Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

«Μετονόμασαν» την πλατεία Βικτωρίας σε πλατεία.. «Azabja» και αλληλέγγυοι απαιτούν μεταφορά σε κτήρια υπό κατάληψη»Την κατάσταση που παραμένει – ένα μήνα – στην πλατεία Βικτωρίας με τους λαθρομετανάστες καταγγέλλουν κάτοικοι ενώ ΜΚΟ και αλληλέγγυοι έχουν μετονομάσει την πλατεία σε.. «Αζάντι»

«Αφού ενημερώσω ότι η Πλ. Βικτωρίας δεν έχει αδειάσει ούτε για 1 λεπτό εδώ και 3 ημέρες… Αφού ενημερώσω ότι η Πλ. Βικτωρίας κλείνει σε 2 ημέρες έναν μήνα σε αυτήν την κατάσταση… Αφού ενημερώσω ότι αυτήν την στιγμή (06/07 -15:00) βρίσκονται πάνω στην πλατεία στρωματσάδα περίπου 130 άτομα… Να σας ενημερώσω ότι η πλατεία έχει πλέον μετονομαστεί σε Πλατεία Αζάντι (από αναρτήσεις του σε λογαριασμό που διατηρεί Ιρανός λαθρομετανάστης «αλληλέγγυος «)…

Δεν θα εγκαταλείψουν λένε την πλατεία μέχρι να λυθεί το «πρόβλημα των εγγράφων και των νομικών τους αναγκών»… Υποδεικνύουν μάλιστα και άδεια κτίρια, που μόνον εκεί είναι διατεθειμένοι να μεταφερθούν και πουθενά αλλού… Και στο τέλος απειλούν, λέγοντας ότι είναι «παιδιά πολέμου και θα πολεμήσουν»…

Όλες οι πλευρές του βάθρου του αγάλματος στην Πλ. Βικτωρίας είναι σταμπαρισμένες με το «νέο όνομα» της πλατείας και όχι μόνον… Ακόμη και το πλακόστρωτο της πλατείας έχει σταμπαριστεί σε πολλά σημεία… Όλα καλά κύριοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και Δήμαρχε (Καρπενησίου;;) … Κοιμάστε καλά τα βράδια, γιατί εμείς έναν μήνα με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε;;; Αει σιχτίρ!!!

ΥΓ. Περιμένω αύριο κιόλας να στείλει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννηςτα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου… Αει σιχτίρ!!!»
Τριπλή σύλληψη αλλοδαπών για διακίνηση χασίς στη ΧίοΣυνελήφθη, χθες (03-07-2020) στη Χίο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε χώρο όπου διέμενε η συλληφθείσα, σε δομή παραμονής αλλοδαπών στην παραπάνω περιοχή, βρέθηκε και κατασχέθηκε νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ακατέργαστη κάνναβη (χασίς), βάρους -265- γραμμαρίων περίπου.

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών προοριζόταν για διάθεση σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Ακόμα δύο συλλήψεις

Της συγκεκριμένης σύλληψης είχαν προηγηθεί ακόμα δύο συλλήψεις αλλοδαπών που βρέθηκαν με 440 γραμμάρια χασίς και προορίζονταν επίσης για διάθεση σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής

DPA: Ο Ζέεχοφερ επιμένει για μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στη θαλάσσια διάσωση των προσφύγων-μεταναστών


Στην Ευρώπη, η διάσωση στη θάλασσα είναι συνώνυμη εδώ και πολύ καιρό με τις αλλεπάλληες αναβολές. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες-μετανάστες περιμένουν επί εβδομάδες πάνω στα πλοία μέχρι να τους επιτραπεί η έξοδος από αυτά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θέλει να δώσει νέα ώθηση στο θέμα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου του, το οποίο περιήλθε σε γνώση του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). 

«Εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αφίξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες μια μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του, το οποίο ο Ζέεχοφερ θα φέρει προς συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ε.Ε, την ερχόμενη Τρίτη.

Mε το έγγραφο αυτό καλούνται τα κράτη μέλη της Ε.Ε «να υποστηρίξουν τις μεσογειακές χώρες στο να αντιμετωπίσουν τις αποβιβάσεις μεταναστών-προσφύγων με αποστολές προς αναζήτηση και διάσωσή τους στη θάλασσα». Ταυτόχρονα ο Ζέεχοφερ εκφράζει την επιθυμία «να αποφευχθούν κίνητρα τα οποία τους προσελκύουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο, ιδίως ο κίνδυνος για τη ζωή τους, στον οποίο υποβάλλονται εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη δια θαλάσσης, μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία », αναφέρει το έγγραφο το οποίο στάλθηκε στις άλλες χώρες της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. «Οι λαθροδιακινητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους κανόνες διάσωσης στη θάλασσα με το "αδίστακτο επιχειρηματικό μοντέλο" τους»,τονίζει ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός . 

Στο εν λόγω έγγραφο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται επίσης ότι «είναι ευρωπαϊκή υπόθεση να προληφθούν οι περαιτέρω θάνατοι στη Μεσόγειο και να τερματισθεί η απάνθρωπη επιχείρηση των λαθροδιακινητών», ενώ αναφέρονται και πολλά μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν αντικίνητρα για τους μετανάστες-πρόσφυγες να ξεκινούν. Σύμφωνα με αυτά, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία των χωρών από τις οποίες προέρχονται καθώς επίσης και των χωρών διέλευσης των προσφύγων /μεταναστών. Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την παραθαλάσσεια προστασία των εξωτερικών της συνόρων, ιδίως με το να καταστήσουν πιο ικανές τις Ακτοφυλακές των χωρών της Βόρειας Αφρικής της Μεσογείου, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν με επαγγελματικό τρόποστο στο καθήκον τους συμμορφούμενες όμως παράλληλα με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο τέλος του εγγράφου, ο Ζέεχοφερ θέτει στους συναδέλφους του δύο ερωτήματα: πρώτον, θέλει να μάθει τι είδους υποστήριξη φαντάζονται ότι μπορούν να παράσχουν στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών ή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και δεύτερον υπό ποίες προϋποθέσεις θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τον μηχανισμό της Μάλτας - δηλαδή την υποδοχή των διασωθέντων στη θάλασσα.

Η Ένωση Στρατιωτικών Έβρου διαμαρτύρεται για καταστρατήγηση του ωραρίου στις μονάδες του νομού!!!Με έγγραφο που απέστειλαν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), επισημαίνουν ότι με την επίκληση του μεταναστευτικού προβλήματος και των γεγονότων του Έβρου, καταστρατηγείται αφ΄ ενός το ωράριο εργασίας του προσωπικού και αφ΄ ετέρου η ανάπαυσή του με τη μη χορήγηση των προβλεπομένων απαλλαγών.


ΘΕΜΑ : Ωράριο Εργασίας Στρατιωτικού Προσωπικού Π.Ε. Έβρου


1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.) με το οποίο γνωρίζεται ότι με την επίκληση του μεταναστευτικού προβλήματος και των γεγονότων του Έβρου καταστρατηγείται αφ΄ ενός το ωράριο εργασίας του προσωπικού και αφ΄ ετέρου η ανάπαυσή του με τη μη χορήγηση των προβλεπομένων απαλλαγών.

2. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, τη διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παρέμβασή σας για χορήγηση των δικαιουμένων απαλλαγών στα στελέχη.

ΘΕΜΑ : Προσωπικό – Διοικητικά ( Ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού Περιφερειακής Ενότητας Έβρου )

α. Φ. 400/96/264124/Σ. 390/19.10.2014/ΓΕΕΘΑ/Β΄ Κλάδος

β. Υπ΄ αριθμ. Φ. 400/163881/Σ.4187/08.9.2011 Απόφαση κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 2156, «Καθιέρωση των ωρών έναρξης της εργασίας του προσωπικού των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ – Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ»)

γ. Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»

1. Σας γνωρίζουμε ότι, από στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου, έχουν γνωστοποιηθεί στο σωματείο μας περιπτώσεις κατά τις οποίες καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού, με μεγάλη συχνότητα επαναλήψεως, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που συνδέονται με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.


2. Όπως μας εγνώσθη, στελέχη τα οποία συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την 28 Φεβ 20 ως και σήμερα, καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσίες υπερβαίνοντας κατ΄ επανάληψη το 40ωρο και κατά περίπτωση φθάνοντας ακόμα και τις εβδομήντα (70) ώρες ανά εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου και κατ΄ επέκταση η μη ύπαρξη ελεύθερου χρόνου και ωρών αναπαύσεως όπως αυτό έχει συνταγματικώς κατοχυρωθεί.

3. Επιπροσθέτως διαπιστώνεται η ολοένα και αυξανομένη ανάθεση καθηκόντων στο προσωπικό των μονάδων του Έβρου καθώς και η εις βάρος του ελαστικοποίηση του υφιστάμενου εργασιακού πλαισίου με πρόφαση το μεταναστευτικό, χωρίς καμία πρόβλεψη για αποζημίωση και παρά τις σχετικές προβλέψεις όπως αυτές διατυπώνονται στα (α) και (β) σχετικά.

4. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα τείνει να ξεφύγει του επίπεδου Δκσεως Τάγματος ως προς την αναπλήρωση ωρών αναπαύσεως καθώς, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των μονάδων του Έβρου μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφωθήκαν από το μεταναστευτικό πρόβλημα, η χορήγηση αυτών θεωρείται κατά περίπτωση μη εφικτή.

5. Επί των προαναφερθέντων υπενθυμίζουμε ότι:

α. Δεν υφίσταται μηχανισμός εκτέλεσης και αναγνώρισης υπερωριακής εργασίας στις ΕΔ.

β. Δεν προβλέπεται ουδεμία αποζημίωση υπερωριακής εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό συμφώνως του άρθρου 127 παρ. Κ του (γ) ομοίου.

γ. Η τήρηση του 40ώρου εβδομαδιαίου ωραρίου καθίσταται υποχρεωτική σύμφωνα με τα σχετικά (α) και (β).

δ. Εκκρεμεί σειρά αποζημιώσεων για το μόνιμο προσωπικό των ΕΔ όπως η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία.


6. Κατόπιν των ανωτέρω και για την αποκατάσταση των οποιωνδήποτε αδικιών σε βάρος του προσωπικού, παρακαλούμε όπως αναληφθούν ενέργειες για:

α. Την ακριβή υποτύπωση της υπερωριακής εργασίας σε όλες της περιπτώσεις, με ταυτόχρονη θέσπιση νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, τόσο ως προς τις υπερωρίες, όσο και ως προς την τήρηση του εβδομαδιαίου 40ώρου (με ενδεχόμενη ελαστικοποίηση αυτού για βέλτιστη κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών).

β. Την αναγνώριση του πραγματικού εύρους απασχόλησης του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού σε σχέση με το επίσημο ωράριο εργασίας.

γ. Την εξέταση του ενδεχομένου περαιτέρω στελέχωσης των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού για την αποφυγή της καταστρατήγησης του ωραρίου εις βάρος του προσωπικού που υπηρετεί σ αυτές.

«Παράταση μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στα Κ.Υ.Τ. και τις δομές της χώρας

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται, έως και 19 Ιουλίου 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας με στόχο την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού/COVID-19.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ώρες εξόδου ορίζονται από 07:00 έως και 21:00 και στις περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατόν πενήντα (150) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Τα αναφερόμενα στην απόφαση μέτρα επεκτείνονται σε όλες τις δομές φιλοξενίας της χώρας.


Γ. Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις, τις συνδιαμορφώνουμε


Επίσκεψη στην Ελβετία πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με σκοπό την προώθηση των θέσεων και προτεραιοτήτων της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην πόλη Vallorbe, όπου φιλοξενούνται 52 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία από δομές της Ελλάδας.

Ο κ. Κουμουτσάκος συνομίλησε με τα παιδιά και τους κοινωνικούς λειτουργούς και ενημερώθηκε για τη νέα καθημερινότητά τους. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανηλίκων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ελβετία θα συνεχιστεί και ενισχυθεί, όπως συμφώνησε ο κ. Κουμουτσάκος με τον Ελβετό ομόλογό του, Μάριο Γκάτικερ.

Η συζήτηση με τον κ. Γκάτικερ επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδας - Ελβετίας στο μεταναστευτικό που υλοποιείται με κοινές δράσεις, συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στο θέμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου - συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων - όσο και στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επίσης, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στα κύρια σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως το θέμα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, των αποτελεσματικών επιστροφών σε τρίτες χώρες και της εκρίζωσης των δικτύων των διακινητών.

Ο κ. Κουμουτσάκος, συναντήθηκε, επίσης, με τον Ύπατo Αρμοστή του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), Αντόνιο Βιτορίνο.

Οι συναντήσεις με τους κκ. Γκράντι και Βιτορίνο έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, καθώς και οι δύο συνεχάρησαν την Ελλάδα για τις προσπάθειές της και τη συνεπή και αποτελεσματική συνεργασία στο μεταναστευτικό. Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν: 

α) η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων (η πρώτη πτήση σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες προς το Ιράκ).

β) η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών. 

γ) τα βασικά ζητήματα και η διαπραγμάτευση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

δ) η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας - UNHCR και Ελλάδας - ΙΟΜ.

ε) η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και οι επανενώσεις με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, επικεντρώθηκε στο κρίσιμο θέμα των αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων και στην ανάγκη άρσης της εκκρεμότητας του νομικού καθεστώτος της παρουσίας του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα. 

Ο κ. Κουμουτσάκος μετά το πέρας των συναντήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να είναι η Ελλάδα διαρκώς και ουσιαστικά παρούσα στο διεθνές πεδίο, προκειμένου να προβάλει συστηματικά τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες της στο μεταναστευτικό. Αυτό θέτουμε κάθε μέρα σε εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης μου στην Ελβετία και των συναντήσεων που είχα εδώ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως μία αξιόπιστη χώρα με διαρκή και ουσιαστική συμβολή στην καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Πλέον δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις. Τις συνδιαμορφώνουμε».

ΕΒΡΟΣ: Η γιγαντιαία προσπάθεια για να θωρακιστεί ο 'ΕβροςΕΒΡΟΣ: Η γιγαντιαία προσπάθεια για να θωρακιστεί ο 'Εβρος ευνοείται πλέον και από τις καιρικές συνθήκες και τα συνεργεία του Μηχανικού εργάζονται εντατικά. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή όλων των στρατιωτικών Φυλακίων.

Με χρήματα από δωρεά επιχειρηματία ανακατασκεύαστηκε από την αρχή το Φυλάκιο 2 βόρεια από τις Καστανιές, το οποίο ελέγχει μεγάλη περιοχή της συνοριογραμμής και παρέμενε εγκαταλελειμμένο λόγω παλαιότητας τα τελευταία 12 χρόνια. Το κόστος έφτασε τις 100.000 ευρώ και το φυλάκιο είναι ήδη έτοιμο να παραδοθεί στο Στρατό Ξηράς προκειμένου να επανδρωθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή και των υπόλοιπών Φυλακίων από το ΕΦ1 στις Καστανιές έως και το ΕΦ7 με συνολικό κόστος 980.000 ευρώ.

Στην περιοχή του Βορείου 'Εβρου έχουν ολοκληρωθεί όλα τα οχυρωματικά έργα. Στο Νότιο τμήμα του νομού στην περιοχή των Φερών, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή έργων θωρακίσεως με πιο σημαντικό τον φράχτη ο οποίος θα έχει μήκος τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα και θα καλύπτει τις περιοχές όπου υπάρχουν προγεφυρώματα δηλαδή τα σύνορα βρίσκονται σε χωράφια ή σε δασώδεις-βαλτώδεις περιοχές.

Στόχος των Αρχών είναι έως τον χειμώνα να έχει ολοκληρωθεί μεγάλο κομμάτι των έργων.

Μεταναστευτικό: Με πανελλαδικές εξετάσεις η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειαςΑλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε για την απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα θεσπιστεί διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων, βάζοντας «τέλος σε ένα αναποτελεσματικό σύστημα» όπως είπε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει τη θέσπιση συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων για την απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.

«Μπαίνει τάξη στο ζήτημα της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς αλλογενείς. Δεν γίνεται το σύστημα να έχει υποκειμενισμούς και να υπόκειται σε κινδύνους διαφθοράς. Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητο τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας, θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι προσκλήσεις προς τους ΟΤΑ θα βγουν το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το επόμενο 6μηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες», προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε καθοριστικής συμβολής επένδυση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. «Είναι μια εμβληματική επένδυση. Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την υποδοχή κεφαλαίων». Και όπως σημείωσε ότι η εικόνα της χώρας μετά την καραντίνα συμβάλλει θετικά.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε το φετινό καλοκαίρι και τον χειμώνα, η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, επιτάχυνσης των επενδύσεων και αντιμετώπισης του προβλήματος της απασχόλησης».

Mesut Hakki: «Αιτία πολέμου αν επιτεθεί η Ελλάδα σε τουρκικό ερευνητικό πλοίο στην Μεσόγειο (Κρήτη)»Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, Μεσούτ Χακκί απείλησε ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που εκείνη αντιδράσει και προστατέψει την υφαλοκρηπίδα της εάν η Άγκυρα στείλει ερευνητικό πλοίο νοτίως της Κρήτης.

«Η Τουρκία θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση της Ελλάδας σε ερευνητικό πλοίο στην Μεσόγειο ως αιτία πολέμους και το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί σε τουρκικά πλοία».

O Mesut Hakkı Caşın είναι μέλος του προεδρικού συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, του προέδρου Ερντογάν και συνεπώς έχει θεσμικό ρόλο στην διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο συγκεκριμένος πρόσφατα είπε πως δεν μπορεί «μια χώρα 8,5 εκατ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα» αναφερόμενος φυσικά στην Ελλάδα (η οποία έχει 11 εκατ. κατοίκους αλλά προφανώς ο Τούρκος σύμβουλος υπολογίζει τον ενεργό πληθυσμό).

«Οι Τούρκοι είναι εγγόνια του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα που κυριαρχούσε στην Μεσόγειο. Ο αρχαίος οθωμανικός νόμος απαιτούσε από το πλοίο να πληρώσει διόδια για να περάσει (από τα στενά το Γιβραλτάρ). Σε ένα όχι τόσο μακρινό παρελθόν και μιλάω για το 1830, η Αμερική έπρεπε να πληρώσει το τουρκικό Ναυτικό για να περάσει από το Γιβραλτάρ. Τολμά τώρα η Ελλάδα των 8,5 εκ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα».Ο Συν.Φύλακας συγκαταλέγεται πλέον στα όνειρα και τις επιθυμίες του επαγγελματικού προσανατολισμού της νέας γενιάς


Ευχές και συγχαρητήρια απο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων για τους νέους συνοριοφύλακες που πέτυχαν στο διαγωνισμό σε Έβρο και νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.


Αριθμ. Πρωτ 09/ 2020                                                                Θεσσαλονίκη 01 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΣ : ΕΝΏΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Για την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων στην ελληνική επικράτεια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ( Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. ) συγχαίρει τους επιτυχόντες νέους συνοριακούς φύλακες που εισάγονται στην Ελληνική Αστυνομία με τις δύο προκηρύξεις σε Έβρο και νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψυχοτεχνικών τεστ και αθλητικών δοκιμασιών, αναμένεται πλέον η εισαγωγή των επιτυχόντων στις Σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής της Π.Ε. Έβρου και νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αντίστοιχα, για την βασική τους εκπαίδευση.

Από την προκήρυξη για πρόσληψη 400 Συνοριακών Φυλάκων αορίστου χρόνου για την Π.Ε. Έβρου, αυτοί μετά την βασική τους εκπαίδευση θα τοποθετηθούν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης και της Δ.Α. Ορεστιάδας.

Αντίστοιχα, από την προκήρυξη για την πρόσληψη 800 Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου για τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και νήσων Λέρου, Σύμης, Καλύμνου και Μεγίστης, μετά τη βασική τους εκπαίδευση στην Σχολή της Κομοτηνής, θα επανδρώσουν τις Yπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης αλλά και ΠΡΟ.Κ.Ε.Κ.Α. των ανωτέρω νησιών.

Μία πολυετή προσπάθειά μας για την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων μετά από 18 έτη για πρώτη φορά, ευόδωσε και σε λίγο καιρό οι νέοι συνοριοφύλακες θα εισαχθούν στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας για την βασική τους εκπαίδευση. 

Η προσπάθεια μας στιγματίστηκε από την απαξίωση του θεσμού της συνοριακής φύλαξης τόσο από την πολιτεία όσο όμως και εκ των έσω, σε μια περίοδο που η ενίσχυσή του ήταν απαραίτητη. Επιμείναμε στην αναγκαιότητα της εξειδίκευσης και στην αναβάθμιση του θεσμού.

Σήμερα για πρώτη φορά η πολιτεία αποδεικνύει εμπράκτως πως οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης ενισχύονται πραγματικά με νέο προσωπικό. Θα επιμείνουμε στην συνέχιση αυτής της αναβάθμισης των Υπηρεσιών και ενίσχυσης του με νέους συνοριακούς φύλακες όπου αλλού είναι απαραίτητοι.

Έχουμε αποδείξει πως οι συνοριακοί φύλακες είναι πλέον αναγκαιότητα και η αγάπη του κόσμου στο θεσμό το επιβεβαιώνει. Επενδύσαμε στη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και με το έργο μας την κερδίσαμε. Μας τιμά ιδιαίτερα πως συγκαταλεγόμαστε πλέον στα όνειρα και τις επιθυμίες του επαγγελματικού προσανατολισμού της νέας γενιάς. 

Τους ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας, καλή σταδιοδρομία, υγεία και δύναμη στο νέο τους επαγγελματικό προσανατολισμό που περιβάλλεται ιδιαίτερα από αρχές, αξίες και υψηλό φρόνημα για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας.Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Πρόγραμμα προκαταρκτικών εξετάσεων επιλαχόντων υποψηφίων διαγωνισμού 2020 για πρόσληψη στην Ελληνική Αστυνομία Συνοριακών Φυλάκων για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.


Σε εφαρμογή των ανωτέρω σχετικών, κοινοποιείται κατωτέρω το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων (ψυχοτεχνικών, υγειονομικών και αθλητικών), στις οποίες θα υποβληθούν οι επιλαχόντες/ούσες υποψήφιοι/ες Συνοριακοί Φύλακες.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

bordernews.gr


Έβρος: Συλλαμβάνονται αβέρτα διακινητές και λαθρομετανάστες – Άλλη μία σύλληψη σε χωριό του Σουφλίου


Συνεχίζουν να συλλαμβάνονται αβέρτα διακινητές και λαθρομετανάστες στον Έβρο, αφού καταφέρνουν να βρίσκουν περάσματα από το ποτάμι και να περνούν απ’ την τουρκική πλευρά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

“Συνελήφθησαν την 2/3-7-2020, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τρείς (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι σε επαρχιακή οδό του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν τον έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση βραδινές ώρες την 2/3-7-2020, στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν οι άλλοι δύο διακινητές, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα.


Στην έξοδο Νέων Κερδυλίων το όχημα ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε πινακίδα σήμανσης και ακολούθως οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς διακινητές, ενώ στο εσωτερικό του οχήματος εντόπισαν δύο μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους οι δύο δράστες μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας”.

Συνέλαβαν Αφγανό μέλος οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικώνΑπο αξιοποίηση πληροφοριών μέλη της ΔΙΑΣ Αθηνών εντόπισαν τον καταζητούμενος Αφγανό

Με ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα μέλη της ΔΙΑΣ Αθηνών εντόπισαν και συνέλαβαν (01/07) 35άχρονο Αφγανό στην οδό Φυλής.

Μετά από παρακολούθηση οι ΔΙΑΣ προχώρησαν σύλληψη και με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και πώληση ναρκωτικων ο Αφγανός παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα.Αυξημένος ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που κινούνται στα σύνορα με Σκόπια – "Φοβόμαστε για νέα Ειδομένη" (VIDEO)Όπως φαίνεται σε βίντεο, μετανάστες κινούνται παράλληλα με τις γραμμές του τρένου μέσα στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέκαθεν παρατηρούνταν κίνηση προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα σημεία του νομού Κιλκίς, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός που κινούνται προς την συγκεκριμένη περιοχή είναι αυξημένος.

«Έρχονται στην περιοχή είτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε σκαρφαλωμένοι πάνω σε εμπορικές αμαξοστοιχίες. Κατασκηνώνουν στη δασώδη περιοχή της Ειδομένης και προσπαθούν κυρίως νυχτερινές ώρες να περάσουν απέναντι», ανέφερε στο Thestival o δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης τονίζοντας ότι είναι έκδηλη η ανησυχία των κατοίκων του Πολυκάστρου και των χωριών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «έξαρση» όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που κινούνται προς την συγκεκριμένη περιοχή. «Υπήρχε ένα γκρουπ των 100 ατόμων. Δεν θέλει και πολύ να γίνουν χιλιάδες», σημείωσε ο ίδιος και εκφράζοντας φόβους του για νέα Ειδομένη.

Έλληνες αστυνομικοί και η Frontex πραγματοποιούν ελέγχους στο Κιλκίς σε όσους κινούνται προς τα σύνορα με την γειτονική χώρα. Όσοι έχουν τα έγγραφα που απαιτούνται επιστρέφονται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ για τους παράνομους μετανάστες ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Ο κ. Σιωνίδης έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνο Λογοθέτη όσο τον γενικό επιθεωρητή της Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σκούπας και ο δήμος αναμένεται να στείλει σχετικά έγγραφα στους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας - Συνελήφθησαν 17 αλλοδαποί


Μεγάλη σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Στη σύλληψη 17 αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Στην εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις 26/6 μέχρι και τις 28/6.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν 17 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 14 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι έγκλειστοι σε φυλακές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Το κύκλωμα διακινούσε ηρωίνη και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη τουλάχιστον από τα μέσα του 2019, στην Πλατεία Βικτωρίας, στην Πλατεία Αιγύπτου, στο Πεδίον του Άρεως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχηγοί της σπείρας φέρονται να ήταν αρχικά δύο φυλακισμένοι αλλοδαποί οι οποίοι μετά τον εγκλεισμό τους, ανέθεσαν τη διεύθυνση της οργάνωσης, σε δύο άλλους αλλοδαπούς, ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη στο πλαίσιο των επιμέρους επιχειρήσεων, ενώ ο δεύτερος ταυτοποιήθηκε και αναζητείται.

Για τη διακίνηση των ναρκωτικών, τα αρχηγικά μέλη στρατολογούσαν μικροδιακινητές τους οποίους «χρέωναν» μικροποσότητες ναρκωτικών που είχαν κρύψει σε διάφορα σημεία. Στο τέλος της ημέρας, οι διακινητές παρέδιδαν τα χρήματα από τις πωλήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αστυνομία, τα αρχηγικά μέλη βιαιοπραγούσαν σε βάρος των μικροδιακινητών εάν αυτοί έδιναν λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που αντιστοιχούσαν στις ποσότητες που τους είχαν «χρεωθεί».

Για την εξάρθρωση της σπείρας, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 18 επί μέρους επιχειρήσεις σε εστίες διακίνησης.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 137 γραμμάρια ηρωίνης
 • 65 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης
 • το χρηματικό ποσό των 498 ευρώ
 • 4 μαχαίρια
 • 1 πριόνι
 • 2 ξύλινα κλομπ
 • κινητά τηλέφωνα
 • πλήθος κενών συσκευασιών για ναρκωτικές ουσίες
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.Τουρισμός και Ένοπλες Δυνάμεις. Τι ετοιμάζει ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος


To Clims(Comite de Liaison International des Organismes Militaires Sociaux) είναι ένας διεθνής οργανισμός στρατιωτικής συνεργασίας, στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας.

Σκοπός του Οργανισμού είναι η συνεργασία των χωρών-μελών για τον παραθερισμό του προσωπικού των Ε.Δ. με τις οικογενειές τους, στα θέρετρα ή και ξενοδοχεία που διαθέτουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πέρα από αυτό, παρέχεται η δυνατότητα παραθερισμού των τέκνων των δικαιούχων, σε κατασκηνώσεις των χωρών μελών του Οργανισμού ICC (International Clims Camp), για 15 μέρες κατά τη θερινή περίοδο, σε μια από τις χώρες του Οργανισμού, που ορίζεται κάθε έτος από αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στο kranosgr, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ακολουθώντας και στηρίζοντας τις εντολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, ετοιμάζει μια ξεχωριστή πρόταση, που σχετίζεται με τον τουρισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μέσα από το Clims, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα προτείνει να ενισχυθεί με στρατιωτικούς από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, ο τουρισμός στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, για εθνικούς λόγους.

Στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους θα μπορούν από την επόμενη τουριστική σεζόν, να γνωρίσουν τα νησιά της Ελλάδος και τις ομορφιές του Βόρειου και Νότιου Έβρου, καθώς και περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η πρόταση για ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος ”τουρισμός και Ένοπλες Δυνάμεις”, αποτελεί μια Ελληνική πρωτοτυπία σε επίπεδο συμμαχίας και όχι μόνο που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου και αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας.

Παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό η ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)Κατάπλους του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας/Αμφιάλη

Την Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ μετά την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας/ Αμφιάλη. 

Η τελετή ένταξης του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του μηνός Ιουλίου. 

Οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων πρόκειται να αναληφθούν από το ΠΝ προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο Αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη.


Χανιά: Το Λιμενικό κατέσχεσε χιλιάδες σφαίρες, λαθραίο καπνό και... συναγρίδες σε φουσκωτό σκάφος


Συνελήφθησαν και οι επτά επιβαίνοντες στο φουσκωτό σκάφος

Ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο στο φουσκωτό σκάφος, που εντοπίστηκε να πλέει το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή Στόμιο στο Ελαφονήσι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από όπλα μέχρι... συναγρίδες. Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος προχώρησαν στη σύλληψη και των επτά επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive, στο φουσκωτό εντοπίστηκαν, συγκεκριμένα, δύο όπλα, φυσίγγια και πυρομαχικά, λαθραία καπνικά προϊόντα αλλά και μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων όπως ροφούς, συναγρίδες και στείρες.

Η υπόθεση φαίνεται να έχει υπόβαθρο καθώς απασχολεί πολλές ειδικές υπηρεσίες τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της Αστυνομίας. 

Στη σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος επισημαίνονται τα εξής:

Στη σύλληψη έξι (06) ημεδαπών ηλικίας 61, 58, 45, 52, 45 και 57 και ενός 66χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, των περιπολικών σκαφών των Λιμενικών Αρχών Χανίων και Παλαιοχώρας και του προσωπικού των Λιμενικών Αρχών Παλαιοχώρας και Κισσάμου, για κατοχή καπνικών προϊόντων άνευ ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, κατοχή όπλων, κατοχή πυρομαχικών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από συντονισμένη επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή Στομίου Ελαφονησίου Χανίων, εντοπίστηκε βραδινές ώρες χθες το Τ/Χ σκάφος “APOLLON 15” σημαίας Παναμά, μήκους 11,35 μέτρων με δύο (02) έσωεξωλέμβιες μηχανές 400ΗΡ έκαστη, από περιπολικό σκάφος Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας με κυβερνήτη τον 61χρονο και επιβαίνοντες τους υπόλοιπους έξι (06).

Το σκάφος οδηγήθηκε στον λιμένα Παλαιοχώρας όπου διενεργήθηκε έλεγχος των ναυτιλιακών του εγγράφων και διαπιστώθηκε ότι δύο εξ ’αυτών είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Στην συνέχεια ακολούθησε νομότυπη σωματική έρευνα στους επιβαίνοντες και βρέθηκε στην κατοχή του 45χρονου, επιμελώς κρυμμένο, ένα πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 9Χ19mm χωρίς γεμιστήρα και πυρομαχικά και στην κατοχή του έτερου 45χρονου επιμελώς κρυμμένο ομοίως, ένα (01) πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 6,35 cal με γεμιστήρα και τέσσερα (04) φυσίγγια. Σε έρευνα εντός του σκάφους με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «ΜΙΣΑ» βρέθηκαν τα κάτωθι:

 • τριακόσια δέκα οχτώ (318) φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm,
 • τριάντα έξι (36) κουτιά των είκοσι τεμαχίων έκαστο φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 Χ 39 (σύνολο 720 φυσίγγια),
 • πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 9Χ19 mm,
 • επτά (07) συλλογές καθαρισμού όπλων,
 • τέσσερις (04) γεμιστήρες για όπλο τύπου ΑΚ-47,
 • δέκα (10) φυσίγγια διαμετρήματος 12 mm λειόκανου όπλου,
 • ένας (01) αορτήρας πολεμικού τυφεκίου,
 • τρεις (03) φωτοβολίδες χειρός,
 • ένα (01) μαχαίρι με λάμα μήκους 9,5 εκ.,
 • ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 9 εκ.,
 • ένα (01) μαχαίρι με λάμα μήκους 7,5 εκ.,
 • μία (01) πλαστική πιστολοθήκη,
 • επτά (07) φυσίγγια 32 S& WL,
 • επτά (07) κούτες καπνό ναργιλέ, είκοσι τεσσάρων (24) τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους σαράντα δύο (42) κιλών,
 • επτά (07) κούτες καπνό ναργιλέ, δώδεκα (12) τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους σαράντα δύο (42) κιλών,
 • τρεις (03) κούτες καπνό ναργιλέ, περιέχουσες δώδεκα (12) συσκευασίες των δέκα (10) τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους δεκαοχτώ (18) κιλών,
 • εξήντα πέντε (65) τεμάχια συναγρίδες συνολικού βάρους 85,8 κιλών,
 • δεκατρία (13) τεμάχια στείρες συνολικού βάρους 8,6 κιλών,
 • εβδομήντα οκτώ (78) τεμάχια ροφοί, συνολικού βάρους 70,1 κιλών.

«Πόλεμος» Βέμπερ - Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία - «Μπλόκαραν σκληρό ψήφισμα καταδίκης» λέει το ΕΛΚ


Ο επικεφαλής του ΕΛΚυποστηρίζει ότι οι Σοσιαλιστές και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς μπλόκαραν ανακοίνωση - καταγγελία για την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου - Για μικροπολιτική κάνει λόγο η πολιτική ομάδα της Αριστεράς
Μια σκληρή και παράλληλα πρωτοφανή ανακοίνωση κατά των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της Αριστεράς (GUE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Σώματος και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) το οποίο υποστηρίζει ότι οι δύο προαναφερθείσες πολιτικές ομάδες «μπλόκαραν» ένα σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ η κεντροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) τα κόμματα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαραν ψήφισμα, με το οποίο το δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ θα κατήγγειλε ευθέως την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η Ομάδα του ΕΛΚ, σε σχετική ανακοίνωση: «Ζητήσαμε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαβούλευση και ένα σχετικό ψήφισμα, για να καταγγείλουμε τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) μπλόκαραν ένα ψήφισμα επί του θέματος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τόσο η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και αυτής των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν ως ανυπόστατη την ανακοίνωση του ΕΛΚ, υπογραμμίζοντας ότι άπασες οι πολιτικές ομάδες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, συναντήθηκαν και προετοίμασαν μια κοινή ανακοίνωση κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ωστόσο οι πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι στην διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνώση της οποίας είχαν και οι 14 αντιπρόεδροι αλλά και οι κοσμήτορες του ΕΚ, οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς αποφάσισαν να καταψηφίσουν την πρόταση του ΕΛΚ για ένα ψήφισμα με σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας.

«Το ΕΛΚ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειονοψηφία για να περάσει ένα ψήφισμα που θα κατηγορούσε την Τουρκία για παράνομες ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση επικράτησε η άποψη των υπολοίπων πολιτικών ομάδων που αναφερόταν απλώς στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας. Με λίγα λόγια οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες στη διάσκεψη των προέδρων κατάφεραν να αλλάξουν τον τίτλο αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ώστε να είναι λιγότερο επικριτικός απέναντι στην Τουρκία », υπογράμμισε ανώτατη πηγή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο protothema.gr

Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για «ψεύτικες ειδήσεις». Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση το ΕΛΚ προσπαθεί με έναν τελείως κυνικό τόπο να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Πηγές της GUE, μιλώντας στο protothema.gr κάνουν λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συζήτηση που θα εκθέτει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και «εκφράζει τη θλίψη της, που το ΕΛΚ εργαλειοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας».

Η ανακοίνωση του ΕΛΚ για την Τουρκία στα Αγγλικά

EPP Group puts Turkish aggression on EP agenda

On the initiative of the EPP Group, the European Parliament will debate the continued and repeated aggression of Turkey against Greece and Cyprus next week. In light of the situation, Chairman of the EPP Group, Manfred Weber MEP, called for an urgent debate with High Representative Josep Borrell. “Turkey is unilaterally escalating conflicts with Europe and the situation is getting worse. Turkish security forces attack the Greek border on a regular basis and the drilling attempts in the waters of Cyprus are intensifying continuously. The EU cannot leave these aggressions unanswered.”

Greece has seen repeated attempts by groups of people trying to cross the border illegally, with the help of the Turkish security forces. The Head of the Greek Delegation of the EPP Group, Vangelis Meimarakis MEP, stated: “President Erdogan is provoking another refugee crisis for his own benefit on the back of desperate people. Turkey’s actions undermine the refugee agreement and are a threat to stability in Europe. The European Parliament should send a clear signal to Turkey that it has gone too far and that it must stop challenging the EU.”

Turkey’s illegal drilling activities in the Exclusive Economic Zone of Cyprus have also been escalating recently. “We expect the European Union to show solidarity in practice and to vigorously defend Cyprus and Greece against Turkish aggression. If the current measures do not stop Turkey’s illegal activities, it is clear we need to further increase the pressure”, said the Head of the Cypriot Delegation of the EPP Group, Lefteris Christoforou MEP.

The EPP Group called for a strong statement from the European Parliament, a debate and a Resolution, to denounce Turkey's actions. However, during the discussions with the other political Groups, the Socialists (S&D) and the Communists (GUE) blocked a Resolution on the matter. "In light of the facts on the ground, it is incomprehensible that the Left wing parties reject a strong and clear signal from the European Parliament", the MEPs noted.