Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας


«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε»

Στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, και πιο συγκεκριμένα στο χθεσινό επεισόδιο με τους Έλληνες ψαράδες και το τουρκικό Λιμενικό στις Οινούσσες. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, καθώς υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σε μικρο΄χρονικό διάστημα.

«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε, «εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι έχουν γίνει διαβήματα προς τους οργανισμούς και το ΝΑΤΟ. 

«Περιμένουμε καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» τόνισε, αναγνωρίζοντας πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η τελευταία του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες, λέγοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης».

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας: Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».Αίτημα της Ένωσης Σ.Φ. Ν. Έβρου για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.Υπόμνημα της Ενωσης Σ.Φ. Ν.Εβρου στον ΠρωθυπουργόΑριθμ. Πρωτ. 23/2020                                                                     Σουφλί 22.05.2020

ΠΡΟΣ : - Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝ.: - Υπουργό Πρ. του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη 

- Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

- Βουλευτές Π.Ε. Έβρου

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων 

ΘΕΜΑ: « Αίτημα της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. » 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε εκ μέρους της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου, να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα στοιχεία που καταδεικνύουν την ηθική αναγκαιότητα προσδιορισμού των αστυνομικών υπαλλήλων ως δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος που την περίοδο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κίνδυνου διασποράς του ιού COVID-19 εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό. Τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες, ο Έλληνας αστυνομικός κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο έντονες κρίσεις, παγκόσμιας διάστασης, στην διάρκεια των οποίων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αρχικά, στον Έβρο κληθήκαμε να αποτρέψουμε μια ασύμμετρη απειλή, την βίαιη και μαζική παραβίαση των χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας από χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, που έδρασαν υπό την καθοδήγηση των Τουρκικών Αρχών, αλλά και να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Επιπλέον, στο πεδίο της πανδημίας του ιού COVID-19, ενός αόρατου εχθρού, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Στο διάστημα αυτό όμως, και συγκεκριμένα από τις 17-03-2020 έως τις 03-052020, ανεστάλησαν όλες οι άδειες των αστυνομικών, λόγω των έκτακτων μέτρων για την προστασία των πολιτών. Τα μέτρα κράτησαν δύο μήνες. Οδήγησαν το αστυνομικό προσωπικό σε υπερεργασία και το άφησαν εκτεθειμένο στον διαρκή κίνδυνο του ιού, όταν την ίδια στιγμή το υπόλοιπο Δημόσιο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας. 

Σήμερα, το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά πεδία με γενναιότητα και αυτοθυσία, εκτεθειμένο μπροστά στον κίνδυνο της ίδιας του της ζωής αλλά και της υγείας του. Το γεγονός αυτό, που ο ίδιος αναγνωρίσατε στο διάγγελμα σας προς τον ελληνικό λαό στις 17-3-2020, όταν ευχαριστήσατε τους ένστολους που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Επίσης, αναφέρατε ότι δεν αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Ακόμη, δεσμευτήκατε να μεριμνήσετε προσωπικά για αυτό. 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προσφορά των συναδέλφων μας δεν μπορεί να αποτυπωθεί με χρηματικό ποσό. Ο Έλληνας αστυνομικός δεν επαιτεί, αλλά διεκδικεί. Η προστασία της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται με κάθε κόστος. Παρόλα αυτά , είναι αναγκαία η ηθική και υλική αμοιβή των Αστυνομικών με ίσους όρους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε να επιδείξετε εμπράκτως την συμπαράστασή σας, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.Μεταναστευτικό: Άλλα 2,35 εκατ. δολ. από ΗΠΑ στις ελληνικές δομές λόγω Covid-19Το επιπλέον ποσό των 2.350.000 δολαρίων διαθέτουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τις πρόσθετες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Πρόκειται για επιπλέον οικονομική ενίσχυση, που προστίθεται στις 600.000 δολάρια που είχαν ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον πρέσβη των ΗΠΑ για τη νέα αυτή χειρονομία στήριξης.

Τουρκικές προκλήσεις σε στεριά, αέρα, θάλασσα: Παρενοχλήσεις σκαφών, μπαράζ υπερπτήσεων και σκηνικό έντασης στον Έβρο

Σκηνικό έντασης σε όλα τα επίπεδα επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι, καθώς σήμερα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ σκάφη της γείτονος παρενόχλησαν και πλοία της Frontex. Επικίνδυνα παιχνίδια και στο Αιγαίο.

Μετά από ένα διάλλειμμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Τούρκοι στρέφουν εκ νέου του βλέμμα τους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας παράλληλα και την προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Ο Ερντογάν την ώρα που βλέπει ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας πλησιάζει επικίνδυνα επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα στα εξωτερικά ζητήματα και προσπαθεί να στήσει σκηνικό έντασης.

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα καθώς σήμερα σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα αλλά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, οι πτήσεις δε ήταν τόσο πολλές που θύμιζαν εποχές προ-κορωνοϊού, αλλά και από το περιστατικό παρενόχλησης ελληνικού αλιευτικού και δύο σκαφών της Frontex που περιπολούσαν για λογαριασμό του Λιμεναρχείου Χίου.

Επί τέσσερις ώρες έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικά σκάφη

Το πρωί της 21/5/2020, σύμφωνα με το politischios.gr, ψαράδες αλλά και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας της γείτονος, που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Συγκεκριμένα ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές. 

Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση. 

Και τα δύο σκάφη της Τουρκίας, επί 4 ώρες επιδόθηκαν σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ. 

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω Πάτμο, Λέσβο, Χίο και Λήμνο!

Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων σε ρυθμούς που θύμιζαν εποχές προκλητικότητας προ-κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 13:59 άνωθεν ν. Αρκοί στα 24.000 πόδια, στις 14:04 και 14:07 άνωθεν ν. Λειψοί στα 17.000, 18.000, και 15.000 πόδια αντίστοιχα, στις 14:10 άνωθεν ν. Πάτμου στα 25.000 πόδια, στις 14:11 άνωθεν ν. Λειψοί στα 26.000 πόδια.

Στη συνέχεια το ζεύγος χωρίστηκε και πραγματοποίησε υπερπτήση στις 14:12 άνωθεν ν. Λειψοί και άνωθεν ν. Αρκοί στα 25.000 πόδια. Στις 14:15 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της ν. Λειψοί στα 24.000 πόδια και στις 14:19 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 6.000 πόδια.


Επιπρόσθετα, στις 14:35 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν ν. Οινουσσών στα 25.000 πόδια, στις 14:36 άνωθεν ανατολικών ακτών Χίου στα 25.000 πόδια, στις 14:37 άνωθεν νήσου Παναγιάς στα 25.000 πόδια και στις 14:43 άνωθεν ν. Λέσβου στα 29.000 πόδια.

Από 15:06 έως τις 15:14 άλλο τουρκικό ζεύγος F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο από τα 30.000 έως τα 19.000 πόδια. Επίσης, από τις 15:18 έως τις 15:20 το ίδιο ζεύγος προχώρησε σε υπερπτήση άνωθεν της Λήμνου στα 5.000 με 7.000 πόδια.

Συνολικά τα τέσσερα F-16 και τρία ακόμη κατασκοπευτικά προχώρησαν σε 79 παραβιάσεις, σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ σημειώθηκαν πέντε εικονικές αερομαχίες.

Σκηνικό έντασης και στον Έβρο

Την ίδια ώρα όπως έγραψε το Newpost, η εικόνα Τούρκων αξιωματούχων με πολιτικά μέσα σε βάρκα να κινούνται κατά μήκος του ποταμού, όπως αποκαλύπτεται και από σχετικές φωτογραφίες, δείχνει ότι οι γείτονες επιθυμούν να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εστίες έντασης και στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε πρόκειται για στελέχη του Τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών το οποίο άλλωστε ελέγχει και την Jadarma (Στρατοχωροφυλακή), είτε ακόμη και για στελέχη της ΜΙΤ (Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) που πιθανότατα να έχει αναλάβει δράση στην περιοχή.

Στο ερώτημα τι κάνουν καθημερινά οι Τούρκοι αξιωματούχοι μέσα στο ποτάμι ή στις όχθες του Έβρου η απάντηση φαίνεται ότι είναι πως ψάχνουν τρωτά σημεία ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές στη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι αναζητούν τομείς όπου η Τουρκία ενδεχομένως μπορεί να αμφισβητήσει και να εγείρει αξιώσεις, όπως για παράδειγμα νησίδες ή προσχώσεις που δημιουργούνται έπειτα από την πτώση της στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Περιοχές και σημεία στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και να κατασκευάσουν ακόμα και υποδομές όπως παρατηρητήρια και άλλα οχυρωματικά έργα. Στόχος είναι να διεκδικήσουν λίγα μέτρα εδάφους, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν νέες εστίες έντασης με τις Ελληνικές αρχές και τους φρουρούς των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο. Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια μικρή έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Οι χάρτες του 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές. Τούρκοι αστυνομικοί έχουν μόνιμα αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα όποια έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές. Το ζήτημα έχει περάσει πλέον στο υπουργείο εξωτερικών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει αλλά και δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η περιοχή την οποία διεκδικεί της ανήκει.

Στην Αθήνα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από το φιάσκο του Έβρου και την άτακτη υποχώρηση των γειτόνων το περασμένο διάστημα, έπειτα από την ασύμμετρη επίθεση με υποκινούμενους μετανάστες, η Τουρκία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην περιοχή για να πάρει τη "ρεβάνς". Είτε με προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίων είτε με νέα απόπειρα υποκίνησης μεταναστών είτε με παράλογες διεκδικήσεις όπως στο Μελισσοκομείο.

Άλλωστε, συχνά Τούρκοι αστυνομικοί και Στρατοχωροφύλακες προχωρούν σε πυρά εκφοβισμού ακόμα και προς την Ελληνική πλευρά με τους φρουρούς των συνόρων μας να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα κάθε πρόκληση.

 Επιπλέον η απόφαση των Ελληνικών αρχών να "σφραγίσουν" τα χερσαία σύνορα της χώρας με νέα οχυρωματικά έργα και κυρίως με κατασκευή νέου φράχτη μήκους τουλάχιστον 35 χιλιομέτρων στο Νότιο Έβρο έχει θορυβήσει τους γείτονες που επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν ανεξέλεγκτα μετανάστες προς την Ελλάδα. Να πιέζουν δηλαδή την Αθήνα και την Ευρώπη με "όπλο" τις μεταναστευτικές ροές αντλώντας πολιτικά και κυρίως οικονομικά οφέλη.

Τόσο το Δ’ Σώμα Στρατού όσο και η ΕΛΑΣ συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τα οχυρωματικά έργα κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων συνοριογραμμής. Πέρα από τον φράχτη τοποθετούνται πυλώνες φωτισμού, στήνονται παρατηρητήρια και κάμερες ενώ χρησιμοποιούνται και drones για τον έλεγχο των συνόρων αλλά και για να υπάρχει συνεχής εικόνα από τις κινήσεις των Τουρκικών δυνάμεων στις όχθες του ποταμού.

Προσφυγικό: Τηλεδιάσκεψη για το άσυλο από τα κράτη «πρώτης γραμμής»Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, η τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους υπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών πρώτης γραμμής.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα στο μεταναστευτικό και στην προοπτική συγκρότησης μίας »ομάδας συνεννόησης» των πέντε, για την προώθηση κοινών θέσεων, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στην πενταμερή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουσιάνα Λαμοργκέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή του βάρους

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή του βάρους, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πίεσης ή και κρίσεων, στη δημιουργία ενός στιβαρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων προς τις τρίτες χώρες προέλευσης, και στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των πέντε υπουργών, ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτήν, οι θέσεις των χωρών πρώτης γραμμής που προασπίζουν τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ακούγονται. Αλλά για να ακούγονται οι θέσεις μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμένες».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι πέντε υπουργοί έχουν ήδη «παρουσιάσει τις βασικές σκέψεις και ανησυχίες. Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ουσιαστική αλληλεγγύη – αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών – εξάλειψη των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και συναντήσεις που θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Νέα ρυθμίση του Μετοχικου Ταμείου Στράτου, δικαιώνει την ΠΟΣΥΦΥ αφορά το επίδομα ΒΟΕΑ για μεγάλη κατηγορία ενστολων- μετόχων.


Νέα ρυθμίση του Μετοχικου Ταμείου Στράτου, δικαιώνει την ΠΟΣΥΦΥ αφορά το επίδομα ΒΟΕΑ για μεγάλη κατηγορία ενστολων- μετόχων.Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο  Δ Ε Λ Τ Ι Ο 

Nέα ΚΥΑ για τον υπολογισμό του ΒΟΕΑ - προικοδότηση - του ΜΤΣ μετά από αίτημα της ΠΟΣΥΦΥ

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους για την θετική έκβαση της προσπάθειας που καταβάλαμε σχεδόν εδώ και ένα έτος, με την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ΒΟΕΑ του Μετοχικού ταμείου Στρατού, μετά την καταφανή αδικία σε μεγάλη μερίδα συναδέλφων – μετόχων (ΚΥΑ Φ.951.1/17/1245010/Σ856 από 25/2/2020 – ΦΕΚ Β 888/2020)

Μία «άστοχη» και παλιά ρύθμιση υπολογισμού του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας ( ΒΟΕΑ) ή αλλιώς με τον παλιό και γνωστό όρο «προικοδότηση» των τέκνων των μετόχων, είχε επιφέρει πραγματική ζημία σε μερίδα αυτών, αφού θα καλούνταν να καταβάλουν ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα λάμβαναν.

Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που έγινε δέκτης αυτής της άστοχης ρύθμισης, ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση του Μ.Τ.Σ αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας , Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη για την άρση αυτής της άδικης ρύθμισης ( υπόμνημα & πρόταση τροποποίησης από ΠΟΣΥΦΥ υπ’αριθμ 16/2019 από 22/2/2019 & έγγραφο μας 21/2019 από 25/2/2019 προς ΜΤΣ & συναρμόδια υπουργεία ). Αιτήθηκε με εμπεριστατωμένη μελέτη που κατέθεσε, η κράτηση για το ΒΟΕΑ να αρχίζει με την έναρξη της μετοχικής σχέσης του ασφαλισμένου με το Ταμείο όταν το τέκνο έχει γεννηθεί προγενέστερα και όχι από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου όπως προβλεπόταν. Αίτημα που έγινε αποδεκτό και θεσπίστηκε με την ανωτέρω ΚΥΑ.

Σήμερα, η νέα Απόφαση εξαλείφει τον παράδοξο τρόπο υπολογισμού του ΒΟΕΑ και επιφέρει ορθολογικότερο υπολογισμό για μεγάλη μερίδα συναδέλφων που είχαν τέκνα πριν την αρχική ημερομηνία ασφάλισης στο ΜΤΣ.

Από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε από όλους τους συναδέλφους που ανήκαν σε αυτή την κατηγορία να αναστείλουν τα αιτήματά τους για την παροχή του συγκεκριμένου βοηθήματος έως ότου αποκατασταθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης κάθε συνάδελφος που πληροί τις προϋποθέσεις για την παροχή του βοηθήματος και άνηκε σε αυτή την κατηγορία, μπορεί πλέον να αιτείται την χορήγησή του από το ΜΤΣ.

Σχετικά με όσους της κατηγορίας, ήδη είχαν κάνει το αίτημα και τους χορηγήθηκε προκαταβολή χωρίς την έκδοση εκκαθαριστικής πράξης, η Ομοσπονδία με έγγραφό της έχει ζητήσει από το ΜΤΣ την εναρμόνιση των αιτημάτων τους με τη νέα ρύθμιση και την συμπληρωματική καταβολή του δικαιούμενου ποσού.

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως τέτοιες θεσμικές αστοχίες που βλάπτουν οικονομικά την κατηγορία του κλάδου μας, έχουμε υποχρέωση ως ΠΟΣΥΦΥ να τις εντοπίζουμε και να διεκδικούμε την αποκατάσταση τους. 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. 
Υπερβολική ευαισθησία DW για “παράνομη” ελληνική πρακτική “επαναπροώθησης”


«Έλα μαζί μας και θα σου δώσουμε καινούργια χαρτιά»: αυτό είπε ο αστυνομικός στον Μπαχτιάρ. Μια Τετάρτη πρωί, στα τέλη Απριλίου. Ο 22χρονος Αφγανός πίστεψε πως η προσφορά αυτή ήταν το κλειδί για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για μια καινούργια ζωή στην Ευρώπη. Πριν από δύο μήνες είχε καταφέρει να διασχίσει τον Έβρο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και βασική διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέχισε την πορεία του μέχρι τα Διαβατά, το επίσημο camp προσφύγων έξω από τη Θεσσαλονίκη. Με το που έφτασε φρόντισε ώστε να βγάλει χαρτιά από την ελληνική αστυνομία, τα οποία αποτελούν και ένα πρώτο βήμα για την αίτηση ασύλου.

Στη φωτογραφία του χαρτιού φαίνεται πως εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Ο Μπαχτιάρ περίμενε εναγωνίως να ανοίξουν ξανά οι υπηρεσίες, που είχαν κλείσει εξαιτίας του κορωνοϊού, ώστε να κάνει αίτηση ασύλου. Αυτή η ευκαιρία όμως δεν θα του δινόταν τελικά.

Ανακαλώντας εκείνη τη συνάντησή του με την αστυνομία τον Απρίλιο, ο Μπαχτιάρ ανέφερε μιλώντας στη DW πως τον έβαλαν μέσα σε ένα λευκό βαν και τον πήγαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αντί να του δώσει νέα έγγραφα, όπως του είχε υποσχεθεί, η αστυνομία πήρε ό,τι είχε μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του κινητού του.

Αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα όπου, όπως είπε, οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν και τον κλώτσησαν. Μέσα σε λίγες ώρες βρισκόταν μέσα σε ένα φορτηγό που σκεπαζόταν με ένα σεντόνι για να εμποδίζει τον οποιονδήποτε να δει ποιος ήταν μέσα. Ο Μπαχτιάρ δεν το ήξερε ακόμη, αλλά κατευθύνονταν προς τα ανατολικά.

Μόλις το φορτηγό σταμάτησε, ο νεαρός Αφγανός θα συνειδητοποιούσε ότι δεν ήταν μόνος. Και άλλοι αιτούντες άσυλο, όπως ο ίδιος, είχαν παραταχθεί στις όχθες του ποταμού. Οι νεαροί άνδρες έμπαιναν στις βάρκες, δέκα-δέκα. Ο Μπαχτιάρ θυμάται πως ο βαρκάρης μίλησε στα ελληνικά μ’ αυτούς που θεώρησε Έλληνες αστυνομικούς και μετά με τους αιτούντες άσυλο στη μητρική τους γλώσσα, τα νταρί. Η DW δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ότι επρόκειτο όντως για Έλληνες αστυνομικούς. Για τον Μπαχτιάρ όμως ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο.

Η DW συναντά τα άτομα που επαναπροωθήθηκαν

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι κλειστά. Όλες οι επίσημες διαδικασίες απέλασης είναι σε αναμονή. Όταν ο Μπαχτιάρ έφτασε στην τουρκική πλευρά, δεν υπήρχε κανείς να τους περιμένει.

Όταν συναντηθήκαμε με τον Μπαχτιάρ, έμενε στην περιοχή Esenler της Κωνσταντινούπολης, που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς. Η πόλη είναι σε καραντίνα. Είναι δύσκολο να μετακινηθεί. Φορά ένα κόκκινο μπλουζάκι με την επιγραφή «Νέα Υόρκη». Φαίνεται λυπημένος και αναστατωμένος. Ο μοναδικός του στόχος: η επιστροφή στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό γιατί ονειρεύεται να ζήσει στην Ευρώπη.

Η ιστορία του Μπαχτιάρ δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Σε έρευνα που διεξήγαμε από κοινού η DW, η ολλανδική εφημερίδα Trouw, το Lighthouse Reports και το Bellingcat, εντοπίσαμε τον Μπαχτιάρ καθώς και άλλους νεαρούς που δηλώνουν ότι ήταν προηγουμένως στην Ελλάδα και επαναπροωθήθηκαν βίαια.

Οι ιστορίες τους αποκρυσταλλώνουν ένα κοινό μοτίβο. Είναι όλοι άνδρες, κάτω των 30 ετών και μόνοι τους. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν ενώ μερικοί από το Πακιστάν. Συνελήφθησαν είτε στο στρατόπεδο στα Διαβατά ή στη γύρω περιοχή.

Η DW και οι συνεργάτες της συνάντησαν και πήραν συνέντευξη από πολλούς μάρτυρες στην Ελλάδα και την Τουρκία, συνέλεξαν ελληνικά αστυνομικά έγγραφα και δημιούργησαν μια αλληλουχία αποδεικτικών στοιχείων από το στρατόπεδο προσφύγων στα Διαβατά μέχρι τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Εξετάζοντας υλικό, όπως αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες σε χαρακτηριστικά σημεία της Ελλάδας, τα οποία εντοπίσαμε, μπορέσαμε να επαληθεύσουμε βασικά στοιχεία των μαρτυριών. Συναντήσαμε συνολικά έξι θύματα επαναπροώθησης στην Κωνσταντινούπολη και εντοπίσαμε άλλα τέσσερα που μπόρεσαν να αποδείξουν ότι πριν ήταν στην Ελλάδα.

Ο Ρασίντ, 24 χρονών, άφησε την πατρίδα του, το Αφγανιστάν, πριν από τρία χρόνια, φτάνοντας στην Τουρκία. Η καθημερινότητα ήταν δύσκολη στο Αφγανιστάν και φοβόταν για τη ζωή του αφού υπηρετούσε στο στρατό ως έφηβος. Ο δρόμος προς την Τουρκία ωστόσο ήταν επίσης ένας αγώνας.

Εργάστηκε ως μεταφορέας στην Άγκυρα, προτού μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη όπου δούλεψε ως οξυγονοκολλητής. Στην Τουρκία είχε προσωρινό καθεστώς προστασίας, το οποίο όμως δεν του έδινε πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε κοινωνικές υπηρεσίες.

«Στην Τουρκία η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητες για τους νεαρούς Αφγανούς άντρες που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες», εξηγεί η Ζακίρα Χεκμάτ, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αλληλεγγύης με τους Αφγανούς Πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Απασχολούνται σε κακοπληρωμένες δουλειές χωρίς άδεια. Αυτό είναι σύγχρονη δουλεία». Οι Αφγανοί άντρες στην Τουρκία εργάζονται κυρίως στην παραοικονομία και κυρίως σε σκληρές και χειρωνακτικές δουλειές, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, οι συγκοινωνίες και η κλωστοϋφαντουργία»

Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον ο Ρασίντ ανέφερε ότι έφυγε από την Τουρκία για την Ελλάδα στις αρχές του έτους. Θυμάται να διασχίζει τον ποταμό Έβρο με περίπου 20 άλλους ανθρώπους σε μια βάρκα.

Πριν την επαναπροώθησή του στα τέλη Μαρτίου, έμεινε για περίπου δύο μήνες σε μια σκηνή δίπλα στο camp προσφύγων στα Διαβατά, ένα από τα camps που δημιουργήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2016. Στο δρόμο πίσω για το camp μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ρασίντ είπε ότι τον σταμάτησε η ελληνική αστυνομία, η οποία του είπε να περιμένει εκεί πού ήταν.

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε στην DW, ένα άσπρο βαν ήρθε και εμφανίστηκαν οπλισμένοι άντρες χωρίς στολές. Του είπαν να μπει μέσα. Ο Ρασίντ δεν ήξερε καν ποιοι ήταν οι άνδρες, είπε πως ανακάλυψε ότι δούλευαν για την ελληνική αστυνομία αφότου μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Η DW δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των αντρών και της αστυνομίας.

Τα ελληνικά του έγγραφα, που αρχικά ίσχυαν για ένα μήνα, είχαν λήξει, αλλά δεν ήταν δυνατή η ανανέωσή τους εν μέσω της πανδημίας. Τα γραφεία μετανάστευσης έκλεισαν στη διάρκεια της καραντίνας. Στο τμήμα, η αστυνομία κατάσχεσε όλα τα υπάρχοντά του, αναφέρει ο ίδιος. «Δεν μου έδωσαν ούτε καν ένα ποτήρι νερό στο αστυνομικό τμήμα», θυμάται. Ο Ρασίντ δεν κλήθηκε να υπογράψει έγγραφα από τις ελληνικές αρχές. Μετά από ώρες σε ένα βαν, αναγκάστηκε να μπει σε μια μικρή βάρκα και να διασχίσει τον ποταμό πίσω στην Τουρκία.

Νέα στρατηγική επαναπροωθήσεων

Οι μαρτυρίες των ατόμων που έχουμε συγκεντρώσει με τους συνεργάτες μας επιβεβαιώνουν τις αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεργάζονται με το Border Violence Monitoring Network, μια ανεξάρτητη βάση δεδομένων.

Δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικές επιδρομές στο camp Διαβατών μεταξύ 31 Μαρτίου και 5 Μαΐου, με αποτέλεσμα την παράνομη επαναπροώθηση δεκάδων μεταναστών. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η αστυνομία φαίνεται να στοχεύει νέους, μόνους άνδρες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, αναγνωρίζει ένα σαφές μοτίβο. «Έρχονται βαν της αστυνομίας και κάνουν έναν συνοπτικό έλεγχο, ρωτούν αν κάποιος έχει ή δεν έχει χαρτιά, κινούμενοι στα σημεία του camp που γνωρίζουν ότι μένουν άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί, άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, και εφόσον κάποιος δεν έχει χαρτιά τον προσάγουν και του λένε ότι θα τον πάνε στην αστυνομική διεύθυνση, είτε για να δουν τα χαρτιά, είτε για να του δώσουν χαρτιά και αντ’ αυτού καταγγέλλεται ότι τον προωθούν στην Τουρκία».

Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει: «Το σημαντικό και πρωτοφανές σε αυτούς τους ισχυρισμούς, εφόσον αποδειχτούν έγκυροι, είναι ότι μιλάμε για επαναπροωθήσεις από το εσωτερικό της χώρας και μάλιστα από ένα camp, χωρίς να ακολουθείται επίσημη διαδικασία απέλασης».

Σε ερώτηση για τις αναφορές αυτές για παράνομες επιστροφές, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει στην DW: «Οι κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές είναι κατασκευασμένες, ψευδείς και αβάσιμες.»

Ατζέντα επιθετικής επιτήρησης

Η Ελλάδα δέχτηκε έντονη πίεση στα σύνορά της από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν η Τουρκία σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών.

Η Άγκυρα ενθάρρυνε τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Η Αθήνα απάντησε σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναστέλλοντας το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο τον μήνα Μάρτιο.

Ενώ οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου επαναλειτούργησαν τον Απρίλιο, οι στατιστικές δείχνουν μείωση των αφίξεων κατά 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που δείχνει ότι η πρακτική της αποτροπής έλευσης των προσφύγων στην Ελλάδα ήταν αποτελεσματική.

Ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει στη DW ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της κατάστασης και εξυπηρετούν νόμιμους σκοπούς, όπως, ιδίως, την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπερασπίστηκε το ρεκόρ που κατέγραψε η κυβέρνηση. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σάμο στις 28 Απριλίου, δήλωσε: «Έχουμε μηδενικές ροές στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2020 χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών των σωμάτων ασφαλείας».

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, κάτοικοι του νησιού ανέφεραν ότι είδαν νεοαφιχθέντες μετανάστες στο απομακρυσμένο χωριό Δρακαίοι. Στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση βίντεο που ανέλαβαν το Lighthouse Reports και το Bellingcat δείχνουν ότι ένα σκάφος που μετέφερε 22 αιτούντες άσυλο έφτασε σε όρμο της Σάμου στις 7.30 π.μ. εκείνη την ημέρα.

Επαναπροώθηση από το νησί της Σάμου

Ο Τζούμα ήταν από τους πρόσφυγες που ανέβηκαν το απότομο μονοπάτι από τον όρμο της Σάμου προς το χωριό. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο νεαρός από τη Δαμασκό της Συρίας προσπαθούσε να φτάσει στην Ελλάδα. Για λίγες όμως ώρες εκείνο το πρωινό αισθάνθηκε ότι τελικά τα είχε καταφέρει. Μιλώντας στη DW, προσέφερε μια λεπτομερή περιγραφή για το τι ακολούθησε, αφού οι πρόσφυγες έφτασαν στη Σάμο.

Ο Τζούμα είπε ότι ένα κορίτσι από την ομάδα που μιλάει λίγα αγγλικά ζήτησε από έναν ντόπιο να ειδοποιήσει την ελληνική αστυνομία για το ότι είχαν φτάσει. Οι νεοαφιχθέντες περίμεναν ότι θα μεταφερθούν στο camp προσφύγων της Σάμου. Αντ’ αυτού, η αστυνομία που ήρθε τους συνέλαβε και πήρε τα κινητά τους. Οδηγήθηκαν σε ένα λιμάνι όπου μεταφέρθηκαν από το ένα σκάφος στο άλλο και από εκεί σε μια πορτοκαλί και μαύρη σωσίβια σχεδία χωρίς κινητήρα ή κουπιά.

Ο Τζούμα ανέφερε ότι ρυμουλκήθηκαν προς τα τουρκικά νερά. Η σχεδία αφέθηκε στην ανοιχτή θάλασσα με τα κύματα να την ωθούν προς την Ελλάδα και ένα ελληνικό σκάφος να την ωθεί προς την Τουρκία. Το χειρότερο, θυμάται ο ίδιος, ήταν το ελληνικό σκάφος που έκανε ελιγμούς γύρω τους προσπαθώντας να τους σπρώξει στα τουρκικά νερά την ώρα που η τουρκική ακτοφυλακή απλώς παρατηρούσε.

«Η ελληνική ακτοφυλακή θα υποχωρούσε, ώστε οι Τούρκοι συνάδελφοι τους να έρθουν και να μας πάρουν, αλλά δεν το έκαναν. Αυτό συνεχίστηκε όλη τη νύχτα», είπε. Η ομάδα των προσφύγων τελικά διασώθηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας από τους Τούρκους.

Η χρήση πορτοκαλί σωσίβιας σχεδίας σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων αναφέρθηκε επίσης από την Εφημερίδα των Συντακτών σε δημοσίευμά της στις 7 Απριλίου. Καλέσαμε το λιμενικό στη Σάμο το οποίο δήλωσε στη DW ότι δεν υπήρχαν αφίξεις αιτούντων άσυλο στο νησί στις 28 Απριλίου.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ που συνιστούν εξωτερικά σύνορά της, όπως η Κροατία, έχουν επικριθεί για επαναπροωθήσεις. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λέει ότι η νέα ένταση με την οποία σημειώνονται τα περιστατικά και ο αριθμός των μαρτύρων εγείρουν το ερώτημα σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει τις επαναπροωθήσεις και πόσα από αυτά είναι γνωστά στην ΕΕ.

«Προφανώς, αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν το Ελληνικό Σύνταγμα και το εθιμικό διεθνές δίκαιο, ωστόσο φαίνεται ότι είναι ανεκτές από την ΕΕ, δεδομένου ότι εξυπηρετούν το σκοπό της αποτροπής περαιτέρω διέλευσης ανθρώπων από το Αιγαίο ή τον ποταμό Έβρο», λέει ο κ. Χριστόπουλος.

Όταν ερωτήθηκε για αυτές τις πρακτικές, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν γίνει τέτοιες επιχειρήσεις και δήλωσε στην DW:

«Η Ελλάδα συμμορφώνεται και θα συνεχίσει να το πράττει, με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος, έχοντας επίσης υπόψη τις υποχρεώσεις που έχει υπό το νομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα σύνορα, τη μετανάστευση και το άσυλο, όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της ΕΕ».

Σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Ο Γιούργκεν Μπαστ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Giessen στη Γερμανία, χαρακτηρίζει τη στρατηγική των επαναπροωθήσεων ως σαφή παραβίαση του νόμου: «Έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος».

Ο Μπαστ αναφέρεται στη νόμιμη διαδικασία που συνεπάγεται ένα αίτημα ασύλου, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωπικής συνέντευξης και του δικαιώματος του ατόμου να παραμείνει στην Ελλάδα έως ότου ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν αυτό χρειάζεται διεθνή προστασία ή όχι. Η απέλαση, όπως περιγράφεται από τους αιτούντες άσυλο, παραβιάζει όλους τους κανόνες της επίσημης οδηγίας για την επιστροφή, λέει ο Bast.

«Ξεκινά με τη λεγόμενη απόφαση επιστροφής, που σημαίνει ότι πρέπει να ενημερωθούν γραπτώς ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός μια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ενώ στη συνέχεια τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν η χώρα προορισμού είναι ασφαλής όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φυσικά η χώρα προορισμού πρέπει να ενημερωθεί και έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τους απορριφθέντες που ζήτησαν άσυλο από τρίτες χώρες».

Κανένας από τους νεαρούς άνδρες που συνάντησε η DW δεν είπε ότι είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι θα έπρεπε να φύγει από την Ελλάδα. Ούτε έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενημερωθεί για τα νομικά του δικαιώματα. Αντ’ αυτού, οι εμπειρίες που αφηγήθηκαν οι Μπαχτιάρ, Τζούμα, Ρασίντ, και οι άλλοι που μας έδωσαν συνέντευξη υποδηλώνουν ότι οι βίαιες επαναπροωθήσεις που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα παίρνουν όλο και περισσότερο τον χαρακτήρα μιας συνηθισμένης πρακτικής.

Ο Ρασίντ μοιράζεται τώρα ένα στενό διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με 10 άλλους νέους Αφγανούς. Ως μετανάστης χωρίς έγγραφα στην Τουρκία, αντιμετωπίζει την απειλή του να απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 302.278 Αφγανοί έχουν συλληφθεί στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, ο υψηλότερος αριθμός μεταξύ παράτυπων μεταναστών. Έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο για τους Αφγανούς να εγγραφούν για να κάνουν αίτηση ασύλου στην Τουρκία από το 2018.

Βιώνοντας το αδιέξοδο στην Τουρκία, ο Ρασίντ αναζητά οποιονδήποτε τρόπο για να επιστρέψει στην Ευρώπη: «Δεν ξέρω τι θα κάνω εδώ. Δεν είμαστε ένοχοι. Φυσικά, θέλω να περάσω ξανά τα σύνορα. Πρέπει να το κάνω».

Μορια: Αφγανή έσφαξε ομοεθνή της μεσα στο ΚΥΤΤα κίνητρα της φονικής συμπλοκής δεν έχουν προσδιορισθεί μεταξύ των δύο γυναικών από το Αφγανιστάν

Στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου η 23χρονη Αφγανή επιτέθηκε (22/05-19.00) μαχαίρωσε στο λαιμό και θανάτωσε συνομήλικη ομοεθνή της. Αναφορές περιγράφουν τη συμπλοκή μεταξύ των δύο γυναικών να ακολούθησε καυγά μεταξύ των ανηλίκων παιδιών τους.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΕΟΔΥ εντός καταυλισμού σφραγισμένη

Η 23χρονη Αφγανή στην αναστάτωση που προκλήθηκε, εγκατέλειψε το ΚΥΤ και αποχώρησε ενώ αναζητείται από τις Αρχές.

Βρέθηκε το ένα όχημα των ληστων της Ημαθίας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της περιοχής φαινεται να είναι η αιτία που αποδίδεται στην καθυστέρηση της ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στο συμβαν


Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από το κατάστημα που διέρρηξαν οι δράστες

Στο Πεντάλοφο της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε το ένα από τα δυο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο με τα κοσμήματα των 100.000 στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας την περασμένη Τρίτη.

Όπως προέκυψε και τα δυο οχήματα είχαν κλαπεί από περιοχές της Θεσσαλονίκης, λίγες ημέρες πριν την ενέργεια. Οι δράστες σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, είναι είτε Ρομά είτε Γεωργιανοί κακοποιοί που έδρασαν με σχέδιο και "επαγγελματικές" κινήσεις.

Αρχικά με το ένα αυτοκίνητο τράβηξαν το μεταλλικό ρολό από το κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της πόλης και στην συνέχεια οι ληστές μπήκαν στο εσωτερικό και έσυραν μέχρι τον δρόμο το χρηματοκιβώτιο.

Προκαλεί εντύπωση η καθυστέρηση των αστυνομικών να μεταβούν στο σημείο, καθώς όπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβούσε περίοικος, οι ληστές προσπαθούσαν για αρκετή ώρα να φορτώσουν το χρηματοκιβώτιο στο αμάξι.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από το κατάστημα που διέρρηξαν και προκαλεί απορία η καθυστέρηση αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικές πηγές πάντως αποδίδουν την ευθύνη στη αστυνομική διεύθυνση καθώς «είχαμε εγκαίρως ενημερώσει για τα κενά και την υποστελέχωση που υπάρχει στα τμήματα της περιοχής» όπως τονίζουν.Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

"Τρύπα" στην Βόρεια Λέσβο- Νέα άφιξη 67 μεταναστώνΝεα άφιξη μεταναστών μέσα στον Μάιο είχαμε σήμερα τα ξημερώματα στην Βόρεια Λεσβο.

2 βάρκες με περίπου 67 μετανάστες περισυνέλεξαν άνδρες του λιμενικού σώματος σήμερα τα ξημερώματα μέσα από την θάλασσα βόρεια τής Λέσβου και μάλιστα με κακές καιρικές συνθήκες.

Οι μετανάστες κυρίως Αφρικανικής και Αφγανικής καταγωγής και λιγοστοί Σύριοι μετά τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταφέρουν και αυτοί στην δομή καραντίνας της δυτικής Λέσβου στα Μεγάλα Θερμα όπου θα παραμείνουν σε 14ημερη καραντίνα μαζί με ακόμα περίπου 110 μεταναστες.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου Δύο βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας , βροχής και θαλασσοταραχής αφού οι βοριάδες φτάνουν σήμερα τα 8 μποφόρ.

Μία βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες βούλιαξε τα ξημερώματα στα ελληνικά χωρικά ύδατα βόρεια της Λέσβου και σε επιχείρηση διάσωσης προέβη το λιμενικό σώμα. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Πέτρα όπου και παραμένουν σε λεωφορείο έως ότου ελεγχθούν από κλιμάκιο γιατρών του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα όπου εκεί βρίσκονται ήδη 106 άτομα από προηγούμενες αφίξεις. Να θυμίσουμε ότι σε τέσσερις από τους 106 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη δομή εντοπίστηκε ότι θετικοί στον κορονωϊό και βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους.

Η δεύτερη βάρκα βγήκε στην περιοχή της Γέρας του δήμου Μυτιλήνης πρόκειται για 16 άτομα τα οποία αφού επίσης ελεγχθούν από κλιμάκιο γιατρών θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα τεθούν εκεί σε καραντίνα.


Διάβημα Αθήνας προς Αγκυρα για νότιο Εβρο
Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για θέμα το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.

Συγκεκριμένα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).

Ανοίγει τα σύνορα η Βουλγαρία σε πολίτες από την ΕΕ και τις χώρες της ζώνης Σένγκεν


Το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό πως οι άνθρωποι που φθάνουν στη Βουλγαρία θα συνεχίσουν να μένουν για 14 ημέρες σε καραντίνα

Η Βουλγαρία, η οποία έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown, κατάργησε την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, ανακοίνωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Στα μέσα Μαρτίου η Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ, απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά της ταξιδιωτών από πολλές χώρες, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η άρση της απαγόρευσης καλύπτει επίσης το Σαν Μαρίνο, την Ανδόρρα, το Μονακό και την Πόλη του Βατικανού.

Το υπουργείο έκανε γνωστό πως οι άνθρωποι που φθάνουν στη Βουλγαρία θα συνεχίσουν να μένουν για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ωστόσο αυτή η καραντίνα των 14 ημερών δεν θα ισχύει πλέον για τους βούλγαρους πολίτες και για τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που ταξιδεύουν για ανθρωπιστικούς λόγους και γι' αυτούς που είναι «αντιπρόσωποι εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων».

Η καραντίνα δεν θα ισχύει επίσης για πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τις κατασκευές, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της ασφάλειας βουλγαρικών υποδομών στρατηγικής και κρίσιμης σημασίας, ανέφερε το υπουργείο.

Την Τρίτη η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ελλάδα και τη Σερβία να χαλαρώσουν από την 1η Ιουνίου μερικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να περιορισθεί η μετάδοση του κορονοϊού. Μέχρι χθες, Πέμπτη, η Βουλγαρία είχε 2.331 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 120 νεκρούς, αριθμό σχετικά χαμηλό στην Ευρώπη.

Διακόπουλος: «Αν η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει την απάντηση που της αξίζει»


Με ψύχραιμη φωνή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος, ανέλυσε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά

Με ψύχραιμη φωνή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος, ανέλυσε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ, και επιχειρώντας να κρατήσει «χαμηλούς τόνους» και μη ακολουθώντας την Άγκυρα σε βερμπαλιστική πολιτική υψηλών τόνων.

«Αν η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει την απάντηση που της αξίζει» ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή των όσων είπε ο Ναύαρχος, ο οποίος, εκτός από μία λαμπρή και άκρως επιτυχημένη σταδιοδρομία ως χειριστής ελικοπτέρων και σε πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, έχει και λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ!

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικώς με το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά από την αρχή του χρόνου να έχουν ξεπεράσει τις 300 (302 για την ακρίβεια ως χθες) κράτησε, διπλωματικά, χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι «υπερπτήσεις πάντα γίνονταν», για να προσθέσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 29χρονος Ιρακινός που αποπειράθηκε να βιάσει μια γυναίκα στο Καλοχώρι


Ο 29χρονος, Ιρακινός υπήκοος και πατέρας τριών παιδιών, είχε συλληφθεί στις αρχές του μήνα - Για ποιο άλλο περιστατικό καταδικάστηκε

Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στη 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, 29χρονος αλλοδαπός που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να βιάσει μία γυναίκα και παρενόχλησε σεξουαλικά άλλες δύο στην περιοχή του Φράγματος Καλοχωρίου. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες των τριών θυμάτων του και κατόπιν αναζητήσεων συνελήφθη την περασμένη Τρίτη από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Δέλτα.

Η εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει δύο περιστατικά: το ένα αφορά κοπέλα την οποία κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να βιάσει κι ενώ εκείνη φαίνεται πως έκανε τζόκινγκ στην περιοχή. Χάρη στην έγκαιρη αντίδρασή της όμως κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο. Η άλλη περίπτωση αφορά δύο φίλες τις οποίες φέρεται να πλησίασε κάνοντας χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου.

Όπως διαπιστώθηκε ο 29χρονος, Ιρακινός υπήκοος και πατέρας τριών παιδιών, είχε συλληφθεί στις αρχές του μήνα, όταν 24χρονη τον κατήγγειλε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, πράξη που έλαβε χώρα κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο από το οποίο πήρε την νόμιμη αναβολή που δικαιούται και αφέθηκε ελεύθερος. Στη δίκη έπειτα από λίγες μέρες δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση, με 3ετή αναστολή.

Για τις πράξεις που του καταλογίζονται στο Καλοχώρι, η εισαγγελέας τού απήγγειλε ποινική δίωξη για απόπειρα βιασμού, σωματική βλάβη, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κλοπή (του κινητού τηλεφώνου από μία εκ των γυναικών που τον κατήγγειλαν) ενώ τον παρέπεμψε σε τακτική ανακρίτρια.

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι δεν είναι το πρόσωπο που τέλεσε τις πράξεις. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα πήρε το δρόμο για τις φυλακές.