Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΠΟΑΣΥ - Πρόταση Βαθμολογιο: Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια από το χαμηλόβαθμο προσωπικό για την πρόταση της ΠΟΑΣΥ


Με την δημοσιοποίηση της πρότασης της Π.Ο.Α.Σ.Υ. για την αναμόρφωση του βαθμολογίου, ξέσπασαν και οι πρώτες αντιδράσεις από το χαμηλόβαθμο προσωπικό. 

Την δυσαρέσκεια τους δεν έκρυψαν Αστυνομικοί που περίμεναν ουσιαστική θέσπιση ενός νέου βαθμολογίου που θα καθιστούσε αξιοπρεπή την βαθμολογική ιεραρχία. Παράλληλα μεγάλη και η δυσαρέσκεια των πτυχιούχων ΑΕΙ που ο συνδικαλιστικός τους φορέας, ανοικτά πλέον τους υποβαθμίζει αφού δεν δίνει ουσιαστική αξία στα πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχουν οι Αστυνομικοί. 

Είναι απορίας άξιο και διαμετρικά αντίθετο, από την μια να διεκδικείται η ανωτατοποίηση των Αστυνομικών Σχολών, δηλαδή η ίση αξία των τίτλων ανάμεσα σε πανεπιστήμια και Αστυνομικές Ακαδημίες και από την άλλη ο ίδιος συνδικαλιστικός φορέας να υποβαθμίζει τους Αστυνομικούς που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους.

πηγή: bordernews


"Η αγάπη του ελληνισμού και της ομογένειας για την πατρίδα, δυναμώνει τις αντοχές μας στα σύνορα" συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτη Χαρέλα στον "Ελληνικό Κύρυκα"

Το ενδιαφέρον της ομογένειας στην Αυστραλία για το τι έγινε στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο αλλά και την διαρκή προσπάθεια των συνοριοφυλάκων να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας σε κάθε άκρη, ήταν η αφορμή της εφημερίδας "Ελληνικός Κήρυκας", μίας από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Αυστραλίας, να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ στάθηκε ιδιαίτερα στην ηθική και υλική υποστήριξη της Ομογένειας στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα να αποτρέψουν τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις προς την χώρα μας.


Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη 

Αλλοδαπός κακοποίησε σεξουαλικά 26χρονη σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς


Η 26χρονη, όταν έφθασε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, κατήγγειλε το περιστατικό στα στελέχη του Λιμενικού και κατέθεσε μήνυση

Στη σύλληψη 20χρονου Σύρου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και για παραβίαση του άρθρου περί βιασμού, προχώρησαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος, ο οποίος επέβαινε σε επιβατηγό πλοίο, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Χανιά-Πειραιάς προσέγγισε 26χρονη προβαίνοντας σε άσεμνες πράξεις εναντίον της.

Η 26χρονη, όταν έφθασε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, κατήγγειλε το περιστατικό στα στελέχη του Λιμενικού και κατέθεσε μήνυση.

Το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έχει στα χέρια του το βιντεοληπτικό υλικό από το πλοίο, ενώ ο 20χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Παρασκευή στην Εισαγγελία Πειραιά.Προβληματισμός Και Ανησυχία Στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς Με Αφορμή Το Επικείμενο Άνοιγμα Των Συνόρων...


Μέτρα προστασίας ζητά Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων Ελλάδος- Αλβανίας, μέσω του τελωνείου Κακαβιάς, σε συνδυασμό με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοιού στην Χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έγινε αποδέκτης έντονης ανησυχίας και προβληματισμού από το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στο Τ.Δ.Ε. Κακαβιάς.
Ειδικότερα, η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου – εντολών που θα διασφαλίζει την προστασία διερχόμενων πολιτών και εργαζομένων, λαμβανομένου υπόψη εικόνες προηγούμενων ετών όπου ο συνωστισμός, κυρίως τους μήνες του θέρους, αποτελεί φαινόμενο καθημερινό, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας. 
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Ε.Ο.Δ.Υ., Πολιτική Προστασία και Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον προχωρήσει το άνοιγμα των οδικών συνόρων με την Αλβανία, όπως μεριμνήσουν για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παρουσία στο σημείο κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ για δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον προγραμματισμό κατάλληλου σχεδιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από τους ειδικούς “Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος”. Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μην γίνουν λάθη τα οποία θα μας φέρουν πίσω και θα τινάξουν στο αέρα όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων τριών μηνών.Πλωτό φράγμα στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσειςΣε επιφυλακή ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού από τη Σαμοθράκη μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος - Για ποιο θέμα επανέφερε την προοπτική της Χάγης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το Πολεμικό Ναυτικό μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις από τον Εβρο και το Αιγαίο μέχρι νότια της Κρήτης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει την προοπτική της από κοινού προσφυγής στη Χάγη με την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Οι διαφορές με την Τουρκία αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και είμαι σίγουρος ότι αν η Τουρκία σκέφτεται να συνεχίζει να καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα πάρει απάντηση όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να μιλάμε με την Τουρκία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτησή του με τον ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον στο τηλε-φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας: «Στη βασική διαφωνία που έχουμε στο τραπέζι με την Τουρκία υπάρχουν πάντα τρόποι να πάμε αυτό το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτω από μια κοινή συμφωνία για το πώς θα επιλύσουμε το θέμα. Αλλά πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο…»

Το τελευταίο επεισόδιο τουρκικής επιθετικότητας στα νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν το ύποπτο για μεταφορά όπλων φορτηγό πλοίο «Cirkin» και εμπόδισαν την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να διενεργήσει νηοψία φανερώνει ότι η Αγκυρα ολοένα και διευρύνει το πεδίο των προκλήσεων. Χθες, εξάλλου, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και η προφανής αδυναμία της επιχείρησης «Irini» – όπως δείχνει το επεισόδιο με το φορτηγό «Cirkin» – να ανακόψει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με την ολοφάνερη συνδρομή της Τουρκίας βρέθηκαν στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κενά που παρουσιάζει η επιχείρηση «Ιrini», σημειώνοντας ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες γενικότερα τέτοιων κοινών δράσεων της ΕΕ καθορίζονται από την ΕΕ. Πρόσθεσε όμως πως θα πρέπει οι σχετικές εντολές να έχουν αποτελεσματικότητα. Επισημαίνεται ότι προχθές η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» βρέθηκε μόνη της απέναντι στο φορτηγό υπό τανζανική σημαία και τρεις τουρκικές φρεγάτες.
Συνεχής εγρήγορση

Ολοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων πάντως βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς οι επιτελείς σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» έχουν προετοιμάσει το στράτευμα για ακόμη ένα «θερμό» καλοκαίρι. Εχουν εγκαίρως καταστρωθεί σχέδια αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο αλλά και μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί εντολές για αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας ώστε να αποκρουστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά και άλλου είδους προκλήσεις που μπορεί να επιχειρήσει η Αγκυρα. Αλλωστε μετά τα αιτήματα που υπέβαλε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤPAO για άδειες ερευνών στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου η τουρκική ηγεσία – από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας έως τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν – με περισσή αλαζονεία ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στις παραπάνω περιοχές. Δηλαδή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως η απόπειρα εισβολής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τουρκικό ερευνητικό ή γεωτρύπανο δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί και θα απαντηθεί όπως πρέπει. Είναι δε σαφές πως στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να φτάσει στα άκρα και προσπαθήσει να κάνει πράξη τις προκλητικές επιδιώξεις της το ΠΝ είναι αυτό που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θαλάσσιο τείχος που θα στήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους σενάρια, δημιουργίας δηλαδή ενός «πλωτού φράγματος», όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», έχουν αναλυθεί κατά κόρον στο «Πεντάγωνο». Αλλωστε κάτι ανάλογο συνέβη και το 2018, όταν με παράνομη Νavtex το σεισμογραφικό «Barbaros» επιχείρησε να εισέλθει για έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου. Το τουρκικό σκάφος βρήκε μπροστά του τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση ήταν και άλλα σκάφη.

Σε πολλά από τα σενάρια απόκρουσης μιας τουρκικής πρόκλησης που θα εκδηλωθεί με αποστολή ερευνητικού, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, όπως είναι πρόδηλο, το μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που προσφέρει στη χώρα μας η Κρήτη. Βρίσκεται πολύ κοντά σε πιθανά σημεία «επεισοδίων» και επιπλέον το μέγεθος και το ανάγλυφό της δίνουν έξτρα δυνατότητες σε όλα τα Οπλα. Η σημασία της Σούδας είναι γνωστή, ενώ σημαντικό «ατού» αποτελεί και η ύπαρξη πολλών στρατιωτικών αεροδρομίων στο νησί.

Πήγε στο κτήμα της στη Μόρια και αντίκρισε τζαμί


Τι καταγγέλλει η ιδιοκτήτρια του κτήματος

Εντύπωση και έκπληξη προκαλούν τα όσα καταγγέλλει ιδιοκτήτρια κτήματος στη Μόρια, σύμφωνα με το lesvosnews.gr:

"Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα το κτήμα μου (συνοδεία αστυνομικών και της προϊσταμένης αυθαιρέτων της Πολεοδομίας). Η πρόσβαση στο χώρο έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς έπρεπε να περάσουμε από λύματα, σκουπίδια και κάθε είδους βρωμιά.

Φτάνοντας στο πρώην ελαιόκτημα και νυν οικόπεδο αντίκρισα έκπληκτη ότι το αυθαίρετο που έφτιαχναν πριν τρεις μήνες και για το οποίο απευθύνθηκα στην Πολεοδομια, στην Αστυνομία, στην Περιφέρεια, στον Εισαγγελέα και στο Δήμο κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τι έγινε; Τζαμί !!!

Οι έχοντες σχέση με την περιοχή δεν γνώριζαν; Δεν άκουσαν ποτέ τον ιμάμη να ψέλνει; Δεν είδαν ποτέ το κτίσμα; Δεν τους μίλησε ποτέ κανείς για όλα αυτά; Πόσο εύκολο για κάποιους να κάνουν οικήματα και πόσο δύσκολο για κάποιους άλλους να βρουν το δίκιο τους.

Θέλω όμως για να είμαι δίκαιη να επισημάνω το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση της προϊσταμένης αυθαιρέτων της Πολεοδομίας.

Διευκρινίσεις για τις ιατρικές βεβαιώσεις των υποψήφιων συνοριοφυλάκων


Στο Κ.Υ. Καρλοβασίου, στο Κ.Υ. Βαθέος (πρώην ΙΚΑ) καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου θα μπορούν να προσέρχονται οι υποψήφιοι συνοριοφύλακες για τις ιατρικές βεβαιώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες στη Χίο .

Στο Κ.Υ. Καρλοβασίου, στο Κ.Υ. Βαθέος (πρώην ΙΚΑ) καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου θα μπορούν να προσέρχονται οι υποψήφιοι συνοριοφύλακες για τις ιατρικές βεβαιώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες στη Χίο .

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Νικόλαος Στεφανής με ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής :

Ενημερώνουμε τους υποψήφιους συνοριοφύλακες που θα μεταβούν στη Χίο για τις αθλητικές δραστηριότητες, ότι θα μπορούν να προσέρχονται κατά ομάδες των δέκα (10) ατόμων ή και μεμονωμένα στο Κ.Υ. Καρλοβασίου, στο Κ.Υ. Βαθέος (πρώην ΙΚΑ) καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Καλό θα ήταν να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ενημερώνουμε τους υποψήφιους ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και όλες θα δοθούν έως και την Τρίτη 16-06-2020.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται φορώντας προστατευτική μάσκα.

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα «ασπίδα» της Ευρώπης με pushbacks και απελάσεις


«Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν στον Έβρο οι συνοριοφύλακες, η Ελληνική Αστυνομία, όλοι μας δεν ήμασταν παρόντες δηλώνοντας τη βούλησή μας να προστατεύσουμε τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα περνούσαν 5.000 – 6.000- 10.000 άνθρωποι».

«ΗΕλλάδα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποστήριξε πως «δεν πρόκειται προφανώς για ένα αίτημα μόνιμης παρέκκλισης αλλά για μια πρόβλεψη, η οποία ζητάμε να συμπεριληφθεί στα κείμενα, με στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε χρονικά σημεία έκτακτων καταστάσεων».

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται η «συμφωνία για την έδρα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα» ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

Εργαλειοποίηση

«Οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα γειτονεύουν με περιοχές που παράγουν κρίσεις, παράγουν εντάσεις και γι’ αυτό από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μαζικά προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι τα αυθόρμητα μεταναστευτικά κύματα, είναι και αυτό που βιώσαμε, μόλις δύο μήνες πριν. Μια πραγματική συνειδητή εργαλειοποίηση με υποκινούμενη μαζική μετακίνηση για παράνομη διέλευση – θα έλεγα διάρρηξη – των συνόρων μας από τρίτη χώρα» και πρόσθεσε:

«Αυτά τα φαινόμενα τα όλως εξαιρετικά, απρόβλεπτα και ακραία οδηγούν σε καταστάσεις που αντικειμενικά τα συστήματα που έχουν προβλεφθεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οδηγούνται σε κατάρρευση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν στον Έβρο οι συνοριοφύλακες, η Ελληνική Αστυνομία, όλοι μας δεν ήμασταν παρόντες δηλώνοντας τη βούλησή μας να προστατεύσουμε τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα περνούσαν 5.000 – 6.000- 10.000 άνθρωποι. Θα υπήρχε διαδικασία ασύλου;».

Παρέκκλιση για να λειτουργήσει αποτρεπτικά

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος «δεν ζητάνε μία λευκή επιταγή παρέκκλισης από το δίκαιο στο διηνεκές. Ζητούν σε καταστάσεις τέτοιες ακραίες και για όσο χρόνο αυτές κρατούν, να έχουν τη δυνατότητα μιας ευελιξίας στην πολιτική που θα εφαρμόσουν για να τις αντιμετωπίσουν».

«Δεν μπορεί να είμαστε ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και επέμεινε: «Έρχεται η ελληνική πρωτοβουλία να ζητήσει να νομοθετηθεί η εξαίρεση. Όχι η Ελλάδα να λειτουργήσει με έναν τρόπο παρά τα κείμενα, αλλά τα ίδια τα κείμενα να προβλέψουν τη δυνατότητα μιας ευελιξίας απόλυτα συνδεδεμένης με ακραίες καταστάσεις», γιατί η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι θεσμικά γυμνή» απέναντι σε καταστάσεις, όπως αυτή που αντιμετώπισε πριν από δύο μήνες.

«Δεν είναι, προφανώς, ένα αίτημα μόνιμης παρέκκλισης, αλλά ένα στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει για τον χρόνο εκείνο και αποτρεπτικά. Ζητάμε, λοιπόν, να ρυθμιστεί νομικά αυτή η δυνατότητα, σε αυτές τις συνθήκες και για περιορισμένο χρόνο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα αυξάνονται, τίθεται το ερώτημα πόσους πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη και πόσους η Ελλάδα.

«Θα συνιστούσε παραλογισμό να πούμε ότι όλοι είναι καλοδεχόμενοι ή να αφήσουμε τα σύνορα ανοιχτά», είπε ο κ. Χαρακόπουλος

Η Ελλάδα αποδέχτηκε το ρόλο της ασπίδας

«Το Φεβρουάριο, με τα δραματικά γεγονότα στον Έβρο, είδαμε ότι η Τουρκία, όχι μόνο ρητορικά αλλά και πρακτικά πια, μπορεί να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες, μετανάστες ως όπλο διαπραγμάτευσης απέναντι στην Ευρώπη», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Η βουλευτής πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα, έκανε μεν καλά που φύλαξε τα σύνορά της αλλά αντί να εντείνει μια πολιτική «ευρωπαϊκοποίησης» του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, αποδέχθηκε ότι είναι η ασπίδα της Ευρώπης.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη αποποιείται των ευθυνών της. Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία κύριε Κουμουτσάκο. Η Ελλάδα ήταν γέφυρα. Αυτός ήταν ο ιστορικός της ρόλος. Δεν μπορεί τώρα ξαφνικά να γίνει ένα περίκλειστο κράτος», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί έκπτωση στο δίκαιο της θάλασσας, στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλευτής επέμεινε ότι πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, επανεγκαταστάσεις κατευθείαν από την Τουρκία, ενιαίο σύστημα διαδικασίας ασύλου και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θέτοντας τους όρους, στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Διεθνές δίκαιο α λα καρτ

«Τη ρήτρα εξαίρεσης από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δηλαδή, το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα, πρέπει, κ. Κουμουτσάκο, να το αποσύρετε, δεν μας περιποιεί τιμή! Η χώρα δεν εφαρμόζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο α λα καρτ, ούτε είναι επιλογή της. Είναι υποχρέωση της, είναι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο και στις δυσκολίες που έχουμε με την Τουρκία, προφανώς λέμε ναι στη φύλαξη των συνόρων χωρίς εκπτώσεις, βέβαια, στο διεθνές δίκαιο δεν είναι υποσημείωση», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

Αλλά και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τη διεθνή διάσταση του ζητήματος.

Το κλειδί

«Πρέπει να ακούσουμε ποια είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Το κλειδί είναι στην Ευρώπη. Εκεί θα πρέπει να προσανατολίσουμε όλες μας τις προσπάθειες», είπε ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν στοιχεία για τις αιτήσεις ασύλου που εγκρίνονται και που απορρίπτονται.

«Αληθεύει η πληροφορία ότι έχουν αρχίσει να φτάνουν από τα νησιά άνθρωποι που έρχονται στην Αθήνα με το χαρτάκι που λέει ότι εντός 3 μηνών πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα; Αυτό αν και υπάρχουν χώρες που δεν δέχονται πίσω τους υπηκόους τους;», είπε ο κ. Καμίνης και τόνισε ότι η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν θα σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδευτεί από μέτρα κοινωνικής ένταξης αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα είτε μέτρα απομάκρυνσης για εκείνους που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Όλα αυτά, όπως είπε, όταν η ΕΕ ουσιαστικά το μόνο που μας λέει είναι ότι θα μας βοηθήσουν να ελέγχουμε τα σύνορα μας αλλά όποιος περνάει θα τον κρατάει η Ελλάδα.

«Μη μας λέτε ότι η παρουσία της ΕΑSO στην Ελλάδα εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μιλούσατε και για την παρουσία της FRONTEX και την παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο», παρατήρησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και πρόσθεσε:

«Χορτάσαμε από ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά ακόμα και εσείς δεν μπορείτε να κρύψετε ότι ως και οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανήλικων γίνονται με το σταγονόμετρο».

Χορτάσαμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Η βουλευτής του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αν η πολιτική της ΕΕ ήταν αλληλέγγυα στην Ελλάδα και σεβόταν τα δικαιώματα των προσφύγων, τότε υπηρεσίες όπως η ΕΑSO θα εγκαθίσταντο στην Τουρκία ώστε να εξετάζονται εκεί οι αιτήσεις ασύλου. «Δεν υπάρχει ούτε λύση ούτε και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, χωρίς κατάργηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, χωρίς σύγκρουση με τον Κανονισμό του Δουβλίνο και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ», είπε η βουλευτής.

«Η EASO αποτελεί το εκτελεστικό όργανο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, υποκαθιστώντας πλήρως πλέον την Υπηρεσία Ασύλου. Αποτελεί μία υπηρεσία, πραγματικά, κράτος εν κράτει που έχει στόχο· όχι τη συνδρομή των κατατρεγμένων που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά της δικαίωσης των πολιτικών μισανθρωπικών στις πλείστες των περιπτώσεων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

«Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στον Έβρο, θα πρέπει να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, με τις δυνατότητες που παρέχονται από την εξαιρετική, σε εισαγωγικά, αυτή διάταξη», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη ΕΑSO «ναι» κατ’ αρχήν δήλωσαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΥΠΕΝ: Κατηγορούν το Λιμενικό… κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας


Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος λειτουργούν πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα και τόλμη τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, που είναι και σύνορα της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νέο νομοσχέδιο για τη νησιωτική πολιτική και απαντώντας σε ερώτηση ένα το ΛΣ προβαίνει σε πρακτικές «push back» (σ.σ. εξαναγκασμός μεταναστών να επιστρέψουν από εκεί που έφυγαν).

«Μας προκαλεί κυριολεκτικά απορία όταν κάποιοι προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία τι κάνει; Χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα τουρκικοί ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες μεταναστών μέχρι την οριογραμμή, σε μία προσπάθεια να αιφνιδιάσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί πάντα με βάση του κανόνες τού διεθνούς δικαίου και μάλιστα χθες στη Μυτιλήνη είχα την ευκαιρία να επαινέσω την προσφορά των στελεχών του για την αποφασιστικότητά τους στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας». Ακόμη, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι «την ίδια ώρα που η Τουρκία χρησιμοποιεί κυριολεκτικά την ανθρώπινη ζωή, η Ελλάδα δίνει μαθήματα νομιμότητας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής και με αποφασιστικό τρόπο προασπίζει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας και της ΕΕ».

Μπακογιάννης και Ιμάμογλου αποφάσισαν να συνεργαστούν - Αντίθετος με την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης


Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα. Οι δύο δήμαρχοι μίλησαν για τη διπλωματία των πόλεων που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Οσυντονιστής της συζήτησης των δύο δημάρχων, διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται προς χάρη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επεσήμανε πως και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις και ανέφερε πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις. 

Μιλώντας για την Αθήνα και την πανδημία, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως για εκείνον η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει μία σειρά δομικών προβλημάτων της πόλης, και είπε πως ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δήμος άρχισε να ψηφιοποιείται και δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο για τους άστεγους, για τους ναρκομανείς, και δόθηκε κατ’ οίκον βοήθεια σε αυτούς που είναι ευάλωτοι για να μην είναι μόνοι τους.

Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο που ξεκίνησε σήμερα, και είπε πως πιστεύει πως θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της πόλης, αλλά την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Για το μεταναστευτικό, και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν πως πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο δήμαρχος της Αθήνας είπε πως η Αθήνα είναι πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γιατί είναι η μόνη πόλη που έχει κέντρο φιλοξενίας μέσα στην πόλη, έχει εκατοντάδες διαμερίσματα για τη φιλοξενία των προσφύγων και προγράμματα για την ενσωμάτωσή τους. 

Για τον τουρισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχτηκε πως η πόλη του έχει πρόβλημα και ο ίδιος δεν βλέπει να καλυτερεύει η κατάσταση μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε πως θα υπάρξει πρόβλημα φέτος με τον τουρισμό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες. Η κανονικότητα αρχίζει να επιστρέφει, άνοιξαν τα καταστήματα, τα καφέ κλπ. Η συζήτηση δεν είναι για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για το επόμενο, είπε ο κ. Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως προσδοκά να δουλέψει με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. Πρέπει να τα προστατεύουμε τα μνημεία μας, είπε ο κ. Μπακογιάννης.

«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας: Νέο μπαράζ παραβιάσεων πάνω από το ΑιγαίοΣυνεχίζεται το κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας με δεκάδες παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, στον απόηχο της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Σε νέο μπαράζ προκλήσεων με δεκάδες παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα η Τουρκία, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Ειδικότερα, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σήμερα σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα συνολικά τρία τουρκικά αεροσκάφη (δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία προχώρησε σε 69 παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου πάνω από το Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, χθες 14 τουρκικά μαχητικά και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου προχώρησαν συνολικά σε 69 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από τα τουρκικά F-16 και οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν από το CN-235. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτιση τους σημειώθηκαν πέντε εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα

Νωρίτερα, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί της επιστολής που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης, στις 3 Ιουνίου, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστολές προς τον κ. Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχαν σταλεί στον απόηχο των προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια, μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας της, αλλά και με έντονη παρουσία στα θαλάσσια ύδατα ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη.

Έβρος: 400 απόπειρες εισόδου σε ένα 24ωρο


Διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών καταγράφηκε την Τρίτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες. Σε διάστημα 24 ωρών, οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 400 παράτυπους μετανάστες. Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη. Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500-1.000 ατόμων μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Ανησυχία στο Αιγαίο

Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και στο Λιμενικό. Στελέχη του αποκάλυψαν χθες στην «Κ» ότι τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από πληροφορίες για μετακίνηση σημαντικού αριθμού μεταναστών προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο, την Κω, το Φαρμακονήσι και αλλού. Η εικόνα πάντως που μεταδίδουν τα τέσσερα εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο) που περιπολούν στα σύνορα υπό την ομπρέλα του Frontex, δεν είχε –μέχρι χθες– επιβεβαιώσει τους φόβους των στελεχών του Λιμενικού. Περισσότερο καθησυχαστικοί εμφανίζονται αξιωματούχοι από κεντρικές υπηρεσίες και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αποδίδουν την αύξηση των ροών στην εποχικότητα του μεταναστευτικού φαινομένου και όχι σε μια οργανωμένη προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αυξήσουν την πίεση στα σύνορα, όπως εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στο Ανατολικό Αιγαίο οι απόπειρες παράτυπων μεταναστών να καταπλεύσουν με βάρκες σε ελληνικά νησιά ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 3 με 4. Διαπιστώνεται η χρήση μεγαλύτερων σκαφών από τα κυκλώματα των διακινητών – πιθανόν για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αυξήσουν κατά 10 με 15 άτομα τον αριθμό των διακινούμενων ανά δρομολόγιο. Στη Λέσβο επίσης, υπήρξαν περιστατικά που οι διακινούμενοι μετέφεραν κρυμμένη στα πόδια τους και δεύτερη μηχανή έτσι ώστε μετά την καταστροφή της πρώτης από άνδρες του Λιμενικού (σ.σ. πρακτική που εφαρμόζεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα) να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Δίωξη κατά αστυνομικών

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε εις βάρος δύο αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων. Στη διάρκεια καταδίωξης άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος με παράτυπους μετανάστες τραυματίζοντας δύο απ’ αυτούς. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στον ορεινό όγκο κοντά στο Σουφλί. Ο Σύρος οδηγός του οχήματος δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών που αποπειράθηκαν να τον ελέγξουν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καταδίωξη. Οι 13 Αφρικανοί μετανάστες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ενώ οι δύο αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έως τη δίκη τους που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Ο διακινητής αντίθετα κρατείται και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή.

Ομιλία Σχοινά

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στον ρόλο του Frontex και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, μετά την εμπειρία του 2016 αστυνομεύει καλύτερα τα σύνορά της. «Η Frontex του 2016 δεν συγκρίνεται με την Frontex του σήμερα. Εχει ενισχυθεί με αρκετούς φρουρούς ήδη και θα ενισχυθεί με 10 χιλιάδες συνολικά. Η εμπειρία μας στον Εβρο έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντανακλαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε ο κ. Σχοινάς και τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική μετανάστευσης.

Ανοίγουν τα σύνορα, μέτρα στην Κακαβιά ζητούν οι Αστυνομικοί


Ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου και μεταξύ άλλων απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις από και προς την Αλβανία. Με δεδομένες τις εικόνες που καταγράφηκαν στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, στα μέσα Μαΐου, όταν άνοιξαν τα σύνορα για την διέλευση των εποχιακών εργατών, ζητείται έγκαιρα η λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων απευθύνεται εγγράφως στον ΕΟΔΥ μεταφέροντας την ανησυχία και τον προβληματισμό όσων υπηρετούν στην Κακαβιά, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και στην Αλβανία.

Όπως τονίζει η Ένωση, η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου – εντολών που θα διασφαλίζει την προστασία διερχόμενων πολιτών και εργαζομένων, λαμβανομένου υπόψη εικόνες προηγούμενων ετών όπου ο συνωστισμός, κυρίως τους μήνες του θέρους, αποτελεί φαινόμενο καθημερινό, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

Επισημαίνει δε ότι οι αρμόδιοι φορείς όπως ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλουν να μεριμνήσουν για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παρουσία στο σημείο κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ για δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον προγραμματισμό κατάλληλου σχεδιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από τους ειδικούς “Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος”. Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μην γίνουν λάθη τα οποία θα μας φέρουν πίσω και θα τινάξουν στο αέρα όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων τριών μηνών», τονίζεται.

Το θέμα των υγειονομικών μέτρων στην Κακαβιά αλλά και στις άλλες συνοριακές διαβάσεις της Ηπείρου αναμένεται να τεθεί και στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου που την Παρασκευή θα βρίσκεται στα Ιωάννινα.


Έβρος: Δίωξη κατά αστυνομικών για απόπειρα ανθρωποκτονίας


Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε εις βάρος δύο αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων.

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στον ορεινό όγκο κοντά στο Σουφλί όταν Σύρος οδηγός του οχήματος δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών που αποπειράθηκαν να τον ελέγξουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.

Στη διάρκεια καταδίωξης οι δύο αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος με παράτυπους μετανάστες τραυματίζοντας δύο απ' αυτούς.

Οι 13 Αφρικανοί μετανάστες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ενώ οι δύο αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έως τη δίκη τους που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ο διακινητής αντίθετα κρατείται και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή.

Κουμουτσάκος στο MEGA: Τις επόμενες μέρες η λύση για τις «εικόνες ντροπής» στην Υπηρεσία Ασύλου


Απαντήσεις για τις απαράδεκτες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο δρόμο για να κρατήσουν τη σειρά τους, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Απαντήσεις για τις απαράδεκτες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο δρόμο για να κρατήσουν τη σειρά τους, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για «δυσάρεστες εικόνες» και αναγνώρισε πως τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένα.

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση, σημείωσε πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες, διότι η Υπηρεσία Ασύλου είχε αναστείλει την περίοδο της καραντίνας τις εργασίες εξέτασης αιτήσεων για άσυλο και άλλες απαραίτητες διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, να δημιουργείται αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων αυτών για την Υπηρεσία Ασύλου η οποία ξεκίνησε την επαναλειτουργία της πριν από δέκα μέρες.

Σχετικά με την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι δήλωσε άγνοια για την εμπλοκή της και το πώς έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις καθώς όπως είπε δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου του.

«Οι εικόνες είναι αναμφισβήτητα δυσάρεστες» προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Η αυξημένη προσέλευση και ο συνωστισμός έχουν την εξήγησή τους στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία είχε αναστείλει τις εργασίες για δύο μήνες για την απευθείας εξέταση αιτημάτων με τους ενδιαφερόμενους πρόσφυγες και μετανάστες».

«Πρέπει να οργανωθεί πολύ καλύτερα η ροή αυτών των ανθρώπων και οι εσωτερικές διαδικασίες της Υπηρεσίας Ασύλου. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες αυτό θα ρυθμιστεί. Η μαζική προσέλευση ξεπέρασε τους υπολογισμούς».

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως θα μιλήσει με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος έχει την εποπτεία της υπηρεσίας κατά 100%, για να λυθεί το ζήτημα τις επόμενες μέρες. Έκανε λόγο για προσωπική δέσμευση, και όπως είπε, «τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να υπάρχουν και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ο κ. Κουμουτσάκος σχετικά με την δήλωση του κ. Μηταράκη ότι 8 στους 10 από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Ασύλου, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, σημείωσε: «Άκουσα την δήλωση του κ. Μηταράκη, από εκεί και πέρα θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο κοινοποίησης και επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και τον μοχλό πίεσης που ασκεί η Άγκυρα μέσω του μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρόλα αυτά δεν καταγράφεται δραματική αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, όμως η τουρκική κινητικότητα παρακολουθείται από ελληνικής πλευράς.

Εκτίμησε δε πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την δυνατότητα πίεσης που της δίνει η «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων.

Στην εκπομπή μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας ο οποίος αναφέρθηκε στην συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ και εκτίμησε πως η συμφωνία παράγει άμεσα αποτελέσματα και μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις της Τουρκίας.

Εστίασε επίσης στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη.

Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος κλήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της και στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης. Όπως είπε, η απάντηση στην Τουρκία έρχεται από ελληνικής πλευράς τόσο με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας όσο και με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σας καλούμε να σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας


Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το εξαιρετικής σημασίας μνημείο της Αγίας Σοφίας.

Μετά τις ακραίες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα για τον σεβασμό του μνημείου που φέρει έναν ειδικό συμβολισμό.

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».Καθηγητής Μάζης στο «Ραντάρ»: «Προσφέρει σανό στους πιστούς ο Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά – Ανησυχώ για Ιούνιο και Ιούλιο»Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε την τουρκική προκλητικότητα και τις κινήσεις Ερντογάν, τόσο όσον αφορά στην «Αγιά Σοφιά», όσο και στις δηλώσεις Ερντογάν.

«Θέμα εσωτερικής κατανάλωσης» χαρακτήρισε τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την «Αγιά Σοφιά», ο Ιωάννης Μάζης, την ίδια στιγμή που αναζητά συμπράτοντας στην ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσει στις παρανομίες του.

«Είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Ερντογάν βλέπει τη πτωτική τάση των ποσοστών του και κοιτάζει να προσφέρει λίγο σανό. Αυτό που κάνει είναι αφενός μεν να κοιτάξει να κατευνάσει τους πολίτες οι οποίοι ελέγχονται, τουλάχιστον στο οργανωμένο τμήμα τους από τη μουσουλμανική αδελφότητα και αφετέρου, να δείξει το εξής: “εγώ είμαι εκείνος, ο μεγάλος χαλίφης, ο οποίος θα αναλάβω τα ηνία της κοινότητας των πιστών”», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Οι χάρτες που είδατε, τους οποίους ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, αυτό το ανάποδο L, που βρίσκεται στο μπεζ κομμάτι, είναι τα βυθοτεμάχια S20 – S21, P21 και R20. Αυτά τα βυθοτεμάχια έχουν ήδη εκχωρηθεί στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων από το 2012. Αν θελήσει η Τουρκία να κάνει χρήση μπορεί να την κάνει άμεσα. Τα υπόλοια είναι σε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες. Αν μέσα στους τρεις μήνες δεν βρεθεί κάποιος να ενδιαφερθεί, τότε θα αναλάβει η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία. Ο Ερντογάν πετάει ένα τυρί σε αυτούς που υπολογίζει ως ποντιοκούς και είναι οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, μήπως θελήσει κάποια να συμπράξει στην παρονομία του και να δημιουργήσει ειδικό βάρος που θα υιοθετείται από διεθνείς παράγοντες. Δύο πιστεύω ότι είναι οι πιθανοί συμπράτοντες. Το Κατάρ που ξέρουμε τη σχέση που έχει με την Τουρκία και ο δεύτερος είναι το Πακιστάν. Ελπίζω να μη συμπράξει με το Κατάρ, γιατί αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη δύναμη φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτά τα τέσσερα βυθοτεμάχια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, όπως και το βυθοτεμάχιο 15 και 20 στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Λιβύης, η οποία μπορεί να δώσει άδεια στην Τουρκία και μπορεί να στείλει τα σκάφη».

«Αυτοί οι τρεις μήνες δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν καθόλου. Είχα πει ότι ανησυχώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην παρούσα κατάσταση έχει εκδηλωθεί η πλήρης αποφασιστηκότητα κυβερνήσεως και χώρας. Και η αντιπολίτευση έχει κοινές θέσεις στο εθνικό θέμα, αλλά θα ήθελα να δω μια συνολική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποί να ορίζει τις κόκκινες γραμμές και να εξηγεί στους φίλους κυρίως, ότι αν θέλουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να εκραγεί, ας αφήσουν τον Ερντογάν ξεκαπίστρωτο», πρόσθεσε.

Όσο για το τηλεφώνημα Ερντογάν – Τραμπ, ο καθηγητής ξεκαθάρισε: «Το τηλεφώνημα αυτό προηγήθηκε του υβρεολογίου του Ερντογάν προς την Ελλάδα, ενώ μετά από αυτά θα συνομιλήσει και με τον Πούτιν. Εδώ γίνεται μια διπλωματική αλυσίδα που συνδέεται με τις απειλές, οι οποίες είναι πρωτοφανείς. Τέτοια πράγματα δεν έχουν ειπωθεί ξανά. Υβρίζει τους υπουργούς ως ηλίθιους, δεν είναι ωραία δείγματα αυτά, είναι ανησυχητικά. Ωστόσο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η Ελλάδα και μπορεί και είναι έτοιμη και θέλει».

Σχοινάς: Ολιστική αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται μία ολιστική πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου», υποστήριξε στο Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η εμπειρία μας το 2016 είναι παιδαγωγική, μάθαμε από τα λάθη μας. Ας την χρησιμοποιήσουμε σαν ένα συστατικό για μία νέα αρχή. Τώρα έχουμε καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων μας, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει ξανά», είπε χαρακτηριστικά σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Φλόριαν Έντερ, Γενικός Διευθυντής του Politico στις Βρυξέλλες.

«Η Frontex του 2016 δεν συγκρίνεται με την Frontex του σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς. «Έχει ενισχυθεί με αρκετούς φρουρούς ήδη και θα ενισχυθεί με 10 χιλιάδες συνολικά. «Η εμπειρία μας στον Έβρο έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντανακλαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα μόνιμο και αποτελεσματικό σύστημα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου, οπότε και ξεκινάει η Γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

«Είμαστε η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη αγορά του κόσμου, να μην έχουμε μία κοινή πολιτική μετανάστευσης φαντάζει αδιανόητο και η ώρα για δράση ήρθε, η στιγμή είναι τώρα», σημείωσε.
Μηταράκης για μεταναστευτικό: Περιμένουμε αύξηση της πίεσης σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα


Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε πως «το ότι δεν μπήκαν στην Ελλάδα 200.000 άτομα ήταν αποτέλεσμα της ενεργής προστασίας των συνόρων» 

Για μία «ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική» έκανε λόγο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου ξεκαθάρισε ότι σεβόμαστε απολύτως τις υποχρεώσεις προς το διεθνές δίκαιο και διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από όσους δεν δικαιούνται προστασίας.

«Ξεκινήσαμε με δύο βασικούς στόχους: την μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην κοινωνία», δήλωσε προσθέτοντας ότι τους τρεις τελευταίους μήνες καταγράφεται μείωση των ροών ύψους 90%. Μία μείωση που δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία του covid -19 αλλά και στο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που απέτρεψε την είσοδο σε Έβρο και θάλασσα από τις αρχές Μαρτίου.


Την περίοδο εκείνη, ο κ. Μηταράκης την περιέγραψε ως μία «οργανωμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού και της ανθρώπινης δυστυχίας για επίτευξη γεωπολιτικών στόχων της Τουρκίας», ενώ σημείωσε ότι «το ότι δεν μπήκαν στην Ελλάδα 200.000 άτομα ήταν αποτέλεσμα της ενεργής προστασίας των συνόρων».

O κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης για το νέο “Δουβλίνο” και ανέλυσε τις διεκδικήσεις της χώρας : “Πρώτον, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής βαρών, δεύτερον έναν μηχανισμό ουσιαστικής διαχείρισης κρίσεων όπως αυτή που βιώσαμε στα σύνορά μας, τρίτον την αναγνώριση της έννοιας της ανωτέρας βίας και τέλος, έναν μηχανισμό επιστροφών, τη στιγμή που όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ότι το προφίλ των μεταναστευτικών ροών έχει αλλάξει.


Αναφορικά με τις ροές στα νησιά, είπε ότι τους τελευταίους 2μιση μήνες στα 4 από τα 5 νησιά που παραδοσιακά είχαμε ροές, έχουμε 0 αφίξεις. Παράλληλα όμως εκτίμησε ότι καθώς έρχεται το καλοκαίρι θα αυξηθούν οι πιέσεις σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Μιλώντας για την παροχή ασύλου υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων και μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 αποφάσεις που επιδίδονται. Όσοι παίρνουν το δικαίωμα ασύλου έχουν για τρία έτη πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στην αγορά εργασίας αλλά και σε ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Μπορούμε φυσικά να κάνουμε περισσότερα για την ενσωμάτωση γιατί ιστορικά δεν είχαμε δώσει έμφαση σε αυτήν, αλλά μόνο στην υποδοχή και το άσυλο», παραδέχτηκε ο υπουργός.

Η αποσυμφόρηση των νησιών, κατά τον κ. Μηταράκη, έχει ξεπεράσει το 20% από την 1η Ιανουαρίου, έχουν φύγει δηλαδή περίπου 15.000 άτομα. Αναγνώρισε ωστόσο την ανάγκη να δημιουργηθούν νέα κέντρα με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα η κατασκευή νέων δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο.