Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι λιμενικοί της Λέσβου για τις νέες αφίξεις μεταναστών


Επιστολή προς τους Υπουργούς , τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και και τον Αρχηγό του Λ.Σ. από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σωμάτος

Αξιότιμοι κύριοι

Αποφασίσαμε ως Δ.Σ της Ενώσεως μας να σας θέσουμε μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει και αφορούν την διεκπεραίωση των περιστατικών με μετανάστες που φθάνουν στο νησί ,έστω και αν είναι λίγοι σε αριθμό ,σε σχέση με τον πολλαπλάσιο εκείνων που επιχειρούν τα περάσουν τα σύνορα μας, αλλά με επιτυχία εντοπίζονται από τις δυνάμεις του Λιμενικού και όλων των συνεργαζόμενων υπηρεσιών.

Πρώτα απ όλα υπάρχει θέμα τόσο όσον αφορά την μεταφορά τους, αλλά και τον χώρο παραμονής τους σε καραντίνα, όπως με βάση τις οδηγίες πρέπει να τεθούν λόγο της πανδημίας του Κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία μεταναστευτικής πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας όπως προβούν στην μίσθωση κατάλληλα διαμορφωμένων Λεωφορείων με ανάλογα εξοπλισμένους με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας οδηγούς, προκειμένου να πραγματοποιείται η μεταφορά από τον χώρο που αποβιβάζονται και συλλαμβάνονται προς τους χώρους καραντίνας είτε αυτό αφορά την δικαιοδοσία του Δήμου Μυτιλήνης είτε του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε διατιθέμενοι πέραν των άλλων κινδύνων που εκ των πραγμάτων και εν γνώση μας εκθέτουμε τους εαυτούς μας ,είτε αυτό λέγεται σκάφος, είτε η φύλαξη τους να επιβαρυνόμαστε υγειονομικά περαιτέρω, είτε ως οδηγοί είτε ως συνοδοί στα υπηρεσιακά μας οχήματα. Η έκθεση μας αυτή είναι κατανοητό ότι αποτελεί εν δυνάμει έκθεση, τόσο του οικογενειακού μας περιβάλλοντος όσο και κατ επέκταση αλυσιδωτά και το κοινωνικό σύνολο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, έχουν εκδοθεί πλήθος πρωτοκόλλων, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και οδηγιών που έχουν προβλέψει και καλύψει πάρα πολλά ενδεχόμενα ,στο θέμα αυτό όμως δεν έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη και πρέπει δοθεί λύση, με δεδομένο και της σοβαρότητας του ,αλλά και ότι έχουν διατεθεί γενικότερα αρκετά κονδύλια ώστε το οικονομικό να αποτελεί πρόβλημα.

Το Δεύτερο θέμα αφορά την λειτουργία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που έχει διατεθεί στο νησί μας και που έχει ως αρμοδιότητα την εξέταση, αλλά και την διεξαγωγή των προβλεπόμενων τεστ για τον Κορωνοϊό. Είναι η δεύτερη φορά που σε περιστατικό που αντιμετωπίζουμε Παρασκευή μας παραπέμπουν στο να εξετάσουν τους μετανάστες την Δευτέρα!!Δεν είναι δυνατόν μια υπηρεσία να μην προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες άμεσα, αφήνοντας χωρίς εξέταση ανθρώπους που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και μάλιστα στην ύπαιθρο, εκτός προβλεπόμενου χώρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Επιπρόσθετα δεν μπορεί ένα φορέας όπως είναι ο ΕΟΔΥ ή ένα Υπουργείο όπως αυτό της Πολιτικής Προστασίας που μας επιβάλλει συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας, αλλά και περιορισμούς και κυρίως μας επιβαρύνει εργασιακά με την ανάθεση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που θεσπίζει, οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ να εμφανίζονται ότι δεν μπορούν να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, επιβαρύνοντας περαιτέρω μάλιστα έτσι άλλη υπηρεσία εργαζομένων, είτε αυτοί είμαστε εμείς ως Λιμενικοί ,είτε οι Αστυνομικοί.

Η μη εξέταση των μεταναστών κύριοι σημαίνει ότι για να κάνουν Σαββατοκύριακο η υπάλληλοι της μιας υπηρεσίας εργάστηκαν το λιγότερο δεκαέξι (16) υπάλληλοι της δική μας, κάτι το οποίο εκτός του ότι εργασιακά δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε να συνεχιστεί, μας φέρνει πολλές φόρες σε αδιέξοδο, αφού δεν είναι ανεξάντλητη η αριθμητική δύναμη του Λιμενικού στο νησί ακόμα και με τις ενισχύσεις που αδιαλείπτως μας συνδράμουν, γιατί τα μέτωπα και οι υποχρεώσεις που διαρκώς προκύπτουν από το ζήτημα του μεταναστευτικού ,έχουν μορφή Λερναίας Ύδρας.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ,από τον Μάρτιο ήδη, εμείς έχουμε επισημάνει αρκετά θέματα, τα οποία ακόμα προσπαθούμε να λύσουμε και θεωρούμε ότι θα έπρεπε σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξει συντονισμός με σαφείς συγκεκριμένες διαδικασίες για την διεκπεραίωση των περιστατικών με μετανάστες που φθάνουν στο νησί και που θα προβλέπει τα πάντα από το σημεία που συλλαμβάνονται ως την καραντίνα και τελικά στο κέντρο ταυτοποίησης

Μας προκαλεί θαυμασμό το γεγονός του να βλέπουμε τον υποδειγματικό τρόπο αντιμετώπισης σχετικά με το θέμα του Κορωνοϊού στις περιπτώσεις των συμπατριωτών μας που επαναπατρίστηκαν από Αγγλία, Ισπανία και αλλού. Οπού υπήρξε πρόβλεψη στο να εξεταστούν στο να μεταφερθούν και να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία .Όπως επίσης η αμεσότητα σε άλλες περιπτώσεις ,αλλά και η διαδικασία που τηρήθηκε μόλις χθες με την Αεροπορική πτήση από το Κατάρ.

Από την άλλη όμως μας προκαλεί απορία το γεγονός, ότι ενώ ορθώς συμβαίνουν όλα αυτά εμείς σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την εικόνα ,μέχρι και πριν δυο μέρες ψάχναμε ποιος είναι ο χώρος καραντίνας κάτι που μα ταλαιπωρεί επί σχεδόν τρεις (3) μήνες, φτάσαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τους γιατρούς του ΕΟΔΥ από την τσέπη μας ,ενώ ακόμα μεταφέρουμε με τα υπηρεσιακά μας οχήματα ανεξέλεγκτους ιατρικά ανθρώπους .

Θεωρούμε με βάση τα παραπάνω ότι είναι επιβεβλημένη μια ευρεία σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ,ώστε να συζητηθεί και να προληφθεί κάθε λεπτομέρεια ,διότι μπορεί οι μετανάστες να μην είναι τουρίστες είναι όμως άνθρωποι που έρχονται από μια χώρα με αμφίβολη υγειονομική αξιοπιστία κι μπορεί άθελα τους να αποτελέσουν αλλά και να μετατρέψουν και εμάς σε υγειονομικές βόμβες.

Με δεδομένο αυτό ,όπως και ότι ο Κορωναϊός δεν κάνει διακρίσεις, στο ποιός έχει διαβατήριο ή νόμιμα έγγραφα ,αλλά και ότι ως νησί, όπως καλύτερα από εμάς γνωρίζεται οι υγειονομικές μας δυνατότητες και αντοχές έχουνε εκ των πραγμάτων χαμηλό ταβάνι, παρακαλούμε όπως ληφθεί μέριμνα για τα παραπάνω ,ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαμονής και φύλαξης μεταναστών σε παραλίες ,βουνά και λαγκάδια, όπως και το να περιμένουμε να ξημερώσει Δευτέρα προκειμένου να εξεταστούν.


Για το Δ.Σ. 
Εκ μέρος όλων των Συναδέλφων
Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας


ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Φώτιος                                        ΚΟΥΤΡΟΜΠΙΛΑΣ Γεώργιος

Αναβάθμιση Ειδικών Δυνάμεων με αμερικανικά πρότυπαΕιδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα αποκτά πλέον η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), κάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο βήμα μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, όπως αναφέρουν ενδεικτικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group). Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Εβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος).

Η δημιουργία της ΔΕΠ αποτελεί υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ήδη από την εποχή που ήταν διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και είχε προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο από όλες τις επιτελικές θέσεις στις οποίες βρέθηκε τα τελευταία χρόνια. Πρακτικά, επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό και εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων. Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι οι άμεσες επιθετικές ενέργειες, η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις. Η ΔΕΠ θα διοικείται από αντιστράτηγο, ο οποίος θα αποτελεί σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα θέματα ειδικών επιχειρήσεων και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: μια μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα δεύτερο παρακλάδι που θα συγκεντρώνει Ζ΄ ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Σε βάθος χρόνου σε αυτή τη νέα δομή θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες ως προς την εκπαίδευση, τις προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού και την επιχειρησιακή σχεδίαση. Επίσης, η ομπρέλα της ΔΕΠ θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αν και το μοντέλο (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα) είναι το αμερικανικό, η συγκρότηση της ΔΕΠ συνιστά αποτέλεσμα εφαρμογής των πιο εξελιγμένων νατοϊκών προτύπων.Μεταναστευτικό: ρήτρα ευελιξίας ζητούν χώρες της “πρώτης γραμμής”Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, προτείνει τη συμπερίληψη ρήτρας έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την επιστολή συνυπογράφουν και τα άλλα 2 κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρος και Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, «πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων για καλύτερη αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη “πρώτης γραμμής”, ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης ή μεταναστευτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, προτείνεται ότι σε τέτοιες καταστάσεις τα κράτη-μέλη που άμεσα τις αντιμετωπίζουν θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια της ευελιξίας στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης τους.

Η ρήτρα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και αποκλίσεις στους τρόπους δράσης, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο.

Η προτεινόμενη ρήτρα θα αποτελεί μία επιπλέον ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: Πρέπει να είναι αυτομάτως στη διάθεση και προς άμεση υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο και υπόκεινται συστηματικά σε τεράστια μεταναστευτική πίεση προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Δικαίου της Ένωσης, αρχή που εμφανίζεται 16 φορές στις Συνθήκες της ΕΕ. Η αρχή αυτή μας ενώνει.

Ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή, δήλωσε τα εξής: Οι χώρες “πρώτης γραμμής” γειτνιάζουμε με περιοχές που συχνά παράγουν εντάσεις και κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αντίστοιχες μεγάλες μεταναστευτικές εξάρσεις. Στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που προασπίζουν όχι μόνο εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να αναγνωρίζεται, ως απόδειξη αλληλεγγύης, η δυνατότητα ευελιξίας στους τρόπους που θα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες, έκτακτες και ακραίες συνθήκες. Θέλω να πιστεύω ότι ο δίκαιος αυτός προβληματισμός των χωρών “πρώτης γραμμής” θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο υπό διαμόρφωση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μιλά για ίδρυση Ελληνικής Συνοριοφυλακής.


Μετά τα γεγονότα του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο και την επιτυχημένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, πληθαίνουν οι φωνές για Σύσταση Ελληνικής Συνοριοφυλακής από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα. Τόσο ο Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. των Ενόπλων Δυνάμεων Μιχάλης Κωσταράκος όσο τώρα και η Αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη συγκλίνουν στην ίδια άποψη για Σύσταση Ελληνικής Συνοριοφυλακής στην Ελλάδα. Δείτε εδώ το απόσπασμα από την συνέντευξη της Στρατηγού.DELTA.TV

Πρόγραμμα προκαταρκτικών εξετάσεων υποψηφίων διαγωνισμού 2020 για πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ, Συνοριακών Φυλάκων για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

H ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τη πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου και οι πίνακες ικανών υποψηφίων:

Κατόπιν της δημοσίευσης του προγράμματος Προκαταρκτικών Εξετάσεων, στις οποίες θα υποβληθούν οι υποψήφιοι/ες προς πρόσληψη Συνοριακοί Φύλακες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον περιορισμό και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, επισημαίνεται ότι οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι/ες θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα και γάντια, καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα υλοποίησης των επιμέρους αγωνισμάτων.
  • Να αποφεύγουν το συνωστισμό, κατά το χρόνο αναμονής.
  • Να μη συνοδεύονται από έτερο πρόσωπο και τυχόν πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη μετακίνησή τους, να τους αναμένουν σε άλλα σημεία, όπου επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Επιπλέον, ο υποψήφιος/α, προκειμένου να γίνει δεκτός/ή για αθλητική εξέταση, θα πρέπει να έχει εφοδιασθεί με Ιατρική Βεβαίωση, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο δεκαήμερο (10) πριν την ημερομηνία που θα υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, με σφραγίδα και υπογραφή ιατρού, ο/η οποίος/α έχει πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση του/ης υποψηφίου/ας για COVID-19, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των εξεταζομένων.

Επισημαίνεται ότι, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να έχουν εκδοθεί από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιατρό του δημοσίου ή και από ιδιώτη γιατρό. Η Ιατρική Βεβαίωση για COVID-19 μπορεί να έχει εκδοθεί από ιατρό με ειδικότητα γενικού ιατρού, παθολόγου, καρδιολόγου, πνευμονολόγου και λοιπών συναφών παθολογικών ειδικοτήτων. Τα ως άνω έντυπα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης «Αθλητισμός & COVID 19» και στην ενότητα «Υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, τις στρατιωτικές σχολές κ.α.» https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports.


Δείτε εδώ το πρόγραμμα προκαταρκτικών εξετάσεων

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών υποψηφίων (γενική σειρά).

Δείτε εδώ τον πίνακα ικανών υποψηφίων (ειδική κατηγορία).

bordernews.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
Μαρτυρίες στην κάμερα του OPEN από τον πρόεδρο των Καστανιών και τον δήμαρχο Σουφλίου

Σε αυξημένη εγρήγορση ετέθησαν χθες οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, μετά τις αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για μετακινήσεις μεταναστών προς την ελληνοτουρκική μεθόριο. Τίποτα τέτοιο δεν διαπιστώθηκε κατά μήκος του ποταμού, καθώς φαίνεται πως επρόκειτο για μια απόπειρα δημιουργίας κλίματος από φιλοκυβερνητικά Μέσα στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, Στρατός, Αστυνομία και Frontex συνεχίζουν τις περιπολίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, μετανάστες και πρόσφυγες εμφανίζονται να προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική όχθη του Έβρου με μια ξύλινη βάρκα, όπως φαίνεται στο βίντεο που μεταδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από τουρκικά ΜΜΕ. Ήταν σαν πρoαναγγελία για τις πληροφορίες που ακολούθησαν για μετακινήσεις εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι, στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε το Open, είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν για μια ακόμη φορά τους μετανάστες και πρόσφυγες σε μια νέα επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων, όταν λάβουν την εντολή.                 

«Πραγματικά υπάρχει αυξανόμενη παρατηρητικότητα, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως είναι ο φράχτης, οι κάμερες και η ενισχυτική δύναμη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού κάνουν τον Έβρο αδιαπέραστο» λέει στην κάμερα του Open ο δήμαρχος Σουφλίου. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μετακινήσεις μεταναστών στην περιοχή της Αδριανούπολης, απέναντι από τις Καστανιές, αλλά και σε τουρκικές κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο ύψος του Σοφικού, στο Τυχερό και τον Πέπλο.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη νέα επιχείρηση παραβίασης των συνόρων. «Δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου μίλησε στην κάμερα του Open και ανέφερε ότι υπήρξαν ομάδες λίγων ατόμων που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα αλλά αποτράπηκαν. «Εμείς όμως για παν ενδεχόμενο θα είμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση», τόνισε.

Οι κάτοικοι στις Καστανιές βλέπουν την κινητικότητα των Τούρκων και ανησυχούν. Ο πρόεδρος Καστανιών αναφέρει ότι τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου, αντιθέτως έχουν ενισχυθεί και με τον φράχτη, με τεχνολογικό εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό. Ως το Δέλτα του Έβρου, οι ελληνικές δυνάμεις επιτηρούν τον ποταμό σε όλο του το μήκος για να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα αιφνιδιασμού. Ο στρατός, οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις της Frontex βρίσκονται από την Τετάρτη σε αυξημένη επιφυλακή, περιμένοντας την κίνηση από την άλλη πλευρά, με σύμμαχο προς το παρόν τη στάθμη του ποταμού, που από τις τελευταίες βροχές έχει ανέβει, γεγονός στο οποίο αφιερώνουν αρκετό χρόνο τα τουρκικά ΜΜΕ καταγράφοντας εικόνες του ποταμού ακόμη και με drones.Βάρκα με 32 μετανάστες έφτασε στο Μανταμάδο32 μετανάστες βγήκαν αργά το μεσημέρι στην παραλία Παληό στην περιοχή του Μανταμάδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τους αποβίβασαν στην ακτή δύο βάρκες της FRONTEX, γιατί η φουσκωτή βάρκα τους δεν είχε μηχανή. Ισχυρίζονται ότι ήταν στη θάλασσα 28 ώρες!

Είναι η πρώτη βάρκα που φτάνει στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια από τις αρχές του μήνα - Οι ροές στα υπόλοιπα νησιά παραμένουν μηδενικές από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου
Μια βάρκα με 32 σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Αφρικανικής και Αφγανικής καταγωγής έφτασε σήμερα το απόγευμα, στην παραλία Παλιός του Μανταμάδου στη Βορειοανατολική Λέσβο. Πρόκειται για την πρώτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο. Οι ροές στα υπόλοιπα νησιά παραμένουν μηδενικές από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Οι 32 αφιχθέντες αφού ελεγχθούν ιατρικά θα τεθούν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θέρμα της Βόρειας Λέσβου. Εν τω μεταξύ, αρνητικοί στον κορωνοϊό covid 19 κρίθηκαν 125 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν έρθει στη Λέσβο τον Μάιο. Μεταξύ τους και τέσσερις που στον πρώτο έλεγχο είχαν βρεθεί θετικοί.ΠΗΓΗ lesvospost.com

Στον Έβρο έρχεται την Παρασκευή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής


Στον Έβρο αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr.

Ο κ.Στεφανής θα επισκεφθεί την συνοριογραμμή με την Τουρκία, θα επιθεωρήσει τα έργα που γίνονται και φυσικά θα ενημερωθεί για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, μετά την γνωστή ένταση στο Μελισσοκομείο Φερών πριν λίγες ημέρες. Άλλωστε ήταν αυτός που τον Δεκέμβριο ανέλαβε και επέβλεψε την κατασκευή με συρματοπλέγματα αποτρεπτικών εμποδίων όπου δεν υπάρχει φράχτης, στο νότιο Έβρο αλλά και κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και των μικτών κλιμακίων αστυνομικών και στρατιωτικών κατά τις περιπολίες για έλεγχο των συνόρων.

Κιλκίς: Έκλεισαν πέντε σχολεία μετά το κρούσμα κορωνοϊού στη δομή προσφύγων στη Ν. ΚαβάλαΣυναγερμός σήμανε χθες μετά από θετικό ασυμπτωματικό κρούσμα κορωνοϊού στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών της Νέας Καβάλας Κιλκίς.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη μόλις δημοσιοποιήθηκε το ότι έγκυος πρόσφυγας φιλοξενούμενη εδώ και λίγες εβδομάδες, στη δομή Νέας Καβάλας βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι η δομή τέθηκε σε 14ήμερη καραντίνα με κυβερνητική απόφαση και συνεργεία απολύμανσης του δήμου Παιονίας από τα χαράματα της Πέμπτης προέβησαν σε σχολαστική απολύμανση σε:

-Σχολεία που φοιτούν διαμένοντες στην Νέα Καβάλα.

-Σε ΑΤΜ της πόλης του Πολυκάστρου.

-Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης στη πόλη του Πολυκάστρου.

-Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης της Νέας Καβάλας.

-Σε κοινόχρηστους χώρους πλησίον σημείων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

-Σε κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, οι ενέργειες αυτές είναι προληπτικές και γίνονται για την προστασία των κατοίκων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του covid-19.

Η καραντίνα τηρείται και ελέγχεται σχολαστικά, όπως διαβεβαίωσαν τον κ. Σιωνίδη στελέχη της αστυνομίας. Η κίνηση από και προς την δομή είναι απαγορευμένη.

Μέσα στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το πρωί της Πέμπτης για να ελέγξει και ιχνηλατήσει επαφές, να επιτηρήσει και να εντείνει τα μέτρα προφύλαξης και ενδεχομένως να προβεί σε νέα δειγματοληψία (μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν ήταν γνωστό αν λήφθηκαν εκ νέου δείγματα) Όλα αυτά με συνεχή επικοινωνία του δήμου με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το eidisis.gr, μόλις πριν τρεις εβδομάδες σημαντικός αριθμός δειγμάτων που λήφθηκαν από μετανάστες φιλοξενούμενους στη δομή Νέας Καβάλας αποδείχτηκε αρνητικός σε κορωνοϊό.

Έκλεισαν πέντε σχολεία

Ο Δήμαρχος Παιονίας με απόφασή του έκλεισε τα τέσσερα δημοτικά σχολεία (2ο Πολυκάστρου, Γοργόπης, 1ο Γουμένισσας, 2ο Αξιούπολης) και το Γυμνάσιο Λύκειο Αξιούπολης καθώς εκεί φοιτούν μαθητές φιλοξενούμενοι στη δομή.

Το νέο κρούσμα έρχεται συνάμα να επιβεβαιώσει, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τις ανησυχίες που η διοίκηση του δήμου εξέφρασε με επιστολή που έστειλε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά στις 13 Απριλίου 2020 με αρ. πρ. 5562 / 13-4-2020 και στην οποία επεσήμαινε τους κινδύνους που προκύπτουν από την ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη του Πολυκάστρου των διαμενόντων στην δομή λόγω μη ύπαρξης ΑΤΜ εντός αυτής καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από την μεταφορά νέων από διάφορα άλλα σημεία χωρίς προηγούμενο έλεγχο εν μέσω της πανδημίας.

Ο Δήμος Παιονίας υπενθυμίζει το κείμενο της επιστολής αυτής

«Προς: Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ανοιχτής δομής προσφύγων-μεταναστών Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας- εντατικοποίηση μέτρων προστασίας και τοποθέτηση ΑΤΜ για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κύριε Υφυπουργέ.
Στην ανοιχτή δομή προσφύγων – μεταναστών της Νέας Καβάλας Παιονίας, πέραν των ήδη 750 ατόμων που φιλοξενούνται κατά μέσο όρο σε μόνιμη βάση, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν 300 περίπου επιπλέον μετανάστες σε παρακείμενες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό το τελευταίο δίμηνο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παιονίας και παραβιάζοντας κατά πολύ το ποσοστό του 1% αναλογικής διασποράς ανά την Ελληνική Επικράτεια των προσωρινά φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών.
Εν μέσω των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (μέτρων που στο σύνολό τους τηρούνται από τους πολίτες του Δήμου μας), εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στη συγκεκριμένη δομή, μέτρων που θα διασφαλίσουν την υγεία των δημοτών μας.
Παρότι τις τελευταίες ημέρες εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των μετακινούμενων και ελαχιστοποιήθηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την χρήση των ΑΤΜ της πόλης. 
Για τον λόγο αυτό στις 3 Απριλίου ζητήσαμε με επιστολή, που σας επισυνάπτουμε, από τις τέσσερεις τράπεζες που διατηρούν ΑΤΜ στο Πολύκαστρο να τοποθετήσουν (έστω μια εξ’ αυτών) ΑΤΜ στην δομή, ώστε να περιοριστούν και οι μετακινήσεις με αιτιολογία «επίσκεψη σε τράπεζα» που νομίμως πραγματοποιούν οι φιλοξενούμενοι. Επικαλεστήκαμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την προστασία της υγείας των πελατών – δημοτών. Γνωστοποιήσαμε επίσης το αίτημα μας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη.
Κύριε Υφυπουργέ ανησυχούμε για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς των ωφελούμενων καθώς και για την μεταφορά επιπλέον μεταναστών στην δομή από άλλες περιοχές εν μέσω της πανδημίας.
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ο δήμος Παιονίας έχει μέχρι σήμερα καταγράψει μόνο ένα κρούσμα προ 14 ημερών και το οποίο εξελίχθηκε πολύ ομαλά.
Κύριε Υφυπουργέ ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση – συνδρομή για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΣΙΩΝΙΔΗΣ».

ΠΗΓΗ thestival.gr 

Παναγιωτόπουλος σε Αγκυρα: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική εμπλοκή


Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο υπ. Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας στην τηλεόραση του Star.

Οι δηλώσεις αυτές του Ελληνα υπ. Αμυνας έρχονται λίγες ώρες μετά την νέα πρόκληση Ερντογάν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας έχει ως εξής: 

Ερ.: Παρατηρείτε κι εσείς το τελευταίο διάστημα μια αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερ: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξανδρος Διακόπουλος, μίλησε στο Open για τις προκλήσεις και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τις κινήσεις της Αθήνας.

Ο κ. Διακόπουλος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν «θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρητπίδας;». Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Λιμενικό: Τουρκικές ακταιωροί κατευθύνουν λέμβους προς την ΕλλάδαΒίντεο που όπως ισχυρίζεται το Λιμενικό πιστοποιεί την προσπάθεια εισόδου σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο ανατολικό Αιγαίο με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο ανατολικό Αιγαίο με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών επιχείρησαν λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά. Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ' αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.Μεταναστευτικό: Ανιση κατανομή βαρών και δομώνΔεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών και την κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Οπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή του έτους, το ποσοστό των μεταναστών ανά Περιφέρεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού. Οι νέες, μικρές σε μέγεθος δομές φιλοξενίας «δίκαια» κατανεμημένες σε όλη τη χώρα αναμενόταν να μην προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις. Ομως, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι εξαιρετικά πιθανό, τα ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν ασφυκτικά υπερπλήρη σηκώνοντας φυσικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από το ποσοστό του 1% που το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενεί 30.959 αιτούντες άσυλο, ένα ποσοστό της τάξεως του 15,5% σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδα, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. Αντίθετα η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος αλλά και η Θεσσαλία έχουν μικρό αναλογικά πληθυσμό αιτούντων άσυλο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται συνολικά 15.371 αιτούντες, το 0,8% ως ποσοστό του πληθυσμού, στην Ηπειρο 3.516 άτομα (ποσοστό 1% του πληθυσμού), στη Στερεά Ελλάδα 5.562 άτομα (ποσοστό 1%) και στην Αττική 30.628 άτομα (ποσοστό 0,8%).

Η Κρήτη φιλοξενεί 905 αιτούντες άσυλο (ποσοστό 0,1% του συνόλου του πληθυσμού), η Δυτ. Ελλάδα 627 άτομα (ποσοστό 0,1%), η Πελοπόννησος 2.213 αιτούντες (0,4%) και η Θεσσαλία 3.156 αιτούντες (0,4%).

Παράλληλα, τα σχέδια για τη δημιουργία νέων δομών ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, σκοντάφτουν στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, προς ματαίωση οδεύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και η δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Περάμου, η οποία είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες σε έκταση που ανήκει στην Εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέβησαν στο υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη χωροθέτηση της δομής. Μία ημέρα αργότερα με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους κατοίκους της Νέας Περάμου συμπληρώνοντας ότι ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο.

Ταυτόχρονα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Νότη Μηταράκη αναμένεται να κλείσουν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν περίπου 7.500 αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία των ατόμων που διαμένουν σε αυτά.

Xθες, πάντως, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Αυξημένες οι ροές στον Έβρο αλλά διαχειρίσιμες.


«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», αναφέρει στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, κ. Π. Χαρέλας,. 

«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», αναφέρει στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, κ. Π. Χαρέλας. 

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ», προσθέτει ο ίδιος. 

Όπως εξηγεί αναλυτικότερα «βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές από την δική μας πλευρά είναι συνεχής ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα συμπληρώνει πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Ωστόσο όπως σημειώνει «να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ». 

Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ στα επιτελεία φτάνουν πληροφορίες για μετακίνηση μεταναστών στην τουρκική μεθόριο, όχι ακόμα στα σύνορα, στην περιοχή της Αδριανούπολης, συγκεκριμένα, ενώ για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός των 6000 μεταναστών που ακούγεται αλλά ούτε και διαψεύδεται. 

Η ελληνική πλευρά ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στην περιοχή των συνόρων με περισσότερες περιπολίες και κόσμο που βρίσκεται στην συνοριογραμμή όμως ακόμη δεν ενισχύεται ο Έβρος με δυνάμεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα γίνει τις επόμενες ώρες ή μέρες. 

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής θα είναι σήμερα 4/6 στον Έβρο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει.

Τι λένε τα τουρκικά μέσα για την κινητικότητα στον Έβρο

Υπήρξε μια είδηση για κάποια άτομα που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στο Έβρο, η οποία όμως δεν μεταδόθηκε από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη το νούμερο των 6000 μεταναστών δεν έχει μεταδοθεί από κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης. 

Από την Τουρκία, μάλιστα, δεν έχουν σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό.

Όπως είπε, πιθανότατα υπάρχουν κάποιες προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα όπως γινόταν πάντα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει οργανωμένη επιχείρηση μαζικής μετακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

Στην Ανδριανούπολη δεν υπάρχουν πληροφορίες για λεωφορεία με μετανάστες αλλά σε κάποιες περιοχές αναφέρεται ότι ίσως κάποιοι ετοιμάζονται να περάσουν λόγω της λήξης της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη το κύμα μεταναστών που πιθανόν κινείται προς τα σύνορα δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαρτίου.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δ. Πέτροβιτς: «Πληροφορίες ότι πούλμαν με μετανάστες κατευθύνονται από Κωνσταντινούπολη προς την Ανδριανούπολη»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δ. Πέτροβιτς, ανέφερε πως χτες γύρω στις 23.00 το βράδυ η πληροφορία ήταν ότι πούλμαν με μετανάστες κατευθύνονται προς την Ανδριανούπολη ενώ υπήρξε και έντονη κινητικότητα στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές.

Όπως σημείωσε δεν υπάρχει εικόνα για το τι συμβαίνει εντός του τουρκικού εδάφους.

«Πάνω στις γραμμές υπάρχουν μετανάστες αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία ύποπτη κίνηση για την ώρα. Δηλαδή συγκέντρωση ατόμων» υπογράμμισε ο ίδιος. 

Παράλληλα, ανέφερε πως την νύχτα γίνονται περιπολίες με ελικόπτερα ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της περιοχής. «Από την δική μας πλευρά υπάρχει άμεση ετοιμότητα αλλά όχι ανησυχία για την ώρα», συμπλήρωσε.
Φόβοι για τον Εβρο - Κινητικότητα με μετανάστες στα σύνορα


Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.


Την άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης επιβεβαιώνουν πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Έβρος.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr , το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000.

Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είχαν αναφέρει επιτελείς του «Πενταγώνου» στα ΝΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρχει αδράνεια καθώς «ο συναγερμός δεν έληξε».
Ο συναγερμός δεν έχει λήξει

«Τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτή την κατακλείδα – ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Εβρο. Μέσα σ’ αυτές τις δεκατρείς λέξεις (μόλις οκτώ στην τουρκική) γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Αγκυρας: θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας – μετά το Αιγαίο – την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η κυβέρνηση πάσχιζε, ίσως με καθυστέρηση, να διαψεύσει με διαδοχικές ανακοινώσεις δημοσιεύματα περί εισβολής τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία, που μόλις προ τριμήνου είχε εξαπολύσει την «υβριδική επίθεση» κατά της χώρας μας, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να βάλει εκ νέου στο «κάδρο» των προκλήσεων τον Εβρο. Εγκαλούσε την Ελλάδα για απόπειρα παραβίασης συνόρων (!) επειδή παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα (κατασκευή φράχτη) για να αποτρέψει νέα εισβολή μεταναστών.

Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Εβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Αγκυρας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.Ευχάριστα νέα στο Σουφλί – 24 αρνητικά δείγματα


Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι και τα 24 δείγματα που ελήφθησαν από συναδέλφους συνοριοφύλακα ο οποίος νοσηλεύεται λόγω κορονοϊού στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είναι αρνητικά.
Κανείς από τους συναδέλφους του συνοριοφύλακα δεν έχει νοσήσει σύμφωνα με τις εξετάσεις και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για την κοινωνία του Σουφλίου και την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Θεοχάρης αποδέχτηκε το αίτημα: Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»


Κατόπιν της 305/1/1α από 20-05-2020 επιστολής μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας μας, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ και του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη ΘΕΟΧΑΡΗ, παρουσία εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής & Πειραιά, προκειμένου να συζητηθεί το κοινό αίτημα των προαναφερομένων πρωτοβαθμίων σωματείων για την ένταξη των αστυνομικών στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Από την πλευρά μας, τέθηκε και δια ζώσης το αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος για συμμετοχή του προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα παραπάνω προγράμματα, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του έργου που προσφέρουν οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθημερινά, ανά την επικράτεια. Επίσης, τονίσαμε ότι δεν πρόκειται και ούτε είναι ζητούμενο από εμάς μία διαφορετική και άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων. Τουναντίον, το αίτημά μας εδράζεται στην αναγκαιότητα της ίσης αντιμετώπισης των αστυνομικών με τους άλλους εργαζόμενους.

Ο κ. Υπουργός, από την πλευρά του, μας γνώρισε επίσημα ότι το αίτημά μας έγινε αποδεκτό και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με την επωνυμία: «Τουρισμός για όλους», το οποίο θα υλοποιηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, η δε επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με κλήρωση μέσω της ΑΑΔΕ, για όσους φυσικά αιτηθούν τη συμμετοχή τους που θα γίνεται ηλεκτρονικά. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα θα γνωστοποιηθεί και η εν λόγω διαδικασία από τους αρμόδιους Φορείς. Τέλος, εξήρε και ευχαρίστησε για το έργο τους τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτούς η Ελλάδα μας είναι και θεωρείται από τις πιο ασφαλείς χώρες, παγκοσμίως, με άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο την τόνωση του Τουρισμού, διαχρονικά.

Η Ομοσπονδίας μας, με το θεσμικό ρόλο που υπηρετεί, ευχαριστεί τον κ. Υπουργό για την άμεση και θετική ανταπόκριση σε ένα δίκαιο, υπαγορευμένο από τις ανάγκες και όχι αυτονόητο, αίτημά μας, ενώ συνεχίζει να τείνει ευήκοον ους σε κάθε πρόταση των μελών της που στόχο θα έχει το καλό της αστυνομικής οικογένειας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                      ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανός ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο Λας Βέγκας


Ο νεαρός αστυνομικός Σέι Μικαλόνις νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας- Πυροβολήθηκε στο κεφάλι στη διάρκεια ταραχών - H αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 20χρονου άντρα

Εν μέσω επεισοδίων στις ΗΠΑ, στον απόηχο της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τραυματίστηκαν από σφαίρες αστυνομικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο 29χρονος Ελληνοαμερικανός, Σέι Μικαλόνις, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή του Λας Βέγκας.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Παναγιώτοπουλος για Τουρκία: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια τηςΈτοιμη για παν ενδεχόμενο είναι η Ελλάδα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και δόντια της, όπως τα δείξαμε και στον Έβρο, όπου υπήρξε οργανωμένη απόπειρα παραβίασης συνόρων», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό τον τόνο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.

«Έχουμε πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στην περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί με άλλες πράξεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας πάντως πως δεν είναι ο ίδιος απολύτως αρμόδιος, εννοώντας προφανώς τις διπλωματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε πως στόχος της Τουρκίας που πέρασε σε επόμενα στάδια από αυτά της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και των γκρίζων ζωνών, είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει τις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ωστόσο, πως δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Σε ότι αφορά σε ΕΑΣ και ΕΑΒ, που ήταν αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης, αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν, επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας ότι αναμένονται επενδύσεις μέσα στο 2020 και ότι στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας θα υπάρξει διάταξη σχετικά με την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητας τους ώστε να είναι προσαρμοσμένες στις ταμειακές ανάγκες της εποχής.