Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Οι Εθνοφύλακες του νοτίου Έβρου παίρνουν τα… όπλα


Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού ανακοινώνει ότι την Κυριακή 17, 24 και 31 Μαΐου 2020 και από 09:00Ω μέχρι 12:00Ω, πρόκειται να λάβουν χώρα βολές φορητού οπλισμού Εθνοφυλακής στα Πεδία Βολής ΑΛΙΚΗΣ (Αλεξανδρούπολη), ΚΑΒΗΣΟΥ (Φέρες) και ΛΕΥΚΙΜΗΣ (Τυχερού) .

Οι διαδοχικές βολές Τυφεκίου πρόκειται να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε όλα τα προαναφερόμενα πεδία βολής και όλες τις Κυριακές του Μαΐου στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων.
Σκοπός της Στρατιωτικής υπηρεσίας είναι να διευκολυνθούν οι Εθνοφύλακες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, έτσι ώστε απρόσκοπτα το σύνολο της δύναμης Εθνοφυλακής αναλόγως και των λοιπών υποχρεώσεων του, να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στις εκπαιδευτικές μας δράσεις.
Η Μεραρχία προτρέπει όλους τους Εθνοφύλακες να συμμετέχουν αναλόγως του Τάγματος Εθνοφυλακής που ανήκουν σε όσες το δυνατό περισσότερες εκπαιδεύσεις βολών, οι οποίες αποτελούν και το τακτικό επιστέγασμα της Στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Νέα προειδοποίηση των «27» στην Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο


Οι 27 της ΕΕ εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη τoυς, αλλά και την υποστήριξη στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και την καταδίκη τους για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ, οι οποίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που κατ’ επανάληψη η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να πράξει, σύμφωνα με Δήλωση την οποία υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ), το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι 27 καταδικάζουν και την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και της χωρικής θάλασσας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου". Καλούν δε την Τουρκία να σέβεται κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Στο γενικότερο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Δήλωση των 27 επαναλαμβάνει τη θέση, ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις, τις οποίες όλοι θέλουν να δουν να βελτιώνονται.

Επιπρόσθετα, η Δήλωση θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία την αποχή από μονομερείς ενέργειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως μήνυμα και για την ίδια την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ καλωσορίζει, εκ νέου, και υιοθετεί την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η θέση της ΕΕ είναι απόλυτα σαφής και αποτελεί ηχηρή απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα από τη Δήλωση, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται στενά του θέματος των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του καθορισμένου πλαισίου των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα Συμπεράσματα με τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει τα εξής:

"Μετά την τελευταία απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει ένα πλοίο γεωτρήσεων για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η ΕΕ υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τη θέση της όπως ορίζεται σαφώς από προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα του Ιουνίου 2019 και του Οκτωβρίου 2019 για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο."

"Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον διάλογο", αναφέρουν οι 27.

"Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας", τονίζουν οι 27 και σημειώνουν ότι "από αυτήν την άποψη, χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Τουρκία να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους".

Οι 27 τονίζουν ακόμη ότι "οι πιο πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας δυστυχώς πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση".

"Λυπούμαστε που η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες και να επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρουν.
Επιπλέον, "υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και της χωρικής θάλασσας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

"Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει να κάνει απειλές και να λάβει μέτρα που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", τονίζουν.

"Αντίθετα, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους", ξεκαθαρίζουν οι 27 της ΕΕ.

"Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", αναφέρουν.

"Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών τους μέσω ενός διαλόγου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης", διευκρινίζουν.

"Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει τον διάλογο να προχωρήσει. Γι `αυτό, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, η ΕΕ επαναλαμβάνει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα", καταλήγουν.

Χρυσοχοΐδης: «Βήμα-βήμα ξεβρωμίζουμε την κοινωνία από το έγκλημα -Η ΕΛΑΣ δεν έχει δουλειά στις πλατείες»Ο ρόλος της Αστυνομίας δεν αλλάζει, το καθήκον της είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και πάλι» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με την επιτήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Η αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στις πλατείες ούτε περιορίζει τους πολίτες. Αυτό που έγινε στις πλατείες και θα γίνει στις παραλίες είναι η προειδοποίηση για να τηρούμε τα μέτρα» συμπλήρωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όσον αφορά τις κατηγορίες κατά της ΕΛΑΣ για υπερβάλλοντα ζήλο, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και από ψέματα τον τελευταίο καιρό η αντιπολίτευση μας έχει χορτάσει. Δεν πήγε μόνη της η αστυνομία». Όπως πρόσθεσε στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης «μπαχαλάκηδες» επιτέθηκαν σε αστυνομικούς ή επιχείρησαν να τους επιτεθούν. «Τότε πήγε η Αστυνομία. Στην Κυψέλη υπήρξε και κλήση για ληστεία με τραυματισμό και τότε προσήλθε η αστυνομία» επισήμανε ο Υπουργός.

Για την αστυνομία στις παραλίες

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε επίσης στο ζήτημα της επιτήρησης των μέτρων στις παραλίες και αλλού, λέγοντας: «Η αστυνομία αυτό που πρέπει να κάνει και μπορεί να κάνει είναι να προειδοποιεί τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις Οι αποστάσεις δεν είναι δική μου επιταγή, είναι ένα μέτρο, από τη στιγμή που δεν έχουμε εμβόλια και φάρμακα, για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό». Για το ίδιο θέμα διευκρίνισε ακόμη ότι στις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες και η ΕΛΑΣ είναι ένας μόνο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων.

«Όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει (με την πανδημία) αλλά κινδυνεύουμε αν δε λάβουμε μέτρα να γυρίσουμε πίσω και αυτό είναι καταστροφικό» διαμήνυσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του «εχθρού», όπως χαρακτήρισε τον κορωνοϊό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έστρεψε τα βέλη της κριτικής από την πλευρά του σε όσους ζητούν τον αφοπλισμό της Αστυνομίας: «Σε ορισμένους δεν αρέσει η ένοπλη Αστυνομία. Αλλά και στις καλύτερες χώρες τους κόσμου η Αστυνομία είναι ένοπλη. Όπως συμπλήρωσε, «όταν κυνηγάς έναν κακοποιό ή έναν έμπορο ναρκωτικών, αυτό γίνεται με όπλα και δε είδα κανέναν να διαμαρτύρεται όταν ο “Ρουβίκωνας” έκανε πριν χρόνια παρέλαση στα Εξάρχεια, με δεκάδες καλάσνικοφ».

«Θα προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία. Βήμα -βήμα ξεβρωμίζουμε από το έγκλημα που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια και προστατεύουμε τους πολίτες» ανέφερε ακόμη για την πολιτική κατά της εγκληματικότητας ο Υπουργός.

«Στον Εβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς» διαμηνύει ο Χρυσοχοΐδης

Σχετικά με τον Έβρο και τα επεισόδια που προκλήθηκαν πριν λίγες ημέρες από τουρκικής πλευράς ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «τα επεισόδια συνεχίζονται από κάποιους αλλά στον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς». Όπως έκανε γνωστό θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα ο φράχτης και θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία. «Θα είμαστε παρόντες φυλάσσοντας τα σύνορα της ΕΕ και της Ελλάδας, θα είμαστε εκεί και θα παραμένουμε εκεί, κάθε μέρα και πιο ισχυροί» διαμήνυσε.

«Στοίχημα της κυβέρνησης να στηρίξει την εργασία»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση από την πανδημία, που όπως είπε είναι παγκόσμια. «Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την εργασία και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Να είμαστε μια ελκυστική χώρα επειδή αντιμετωπίσαμε καλά την πανδημία και να βοηθήσουμε τους ανέργους, ώστε οι πληγές να είναι λίγες» σημείωσε. Συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Η κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργεί έξυπνα και αποτελεσματικά και η Ευρώπη δείχνει να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Με αυτές τις προϋποθέσεις το 2021 θα ανατείλει με προϋποθέσεις για επανακάμψουμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».


Θεσσαλονίκη: Μαχαιρώματα, ξύλο και προσαγωγές στο επεισόδιο της Μοναστηρίου


Τρεις τραυματίες και περισσότερες από δέκα προσαγωγές είναι ο απολογισμός του σοβαρού επεισοδίου που εκτυλίχθηκε σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 20.00. Δύο ομάδες αλλοδαπών συνεπλάκησαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Μιχαήλ Καλού και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή στα γύρω στενά.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν στην προσαγωγή περίπου είκοσι ατόμων.

Αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και τουλάχιστον επτά τα οποία είχαν καταφύγει σε πολυκατοικία.

Παράλληλα εντόπισαν και τρεις τραυματίες. Οι δύο έφεραν τραύματα από μαχαίρι και ο ένας από ξυλοδαρμό.

Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Σινιάλο από την Αγκυρα για «εισβολή» προσφύγων


Σήμα για μια νέα απόπειρα «εισβολής» προσφύγων στη χώρα μας, με τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, έδωσε και επισήμως η Αγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα σύνορα της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά για τους μετανάστες που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.

Η Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο ούτως ή άλλως προετοιμάζονταν και θωράκιζαν τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, καθώς θεωρούν βέβαιη την επιστροφή της «υβριδικής απειλής» της Τουρκίας. Πλέον όμως οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό ανεβάζουν και άλλο το επίπεδο επαγρύπνησης.

Το προηγούμενο διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι μετά το τέλος της πανδημίας οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Χωρίς περιστρoφές, ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του έκανε... επίσημο σινιάλο στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιχειρήσουν ξανά να περάσουν στην Ελλάδα: «Οποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν μετακινούνται προς τα εκεί. Η διαδικασία πήγε λίγο πίσω» ανέφερε, τονίζοντας με έμφαση ότι η πολιτική της Τουρκίας «των ανοιχτών συνόρων» συνεχίζεται.

Συναγερμός διαρκείας

Στην Αθήνα πάντως ο «συναγερμός» δεν έληξε μετά την αποχώρηση των μεταναστών από τον Εβρο στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντίθετα, έγιναν κινήσεις επιπλέον θωράκισης των συνόρων, οι οποίες συνεχίζονται. Κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Εβρου ενισχύθηκε ο υπάρχων φράχτης. Τοποθετείται νέος, σε σημεία όπου δεν υπήρχε, ενώ μπαίνουν και άλλου τύπου εμπόδια. Και βέβαια Στρατός και Αστυνομία βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση ενισχυμένοι και από τις δυνάμεις της Frontex. Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα, εξάλλου, έχουν ένα επιπλέον «εφόδιο»: την εμπειρία. Η κρίση στον Εβρο αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά «τεστ» εδώ και δεκαετίες, αντανακλαστικών, αντίδρασης και κινητοποίησης και για τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο που δεν ήταν άσκηση, αλλά κινητοποίηση μπροστά σε μια πραγματική απειλή.

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο της επιτήρησης και της αποτροπής μεταναστευτικών ροών βρίσκονται πολλά σκάφη του Λιμενικού αλλά και 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Αιγαίου. Μάλιστα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σε μία προσπάθεια να επισημανθεί η αυξημένη επαγρύπνηση αλλά και να ενισχυθεί το ηθικό των δυνάμεων, πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε περιοχές των συνόρων, όπως έγινε προ ημερών με την περιοδεία του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι. Πρόθεση του «Πενταγώνου» είναι αυτές οι επισκέψεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.


Στη σύνοδο της ΕΕ

Παράλληλα, η Αθήνα χρησιμοποιεί κάθε διπλωματικό μέσο για να διεθνοποιήσει τη νέα ασύμμετρη απειλή που ετοιμάζει η Τουρκία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προχθές στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της ΕΕ απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση και ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές. Και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Εβρου, την οποία χαρακτήρισε υποκινούμενη από την Τουρκία.


Συμβούλιο με κριτική

Το Μεταναστευτικό και η κρίση που προκάλεσε η Αγκυρα στον Εβρο, παράλληλα με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τέθηκαν επί τάπητος προχθές και στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας - με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που μίλησε για «στρατηγικό κενό» και «έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας» απέναντι στην Αγκυρα, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η Ελλάδα ως κυβερνητική πολιτική ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της».

Κι όμως! Η Κομισιόν συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά σκαφών και οχημάτων από την Τουρκία!


Την επιβεβαίωση ότι ένα πρόγραμμα του 2019 για την αγορά 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, μήκους 9 έως 11 μέτρων, μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων και εμβέλειας 300
χιλιομέτρων θα συνεχίσει να υλοποιείται παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας κ. Oliver Várhelyi απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή τον εμβολισμό από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής περιπολικού του Λιμενικού Σώματος στις 11 Μαρτίου, είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν πρέπει να συνεχίσει την συγχρηματοδότηση της αγοράς 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αν υπάρχουν άλλες δράσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για την αγορά μέσων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας καθώς και πως διασφαλίζεται ότι τα μέσα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή σημειώνει ότι οι αγορές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή «παρέχει στήριξη στην Τουρκία για να εξασφαλίσει τη δέουσα διαχείριση των συνόρων – με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και εντέλει των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών».

Επιβεβαιώνει παράλληλα ότι εκτός των 4 σκαφών, η Κομισιόν έχει συγχρηματοδοτήσει μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας την αγορά τεθωρακισμένων και μη τεθωρακισμένων οχημάτων «που φέρουν εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων, καθώς και ραντάρ επιτήρησης και θερμικές κάμερες» επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτού έχει ήδη παραδοθεί».

Σχετικά με τον έλεγχο που κάνει η Κομισιόν στη χρήση αυτών των μέσων, ο Επίτροπος αναφέρει ότι η Αντιπροσωπεία της Ένωσης στην Άγκυρα είναι σε συχνή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαβεβαιώνει ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να διασφαλίζει ότι τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:
«Είναι απαράδεκτο, ενώ ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο για να εκβιάζει την Ευρώπη, η Επιτροπή να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά μέσων από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ειδικά μετά από τα γεγονότα στον Έβρο, όπου το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας επισκέφθηκε τα Ελληνικά σύνορα και είδε το μέγεθος της απειλής για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια από τις Τουρκικές κινήσεις, ο Ούγγρος Επίτροπος δεν μπορεί να αδιαφορεί και να συνεχίζει κανονικά αυτού του είδους τα προγράμματα. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Ταμείο Προενταξιακής βοήθειας, ιδιαίτερα για έργα που έχουν να κάνουν με την αγορά μέσων για τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική αυτή».Δεν συμμορφώθηκε στο σήμα των αστυνομικών να σταματήσει και ακολούθησε καταδίωξηΣυνελήφθη στις 14-5-2020 το πρωί στο νομό Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, αλλοδαπός διακινητής, οι οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Ειδικότερα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Στο ύψος του κόμβου Αγίου Ανδρέα Καβάλας το όχημα προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και ακινητοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ ο οδηγός – διακινητής επιχείρησε να διαφύγει πεζός χωρίς να τα καταφέρει καθόσον συνελήφθη από τους αστυνομικούς.


Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε το όχημα είναι πλαστές.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης

«Συζήτηση με τους εκπροσώπους και των τεσσάρων κατηγοριών Αστυνομικών, «προίκα» των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης!»


Με αφορμή την τοποθέτηση συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ για τη συζήτηση βαθμολογίου – καθηκοντολογίου, σχόλιο Αστυνομικού

«‘Με αφορμή την συγκρότηση επιτροπής στο ΑΕΑ για το βαθμολόγιο, μετά από παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ,» λέει στην αρχή ο αρθρογράφος κ αυτόματα μου γεννήθηκε η απορία ποιοι απαρτίζουν αυτή την επιτροπή?
Εύχομαι η πολιτική ηγεσία να έχει προσκαλέσει στο τραπέζι του επιβεβλημένου διαλόγου για την δημιουργία σύγχρονου κ δίκαιου βαθμολογίου – καθηκοντολογίου, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους κ των τεσσάρων κατηγοριών που άφησαν προίκα οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης!
Για να αντιληφθεί κάποιος την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος κ το μπέρδεμα που επικρατεί ,αρκεί να μάθει ότι είμαστε η μοναδική χώρα που έχει 3 ειδών αρχιφύλακες ενώ ένας αρχιφύλακας ΜΑΥ μπορεί να είναι στη Β μισθολογική κατηγορία κ ένας ανθυπαστυνόμος ΑΥ να είναι στη Γ !!!!

Υγ. Ότι κ αν κάνετε να φροντίσετε να καταργήσετε τις μισθολογικές κατηγορίες της ντροπής που έφεραν οι προηγούμενοι! Εκτός από αντισυνταγματικές είναι κ ανήθικες!», καταλήγει Αστυνομικός υπηρεσίας της ΕΛΑΣ.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Επίσκεψη αστραπή του Α. Στεφανή στην Λέσβο


Εκτάκτως και χωρίς να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις βρέθηκε σήμερα στη Λέσβο ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης. 

Οι τελευταίες αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο (το μοναδικό νησί στο Βόριεο Αιγαίου που τις τελευταίες ημέρες είχε αφίξεις) έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στελέχη των δύο Υπουργείων κάνουν λόγο για "τρύπα" που υπάρχει στο βόρειος μέρος του νησιού.

Σήμερα λοιπόν νωρίς το απόγευμα έφθασε στη Λέσβο ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και αμέσως επισκέφθηκε την περιοχή του Μολύβου όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με στελέχη του Λιμενικού και της Frontex. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αναφορά στις τελευταίες αφίξεις μεταναστών και εξετάστηκε με κάθε λεπτομέρεια τι δεν πήγε καλά. Παράλληλα εξετάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει για τη φύλαξη των θαλασσιών συνόρων.


Λίγο αργότερα ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε την Αχλαδερή. Στο μνημείο στο Δάσος Αχλαδερής όπου έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ο κ. Στεφανής κατέθεσε στεφάνι και τίμησε τη μνήμη του ηρωικού πιλότου.

Αργά το βράδυ ο Υφυπουργός Άμυνας αναχώρησε για την Αθήνα.

«Απολυμανσεις της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής και των οχημάτων- Αρνητικά όλα τα τεστ σε κρατούμενους και προσωπικό»Ενημέρωση για τις απολυμάνσεις και τα τεστ για κορωνοϊό σε αλλοδαπούς κρατούμενους και ένστολο προσωπικό

«Ως γνωστό η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής από τη φύση της αποστολής της είναι στη Πρώτη Γραμμή επικινδυνότητας για τη μετάδοση της πανδημίας covid 19 στο προσωπικό της, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πλείστους όσους αλλοδαπούς οι οποίοι προσέρχονται ή προσάγονται στην Υπηρεσία μας για θέματα που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί αλλοδαπών, αλλά και στη συνέχεια κάποιοι κρατούνται και κάποιοι μετακινούνται.

Έτσι στο σχεδιασμό , για την προφύλαξη του προσωπικού και των κρατουμένων, εντάσσονται από την Ηγεσία της Δ/νσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα(οπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες) απολυμανσεις ΟΛΩΝ των χώρων του κτηρίου αλλά και των οχημάτων .

Επίσης τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προβαίνει σε ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ σε κρατούμενους και προσωπικό.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλεζας.

Να σημειώσω εδω οτι μέχρι στιγμής όλα τα ΤΕΣΤ έχουν βγει αρνητικά», επισημαίνει ο πρόεδρος των Συνοριακών Αττικής, Θωμάς Μπόζιαρης .


Τουρκικές ΜΚΟ διεκδικούν «επιστροφή» Κρήτης και 12 νησιών στην Τουρκία


«Η Κρήτη είναι η ψυχή μας, έχουμε χύσει το αίμα μας για αυτή», διατείνεται ο Χαλίτ Κανάκ, λέγοντας ότι ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα για λόγους εθνικής συνείδησης

Μετά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ανέπτυξε η Άγκυρα για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της γύρω από τη χώρα, κάποιοι στην Τουρκία έφεραν προς συζήτηση το καθεστώς κυριαρχίας της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί. Για το λόγο αυτό, τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται τώρα να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, «Αναντολού», σε άρθρο του την Τετάρτη 13 Μαΐου.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ιλίας Τοπσακάλ, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο σχετικά με την προσφυγή που ετοιμάζεται ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, εξηγούν ότι ο «γείτονας» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η Ελλάδα, η οποία καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα στα Δωδεκάνησα.

«Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά πολύ τελευταία. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, τα αποθέματα του φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος πλούτος γύρω από την ΤΔΒΚ ώθησαν την Ελλάδα να αναζητήσει συνεργάτες. Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται και η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμη και ο Λίβανος και κάποιες άλλες χώρες, χωρίς να έχουν δικαιώματα στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς καμία συμφωνία να προβλέπει κάτι τέτοιο. Κάποιες διεθνείς εταιρείες προσπάθησαν επίσης να το εκμεταλλευτούν, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν έβγαλαν μιλιά. Αντιθέτως, η Τουρκία, με την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εξασφάλισε την ασφάλεια και το μέλλον της στην περιοχή», υποστηρίζει ο Ιλίας Τοπσακάλ, ο οποίος σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το πολεμικό ναυτικό έχουν εκπονήσει ειδική έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πάνω από 100 ΜΚΟ θα προσφύγουν για την Κρήτη

Σύμφωνα με τον Τοπσακάλ, πάνω από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου αποφάσισαν να ασχοληθούν εμπράκτως με την υπόθεση και να διεκδικήσουν δικαστικώς δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή.

«Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου μας. Σκεφτόμαστε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά θα περιλαμβάνει και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Οι ΜΚΟ εκεί θα ενεργήσουν από κοινού. Στην κίνηση αυτή θα συμμετάσχουν και ΜΚΟ από το Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθώντας και στηρίζοντας τη νομική διαδικασία. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές αδελφές ΜΚΟ και στα Βαλκάνια, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η έναρξη της διαδικασίας θα ξεκινήσει με μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα», ανέφερε ο Τοπσακάλ.

Σχετικά με την έκβαση τέτοιων προσφυγών από ΜΚΟ στον υπόλοιπο κόσμο, ο Ιλίας Τοπσακάλ, διευκρίνισε ότι για παράδειγμα την υπόθεση της Παλαιστίνης την «τρέχει» εδώ και χρόνια μία ΜΚΟ, όπως και το ζήτημα του ανατολικού Τουρκεστάν ή της Κίνας, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει κάποιες ενέργειές της, όταν ΜΚΟ ξεσηκώθηκαν εναντίον της πριν από 6-7 μήνες.

«Τα κατάφεραν; Υπάρχει αποτέλεσμα; Αυτό είναι συζητήσιμο. Ίσως κάποιες κυρίαρχες δυνάμεις να συνεχίσουν την άδικη και παράνομη συμπεριφορά τους, αλλά το σημαντικό είναι να ακουστούν οι φωνές μας. Κάθε αντίδραση στον κόσμο, που προέρχεται πλέον από μεμονωμένα άτομα ή μέσω ΜΚΟ, επιτυγχάνει κάποιο αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι ότι μετά από αυτή την πανδημία οι αγωγές μέσω των ΜΚΟ θα είναι πολύ σημαντικές. Έτσι όταν αναλάβουμε κοινή δράση ο σύνδεσμός μας μαζί με άλλες 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα φέρουμε εις γνώση της διεθνούς κοινότητας τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίου πάνω στα Δωδεκάνησα που της ανήκουν στο Αιγαίο, στην Κρήτη, τη Λιβύη, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη, την Κριμαία και τη δυτική Θράκη», υποστηρίζει ο Τοπσακάλ.

Προσφυγή στη Χάγη

«Η Κρήτη είναι η ψυχή μας, έχουμε χύσει το αίμα μας για αυτή», διατείνεται ο Χαλίτ Κανάκ, λέγοντας ότι ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα για λόγους εθνικής συνείδησης.

«Ξεκινήσαμε αυτήν την υπόθεση με μια ομάδα 22 ατόμων υπό την ομπρέλα του συνδέσμου, ενώ λαμβάνουμε συμβουλές και από ακαδημαϊκούς. Χωρίσαμε τα τουρκικά έθνη και τις οθωμανικές περιοχές σε 8 μέρη και αντίστοιχα οι 8 περιφερειάρχες μας εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι οποίοι έχουν ορίσει προέδρους σε 42 τουρκόφωνες χώρες στον Καύκασο και τα Βαλκάνια», εξηγεί ο Χαλίτ Κανάκ, ο οποίος σημειώνει ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί μετά την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι επίσημες κινήσεις τους θα γίνουν από τον Ιούνιο.

«Θα προσφύγουμε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Δικαστήριο της Χάγης και τα Ηνωμένα Έθνη, και θα στηρίξουμε αρκετά αυτή τη διαδικασία. Επίσης, ορισμένες από αυτές τις προσφυγές θα αφορούν και περιπτώσεις γενοκτονίας. Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω τα καταπατημένα δικαιώματά μας. Θα υπηρετήσουμε αυτόν τον νόμιμο σκοπό μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται για ένα συμβολικό βήμα, αλλά για ένα ουσιαστικό βήμα. Η άλλη πλευρά μπορεί να παρουσιάσει τα αντίθετα από εμάς, αλλά θα τους αντιμετωπίσουμε με τα στοιχεία και τα έγγραφά μας και αναμένουμε κι από εκείνους το ίδιο», υποστηρίζει ο Κανάκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «από όποια πλευρά κι αν το δείτε, έχουμε δικαιώματα στα τρία τέταρτα της Κρήτης και των 14 νησίδων που την περιβάλλουν».

Αν δεν μιλήσουμε για τα δικαιώματά μας στην Κρήτη και τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα που κατέλαβαν οι Ιταλοί παίρνοντάς τα μέσα από τα χέρια μας κι έπειτα δεν μας τα παρέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα παρά τη συμφωνία ανταλλαγής με τη Λιβύη, τότε κάποιοι θα αμφισβητήσουν ακόμη και τη Γαλάζια Πατρίδα, την παρουσία μας στην Κύπρο, ή τη στάση μας στη Συρία, όπου βρισκόμαστε ως εγγυητές της ασφάλειάς τους.

Τώρα με την απόβασή μας στη Μεσόγειο, η οποία εδώ κι αιώνες είναι γνωστή ως τουρκική λίμνη, κατόπιν εντολής του προέδρου μας, δηλώσαμε την ενεργή παρουσία μας. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε εκεί και με βάση το νόμο».

Η «τουρκική γενοκτονία» στην Κρήτη

Το πρακτορείο «Αναντολού» προβαίνει παράλληλα και σε μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά το καθεστώς της Κρήτης.

Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η Κρήτη, η οποία απέχει –όπως σημειώνεται- 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μούγλα (Αλικαρνασσός), βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας, μέχρι που κατακτήθηκε από τον οθωμανικό στόλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1669 μετά από έναν μεγάλο πόλεμο που διήρκεσε 24 χρόνια 4 μήνες και 16 ημέρες.

Οι Έλληνες δέχτηκαν μάλιστα με μεγάλη χαρά την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους. Οι ορθόδοξες εκκλησίες, που είχαν κλείσει οι Ενετοί, άνοιξαν αμέσως. Οι αγρότες που ήρθαν στο νησί από την Τουρκία με τις οικογένειές τους κατασκεύασαν τζαμιά, γέφυρες, βιβλιοθήκες, βρύσες. Λόγω αυτού του κλίματος ελευθερίας, πολλοί Έλληνες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Το 1760 ζούσαν στο νησί 200 χιλιάδες μουσουλμάνοι και 60 χιλιάδες χριστιανοί.

Η πρώτη εξέγερση στην Κρήτη ξέσπασε το 1770, καθοδηγούμενη από τους Ρώσους, αλλά έπειτα ξεσπούσαν κι άλλες κατά διαστήματα.

Αφότου ο Μεγάλος Βεζίρης, Φαζίλ Αχμέντ Πασά, ύψωσε την τουρκική σημαία στο κάστρο του Ηρακλείου, η Κρήτη έπαψε να είναι οθωμανική λίγο πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλ. 241 χρόνια αργότερα.

Η ελληνική εξέγερση, όπως η Τουρκία ονομάζει την επανάσταση του 1821, κατεστάλη το 1825, αλλά το 1830 ιδρύθηκε η ανεξάρτητη Ελλάδα κατόπιν επιβολής των δυτικών κρατών.

Αμέσως μετά, ξέσπασε εξέγερση και στην Κρήτη. Αυτή η εξέγερση κατεστάλη, αλλά οι Έλληνες εξεγέρθηκαν και πάλι το 1841 και το 1859. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξεγέρσεων διενεργήθηκαν σφαγές εναντίον των Τούρκων. Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στο Σελίνο στις 16 Αυγούστου 1866.

Το νησί έγινε ελληνικό το 1909, συνεχίζει το «Αναντολού». Τότε εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της οθωμανικής αυτοκρατορίας για να διαμαρτυρηθούν για την κατοχή φωνάζοντας «Η Κρήτη είναι η ψυχή μας, το αίμα μας», καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο, περνώντας το μήνυμα ότι η Κρήτη βρίσκεται ουσιαστικά υπό «ελληνική κατοχή».

Με σπαθιά και δρεπάνι μετανάστες στην Μορια- Επίθεση από μετανάστη σε αστυνομικό
5 συλλήψεις

Συνελήφθησαν, την (13-05-2020) σε χώρο παραμονής αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, πέντε (5) αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται –κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, τέσσερις (4) εκ των συλληφθέντων κατείχαν από κοινού τρία (3) αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα (σπαθιά και δρεπάνι), ενώ ο έτερος δράστης βιαιοπράγησε σε βάρος των αστυνομικών, προκειμένου να αποτρέψει τον έλεγχο.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν τα παραπάνω αντικείμενα, καθώς και ηλεκτρικός τροχός.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση.

Προσλήψεις ΕΠΟΠ ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας


Προσλήψεις ΕΠΟΠ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας ουσιαστικά έκπληξη καθώς το θέμα της ένταξης νέων ΕΠΟΠ στο στράτευμα είχε ατονίσει για πολλά χρόνια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης ΟΒΑ, να προσλάβει ΕΠΟΠ. Δεν ήταν όμως καθόλου σαφής ως προς το πότε θα γίνει η πρόσληψη των ΕΠΟΠ.

Ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτόπουλος αν σκέφτεται να κάνει αλλαγές στην στρατιωτική θητεία και να δημιουργήσει επαγγελματικά σώματα ειδικών Δυνάμεων απάντησε:

Σε επίπεδο προσωπικού η μόνιμη προσπάθειά μας είναι να προχωρήσουμε σε τρόπους αναβάθμισής του. Η αναβάθμιση του προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις για παράδειγμα περνάει και μέσα από την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να πέσει αυτός.

Δεν θα πέσει όμως διώχνοντας τους παλιούς. Για να καταρρίψω κάποιες φήμες που ακούγονται ότι ο Παναγιωτόπουλος και ο Στεφανής θα διώξουν όλους τους παλιούς από τις ΕΔ, δεν ισχύει αυτό, αλλά μέσα από την πρόσληψη καινούργιων πιο νεαρών χαμηλότερου μέσου όρου ηλικίας στελεχών.

Προς το σκοπό αυτό έχει βγει μια προκήρυξη για πρόσληψη 2.000 ΟΒΑ και στους 3 Κλάδους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν στο Στρατό Ξηράς και Ειδικές Δυνάμεις, πάνω από 1.000. Κάποιοι στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Θα ακολουθήσουν, πάντα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, ανάλογες κινήσεις με τους ΕΠΟΠ. Όλα αυτά προς τον σκοπό της ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού, αλλά και της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας ώστε να έχουμε νεαρότερα στελέχη ειδικών δυνάμεων, κομάντα δηλαδή που να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Όσον αφορά την θητεία κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό μια φημολογία για αύξηση χρονική της στρατιωτικής θητείας. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση ότι είναι να γίνει, θα γίνει μετά από εισηγήσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Αν χρειαστεί θα γίνει. Προς το παρόν δεν μας έχουν υποδείξει ακόμα ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφασή μας θα έχει να κάνει με αποδοχή κάποιας εισήγησης από την Στρατιωτική Ηγεσία. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Για μας η ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ δεν περνάει κατ΄ ανάγκην από μία αύξηση για 2 μήνες της θητείας. Δεν αναβαθμίζονται ποιοτικά έτσι οι ΕΔ όσο θα θέλαμε.

Αν όμως πάρεις 2.000 εξειδικευμένα στελέχη συνειδητοποιημένους νέους άνδρες και γυναίκες που θα στελεχώσουν τις ειδικές δυνάμεις με ειδικές, δύσκολες εκπαιδεύσεις, δύσκολες συνθήκες και προδιαγραφές ή συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών αεροσκαφών ή Πολεμικών Πλοίων στην ΠΑ και ΠΝ αντιστοίχως, τότε η ποιοτική αναβάθμιση θα είναι για μένα πολύ πιο έντονη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε.

Δεν υπάρχει αύξηση της θητείας ότι είναι να γίνει θα γίνει κατόπιν εισηγήσεως της Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Βαριά καταδίκη για δύο άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια στο ΚΥΤ Φυλακίου – Δικαίωμα έφεσης χωρίς ανασταλτικό χαρακτήραΣτη δικαστική αίθουσα του τριμελούς πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας εκδικάστηκε η μία από τις υποθέσεις που αφορούν στα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Τρίτης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Για τα επεισόδια συνελήφθησαν 26 ανήλικοι και 2 ενήλικες, με τους 2 ενήλικες να δικάζονται και να καταδικάζονται σήμερα στο αυτόφωρο.

Πρόκειται για δύο Αφγανούς, με τον έναν να έχει δηλώσει κατά την σύλληψή του ανήλικος, κάτι που αποδείχθηκε ψευδές ύστερα από σχετικές εξετάσεις.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες αστυνομικοί και ο νέος διοικητής του ΚΥΤ. Οι αστυνομικοί, ανέφεραν τα γεγονότα όπως τα έζησαν, λέγοντας ότι δέχτηκαν επιθέσεις με διάφορα αντικείμενα, από φούρνους μικροκυμάτων και θερμοσίφωνες, μέχρι και μεγάλα σίδερα και κλιματιστικά, τα οποία πετάγονταν προς το μέρος τους. Μάλιστα οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι τα άτομα που είχαν εξεγερθεί κρατούσαν κατσαβίδια, μεταλλικές λάμες, ακόμη και τσεκούρια και φτυάρια.

Στο ερώτημα του δικαστηρίου το πως προμηθεύτηκαν τα εργαλεία και τα άλλα υλικά, προέκυψε ότι αυτά προέρχονταν από αποθήκη υλικού η οποία βρίσκεται εντός του ΚΥΤ και από αντικείμενα που ξήλωναν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο διοικητής του ΚΥΤ μάλιστα υποστήριξε ότι η αποθήκη ήταν κλειδαμπαρωμενη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις ήταν συνεχείς στους 6 αστυνομικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ΚΥΤ, αλλά και στις ενισχύσεις που κατέφθασαν.

Κανείς από τους μάρτυρες πάντως δεν αναγνώρισε ως καθοδηγητή κάποιον από τους δύο κατηγορούμενους, για τους οποίους είπαν με βεβαιότητα ότι συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια.

Οι δύο κατηγορούμενοι, είπαν ότι η εξέγερση έγινε γιατί το βράδυ ένας αστυνομικός μπήκε σε θάλαμο και κτύπησε κρατούμενο, κάτι όμως που δεν έπεισε το δικαστήριο, καθώς δεν είχε ξανα καταγγελθεί. Μάλιστα ο ένας είπε ότι την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν.

Ο ένας Αφγανός είχε περάσει παράνομα στη Χώρα στις 29 Φεβρουαρίου με την έναρξη της μαζικής απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα. Τότε είχε δηλώσει ανήλικος, προκειμένου να αποφύγει το δικαστήριο, καθώς όσοι είχαν δικαστεί εκείνο το διάστημα, καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο δεύτερος Αφγανός μπήκε παράνομα στη χώρα πριν από περίπου 8 μήνες.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν και στους δύο κατηγορούμενους ήταν 6 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση, με την Έδρα να τονίζει ότι τους επιβλήθηκε η μικρότερη δυνατή ποινή.
Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα έφεσης, αλλά η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο καταδικασθέντες κατηγορούνταν για:
  • Βία κατά υπαλλήλων
  • Στάση υπό τη μορφή της μεταχείρισης βίας και τέλεση βιοπραγιών κατά συναυτουργία
  • Διατάραξη της κοινής ειρήνης με τη μορφή της υποκείμενης
  • Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
  • Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία
  • ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Παραλίγο θερμό επεισόδιο στον Έβρο – Τι έγινε μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών στις Φέρες


Διάχυτος είναι πλέον ο εκνευρισμός των Τούρκων στον Εβρο μετά το στραπάτσο του περασμένου Μαρτίου. Προχθές το βράδυ, το θερμόμετρο χτύπησε και πάλι «κόκκινο» όταν Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με Ελληνες ακριβώς πάνω στη συνορογραμμή!

Οι στρατιώτες των δύο χωρών διανυκτέρευσαν οι μεν απέναντι από τους δε και χθες το πρωί, όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από το σημείο.

Το σκηνικό της ξαφνικής έντασης στήθηκε στις Φέρες και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μετά τα σημαντικά επεισόδια στις Καστανιές, όπου η Τουρκία επιχείρησε να στείλει στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες, η Αθήνα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή «αποτρεπτικών εμποδίων» κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Την έναρξη εργασιών έχουν επανειλημμένα δηλώσει αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Στην επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου Φερών και σε ένα σημείο που ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα, ο στρατός άρχισε να κάνει παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών. Πρόκειται για έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Εβρου και είναι ξεκάθαρα ελληνική.

Τα τελευταία χρόνια έμενε ακαλλιέργητη, χωρίς αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχει «πνιγεί» στα αγριόχορτα. Επιπλέον, λόγω των πλημμυρών, υπήρχε χερσαία επικοινωνία με την Τουρκία και έμπαιναν ζώα από τη γειτονική χώρα για βοσκή, αλλά όλοι στην περιοχή αναγνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος.

Προχθές το βράδυ, οι Τούρκοι διαπίστωσαν στη συγκεκριμένη περιοχή παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στελέχη έτοιμα να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων. Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στην περιοχή και στελέχη τους έφτασαν πάνω στη συνορογραμμή. Ήρθαν… πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες στρατιώτες, παρέμειναν εκεί ως χθες το πρωί και όπως είναι φυσικό σήμανε… «κόκκινος συναγερμός».

Σύμφωνα με το evros-news.gr, ενδεχομένως οι Τούρκοι να πίστεψαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ’ Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης μπορεί να αποτελέσουν «επιχωματώσεις» που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού. Τελικά χθες το πρωί έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και η κατάσταση εκτονώθηκε. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο συγκεκριμένος χώρος είναι έδαφός της και φυσικά μπορεί να προβεί στις εργασίες που θεωρεί απαραίτητες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών. Αμέσως μετά δόθηκε εντολή στους Τούρκους στρατιώτες να αποχωρήσουν από τη συνορογραμμή.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Οκτώ τα έως τώρα κρούσματα μεταξύ μεταναστών στην δομή καραντίνας στην Δυτική Λέσβο! (ΒΙΝΤΕΟ)


Οκτώ κρούσματα με κορoνοϊό έχουν διαπιστωθεί μεταξύ αλλοδαπών, που παραμένουν σε καραντίνα στην Εφταλού της Λέσβου, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του Star, Γιάννη Ευσταθίου.

Πρόκειται για δύο που ήδη έχουν ανακοινωθεί επίσημα, συν άλλα 6, που διαπιστώθηκαν μετά τη διενέργεια τεστ.

Σε τεστ θα υποβληθούν και οι 70 συνολικά αλλοδαποί που παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στην Εφταλού (51 καινούργιοι και 19 που είχαν έρθει στις αρχές Απριλίου), Αφγανοί και Αφρικανοί.

Δυστυχώς στη Λέσβο, μπορούν να γίνουν μόνο έως 15 τεστ για κορονοϊό σε καθημερινή βάση και πέραν των αλλοδαπών, υποβάλλονται και ντόπιοι.

Αντιθέτως, αρνητικά βγήκαν τα τεστ για τους λιμενικούς που τους περισυνέλεξαν, καθώς και για την πρόεδρο της κοινότητας Σκαλοχωρίου και μια φίλη της, οι οποίες φιλοξένησαν δύο προσφυγόπουλα, ηλικίας 3 και 4 ετών.

Έβρος: 100 ευρωβουλευτές ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης τυχόν πυροβολισμών και θανάτου μετανάστηΤο θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χαρακτηρίσει τουρκική προπαγάνδα, απασχολεί τα τελευταία 24ωρα τον γερμανικό Τύπο

Μετά τα δημοσιεύματα για πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το χθεσινό εκτενές σχόλιο του Spiegel, 100 ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση με επιστολή τους να ερευνήσει διεξοδικά τα όσα συνέβησαν, αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«Εάν ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η Κομισιόν δεν αντιδρούσαν στις κατηγορίες θα ήταν μια περίπτωση ατιμωρησίας», την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί, γράφουν Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι βουλευτές στην επιστολή τους. Προηγουμένως διεθνής ομάδα δημοσιογράφων προχώρησε στην αναπαράσταση των γεγονότων στις αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, Έλληνες συνοριοφύλακες φέρονται να πυροβόλησαν εναντίον μεταναστών. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Εφτά τραυματίστηκαν. Στη Γερμανία πρώτα το Spiegel αναφέρθηκε στο γεγονός».

Και το δημοσίευμα της SZ συνεχίζει: «Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιεύματα και ανακοίνωσε ότι η υπέρμετρη βία δεν είναι αποδεκτή. Αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν το συμβάν και θα ενημερώσουν την Κομισιόν’.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες. Η κυβέρνηση ήδη τον Μάρτιο αμφισβήτησε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό. Στην Αθήνα κάνουν λόγο για μια εκστρατεία παραπληροφόρησης της Τουρκίας: είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τουρκική κυβέρνηση τον Μάρτιο χρησιμοποίησε μετανάστες για να θέσει ανοιχτά την Ελλάδα υπό πίεση». 

Το άρθρο του Spiegel: «Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» 

«Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» είναι ο τίτλος του χθεσινού σχολίου του Spiegel για τις έρευνες του περιοδικού, σύμφωνα με τις οποίες τον περασμένο Μάρτιο ο Πακιστανός Μουχάμαντ Γκουλζάρ σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Έβρο.

Ο δημοσιογράφος Μαξιμίλιαν Ποπ στο σχόλιό του διερωτάται ποια θα είναι η τύχη των σχετικών ερευνών του περιοδικού: «Και τώρα τι; Υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ; Μια παρέμβαση της Κομισιόν; Μια διεθνής επιτροπή που θα διαλευκάνει την υπόθεση; Φυσικά και όχι. Το μόνο που υπάρχει είναι σιωπή. Σίγουρα η κρίση του κορονοϊού απαιτεί δυνάμεις και προσοχή. Και ναι, η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα ήταν ιδιαίτερη, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Ελλάδα με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και τα δυο όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτό το σπάσιμο του ταμπού στα σύνορά τους. Η αναλγησία απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία δεν ξεκίνησε όμως τον Μάρτιο του 2020, είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας εξαχρείωσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια».

Και το σχόλιο συνεχίζει: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε μέτρα που οι δεξιοί λαϊκιστές δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευθούν. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2015, να μην κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν εκλαμβάνεται πλέον σαν μια χειρονομία ανθρωπισμού, η οποία ήταν επίσης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ως χάσιμο του ελέγχου… Τα κράτη της ΕΕ σταμάτησαν πλήρως τη θαλάσσια διάσωση και για τον λόγο αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο αναλογικά τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι πουθενά αλλού. Στέλνουν ανθρώπους πίσω στον εμφύλιο της Λιβύης παρόλο που θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή τους βασανίζουν μέχρι θανάτου στις φυλακές».

Το Spiegel καταλήγει: «Οι πυροβολισμοί εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών στα τουρκοελληνικά σύνορα ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Και όμως παράλληλα αποτελούν τομή. Εδώ, ευρωπαίοι συνοριοφύλακες όχι μόνον παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια. Αλλά με μεγάλη πιθανότητα έγιναν και οι ίδιοι δράστες. Είναι πιθανόν ο Γκουλζάρ να χτυπήθηκε κατά λάθος ή από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε. Θα ήταν όμως ευθύνη των ελληνικών αρχών (και των ευρωπαϊκών), να εξακριβώσουν αυτό ακριβώς. Με το να χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε μετανάστες ως τουρκική προπαγάνδα, καθιστά αδύνατη τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν προφανώς να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το τίμημα εφαρμογής αυτής της απόφασης».

Υπόμνημα Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στον Υπουργό Εργασίας για αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίαςΚύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 17 και της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 2084/1992 σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 3016/2002 η αναγνώριση από τους Αστυνομικούς της στρατιωτικής θητείας, η οποία θεωρείται πραγματική υπηρεσία, είναι υποχρεωτική, αφενός μεν για να υπολογιστεί στο συνολο των συντάξιμων ετών και αφετέρου δε για τη λήψη του χρονοεπιδόματος (πριν το νέο μισθολόγιο) και της μισθολογικής προαγωγής (κλιμακίου). Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ασφαλισμένο. 

Από 01-01-2017 (ν. 4387/2016), η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, αν και δεν έχει διευκρινησθεί επακριβώς θα γίνεται μόνο με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 20,00 % επί των συντάξιμων αποδοχών, αντί του 6,67%, που ίσχυε μέχρι τώρα. δηλαδή επέρχεται τριπλασιασμός του ποσού αναγνώρισης. Επιπλέον δεν έχει διευκρινησθεί εάν η αναγνώριση πλέον θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική, λόγω της αύξησης του ποσού για αναγνώριση, καθώς και τι παρενέργειες θα έχει αυτό κατά τη συνταξιοδότηση του ενδιαφερομένου, εφόσον αποστρατευτεί με λιγότερα έτη, από αυτά που απαιτούνται για τη λήψη του επομένου κλιμακίου (ν. 4472/2017).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.4249/2014(Α-73), «Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους. Το ένστολο προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία αντίστοιχη της στρατιωτικής και ειδικούς κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους. Επιπλέον, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και το προσωπικό της τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Θεωρείται δε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του».

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και ότι ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, θεωρείται πραγματική υπηρεσία, παρακαλούμε για την άμεση εκδήλωση ενεργειών από μέρου σας, με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, για τη ρύθμιση του όλου θέματος, έτσι ώστε ο χρόνος αυτός να τυγχάνει αναγνώρισης με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ασφαλισμένο, μόνο, σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά το χρόνο της αναγνώρισης. Επιπλέον, η προσμέτρηση των ετών αυτών, να ληφθεί υπόψη μόνο ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης και όχι στον προσδιορισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, ώστε να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο και ζέον πρόβλημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μας.


Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Αδιαπραγμάτευτη η εθνική μας κυριαρχία


Η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

«Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», προσέθεσε.

«Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι», επισήμανε επίσης.

Όσον αφορά το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων.

«Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης», σημείωσε.

Τέλος, έγινε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, για τον οποίο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «φιλοδοξεί να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία» και προσέθεσε ότι το υπουργείο θα μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα.

Γερμανία: Όπλα και εκρηκτικά σε σπίτι στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων!


Μια έκθεση της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας τον Μάρτιο ανέφερε ότι η Γερμανία αποκάλυψε οκτώ ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων...

Η γερμανική αστυνομία κατάσχεσε σήμερα όπλα και εκρηκτικά σε μια επιδρομή σε σπίτι ενός στρατιώτη ειδικών δυνάμεων, ανέφεραν ο υπουργός Άμυνας και πηγές του στρατού, μια τροπή που φέρνει σε δύσκολη θέση τις ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν να αποκρούσουν κατηγορίες ότι φιλοξενούν στις τάξεις τους δεξιούς εξτρεμιστές.

Δεν κατέστη σαφές εάν ο στρατιώτης είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα όπλα του για να πραγματοποιήσει επίθεση. Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ είπε ότι ο στρατός δεν ανέχεται μέλη που «δρουν με ριζοσπαστικό τρόπο».

Η γενική εισαγγελία της Δρέσδης δήλωσε ότι «πολλά αποδεικτικά στοιχεία» κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο σπίτι του 45χρονου Γερμανού άνδρα στο Νορντσάσεν κοντά στη Λειψία στο κρατίδιο της Σαξονίας.

Είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον γερμανικό νόμο ελέγχου όπλων.

Η εισαγγελία της Δρέσδης είπε ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε με βάση πληροφορίες της μονάδας αντικατασκοπείας του στρατού.

Δεν διευκρίνισε αν ο στρατιώτης συνελήφθη, αλλά η Κραμπ-Κάρενμπαουερ είπε ότι δεν μπορεί πλέον να φορά στρατιωτική στολή ή να εισέρχεται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Γερμανία πασχίζει να αντιμετωπίσει την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού που κορυφώθηκε με επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του μακελειού στο Χάναου τον Φεβρουάριο, όταν ένας ρατσιστής ένοπλος σκότωσε 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών.

Η ένοπλη επίθεση συνέπεσε με τις προσπάθειες του γερμανικού στρατού να ξεριζώσει τον εξτρεμισμό στις τάξεις του μετά από ένα σκάνδαλο το 2017.

Μια έκθεση της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας τον Μάρτιο ανέφερε ότι η Γερμανία αποκάλυψε οκτώ ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και 27 άτομα που έχουν επιφυλάξεις για το μεταπολεμικό δημοκρατικό σύνταγμα.

Οι εξτρεμιστές εντοπίστηκαν αφού μια στρατιωτική μονάδα πληροφοριών ερεύνησε 592 άτομα, ύποπτα για γενικότερες αντι-συνταγματικές απόψεις.

Οι έρευνες προκλήθηκαν από τη σύλληψη το 2017 ενός αξιωματικού του στρατού που ήταν ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση με φυλετικά κίνητρα. Οι νομικές διαδικασίες σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζονται.

Επίσης, το 2017, βρέθηκαν σε στρατώνες αναμνηστικά αντικείμενα των Ναζί, όπως κράνη της Βέρμαχτ της ναζιστικής περιόδου.

Δεδομένου του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας, πολλοί βουλευτές επιμένουν στην «μηδενική ανοχή» στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και απαιτούν δράση.

Μηταράκης στον ΣΚΑΪ 100,3: Πρέπει να επιστρέψουν 11.000 στην ΤουρκίαΣτην Ελλάδα βρίσκονται 100.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 34.000 διαβιούν σε 5 δομές στα νησιά, τόνισε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Πρόσθεσε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γίνονται λελογισμένες μετακινήσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλαδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 7.000 άτομα που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες σε 60 ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου των συγκεκριμένων ανθρώπων, οπότε δε θα χρειάζεται να φιλοξενούνται πλέον στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Μηταράκης, δήλωσε ότι πρέπει να επιστραφούν 11.000 άτομα στην Τουρκία και εκτίμησε ότι μετά τη λήξη των περιορισμών λόγω κορωνοϊου, οι επιστροφές θα αρχίσουν εκ νέου. Τόνισε ότι με βάση το νέο νόμο μπορούν να κρατούνται όσοι θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Υπουργού Νότη Μηταράκη

Για τις εφόδους σε τρεις ΜΚΟ

Σχολιάζοντας τις εφόδους της οικονομικής αστυνομίας σε τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για περιπτώσεις «κακοδιαχείρισης και αμφίβολων στόχων στη διαχείριση του μεταναστευτικού και εμπλοκής σε διάφορα γεγονότα». Πρόσθεσε ότι αντίστοιχος έλεγχος γίνεται και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από όπου «παίρνουν στοιχεία για τη διαχείριση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια».

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ΜΚΟ. Υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην προστασία και των τοπικών κοινωνιών και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με ένα πολύ σωστό και οργανωμένο τρόπο», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τον περασμένο Μάρτιο συστάθηκε στο υπουργείο Ειδική Γραμματεία Ελέγχου των ΜΚΟ.