Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Εισαγόμενα 10 από τα 22 νέα κρούσματα στη χώρα -Τα 3 από τον Προμαχώνα


Αυξημένα ήταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 26 Ιουνίου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κανείς νέος θάνατος που να σχετίζεται με τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό. Επτά εκ των οποίων σχετίζονται με πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό και τρία ακόμη πέρασαν τα σύνορα στον Προμαχώνα.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα την 1η Ιουλίου

Η πληροφορία αυτή έχει τη σημασία της, δεδομένου πως η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Όπως σημείωσε για το θέμα το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, το πάνω και πέρα από οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκεται η δημόσια υγεία.

«Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού». Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Ζάκυνθο προς όλους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να επισκεφτεί και τα 18 αεροδρόμια, τα οποία θα ξεκινήσουν να υποδέχονται επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Οι προβληματισμοί σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού και τον κορωνοϊό

Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές. Αρχικά να έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να υπερφορτώσουν το σύστημα υγείας και έπειτα να έρθουν νεώτεροι που είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, o Ηλίας Μόσιαλος ότι «αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες προστατευτούν, τότε το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί. Αλλιώς θα πρέπει πάμε σε μια κατάσταση που να κρατάμε τα σύνορα κλειστά μέχρι τον Οκτώβριο μόνο εμείς στην ΕΕ»

Κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα τα υπόλοιπα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Από τα υπόλοιπα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, 4 εντοπίζονται στην Καστοριά, 3 στη Θεσπρωτία, 2 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ροδόπη, και Αλεξανδρούπολη.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πάντως την Πέμπτη, ότι «τα φαινόμενα στην Ξάνθη είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία».

«Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Απόλυτη ασφάλεια μπορείς να έχεις μόνο αν είσαι νησί όπως η Νέα Ζηλανδία και κλείσεις τα σύνορά σου, να μην σε νοιάζει ο τουρισμός» πρόσθεσε.Η 75η επέτειος της ίδρυσης του ΟΗΕ τιμήθηκε στην έδρα του στη Βιέννη«Με την υπογραφή της Χάρτας τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη σημερινή διεθνή συνεργασία μας", τόνισε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην ομιλία του το απόγευμα κατά την πανηγυρική τελετή στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην τρίτη έδρα του στη Βιέννη, για την 75η επέτειο της υπογραφής από 50 χώρες, της "Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών" στις 26 Ιουνίου 1945.

«Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: πανδημία του νέου κορονοϊού, επίλυση της κλιματικής κρίσης, επίτευξη ειρήνης, εξάλειψη της φτώχειας, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον μαζί, σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία όλων των κρατών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός πρόεδρος, σημειώνοντας πως η Αυστρία είναι εδώ και 65 χρόνια μέλος του Διεθνούς Οργανισμού, "τον οποίο είναι υπερήφανη να φιλοξενεί στη Βιέννη ως μία από τις τρεις κεντρικές έδρες του" (Νέα Υόρκη, Βιέννη, Γενεύη).

Την ανάγκη για έναν ισχυρό ΟΗΕ τόνισε στη δική του ομιλία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, παρατηρώντας πως , μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού όλα τα έθνη σε αυτόν τον πλανήτη βρίσκονται για πρώτη φορά μπροστά στις ίδιες προκλήσεις.

"Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της, .όμως, μας έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε πάλι πόσο έντονα όλοι εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για την επίλυση αυτής της κρίσης και προς τούτο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ έναν ισχυρό ΟΗΕ", πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Σε βίντεο-μήνυμα του στην τελετή στη Βιέννη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως οι αρχές της Χάρτας που υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 "εξακολουθούν να είναι και σήμερα σωστές: η πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, στην αξιοπρέπεια και στην αξία κάθε ατόμου, στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση διαφορών, σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, σε μεγαλύτερη ελευθερία".

"Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν πριν εμφανιστούν απειλές όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η διαδικτυακή ρητορική μίσους, ωστόσο, ο Χάρτης του ΟΗΕ μας δείχνει επίσης πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Ας αναγνωρίσουμε αυτό το όραμα της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, με το να είμαστε όλοι ενωμένοι", τόνισε στο βίντεο-μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ..

Την ώθηση για την υπογραφή της Χάρτας του ΟΗΕ είχε δώσει η Ιδρυτική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Απριλίου 1945 στο Σαν Φρανσίσκο, με τη συμμετοχή διπλωματών από 50 χώρες, όταν τότε διαγραφόταν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα και κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας, και ξαναγεννιόταν η ιδέα μιας ομοσπονδίας κρατών που θα φρόντιζε για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, αυτό που δεν είχε επιτευχθεί με την Κοινωνία των Εθνών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΕΛ.ΑΣ. ΕΤΟΣ 2020: Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείοΠρεπει να ξεκινήσω κάνοντας μια βασική ερώτηση , η οποία περνάει από το μυαλό όλων των συναδέλφων:

«Κάθε χρόνο και χειρότερα ; » Ιδού η απορία !!!

Φτάσαμε στα μέσα του 2020 και ο Έλληνας Αστυνομικός μέχρι στιγμής:

1.) Αντιμετώπισε τον εισβολέα προστατεύοντας τα σύνορα της Πατρίδας μας και συνεχίζει να τα προστατεύει , καθώς είναι πανέτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπερασπιστεί με τόλμη και θάρρος την Ελληνική μας περηφάνια και 

2.) Αντεπεξήλθε στην δύσκολη κατάσταση που πέρασε και περνάει ακόμα η χώρα μας με την πανδημία του Κορωνοιου.
Πέραν αυτών, συγχρόνως, συνέχισε το λειτούργημα που επιτελεί, ποιο δηλαδή;

Να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη και το πολίτευμα της Χώρας.

Τώρα εδώ αρμόζει μια παροιμία: Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι.

ΚΑΣΚΑΛΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΑΣΥ
ΜΕΛΟΣ ΑΝΑΣΑ
Δυστυχώς, αυτό αντιλαμβανόμαστε καθημερινώς από τις ενέργειες και τις απαιτήσεις των προϊσταμένων, οι οποίοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν ζούμε την εποχή που υπήρχαν σκλάβοι και ότι ο Έλληνας Αστυνομικός δεν εργάζεται για αυτούς, αλλά για την Ελληνική κοινωνία. Μάλλον κάποιοι το έχουν παρεξηγήσει αυτό.Να μην ξεχνάμε: Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα τα οποία μετά μεγάλης λύπης καταπατούνται καθημερινώς.

Θα αναφερθώ κατά βάση στις Υπηρεσίες που στελεχώνουν την Διεύθυνση Αστυνομίας και Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Ν/Α Αττικής , αν και τα ίδια συμβαίνουν σε Υπηρεσίες και άλλων Διευθύνσεων.

Λάβαμε πολλά παράπονα από συνάδελφους για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Ν/Α Αττικής , αναλογικά με τις καθημερινές υποχρεώσεις της εκάστοτε Υπηρεσίας , ήτοι οι λεγόμενες « ανελαστικές και έκτακτες Υπηρεσίες» . Μιλάμε για Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί ξαφνικά εκδίδεται μια διαταγή η οποία ζητάει την διάθεση Αστυνομικών για Υπηρεσία είτε για φύλαξη στόχων , είτε για εκτέλεση Υπηρεσίας σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις και δη στο κέντρο Αθηνών, όπως πχ στην Διεύθυνση Μεταγωγών η σε Τμήματα Ασφαλείας του κέντρου Αθηνών για ενίσχυση σε μεταγωγές κρατουμένων.

Η Διεύθυνση Μεταγωγών, μια νευραλγική Υπηρεσία. Εννοείται πως θα πρέπει να ενισχυθεί για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της , Ο χι όμως με την διάθεση Αστυνομικών σε αυτή από Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας , γιατί έτσι θεωρούν ορισμένοι ‘’προϊστάμενοι‘’. Δηλαδή θα πρέπει να ενισχύσουμε μια Υπηρεσία , με την αφαίμαξη άλλων νευραλγικών Υπηρεσιών; Αυτή είναι η σωστή διαχείριση του προσωπικού; Συγχαρητήρια κύριοι !!!!

Ας προσθέσουμε εδώ τον όρο «ώστε εφόσον απαιτηθεί». Τι εννοούμε; Ας βάλουμε έναν Αστυνομικό διάθεση και εφόσον απαιτηθεί, όποτε δηλαδή μας καπνίσει, ας τον διαθέσουμε να πάει σε άλλη διεύθυνση για Υπηρεσία. Μάλλον μας ταυτίζετε με τα μπαλάκια του Τένις.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφάλειας της Ν/Α Αττικής.

Είμαστε Αστυνομικοί, εκτελούμε λειτούργημα , δεν είμαστε ρομπότ, αλλά άνθρωποι, με προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες και υποχρεώσεις. Ας σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα, είτε με στόχους, είτε με Υπηρεσίες, αλλά ας συνεχίσουμε.

Εβδομαδιαία Υπηρεσία; Όνειρο θερινής νυχτός!!! Και εδώ δυστυχώς!!!!

Επίσης λάβαμε πολλά παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων . Πολλά παραδείγματα όπου ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνάει κατά πολύ την χωρητικότητα του εκάστοτε κρατητηρίου . Μιλάμε για Αστυνομικά Τμήματα που κατά την βραδινή βάρδια υπάρχει ο Αξιωματικός Υπηρεσίας και ο σκοπός του Τμήματος, οι οποίοι πρέπει να διαχειριστούν ακόμα και 20 κρατούμενους , βάζοντας σε κίνδυνο την σωματικής τους ακεραιότητα. Εδώ ας προσθέσουμε ότι κατά καιρούς παρουσιάστηκε, σε ορισμένα κρατητήρια, λόγω των υπεράριθμων κρατούμενων, έξαρση μολυσματικής νόσου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των συναδέλφων αλλά και των κρατουμένων. Παράπονα έγιναν, αποτέλεσμα μηδενικό. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι τα αυτονόητα για ορισμένους είναι ακατόρθωτα. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Θα τα λέμε και θα τα ξαναλέμε και οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους .

ΥΓ. Τι γίνεται με την χορήγηση των ημερήσιων αναπαύσεων ; Να μην ξεχνάμε, ότι η ημερήσια ανάπαυση είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και απαγορεύεται να καταπατείται.


Περιμένουμε λύσεις και όχι μόνο υποσχέσεις, γιατί από αυτές χορτάσαμε !!!!!.

Κύπρος:Υπέρ σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό ο Ούγγρος ΥΠΕΞ-Ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσειςΤην ανησυχία της Βουδαπέστης ότι η πανδημία μπορεί να ενθαρρύνει νέα κύματα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, ενώ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση κατά τις σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Szijjártó, μετά τις επαφές που είχε την Παρασκευή στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και έκνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην Ουγγαρία, συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, για τη διεξαγωγή ενός επιχειρηματικού φόρουμ σε διμερές επίπεδο.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις μεταναστευτικές πολιτικές των Βρυξελλών, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν πρόσκληση προς όσους σκέφτονται να έρθουν παράνομα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Szijjártó.

Ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη να αποτρέψουν αυτά τα μεταναστευτικά κύματα, καθώς «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να προστατεύσουμε την ΕΕ στα εξωτερικά της σύνορα».

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ είπε εξάλλου ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι διακινητές ανθρώπων, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι «οι ΜΚΟ συνεργάζονται ουσιαστικά με αυτές τις οργανώσεις εμπορίας ανθρώπων».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για την ανανέωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είπε ότι αποτελεί «νομιμοποίηση των οδών μετανάστευσης».

Είπε ότι η Βουδαπέστη απορρίπτει με σαφήνεια «όλες τις απόπειρες νομιμοποίησης της παράνομης μετανάστευσης. Θεωρούμε τη μετανάστευση ως επικίνδυνο φαινόμενο. Από πλευράς ασφάλειας, υπάρχει πολιτιστικός κίνδυνος και τώρα υπάρχει και κίνδυνος υγειονομικής περίθαλψης» είπε.

Ανέφερε ότι λόγω τη πανδημίας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη δουλειά τους και θα πρέπει να βοηθηθούν. «Η ενθάρρυνση της μετανάστευσης που προσανατολίζεται στην εργασία ή στοχεύει στην εργασία είναι σίγουρα αντίθετη προς τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών χωρών» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας αναφέρθηκε επίσης στην ενέργεια, λέγοντας ότι αποτελεί έναν τομέα στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν εκτενέστερα στο μέλλον. «Η Ουγγαρία ενδιαφέρεται για διαφοροποίηση» των πηγών ενέργειας, είπε και σημείωσε ότι η Βουδαπέστη θα ήταν «ευτυχής» εάν μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Είπε εξάλλου ότι η Ουγγρική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών (Eximbank) άνοιξε μια πιστωτική γραμμή ύψους €120 εκ. για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ουγγρικών επιχειρήσεων, ενώ παρέπεμψε για τα περαιτέρω στην επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη και της επιχειρηματικής αποστολής, τον Σεπτέμβριο στην Ουγγαρία.

Ο κ. Szijjártó αναφέρθηκε και στην καλή επιδημιολογική πορεία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην παρουσία της κοινότητας 3.000 Ούγγρων στην Κύπρο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αεροπορική εταιρεία Wizz Air, η οποία δημιούργησε βάση για τρία αεροσκάφη της στην Κύπρο, λέγοντας ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν επτά πτήσεις την εβδομάδα.

Είπε τέλος ότι 32.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι την Κύπρο, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις τους με τον κ. Szijjártó συζήτησαν διμερή θέματα και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ως συνέχεια των συζητήσεων που είχε με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Ούγγρο ομόλογό του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και έκνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που όπως είπε, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, που ζητούν από την Άγκυρα να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Είπε ακόμη ότι τη συζήτηση απασχόλησαν και περιφερειακά ζητήματα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να κάνει αναφορά στην παρούσα κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.

«Το μέγεθος και ο αντίκτυπος της πανδημίας μας έφερε αντιμέτωπους με άνευ προηγουμένου προκλήσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας με εταίρους» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημείωσε επίσης με ικανοποίηση τα επιδημιολογικά αποτελέσματα, που όπως είπε, συνεχίζουν να είναι ευνοϊκά για τις δύο χώρες, ενώ επέτρεψαν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Χαιρέτισε εξάλλου ως μια θετική εξέλιξη της απόφαση ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Ουγγαρία να έχει την Κύπρο ως βάση για τρία αεροσκάφη της, λέγοντας ότι αυτό φέρνει την Κύπρο και την Ουγγαρία πιο κοντά.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δέχεται σε αναλογία πληθυσμού. «Κατά τη διάρκεια του 2019 σημειώσαμε μια αύξηση κατά 76% σε αιτήσεις ασύλου που δεχτήκαμε, σε σύγκριση με το 2018» είπε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι συζήτησαν με την ουγγρική αντιπροσωπεία και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και θέματα όπως το Brexit και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Απειλές Ακάρ εναντίον της Ελλάδας


Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ εμμέσως πλην σαφώς, απευθυνόμενους στους Έλληνες δήλωσε, να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά, να μειώσουν τον ενάεριο χώρο τους και ότι η η Τουρκία δείχνει ανοχή στις παραβιάσεις των Ελληνικών αεροσκαφών.

Αναφέρθηκε: "Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την υποστήριξη των τρίτων χωρών. Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά και πως αν συμβεί κάτι, οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στη μέση του δρόμου. Τους λέμε ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε. Τους υπενθυμίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων, πως προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε. Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης. Τους λέμε κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξαλείψτε αυτή τη διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων"


Γ. Κουμουτσάκος: Απολογούμενοι για την ανθρωπιστική μας ευαισθησία δεν θα γίνουμε ποτέ


Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Βουλή κατά την διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης μια Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο. Τα αίματα άναψαν όταν ο υπουργός παρέθεσε στοιχεία για θύματα που πνίγηκαν στο Αιγαίο το διάστημα ’15-’18 αλλά και επιστολή πρώην υπουργού του Σύριζα που αποδέχονταν την εξαίρεση γεωγραφικού περιορισμού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. "Απολογούμενοι για δήθεν ελλειμματική ευαισθησία στα ανθρωπιστικά δεν θα γίνουμε ποτέ" τόνισε ο υπουργός απαντώντας στα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας ότι δεν είναι ευχάριστο να γίνεται τέτοιου είδους σύγκριση ανέφερε ότι υπήρξαν πολλοί ‘άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους την περίοδο διακυβέρνησης Συριζα-Ανελ. "Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας Το 2018 χάθηκαν 174 άτομα, το ’16 ήταν 441, το ’17 ήταν 59. Ενώ ο αριθμός το 2019 ήταν 70 άνθρωποι".

Πρόβλημα με επιστροφές σε Τουρκία

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επιστροφές στην Τουρκία αφ’ ενός λόγω κορονοϊού κι αφ’ ετέρου εξαιτίας της αξιοσημείωτης αύξησης των προς επιστροφή μεταναστών. "Είδαν στην Τουρκία ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός εξέτασης αιτημάτων ασύλου και αυξήθηκε ο αριθμός προς επιστροφή και κωλυσιεργούν. Οι τουρκικές αρχές αναδιπλώθηκαν όταν είδαν ότι η Ελλάδα εννοεί ότι λέει και εκτός από τα θέματα του κορονοϊό ζητούν να εξετάσουν φακέλους, ρωτούν λεπτομέρειες" είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι "υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εξαίρεση από τον γεωγραφικό περιορισμό, αποδέχονταν δηλαδή έμμεσα μια ερμηνεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Και πάνω σε αυτό χτίστηκαν όλα", ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης-ενημέρωσης των βουλευτών για τις "Διεθνείς δράσεις της Ελλάδος για το μεταναστευτικό ενόψει και της νέας πολιτικής της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο" , εξήγησε γιατί η ιδέα να υποβάλλονται αιτήματα ασύλου σε προξενικές αρχές της τρίτης χώρας έχουν σημαντικά προβλήματα.

"Το έκανε η Ισπανία αλλά η Ισπανία είναι διαφορετική περίπτωση. Πρακτικά, το να δεχτούμε να υποβάλλονται αιτήματα ασύλου στις ελληνικές προξενικές και διπλωματικές αρχές στις τρίτες χώρες έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες" είπε ο κ. Κουμουτσάκος. "Γιατί πρώτον αυτό θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τρίτη χώρα, πχ την Τουρκία και επίσης αν το κάνουμε μόνο εμείς και όχι άλλες χώρες τότε θα γίνει ένας τεράστιος και μη διαχειρίσιμος παράγοντας. Το σκεπτόμαστε, αλλά πρακτικά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Γιατί αν αφήναμε τα προξενεία μας να δέχονται και να εξετάζουν αιτήματα ασύλου θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα διαπεραιώσουμε και τότε θα έρχονταν όλοι στην Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερώτησης του Δημήτρη Βίτσα ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δίνει σκληρή μάχη για να μειωθεί το διάστημα των 7-8 ετών που ισχύει τώρα, μέχρις ότου αυτός που παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα να μπορεί να εγκατασταθεί όπου θέλει στην ΕΕ.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Ο υπουργός ανέφερε πως η Τσεχία είχε στείλει επιστολή το ’18 με την οποία ζητούσε να αναλάβει 40 ασυνόδευτα ανήλικα και η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου δεν απάντησε. "Δεν είναι ακριβώς έτσι" απάντησε η κ. Φωτίου. "Ορισμένες χώρες ζητούσαν παιδιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πχ ζητούσαν να είναι κάτω των 8 ετών και κορίτσια. Κι εσείς ξέρετε πολύ καλά πως αυτό δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν αυτά τα παιδιά" είπε. 

Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως η επιλογή του ποια ασυνόδευτα ανήλικα πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ οι οποίες τα αναλαμβάνουν γίνεται με την Αρμοστεία και τον Οργανισμό Μετανάστευσης.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί άνδρες μετά από καταγγελία για απόπειρα αρπαγής ανηλίκουΣυνελήφθησαν δύο αλλοδαποί άνδρες μετά από καταγγελία για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου

Σύμφωνα με την καταγγελία επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο προσέγγισαν τον ανήλικο και αποπειράθηκαν να τον επιβιβάσουν στο όχημα

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, με τη συνδρομή αστυνομικών της μικτής περιπολίας Αστυνομικών Υπηρεσιών Ήλιδας, δύο αλλοδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου.

Προηγήθηκε καταγγελία 14χρονου αγοριού, σύμφωνα με την οποία, χθες το απόγευμα στον Πύργο, την στιγμή που κινούνταν πεζός, δύο άνδρες που επέβαιναν σε όχημα τύπου βαν τον προσέγγισαν και προφασιζόμενοι ότι τους είχε στείλει η μητέρα του αποπειράθηκαν να τον επιβιβάσουν στο όχημα, χωρίς ωστόσο να πειστεί ο ανήλικος.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, με αποτέλεσμα:

Αστυνομικοί της μικτής περιπολίας Υπηρεσιών της Ήλιδας, να εντοπίσουν στην Αμαλιάδα, αλλοδαπό άνδρα με όχημα τύπου βαν, και

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου να εντοπίσουν τον δεύτερο αλλοδαπό άνδρα στην οικία του.

Οι δυο αλλοδαποί άνδρες προσήχθησαν και στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν από τον ανήλικο, τόσο οι ίδιοι, όσο και το όχημα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να κατασχεθεί το όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Η προανάκριση διενεργείται από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

Ειδικές συμβουλές για ανήλικους

Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν κάθε παιδί να γνωρίζει:
  • Το όνομα του και τη διεύθυνση του.
  • Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
  • Να καλεί το "100" σε περίπτωση ανάγκης.
  • Να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε Αστυνομικούς ή σε γνωστά άτομα.
  • Να μην μπαίνει σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς την συγκατάθεση των γονιών του.
  • Σε περίπτωση ανάγκης να απευθύνεται σε άτομα που του έχει υποδείξει η οικογένεια του ότι είναι της εμπιστοσύνης της π.χ. σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να μην απαντά όταν χτυπούν την πόρτα και οι γονείς δεν είναι στο σπίτι και ποτέ να μην λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι είναι μόνο του.
  • Να μην δέχεται "δώρα" που προσφέρουν άγνωστοι.

Νέα καταδίωξη διακινητών στο ύψος Πολυμύλου από τους άνδρες του Τ.Δ.Μ. Ημαθίας


«Χάλασαν τη δουλειά» σε μεταφορά λαθροδιακίνησης κλιμάκιο της Υπηρεσίας Διαχείρισης μετανάστευσης Ημαθίας. 

Το βράδυ της 25ης Ιουνίου, στο ύψος του Πολυμύλου επί της Εγνατίας οδού, σε γενόμενο μπλόκο κλιμακίου της Υπηρεσίας Διαχείρισης Μετανάστευσης δεν σταμάτησε όχημα που μετέφερε 6 παράνομους μετανάστες. 

Ακολούθησε καταδίωξη του οχήματος το οποίο και ακινητοποιήθηκε λίγο μετά. Καθώς διακινητής και διακινούμενοι τράπηκαν σε φυγή, συνελήφθησαν οι 4 διακινούμενοι αλλοδαποί. Σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος τους, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συλλαμβάνοντες απασχολούσαν τις Αρχές.

bordernews.gr


Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα Καραμαλάκη για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικώνΜήνυμα Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών»

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει πλέον καθιερωθεί να εορτάζεται την 26η Ιουνίου και να υπενθυμίζει σε όλους μας την ανθρωπιστική όψη του συγκεκριμένου κοινωνικού φαινομένου.

Αναμφίβολα, οι ναρκωτικές ουσίες είναι άκρως εθιστικές και με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό του ατόμου. Ενήλικοι, αλλά, δυστυχώς, και ανήλικοι υπόκεινται στην επίδραση των ναρκωτικών, με οδυνηρές επιπτώσεις προσωπικές και οικονομικές για τους ιδίους και τις οικογένειές τους. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους εμφανίζεται ως επιβεβλημένη με τη σύμπραξη και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.

Η Ελληνική Αστυνομία αναπτύσσει αποφασιστικό και συντονισμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, εναντίον των διεθνών και εγχώριων εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών προστασίας του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ανηλίκων.

Πρωταρχικό μέλημα στη γενικότερη προσπάθειά μας συνιστά η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, οι οποίες θα παράσχουν στους ανήλικους τα κατάλληλα εφόδια και ερείσματα για την ισχυροποίηση της άρνησής τους, καθώς αυτοί είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Η κοινή δράση όλων, πολιτείας, κοινωνικών φορέων και πολιτών, συνιστά το αντίδοτο στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Ως Αρχηγός του Σώματος σας διαβεβαιώ ότι το προσωπικό επιχειρεί με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και, φυσικά, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην οντολογική του ύπαρξη για τον περιορισμό του συγκεκριμένου κοινωνικού ζητήματος. Προτεραιότητά μας συνιστά η προστασία του πολίτη, καθώς και η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρησή του σε θέματα πρόληψης εξαρτήσεων, γεγονός που επιτυγχάνεται με τη δική μας καθοριστική συμβολή και την εποικοδομητική συνεργασία με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.

Εξάρχεια: Επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτηρίων στα οποία διέμεναν λαθροματανάστες


Αστυνομική εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων

Τα κτήρια επί της οδού Δερβενίων 56 και 52, στα Εξάρχεια, τελούσαν υπό κατάληψη από το 2015. Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr σημειώνουν ότι στο χώρο δεν εντοπίστηκαν άτομα, ωστόσο στο ένα από τα κτήρια «λειτουργούσε» ως παράνομη δομή για λαθροματενάστες, ενώ κατασχέθηκαν αντικείμενα τα οποία υποδηλώνουν παρουσία μεταξύ των οποίων κράνη, πυροσβεστήρες και στυλιάρια .

Στην παρουσία των Αστυνομικών από νωρίς οργανωμένοι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενώ φώναζαν συνθήματα υποστήριξης των καταλήψεων και των μεταναστευτικών ροών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από Υπηρεσίες της Αθηνών ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία σφραγίσματος των κτιρίων και θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.


Έβρος: Ξεφεύγει η κατάσταση. Καταδιώξεις διακινητών λαθρομεταναστών, αυτοκίνητο σε χαράδρα, τραυματισμοί και νοσοκομείο
Φαίνεται να ξεφεύγει η κατάσταση με τους διακινητές λαθρομεταναστών, αφού καθημερινά έχουμε καταδιώξεις τους από την αστυνομία, συλλήψεις, αλλά και ατυχήματα με τραυματισμούς και νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ:

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, το παραπάνω όχημα με οδηγό και συνοδηγό τους δύο διακινητές δεν σταμάτησε σε σήματα των αστυνομικών και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε επαρχιακό δίκτυο, ενώ πλησίον του οικισμού Συκοράχης εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε σε χαράδρα.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν διακινητές και διακινούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, όπου ένας διακινητής και ένας διακινούμενος παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι εξήλθαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης πραγματοποίησαν σήμα στάσης στους άλλους δύο διακινητές, οι οποίοι οδηγούσαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλην όμως δεν συμμορφώθηκαν, ανέπτυξαν ταχύτητα και ακολουθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Το ένα όχημα τελικά ακινητοποιήθηκε στην επαρχιακή οδό Κάλχα – Καρυδιάς και ο οδηγός – διακινητής συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου στην προσπάθεια του να διαφύγει επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμβολίσει περιπολικό, ενώ στη συνέχεια το εν λόγω όχημα, κινούμενο στην επαρχιακή οδό Κάλχα – Ροδίτη, εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε στο πρανές εκτός της οδού.
Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον δεύτερο διακινητή, ενώ κατά τον έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκε ο οδηγός – διακινητής και ένας διακινούμενος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι και για τα δύο οχήματα είχε δηλωθεί κλοπή, την 22 και 23-6-2020, σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, καθώς και ότι το ένα αυτοκίνητο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης και Σαπών Ροδόπης.

"Παιδιά ενός κατώτερου θεού ..."


H ανάρτηση του κ. Γιώργου ΔΕΛΙΤΖΑΚΗ (Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ και Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης):

"Παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Με αφορμή για το γεγονός ότι, οι συνάδελφοι του στρατού δεν έχουν πάρει εδώ και 5 χρόνια στολή και κακός, σε κάθε εργαζόμενο ο εργοδότης πρέπει να του χορηγεί τα εργαλεία με τα οποία θα κάνει τη δουλεία του.

Θα ήθελα να τονίσω ότι στην αστυνομία που εδώ και 10-15 χρόνια όχι μόνο δεν έχουν χορηγήσει τίποτα, θεωρούν και απόλυτος «φυσιολογικό» να αγοράζεις όχι μόνο την στολή σου αλλά και τα αλλά δημόσια είδη.

Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο τα τελευταία χρόνια να αγοράζουμε τα ανταλλακτικά και να πληρώνουμε τις επισκευές των περιπολικών, σαν να λέμε στον στρατό το προσωπικό να βάζει ρεφενέ για να επισκευάσουν το τανκς ή την φρεγάτα.

Άσε που έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία ως συνδικαλιστικό κίνημα αντί να ζητάμε βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών, να εκλιπαρούμε για είδη και μέσα για να μπορούμε να κάνουμε την δουλεία μας, σαν να λέμε ο Υδραυλικός να ζητάει να του δώσουν κάβουρα και ο ηλεκτρολόγος κατσαβίδι."

Στόλος και Πολεμική Αεροπορία «Κλειδώνουν» το «τόξο» Καστελόριζο - Κάρπαθος - Κρήτη – Εκπαίδευση με πυρά για πρώτη φορά στην θαλάσσια περιοχή που αμφισβητεί η Άγκυρα


Στην πλέον συμβολική κίνηση των τελευταίων μηνών προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Στόλος και Πολεμική Αεροπορία «κλειδώνουν» τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και προχωρούν σε άσκηση με πραγματικά πυρά και συμμετοχή πλοίων αλλά και μαχητικών.

Επισφραγίζουν με αυτόν τον τρόπο τη σταθερή και ισχυρή παρουσία τους στην περιοχή το τελευταίο διάστημα και διαμηνύουν στην Άγκυρα ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να εξασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με πυρά στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία πλέον η Τουρκία εγείρει ανοιχτές αξιώσεις απειλώντας με έρευνες αλλά ακόμα και με γεωτρήσεις.

Άλλωστε, μόλις πριν από ένα 24ωρο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πέταξε το προσωπείο της δήθεν διάθεσης για διάλογο και απείλησε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα.

Τόσο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο «τόξο» Καστελόριζο - Κάρπαθος - Κρήτη και έχουν αναπροσαρμόσει τόσο τον εκπαιδευτικό όσο και τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό συμπεριλαμβάνοντας όλο και περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σταθερά τα πλοία του Στόλου πλέουν από το σύμπλεγμα της Μεγίστης έως και το Λιβυκό Πέλαγος όπου άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται και η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ».

Επιπλέον, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας – όχι μόνο από τις Πολεμικές Μοίρες της Σούδας – πετούν στην περιοχή.

Όλο και πιο συχνά μάλιστα μαζί τους πετά και ένα ιπτάμενο ραντάρ Erieye το οποίο με το πανίσχυρο ραντάρ του δίνει τη δυνατότητα για πλήρη εικόνα στον αέρα σε ακτίνα άνω των 450 χιλιομέτρων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα Στόλος και Πολεμική Αεροπορία εκτέλεσαν σενάρια συνεργασίας σε κάθε μορφή αεροναυτικού πολέμου και πάλι κοντά στην Κρήτη όμως τώρα πραγματοποιούν ένα ακόμη βήμα προβολής ισχύος με χρήση πραγματικών πυρών και μάλιστα σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ενδεχομένως να κληθούν να επιχειρήσουν εάν η Τουρκία κάνει πράξει τις απειλές της και στείλει το επόμενο διάστημα ερευνητικό πλοίο.

Και ενώ μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και υπό άλλες συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν κατεβάσει ρυθμούς, η τουρκική επιθετικότητα με τις συνεχείς απειλές αναγκάζει το επιτελείο να κρατά ψηλά την επιφυλακή και να στέλνει σταθερά το μήνυμα συνεχούς ετοιμότητας.

Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα υποβρύχια του Στόλου βρίσκονται πλέον συνεχώς εκτός ναυστάθμου και έχουν αναπτυχθεί αθέατα σε κομβικές θαλάσσιες περιοχές στο πλαίσιο της επιτήρησης.

Το Αρχηγείο Στόλου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αιφνιδιαστεί και φροντίζει να έχει ήδη εκεί που απαιτείται τους «σιωπηλούς φονικούς κυνηγούς» του έτοιμους να αναλάβουν δράσει εάν αυτό απαιτηθεί.

Και μπορεί οι περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος να βρίσκονται πλέον στην ανοιχτή θάλασσα και όχι στο «κλειστό» Αιγαίο ωστόσο και πάλι το πλεονέκτημα το έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον τρία «αεροπλανοφόρα» στην περιοχή τα οποία μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη σε Στόλο και μαχητικά.

Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος βρίσκονται εγγύτερα στην θαλάσσια περιοχή που αμφισβητεί η Άγκυρα και δύνανται ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν ορμητήρια τόσο για τα πλοία του Στόλου όσο και για τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνελήφθησαν 4 διακινητές, σε Έβρο και Ροδόπη, με 14 συνολικά μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθησαν στις 24-6-2020, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, το παραπάνω όχημα με οδηγό και συνοδηγό τους δύο διακινητές δεν σταμάτησε σε σήματα των αστυνομικών και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε επαρχιακό δίκτυο, ενώ πλησίον του οικισμού Συκοράχης εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε σε χαράδρα.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν διακινητές και διακινούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, όπου ένας διακινητής και ένας διακινούμενος παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι εξήλθαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. 

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης πραγματοποίησαν σήμα στάσης στους άλλους δύο διακινητές, οι οποίοι οδηγούσαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλην όμως δεν συμμορφώθηκαν, ανέπτυξαν ταχύτητα και ακολουθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Το ένα όχημα τελικά ακινητοποιήθηκε στην επαρχιακή οδό Κάλχα – Καρυδιάς και ο οδηγός – διακινητής συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου στην προσπάθεια του να διαφύγει επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμβολίσει περιπολικό, ενώ στη συνέχεια το εν λόγω όχημα, κινούμενο στην επαρχιακή οδό Κάλχα – Ροδίτη, εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε στο πρανές εκτός της οδού.

Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον δεύτερο διακινητή, ενώ κατά τον έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε πέντε μη νόμιμους μετανάστες. 

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκε ο οδηγός – διακινητής και ένας διακινούμενος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι και για τα δύο οχήματα είχε δηλωθεί κλοπή, την 22 και 23-6-2020, σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, καθώς και ότι το ένα αυτοκίνητο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης και Σαπών Ροδόπης.

Αναστασιάδης: Το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα


«Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα», δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου και την εκπομπή Φάκελοι του ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές απειλές, την αστάθεια στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο.

''Η εδώ παρουσία του κου Μπορέλ δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι πώς και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να ενεργήσουν προς αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κρίσης σε περιοχή μάλιστα που καθορίζεται και ως σύνορα της ΕΕ''. .

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η Τουρκία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τα κατεχόμενα με βάσεις, με εγγυήσεις και με γεγονότα που παρακολουθούμε στην κατεχόμενη περιοχή, όχι μεταξύ της Τ/κ κοινότητας και της Τουρκίας, αλλά ορθότερα εις βάρος της Τ/κ κοινότητας. Ενώ όπως είπε, πλήττει και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με την εισβολή της στη θάλασσα.

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο κος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ως καταλυτικό στοιχείο. Όπως εξήγησε, αυτό δημιουργείται όταν η μικρότερη αριθμητικά κοινότητα δεν προσπαθεί να επιβληθεί στην μεγαλύτερη. ''...Όταν η λύση ή οι πρόνοιες της λύσης θα δίνουν ένα λειτουργικό κράτος και δεν θα δημιουργούν την αγωνία ότι την επομένη θα καταρρεύσει. Είναι ο χρόνος που λέμε, αλλά γιατί περνά ο χρόνος; Γιατί απλούστατα προηγούνται ή τίθενται ως προϋπόθεση οι αξιώσεις της Τουρκίας, όχι των Τ/κ και αυτό είναι το πλέον επιβαρυντικό'', κατέληξε.

Δημιουργία 1.000 θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτους αιτούντες άσυλοΤη συμφωνία δημιουργίας 1.000 θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενες από τα EEA Grants, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Νορβηγίας, Χίλντε Μπάρσταντ και την ευχαρίστησε για τη χρηματοδότηση ύψους 7.632.000 ευρώ, που παρέχεται από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants). Μέσω της χρηματοδότησης αυτής θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η κ. Μπάρσταντ, από την πλευρά της, συνεχάρη την Ελλάδα για την πρωτοβουλία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων και ευάλωτων ανηλίκων, καθώς και για τη δυναμική με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε στενή συνεργασία και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εν λόγω πρωτοβουλία. Επίσης, δήλωσε ότι η Νορβηγία εξετάζει θετικά τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων και ευάλωτων παιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες.Αλκιβιάδης Στεφανής για Τουρκία: Δεν φοβόμαστε τίποτα - Ετοιμοι για όλα τα σενάρια


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ΤV και αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας

Ο Yφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ΤV και τη Νίκη Λυμπεράκη και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απηύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα… στενοχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία. 

«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Ο κύριος Ακάρ επιλέγει αυτόν τον τρόπο. Από τη μία μας απειλεί και από την άλλη μας καλεί να συζητήσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Άλλωστε, συζητάμε σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά παράλληλα κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε σωστά» είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. «Βλέπετε το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε τις παρεμβάσεις μας στο NATO, βλέπετε τις διμερείς μας σχέσεις. Ένας ολόκληρος οργανισμός όπως είναι η κυβέρνηση, προσπαθεί να ενημερώσει για τις εθνικές θέσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Ερωτηθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, διότι έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας, της εκπαίδευσης της οποίας κάνουμε και γιατί καθημερινά εξετάζουμε πολλαπλά σενάρια. Ένα από αυτά το είδατε να εξελίσσεται τις δύο τελευταίες μέρες. Χωρίς καμία προειδοποίηση δόθηκε διαταγή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να υλοποιηθεί κάποιο σχέδιο και υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο», είπε αναφερόμενος στην αεροναυτική άσκηση που για πρώτη φορά έγινε σε θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. «Η προετοιμασία είναι διαφορετική σε διαφορετικά επίπεδα. Ο κάθε πυλώνας ισχύος της χώρας έχει διαφορετική αποστολή. Ο δικός μας έχει δύο τομείς: την αμυντική διπλωματία, που την είδαμε να εξελίσσεται όταν ενημερώσαμε τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για ό,τι συμβαίνει και στον Έβρο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκείνον της σκληρής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδειξαν τις δυνατότητες τις οποίες έχει η Ελλάδα. Εμείς παρουσιάσαμε μια δυνατότητα. Καθημερινά οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται σε διάφορα σενάρια και υλοποιούνται διάφορες απειλές. Εδώ λοιπόν δείξαμε ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα». 

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στα διαφορετικά επίπεδα μηνυμάτων που στέλνει κάθε άσκηση λέγοντας ότι το ένα είναι το εσωτερικό και αφορά στην αυτοπεποίθηση και την εκπαίδευση, το δεύτερο μήνυμα είναι προς το ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, ενώ το τρίτο είναι προς τους εξωτερικούς αποδέκτες. «Τους λέμε δείτε τι δυνατότητες έχουμε. Οι δυνατότητές μας είναι πάρα πολλές και είναι πολύ ισχυρές. Ξέρουμε τι κάνουμε και το κάνουμε καλά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα πολύ μεγάλο μυστικό: το πάθος και την αγάπη προς την πατρίδα, είναι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούν την αποστολή τους», είπε κλείνοντας.Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις των νέων Συνοριακών Φυλάκων στην Αλεξανδρούπολη


Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκαν οι εξετάσεις των νέων Συνοριακών Φυλάκων στην Αλεξανδρούπολη Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκαν οι εξετάσεις των νέων Συνοριακών Φυλάκων στην Αλεξανδρούπολη. 

Από τις 13.06.2020 έως τις 23.06.2020 λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα των υγειονομικών επιτροπών οι 400 επιτυχόντες και οι 200 επιλαχόντες νέοι συνοριακοί φυλακές πέρασαν τις απαραίτητες εξετάσεις με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια, καθώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε φροντίσει να εξασφαλίσει όλους τους οργανωμένους χώρους τόσο των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε τις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις όσο και το δημοτικό στάδιο “Φώτης Κοσμάς”.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης για τη συνεργασία και συγχαίρουμε τους αξιωματικούς και τα στελέχη της για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων, δείγμα της άρτιας εκπαίδευσης και των ικανοτήτων τους. Με τη διενέργεια των εξετάσεων για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι οικογένειες των υποψηφίων απέφυγαν τεράστια έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατάγονται από την περιοχή μας.