να βρουν το drone.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο σημείο όπου άρχισαν να ψάχνουν υπήρχαν χρωμοπαγίδες, οι οποίες δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες που έκαναν την έρευνα. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, μία χρωμοπαγίδα έσκασε ακριβώς δίπλα από Τούρκο που αναζητούσε το drone.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε η εφημερίδα «Το Βήμα» την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν πληροφορίες- που είχαν διαψευσθεί αρχικά από την ελληνική πλευρά-ότι οι ελληνικές αρχές «μπλόκαραν» την μετάδοση σήματος και κατέρριψαν τουρκικό drone στην διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Εβρο πριν 2,5μήνες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι » οι Ελληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί διεπίστωσαν λίγο μετά την πτώση του drone προπηλακισμό από τους Τούρκους ενστόλους του χειριστή του drone γιατί απέδωσαν σε δικό του λάθος, την απώλεια του».

Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 4 μέλη σπείραςΣυνελήφθησαν στο νομό Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, τέσσερα μέλη σπείρας, τα οποία προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας εννέα μη νόμιμους μετανάστες.

Mετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, βραδινές ώρες της 5-5-2020, οι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τους δράστες, σε θαμνώδη περιοχή της Ροδόπης, να επιβιβάζουν εννέα μη νόμιμους μετανάστες σε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Ακολούθως, ο ένας από τους διακινητές, οδηγώντας το παραπάνω όχημα, μετέφερε τους μη νόμιμους μετανάστες στην ενδοχώρα, ενώ οι άλλοι τρεις δράστες, επιβαίνοντες σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, λειτουργούσαν ως προπομποί για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.

Από την έως τώρα έρευνα προέκυψε ότι το ένα όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας έτερου οχήματος, ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας των βουλγάρικων αρχών, οι οποίες είναι καταχωρημένες ως κλεμμένες.
Σημειώνεται ότι ένας από τους διακινητές έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, καθώς και ότι ο ένας οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, πινακίδες κυκλοφορίας και χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μεταναστευτικό: Προβληματισμός για τους "μετέωρους ανθρώπους" του κορονοϊού


Προβληματισμός για το τι θα γίνονται οι άνθρωποι που δεν αποκτούν χαρτιά και δεν θα μπορούν να επιστρέφονται είτε λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας είτε λόγω του κορονοϊού.

Ικανοποίηση για τη συμπερίληψη προτάσεών τους στη φάση της διαβούλευσης, επισημάνσεις για την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αλλά και προβληματισμούς για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και το ενδεχόμενο η διοικητική κράτηση εισερχομένων από τρίτες χώρες να καταστεί από εξαίρεση σε κανόνα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν γνώμη επί του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

"Η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας"

Η Καλλιόπη Στεφανάκη από τον Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξέφρασε - μεταξύ άλλων- την ανησυχία ότι η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας αντί να είναι η εξαίρεση, και για όσους δικαιούνται άσυλο και για όσους είναι προς επιστροφή.

Η Μαρία Γαβουνέλη, από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε για τη καλή πρακτική της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το τι θα γίνονται οι άνθρωποι που δεν αποκτούν χαρτιά και δεν θα μπορούν να επιστρέφονται είτε λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας είτε λόγω του κορονοϊού. Από την ίδια επιτροπή, η Εύα Τζαβαλά είπε ότι "η βιασύνη" οδηγεί σε ατραπούς καταστρατήγησης των δικαιωμάτων όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας,

Χαμένοι στη μετάφραση;

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης αναφέρθηκε στην αποδοχή προτάσεών του από την κυβέρνηση, όπως σε διατάξεις του κώδικα μετανάστευσης, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για πιθανές ενστάσεις με αφορμή τη διάταξη που προβλέπει συνεννόηση της διοίκησης με τον αιτούντα άσυλο σε γλώσσα που "ευλόγως" κατανοεί, όταν η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται σε γλώσσα που προτιμά ο αιτών. Ζήτησε επίσης να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες και όσοι κινδυνεύουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Για το θέμα της κράτησης ενόψη επιστροφής εκτίμησε ότι έχουμε πλήρη αντιστροφή της κράτησης ως εξαίρεση, και ότι πλέον γίνεται κανόνας. Τέλος, χαρακτήρισε "ανεπίτρεπτη" την κράτηση ανηλίκων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης είπε ότι οι ανάπηροι αιτούντες άσυλο έχουν την ίδια αξία με όλους τους ανθρώπους. Προσέφερε τη στήριξη της Συνομοσπονδίας στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση των ΑμεΑ αιτούντων και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να φιλοξενεί και όχι να φυλακίζει πρόσφυγες/μετανάστες.

Φόβος για νέους συνωστισμούς

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Παναγιώτης Περάκης υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση των διαδικασιών για λόγους επιτάχυνσης, είναι λάθος και ότι θα διαιωνίσει τις εκκρεμότητες. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός του δικαιώματος πρόσβασης των αιτούντων σε δικηγόρο. Όσο για τη διοικητική κράτηση που "γίνεται κανόνας" είπε ότι θα καταλήξει σε συνωστισμό στα κέντρα κράτησης.

Η Λώρα Παππά, πρόεδρος της Οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, είπε ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα ειδικών ρυθμίσεων για τα παιδιά, με τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να στελεχωθεί γρήγορα και να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με την κ. Παππά, πρέπει να προσεχθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου για ανήλικους καθώς το 30-40% είναι περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης.

Από τον ΕΕΣ, η Αγγελική Φανάκη συμφώνησε στην ανάγκη προσοχής στα ασυνόδευτα παιδιά και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Από την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Άρσις", ο Βασίλης Παπαστεργίου χαρακτήρισε θετική την πρόβλεψη για διερεύνηση του βέλτιστου για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ εκτίμησε ότι «κακώς αίρεται η κατά προτεραιότητα εξέταση ασύλου ασυνόδευτου ανηλίκου».

Η Δέσποινα Παρασκευά, από τη Διεθνή Αμνηστία, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η κράτηση αιτούντων, ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι οι αιτούντες κατανοούν στη γλώσσα τους τις διαδικασίες και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την αναγκαία χωρητικότητα στα κέντρα κράτησης.

Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο Κ. Δημόπουλος είπε ότι το φαινόμενο μετανάστευσης είναι σε έξαρση και τόνισε την ανάγκη σταθερού νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η Διοίκηση στο φαινόμενο των εισόδων ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν.

Από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο Γιουνούς Μοχαμαντί είπε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη, υπό την καθοδήγηση των αρχών να βοηθήσει στην πληροφόρηση των αιτούντων, που συχνά πέφτουν "θύματα ψευδών ειδήσεων" από κυκλώματα.

Η Έλλη Ξένου των Γιατρών του Κόσμου αναφέρθηκε στην προσπάθεια υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων/μεταναστών, εξέφρασε την ανησυχία της για το θέμα της "κράτησης" και ενημέρωσε για την "αύξηση προσέλευσης στης δομές μας" των αποκλεισμένων από όποιο σύστημα αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους.

Ο Γεώργιος Καταπόδης, πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είπε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής για θέματα συμβάσεων και απορρήτων δαπανών, οι οποίες "πρέπει να τεκμηριώνονται".

Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, με εκμίσθωση ισραηλινών drones


Υπεγράφη ψηφιακά -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- στις 4 Μαΐου αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α). και τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, υποστράτηγο (ε.α) Udi Adam.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ (15-16 Ιανουαρίου) με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό/τεχνικό τομέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής ΙΑΙ (Israeli Aerospace Industries) στο πλαίσιο της συμφωνίας- της πρώτης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών- θα εκμισθωθούν στην Ελλάδα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, στη ναυτική τους διαρρύθμιση. Τα αεροσκάφη αυτά προορίζονται πρωτευόντως για προστασία συνόρων και η συμφωνία εκμίσθωσης, διάρκειας τριών ετών, περιλαμβάνει επιλογή αγοράς τους μετά τη λήξη της περιόδου.

Το Heron διαθέτει εξοπλισμένο που επιτρέπει να επιχειρεί ημέρα και νύχτα, ραντάρ ναυτικών περιπολιών και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών.

Πολεμικό κλίμα στον Έβρο: Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς Τούρκων - Σε ετοιμότητα οι ΕΔ


Νέες προκλήσεις

Δεν αντέχουν την ελληνική αντίσταση στον Έβρο οι Τούρκοι. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας έχουν ταπεινώσει την Άγκυρα, με τις ΕΔ, τα ΜΑΤ & τα ΕΚΑΜ να κάνουν μία εξαιρετική δουλειά στα σύνορα.

Αυτές όμως οι εικόνες έχουν εξοργίσει τον Ερντογάν, ο οποίος ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα όλεθρο λόγω της πανδημίας. Η Άγκυρα πήρε ένα γερό ''μάθημα'' από την χώρα μας και είδε όλος ο κόσμος πως όταν θέλουμε και πως όταν χρειαστεί η ''απάντησή'' μας θα είναι ηχηρή.

Ήδη το κλίμα στην γειτονική χώρα είναι χειρότερο από ποτέ, με δημοσιογράφους τόσο κυβερνητικούς, όσο και της αντιπολίτευσης, να τα ''χώνουν'' στον Ερντογάν για την συντριβή στον Έβρο.

Tαυτόχρονα οι Τούρκοι έστειλαν και UAV μία ''ανάσα'' από τα σύνορα στον Έβρο!

Νέα περιστατικά

Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα στον Έβρο καταγράφηκαν χθες και σήμερα. Το πρώτο έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης κοντά στο χωριό Μαράσια. Στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού Ξηράς, που ενημέρωσαν την ηγεσία τους.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα νέο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν Τούρκοι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ στον αέρα, ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού.

Αντίστοιχα επεισόδια κατά μήκος της συνοριογραμμής είχαν προηγηθεί τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Και τότε τα μέλη δύο πλωτών περιπόλων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν πυροβολήσει στον αέρα κοντά στο χωριό Τυχερό.

Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Έβρο.

Την Τρίτη την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.ΥΠΕΘΑ: Επίσημη ανακοίνωση για τα κρούσματα “Covid-19” στο 401 ΓΣΝΑ


Κρούσματα ασθενών με στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19” σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Διευκρινίζεται σε ό,τι αφορά κρούσματα κορωνοϊού “Covid-19” σε Υγειονομική Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι κατόπιν ελέγχου επιβεβαιώθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2020, κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ.


Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τον έλεγχο στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες, μόνο ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ως εκ τούτου οι αναφορές περί «κρουσμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ταχί, Θήβας: Λαθρομετανάστες επιτέθηκαν με μαχαίρια σε αγρότες μέσα στο χωράφι τους


Καταγγελία αγροτών για επίθεση σε βάρος τους με μαχαίρια από λαθρομετανάστες

Σε αγροτεμάχιο που συνορεύει με το Hot Spot στη συνοικία Τάχι Θήβας, στη Βοιωτία, οι δύο αγρότες το απόγευμα της Τετάρτης (06/05) καταγγέλλουν επίθεση εντός της ιδιοκτησίας τους, από τέσσερις λαθρομετανάστες διαβιούντες στη δομή. Οι λαθρομετανάστες κρατώντας μασέτες απείλησαν τους αγρότες οι οποίοι υπό την απειλή της ζωής τους, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν και ενημέρωσαν την Αστυνομία. Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με το Δήμαρχο της Θήβας για να καταγγείλουν το περιστατικό της βίαιης επίθεσης, και την κατάσταση που επικρατεί με τους λαθρομετανάστες .

«Ο εισαγγελέας στη Μυτιλήνη ερευνά 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας»


Στοιχεία για την μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Βουλή κατά την επεξεργασία του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου.
«Υπήρξε περαιτέρω μείωση των ροών, καθώς τον Απρίλιο είχαμε 39 αφίξεις, μείωση 99% και στο τετράμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με τo 2019. Την 1η Ιανουαρίου είχαμε 38.400 διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών σήμερα έχουμε 34.100, δηλαδή 4.300 λιγότερους, ενώ μπήκαν στη χώρα μας 9.137 μετανάστες πριν την λήψη των ουσιαστικών μέτρων του ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Μάρτιο.
Το νομοσχέδιο του Νοεμβρίου κατάφερε να μειώσει το χρόνο της έκδοσης πρώτης απόφασης για τις αφίξεις του 2020 στις 24 ημέρες φέτος, από 183 μέρες το 2019», είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των αποφάσεων ασύλου προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών.
«Το 2019 είχαμε περίπου 4.000 αποφάσεις το μήνα, δηλαδή τρεις αποφάσεις ανά υπάλληλο τον μήνα, στις υπηρεσίες ασύλου. Τον Μάρτιο εκδώσαμε 7.000 αποφάσεις, τον Απρίλιο του 2020 πάνω από 15.000 αποφάσεις ασύλου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών».

Τι ανέφερε ο Μηταράκης για τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας

Ο κ. Μηταράκης έδωσε στοιχεία και για τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας που είχαν εκδοθεί την περίοδο 2016-2019.

«Σήμερα ο εισαγγελέας έρευνα πως εκδόθηκαν στη Μυτιλήνη την περίοδο 2016- 2019 πάνω από 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας, ώστε αυτοί οι μετανάστες και να φύγουν κατά προτεραιότητα από τα νησιά και να αποφύγουν τυχόν απέλαση τους στην περίπτωση που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτο απαραίτητο συστατικό μείωσης των ροών είναι η αντικατάσταση των ανοικτών δομών φιλοξενίας με κλειστές και ελεγχόμενες και ήδη ξεκινάμε σε τέσσερα σημεία εντός των επόμενων μηνών δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ακόμα οι πρόσφατες μετακινήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ημέρες μάλιστα του κορωνοϊού, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την διεθνοποίηση που έχουμε κάνει στο μεταναστευτικό θέμα».
Όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπήρξαν «μηδέν κρούσματα στα νησιά, μηδέν κρούσματα στις δομές φιλοξενίας που λειτουργεί το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου στα νησιά, μηδέν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε όλη τη χώρα που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση, μηδέν μετάδοση του ιού από δομές στις τοπικές κοινωνίες, όπως κάποιοι προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν».
ΠΗΓΗ infognomonpolitics.gr